Hirdetés
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
Új hozzászólás Aktív témák
-
privatposta
tag
válasz
thyeby #16916 üzenetére
Szia,
Köszi a választ.
Konkrétan nem annyira barkács (ororsz), hanem egy hiányos cucc. Nem volt olcsó igy hiányosan sem, és ennek tudatában vásároltam. Új ára akciósan valahol 150 ezer körül van.
Szóval nem tudom mi hiányzik a befogáshoz róla, és a gyártó oldalán sem találom, sőt nem találtam user manualt sem eddig.
[link] -
törölt tag
válasz
thyeby #16918 üzenetére
"Úgy fog viselkedni a kezedben, mint ha egy puha kartonpapírral lenne dolgod."
Jelenleg csak ilyen barkács módon tudok gőzölni, vagy esetleg mikróban. Ezzel szerinted lehet 10mm-es rádiuszt készíteni?"A számodra könnyebbnek gondolt irányban könnyű szétrepeszteni a furnért. "
Ez igaz"És igen, jól sejtetted, rétegenként újabb szorítósablont kell készítened, hiszen az ívek másak minden rétegnél"
De ezt nem lehet egyszerre megtenni, úgy hogy az összes -esetemben mondjuk 5- réteget egyszerre szorítok be a sablonba? Vagy az már nem faragsztós (fehér trutymó) technológia, hanem sokkal inkább vmi hőre keményedő gyantás dolog?"Ha jobban érdekel, szólj jövőre, hogy keressek filmet hozzá neked."
Az érdekelne mindenképp, mert youtube-on inkább csak vastagabb fák hajlítását mutatják be, vagy ha furnér, akkor min 50mm a rádiusz, de inkább több.Jellemzően egyébként kisebb dolgokat készítenék, az átalgos vastagság sem lenne több 3-4mm-nél, egyes esetekben esetleg 6mm. Meg ki szeretném próbálni a 3D-s formázást is, hogy a nagyobb felületek esetén se lobogjon zászlóként az alkatrész.
De az elején csak féltenyérnyi elemekkel kisérleteznék, hogy lássam pl, hogy mennyit rúg vissza különböző eljárásoknál, fafajtáknál. (nekem elég pontos alkatrészekre van szükségem)Valamelyik videóban azt mondták, hogy a fa a nedvesség hatására inkább csak szálirányra merőlegesen dagad. Van arról konkrét táblázata vkinek, hogy szálirányban mennyit "nyúlik" mégis? (bocs a triviális kérdésért, de nekem ez is új volt, noha totál logikus)
-
thyeby
őstag
válasz
#22145024 #16917 üzenetére
Nem némi, hanem rendes gőzöléssel gyakorlatilag nincs korlát, akár éles derékszögben is könnyedén meg tudod hajlítani a (törni) a furnért. Úgy fog viselkedni a kezedben, mint ha egy puha kartonpapírral lenne dolgod. Ilyen kicsi "rádiuszoknál" azonban a szálirány a könnyebbik irány. A számodra könnyebbnek gondolt irányban könnyű szétrepeszteni a furnért. Óvatosan kell hajlítani/törni is, és még óvatosabban visszaszárítani - vigyázat, ilyen vékony anyag nagyon gyorsan szárad, nehogy a radiátorra pakold tehát!
És igen, jól sejtetted, rétegenként újabb szorítósablont kell készítened, hiszen az ívek másak minden rétegnél.
Összefoglalva tehát előbb gőzölöd, és egy ehhez készített sablonra ráhajlítod. (rászámolsz a sablonra, hogy száradás után visszarúg - aminek a mértékét ívenként kell kitapasztalnod minden újabb eljárásnál. Furatokba szoktak tüskét dugni egyenes szakaszokon, ami kitart, és addig igazítják újabb furatba, míg a próbahajlítás visszaszáradás után nem a kívánt eredményt mutatja.) Aztán óvatosan visszaszárítod, és jelölöd, hogy melyik halomba hanyadik réteget rakod a félkész rétegekből, hogy ne akkor kelljen szemre találgatnod, amikor már bekented ragasztóval.
Ezután építed fel rétegenként. Aki meg tudja oldani, hogy hőpréssel építse fel az idomot, az nagyon felgyorsítja a termelést. Ennek híján marad a negyed órás szorítás. Ha csak egyetlen idomot kell készítened, akkor elég egyetlen sablon, és mezei asztalos szorítók seregével építgeted az elképzelésedet nagy figyelemmel és nagy türelemmel.. Így azonban nem lehet a piacra dolgozni, mert ezt a fajta munkát senki sem fizeti meg.
Ha jobban érdekel, szólj jövőre, hogy keressek filmet hozzá neked.Ha jól dolgoztál, akkor bármelyik technológia mentén haladtál is, a végeredmény egy rendkívül stabil, egyben rugalmas és nagy teherbírású termék lesz.
-
törölt tag
válasz
thyeby #16911 üzenetére
"ráadásul akkor gyakorlatilag semmíféle rádiuszbeli korláttal nem kell szembesülnöd."
Egy 0.6-os standard ill. 2mm-es keményfa furnérnál mi a minimum rádiusz, amit némi "gőzöléssel" (vizes szivacs és hőlégfúvó kombó) még kivitelezhető? Termáészetesen a nehezebbik irányban, vagyis szálirányra hajlítanám.
Jól sejtem, hogy rétegenként kellene felépíteni a présszerszám-szortimentet, vagyis minden egyes újabb réteget egy újabb negatívval kellene megtámogatni? -
thyeby
őstag
válasz
privatposta #16915 üzenetére
Hú, ez nagyon barkács.
Kicsit többet kellene tudnom róla, hogy biztos választ adhassak.Próbálom összefoglalni a lényeget:
Úgy a maráshoz, mint a hosszlyukfúráshoz ez a tipusú befogatás elégtelen. Ha a fúrókést is és a marószárat is megfúrod épp ott, ahova a hernyócsavar érkezik, akkor már elmondható, hogy balesetvédelmi szempontból ez a rész rendben lesz. Ezt elengedhetetlen megtenned.
De! Ez a konstrukció így ütni fog. Nem lesz kiegyensúlyozott sima marás/fúrás, mert ha csak tizedeket is, de kotyogni fognak ezek a forgácsoló betétek a hüvelyben. A maróba csak 12 mm átmérőjű marószárakat tudsz tenni. Ezzel így nincs is baj, mert szabvány méret, kapsz bele jóféle marókat. Igen ám, de épp ezzel leszel meglőve, mert egy ilyen maró darabja minimum 6 ezer forintodba fog kerülni (itt találsz "olcsóbb" marókat), de nem ritka, hogy 10 ezer forint felett jutsz hozzá egy kiszemelt példányhoz. Ez a géped árához arányítva méregdrága. Namost egy ilyen drága marót megsebezni ahhoz, hogy ebbe a szovjet szabadalomba be lehessen fogni, hogy úgy fogalmazzak, lelketlenség.
A hosszlyukfúróba pedig kizárólag 13-as méretűt tudsz a már említett módon belecsonkítani - ami nem lesz túl nagy választék hosszlyukméretek tekintetében.Meg kellene nézned, hogy le lehet-e szerelni azokat a hüvelyeket, amiket lefotóztál nekünk. Mert ha le, akkor valahogyan rá kellene applikálni valami olcsóbb, de rendes patronszorítót. Ehhez tudok keveset a konstrukciódról. Egyáltalán állítható lesz az a marótengely függőleges irányba? (Mert ha nem, akkor én nem is foglalkoznék tovább vele - betudnám annak, hogy vettem olcsón egy dizájnos porfogót, és néznék valami marógép után.)
-
privatposta
tag
Sziasztok,
Segítséget kérnék. Vettem ezt a barkácsgépet, és munkára szeretném fogni. A két képen látható az asztali maró tokmánya és a hosszlyukfúró tokmánya (hüvely) Mindkettőben van egy tengelyre merőleges 8-as menetes furat. A kérdésem az lenne, hogy kell-e valami patron ezekhez, hogy be tudjam megfelelően fogni a szerszámokat. A maróé 12-es hüvely, a fúróé 13-as. Előre is köszi a segítséget. -
darkipista
csendes tag
válasz
thyeby #16912 üzenetére
" mindent eldöntő, hogy mire is kell a gép" Na ez tuti igaz.A régi mesterek valóban fából dolgoztak,ajtó,ablak,kaptár ,stelázsi hokedli lóca stb. Oda tényleg erős gép dukál,hogy a keményfa padlóba se fulladjon.Erre egy tákolt 400v-os gép jobb mint egy tökölődős 230-as áruházi csoda.
A mai asztalos: egyedi konyha ,bútorlap ,háromszáz féle speckó marókés stb .Na neki tuti kell a profi gép a csili-vili szánnal.Itt nem kell tákolni,csak csengetni a lóvét,meg fűteni egy műhelyt ahol elfér minden...Ebbe ma belefogni kezdőként elég kockázatos...
A hobbista :meg minimál műhely ,dobkályha, legkisebb de még használható gép.Szerintem neki speckó egyedi körfűrészt összerakni ami csak egy művelete jó, járható út.Esetleg a méretes anyagot nem körfűrésszel vágja "tükrösre ",hanem szalagfűrésszel és utána gyalul.Neki nem muszáj a gépkönyv meg a beüzemelés gépenként ötvenezerért. -
thyeby
őstag
válasz
darkipista #16910 üzenetére
Ez az álláspont nem igazán jövőbe mutató. Aki ma idős asztalos, az ennek a szakmának szebb napjaiban dolgozta le a napjait. Ma - és pláne a jövőben - csilivili nélkül egyszerűen nem lehet versenyben maradni.
Nagyapám versenyben volt - inkább úgy fogalmaznék, hogy nem szűkölködött megrendelésben úgy, hogy csak egy zsíroskenyérmeghajtású amerikánerrel tudott fúrni. Belátható, hogy ez nem jó viszonyítási alap egy mai műhely berendezésekor.A megépítésről annyit, hogy elég sok összebarkácsolt fűrészasztalhoz volt szerencsém, míg eljutottam a felismerésig, hogy milyen apró kivitelezési pontatlanságok tudják megakasztani a munkát, s hogy igen felkészültnek kell lenni, hogy valaki hibátlan fűrészasztalt építsen. Csak a fűrészlap korrekt süllyesztése magában is komoly feladat - mert az elv egyszerű, de a megvalósítás már nem annyira.
Persze ebben a kéréskörben mindent eldöntő, hogy mire is kell a gép, mert egy ólajtóhoz precíziós fűrész, az ágyúval lövés verébre.
-
thyeby
őstag
válasz
CheeBee #16908 üzenetére
Látom, készültél.
Bár gyakorlatom nekem nincs, de jobban körbejártam néhány éve magam is ugyanezt a témát, mert képbe jött nekem is egy új termék, amire komoly keresletet vettem észre.
Akkor arra jutottam, hogy az egyetlen igazi megoldás az a rétegenként felépítés.
- A vízzel áztatása a kész rétegelt lemeznek nem is megoldható, mert a ragasztója nem tűri, és a belső íveken csúnya türemkedések keletkeznek.
- A merevítős megoldások mind kompromisszumok ahhoz képest, hogy a szépem formára felépített rétegelt lemez nem igényel semmiféle merevítést, mert annyira stabil.
Csakhát a rétegenkénti sablon és a hozzá dukáló korrekt prés megépítése nem piskóta dolog.Persze a hajlítható lemezek merevítésével olcsóbban célba lehet jutni, de akkor oda a letisztult design, éshát azért kell merevíteni, mert anélkül gyenge is, és nem is alaktartó.
Magánvéleményem az, hogy ha minőségre hajazol, akkor csak a rétegenkénti felépítésben gondolkozz - ráadásul akkor gyakorlatilag semmíféle rádiuszbeli korláttal nem kell szembesülnöd. Viszont rém pontosnak kell lennie az egymásra ragasztásnak - ami megoldható, de nem a kezdők reszortja. -
darkipista
csendes tag
válasz
Bokrász #16897 üzenetére
Szerintem meg ha van 400v-os hálózat simán bevállalhatja.A lényeg úgyis egy 3-4kw-os motor.Stabil váz és asztallap,normális tengely ,csapágyház, meg valahogy a mélység állítást megoldani.Sok idős asztalos végignyomta az ipart házi gépekkel.A FELDER X-rollt ,meg a csili-vili szánkót a mikulásnak meghagyva :-)))
-
thyeby
őstag
Ja! Teljesen egyetértek.
A 2KW indukciós motor nálam is hőkiold olykor még 30-as bükk szelésekor is. De hát ez van.Spekulálok, hogy kellene vennem egy középszerű minőségű asztali körfűrészt. Nincs túl nagy felhozatal. Kínál ilyet a DeWalt, a matebó és a Makita. A DW rém drága, maradt a másik kettő.
És jobban körbeszaglászva feltűnt, hogy mind szénkefés motorral van szerelve. Nem rosálok én ettől be, mert ma már olyan szénkefék vannak, hogy tovább tartanak, mint a tekercselés. Az udvaron van néhány öregebb kocsi - még egyikben sem volt szénkefe cserélve pl a generátorokban - vagy az nem is szénkefés már(?).Vajon miért nem indukciós motorokat használnak az ilyen kaliberű asztalokhoz - simán lenne hely számára, mert ezek a nagy dobozok belül szinte üresek. Talán erősebbek kevesebb wattszámmal? Minden esetre jó hangosak.
-
CheeBee
csendes tag
Üdvözlet mindenkinek!
Elsősorban azoktól szeretnék kérdezni, akiknek van már tapasztalata hajlított/ívelt bútor, vagy egyéb fából készült tárgy készítésében!
A fenti linken egyik projektem látható, mely egy olasz üveg dohányzóasztal továbbfejlesztett változata lenne.
Az asztal rétegelt lemezből készülne, hasonlóképpen ehhez:
Arra lennék kiváncsi, hogy az alábbiakban összegyűjtött technikák közül mely(ek) a legmegbízhatóbb(ak) és a legtartósabb(ak) a rétegelt lemez hajlítására, vagy a hajlítható rétegelt lemezek merevítésére?
- rétegelt lemez hajlítása áztatással: a hajlítandó részt vízzel addig itatjuk, amíg a magig át nem nedvesedik, majd ráhajtjuk és ráerősítjük a sablonra
- rétegelt lemez felépítése rétegenként: a lemezeket rétegenként átkenjük valamilyen ragasztóval, majd az így kapott blokkot ráerősítjük a komplett formára
- hajlítható rétegelt lemez (ceiba) összeragasztása vákuumal: legalább 2, többrétegű rétegelt panelt átkenünk valamilyen ragasztóval, összeragasztjuk őket, majd a komplett formára felfektetve és ráerősítve vákuumba helyezzük
esetleg (saját ötlet):
- hajlítható rétegelt lemez (ceiba) merevítése acélvázzal: 2 db panelt bemarunk a belső oldalaikon, majd a kívánt formának megfelelően hajlított acélvázat helyezünk el benne. Ezután ragasztva illesztjük össze őket.(A darab 5cm-es rádiusszal rendelkező íveket tartalmazna. A hajlítható rétegelt lemezek maximális hajlíthatósága 4mm esetén R=6cm, 6cm esetén már R=10cm.)
Továbbá praktikákat és ötleteket is szivesen fogadok!
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
-
thyeby
őstag
válasz
Fekete dió #16904 üzenetére
Így már érthető.
Amikor az első fotót betetted, rá akartam kérdezni, hogy mi ez? -
thyeby
őstag
Nemrégiben volt szó a körfűrész tizedpontos állíthatóságáról.
Íme, ez századpontosan állítható. Csak még használtan is egy kisebb vagyon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó egy szinte új Kukirin G2 elektromos roller! Elérhető!
- Abus Viantor sisak
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak korrekt áron
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest