Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Milka 78
üzenetére
Talán a Win10-es driver az oka, de az AB-től felugrik az AB-ben beállítottra (+50%) a CCC Power Limit is, majd AB-ben marad +50, de CCC-ben visszaesik 0-ra és ugrál is a GPU órajel.
Jó lenne, ha egyszerűen ki tudnám gyilkolni a BIOS-ból a komplett TDP limitert, vagy fixen +50%-re tudnám állítani (de utóbbit még továbbra is csak egy alapérték lenne, ami szoftveresen felülírható, így talán ugyan úgy 0 lenne minden AB-s beállításalkalmazás után, mint most).Nekem most a 390X BIOS-al és fix GPU órajellel viszi a RAM az 1625-öt is.

Magasabbat már nem próbáltam, mert itt megint ugrana az MC strap, tehát ha fölé mennék, akkor rögtön jelentősen magasabbra kéne mennem (már ahhoz is viszonylag sok Mhz kéne, hogy egyáltalán utolérjem az 1625-ös teljesítményt). Screenshot -
Ghoula
senior tag
válasz
Milka 78
üzenetére
Valamit csak érhet, mem időzítés tweak, vrm freki és llc módosítás van benne, ahogy értelmezem. Csodát nem várnék tőle, de biztos megnézném.
Janos: Én is meglepődtem, mert jól eltűnt, amit sajnálok, hogy előre leszögezte csak ref, és ne kérjen senki semmit. DC2-vel megszívtam

-
janos666
nagyúr
válasz
Milka 78
üzenetére
Az én lenti összehasonlításom abszolút elfelejthetjük, mert most jutott eszembe kipróbálni az AfterBurner "unofficial OC without PowerTune" módot, amivel a 390X v015.049 BIOS mellett is még magasabb órajeleket tud tartani a kártyám, mint mikor dolgozott a PowerTune (így ugráltak az órajelek és feszültségek).
Ezzel kapcsolatban még kis érdekesség: PowerTune nélküli módban is évényben marad a Power Limit, és ilyenkor sem tudja nálam érvénybe léptetni az AfterBurner, csak a CCC (tehát a Power Limit-et CCC-ből, az órajeleket AfterBurner-ből kell piszkálnom).
Persze a tuti az lenne, ha most megkeresném a plafont ezzel a 390X BIOS-al, aztán visszatenném a gyári 290X v015.041 BIOS-t és azzal is kitesztelném újra így, PowerTune nélkül, mert az eddigi tapasztalataim alapján nálam az volt a gond a tuninggal, hogy a köztes, főleg alacsony GPU + magas RAM órajel párosoknál volt instabil, és ezért nem tudtam eddig érdemben húzni a RAM-on működő PowerTune mellett, illetve ezért bukott ki valódi játékok alatt instabilnak az emelt GPU órajel is (stress teszt-ben bírta a maxot, de mikor mahinált a PowerTune, akkor néhány lépcsőt már nem).
Sőt, még a Vcore-t is össze kéne egyeztetni a két BIOS közt, mert az sem egyezik még PowerTune nélküli módban a max órajeleken sem.Ezek alapján szerintem az egyetlen lényegi különbség a 390X BIOS-ban, hogy magasabb a maximális Vcore, ezért mehetett (látszólag, de igazából még mindig instabilan) magasabbra az órajelem már PowerTune-al is. A kártyámnak tehát az lenne az ideális, ha letiltott PowerTune módban kitesztelnék kézileg pár lépcsőt és hex editorban újraírnám magamnak a PowerTune lépcsőket, különös tekintettel az alacsony GPU órajelekhez tartozó Vcore értékre, de ezt szerintem Hawaii-nál már nem (ha rászánnám az időt és lenne hozzá türelmem sem) tudom megtenni, mert túl bonyolult és túl "titkos" a BIOS struktúrája és a hardware működése (reverse engineering módban kéne megfejteni a VRM regiszterek működését, illetve hogy hol találhatók ezek a BIOS-ban, vagy valami hasonló). Így marad a gyári üzem (alap órajel vagy minimális tuning + PowerTune) vagy PowerTune nélküli OC.
(#28956) Ghoula
Hmm. Kösz. Nem is tudtam, hogy Stilt csinált "gaming" variánst is a bányászós BIOS mellett. Lehet, hogy ez tényleg többet ér, mint a gyári 390X BIOS.
-
oliba
őstag
válasz
Milka 78
üzenetére
Már korábban lemértem, így könnyű dolgom van:
Thief, fHD, max, Mantle
1050 / 1250: 73,3 FPS
1050 / 1300: 74,1 FPS
1050 / 1350: 75,1 FPS
1050 / 1400: 74,7 FPS
1050 / 1450: 75,5 FPS
1050 / 1500: 76,4 FPS
1050 / 1550: 76,3 FPS
1050 / 1600: 76,9 FPS
1050 / 1625: 77,1 FPSThief, fHD, max, DX
1050 / 1250: 72,7 FPS
1050 / 1625: 75 FPS -
-
GRaul
őstag
válasz
Milka 78
üzenetére
Na de jó. Akkor lehet lesz meg 1 290es kártya és lemondok az új kártyákról.
most szeretnék a meglévő asus 27es monitor mellé pluszba még kettőt. mert van egy uhd tvm de oda pl nem volt eleg sajnos egy 970es kartya. illetve oda kell a hdmi 2.0 a kepfrissites miatt.
ezért is lenne jó egy új kártya. de ennyi pénzért inkább a plusz két monitor.egyébként a cf jobban fog üzemelni dx 12 alatt mint most?
vagy ilyenről ne is álmodjak...
-
GRaul
őstag
válasz
Milka 78
üzenetére
Ez elég Epic Fail.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ezzel igazából csak az a baj, hogyan sokan csak azért regisztrálnak, hogy segítséget "szakmai" tanácsot kérjenek egy már megvásárolt, vagy jövőben várható vásárláshoz.
Ilyenkor pedig, elég sok félkegyelmű osztja az észt, sajnos nem csak videokártya topikokban.
Az ilyen egyének inkább ne is írnának semmit...
U.I. Van már vmi hír mikor jön a 390es?
-
-Solt-
veterán
válasz
Milka 78
üzenetére
Visszavettem a memória órajelét 1350-ről 1250-re és így működik rendesen, tehát a memóriával van gond... lehet, hogy egy bios frissítés megoldaná, de sem az Asus oldaláról letöltött legfrissebb bios, sem az Asus GPU Tweak által leszedett nem megy fel rá, tehát megy vissza gariba...
Azért egy kis hőmérséklet tesztet csináltam,
ETS2: Vsync off, GPU használat végig 100%-n, kb 20 perc után 21 fokos szobában.
GPU: 89 fok
VRM1: 92 fok
VRM2: 85 fok
Venti fordulat: 55% (gyári vezérlés)
Hang 50 centire a háztól 43-44 dBFix 60%-s venti fordulattal, szintén kb 20 perc után,
GPU: 84 fok
VRM1: 86 fok
VRM2: 81 fok
Hang 50 centire a háztól 46-47 dBKörülbelül 10-12 perc után beálltak fixre a hőfokok, utána már nem emelkedtek. Ezek szerintem jó értékek, mert egy agresszívebb venti profillal simán 80 fok alatt tartható minden teljes terhelésen, és bizony egyáltalán nem hangosabb mint a ref 780-m volt...

És ami a lényeg nekem, a TrackIr sokkal simább, tehát vagy a vsync kezelés más (jobb), vagy pedig a nagy FPS hajkurászásban túl sok a hack az NV driverekben...
-
-
Speed®
titán
válasz
Milka 78
üzenetére
A lapom amúgy egy combosabb típus az 1156osok közt, OCval ~200Wos i7 kiszolgálása sem okoz neki gondot, sejtheted..jópár kártya volt benne, Tahiti vonalról pláne, de nV is akadt, semmi gonddal..úgyhogy ez a lehetőség nem opció, az tuti. 0 találat van arra, amit feltételezel..attól, hogy 1366 alatt gondja volt richardnak, nem általánosítanék. Mitöbb, tudtommal a friss 290jével semmi gond..szóval simán benne van, hogy nála is az 1. kari szórakozott csupán..mert épp úgy tartotta AMDs kedve. Az ilyenek miatt abszolute megértem a hatereket

Sontir Fel
Ha csak az lenne a gond, hogy nem hozza FPSben, amit vártam, boldog lennék.
Itt most arról van szó, hogy alapon, berhelés nélkül kvázi használhatatlan a kari.. -
Ghoula
senior tag
válasz
Milka 78
üzenetére
Ennél azért pozitívabb végkifejletre számítottam...
A "hard mount"-nak megvannak ezek a veszélyei, sőt könnyen le is lehet vele sarkazni a chipeket.
Deadwing-nek igaza van, egy rugóval( vagyis néggyel
) ki lehetne egyenlíteni a felfogatást, viszont kérdés, hogy a csavarok hossza engedi-e, hogy rugót beillessz a felfogatásba.
Tippelhetünk így látatlanban, hogy mi lehet, paszta, felfogatás, ezért inkább azt mondanám, csinálj róla képeket.
Egyrészt a pasztáról, amikor leszeded a hűtőt, ott látszani fog ha sok, vagy kevés.
A felfogatás-ról is készíts egyet, lássuk, hogy a blokk fülei mennyire hajlanak meg, szerintem képekből könnyebben tudunk segíteni. ( Lehet az egyik fül "lekonyul" és ezért nem egyenletes a felfekvés, már ha olyan, mint pl a h60)Szerk: most nézem, hogy azért sikerült rajta faragni.
Alakul ez. -
Ghoula
senior tag
válasz
Milka 78
üzenetére
Ez nem hangzik túl jól...
Én nem tudnám megmondani hányszor raktam újra a hűtőt/ később a blokkot, mire azt mondtam volna, hogy ez így ok. Akkor én is mx4-eztem. Arra tudnék tippelni, hogy mivel elég nagy a felülete a chip-nek, ezért nagyon nem mindegy, hogy terül a paszta. Csillag alakban tettem rá, próbáltam a lehető legkevesebbet tenni. Na most hogy ez mennyi, az jó kérdés, próbálkozni kell, én egy fél nagy tubust elkentem.
Ha meg meg kell cibálni a csavarokat, akkor valóban lehet, hogy nem fekszik fel. Ha nem húzod meg nagyon a csavarokat, akkor tud mozogni a blokk a chip-en? -
Ghoula
senior tag
válasz
Milka 78
üzenetére
Ok, az acélosabbnak néz ki mint a gelid.
Ha meg a csere is kilátásba van helyezve, akkor aztán tényleg nem érdemes foglalkozni vele. 1165 meg bőven jó, +30mv/15mhz már nem éri meg, mint ahogy nálam sem a 1150->1170, de mivel a hűtés bírja, ezért marad az utóbbi.
Úgy próbáltad már, hogy ha a memóriát lejjebb veszed, nem bírja tovább a gpu?Jó lenne az az 1200+ de azt mondanám, ezt egyenlőre hagyjuk meg a matrix/lightning/vapor tulajoknak.

Majd meglátjuk mit hoz a dx12 éra, bár az nálam szinte biztos, hogy a következő széria kimarad, így ezzel a kártyával fogom megoldani, majd akkor kiderül mit bír, ha jobban meghűtöm.
@GAbre: Ha teljesítményben nem is hoz sokat, jó eséllyel alacsonyabb szivárgásúak az x-es kártyák, így hangban, hőtermelésben van különbség.
-
-
Anubris
őstag
válasz
Milka 78
üzenetére
Én is ilyen házat vettem még tavaly, mert ezt ajánlották kb. egy hónap után cseréltem is, mert nem voltam megelégedve a hőfokokkal.
Nagyon plusz ventiket sem lehet betenni, mert kevés a hely, max ha sokat moddol az ember. A két oldalsó kis 8mm venti ami meg a hdd/ssd-t hűti igazából kiszívja a levegőt a vga elől.
-
válasz
Milka 78
üzenetére
A probléma a következő volt: Az egyik fenti ventilátor kábele megtört és csak néha forgott /persze akkor mindig jó volt, mikor a gépházba néztem, de sikerült elkapni egy gyenge pillanatában/
Kicseréltem egy komolyabb teljesítményűre és megoldódott a probléma.
Ettől függetlenül valóban kegyetlen amit leművel alapfeszen, feszt emelni meg aztán esélytelen a kártya 24/7-re.
Úgy váltottam 290-re, hogy az elvárásom annyi volt, hogy élsimítást rakhassak + közel maxon legyek, ezt hozza is. Ha a várt játékaimba nem rondít bele az AMD az optimalizálás hiányával, akkor megtűröm, de való igaz, hogy a 780Ti-vel jóval pozitívabb élményeim voltak, egyszerűen azért, mert minden úgy ment, ahogy annak kellett, ezen az oldalon pedig jelenleg 2 autós játékom is vegetál és a Watch Dogs is haldoklik a Keplerhez képest.Csak a GTA 5 menjen szépen szvsz, más a kövi hónapokban nem érdekel úgysem.
AMD-nek is vannak pozitívumai, például a képminősége, de ezzel nem szeretnék vitát indítani, HSM-n kívül más nem szokta ezt a témát terjeszteni, de ha ő is megteszi, akkor durva háborúk mennek, úgyhogy határolódjunk el ettől, csak megjegyeztem, hogy ez nálam sokat nyom mindig, mikor visszatérek zöldről

-
-
slloyd
senior tag
válasz
Milka 78
üzenetére
Köszönöm a segítségeteket,de én most nagyon arra hajlok,hpgy passzolom a kártyát.
Mert ugyan több játékban gyorsabb mint a 4gb os 770 em volt de call of adwanced-ben olyan droppok vannak hogy 4-5 másodpercesek....
Holott 770 en folyékonyan futott ugyan ezeken a beállításokon
-
lowzor
veterán
válasz
Milka 78
üzenetére
Nálam úgy van, hogy fele a csavaron, fele a backplate-en van, tehát a matrica egy része a levegőben lóg.
Egy biztos kézzel, kis mázlival, netán valamilyen eszköz segítségével bőven megvan az esélye, hogy egészben lejön.
Legalábbis biztos, hogy könnyebb ezt leszedni, mintha egy kis fehér matrica direktbe rá lenne ragasztva a csavarra. -
lowzor
veterán
válasz
Milka 78
üzenetére
Tudom, hogy az. Ez a műanyag burkolat rezonálásán segít, amit írtam. A csavar meghúzással csak azt lehet elérni, hogy más ventifordulaton zörögjön. Gondolom akinek megoldotta a csavarhúzogatás, annak olyan fordulaton jönne már elő, amit soha nem ér el terhelés alatt.
-
válasz
Milka 78
üzenetére
Sapphire Tri-x-nél is ugyanígy van?
Az is 95 fokos gpu-nál szabályoz(na) le?
És a vrm itt is 120 fokra van belőve?
Csak azért kérdem, mert én már hónapok óta görcsölek ezen.
Mindenféle ventiszabályzás nélkül használom, így a legmelegebb eddig 79 fok gpu és 81 fokos vrm volt. De ez az auto fan control a catalystba, csak 43%-on ment a venti.
Catalystba miért nem lehet állítani, hogy auto szabályozásnál meddig engedje fel a fordulatot?
Be lehetne állítani, hogy ne 43%-on menjen, amikor 79 fokos a gpu, hanem mondjuk 50%-on.
-
zovifapp111
senior tag
válasz
Milka 78
üzenetére
Van egy kis hangja,de nem vészes"pufi"
Játékok alatt elmennek üresben is(hangtalanul)és nem kell odakészítenem a poroltót.
Egyenlőre igy marad aztán később még mindig tudok faragni belőle.(ha még meg lessz a kari
)Egyébként bőven 60 fok alá megy nyákhűtéssel,kipróbáltam,volt időm 
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Ingatlanos topic!
- Robotporszívók
- Elkészült az SMIC 5 nm-es node-ja, de a kínaiaknak haszna nincs rajta
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Call of Duty: Black Ops 7
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Fapados Biostar alaplap érkezett
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- A Retro Games feltámaszt egy legendát
- World of Tanks - OFF topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

A 3xx sorozat előre látható árai pedig azt sugallják, hogy a 290/X az, amit érdemes venni...