- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Számomra továbbra sem tudnak életképes alternatívát mutatni az 1800X leváltására. Sehol egy alap 4 GHz órajel, a boostok annyit nem érnek, a 12 magost meg feljebb tolták egy kategóriával és hiába "Intelverő", az ára magas (180-200K lesz itthon?).
Ha nem lesz magasabb alap órajelű 8 vagy 12 magos a kínálatban, számomra ez felejtős, talán majd a 2. széria a 7 nm-ből. Pedig nagyon vártam (a csodát), viszont érdemi gyorsulást nem érnék el ezekkel sem (a 4 DDR4/3600 modul most is stabilan 3466-on megy, 3600-at nem is vártam az első Zentől).
-
kelna91
senior tag
Köszi a válaszokat!
Akkor meg fogom emelni a feszültséget 1.375-ről 1.4 körülre, mivel még mindig nem elég stabil. Megint előjöttek a pillanatnyi kurzorelakadások. Most már nem ragad be olyan sokáig, csak pár pillanatig, de érzékelhető. Nem tudom már, mi lehet. Telepítettem a chipset drivert, beállítottam az aktív profilt, 90%-ra állítottam a minimum CPU-t, beállítottam az LLC mode 3-at, és még mindig nem múlt el a probléma. Mindeközben terhelés alatt teljesen stabil a gép, csak üresjáratban, hirtelen terhelésnövekedésnél belagol. Most is szinte folyamatosan akadozgat, miközben ezt írom. Azért az is elég szar, hogy mindez 4025 MHz-nél... Többet nem veszek X nélkülit, az biztos. -
KillBorn
senior tag
Ha ez igaz akkor idén teszek bele egy sima R7 2700-at, jövőre meg egy Navi 20-at, és 3-4 évig megint le van a gond. Várjuk ki a végét, lehet még a CPU megjelenés után változik a dolog. Más gyártók már kihozták az új biost 300-ra is.
Mondjuk egy olyan megoldást el tudnék képzelni, hogy támogatja a ryzen 3000-esket, de kiveszik az A szériát, az Athlonokat, meg APU Ryzeneket, hogy helyet csináljanak a 3000-nek. -
SECTORnooB
addikt
Azt tudom elképzelni,hogy valamennyi gyártó lapjai támogatni fogják az új CPU-kat meghatározott modellekig, meghatározott lap modelleken.
Ha egyáltalán nem, akkor azt tudom mondani,hogy morálisan ingoványos talajra tévedtek és,hogy jelentős felhasználói és potenciális felhasználói bázistól fognak elesni.
Ezek után, akár jogos lehet az a kérdés is,hogy miben fog különbözni az AMD az Inteltől és milyen hitelt tudnak adni a userek a gyártónak? -
SECTORnooB
addikt
Elő szokott fordulni a 4.2 stabilan,bár tényleg ritka.... aztán majd az is kiderül,hogy a kövi gen mit megy...bár ahogy elnézem a Ryzen 2. gen 4.1-4.2Ghz vs Intel 4.6<Ghzt nem sok a különbség és ha 7nm-en javít az amd 13%IPC-t meg erre rájön az órajeltöbblet, akkor valamivel az Intel fölé lőhet C/C-ben,de kétséges,hogy megfogja e érni a váltást.
-
rumkola
nagyúr
Nálam asrock a-tuninggal:
-ha nem windows-al indítom automatikusan hanem kézzel indítom el, akkor működik a freki visszavétel és fesz visszevétel. Viszont a fesz visszavétel csak 0.4-.1.35V között 2 lépésben működik a HWInfo szerint (szerintem pedig sehogy, bug).
-ha windowsal indul automatikusan akkor csak a freki visszavétel működik
Ha bios-ból tuningolok akkor semmilyen CnQ nem működik.
-
Tyrel
őstag
Hm, és a memória Cinebench-et nem befolyásolja? Nekem 15-17-17-36 @ 3200MHz, nem túl izmos sub-timing-ekkel, láttam itt jóval erősebbeket is, feltételeztem hogy az még dob rajta...
R15 nekem olyan 1430-at ment, de láttam itt 2600/X-el 1500 feletti pontszámokat is, abból gondoltam hogy itt is "benne maradt még" 100-200 pont. Nincs se vízhűtésem se olyan memóriáim hogy az meglegyen... más kérdés hogy igazán érdemesnek sem gondolom már azt a szintű gyilkolást...
-----
Memóriákkal amúgy gondban vagyok, munka miatt lehet hogy szükségem lenne 16GB-nál többre... a mostani HX430C15PB3K2/16 mellé ezért próbáltam olcsó/gyors megoldásként venni egy HX430C15PB3K2/8 párost, gondolván hogy azonos sorozatszám majd azonos modulokat is takar (eltekintve a mérettől, egyik 2x8 a másik 2x4), deee mint kiderült ez nem így van.
Órákat szívtam vele de nem sikerült semmi értelmes órajelen működésre bírni őket, szerintem azért mert a meglévő HX430C15PB3K2/16 Samsung die-os (elvileg B-die de abból low quality), a HX430C15PB3K2/8-on viszont Hynix die-ok vannak, talán gyártani sem ugyan ott gyártják mert más volt a nyák színe és a hűtőborda is kicsit máshogy állt rajta...
Így visszaküldés lett a vége, nem szerette a Ryzen ezt a Samsung-Hynix házasságot.Esetleg még bejátszhatnám azt hogy akkor veszek egy másik HX430C15PB3K2/16 szettet, csak az túl drága már, pláne ahhoz képest hogy ezek a memóriák maximum középkategóriásnak mondhatóak... Amivel az a nagyobbik bajom, hogy nem tudom a Zen 2 mennyire lesz kényes a memóriák sebességére/késleltetésére, mert ha legalább ennyire mint a Zen+ vagy akár még jobban, akkor a meglévő memóriámtól is szabadulni akarok majd, nemhogy venni melléjük mégegy párt...
-
rumkola
nagyúr
Nem tudom, hogy ez most irónia-e, de aki megjelenéskor vett egy 2500/2600K-t és 4,5Ghz-n használja játékra, az a mai napig kiröhögi a akár a 100ezres procikat is. A valaha volt legidőtállóbb CPU és legjobb vétel.
Én sem cseréltem volna, ha nem jön egy lehetőség minimális beruházással. Leginkább a kíváncsiság és az új alkatrész (garis!) vonzott, nem a teljesítmény. -
törölt tag
Akkor itt egészen másmiatt kell a sávszél.
Különben mi értelme? Tudnak rajta párhuzamosan futtatni úgy programot hogy te észre sem veszed csak játszol filmezel?
Nem értek hozzá csak úgy beugrott.
Mondjuk hálóba kötik az összes amd kártyát.
Lehet ezért találták ki a kriptovalutát. Cserébe az állandó jelenléttel kapsz egy kis zsét. -
jeni
félisten
Asus Rog Hero VII lapban is van ilyen opció de én nem állítgatok rajta olyanokat. Nem ismerem ilyen mélyen ezeket a funkciókat.
A valódi cél az volt,hogy X470 lapot vegyek,de aztán az Asus egy hozzá grátiszba adott vízhűtővel adták és ezt eladva ,jóval olcsóbban jutottam hozzá a laphoz. Így utólag ha az Ultimate Asrockhoz lett volna mellékelve a hűtő akkor azt vettem volna meg inkább.
Amúgy az Asus Rog Hero VII a sima verzió is baromi drága lett most! Wifi nem izgatott de az volt 5000Ft-al drágább.,lehet azzal jobban jártam volna? Most viszont a wifi verziós olcsóbb.
-
Pro!Petya
addikt
Igen , cserélném
Tudom nem egy racionális döntés lenne... De olyan messze van még a 7nm
Most meg már 150eur alatt tudnék szerezni, viszont sajnos ahogy én is látom annyira nincs értelme hogy szinte csak a tesztek alatt látnám vele a difit... A másik h pont a játékok alatti perf boost érdekelne de ahogy nézem ott meg szinte elhanyagolható a plusz amit adna.Ebből már sztem kihoztam mindent IS. Kicsit unalmas hogy megy és kész
Köszi a méréseket mégegyszer!!
-
Albigator
őstag
Vendi. Fix Tv. Restart. 18:25-kor szokott lenni.
Ma ha lesz adás válaszolok neki.Szoktam az adásokat nézni mert sok IT-s dolgot onnan tudok meg, nem kell így ilyen jellegű híreket olvassak.
Gépekről eléggé kevés hír van, de az kiderült számotokra is h ennek az alaknak a fejében az jár, hogy "csak az Intel" bármi más egy kalap kaki.
Mikor egyszer egy (volt) kollégájával beszéltem az azt se tudta h a Rizsánál is van logikai mag (SMT), azt hitte az csak az intelnél van HT néven....
Szóval ja, ha valakinek berőgzödik valami, akkor az úgy is marad valószínűleg egy életre sajnos. -
micafighter
nagyúr
Fix szorzó mellett ha tudsz fix feszültséget állítani LLCvel, akkor nem sok értelme. Auto szorzó mellett van értelme, mert ott változik a sebesség és a feszültség is.
Egyébként fix szorzóval is működnie kéne az offsetnek, ha automatán van hagyva a feszültség, abból fog elvenni vagy hozzáadni az offset, a különbség az, hogy fix szorzó és autó feszültség mellett a feszültség változhat, ha még ugye fix feszültséget állítász, max vdrooptol változik a feszültséged.
Szóval az offsetnek fix szorzó mellett is működnie kéne, ezt lapja/biosa válogatja.
-
dergander
addikt
Egyszerű példa, vannak értékek
P0 = 400mhz = 0.500v
P1 = 1100mhz = 1.0v
P2 = 2400mhz = 1.2v
P3 = 3800mhz = 1.34vHa csökkented offsetbe -0,2000voltal akkor mindegyik órajelnek a feszültsége csökken.
P0 = 400mhz = 0.300v
P1 = 1100mhz = 0.8v
P2 = 2400mhz = 1.0v
P3 = 3800mhz = 1.14vkb. így lehet röviden leírni. Ha pedig direkt feszt adsz neki akkor az órajel marad annyi amennyit beállítasz, és a feszültség is vele együtt.
Ezek csak példák, nem valós értékek.....
-
micafighter
nagyúr
-
TylerDurden
tag
Nyilván, de van aki azt mondta, hogy 100%-on is ment neki, persze a közelében nincs egy IBT-nek, csak azért írtam, higy azért van játék ami közel 100-on tudja használni, igaz ez az 1 ilyen játék van, szóval nem mérvadó (főleg, hogy ez is a rossz optimalizálásnak köszönhető). A többi "processzor éhes" játék max. ilyen 40%-on ha használja. Nem sok következtetést lehet levonni belőlük.
-
shapphire
aktív tag
Tehát ha elér egy adott hőmérsékletet, fogyasztási szintet a cpu akkor annyi mag dolgozik ami abba belefér? A többi inaktív vagy aktív az összes mag csak alacsony órajelen?
Most a 3.9 meg a 4.1 között laikusként nincs nagy különbség, bár ez így biztos nem igaz.
A tartós 4.0-4.1 nem àrt hosszútávon a processzornak?
Nyilván nem gyári hűtőt használsz. -
-
-
-
-
Albigator
őstag
4.35 GHz???
Az igen!!!
Hát kicsit meg van a lelki nyugalmam igen, mert ja, az volt a baj az all core 4 GHz-zel h tényleg csak 4 alatti értékeket láttam a hwinfoba.... Így már jobb egy kicsit. De igazság szerint a 4.1-4.2-nek örülnék inkább, abból talán még a 4.1 elérhető is lenne. Csak az már tényleg nem lenne kellemes tartomány hőfok ügyileg szerintem. Meg vannak a határaim ugyebár alaplap, CPU hűtő, ház hűtés terén is. + Ez se biztos h tényleg stabil, az orosz fórumokból kiindulva...
(#4769) SECTORnooB
Oké. De egyébként 2060-2070-ben (vagy AMD is lehet esetleg) gondolkodok de pár év múlva csak. Most akkor megéri vagy sem egy 144 Hz-en monitor?
Lehet én se vennék észre különbséget egyébként.
(#4777) micafighter
Melyik amd progiról beszélsz? Nem szívesen használok még több egyéb progit...
Igen a Freesync az AMD-nél van, Nvidiánál G-sync azaz még drágább monitort kell vegyek majd a kártyám miatt. Nekem most fos monitorom van ami nem tud semmi ilyesmit.
Jó akkor talán tényleg van értelme 60 FPS fölött használni a 60 Hz-eset is, már a franc se tudja.Erre valaki?
"Az a kérdésem h amúgy a proci mit szeret jobban?
Ha az átlag fesz kevesebb, viszont magasabb egyszeri maxok is előfordulnak pl 1.1V átlag, 1.53V max fesz (XFR + PBO)
vagy
Ha az átlag fesz magasabb viszont nincsenek nagy maxok se pl 1.37V átlag max 1.381 V (offset)" -
-
Tyrel
őstag
De valószínűleg sok, de szerintem jobb egy nagy valószínűséggel stabil állapotról elindulni, aztán ha ott megnézte hogy a hűtője hogyan viseli a dolgot, abból el tudja már dönteni hogy inkább a fesz. csökkentésébe fog bele, és megkeresi mi az a legalacsonyabb amivel a 4GHz még stabil, vagy inkább az órajelet emeli tovább.
@Melorin
jó a HWInfo, csak friss legyen. -
micafighter
nagyúr
Abban azért igaza van, hogy légnél ha a venti behal, akkor is ott egy nagy hutoborda a cpu-n ami passzív is elbír sokat. Víz esetén ha behal a pumpa akkor viszont kalap kabát mert ha nem kering a víz, nincs ami elvigye a hőt a cputol a hutobordaig.
A légnél a venti csere pár ezer ftos tétel, az AIOnal viszont a pumpa csere szerintem nem megoldható. És pl egy Brocken 3 szép nagy hutobordara bátran lehet mondani hogy örökös. Legalábbis amíg nem mész neki bézbózütővel.
-
jeni
félisten
Nekem a Asus CrossHair Hero VII laphoz hozzá vágtak egy MasterLiquid ML240L RGB radit az Alzánál grátiszba.
Nem vacakoltam vele mert parázok a vizes hűtőtől,és aztán ha a pumpa betolyik akkor nem is lesz hűtés és akkor gázos dolog. A léghűtés előnye,hogy a venti leállás után is megy egy darabig sőt a venti cserélhető bármikor. A vizes pumpa esetén már nem,vagy csak új áron. Ráadásként nem tartós cucc.
A radi előnye a könnyűsége,és kicsi helyen fér el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Apple Cinema HD Display 23" eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest