- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- potyautas: Norvég nyár
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 03:44 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiga8
senior tag
Nem tudja sajnos. Nincs találatom (ennél a procinál) a szilícium lottón.
Pont határ körüli a 3940-50? MHz LLC1-en. Most tán LLC3-on van és azért emeltem az 1,2375V-ról 1,25-re, mert az elmúlt hetekben volt 3 rejtélyes fagyásom. ( böngészés és Youtube vidózás közben) Emeltem a memórián is 1,39-ről 1,4V-ra, és a videókártya -19%-ból vissza engedtem mínusz 17%-ra, aztán mínusz 16%-ra. ( azóta nincs)
Mivel hosszú-hosszú hónapokig nem volt gondom a géppel, ( nem régen lett az RX580-ból 1070 kártya), tippem szerint a sok kaja levonás volt ( lehetett) a gond a 1070-nél, és/vagy Win10.
Ha most jó lesz, a memóriát és a CPU-t is visszaengedem majd. ( ha nem felejtem el.
)A 4000 Mhz-et LLC-1-en tán 1,3V körül tudta emlékeim szerint. A 4000 MHz és a 3900 MHz között CB20-ban 60 pont a különbség. ( 4010 kontra 3950) Máshol nem érezhető és látható, kivéve a fogyasztás és a hőfok.
Egyenlőre ez így marad még 1-2 évig, ( így is elegendő mindenre is) aztán meglátjuk mire cserélem majd. ( 3700X, vagy 4700X, vagy akár egy 3900X, bár az már csak epénisz növelésnek.
) -
csiga8
senior tag
Beszállok én is a hőfok mérésbe. ( anno akárhogy is néztem a fix allcore fix feszültséggel volt a "legjobb" nekem)
MSI X470 Gaming Pro Carbon, Ryzen 2700+ Dark Rock Pro4
Kezdetek: 1,32V 4000 MHz
[link]Nekem magasnak tűnő VRM hőfokok:
[link]Ezért módosítottam rajta:
[link]Eredmény 3 kör IBT után:
[link]Most lőttem egy frisset: ( 3900 MHz, 1,25V)
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Így néz ki, ha leveszed a műanyag csilivilt:
Minus pad lett alatta. Gyárilag a bordacsavarok - szerintem - lagymatagul voltak meghúzva, én egy picit határozottabban húztam vissza.
Miután beszereltem a lapot, megnéztem, jobb lett-e. Igen.
Ezután próbaképp tettem rá bordákat. ( Már a helyén volt a lap mikor feltettem) Valamennyit az is hozott:
Sekisui hővezető ragasztóval lett rárakva: [link]
Nagyobb : [link] és kisebb borda : [link]
Igazából a műanyag levétele, a padcsere és a 8 cm-es Coolink Swif2 80P venti hozta a legtöbbet, a borda csak kb 3-4 C fokot, de most már marad rajta.
-
csiga8
senior tag
Ez lesz az:
"Removing Heat-sinks
MSI used dense aluminum heatsink in this board. VRM heatsink are secured in place using screws and spacers. Heatsinks base is having very small thermal pad installed mostly only covering 80% of MOSFETs area for VRM cooling. Wont effect in normal operations but may result in system stability under higher overclocks." -
csiga8
senior tag
Majd tolok egy ilyet én is, - összehasonlításképp - csak most keresem azt a fránya tesztet, de nem találom
-
csiga8
senior tag
A képen a VRM borda feletti Gaming Pro feliratú műanyag
Nekem felment 74 C fokra stressz teszt alatt és zavart.
Valahol olvastam, hogy a borda alatti pad csak 80%-ban fedi a feteket, de ettől függetlenül egész jó hőfokot produkál.
Keresem, hátha megtalálom mégegyszer
-
csiga8
senior tag
Nekem MSI X470 Gaming Pro Carbon van. Jelenleg 2700-al megy a mostani 3xxx-ek belemennek, és ígéret szerint még egy generáció majd belemegy.
A VRM bírni fogja ( gari ide vagy oda a padot kicseréltem a VRM borda alatt és a felette lévő műanyag csilivilit leszedtem, így vagy 10 C fokkal mindjárt hűvösebb lett. 8 cm ventivel szellőztetve meg nem megy 60 C fölé stressz teszteknél sem)
Majd egy jó BIOS kell, azt csókolom.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
"Még a 4XXX-es sorozatra sem lesz értelme cserélni, az ugyanis kevesebbet hoz a 3XXX-hez képest, mint amennyit a 3XXX hozott a 2XXX-hez képest."
Bár nem tudom honnan veszed, de nagyjából ésszerűnek tűnik. Igazából a 4xxx széria 3700X/3900X utodjára vagyok kíváncsi. Azokból valamelyik már hozhat 40-50% növekedést nekem a 2700-hoz képest nagyobb fogyasztás nélkül. Mire annak az ára emberi lesz, az még vagy 2-3 év. Azzal meg elleszek piszok sokáig.
-
csiga8
senior tag
2700-al pont nem ( fix 3900 MHz, fix 1,2375V)
Az RX580-as kártyám szépen alulfeszelve (1300MHz/1025mV), ill. a rokonságba ki akartak dobni egy FX6300-as procis gépet, amit megcsináltam és ott is alulfeszeltem, irodai, netezős gépnek ( vendégszobába) príma.
A 2500K-s gépem is 0.115V-al alulfeszelve.
-
csiga8
senior tag
Most őszintén. Mire nem elég bőségesen! az a 2700? Nekem is az van, még melóra is bőven jó.
Másrészt pont most nem váltanék. Érdemes megvárni még a következő lépcsőt amit kihoznak, és akkor már a végleges választékból lehet mazsolázni tetszés és pénzed szerint.
Részemről kíváncsi leszek a 3900x és 3700x utódjára, miben és mennyiben lesz jobb, menyivel lesz drágább. ( a 3XXX ára szerintem ugyanúgy be fog zuhanni, mint most a 2xxx-é)
A 2700-al még 2 évet röhögve el lehet lenni, kivéve ha nem saját kedvtelésből, hobbiból fejlesztesz. Akkor nincs miről beszélni, ha tetszik és kell , mert kell, akkor vedd meg.
-
csiga8
senior tag
Már nem emlékszem pontosan mennyi kellett a 4 GHz-hez, nyáron a dögmelegbe visszavettem, azóta is így van. Kb 100-150 pont veszteség lehet, ami nem érdekel, viszont jóval hűvösebb.
Nem használok Ryzen mastert, nem ismerem. A BIOS-ban turkálásban hiszek.
-
csiga8
senior tag
LLC1, 1.2375V
-
csiga8
senior tag
Nekem 3900 MHz-en 1768 pont, úgyhogy szerintem jó az.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Nálam a 2700-as fix 3900 MHz-en ketyeg, és 1080P-ban az RX580-al fix 60 FPS-ben játszom.
Az RX580 alulfeszelve 1070 mV-ra, 1300 MHz-re visszavéve. Se, a BFV, sem a Wither3 nem megy 60 FPS alá, a Metro Exodus az már azért igen.
De az sem szaggat freesync monitorral. A kb min 50 FPS azért megvan.High beállításokkal ( hairworks off) és az élsimítást szoktam picit lejjebb venni.
A proci 30-45% között van terhelve. ( mindent monitorozok MSI afterburnerral)
Nem tudom mekkora felbontáson, milyen beállítással játszol, de szinte biztos, hogy nem proci erő hiány az ok a laggolásnak.
-
csiga8
senior tag
Köszi a választ,
nem parázom, tudom, ez igazából nem is gond, és nem is magas érték, csak - szerintem- hideg bordákkal kevesebbnek kéne lennie a hőmérsékletnek. Hamár odaszerkesztettem azt a 2 db ventit. 
-
csiga8
senior tag
Igazából nem gondom van, de kicsit zavar.
MSI X470 Gaming Pro Carbon lapban 2700-as proci 3900 MHz fix órajellel fix 1.238V-on, így 118W-ot fogyaszt maximum szintetikus teszt alatt a CPU.
A VRM-ek mellé tettem 2 db Coolink SWIF2 80 mm fúj 800 rpm-en.
A VRM-ek a 23-25 C fokos szobában 47-49 C fokos netezés közben is. Játék közben max 57Cfok, szintetikus tesztnél 63-66 C fok.
Szóval netezés közben megfogom a VRM bordáit és bőven hidegebb a kezemnél, mégis 47-49 C fok a VRM. Másoknál is így van?
Érdemes lenne hőpadot cserélnem a hűtőblokk alatt? Nálatok hogyan alakulnak a hőfokok?
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Nem vágom annyira a RAM tuningot. Ésszerű keretek között kicsi feszültség emeléssel, + SOC fesz. hozzáigazítva. Ennyi még megy. Időzítések babrálásához nem értek. Sajnos.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Érdeklődnék, hogy a tartós ( évekig) 1.42V a G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GVK memóriának még nem gond, vagy inkább vegyem vissza?
Így bírja a 3533 MHz-et stabilan.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Köszönöm a megerősítést, rendelek akkor.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
MSI X470 Gaming Pro Carbon lapom van 2700-as, nem túl jól tuningolható procival.
40x100 beállítás mellett CPU Core voltage 1.3V, NB/SOC 1.15V, DRAM 3400 MHz 16-18-18-18-36 1,4V. Stabil volt, nagyjából az alap 2700X teljesítményét hozta. AIDA és CB15, CB20 értékeket néztem, FPS értéket sosem.
Picit vissza vettem, ( így használom, még így is bivalyerős) 39x100 mellett CPU 1.2375V, és itt már LLC1-en, mert megtaláltam a BIOS-ban, NB/SOC 1.0625V, DRAM 3333 MHz 1.38V, . Így kb 120 ponttal kevesebb lett a CB20 pontszám, de 10 C fokkal hűvösebb a stressztesztek alatt.
Hűtőm Dark Rock Pro4.
Az 51 C fok CPU-nál nem sok, valami más lehet az ok. Én ahogy húzom, úgy lesz egyre több a CB pontszám.
Remélem tudtam segíteni.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Igen.
Az előző lapomnál ( Z68 ext3 gen3 +2500K) a Logitech rádiós egér+billentyűből az egér abszolut nem ment.
A mostani MSI-nél is hasonló a helyzet, annyiban más, hogy kb minden 3-ik indítás-próbálkozásra viszont megy.
Van egy 800 Ft-os USB-s miniegerem régóta pont emiatt. Kb ennyi a megoldás.
-
csiga8
senior tag
"Ha IDT / terhelés alatt jó akkor nem értem miért gyanakodsz pasztázási hibára ?"
Visszább valóban írtad, nem néztem, elnézést.

Erről írtam az előbb, másnak is volt ( vagy proci, vagy hűtő) gondja:
Hűtőnél is van ilyen gond máshol is, ok írtad, korábban jó volt: [link]
A kezdetekkor ( néhány hónapja raktam össze a gépem) úgy emlékszem mások is írták itt a fórumon, hogy idle le-föl ugrál 8-10 C fokot a proci hőfok egy-egy pillanatra. Nálam nem volt, 2-3 C fok van max ugrálásban.
Marad a BIOS-ban a ventilátor profil beállítás ezek szerint.
-
csiga8
senior tag
Ez biztos nem Intel-AMD gond. Részemről 2500K-ról jöttem és jól tettem.
Helyedben először megnézném azt a pasztázást, és vele együtt a hűtő és a proci kupak sík felületét is ellenőrizném.
( Remélem hozzáférhető lesz a link. ) Ott látszik, hogy a 2500K proci kupakját is megcsiszoltam, látszik mennyire homorú volt.
A hűtők is meg lettek csiszolva ( üveglapon). Tán a Brocken 3-nál nincs tolómérős kép, ott már jócskán csiszoltam, és a középső képen látszik, hogy hol "foltos", hol nem ért még hozzá a csiszolópapír.
Volt már másnak is hasonló gondja, ott a hűtő talpa volt domború.
Másrészt a BIOS-ban állíts a venti profilon.
Nálam a sima 2700-as Dark Rock Pro4-el 670 rpm mellett ( csiszolva+ NTH-1 pasztával) minden mag 3900MHz-en, VPU VID 1.238V fesz mellett stabil 32 C fok most is a 24C fokos szobában tingi-lingi netezgetés közben.
Játék közben ( Witcer3, COD WWII, Metro Exodus, stb. ) 50-51 C fok, de ott már szerintem 800-850 rpm is lehet a venti.
-
csiga8
senior tag
Jó, ok, a szilícium lottón te nyertél!

2500K-ról váltottam, ahhoz képest CBR20 szerint kb 3,5-ször több a 2700-as CPU számítási teljesítménye.
3,9 GHz-ről 4GHz-re CBR20-ban max 5% a többlet és ezt csak CBR20-ban látom. Számomra a 3,9 GHz is elég. Mindenre is.
Majd a 3-as széria, ha nagyot villant, és kapok min. 30-50% teljesítmény többletet, onnantól már lehet, hogy az érdekel. Majd.

-
csiga8
senior tag
Ha segít, nekem non x 2700 allcore 3,9 GHz 1,238 V LLC1-en,
4 GHz 1,285V LLC1-enJelenleg 3,9 Ghz-en használom, semmi nem indokolja, vagy kéri a 4 GHz-et és pár fokkal hűvösebb. ( Játék alatt eddig max 49 C fok volt Dark Rock Pro4-el)
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Nekem sima 2700-as van, 1.2875V LLC1 mellett 4GHz-en megy minden mag és 3400 MHz a memória.
Hasonló teljesítményű hűtőm is van. Nem is ez a lényeg.
Pont a hang(talanság) miatt lépdeltem visszafelé. 1.2374V és 3900 MHz CPU, valamint 3333 MHz memória mellett a SOC feszültség is jóval kisebb lett.
A ventilátor játék közben 650 rpm-ről ( Dark Rock Pro4) kb 780 rpm-re megy, akkor vagyok 44-45 C fok körül FHD-ban fix 60 FPS-ban. Az RX 580-at is visszavettem 1410 MHZ-ről 1340-re és 70 mV mínusz offsettel 25%-os ventikkel 62 C fokos max játék közben.
A szintetikus tesztek pontszámain kívűl semmilyen változás nem érzékelhető, kivéve, hogy néhány százalék ( kb 5) erő veszteségért cserébe halk(abb) és hűvös(ebb) gépet kaptam. Nem figyelem állandóan de kb 35-40% fölé nem is megy a CPU terhelés soha. Ez a proci - jelenleg - bőven többet tud, mint amire szükségem lenne.
Ha majd kevés lesz, akkor jöhet egy 3600, vagy 3700-as rizsa.
-
csiga8
senior tag
Szerintem sem jótékonysági egylet az AMD (sem).
Az igaz, hogy a piac most kell neki, mint egy falat kenyér, de azért olcsó János sem lesz.
Másrészt meg az AMD-ben az olcsóbbság terén - a fentiek ellenére - sokkal jobban bízom, mint a magyar kereskedőkben. Itthon pár hónapig biztos, hogy sokkal drágább lesz. A magyar kereskedőket ismerve nagyjából 1 db CPU, vagy 1 db VGA eladása utáni hasznából akar külföldön nyaralni. Ok, kicsit cinikus, de valahol igaz...
-
csiga8
senior tag
Scomcomputer fórumtárssal leveleztem privátban, nála is MSI X470-es lap volt, és kíváncsi volt, hogy nálam is rosszul mér-e a HWinfo. Igen rosszul mért, a jobb sarokban ott az AIDA eredményei, ami szerint 0,787V-ra és 1550 MHz-re esik vissza a freki.
"+ be kell állítani a amd cool&quet-et a cpu features-ben enabledre, és a c-states-t is enabledre így menteni és idle-ben nézze ne terhelés alatt, a win energia séma kiegyensúlyozotton legyen."
Így lett beállítva, működött, de visszaállítottam fix fesz-re, ahol teljesen stabil.
-
csiga8
senior tag
Mint opció van, a jelenlegi 40*100-as beállításnál lefagy, de csak hidegindításnál, tehát amikor áll a gép legalább 1 órát és akkor indítok, a WIN betöltése alatt lefagy. Érdekes, mert utána nem.
Hőmérsékletbe - nálam - tán 1-2 C fokot hozott a konyhára, úgyhogy nem is foglalkoztam vele. Most is 31 C a CPU, 704 CPU rpm mellett. Minek offseteljek? Igaz, jóféle hűtő van a 2700-on.
-
csiga8
senior tag
Rendben, kipróbálom majd ezt a konzolos verziót.
Részemről az MSI afterburnert ( amivel együtt települ a rivatuner is) használom, azzal íratom ki az FPS-t ( is).
Egyszerű hobbi játékos vagyok, amikor van kis időm, vagy betegszabin vagyok, akkor játszom.
Multizni sem szoktam. Az Afterburner és az öregedő szemem is fix 60 FPS-t lát, vagy érzékel.A nem tudom mi az a microlagg, nem szó szerint értendő. Mint AMD user, nem ismerem a microlaggot, így értettem. Persze freesynces monitorral.
-
csiga8
senior tag
Nem tudom mi az a microlagg, pedig nekem a Te 1070-es kártyádtól gyengébb, RX 580 nitro+ van.
A Wattmanban be van állítva a 60 fps, minden játékot FHD high beállítással játszom.
( Witcher3 hairworks kikapcsolva, CODWWI, valamiért nem 60, hanem 75 FPS-el megy szinkronba a monitorral, Metro exodus és a BFV, )
A BFV (is) stabil 60 fps-el vajpuhán fut kb 30-40% proci terheléssel. Soha, semmilyen akadást nem láttam, kétszer játszottam végig.
Emlékeim szerint az I5 2500K-val ( 2x8 GB memória) is szépen futott, bár már nem emlékszem milyen beállítással.
Nagylánynak 2600-as procival ( MSI B450 Gaming plus+ 2x8 GB memória) ugyanígy RX580 Nitro+ kártyával ez ég világon semmi baja nincs.
-
csiga8
senior tag
Én az MSI X470 pro carbont választottam. Nincs okom panaszra.

-
csiga8
senior tag
Először is egy sík felület kell. Anélkül neki se állj.
Az üvegestől vettem 30*35 cm-es 5 mm vastag üveget anno vagy 20 éve, azóta is azt használom.
Gyakorlásnak - kezdésnek - 600-as körüli papírt ajánlok, de ha biztos vagy magadban nyugodtan 360-as papírral is kezdhetsz. Persze finoman csiszolva, nem állat módjára rányomva. Aztán 800-as, majd a végén 1000, és 2000-es papír. Látni fogod mennyire lesz alakhelyes (sík), ha az majdnem jó, akkor jön a felület polírozása és a minél finomabb papírra való váltások. Egy darab papír kb 150 Ft, ha mindegyikből veszel kettőt, elégnek kell lennie. Vizet nem használok, a papírt időnként kirázom. ( Pici vízzel és kopott 2000-es papírral kézből tudsz "fényesíteni")
A lényeg, hogy NE billegtesd. Alul fogd meg a hűtőt, benyúlsz a borda és a talp közé, szépen előrefelé tolod. Ha sarkával előre tolod, nem is tud billegni. Tolsz egy kb 10-15-öt és 90 fokot forgatsz a hűtőn, aztán megint 10-15 tolás, aztán forgatás.
Ha körbeértél, utána szemrevételezés, tolómérővel ellenőrzés. Rá fogsz érezni, nem kell atomfizikusnak, vagy forgácsoló szakembernek lenni. Légy türelmes, kb 1-2 óra nyugodt meló.
Ha megnézed a képeket, a Pro4-nek nem a teljes felületét csiszoltam le. A proci kupak is domború picit. "Remegett a kezem", de a procit nem csiszoltam le, mert szeretnék majd váltani, ( így ez majd valamikor lehet eladó lesz, ha....) ha az újabb széria tényleg nagyot villant és reális áron lesz kapható.
A hűtő 2000-es papírral való polírozása után, ha van kedved, tükrösítheted pici pasztával és szivaccsal.
Nem életbevágó, de az már nem nagy meló, főleg ha van hozzá mindened)
( Írj privit, adj telefonszámot, telefonon egyszerűbb, szívesen segítek)Mivel sík és finom felületet kapsz, a hígabb MX4 paszta lesz szerintem a nyerő, az könnyebben kipréselődik és nem fog olyan vastag réteget alkotni.
-
csiga8
senior tag
Nekem X nélküli 2700-ason van Dark Rock Pro4 MSI X470 Carbon lapban.
Ha jól emlékszem gyári beállításon ( BIOS) 44 C foknál ( CB20 alatt ) nem is ment feljebb a hőmérséklete.
Ami "jól fűt" az minél magasabb feszültség.
Kb 20-22 C szobában a 4 Ghz-en járatott, 1,285V-on hajtott LLC1--re állított proci és VRM hőfokai itt vannak:
( Chieftec BA-02B-BB totry, 3 db 92 mm Scythe Kama venti 5V-on tol be, 1 db 12 cm+ 1 db 14 cm 800 rpm-en járatott venti szív ki a toronyból, szóval nem egy hű de jól szellőző ház. )
IBT 2 kör maxon
A hűtőre visszatérve pedig a talpa domború, és a megmunkálási ( esztergálási) nyomok rajta vannak, tehát a forgácsolási körökön fekszik fel a procira, a hézagokat a hűtőpaszta tölti ki. Ráadásul a proci is domború, meg a hűtő is. Nem találom a "cikket", ( szerintem tán PH! blog bejegyzés volt) de már más is írt erről.
A lényege, hogy az Intel kupakjai általában picit homorúak, az AMD pedig picit domború. Emiatt a domborúbb talp az Intelnek jobban fekszik.
Alább linkeltem, ha azt visszaolvasod, megérted. Emlékeim szerint még a 486 és a P1,P2 korában nem is foglalkoztam vele, az AMD Thunderbird óta viszont minden hűtőm alját üveglapon+polírpapíron felcsiszolom.
Megéri.Néhány kép:
Tolómérővel nézve a teljesen új Dark Rock Pro4 talpa. Bizony domború...
A forgácsolási ( esztergálás) nyomok:
Amikor elkezded csiszolni, látszik, hogy a közepe kopik, látszanak a forgácsolási nyomok is, ahogy csiszolódnak fel:
És végül az ígért link, egy picit bővebben, több képpel: [link]
Jelenleg Noctua NT-H1 paszta van most a procin. Viszont az MX4-et kedvelem.
Össze akartam hasonlítani a kettőt, hogy mennyi a kettő közt a különbség, de lusta voltam szétszedni, meg el is fogadtam az eredményt amit a Noctua produkál, , meg nem is jó móka azt a Pro4-et ki és vissza tenni.
Esetedben viszont kötelező. Amikor teszed a helyére a hűtőt, középen egy ricnis lap fogja le két végén egy-egy rögzítő csavarral. A hűtő is ricnis, és jobbra-balra el tudod tolni a hűtőt ( a ricnis leszorító lapot fellazítód és akkor tologatható) olyan mértékben, hogy akár kilóg alóla valamelyik oldalon a proci széle. Én úgy tettem fel, hogy az asztalon volt az alaplap, akkor jól lehetett látni.
Remélem tudtam segíteni.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Előbb kérdeztem, mint utánaolvastam.
Ami nekem lejött, hogy CNQ-val fogyasztás és hőfok csökkentése volt a cél, nem a CPU élettartam növelése.
( csodálkoztam is, mert erősen fogyasztói társadalomban élünk)Köszönöm a választ, én is úgy látom, ahogyan te, annak ellenére, hogy nem vagyok műértő. Ja, meg fiatalember sem!
Sajnos!! 
-
csiga8
senior tag
Működhet, csak lehet én vagyok a béna. A videó szerint működik is.
A jelentőségével nem vagyok képbe, de most keresek és olvasok vissza, hogy gyakorlatilag néhány W a különbség. Tán 7W-ot találtam konkrét adatnak, aki kimérte. Az a 7W pont nem érdekel, ha nem lesz számottevő élettartam csökkentő.
-
csiga8
senior tag
Szoktam nézni a fiatalember videóit : [link]
Nálam a 2700-as proci az X470 MSI lapban fix 1.32V és fix 4Ghz-en jár. Idle hőmérséklet szoba +5-7 C fok, ( most 27 C fok netezés közben) játék közben 46-48 C fok, IBT alatt 72 C fok a max.
Szóval a a fiatalember szerint az offset voltage CPU élettartam növelő. Nem tudom, én azt hittem csak energiát spórolunk vele.
Próbáltam belőni azt, amit mond, de csak a frekvencia megy 1550-4000 MHz között, a feszültség marad, vagy ha változik a feszültség , akkor visszaáll gyári órajelre.
Mit csinálok rosszul?
Van egyáltalán értelme ennek?
A BCLK 101-re növelésével pedig BIOS reset lett a vége. -
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Úgy néz ki "összeállt" a gép.
A 2700-as Ryzen 1.32V CPU fesz mellett fix 40-es szorzóval mindenféle teszt és játék stabil. 4,1 GHz-en már meghasal, magasabb feszt meg nem akarok adni, bőségesen jó ez így.
A DRAM 1,4V és SOC 1,15V nem tudom mennyire jó 24/7-be, mert így megy 16-16-16-38-on 3400 MHz-en stabilan. Ha sok neki inkább visszaveszem, mert vagy 2 évig így marad.

Feljebb nem is néztem, nagyobb feszt nem adtam, nekem így is gyors.
-
csiga8
senior tag
Most már kifejezetten csak azt figyeltem, hogy ugrál-e a hőfok.
28-29 C fokról 35-37C fokig tényleg felmegy, majd szépen visszaesik kb fél perc, vagy percenként.
Nem monitoroztam, telefonnal készítettem videót. Majd ha lesz időm tömörítem és feldobom a felhőbe, ha érdekel.
Egyébként szerintem az I5 2500K-nak is néha picit feljebb ment a hőfoka. Engem nem zavar.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Energiasémában én a kiegyensúlyozottat meg a teljesítmény centrikusat találom. ( Win10 64)
Hol lehet állítani a százalékokat?
Egyébként nekem elég stabilan áll, 1-2 C fokot ugrál idle.
Már nem tudom pontosan hol, lehet itt a PH!-n egy blogban olvastam, hogy az Intel gyártás technológia miatt a proci kupakok picit homorúak, az AMD picit domború.
Van képem ( tolómérővel fény felé) 2500K procimról tényleg homorú, (volt) a Ryzen 2700 meg tényleg picit domború. ( Nehéz kifotózni, de látszik, hogy középen fekszik fel a tolómérő szára és két oldalt jön át a fény)
A Dark Rock Pro4 talpa is domború, (volt) ezért azon picit políroztam, így most középen nagyobb felületen hártyavékony pasztával működik a hőközlés.
2500K:
Ryzen 2700:
Dark Rock Pro4:
idle hőfok:
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Éjszakás voltam nagyon fáradt vagyok, de egyszerűen nem tudtam aludni amíg össze nem dobtam és teszteltem az új konfigom.

MSI X470 Gaming Pro Carbon, Ryzen 2700+ Dark Rock Pro4, és
G.Skill Ripjaws V 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GVKBA memória elsőre 2133-on indult, manual 3200 16-18-18-36-on megy.
A proci feszültség 1,32V, ( 1,4-ről indultam) fix 40-es szorzó, minden mag 4000-en pörög.
Ha van még esetleg valami, amit megér piszkálni, a segítséget szívesen fogadom.
A ventilátorok kb max 1.100 rpm-ig mentek a tesztek alatt, ( a szobában 22 C fok van) vállalhatóan "hangos", a Dark Rock Pro4 alját szokásomhoz híven picit felcsiszoltam ( "políroztam"), Noctua NT-H1 pasztával van összerakva.
Szerintem nagyon jó hőértéket produkál teljesítményéhez képest. ( I5 2500K CBR20 alatt 1100 pont körül volt 4080 MHz-en, ha jól emlékszem, A Ryzen 2700 meg 4000.

Idle 30 C fok körül van, nem ugrál a hőfok.
Hogy mennyire számít jónak nem tudom, én elégedett vagyok.
Gyakorlatilag itt a fórumon "okosodtam", az itteni tanácsok alapján ( köszönöm
)válogattam össze a konfigot.Remélem tartós barátom lesz!

Holnap kitesztelem egy kis BF5-el, majd beszámolok róla, ha nem lesz stabil, de szerintem nem lesz gond.
-
csiga8
senior tag
Köszi mindenkinek a segítséget, a power switch helyét néztem be a könyvéből.
A gép megy, BIOS-t már frissítettem, a régi gép 8.1 Win-el úgy ahogy döcög is.

Egyúttal beköszönök egy MSI x470 Gaming Pro Carbon +Ryzen 7 2700-al hozzátok!

Egy sokáig használt és szeretett I5 2500K +Asrock Z68-ast váltott, ami most netezős nyugállományba vonul.
Még molyolok vele kicsit, aztán lehet kérek majd segítséget a BIOS beállításokhoz.
-
csiga8
senior tag
Üdv!
Létezik, hogy az MSI X470 gaming carbon pro lap nem indul el, ha nincs mindkét 8 pines alaplapi csatija feldugva?
A tápomhoz csak 1db 24 pines és 1 db 8 pines PSU/CPU kábel van.
A PSU/PCI kábel gondolom nem jó oda.
Meg se moccan, se kép, se sípolás, semmi.
-
csiga8
senior tag
( egyenlőre) Ryzen 2700-hoz X470-es lapból melyik ajánlott, ha nem masszív oc-ra kellene, hanem negatív offsetes finomhangolásra, valamint hosszú távú társként ( strapabíró) szolgálna, később nagyobb processzorral.
Az MSI X470 Gaming Pro Carbont néztem ki, de ha van jobb tipp esetleg, szívesen elfogadom.
-
csiga8
senior tag
Acces denied error 1005 választ kapok, nem tudom megnézni a linkelt oldalt, de ha ez első 5 helyen lévő X470 deszkát felsorolnád itt, megköszönném.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Az RX 580 is negatív offsettel megy, így a CPU, GPU játék közben 58-63 C fok között van nálam úgy, hogy még nem hangosak a ventik.
A nagylánynak dobtam össze 2018. október vége felé egy MSI Gaming plus+ 2600+Brocken3 + 2X8 GB 3000 GSkill Aegis + RX580 Nitro+. Aztán futtattam néhány teszt progit és pislogtam, mint a hal a szatyorban.
Azóta figyelemmel kísérem a fórumon a Ryzen "pályafutását", mert igencsak megtetszett!
Ha nagyon húzós lesz a 3000-es széria, akkor az aprón próbálok majd összehalászni X470 +2600X, vagy 2700X kombót, mert úgy is sokan lesznek, aki ugranak az újdonságra és levetik "régi" cuccaikat.
Meglátjuk. Nem sürgős, de már várom.

-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Kb 8-9 éve lett összerakva. Akkor 44*100-on ment negatív offsettel. Néhány éve vissza kellett vennem 42x100-ra, de mostanában játék közben ( BF5, Withcer3) előfordult, hogy kidobott a játékból. Azóta 40x102-n megy de még mindig negatív offsettel.
Hogy mi lehet az oka ennek nem tudom. Ugye a lap se mai darab, a táp is elmúlt 10 éves. Attól függetlenül az RX580 8 Gb Nitro+-al együtt FHD-ban High, vagy Metro Exodusnál medium beállításokkal is hozza a min. 50 FPS-t ( hairworks nélkül, élsimítást is visszább veszem)
Nem piszkálom néhány pontért, kiszolgálta a maga idejét. Lófütty plusszt ad az egy korszerűbb, új rendszerhez képest akárhogy megcibálom. Várom az új Ryzent és komplett cserélek ( legalábbis úgy tervezem) X570 lap+ 3600X-re. Csak ne szálljon el az ára, mert én leginkább attól tartok.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Ez a talp egy sapka sz.r így.
Síkba kell csiszolni, és a felületet minél kisebb érdességűre megmunkálni. (polírozni)
A saját hűtőimen az összes talpat üveglap+vízpapíron felpolírozom és csak hártyavékony paszta kell alá, hogy ne legyen levegő a két felület között. Sajnos volt olyan Phenom II procim, ahol a kupakot is meg kellett csiszolni.
Tolómérő szárával folyamatosan lehet ellenőrizni a felület síkját.
Max 1-2 órás melóval 15-20 C fokot biztos nyersz majd.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
"De ha véletlenül minden úgy lesz ahogy az említett táblázatba le van írva,fogom magam és csinálok egy youtube csatornát, eléneklem egy AMD-s pulóverbe az AMD himnusz"
Nézni fogom!

-
csiga8
senior tag
A thermal grizzly kyronautot póbáltam, illetve a Noctua NT-H1-et, de nekem nem jött be. Nehéz, vagy inkább úgy írom, hogy nehezebb vékony réteget összehozni velük, mint az MX-4-el.
Igaz, szinte minden hűtőm alját felpolírozom ( üveglapra ragasztott vízpapír), de az MX-4-hez képest egyik sem hozott semmi plusszt, sőt...
Az MX4 a több mint 7 éve összerakott gépembe is jól működik, semmilyen többlet melegedésem nincs a 7 évvel ezelőtti értékekhez képest. ( I5 2500 K @4200)
A nemrég összerakott Ryzen 2600-on próbáltam, ( Brocken 3) és ott is az MX4 maradt
A kapacitásmérőkön dettó.
-
csiga8
senior tag
Köszönöm a segítséget!

Szóval sem velem - szerelés - sem a vassal nincs baj. Ennek örülök. Ezt most a "gyereknek" dobtam össze, aki már Bp-en él a vőlegényével, és - ezért is - szeretném, ha sokáig tartós és hibamentes lenne.
Várom azt a 7 nm-es Zen2-t, ha "megfog", akkor nyáron ismét AMD-s leszek. Ez a 2600-as proci - ezért a pénzért - egyébként megtetszett.
Prime95 alatt a normál 3600 Mhz-en 61-63 fok, akkor játék közbe lesz max 55 fok. No, az már korrekt.

-
csiga8
senior tag
Próbáltam nem bízni a véletlenre, ezért az ajánlott Brocken3 hűtő talpát (is, ahogy eddig sok másikét) némileg felpolíroztam, mert azért nem tükörsima, sőt, picit egyenetlen is. Van erre egy vastag üveglapom, arra ragasztom a polírpapírt, így a talpfelület síkja megmarad. ( + a tolómérő szárával folyamatosan ellenőrzöm)
Érdekességképp felteszem a képeket, látszik majd néhány helyen, hogy hol vannak a "völgyek" a talpán.
Mielőtt az üveglapon políroznám, előtte picit felérdesítem, és akkor polírozásnál jól látszik, hol vannak még "völgyek".
Gyárilag:
Itt jól látszik a "hiba"
Idáig volt türelmem szórakozni vele:
Direkt vettem új pasztát, mert az MX4 már fene se tudja hány éves a fiókba. A prime95 terhelésről csak most készítettem képet, most viszont már az MX4 pasztával. Tán 1 fokkal jobb lett az eredmény, de gyakorlatilag ugyanaz.
Ha off állásba teszem a Game Boost-t, akkor kb 61-63 fokos csak Prime95 alatt, de akkor csak 3600 MHz-en ketyeg, illetve a tesztek szerint kisebb a teljesítménye.
Nem tudom hol lehetne - érdemes - offsetelni, ha érdemes. Én azt hittem egy 65W TDP-s procit ez a hűtő megesz reggelire. Nem tudom hol a baj, ha egyáltalán van.
-
csiga8
senior tag
MSi B450 Gaming plus lapban sima 2600-as proci Brocken 3 hűtővel.
Aero 1000 házban, amiben a gyári 3 db venti 1100 rpm-en prörög, a Brocken 900-950 rpm .
Prime 95 teszt alatt 3900 Mhz-en ( nincs tuning) 15-20 perc után 70-72C fokos a proci. ( 23 C fokos szobában). Nem sok ez egy picit? A paszta Noctua NT-H1
Másnak hogyan alakul a proci hőmérséklet?
-
csiga8
senior tag
Lenne köztetek valaki, akinek MSI B450 Gaming plus lapja + R5 2600-as procija van? + (2x G Skill Aegis F43000C16-8Gisb )
Összedobtam a gépet a fiataloknak, érzésre be is állítottam a BIOS-t, de ha valaki segítene - ha egyáltalán kell - azt megköszönném. ( Vagy segítsetek hova menjek kérdésemmel )OC mode normal
cpu ratio auto
Core Performance Boost auto
Downcore control autoA-XMP profile2
Dram DDR4 3000
Memory Try it disabledCPU Core Voltage 1.184 auto
CPU NB/SOC Voltage 1,154 auto
DRAM Voltage 1.392 autoAuto Advanced DRAM conf: 1-16-18-18-18-38
Mit érdemes állítani?
A BIOS dátuma 06/27/2018 Van újabb. Érdemes frissíteni?
-
csiga8
senior tag
Köszönöm a választ, röviden, tömören és bölcsen megfogalmaztad.

Akkor picit várok még, egyenlőre megfelelő a gép, még ha kezd elavult is lenni.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Üdv!
Érdeklődnék, hogy vannak-e olyanok köztetek, akik I5 2500K-ról váltottak Ryzenre ( én a Ryzen5 2600-t néztem ki) és ha igen, mi a tapasztalata?
Nekem az i5 2500K stabilan 4200 Mhz-en megy, de nem tudom megérné-e platformot váltani, vagy még várjak a 7 nm-es procikra.
A jelenlegi konfigom 6 éve stabilan megy. ( adatlapomon) Vagy most, vagy a nyáron ( addigra tán lejjebb mennek az árak) tervezem a nyugdíjazását. Alaplapból ( egyenlőre) az MSI X470 GAMING PRO Carbont néztem ki, ( lehet nem a legjobb, én ezt találtam annak) mert ha váltok, hosszú távra tervezek. ( max egy procicsere majd valamikor) Minimum 6-8 évre vennék, ha váltok bármire is.
A dilemmám, hogy megéri-e 150K-t ( most) rádobni új gépre a jelenlegi gépem helyébe, vagy érdemes várni nyárig.
-
csiga8
senior tag
-
csiga8
senior tag
Üdv!
Tudom, nem (teljesen) ide tartozik, de milyen memóriát vegyek topikban ajánlották, hogy itt kérdezzek.
1., A gyerekeknek raknék össze egy gépet, kezd alakulni az összkép.
Az alaplap egy MSI B450 Gaming plus lenne, hozzá egy Ryzen 2600X processzor.
16Gb memóriát vennék bele, de nem tudom melyik a népszerű ( ajánlott) mostanság.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung kuponkunyeráló
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi belépő szinten
- Miért drága a Mac és mikor éri meg igazán?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Gaming notebook topik
- iPhone topik
- Évekre előre elszipkázzák az adattárolókat az AI adatközpontok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 9800X3D BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 13900K - 24mag/32szál - Gari 2027.06.04. -ig - Eladó!
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- Apple iPhone 8 64GB Space Gray Használt, jó állapotban 94% akkumulátor
- Dell Precision 7720,17.3",FHD,i7-7820HQ,16GB DDR4,256GB SSD,P3000 6GB VGA,WIN11
- AKCIÓS!! áthajtós érintős 360 szinteÚJ Dell 16 Plus 2-in-1 Ultra 7 258V Intel Arc 140V 32GB 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
nem parázom, tudom, ez igazából nem is gond, és nem is magas érték, csak - szerintem- hideg bordákkal kevesebbnek kéne lennie a hőmérsékletnek. Hamár odaszerkesztettem azt a 2 db ventit.