Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
Topikgazda
Azért mert az AUR nem "rendes" tároló bináris csomagokkal.
Ide szó szerint bárki tölthet fel, egy fájl, a PKGBUILD elég ami leírja hogy készül a csomag amit te készítesz el a gépeden a makepkg parancsal. Ez tartalmaz shell parancsokat is. Vagyis ha van egy rosszakaró (vagy egy idióta balfasz), akármi is lefuthat a gépeden.
Ezért van az hogy ha a --noconfirm kapcsoló nélkül futtatod a yaourt-ot, folyamatosan kérdez hogy át akarod-e nézni ezeket a fájlokat mielőtt lefutnak.
-
BoB
Topikgazda
# pacman -Rdd package-query
# pacman-db-upgradeKezzel toltsd le es tedd fel az ujabbat: letoltod a tarballt, kicsomagolod,
% makepkg -s,
majd
# pacman -U package-query-1.5-1-x86_64.pkg.tar.xzEs ne futtasd a yaourt-ot root-kent.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Ha ez volt akkor eléggé furcsállom mert addig nem választja le amíg használatban van (írás történik)
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Fogadjunk nem választottad le a pendrive-ot mielőtt kihúztad...
-
BoB
Topikgazda
Ez alapján próbáld meg ezt:
# dirmngr </dev/null
-
BoB
Topikgazda
Valami nálad nem jó mert nálam sikerült.
# pacman-key -r 962DDE58
gpg: requesting key 962DDE58 from hkp server pool.sks-keyservers.net
gpg: key 962DDE58: public key "bohoomil (dev key) <bohoomil@zoho.com>" imported
gpg: Total number processed: 1
gpg: imported: 1 (RSA: 1)
==> Updating trust database...
gpg: next trustdb check due at 2015-03-31
# pacman-key -f 962DDE58
pub 2048R/962DDE58 2013-04-22
Key fingerprint = A924 4FB5 E93F 11F0 E975 337F AE68 66C7 962D DE58
uid [ unknown] bohoomil (dev key) <bohoomil@zoho.com>
sub 2048R/C83B4AD8 2013-04-22
# pacman-key --lsign-key 962DDE58
-> Locally signing key 962DDE58...
==> Updating trust database...
gpg: 3 marginal(s) needed, 1 complete(s) needed, PGP trust model
gpg: depth: 0 valid: 1 signed: 7 trust: 0-, 0q, 0n, 0m, 0f, 1u
gpg: depth: 1 valid: 7 signed: 60 trust: 1-, 0q, 0n, 6m, 0f, 0u
gpg: depth: 2 valid: 60 signed: 4 trust: 60-, 0q, 0n, 0m, 0f, 0u
gpg: next trustdb check due at 2015-03-31
# pacman -Sy
:: Synchronizing package databases...
core is up to date
extra is up to date
community is up to date
infinality-bundle is up to date -
BoB
Topikgazda
A cups systemd unit neve megváltozott. (nyomtató szerver)
Frissítés után:
# systemctl stop cups
# systemctl disable cups
# systemctl daemon-reload
# systemctl enable org.cups.cupsd
# systemctl start org.cups.cupsd -
BoB
Topikgazda
válasz
_Dumber_
üzenetére
Én így csinálnám:
Indítsd el a normál rendszered, tedd be a penyót, mount /mnt -be.
# syslinux-install_update.sh -i -a -m -c /mnt/
Ezután /mnt/boot/syslinux/syslinux.cfg szerkesztés ez alapján.
-
BoB
Topikgazda
válasz
_Dumber_
üzenetére
1. Nem, csak ha így akarod használni a cpu microcode -ot és nem BIOS frissítés formájában.
Magyarázat2. Lásd 1.
3. Lehet kicsit tweakelni a CPU működését szoftveresen. Ezért az Intel mindig kiad ilyen microcode -ot ami javít a hatékonyságon, hibajavítás, stb.A lényeg, hogy alapvetően ez BIOS frissítéssel megy, az végleges. Viszont Linux rendszereken lehetőség van ezeknek az update -eknek az ideiglenes használatára úgy hogy betöltöd a boot során.
Akinek ez előtt nem volt felrakva az intel-ucode csomag, az eddig sem használta. Annyi történt hogy ha használod ezt, akkor manuál kell boot folyamatba illeszteni, már nem automata.
Siriusb: "Azonban ez nem Ubuntu, szóval semmi értelme használni, egyszer összerakod rendesen a grub.cfg-ét, és csókolom."
Aztán ahogy meg látjuk, megint módosítani kell. Azt meg hogy 1-2 évvel ezelőtt miket írt át az ember, arra nem biztos hogy emlékszik. Ezért én bármilyen változtatást csinálok, az automatikusan legenerálódik. Kivéve amire nem képes. Pl.: jelszavazás.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
A hiba jelezve lett már a megfelelő csatornán:
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Nagyon szigorú!

-
BoB
Topikgazda
válasz
_Dumber_
üzenetére
Persze én is laptopról beszéltem, csak hozzátettem hogy nekem van asztali is.
A helyedben inkább használt thinkpad-ot vennék. Még ha decepticon-nak nem tetszenek a mostaniak
Nekem x220 van, az még határeset, régifajta billentyűzet is van rajta. Vagy más, használt üzleti notebook.istju: az a baj hogy mire kijön 1.16 -os xorg- al működő catalyst már megjelent az 1.17- es.
-
BoB
Topikgazda
Ezt várom már nagyon én is, olvastam. De mire lesz belőle valami lehet egy - két év is eltelik...

Decepticon: én laptopot csak diszkrét VGA nélkül, Intel -el vennék. Bár ide tartozik hogy van asztali gépem is, ami teljesítmény igényes azt azon oldom meg (játék
).Laptop nekem csak internet + office + multimédiára kell. Arra meg intel tökéletes.
-
-
BoB
Topikgazda
válasz
Sobriety
üzenetére
A csak WM-ek nem lettek felsorolva, így a kérdést úgy veszem hogy mi a különbség ha nem támogatott DE-t használsz (pl. unity)
A támogatottakat a disztró packager-jei csomagolják, hivatalos tárolóba kerülnek a csomagok. Azokat ellenőrzik. Hibák rövid időn belül javításra kerülnek. Ha valami probléma van, írhatsz a fórumra.
A nem hivatalosakat AUR -ból tudod felrakni, amit -valaki- előkészít. Itt ha van hiba nem kötelessége javítani, vagy válaszol, vagy nem. Itt előjön az alapvető AUR sajátosság, azaz nem mindegy ki a készítő. Ha újabb verziók lennének elérhetőek nem tudni azokat mikor teszi be. Alőfordul hogy soha, bár DE-k esetében nem hiszem hogy ilyen előfordul. Max csúszás. Fórumon nem biztos hogy kapsz, vagy rövid időn belül választ. Unity-t nézve pl. sokszor nem tudják megoldani hogy xy dolog működjön.
Szerk.: Ha puszta WM vs. DE-t nézünk, akkor az mondható el, hogy az utóbbi esetében rengeteg dolgot out-of-the-box megkapsz, míg előbbi esetén mindent neked kell megcsinálni. Tény, hogy ezeket ha nem akarsz változtatni csak egyszer kell beállítani, megcsinálni.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Sobriety
üzenetére
A felhasználó dönti el hogyan alakítja a rendszerét. Éppen azért hivatalosan támogatott DE-k:
Cinnamon, Enlightenment, GNOME, KDE, LXDE, MATE, Xfce.
Ha valaki pehelysúlyút akar - megteheti, ha valaki nem akar mert a gépén gyakorlatilag nem tapasztalható különbség közöttük hiszen 2014-ben van már x giga ez x giga az - megteheti.
-
BoB
Topikgazda
Ha megnézitek az xfce weboldalát, láthatjátok hogy a legutolsó, 4.10 verzió 2012 áprilisban jelent meg.
A roadmap szerint a 4.12-nek 2013 márciusban már stabil kiadásnak kellett volna lennie.
Nem hiába váltott a Debian csapat sem vissza GNOME-ra mint alapértelmezett asztali környezet.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Haverom sosem értette meg hogy ne vegye ki a floppy-t a meghajtóból amikor azt látni hogy vége a másolásnak, mert még mindig van írás. Ez sem most volt

Jó reggelt?
async másolás: adat a cache-be onnan a kötetre. Amikor elment az összes adat a cahce-be azt látod vége holott azt még ki kell írni.
-
BoB
Topikgazda
válasz
SteveBeard
üzenetére
-
BoB
Topikgazda
válasz
SteveBeard
üzenetére
Megoldod DE-ből, vagy shell-ben. Milyen DE/wm van fent?
-
BoB
Topikgazda
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Majd ha használtad, utánna nyilatkozz róla, ne random netes képek alapján.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
arany középút

Valami régi gépre tényleg lehet így van. De modern gépen azért szarakodjak meg annak örüljek hogy a rendszer kihasználtság 45% helyett csak 35% ?
És cserébe az enlightenment elég szarul néz ki. Kb. win95-98 témázós korszakot idézi.
Ez a másik véglet, amikor azt látom hogy erős hardveren sportot űznek abból hogy minél kisebb erőforrásigényű felületet használjanak attól függetlenül, hogy egy KDE vagy GNOME is tökéletesen fut minimális kihasználtsággal.
-
BoB
Topikgazda
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Ha valaki linux rendszeren dolgozik az akármi lehet. Nem csak rendszer adminisztráció terminálban.
Ugyanúgy megcsinálhatja valaki az office melót is linux-on (ha máshogy nem wine vagy virtuális gépen). Akkor ehez felesleges egér?
Ne általánosíts. Így olyan érzésem van, mintha azt mondanád én csak szórakozásra használom a gépet, ami nem igaz.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Én is utálom a touchpadot. Csak utazáskor, busz, repülő stb.-n használom.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
# ufw enable
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Lefut ez gond nélkül, de nincs egy ilyen csomag sem.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Hallod Fedora -s lett. Nehogy elmond neki a tapasztalataid!

-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
A base-devel csomagot tedd fel.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Ha AUR-ban van onnan pacman nem tud csomagot feltenni. Az AUR nem pacman repó. Használj yaourt -ot.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Nem létezik ilyen csomag.
-
BoB
Topikgazda
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ok, de semmire sem megyünk ezzel az infóval mert nem tudjuk a telepítés melyik részénél van a hiba.
Szedd le az Arch telepítőt, és tedd fel a KDE-s rendszert a scriptemmel (logout blogomban megtalálod)
Ez teljes KDE rendszert tesz fel. Előre legyen megcsinálva a partíció root -nak, meg legyen net. Ennyi kell.
Vagy próbáld meg kézzel feltenni a wiki szerint. Telepítőm ekkor is jól jöhet, a packages fájl tartalmazza azokat a csomagokat amiket használok. Ez egy teljes rendszer lesz. Ha csak azt tennéd fel:
pacman -S $(< packages)
Ez már reboot után.
(#2161) ubyegon2: most magadban beszélsz?

-
BoB
Topikgazda
válasz
ubyegon2
üzenetére
Virtuális vagy valós gép?
Arch telepítés alapvetően ilyen, minden egyből repóból települ.
(#2151) N0zer0: pár tanács:
- csináld végig a vimtutor-t.
- beillesztés előtt legyen insert mód, globális másoláshoz meg legegyszerűbb ha kijelölöd a szöveget egérrel majd shift gombot lenyomva tartva jobb klikk copy.
-
BoB
Topikgazda
Vim -nél csomag átnevezés került végrehajtásra:
- vim-minimal: identical to the previous vim package
- vim: now includes all the features from gvim which includes the python, lua, and ruby interpreters, without GTK/X support
- vim-python3: same as the above for gvim-python3
- gvim: same as before
- gvim-python3: same as before
- vim-runtime: same as before
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
A WOT letöltés és az ATI kártya között milyen összefüggés van? Ja hogy semmilyen...

-
BoB
Topikgazda
Rootless X -et használva problémái vannak a VLC-nek. Ha bezárom lejátszás közben, a megnyitott média mappájában hagy egy szép csomag crash data -t. (pár száz mega
)
Ha leállítom, crash -el, szintén csomagot hagyva hátra
Dragon player (KDE alap), mplayer viszont tökéletesen megy.
-
BoB
Topikgazda
Ha valaki azt tapasztalja hogy exfat -ra formázott pendrive-ot nem tud használni:
Downgradelni kell az util-linux csomagot 2.24-re (plusz a libutil-linux -ot). Ha nincs meg a pacman cache-ben, innen tölthető: ARM (ez a 64 bites link)
-
BoB
Topikgazda
-
BoB
Topikgazda
válasz
Blum1866_2
üzenetére
Van: #archlinux.hu
-
BoB
Topikgazda
Na majd azt én tudom nekem mi kell

Ha valakit érdekel, blogbejegyzésemben megtalálja az Arch telepítő scriptem.
-
BoB
Topikgazda
Igen, Arch alapon KDE. Ha fent van:
- hivatalos repóból: qtcurve
- system settings -> application appearance -> style tab -> wigdet style: qtcurve
- le kell tölteni ezt: blocky
Ez qtcurve-hoz téma.
- előző beállításnál qtcurve jobb szélén: configure, itt be kell importálni a letöltött blocky fájlt, majd kiválasztani.- system settings -> application appearance -> colors tab -> plumbub tomes (le lehet tölteni a beépített funkcióval, jobb szélen van a get new themes)
- AUR-ból: faenzaflattr_darkdecoration-icon-theme
- system settings -> application appearance -> icon tab -> faenza kiválaszt- system settings -> workspace appearance -> cursor theme -> oxygen yellow (gyárilag benne van)
- system settings -> workspace appearance -> desktop theme -> Produkt (ez is letölthető a beépített letöltővel)
- launcher: AUR-ból: kdeplasma-applets-homerun , ezt ki lehet tenni a gyári helyett.
joecontra: köszi!
-
BoB
Topikgazda
Megnézheted az openSUSE Factory-t, pont tegnap jelent meg a hír, hogy önálló rolling disztró lett.
KDE nálam:
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Én most megnéztem a legújabbal, de még csak alpha van linuxra. Ugyanúgy szét vannak csúszva dolgok mint libreoffice-al.
-
BoB
Topikgazda
válasz
Csarlee
üzenetére
Akkor a tisztánlátás végett:
Bagoj Úr blogjából:
Frissítés hétfő, avagy mit ront el az Arch ezen a héten?
Már a cím is sugallja hogy a rendszer a hibás, mi más. Mi történt? Arch hírekben megjelent, hogy consolekit-et váltotta logind 10. hó 30-án. Bagoj Úr persze nem olvassa a híreket, majd 11. 22.-én - tehát legalább két hétig abszolút nem is frissített - meglepődik hogy az "Arch elrontott már megint valamit".
1. a híreket olvasni, kell ez egy rolling disztró, és előfordul hogy manuális beavatkozás kell, mivel nincsenek kiadások ahol ezt megtehetné a fejlesztő gárda az emberek helyett
2. frissíteni hosszú ideig nem illdomos. Említettem már hogy rolling release?Arch Linux - hogyan downgrade-eljünk csomagokat?
Bagoj Úr downgrade-elne, dehát nem tud alapból, hiszen törölte a pacman cache-t. Ügyes.
Miért váltok Arch Linuxról Debianra?
"Bármilyen csomag telepítése esetén gyomor összeszorulás, mert 95%-os biztonsággal egy teljes rendszer frissítést kell futtatnom, hiszen az a csomag, amit a rendszerem jelen állapotában leszedne, már nem létezik a csomagtárban."Mintha rémlene hogy Debian-on is először frissíteni kell a csomag adatbázist, nemde? Említettem már hogy rolling? Gyomor összeszorulás van mert meg kell csinálni azt amit jó esetben naponta kellene?
"A rendszer frissítésekor az elmúlt fél évben ötször fordult elő feloldhatatlan körkörös csomagfüggés, amire egy kis force-szal kellett rásegíteni"
Nem igazán szokott előfordulni a hivatalos repóval. Mikor fordul elő? Ha sok csomag van AUR-ból esetleg? Vagy mert halogatta a systemd-re átállást? Mennyi csomagja volt AUR-ból? Azok mennyire elavultak? Ott figyelik a függőségeket? Nem. Támogatott az AUR? Nem.
"Ha a pendrive bent volt, az fdisk panaszkodott, hogy felcsatolt eszközt nem célszerű partícionálni, és nem is látta a partíciót, ha eject-eltem, akkor meg nem látta az eszközt."
Ja hogy a terminált és az umount parancsot már el is felejtettük? Hát így tényleg nem lesz sikerünk.
Nagy falat volt neki. Azért volt nagy falat, mert: " Én búcsúzom tőle, mivel az operációs rendszert nem önmaga buherálásáért használom, hanem egy stabil alaprendszert szeretnék, amin alkalmazásokat futtatok. "
Az nem kap stabil rendszert, aki nem szánja rá azt a plusz időt amit a rolling megkövetel. Ő nem szánta rá magát. Váltott Debian-ra, ahol ezeket a dolgokat megcsinálja más helyette.
Szerveren pedig jó oka van annak hogy nem elterjedt az Arch. Nem, nem azért mert nem lehet stabil. Azért, mert több időt igényel a karbantartása, üzemeltetése. Ez pedig nem megengedhető amikor az ember x darab szervert üzemeltet.
Azért reagáltam, mert nem szeretem hogy a blogjára tévedő emberek köztük Dumber, olvasgatva az jön le nekik hogy ez egy instabil rendszer, aztán zabszem lesz a seggében
Azt kell belátni, hogy ez nem az a rendszer amit egy guide alapján felrak az ember, majd sz@rik a világra.Nem véletlen hogy a wiki-n is olvasható: "olyan stabil lesz a rendszer, amilyenné teszed".
-
BoB
Topikgazda
-
BoB
Topikgazda
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Mivel a yaourt pacman wrapper, azért a yaourt -Sc annyit csinál, hogy meghívja pacman -Sc -t.
-
-
BoB
Topikgazda
válasz
_Dumber_
üzenetére
Jobban jársz ha gyakran frissítesz, mint ha ritkán. (épp ezért a ritka frissítés nem támogatott)
Egy dolgot sose tegyél: pacman -Scc
Ha valami gebasz van valamelyik csomaggal, úgy nem tudsz rollback-leni.
Mindig pacman -Sc az első (már ha akarsz helyet takarítani), utánna a frissítés.
-
BoB
Topikgazda
válasz
SteveBeard
üzenetére
Mit akarsz állítani, transmission miben?
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Androidos fejegységek
- BestBuy topik
- Milyen videókártyát?
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Orvosi kérdések
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztrofotózás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Oyomba VGP-BPS26 utángyártott akkumulátor / 12 hó jótállás
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS - 5120x1440 Dual QHD - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Logitech Webkamera MeetUp 120 -os látótér, mikrofon, 4K Ultra HD
- ÚJ Parkside 10000 mAh powerbank 3 év garanciával.
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)