- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #18881 üzenetére
Igen, a lényege az. Amikor én néztem, akkor alul az egyéb kínálatban volt egy több mint 7 ezer forintos UNO klón. Erre írtam, hogy én ebből 3 db. ESP32-t veszek. Egyébként ESP32Cam nekem is van, tetszik.
Persze nem egy 10-20-50 ezer forintos kamera, de az árát bőven megéri. Szerintem, de vannak, akik másként gondolják. A fő kifogás az alacsony felbontás, az eléggé "egyszerű" "video" fájl: MJPEG, azaz jpeg képeket küldözget egymás után. Ez egy 25 évvel ezelőtti technika, de van ahol bőven elég, mert helyi hálózaton megy a kommunikáció, mint pl. kaputelefon. -
-
Szancsó
aktív tag
válasz
Wolfram #18874 üzenetére
És tuti jó porton próbálod, ill. nem maradt nyitva serial monitor?
(De csak tippelgetek, sok tapasztalatom nincs ezekkel a kütyükkel még: csak próbálkozom ls ilyen szintű hibákat vétekVagy flash után nem nyomok resetet mert észreveszek valamit a kódban és egyből újra feltöltenék, stb. )
-
törölt tag
válasz
Wolfram #18848 üzenetére
Ha jól tudom, akkor modern Samsung microSD kártyáknál (Evo, Pro) van egy TRIM-hez hasonló írás-terhelés elosztás (wear level control). Illetve saját cache is, ami a sok apró írási műveletet képes összefogni.
A FAT/FAT32 szerencsére nem naplózó fájlrendszer, ez is segít a dolgon.
Illetve "append"-ként kell hozzácsapni az adatokat nem egyesével, hanem nagyobb blokkonként (4kB blokk ideális, mivel 1byte esetén is 4kB kerül kiírásra)
Ilyen megoldással nagyon sokáig írható marad. -
-
válasz
Wolfram #18826 üzenetére
Számold ki, az alapján, amennyit a masina fogyaszt. A kábeled igen valószínű 24 AWG-s réz. 10-20méterre simán lehet, hogy tudod etetni, sőt, ha már kanócon vagy, az adatkommunikáció is mehet.
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #18822 üzenetére
Ahogy most megnéztem a jo..-on, valóban 50-80 ezer között vannak a használt nyomtatók, Anett A6 már nincs is. Hiába no, infláció volt.
Egyébként csak akkor éri meg nyomtatni, ha saját magadnak csinálod, mert bizony egy ilyen doboz, ha 0.4-es düznivel csinálod, akkor mondjuk 2 óra, de ha vékonyabbal, és vastagabb falvastagsággal, hogy szebb, strapabíróbb, eladható legyen, akár egy nap is lehet. Ezt ha az ember magának csinálja, bekapcsolja, és megy, de bérmunkában ezekkel a régi, viszonylag lassú nyomtatókkal nem érné meg dolgozni.
Mellesleg ez is nagyon közel van az Arduino témához, az alaplapja miatt.
Van FB csoport, akik saját maguk gyártanak maguknak nyomtatót, szintén nagyrészt nyomtatott alkatrészek felhasználásával. Itt persze előjön a tyúk, vagy a tojás probléma.
Egyébként vannak, akik bérmunkában nyomtatnak. Pár éve egy volt kollégám csináltatott egy alkatrészt. Vitte a CAD tervet USB sticken, és kinyomtatták. Az árát óradíj+anyag alapján számolták. Mivel neki elég nagy, tömör alkatrész kellett, erős anyagból, nem lett olcsó. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #18781 üzenetére
Szia
csatlakozom az előttem szólokhoz, mi a feladat?
Mi a 2 szenzor, mekkora range?Opció 1:
Analog switch 4066BE csak egy példa vannak sokkal modernebbek is. Aztán váltogathatsz a bemenetek között...
Opció 2:
egymás fölé eltolni a 2 jelet pl 0-0.5V első szenzor, 0.51-1V második szenzor majd összeadni. De ez lehet rosszabb megoldás....Opció 3: külső ADC akár SPI on
-
válasz
Wolfram #18784 üzenetére
A Sonoff Touch okoskapcsolók elég sokat meg tudnak jegyezni (nem találtam még meg a limitációját), szóval nekem van egy-két ilyen 433MHz-es cuccom. Mozgásérzékelők, reed-relés nyitás érzékelők, elárasztás érzékelők. Azért preferálom, mert szinte semmit nem fogyasztanak, de jelentősen olcsóbbak mint a ZigBee eszközök.
Lehet kapni kismillió 4 gombos tanítható távirányítót (ezeken szerintem azért "limitáció" a 4 gomb, mert egyszerűen ennyi kényelmes méretben). Van 10 gombos kapcsolóm, és abból a típusból lehetett kapni 12 gombosat is. Sőt, bizonyos autókulcsokat is megismernek. Nekem sokáig úgy ment a kinti világítás, hogy amikor bezártam a kocsit, felkapcsolt a lámpa, amikor kinyitottam elaludt. (A mostani autó contactless kulcsos, és ez már valami komolyabb cucc, mert a sima rádiók semmit nem látnak belőle).Lehet venni 433MHz RX/TX modulokat, amik még olcsóbbak (már-már nevetségesen) és kb olyan üzenetet generálsz - vagy másolsz le, amit nem szégyellsz.
Szóval szerintem az alapvető ok az a praktikum, és az olcsósítás, de nem technikai limitáció az én meglátásom szerint.
Analóg szenzor témában
Ha van egy szabad digit pined, hogy megcímezd, akkor használj analóg multiplexert:
[link] -
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #18774 üzenetére
Nekem is van/volt egy csomó fake 18650 akkum, olyan is, amire reálisnak tűnő kapacitás volt írva, aztán tudott 250-300 mAh-t.
Jöttek azok mindenhonnan. ebay, Ali, Józsefvárosi Piac, Gyál piac.
Később már csak ilyeneket vettem:
https://www.aliexpress.com/item/32324914059.html
Ezek bírják a 2500-3000mAh-t mérve.
A baj az, hogy nem lehet tudni, melyik eladó milyet fog küldeni.
Amit linkeltem, az nekem jót küldött, de látva ezt a nagy leértékelést, elgondolkodtam, hogy vajon most is jót küldene-e?
Ha meg ilyenkor reklamálgatsz, akkor egy idő után kitilt az Ali. -
-
válasz
Wolfram #18770 üzenetére
700mAh névleges
direkt egy szerényebb eladótól vettem, és ezt állítólag más felhasználók ki is mérték. A villanyász topikban felhomályosítottak, hogy a 4,1-3,1V ciklus, amin mértem extra kímélő mosás, a valós kapacitás 20-30%-al nagyobb lehet. Így valószínű valamennyivel 500mAh felett lehet bennük, ami nem rossz, csak soványabb, mint ami mások kimértek a típusra a feedbackek közt.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #18762 üzenetére
RF-szempontból sok mindent lehetne rá mondani, de hogy abszolút csúcsmodell lenne, az nem is enyhe eufemizmus
. Konkrétan a létező leggagyibb megvalósítás, amit a vevőpanelen látni: sehol egy kvarckristály vagy KF-szűrő, csak hangolt LC-körök. Ez pedig érzékenységben, szelektivitásban és stabilitásban sem szokott jót jelenteni. Egyedül a könnyen konfigurálható és kellően nagy címtér az, amiben erős.
A gombok számához: a vevőn látható dekóder (SC2272-M4, alias PT2272-M4) összesen 4 adatbitet képes kihámozni a vett adatfolyamból, ezért látható csak ennyi nyomógomb az adón. Igazából nincs köze se a frekvenciához, se a csatornához. Valójában ez a rendszer meglehetősen pazarlóan bánik a rádióspektrummal, mivel eleve egy 10 kHz nagyságrendű órajellel / modulált segédvivővel küldi meg az UHF-sávú adófokozatot. -
-
-
-
-
-
válasz
Wolfram #18724 üzenetére
Amikor annak idején beszélgettünk erről, abban maradtunk, hogy az ESP8266 kimeneteit snap back áramkör védi, ami 6V-ig nem engedi át a túlfeszültséget a táp felé, ellenben az ESP32 kimeneteit egyszerű ESD diódák védik. Előbbi információ magától a CEO-tól származik, utóbbira még nem találtam cáfolatot, úgyhogy addig úgy kezelem, hogy igaz.
De örülnék, ha valaki hivatalos forrásból meg tudná cáfolni. -
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #18717 üzenetére
Bár én nem értem miért használnak sokan teljes funkcionalítású ESP modult, elfogadom, hogy van rá igény.Én feltöltöm a kódot usb ttl konverterrel, nincs szükségem a board-on az usb csatira. Kisebb, kevesebbet fogyaszt.
Az ESP32-S3 chip beszerezhető smd-ben, némi forrasztás próba nyákra+táp és már működik is (tme.eu , nettó 2074).
Kíváncsivá tettél, miért kell Bluetooth-os ESP32 ? -
-
-
-
törölt tag
válasz
Wolfram #18693 üzenetére
Teljesen érthetetlen, hogy akkor mi a gond, hisz nálam elsőre működött.
Megpróbálok még pár paramétert megosztani, hátha kiderül az eltérés.A következőket használom:
IDE: ArduinoIDE 2.0.3 (Linux)
Board Select: LOLIN(WEMOS) D1 R2 & Mini
Board Manager URL:http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
https://github.com/stm32duino/BoardManagerFiles/raw/main/package_stmicroelectronics_index.json
https://raw.githubusercontent.com/espressif/arduino-esp32/gh-pages/package_esp32_index.json
Library: U8g2 [link]Code:
#include <Arduino.h>
#include <U8g2lib.h>
#include <Wire.h>
U8G2_SSD1306_128X64_NONAME_F_HW_I2C u8g2(U8G2_R0, /* reset=*/U8X8_PIN_NONE);
int globalX = 19;
void setup(void) {
Wire.begin(D2, D1); // SDA, SCL
delay(2000);
u8g2.begin();
u8g2.setContrast(1);
}
void loop(void) {
u8g2.clearBuffer();
u8g2.setFont(u8g2_font_logisoso16_tf);
u8g2.drawStr(20, 20, "Hello");
u8g2.drawStr(10, 40, "prohardver");
u8g2.sendBuffer();
delay(1000);
}
Esetleg ebből valamit sikerül kiderítened, hogy nálad miért nem megy?
-
-
-
its_grandpa
tag
-
törölt tag
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18660 üzenetére
A 20 uA mellett van még egy, olyan 3 uA-os sleep, de ott csak külső gombbal ébreszthető.
Van róla videó a YT-on, pár ellenállást kell átszerelni a panelon... még nem próbáltam.Jelenleg a végtelen fájdalom öldököl
NodeMCU v3, naná, hogy ezen sem műXik a WLED... régebbi verzió igen, de nah... Pont ua. van, mint ami a WLED topikban: néha ad AP-t, de kapcsolódni nem lehet. Végigpróbáltam több metódust, nem működik. Vki ott írta, h saját fordítást felrakott, működik, integrálva a wifi adatokat, mert AP wifivel van valami baja.
Juhú, akkor ez menne nekem is... de tovább olvastam szerencsére... a többi uC-n már nem működött neki sem, szal. vmi HW dolog is van benne. ESPEasy pikk-pakk műXik rajta, csak mondjuk ezt a ledekhez vettem. Nagy lendülettel a működő ledek felét le is szedtem, kár volt...
Sebaj, van még Wemos itthon...
Wolfram, megint nem tudni mi a project, mi a cél. EPSEasy támogat egy halom mindent, HA-tól az MQTT-ig, thingspeak, akármik. Miért nem adsz neki egy esélyt? A kijelződ is működne...
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18638 üzenetére
Nekem ilyen van, ahogy írtam, a képtől eltér a lábkiosztás, figyelni kell a panelon.
Nem tudom merre laksz, a meglévő kijelződ valaki a közeledben ki tudja próbálni? Egy ESPEasy-t megnéznék, h mit ír ki rá. Esetleg nem másik vezérlő, vagy a sebesség nem megfelelő a kommunikációnál?ReFleXx: fain. Akkor megint a semminél tartok...
LOD feszstab-ból pont az nincs Hestore-ban, ami tényleg brutál alacsony droppal dolgozik. Ami ~0,45 dropot tud, annál meg 4,5 V-től indul az input. Ha jól kerestem.
Te végül mivel oldottad meg?#18640 Wolfram: nem 5 V kell, 3,3 V körül kell neki. Igen, kicsi kell, nem mintha nem lenne hely
-
törölt tag
válasz
Wolfram #18627 üzenetére
Írják is, hogy 10k ellenállás az SDA-3.3V és SCL-3.3V közé.
Nekem ugyan nem Wemos D1 Mini, hanem ESP-01 van (ESP8266EX chip mindkető), de sem felhúzó ellenállás, sem 5V nem kellett.
(Amúgy az ESP-01 + SSD1306 nálam ~80mA-t fogyaszt együtt. Nem tudom ebből mennyi az OLED, de kizártnak tartom, hogy a Wemos D1 3.3V-ja ne bírná el.)Itt sincs felhúzó ellenállás és itt sincs. Szerintem nem kellene hozzá.
-
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18532 üzenetére
Fura...
"The MCU controls the MP3 playback by sending serial commands to the module via UART port. This library manages the serial interface and request/response sequences."
Vagyis effektive sok mindent a wemos nem csinál, csak vezérli a lejátszót. Kb. mintha a hifihez keresnél egy jobb távirányítót, mert sz@rul szól.
Ez alapján csináltad? -
tibi-d
tag
válasz
Wolfram #18478 üzenetére
Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést. Egy olyan készülékhez kéne, amit, önállóan is kell tudni kezelni, mobil, tablet nélkül. Természetesen lesz mobilos lehetősége is.
Másik kérdés. Van-e olyan mobilos applikáció, amellyel az ESP32-ről érkező adatokat diagram formájában fel tudja rajzolni a telefon, tablet kijelzőjére (online). -
gsc73
aktív tag
válasz
Wolfram #18447 üzenetére
Szerintem én megértettem a problémát (ha tévedek bocs): tehát, távirányítani kell egy mikrovezérlőt, falon keresztül is (rálátás nélkül, így infra kiesett, marad az RF). A projekt kivitelezése során készen megvásárolható távirányító kellene, mert azt macerás szépen házilag elkészíteni (én infrás projekt esetében pont így gondolkodtam...).
-
ReFleXx
addikt
válasz
Wolfram #18436 üzenetére
nem csinaltam meg, bar van itthon szinte minden hozza.
van infra vevőm ha esetleg az kellene egyszer, illetve anno rendeltem alirol 433MHz-es RF ado/vevo modult, neked kifejezetten RF taviranyitos kell igy egyiket sem ajanlottam ezek kozul.
egyebkent ha megis megelegszel az infraval, akkor az joval egyszerubb, biztos van otthon valamilyen folosleges taviranyito amihez csak egy infra vevo kellene. -
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #18436 üzenetére
Infrával is lehet arduinót vezérelni (olyan távirányítót linkeltél az elején), én sem értem igazán miért bonyolítod túl - https://www.instructables.com/Arduino-IR-Remote-receiver/
Tudom wemos-t akarsz, a lényeg szempontjából mindegy, hogy ESP vagy Arduino.
A wemosra eNeS megoldása jó lehet - https://bitekmindenhol.blog.hu/2019/02/21/egyszeru_433mhz-es_vevo_modul . -
ReFleXx
addikt
válasz
Wolfram #18432 üzenetére
ugy erzem ez a topik nem neked valo, midenre kesz megoldast keresel, de ez nem igy mukodik. ennek az arduionak IS az a lenyege, hogy van mogotte egy community, vannak kulonbozo sketchek kisebb feladatokra amikbol osszeollozva mindenki osszetudja rakni a sajat egyeni elkepzeleset.
szoval nem biztos hogy egy csettintesre talalsz egy olyan sketchet ami pont olyan mint amit te keresel, de tobb minta projektbol osszetudod hozni. -
-
válasz
Wolfram #18424 üzenetére
A wifi protokoll nem alkalmas távirányítónak.
- Vagy csinálsz egy weboldalt, amit wifin keresztül megnyitsz mondjuk egy mobiltelefonnal, és akkor arra annyi gombot teszel, amennyit csak szeretnél.
- Vagy az ESP32-n van Bluetooth is, ahhoz bármilyen Bluetooth távirányítót vagy billentyűzetet párosíthatsz.
- Vagy egy másik esp-vel esp-now kapcsolaton l kapcsolódj, annak a GPIO-inak a felhasználásával építs egy saját távirányítót.
- Vagy vegyél egy RF modult, azt kösd rá egy tetszőleges Arduino lapra, és lásd az eggyel korábbitValójában rengeteg féle távirányítót lehet és szoktunk is használni, csak pont olyan nincs, amit te keresel.
Az RF frekvenciája fix? Egy tetszőleges (pl.: [link] ) RF távirányító jelét el lehet kapni és dekódolni
Nem, sokféle frekvencia és mégtöbb protokoll létezik.
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18406 üzenetére
hahahhahhaaaa...
Parancsolj... hátha ebből tudsz a projectedhez kölcsönözni.
on System#Boot do
TaskValueSet 1,1,29 //minimum vízhőfok
TaskValueSet 1,2,95 //túlfűtés
TaskValueSet 2,1,350 //keringető idő 240-600
TaskValueSet 2,2,540 //keringetés szünet
TaskValueSet 2,3,80 //termosztát figyelés
TimerSet,2,8 //Start loop
GPIO,2,1 //board led ki
Let,2,2 //alap a watch loop
endon
on Rules#Timer=1 do //pause
oled,7,1,Status: Pause
gpio,15,0
TaskValueSet 4,1,0
Let,1,[deftime#keringp]
Let,2,2
TimerSet,3,1
endon
on Rules#Timer=2 do //watch loop
if [owt#temperature1]>[deftemp#tempmax]
event,heatover
elseif [termo#state]=1
event,heaton
else
event,heatoff
endif
endon
On Rules#Timer=3 do //timer loop
if [VAR#1]<2
Let,1,0
TimerSet,3,0
TimerSet,[VAR#2],1
else
Let,1,[VAR#1]-2
TaskValueSet 4,2,[VAR#1]
TimerSet,3,2
endif
endon
on termo#state=0 do
if [owt#temperature1]<[deftemp#tempmax]
TimerSet,1,3
else
TimerSet,2,1
endif
endon
on heaton do
if [owt#temperature1]>[deftemp#tempmin]
oled,7,1,Status: Heating!
gpio,15,1
TaskValueSet 4,1,1
Let,1,[deftime#kering]
Let,2,1
TimerSet,3,1
else
event,heatoff
endif
endon
on heatover do
oled,7,1,Status: OVERHEAT!
gpio,15,1
TaskValueSet 4,1,1
Let,1,600
Let,2,2
TimerSet,3,1
endon
on heatoff do
oled,7,1,Status: Watch
gpio,15,0
TaskValueSet 4,1,0
Let,1,[deftime#watch]
Let,2,2
TimerSet,3,1
endon -
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #18401 üzenetére
RF-el sokkal nagyobb távolságok hidalhatóak át, de ált. egyirányú a kommunikáció.
Nem tudjuk most sem, h mire kell, felvázoltak több lehetőséget is. Ha az energiatakarékosság + mobilitás is kell, akkor RF a jó sztem. Ha van wifi, és ritkán kell, akkor telefonos megoldás is jó. Ha két eszköz között kell adatcsere, akkor ESPNOW is jó, vagy MQTT, de ezek az RF-nél macerásabbak szerintem. A felébred, kapcsolódik, adatot küld és alszik az tipikusan szenzoros ESP, ahol X percenként mér, küld.
Wifis távirányító: a mobilod... BT távirányító és kis szerencsével akár IR távirányító is. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #18396 üzenetére
Szia,
Mit szeretnél? Opcióból nincs hiány....
- Hostolhatsz weblapot/websocketet amin keresztül tudod GPIO vezérelni --> onnan a rádiódat
- készíthetsz másik távot ami ESPNOW protokollon keresztül küld üzenetet az elsőnnek amelyik gombot lenyomtad kiküldi mint üzenet aztán ha nem jön több gombnyomás deep sleep....
- IR receiver boardot már látom belinkeltékezeket egyszerre is meg lehet csinálni....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone-t használók OFF topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest