- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os Sata SSD teszt. (Blue)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #4361 üzenetére
Te ezen a hozzaszolason aztan dolgoztal rendesen!
Egy komplett cikk! -
-FreaK-
veterán
válasz
Petykemano #4354 üzenetére
Szóval akkor ebből kiderül, hogy nincs külön 6magos ccx, hanem 8 magos van csak és abban van letiltva 2 mag. Vagy ez csak nekem újdonság itt?
#4357 Petykemano ez egy nagyon szép, diplomatikus válasz volt
amúgy ez így nekem tényleg kimaradt, pedig követem a Ryzenes híreket/pletykákat is rendszeresen
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4354 üzenetére
A core-okban l1 il l2-t össze tudod hasonlítani , h menyi adat menyi helyet foglal . Csak hogy más képességekre vannak optimalizálva .
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #4350 üzenetére
Köszönöm hogy mutattál forrást. Igen, nagyjából erről van szó.
Pusztán a multicore teljesítmény alapján a 16 magos 5950X tud valamivel több mint kétszeres throughput-ot, azaz elméletben ott van esély 60 fps-re, amikor a konzol már csak 30-at tud. Ehhez kell jól skálázódó motor is.
Egy szálon viszont nem tud kitolni dupla annyi frémet, így ha a szál-limitált motor 30-at teljesít konzolon, és nem skálázódik, akkor sub 60 lesz az eredmény PC-n.
A ma kapható 6, 8 magosak sem single, sem multithread-ben nem tudnak kétszeres teljesítményt szolgáltatni.Az elavulás üteme, és az hogy mennyi ideig tudnak garantálni a mostani PC-s hardverek 60 képkocka feletti futást, csak azon múlik, hogy milyen gyorsan váltanak a fejlesztők.
Rossz kimondani, de vásárlóként a fejlesztők markában vagy, a hardverek számai le vannak mérve, látjuk hogy mit tudnak. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4350 üzenetére
Itt most nem arrol van szo, hogy beleposzint lesz e X ev utan vagy sem, mert nyilvan az lesz, ahogyan egy mai 2 magos CPU is porig alazza az akkori 8 magosakat. De itt egyesek szerint a frissen megjelent Zen3 gyorsabban fog avulni, mint az akkori mondjuk 2500k, es alkalmatlan lesz 30 FPS-nel tobbet kitolni magabol par ev mulva. Holott a konzolokban levo Zen2 es egy friss 5GHz kozeleben jaro Zen3 kozott mar most meg van az az 50%+ single thread kulonbseg, es magokbol is lehet +50-100% (12 es 16 mag) kapni, szoval semmi se indokolja miert avulna a jelenlegi generacio gyorsabban mint az elozo. Sotmitobb, mivel eleve a konzolok fogjak meghatarozni a szintet evekig, erre semmi eselyt se latok.
-
BiP
nagyúr
válasz
Petykemano #4328 üzenetére
Teljesen jól írtad le, mire gondoltam.
Persze, hogy nőni fog a PC-s játékok igénye az új konzolgen hatására. De ha azt nézem, hogy most is bőven elég a 8mag, ha növekedő igényt is számolunk, a 16mag így is túllövés. És akkor még a 20% IPC növekedést nem is vettük.
2-3 év múlva konzoloknál sem jön még új gen. Az csak arra lesz elég idő, hogy kezdik kihasználni a mostaniakat rendesen.
A MA 5600x-5800x megfelelően elég a játékokhoz? Szerintem a megfelelőhöz már a 3600x is elég. A fenti 2 proci a jóhoz is elég (ma), hiába 6 és 8magos "csak".Szóval ha kezdenek majd 8magnál többet is használni, 16 elég lesz jó ideig. A párhuzamosítás, skálázás nem egy egyszerű műfaj, nem lehet az egekig emelni a szálak számát.
És szerintem AMD sem fog feljebb lépni még pár generációt.
2-3év múlva a 6 mag szerintem is belépő a játékokhoz,(kb.ma is már ajánlott) de 8mag már elég. Szerintem. Mert azt ne felejtsük, ezek baromi erős magok jó órajelekkel. És ez csak javulni fog 2-3 év múlva.
De otthoni desktopra a 16mag tuti elég lesz egy ideig, még annak is, aki streamel meg videót vág. -
BiP
nagyúr
válasz
Petykemano #4320 üzenetére
az új konzolokban 8magos 4GHz alatti Zen2 magok vannak (még ha egyedi is), nem hiszem, hogy bármilyen szempontból növelésre késztetné 2-3év múlva a desktop piacon most megjelenő 16magos Zen3-akat. Szerintem konzol ide vagy oda, a 16mag elég lesz desktopon jó ideig.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4320 üzenetére
Ez a kép szemlélteti igazán , h AMD most jó úton van .
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4289 üzenetére
en desktop vonalon nem latom ertelmet a tovabbi magszam novelesnek, raadasul az egyszeru modularis, keves magos chiplet designoktol a vegen eljutunk a 16 magos monolitikus szornyetegekhez, ami szerintem pont ellentetes az AMD visionnel.
Raadasul szerver prociknal is kezd fordulni a trend a magszam alapu szoftver liszenszekkel, mert rogton elvesztettek az egyutas szerverek az elonyeiket, sokkal fontosabb lett az IPC, raadasul a ket utas rendszereknel meg a dupla memoria savszel es pcie express savok is ott vannak elonykent, szoval nem latom ertelmet a chipletekben a magszam novelesnek.Raadasul ha elmennek AVX 512 fele, annak nagy koltsege lesz tranzisztorban is, lehet bele se ferne meg a magszam duplazas is. Viszont L3-at tudnak boviteni 5 nm-en, raadasul az SRAM egy nagyon egyszeru tranzisztorkoteg, jol skalazhato, jo a redundanciaja, szerintem tokeletes alany bejaratni egy uj gyartastechnologiat.
-
yagami01
aktív tag
válasz
Petykemano #4298 üzenetére
-
yagami01
aktív tag
válasz
Petykemano #4289 üzenetére
Igen, én is hiányoltam a Zen3+ -t (az lenne elv. a Warhol, vagy valami olyasmi, ha jól emlékszem, tehát elv. még jönnie kéne még egy gennek ebbe a tokozásba). Az lehetséges, hogy ebből mégsem lesz semmi és előbbre hozzák a DDR5 támogatást meg a mindent? Ha viszont lenne, akkor a 15% már nem 15% lenne a Zen3+ -hoz képest, mert ugye azt csak a 3-hoz képest írja. SMT4-et sem láttam, de lehet ott van a sorok között? Csak én nem értek hozzá annyira, hogy kitudjam olvasni. (: És akkor ha jól értem a 4-el nőnek megint a magszámok, nem tudom ez duplázást jelentene-e, lenne-e annak értelme, lehet nem...
-
sNk77
aktív tag
válasz
Petykemano #4281 üzenetére
Ez alapján nekem az 5600X bőven elég lesz játékra, ideje távoznia a 6700k-nak
. Még kiváncsi vagyok 5600X vs 10600k-ra azért, mert a 10600k meg olcsóbb.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4263 üzenetére
Érdekes , h a 7900x menyivel jobb eredményeket tol mint a 9900k ...
-
Maelephant
senior tag
válasz
Petykemano #4263 üzenetére
Hát ez elég erősen hangzik, ez bizony nem kis növekmény
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4243 üzenetére
> Xilinx + AMD
> Igazából azt nem tudom, hogy miért kellett felvásárolni.SH elemzés:
Szerintem ez a lényeg:
"In a world of heterogeneous die integration, adding Xilinx I/O, DSP, and other IP blocks is something AMD will need to compete against Intel and others in the industry."
https://www.servethehome.com/amd-to-acquire-xilinx-continuing-consolidation/"Another great example of product portfolio synergies is in the SmartNIC space. We saw that Xilinx acquired SolarFlare for SmartNIC capabilities because it is a growing space with the DPU (Data Processing Unit) being the next step up. AMD has networking IP, but if we are being frank, it does not have the leading networking IP. For example, AMD tried to offer 10GbE with Zen1 as the market was transitioning to 25GbE. The Zen integrated 10GbE MACs lacked some of the NIC features that may make them useful in fields such as virtualization servers, so we do not see Naples designs with these 10GbE ports enabled on the server-side and on the embedded side sometimes the EPYC 3000 designs do not utilize these onboard NICs. Xilinx was the basis for many SmartNICs including the Mellanox Innova-2 with 25GbE and Xilinx FPGA."
Az én fantáziám is beindult ...
Lehet, hogy ezután teljesen OneApi kompatibilis lesz az AMD - hála az új FPGA technológiának.
Amúgy adatbázis - adattárház vonalon már régóta kisérletezgetnek FPGA-val ... ( netezza, .. )
vagy ott van egy viszonylag új cég a Swarm64
https://www.xilinx.com/products/acceleration-solutions/swarm64.html
PostgreSQL Accelerator
The Easiest Path to New Insights
- 50x faster query & data loading, and 5x better price-performance.
- Hardware acceleration for PostgreSQL without modifying code.
- Hundreds of FPGA-based SQL readers & writers working in parallel.Vagy SQL
https://www.xilinx.com/products/apps-and-libraries.html -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4245 üzenetére
Azert van 7-800 millios negyedeves bevetele a Xilinxnek, csak van ra kereslet. Igy meg ha bekerul az AMD portfoliojaba, meg az is lehet elkezd szarnyalni. En sem kerultem meg kozel sose FPGA-hoz, bar nagyon erdekel a tema. Pl ha a kovetkezo generacios konzolban lesz egy FPGA modul is amit szabadon lehet programozni jatekonkent. Vagy az RDNA3-ban egy FPGA DLSS, amit driver-rol driverre lehet updatelni es 0 teljesitmeny vesztest okoz a GPUnak. Na csak szarnyal itt most a fantaziam.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4243 üzenetére
a xlinixet most ~$114-ert jegyzik, ellenben $143 erteku AMD reszvenyt kapnak erte, szoval ha most azonnal eladjak, igen szep haszonnal tehetik, ha meg megtartjak, kicsi az eselye, hogy bukjanak rajta.
FPGA-k meg szerintem az AMD HPC szegmense miatt fontosak, az intelnek is van sajatja es ugy latom a Frontier es a Lumi peldajan is, hogy nagyon arra megy a jovo, hogy egy gyartotol jojjon minden. Az nVidianak se veletlen lett surgos ARMot venni.
- A szinergia magasabb lesz, mintha külön cégként teszik össze amijük van?
- ellenséges kivásárlás megakadályozása?
Szerintem igen es igen, de nem tudom, hogy az ARMhoz hasonloan a Xilinx liszenszelte-e a technologiait. Szoval mig szerintem az nVidia egy kulonallo ARM-mal is tudott volna nagyobb szinergiat (ld. Apple, megveszi a liszenszeket, aztan megy a sajat feje utan az implementacioval), addig itt ez kevesbe opcio. Raadasul az nVidia is jol all reszveny fronton, nehogy vegul ok vegyek meg, vagy az intel csak ugy hobbibol, hogy senki masnak ne legyen ilyen. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4235 üzenetére
-
válasz
Petykemano #4235 üzenetére
legalább gondolom, mert ilyen formában is ki szokták adni -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4229 üzenetére
Na azon nagyon meglepődnék .
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4206 üzenetére
> mert össze lehet rakni két olyan IO lapkát, ami amúgy az AM4 platformra megy.
a kérdés, hogy "mi ellen" mennek a pici Epyc-ek ..
Ha az Intel Silver
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/processors/xeon/scalable/silver-processors.html
akkor ott a 4c - 16c közötti magszám található
+ extra memória támogatással [ max memória csatorna : 6 !!! ]A Xeon-D prociknál viszont csak 2 memória csatorna van,
az ellen egy AM4-es Epyc simán versenyképes lenne
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/processors/xeon/d-processors.html
Vagyis akár a mostani Ryzen Pro -t is át lehet keresztelni ..
Persze a XEON-ban van még 4x 10GbE integrált LAN ; de azt at I/O-ba csak bele lehet rakni valahogy. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4206 üzenetére
Io die szerintem megy gf12+++ ra ill lehet kap egy boostot , hogy nagyobb sávval ill kisebb késleltetéssel komunikáljon . Esetleg ezt kisebb fogyasztással bár ezt kellő optimalizálással kisebb gyártástechnológia nélkül is tudhatják megoldani .
litle epyc a fogyasztás végett kérdéses kap e valami butítást bár ez kétsèges . Arra viszont egyre biztosabban hiszek , h mennek Tsmc n6 ra .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4203 üzenetére
Januári launch azért balfasz dolog lenne mert mi kerül a karácsonyfa alá 🤷♂️
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4199 üzenetére
> - Milan is divided in low-end and high-end
Lehet, hogy ezzel van kapcsolatban ?
https://semiaccurate.com/2020/08/25/amd-is-going-to-celeron-intels-xeon-margins/"AMD is somewhat constrained on pricing too, if they raise ASPs too much, their TCO advantage goes away and the pressure comes off Intel. If they keep prices too low, Intel feels the pain but they do too. Other than sending Morris Chang at TSMC large bouquets of flowers and chocolates that spell out, “please give us more wafers”, what can AMD do? With Milan, AMD came up with something really clever that should put Intel in a very painful place when it comes to server pricing."
és lehet, hogy ezzel is ?
https://prohardver.hu/hir/amd_kicsi_epyc_tamadna_be_szerverpiac.html
"Az ötlet szerint az EPYC mellé jönnének a kicsi EPYC-ek. És ezen konkrétan azt kell érteni, hogy kisebb tokozást kapnának, nyilván a csúcsmodellnek is visszafogott teljesítménye lenne, de eközben megmaradna minden olyan szerverfunkció, ami a nagyobb testvérek része, tehát igazi szervereket lehetne építeni rájuk."Amúgy elméletileg az N6 kompatibilis az N7-el .. de ennek kicsi az esélye ..
mert előrelépés lenne .. vagy inkább a GPU-t kellene rátolni .."N6 technology could achieve better yield and shorter production cycles compared to N7 technology in the manufacture of the same products. In addition, N6 manufacturing process delivers 18% higher logic density over the N7 process. At the same time, its design rules are fully compatible with TSMC's proven N7 technology, allowing its comprehensive design ecosystem to be reused. As a result, it offers a seamless migration path with a fast design cycle time with very limited engineering resources for customers not only to achieve the product benefits from the new technology offering but also can significantly reduce customers' product design cycle time and time-to-market."
https://www.tsmc.com/english/dedicatedFoundry/technology/7nm.htm -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4201 üzenetére
Ennek tükrében nem elképzelhetetlen dolog a low end esetén a 7nm euv a jobb tco végett .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4199 üzenetére
Gf a 12/14 és nodon ha jól rémlik komoly uppgradet hajtott végre lehet ráhúzták a félbehagyott fejlesztéseket .
Az a io chipnek tökéletesen megfelel . Ha még a fogyasztáson tudnak lefelé tornázni a szerencsés volna mert el tudják magasabb core mhz-re költeni .Mitt értenek vajon Low,High-end alatt mert eddig nem voltak így megkülönböztetve . Lehet statisztikák szerint szétbontották mi fogy jobban és tolnak neki 7nm euv-ot a jobb tco végett .
Tipre a cpu hátára raknak Traversal co-procit Infiniti cachet meg hbm-et
-
BiP
nagyúr
válasz
Petykemano #4188 üzenetére
Még csak most tértek át 8mag/CCX-re. Ne temessétek már
(#4192) awexco: +19%IPC-re és emellett +5-10%-os órajelnövekedésre azt mondani, hogy rendes iparosmunka elég pofátlan jelző.
(csak jelzem, ezt akkor szokták mondani, és többnyire negatív felhanggal értendő, hogy jó-jó, de semmi truváj nincs benne. Na, ez a zen3 esetében most nagyon nem igaz.) -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4193 üzenetére
Ez szerintem is laposodik ...
Kérdés Zen-Ben meddig lesz potenciál .
Bár a csíkszélesség csökkenés nagy segítség mindenhol . De pl DVGA -ba nem véletlenül kerül beléjük gigantikus méretű ostyák .Picit cpu ra visszatérve kiváncsi leszek zen3 mit tud majd tigris-lék ellen . ( azért tigris lék esetén kemények az Intel marketingesei
15w os procival hasonlítgatják össze a 25w++++ os procijukat )
de valamiért zen3at mobilba én csak jövőre várnám . -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4191 üzenetére
Rendes iparos munka.
Ha ezt csinálta volna az intel éveken át most nem lenne se zen se AMD ...
Kérdés ARM mikor fogja elérni a határait. Legalább van min vitázni -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4189 üzenetére
Az biztos ,h haladnak a fejlesztésekkel a pcie5 irányában a közös memória elérés végett.
AVX512-t kitolni igp,dgpu-ra érdekes elgondolás . Bár az , hogy kapkodva nem mentek az intel után hanem lehet egy ésszerűbb működőképesebb megoldást kihoznak az nem lenne baj .
Linus ekészte nemkicsit az intelt
Utatításkészletben lehet hova haladni mert van 1-2 speciális dolog amiben valóban jöbb az intel , de ez inkább epyc esetén lehet érdekes.
Feljövőben van az ai is. De ameddig majd semmi sw nem támogatja addig tudnak más fontosabb dologgal is foglalatoskodni a fejlesztők .
Majd kiderül , hogy tick vagy tock vagy tick&tock
Alapvetően komoly munkát végeztek a zen3-al azért az erős , h újratervezték az egészet. De úgy hogy mindenhol picit reszelsz jobb végeredményt ad végső soron . Mintha 1-2 ponton nyúlsz csak hozzá . Bár komplexebb is . -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4185 üzenetére
Zen 4 ről tudunk bármit is azon kívűl , hogy lesz ?
Zen 3 már lefutott régi érdektelen cucc a kérdés tekintetében -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #4182 üzenetére
Mennyire lenne buta gondolat, ha 5nm-en mondjuk 12 mag lenne / CCX?
Fizikia meretre kb kiadhatna kozel akkorara mint most az 1 db 8magos CCX 7nm-en, igy az AM5-nek nem kell batar nagynak lenni, es maris meglenne oldva a jovo,
Asztalin mehetne 2CCX mellett 24/48-ig, ezt talan a DDR5 ki is szolgalna.
Szerveren/TR meg 96/192 -
awexco
őstag
válasz
Könnyen trükközhetnek úgy , hogy 2 féle procit kiadhatnak 2 foglalattal ... Csak kicserélik az io chippet kb ... Így is úgy is ki kell fejleszteni .
Bár a desktopba meg az epycbe más az io-chip ...
Az biztos , hogy epyc/tr párosba hozhatják hamarabb a ddr5, pcie5 párost. Megfizetik . -
Mumukuki
aktív tag
válasz
Ezert van egy olyan erzesem, hogy megis csak lesz egy DDR4 AM4 5nm proci, hogy szethuzzak.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4174 üzenetére
Szerinted jövőre tr ddr5 el ?
-
válasz
Petykemano #4163 üzenetére
... but hey, AMD rarely misses an opportunity to miss an opportunity.
Óriási!
-
awexco
őstag
válasz
Lehet ezért drágák a zen3 desktop cpu-k ?
Inkább normális kijelzővel szerelnék a notijaikatAz intel féle kritériumok jó elképzelés mert borzasztó szar notit tudnak összerakni a gyártók .
45%os rgb színhelyes kijelző 220nit -el és társai .... !!!!
-
BiP
nagyúr
válasz
, mint az elektromos autók közül azok, amik csak a kvóta elérése miatt léteznek (pl.Skoda Citigo e)
-
korcsi
veterán
válasz
Petykemano #4113 üzenetére
"Nem csak arra kell odafigyelni, hogy egy benchmark mekkora cache méretbe fér bele, amely esetben drasztikus (irreális) gyorsulás következhet be."
Nehezen értelmezhető ez a benchmark belefér a cache dolog, mert nem így működik (csoport-asszociatív cache), ha csak nem néhányszor 64 byte a benchmark, persze a több mindig jobb, pláne ha nem lassabb.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4133 üzenetére
>> AVX-512
> De az nem fog fél éven belül akkora penetrációt elérni,
> hogy a fejlesztők - maguktól - foglalkozzanak vele.persze a fejlesztők maguktól (még) nem fognak vele foglalkozni.
ezért lesz "szponzorált" == vagyis fizet érte ... valamivel ( pénzzel, szívességgel, .. )
vagy más ösztönzéssel / ellentételezéssel.emiatt irtam,
"""
Az Intel szerintem megoldja, hogy a következő félévben
legyen pár AVX-512 szponzorált játék is ...
""
persze, hogy tényleg lesz-e - az már más kérdés ...
de nekem logikus stratégiának tűnik.
ha Intel-es menedzser lennék, én kielemeztem ezt az irányt ..
> Kicsit sajnálom, hogy AVX-512-re épít az intel, ahelyett hogy megcsinálta
> volna rendesen úgy, mint a SVE, hogy bármilyen proci jó
ezt én is sajnálom,
és emiatt az AMD is kényszerhelyzetben van.
Amúgy pár játéknál most lett kötelező az AVX - szóval ez a trend vegyes hatású az Intelre.
"Star Citizen Now Requires AVX Support, Killing off Intel Pentium Platforms"
R.I.P Pentium and Celeron platforms
https://www.tomshardware.com/news/star-citizen-now-requires-avx-support-killing-off-intel-pentium-platforms -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4099 üzenetére
Azon a gépen hackintos futtatott ...
-
HSM
félisten
válasz
"Pedig a cacheéretek nem változtak"
Pedig de, egy mag számára 16MB-hoz képest már 32MB elérhető.Illetve más dolgok is javultak [link] a diák alapján.
(#4107) Petykemano: Azért ne felejtsük el, hogy AMD-nél a TDP nem ugyanaz a TDP... Intelnél a 125W az átlag 125W, AMD-nél valami furcsa képlet után a 105W-ból 140W is lehet.
[link]
-
poci76
aktív tag
válasz
Ebből is az látszik, ami már eddig is, hogy jócskán nőtt az IPC, de a fogyasztás árán. Egy szálon remek, sok szálon viszont a TDP limit miatt vegyes a kép. (Nyilván ezért vették vissza az alapórajelet is.) Ha bírja a tuningot és lehet hűteni, akkor megérheti sokszálas alkalmazásokban is, de ha nem, akkor lehet, hogy érdemesebb lesz 3950x-et venni, ha lejjebb viszik az árát és kapható marad.
-
válasz
Petykemano #4104 üzenetére
Van benne logika, örülnék ha így lenne. Ezt már nyáron is láthatták desktop Renoir startkor, ezért is jöhetett rögtön csak OEM-re.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4090 üzenetére
Egyszerű a képlet ... ezek a festők úgy vedeltek , h magukon se tudtak eligazodni ...
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
Huh, akkor igaz lenne a pletyka, hogy nem lesz 4000-es APU a DIY piacra? Mondjuk nem hinnem, hiszen tuti elkapkodnak oket. Kihagyott ziccer lenne, hacsak:
1. A PRO APUkbol rengeteget adnak el, es egyszeruen nem gyozik gyartani a procikat.
2. Az 5000-es APUk mar a lathataron vannak. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Én kétlem, hogy a 4000 széria még bővülni fog.
egy újabb bizonyíték, ami a 4-es fóbiát alátámasztja.
nagyon nagy korreláció van .. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #4077 üzenetére
Ezzel gyakorlatilag azt kérdezed, hogy miért nem csinál az AMD egy "nagy" magot.
Jó kérdés. Szerintem leginkább azért, mert a nagy mag DNS-e, illetve amit az AMD nagyjából tudna hozni, az javarészt benne van már a Zenben.(#4084) Yutani
"Gyengébb volt egy 8 magos Dózer egy i7-nél? Igen. Sokkal olcsóbb is volt? Igen. Akkor meg?"
A Bulldozer ellenfele azokban az időkben az i5 volt. Jóval gyengébb single core teljesítmény, nagyon gyenge gaming teljesítmény (majdnem fele minimum fps...), +20-30% multithread teljesítmény, 10%-kal olcsóbban mint az i5, kétszeres fogyasztással. Nem volt jó vásár. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4082 üzenetére
> Azt el tudom képzelni, hogy az Apple cpu mag olyan dolgokon dolgozik,
> ami ebbe a 8-16MB-ba belefér, erre optimalizálták és ez mérhető jó IPC-nek.Az Apple célja eleve a hardver - szoftver szorosabb integrációja ..
és egy okos fordítóprogrammal
az adott cache-re - architektúrára - utasításkészletre - optimalizált kódot tudnak generálni.Azzal, hogy zártan tartja az ökoszisztémáját - ezt a kontrollt meg is tudja valósítani.
( hasonlóan mint a konzoloknál )A Windows és az erre készült programok többsége egy "általános"
lefordított kóddal működik, aminek minden CPU-n futnia kell,
de nem lehet minden architektúrára ki-optimalizálnix86 -ra rengeteg architektúra van - különböző cachekkel és utasításokkal..
https://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc/x86-Options.html
- pentium2 ... tremont ... skylake-avx512
- znver1 , znver2 ... -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4082 üzenetére
majd az ryzen 5xxx esetében lesznek ezek érdekesek .
-
awexco
őstag
válasz
Desktopban számít a késleltetés is .
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4079 üzenetére
Az elmult 40 ev mindshare-jet ne hagyd figyelmen kivul.
intel csinal valamit -> default jo, bizonyitani kell, hogy rossz
AMD csinal valamit -> default rossz, bizonyitani kell, hogy joTokeletes pelda erre a Netburst - Bulldozer analogia.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Amig a legtobb vevo azt nezi, hogy az intel mar 5GHz+ az AMD meg meg mindig nem tudja elerni, meg hogy igy mennyivel szarabb, addig nem fognak kisebb orajelu designok iranyaba elmenni (ld. Performance rating, szoval nem ujkeletu). Lassan a GPU-khoz is begyuruzik sajnos ez a szemlelet.
"Azért is érdekes kérdés ez, mert a szerver cpu-k nem nagyon mennek 3.5Ghz fölé amúgy se."
Ha minden igy megy tovabb, talan par ev mulva az AMD megengedheti majd maganak hogy kulon server es desktop designt tervezzen.
"Tehát ott az, hogy magas frekvencia elérésére képes a mag, ki sem használható."
Ez nem feltetlen igaz. Ugye ott a perf/watt a lenyeg, meg a TDP, ezert tartjak alacsonyabban. De ha mondjuk 2GHz lenne az elmeleti maximum, akkor meg 1GHz-es server procik lennenek. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4073 üzenetére
Alkalmazás függő is a w-os fogyastás ...
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #4067 üzenetére
A 4,4ghz a reális. Újra belegondolva a 4,5 nem.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #4065 üzenetére
Az áremelés miatt gondolom, hogy lehet ezúttal egy 100mhz-el többet adnak főleg ha hasonlóan jól mennek azok is mint a 3600 új revek.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #4063 üzenetére
Én azt is megkockáztatom, hogy hasonló OC potenciál lesz benne, mint a már mostanság futó revision-öknek.
Amúgy a 4,4ghz reálisan hangzik, 4,5ghz-nél többet meg nem is várnék sehogy sem.
Viszont OC-val futhat a legtöbb allcore is annyit. (Wishful thinking)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4059 üzenetére
> Mennyire lehet messze a bemutató, ha már valaki ismeri a méretet?
járvány előtt még a CES-re tippeltem volna .. (2021január) -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4044 üzenetére
Akkor tavasz vége nyár elejéig AMD marad a trónon tesztek alapján várhatóan .
Más : mi van ha egy nagyon nyereséges cég folyamatosan vásárolja a részvényeit és felvásárolja az összes részvényt azaz önmagát ?
nem lesz tulajdonosa ? Fekete lyuk keletkezik ? -
válasz
Petykemano #4029 üzenetére
Nem csak állítólag sajnos, kint is van amd-nél, hogy Wraith Stealth.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4021 üzenetére
> Akkor is bunkóság! Álomgyilkosok!
én 32, esetleg 128 magos gépekről álmodom ... de még nem ébredtem fel ..
> Nem is arra gondoltam, hogy aki 3600X-ről váltana, hanem valami régebbi prociról.
várni kell pár hónapot ..
amúgy meg most hogy a számozás kettőt ugrott .. optikailag az upgrade-et is jobban lenyelik
persze kihozhaták volna 3600XXL- es néven is ( az XT felett +$50 )
Amúgy a verseny jó ..
persze az új 12 magosnál a +$50 már jobban emészthető.
Miért nem 12 magos-ra upgradelsz?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4017 üzenetére
> (Az úgy +25% generációs drágulást jelentene)
nehéz összehasonlítani, mert
Az új 6c/12t (ZEN3) teljesítménye ~majdnem~ a régi 8c/16t (ZEN2) magosé
( súlyozva az 1- 4 - 6 magos futtatást )a különböző felhasználások miatt nehéz általánosítani ..
de majd meglátjuk az igazi tesztekben ..
(Hátha az Intel is agresszívabb lesz és árat csökkent .. , és emiatt az AMD is csökkent )
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4006 üzenetére
> De a 3600X helyett 5600X $50-ért drágábban azé' rablás.
a 3600XT helyett .. viszont jó üzlet ..
( egyébként majd a sima olcsósított 5600 lesz olyan mint most a 3600XT .. )Én azt érzékelem, hogy most az a stratégiát tesztelik,
hogy mindent nyomjunk piacra ( korábban ) még akkor is ha drágább ..Nyilvánvaló, hogyha $50-$100-al olcsóbban adnák,
akkor akkora lenne rá a kereslet, hogy csak a protekciósok jutnának hozzá ..
így legalább aki most nem tud várni 3-4 hónapot .. az egy magasabb összegért megkapja ..
és legalább lesz a boltokban ..szóval ezzel az árral tudják garantálni a folyamatos ellátást ..
persze ha az 5600X-et csak januárban hoznák ki, akkor mire panaszkodnál ?
Amúgy is, Akinek 3600X-e van, annak (gazdaságilag) nem most (optimális)
- érdemes - upgradelnie ..Szóval nézőpont kérdése ...
Lehet úgy is csinálni mint az nVidia .. olcsó .. de nem kapható ..
akkor szerintem ez egy jobb megoldás a szűkös kapacítások elosztására ..Persze amúgy nekem is fáj a magasabb ár .. és a fentiek csak a magam megnyugtatására szánt okoskodások ..
-
paprobert
őstag
válasz
A 3600 199 dolláron nyitott.
Vagyis 6 magon +50%-os az áremelkedés.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #4008 üzenetére
%-ra leosztva ez eleg gaz emeles, foleg a 6 magosnal.
En csak abban bizok majd alakulnak az arak, plusz amit Te is mondtal az Inteles f*ck knows what Lake is erkezik.
De ugye az is csak 8 magos lesz, a 12/16 magos kiraly az AMD marad tovabbra is.
Szerintem iden csak ovatosan lesz ez is MSRP kozel, kb jovo tavaszra tippelnek. -
Devid_81
félisten
válasz
Minden dragabb lett $50-el, kicsik nagyok egyarant.
Egyetlen jo dolog van az egeszben, AMD-nel ha beall az ar, onnan altalaban szokott lenni akciozas itt ott.
Kerdes, hogy eddig az akcio azert volt-e mert gyengebbek voltak...es most mar ugy fest nem azok.
We will see -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3950 üzenetére
> Pont emiatt én azt gondolom, hogy lesznek már jövőre DDR5-ös alaplapok az AMD-től is.
Ezt presztízs is ..
Mint a forma1 , vagy a leggyorsabb CPU ...
vagyis mind az Intel mint az AMD lépéskényszerben van ..Drágább ? Kérdés mennyivel ..
Egy 1millás gépnél ha +100e Ft-ot
kell költeni az új memória chipekre
(+10% a teljes költséghez képest )
még mindig megérheti,
hogyha 15% sebességnövekedés kap az illető ..pl. ott ASRock Aqua extrém drága $1000-os alaplapja ..
nem is veszik sokan ..
viszont a reprezentációkon, kiállításokon jól mutat .. és csak ennyi a funkciója ..
Ha az AMD csinál DDR5-ös chip változtatott, akkor tuti lesz hozzá alaplap is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3947 üzenetére
A jövő trendje egyre inkább a modularitás ...
- jött a chiplet technológia .. ( 1 chip vs. több chiplet ) és győzött ..
- segéd chipek ( GPU, AI, FPGA , DPU, TPU, 5G, Wifi, Sound, GPS ) és több CPU fürtökben összeintegrálva .. ( ~Infinity) ( vagyis a feladat kiszervezve hatékonyabb szilikonra. )
- lesz majd még jobb szoftveres támogatás OneApi, HSA
- parallel szoftveres paradigmák reneszánsza ( green threads )A legnagyobb probléma, hogy a szoftverfejlesztők nagy része a DOS/Windows-on szocializálódott - ahol csak 1-2 core volt ..
A mostani nem-új paradigmák amik leszivárognak a Unix/ Plan 9/ rendszerekből egész más gondolkodásmódot igényelnek ..A GreenThread-es Golang ( ami a Plan9 ) -ből kölcsönzött sok ötletet .. hatalmas siker ..
szinte az összes új CLoud-os szoftvert abban irták. ( Kubernetes, Docker, .. )
és most próbálják más programozsi nyelvekbe is átportolni az ötletet ..> "Hat en barmikor inkabb egy 10Ghz 6/12 -t valasztanek mint egy 5Ghz 12/24.
én pragmatikusabb vagyok.
abból választok, ami van .. vagy ami olcsó ..
és semmi kedvem folyékony nitrogénnel szórakozni otthon a lakásban.A probléma, hogy a skálázás felfelé a fénysebességnél megáll .. utána megint párhuzamosítani kell ..
De amúgy miért ne lehetne mindkettő ? ( High Ghz + High Core numbers )
Hát én barmikor inkább egy 20Ghz + 512/1024-es gépet választanék
mint egy 10Ghz 6/12-et vagy egy 5Ghz 12/2 -et !Merjünk álmodni!
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3946 üzenetére
> DDR5
Azért elgondolkodtam egy pillanatig, hogy érdemes-e még DDR4-be beruházni,
főleg akkor ha az év végén szeretnék beruházni ...https://www.anandtech.com/show/16142/ddr5-is-coming-first-64gb-ddr5-4800-modules-from-sk-hynix
"As part of the announcement, it was interesting to see Intel as one of the lead partners for these modules. Intel has committed to enabling DDR5 on its Sapphire Rapids Xeon processor platform, due for initial launch in late 2021/2022. AMD was not mentioned with the announcement, and neither were any Arm partners."
Szóval az Intel ugrik először a DDR5-be, az AMD még csendben van, vagy csak 2 nap múlva lesz publikus az infó.
spekuláció:
- Az új ZEN3-as chipek I/O DIe-ba akár már bele is építhették a DDR5 támogatást ..- az új X670 -es (high-end) alaplapok egy része akár DDR5-el is jöhetne ; de megint ott a dilemma, hogy akkor a ZEN3 AM4 (16 magos) teljesitménye ezzel a DDR5 -el,
durván pariban van a 4 csatornás DDR4 + 24 magos Threadripperel ... vagyis a TR-es verziónak kell kijönnie hamarabb .. de az meg az EPYC vonallal ütközik ...- és ez igaz az új ZEN3-as TR-erekre is. Ha "volt" szándék, akkor itt is beépíthették a DDR5 támogatást .. és párhuzamosan hozhatnak ki új alaplapokat DDR5 támogatással.
Mégha stratégiailag nem is érdemes piacra dobni még egy ideig a DDR5 változatot ( pl. a fregmentáció , vagy az alaplapgyártók prüszkölése miatt )
.. de a lehetőség nem árt ..
mert akkor gyorsan tudnak reagálni az Intel váratlan DDR5 nyomulásaira is.Ezek alapján szerintem ott lapulhat a DDR5 támogatás az új I/O die -okban ..
De ha nem is, a chipletes felépítés és egy új i/O Die lehetővé teszi,
hogy félév múlva gyorsan kihozzanak egy ilyen változatot.meglátjukl ..
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3924 üzenetére
5800 at összehasonlítva 1700 -al durva difi . Ha nem fake ...
-
Valdez
őstag
válasz
Petykemano #3927 üzenetére
Vagy 5850x, hiszen most is a 3900x 12 magos és a 3950x a 16 magos. Az 5900 megmarad most is 12 magosnak szerintem.
-
Mumee
őstag
válasz
FAKE. VCZ írta, hogy "Pretty sure CPU Monkey is a spam website with zero benchmark capability."
Viszont van MT érték is közölve, csak max benézted.
Kalkulált számok ettől függetlenül.#3925 : Szerintem AMD végül belesz@rik abba, hogy 10 magos-t hozzon, lévén egyelőre úgy néz ki a 8 magosuk lesz olyan erős, mint Intel 10.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
es ha lesz 10 magos Ryzen, akkor az lenne az 5700X ?
en inkabb arra tippelek, hogy az 5600/5600X lesz 8/16
5700X / 5800X 10 mag, 5900X - 12 mag.
de az sem elkepzelhetetlen, hogy rendbeteszik a "sima"/"X" szamozast, az "X" nelkuli 65W, az X meg a 105+. ( ugye most a 3700X az 65W )
az 5800X lesz a 12 magos, az 5900X -et meg fenntartjak a 16 magosnak, igy a Threadripperek szamozasa nem szorul be az 5950 - 5990 koze.
lehet pl. 5920 - 16 magos TR , 5950 - 20 magos, 5960 - 24 mag, 5980 - 32 mag, sot meg egy 28/56 -os verziot is elkepzelhetonek tartok, az lehetne mondjuk az 5970. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3915 üzenetére
Azt nézem Renoir után Rembrandt lesz a következő laposom . De annak a 6nm nek nem tudom mi értelme van . Zen3+navi2 hmm fincsi lesz . Cvml az mit takar ? Közös memória címtér ?
Azért AMD is leragad eléggé 7nm-en . Kérdés egy adott gyártósoron a megrendelő vagy a bérgyártónak kell alaposan kiismerni az adott technológia határait ? Mert lehet később ugrani egy adott gyártósorra anyagilag és technikailag előnyösebb .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3905 üzenetére
Ez az aots nem egy szent írás ... valamikor tesztelgettem de hasonlóan furán viselkedik mint a Hitman 2 .... valami nem ok vele ...
-
A.Winston
tag
válasz
Petykemano #3909 üzenetére
Average CPU freq-nél 5,1GHz nem lenne sok hozzá?
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #3905 üzenetére
Legtöbb vásárlót nem érdekli a 230W all-core OC Intel, hanem a gyári teljesítmény.
Azt pedig a jelenlegi leak alapján lelépi 16%al az 5800X.
Akár 10700K akár 10900K.
Még ki mondta, hogy AMD nem fog 5,1ghz all-coret tudni... -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #3903 üzenetére
Mármint majdnem egy szinten van egy fullos 5,1ghz 4ghz RAM (valszeg beállított latencyk) top Intel CPU-val, ami így 200W felett üzemel.
Miközben a Ryzen mellett nem tudjuk mekkora a RAM és vele együtt a proci FCLK sebessége, illetve a latencyk, de kb. bizonyosan kijelenthető, hogy alapjáraton jár kb 3600-3800 mhz-en maximum, a proci OC-ról nem is beszélve.FCLK és a RAM latencyk elég nagy kihatással vannak a Ryzenekre és az AotS CPU benchmarkra is.
Nem véletlenül van akkora difi. Csak maga a RAM tuning (latencyk) adnak alaphangon 5+%-ot a CPU benchmarkban.
-
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #3899 üzenetére
-
válasz
Petykemano #3899 üzenetére
Mintha a twitteren azt írták volna, hogy azok az OCs eredmények 1080p-sek, nem 4k.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #3890 üzenetére
Epp neztem en is reggel a "hirekben"
Hat ez kifejezetten kellemes eredmeny.
Gondolom Intel majd megint picit elhuz azzal a visszaportolt 8 magossal (vagy nem) de AMD akkor is nyer, tobb mag stb.
Van egy olyan erzesem, hogy a Zen3-al legalabb akkorat tarolnak majd mint a Zen2 asztalin, server fronton meg jo lenne vegre ha a sok birka elindulna felejuk Intel helyett... -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3890 üzenetére
Nem mondanám kifejezetten nagy előrelépésnek, ha az armos útvonaltervekhez hasonlítjuk, de tisztességes. Ez Végülis megfelel a várakozásaimnak
Ha ezzel megelőzik a rocket lake-et - mind időben, mind teljesítményben - akkor nyertek.
A rocket lake ugye valami willow cove származék, magasabb IPC és a pletykák szerint 5.5ghz turbó.Illetve kérdés, hogy ez elég-e a Cézanne-Nak előzni a tiger lake-t?
Én azért remélem, hogy ezt nem 150W tdpvel tudja.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #3886 üzenetére
Ha jól értem ez a GAA egyik fajtája és először a Samsung fog előállni vele. Lehet csak arról van szó, hogy a TSMC-nek is sikerült olyan áttörést elérnie ami miatt ebbe az irányba megy.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3878 üzenetére
> Amúgy az Oracle Cloud-hoz mit szólunk? Emlegették a Milant.
eléggé lemaradtak a Cloud bizniszben,
és most nyomják bele a pénzt ..
Oracle Announces Upcoming Cloud Compute Instances: Ice Lake and Milan, A100 and Altra> Emlegették a Milant.
> Vajon már rég szállítják és idén ősszel debütál?
marketing .. jövő év ..AnandTech: "At any rate, Oracle’s new compute instances will be rolling out in two phases. Their new A100 GPU instances will be available next week. Meanwhile the bigger shift to new CPU instances will take place next year, with Intel’s Ice Lake Server, AMD’s EPYC Milan, and Ampere’s Altra processors all become available."
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #3870 üzenetére
"Ryzen 5 5500U : Lucienne (Renoir Refresh)
Ryzen 5 5600U : Cezanne
Ryzen 7 5700U : Lucienne (Renoir Refresh)
Ryzen 7 5800U : Cezanne"
Vajon miért csinálná ezt az AMD?
Az 5600U bizonyára közel olyan jó eredményeket adhat, mint a 5700U, ST biztosan. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3868 üzenetére
> AMD Rembrandt; 6nm Zen3 cores?
és ez már az új AM5-ös foglalat lesz ..
a 2022 -es évet egy kicsit furcsállom .. de ez van ..amúgy érdekes ez az N6 - 6nm választás .. N7->N7P->N6
"Last year, TSMC announced the N6 node. This is an EUV-based node, but unlike N7+ which is entering its 2nd year of production, N6 is designed to be the easy migration path from N7 as its design rules are fully compatible with N7. In fact, TSMC considers N6 to be part of the “N7 family”. N6 is said to provide around 15-20% higher density with improved power consumption compared to N7, albeit no iso-power or speed comparisons where provided. We believe the density gains are obtained from switching from double diffusion breaks to a single isolation line. TSMC did note that N6 has 1 more EUV layer compared to N7+. TSMC reported that N6 is on track for risk production in the first quarter of this year with volume production expected before the end of the year. The 7 nm family is expected to continue to contribute more than 30% of wafer revenue in 2020."
https://fuse.wikichip.org/news/3227/tsmc-q4-7nm-dominates-revenue-preps-5nm-ramp-6nm-by-eoy/ -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #3859 üzenetére
Az FPU kiszélesítése, és a chipletes felépítés (valamint ennek hátrányos hatásainak visszahozása más területeken) elég komoly fejlesztés volt a Zen3-nál. Ahogy elég komoly ugrásnak ígérkezik most a CCX magszám növelése is a már bejáratott alapokon.
Szépen látszik, hogy okosan, fokozatosan építik be a fejlesztéseket, biztosra mennek.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3862 üzenetére
> desktop zen2 ellen - ezt nem én mondtam, hanem amit Te idéztél!
Akkor ez Anandtech-es vélemény.
Meglátjuk .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3859 üzenetére
@Petykamano
> desktop zen2 ellen is, ami magasabb órajelen üzemel.
jó kérdés ..Amúgy az Apple állítólag kibérelte idénre az összes 5nm-es kapacitást,
Szerintem csak jut valamennyi az Apple-s NUC-os szerű gépre is ...
(Mac mini ) és akár valami erős desktop-ot is kihozhat ..Vagyis már az A14 chipek oldaláról is jöhet áttörés ..
És mi van akkor:
- ha az Apple is elkezdte már a chipletes technológiát ?
- és lesz neki 32 - 64 magos cpu-ja ( A14-ből ) ?
Persze az igazi összehasonlítási alap az lesz, amikor
- az Intel , az AMD és az ARM-es procigyártók - mind
a TSMC 5nm-ét használják .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3856 üzenetére
> Azért az az N1+50% ST nem hangzik rosszul. Eléggé ott van.
Ez már állítólag elég a ZEN2 ellen .. ajaj ...
"If we take the conservatively clocked Graviton2 with it’s 2.5GHz N1 cores as a baseline, a theoretical 3GHz V1 chip would represent an 80% uplift in per-core single-threaded performance. Not only would such a performance uptick vastly exceed any current x86 competition in the server space in terms of per-core performance, it would be enough to match the current best high-performance desktop chips from AMD and Intel today (Though we have to remember it’ll compete against next-gen Zen3 Milan and Willow Cove Sapphire Rapids products)."
https://www.anandtech.com/show/16073/arm-announces-neoverse-v1-n2 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3846 üzenetére
> Nem tudom pontosan milyen az intel oneapi, Mit kínál,
én se tudom ..
Abu szerint
https://prohardver.hu/hir/bemutatta_hpc-piac_gyorsito_intel_oneapi.html -
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #3840 üzenetére
Szerintem engedd el ezt az 'early 5nm' elképzelést, nem fog az jönni 2021H2 előtt. Az apple elviszi mind egyelőre, a high power verzió pedig nincs még tömeggyártásban úgy tudom.
A Warholról csak egy kétes eredetű kiszivárgott diáról tudunk, azon pedig 7nm szerepelt. Szóval ha úgy gondolod lesz Warhol, akkor fogadd el azt is, hogy 7nm-en jön. Az úgy nem működik, hogy egy adott leakből csak azt hisszük el ami tetszik.solfilo: Azóta már cáfolta a Sony.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3834 üzenetére
Amd jól járna mert picit kiismerné az 5nm nodeot . Én is ezen agyaltam ...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3824 üzenetére
> foundry sale price ... by node
a legutolsó sor is érdekes.
- 1 wafer -ra 5nm -es chipből több fér mint 7nm-ből.
- emiatt "A Foundry sale price per chip" - csak kb ~2%-al több.
( $233->$238 ) - hiába nagyobb a wafer költség.persze gondolom -itt- azonos méretű chipeket néznek, mert amúgy a chiptervezők hajlamosak bele tervezni újabb dolgokat - generációról - generációra ...
-
olymind1
senior tag
válasz
Petykemano #3804 üzenetére
Mégha nem is lesz olyan jelentős, de azért egy R5 2600 -ról ugorva csak érezhetőbb lesz a gyorsulás egy 4600 vagy esetleg 4700-ra váltás, mintha egy 3600-ról történne.
Főleg hogy az új konzolokban is 8 magos procik lesznek, PC-n is az lesz előbb-utóbb a minimum.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #3796 üzenetére
Ezt pár évvel ez előtt ki hitte volna el ?
-
válasz
Petykemano #3785 üzenetére
Valahogy nem tudom komolyan venni az ARM fenyegetést desktopon.
-
válasz
Petykemano #3783 üzenetére
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #3781 üzenetére
Én úgy gondolom, kód függő, melyik lesz a gyorsabb, azért is érdekes. Játékokban szvsz a 8+0 lényegesen, kevésbé összefüggő feladatokban pedig inkább az 5+5.
Rosszabbul sikerült lapkák gazdaságos kiszórására szvsz remek opciónak ígérkezik, a 10 magos Intelt különösebben nem féltem tőle, főleg játékokban.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #3773 üzenetére
10 core
> Ez utóbbi egészen furi. 5+5 nyilván. De vajon mi végett?a Videocardz szerint is feltételezhetően az Intel miatt
"What this means is that AMD might be preparing Zen3 SKUs that will compete directly with 10th Gen Core Intel processors. Assuming that this will happen, we could expect, for instance, 5+5 Zen CCX configurations."
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ford topik
- SSD kibeszélő
- iPhone topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Windows 11
- Bevonják az AI-t az atomreaktorok építésébe
- További aktív témák...
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- Focal Chorus 726
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest