- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
carr
őstag
Az. Annyira tele van pakolva mindennel, hogy mire mindent visszarakok, kb fél év eltelik. Tudod, kb úgy néz ki nálam, mint a böngésző a szőkénél, hogy nyitva van 128 tab, 4 nem reagál, váltogatok az első 120 között, és ki tudja honnan szól a zene...
A P660on van egy win 10 minden frissítéssel...@kisza : kiegyensúlyozott.
-
fanti
addikt
-
tusi_
addikt
Total AMD fun vagyok, ez a 4. Nvidiam eddig. Aprili ota varok az 5700 XT re es be is rendeltem dec. 5 en, de bonyodalom volt es nem jott meg. Aztan lattam hogy a varazs driver nem hogy jobb, hanem rosszabb lett es inkabb vettem egy Nvidiat, mert azzal nincs gond. Eddig nem bantam meg...
-
mihione
őstag
Amit en javasoltam az kifejezetten vcoret teszteli,nem is csinal olyan hotermelest mint a small fft es nem is kell 30 percnel tovabb porgetni.
De en is kb igy szoktam mint te elso korben 4-5x cb 15 ott latom mennyire konstans a pontszam,ha ott jo akkor kb 15 perc custom prime (ha nem stabil 5 percen belul kiderul) aztan mehet a jatek es ott nezem a hofokokat. -
BerserkGuts
addikt
Tesó figyeljé má oda a vrm-re
az mindjárt 70fok ami valójában 90 körül is lehet
Itt már nem a cpu rész a rizikós hanem az északi híd mert ott tud nagyot ütni a teljesítmény én is cpu-t simán lehűtöm még 1.5V-on is 4200MHz-el de az alaplapot nem lehet persze működni fog évikig de biztos hogy úgy fogsz járni mint sokan akik most aprón árulgatják a hibás alaplapokat "csak a hang nincsen de tesó bika lap tuningos vegyed má meg"
-
Ribi
nagyúr
Próbáld ki, ha lekapod az elejét akkor milyen a hőmérséklet.
De más már tesztelte ezt és elég nagy a különbség.
Egy próbát biztos tennék. -
ScomComputer
veterán
Az X470 taichival nem jársz rosszul,nálam volt ,és a vrm része kicsit túlzás a ryzen+ szériához,viszont jól a jön a 3xxx-s procikhoz....itt van egy x570 taichi elemzés,nagyon ott van ez is...
Tőlem 100%, hogy várhattok egy X570+3900X tesztet !
Nekem már intézés alatt van a dolog.... -
Albigator
őstag
Nem támadásnak szántam, sorry. Nincs meg a BF5 és lehet nincs olyan gamem ami annyira terheli a procit mint az. Ezért marad a stressz progi ami viszont 100%on terheli az összes szálat.
Attól függetlenül nekem személyesen nem tetszene ha akármilyen játék alatt majd 80 fok lenne a CPU ezért írtam azt amit. De tudom semmi gond még nincs igazából ilyen hőfoknál sem. Egy hwinfos képet azért lőhetnél pár óra BF-ről (csak game belépése után indísd a progit, v reseteld az addigi monitorozást) ahol látszódik a proci és VGA infó is. Tényleg érdekelnek a %-os szál kihasználtságok, hőfokok, órajelek stb.VGA limitről hallottam az a jellemző általában. CPU limit a nem egészséges dolog, ami a ryzeneknél (r5-r7) nem nagyon áll fennt tudtommal, max 2080 Ti-al FHD-n meg az olyan "szarul optimalizált" gameknél ahol a magas órajel a fontos és kevés magot használ.
A Vsync nálam ki van kapcsolva, kivéve fifában ott elég a 144 FPS bőven. -
korcsi
veterán
Most, hogy szóba került, megpróbálom majd kimérni, cb pont alapján körülbelül meddig boost-ol egy magon.
Még pár napig a 2600x-et nyúzom, kipróbálom, hátha értékelhető eredmény lesz.Subaruwrc: akkor max 3,6GHz all core amit megy? XFR nélkül nem kellene 3,6GHz felett járnia!
-
sfknasty
aktív tag
Ha még nem próbáltad,akkor próbáld meg belőni ryzen dram calculatorral! Mindent úgy állíts be,ahogy ott van.De mindent aszerint állíts és ne csak az időzítéseket. többi opciónál is a Rec. ajánlott.Az Advanced fülre kattintva különböző feszültség értékeket is találsz.állítsd be azokat is.
-
Paxker315
veterán
én is néztem bután, meg csóváltam a fejem. Aztán elkezdtem olvasgatni a kumment-szekciót:
-
Dragon3000
nagyúr
Ilyen gondom utoljára az intel s478as tokozásnál volt, ott nem lehetett forgatni a hűtőt, mert az alaplapi műanyag ezt megakadályozta, egyszer sikerült kitépni a procit, de szerencsére nem lett gondja, a 775-től kezdve intelnél meg már csak érintkező volt a procin így változott a leszorító is. Ezért írtam, hogy először furcsa lehet, mondjuk, amikor cseréltem a gyári fos hűtést a mostanira semmi ilyen gondom nem volt, picit megmozdítottam oldal irányba a hűtést és egyből lejött.
-
-
jeni
félisten
Mostani Ryzen+ és a más DDR4 lapoknál nem sok értelme van. Mi használja vagy tudja a 4000Mhz feletti működést? Bár a közel 2 éves 1151 Asrock Z170 Extreme 6 lap névileg 3866Mhz tudott,nem próbáltan azon annyit mert mg nem volt nálam olyan ramom. A mostani Asus lapomban max 3466Mhz frekit tud.
-
Pro!Petya
addikt
Thx! + (#9514) Bossp , (#9515) palfitom
Remélem gurítanak valami bivaly 6c12t-t kicsivel magasabb tdp-vel a srácok idén is nem csak a 8c16 ,12c24t-re fókuszálnak mert ahogy a prezin előadták mennyire fontos a gaming közösség nekik úgy az én értelmezésemben ez várható is lenne. De majd meglátjuk!
Amúgy vagy az 5.-k mérés után jöttem rá hogy a gsync miatt nem mért normálisan a userbenchmark, minden féle sync-et ki kell lőni hozzá -
Pro!Petya
addikt
(#8542) subaruwrc
Melyiket vetted?
"lehet bdie,csak nem olyan erős bin." +1
Nem véletlen ennyire vegyes felvágott a timing köztük.
Ahol az adott frekvenciához , feszesebb az időzítés mint a többinél ott a jobb eresztésből került , természetesen a gyártók is tisztában vannak ezzel ,mert ez az árazásból is lejön. -
S_x96x_S
addikt
#ASrock BIOS ( AGESA 1.0.0.6. )
>Hmmm, X370-re is alkothatnának.
>Így még tudok tesztelni, de nem stabil, ehhez már új bios kéne X370 Killerre.Ahogy látom újabb ASROCK BIOS-ok kerültek ki az ASROCK weboldalára.
( pl. X370 Killer SLI - BIOS )A JZ alapján - ezekre érdemes ránézni:
21.12.18
B450 Gaming-ITX/ac - BIOS 1.70
X370 Profssional Gaming - BIOS 5.10
X370 Taichi - BIOS 5.10
X370 Gaming X - BIOS 5.20
X370 Gaming K4 - BIOS 5.10
X370 Killer SLI - BIOS 5.10
18.12.18
X470 Taichi Ultimate - BIOS 2.00
X470 Taichi - BIOS 2.00
X470 Gaming K4 - BIOS 1.90
X470 Master SLI - BIOS 1.90
X470 Gaming-ITX/ac - BIOS 1.80
B450 Gaming K4 - BIOS 1.80
B450 Pro4 - BIOS 1.80 -
SECTORnooB
addikt
Jobban tolerálja, már a BF1 is jobban tolerálta,egy árnyalattal,ha anno RX480-at vettem volna jobban járok,mert most a monitorom is freesync és azért az dob,RX590-et ha 15% stabil fölénye lesz és anyagilag egy minimálisat kell majd rádobni beruházok.A szívem a Vega56 felé húz,de 160 ezret nem ér.
-
sb
veterán
Biosból ment a frissítés, jumperes reset és biosból való default visszaállítás is volt már.
Az elemnek semmi baja, sőt... ahogy AAAgold írja, a jumperes reset sem úgy megy, ahogy megszokott.
Normálisan - és a kézikönyvében is nyilván ez van - úgy lehet resetelni, ha táp lekapcsolva, kivárod az áramtalanítást, pl. 30mp és utána jöhet a jumper zárás, modnjuk 10mp-re.Ehhez képest mivel nem sikerült resetelni kipróbáltam egymás után kb. 3x, 1 perces várakozással, jó 30mp-ig rajta a jumper. Nem resetelt.
Utána megnéztem bekapcsolt táppal: úgy simán resetel 5-10mp jumper zárás után.
A beállításokra visszatérve:
Egyszerűen egy rakás nem működik ill. a dupliákációk miatt nem onnan megy ahonnan az ember várná. Tegnap visszatettem az 1.2-es biost és próbálgattam. Nem volt jobb, de pár dolog tisztább lett az egyszerű próba során. Egyébként az 1.5 biosban eltűnő menüpontokkal vélhetően részben ezt akarták orvosolni. Pár olyan tűnt el aminek nem volt hatása, mert a másik helyen állítható. Kedves az igyekezetük, de maradt még kb. 100db másik.Ill. még egy fontos dolog: az OC menüben van egy kapcsoló, hogy az Asrock beállítások vagy AMD CBS(+PBS) beállításokból dolgozzon-e a lap. A CPU/RAM OC menüpontok egy része el is tűnik CBS-re váltva. Nyilván ez lenne hivatott a fentiek tisztázására de sajnos ilyenkor is összevissza működik az egész.
Szóval példák:
- Fix órajel + VID állítás OC-ból: Órajel megy, VID-nek nincs hatása. 3.4-en 1.1V-ot kap a proci bármit állítok.
- OC-ből az offset állítás megy, van hatása a vcore-ra.
- CBS-ből a cpu fesz állítás (VDDCR_CPU) nem megy. CBS-re váltva 1.45V-ot kap a proci.
- CBS-ben is van offset állítás de bármit belövök marad az 1.45V.Tehát OC-ből default feszt kap a proci és offsetet lehet állítani, CBS-ből 1.45V és nincs offset. (még vmi gaming mód van, de 1.9-2V-os értékekkel. Csak maxként írva de nyilván nem mertem rányomni.
)
- CPB letiltás csak a CBS alól megy, OC alól ignorálja.
- C-state-ek használata szintén csak CBS-ből megy.
- VDDIO (VTT) állítás CBS alól nem megy.
- SoC voltage állításra van az 1.2-es biosban OC-ben egy SoC voltage pont: erre nem reagál. 1.5-ben már nincs is.
- OC-ből offsettel lehet állítani, de azt már NB voltage-nek hívják.
- CBS-ben is van rá menüpont, arra nem reagált.És így tovább...
De hogy jobbat mondjak, még a rohadt ventivezérlés sem megy. Biosban beállítva, Sw-ből is ugyanazt mutatja mégis emelkedik a hőfok és nem történik semmi a ventivel.
Közben ha a biosban átírom pl. az épp aktuális hőfokhoz tartozó %-ot és másik mezőre lépek azonnal felpörög a venti. Tehát mindenféle bios mentés, restart nélkül azonnal reagál és vezérli.
Sw-ből ha nyomok egy fan detect-et vagy hogy hívják, amikor végignézi 0-tól 100%-ig, sorban végigpörgeti szépen. Utána visszanyomom a grafikonos beállításra, apply és megint nem vezérli.Ettől függetlenül továbbra is stabilan megy a lap, proci. Most a teszt miatt fix 3.4 @1.05-1.1V-ra vettem, jónak tűnt, de előtte CPB-vel sem volt gondja. Sőt, némi kézivezérléssel (Ryzen ram calculatorral) a 2133-as ramok is elindultak végre 2666-on, egyelőre nem teljesen stabil, de még próbálkozom majd.
Szóval megy... csak finomhangolgatásra őrülten zavaró ez a sok nem működő/összeakadó paraméter.
Nap használatban most ez a ventivezérlés az egyetlen ami gázos. (Ja, meg, hogy nem megy az us wake up)
-
sb
veterán
Mondanám, hogy értek hozzá, valahol Celeron 633@1050-nél kezdtem a "szakmát".
Azóta se igazán volt konfigom amit ne húztam vagy (de inkább és) alulfeszeltem, p-state tuningoltam volna részletesen.Itt az zavar, hogy lóf*sz nincs kint mérésben a feszek közül amiket fentebb soroltam.
Ami kint van ott meg nem konzisztens az elnevezés. Pl. NB voltage Asrockon (meg MSI-n is asszem) a SoC voltage. Ha belenézel egy AMD-s leírásba ott meg nyilván külön van. Oké, továbbléptem. De, hogy ram fesz sehol nincs???
Ahogy írtam DRAM voltage-et semmi nem ír ki, még a bios sem (vagy vak vagyok)... egyedül a Ryzen Master írta ki... a VDDIO-t mint legfőbb ram fesz paramétert. De ha szintén rákeres az ember leírásokra ott is írják, hogy egy és ugyanaz. (Emelni meg nyilván kéne ram feszt tuninghoz 1.2V-ról)A bios-szal kapcsolatban meg vmi félreértés van. Nem elfelejti, beállítom és nincs hatása. Bemegyek, ott a beállított VDDIO, letiltott SATA vezérlő, beállított cTDP, stb... de nincs hatása. RM más VDDIO-t ír ki, ugyanúgy ott figyelnek a SATA eszközök, ugyanannál a TDP-nél indul a throttling, ugyanaz a fesz/órajel páros elérhető.
Szóval amit állítok azt azért nagyrészt tudom (kivéve 1-2 dolog aminél nem egyértelmű a név és mást ír ki minden sz*r), azoknak meg utánaolvastam, VTT pl..
Tehát nem az a gond, hogy nem tudom vagy elfelejti, hanem, hogy k*vára semmi nem történik sok esetben hiába állítom át.szerk: A másik konfigon is van pár fura dolog, de ott nagyrészt azért az történik amit beállítok. Ahogy normális.
Ott is van anomália, de némi próbálkozással rá lehet jönni: Pl. a Giga A320+200GE-n a p-state frekit állítva hwinfo/cpu-z vélhetően rosszul írja ki. Visszavettem próbaképp 3.1GHz-re 3.2-ről, mindkettő 3.2-őt ír továbbra is. Biosban és a Giga sw-ből viszont 3.1-et ír... csak az meg nem aktuális frekit ír, mert idle-nél sem megy lentebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- Ryzen 5 5600X 1 év gari
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest