Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5951) S_x96x_S válasza Ueda (#5949) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> "...1 Golden Cove helyigénye a becslések szerint
> körülbelül 2 Milan(teljes Zen3) magnak felel meg.

- A "Golden Cove" eléggé új architektúra;
És ebben is benne van "Jim Keller"-nek a keze nyoma. ( mint a ZEN -nél )

- Az AVX-512 és az új AMX kiterjesztés elég sok helyet elfoglal;
és ezek mind hiányoznak a ZEN3-ból.
(talán a kettő együtt - akár 1/3 is lehet helyfoglalásban a teljes magnak)
És csak duplázzuk meg a vektor pipe-linekokat és .. és még több tranzisztort kell beálldozni. ...

AVX512/AMX: Az AMD szerencséje, hogy a Desktop- AlderLake-en a Big-Little miatt ezt nagyrészt nem lehet elérni, de szerver szinten elég ütős tud lenni, hogyha a program ki tudja használni.

Az én értelmezésemben az AVX-512 közelit a GPU-k sűrűségéhez;
és nem könnyű hatékony és gyors magokat tervezni erre.
Mert látott már valaki hatékony - 4.5 Ghz-en működő GPU-t ?
- Az nVidia A100 -nak pl. a Boost Clock-ja ~1.41GHz !
- Az RTX 3090 -nek meg 1.70 Ghz ..
A korai Inteles AVX-512 implementációknál - annyira átmelegedett a chip; hogy az AVX-512 -es utasításoknál vissza kellett szabályozni magát .. csak, az volt a probléma, hogy a teljes rendszert lefolytotta.

"So how does this affect you, if you mix a little AVX-512 with your real workload? We use the Xeon Silver 4116 CPUs, with a base frequency 2.1GHz, in a dual socket configuration. From a figure I found on wikichip it seems that running AVX-512 even just on one core on this CPU will reduce the base frequency to 1.8GHz. Running AVX-512 on all cores will reduce it to just 1.4GHz."
https://blog.cloudflare.com/on-the-dangers-of-intels-frequency-scaling/

------------
Szóval az AMD-nek egy jól implementált
AVX-512 -öt kell kihoznia a ZEN4-ből - elsőre!

A TSNC N5 - azért segíthet a megnövekedett tranzisztorigény kielégitésében.

Mottó: "A verseny jó!"

(#5952) HSM válasza S_x96x_S (#5951) üzenetére


HSM
félisten

"Az AMD szerencséje, hogy a Desktop- AlderLake-en a Big-Little miatt ezt nagyrészt nem lehet elérni, de szerver szinten elég ütős tud lenni, hogyha a program ki tudja használni."
Nem hiszem, hogy asztali alkalmazásoknál ennek bármi jelentősége lenne. Szerveres téren sem túlzottan nagy az elterjedtsége, nem véletlen, hogy szervereken is tarolt a Zen3, hiába nincs AVX512 benne.

"A korai Inteles AVX-512 implementációknál - annyira átmelegedett a chip; hogy az AVX-512 -es utasításoknál vissza kellett szabályozni magát .. csak, az volt a probléma, hogy a teljes rendszert lefolytotta."
Szerintem hibás a gondolatmeneted. A probléma abból eredt, hogy Intel rendszereken minden magnak közös a szorzója, nem tudnak különböző órajeleken és feszültségeken üzemelni. Ez asztali CPU-k esetén is igaz, hogy pl. aktív AVX2 feldolgozás esetén csökken az elérhető maximális órajel (AVX offset). Ennek nincs köze a csip "átmelegedéséhez", főleg nem ennek következtében történő szabályozási folyamatokhoz. Természetesen AVX mellett nagy valószínűséggel melegebb lesz a csip, valamint a jelenlegi Intel implementációkon az AVX-mód váltásnak is van némi költsége, ezeket is írja is részletesen az optimalizálási dokumentáció. Ugyanakkor a tapasztalatom az, hogy tömény AVX feldolgozás esetén sokkal nagyobb mértékben nő a teljesítmény, mint a fogyasztás, ami kompenzálja az órajel csökkenést: [link] (AVX1 vs. AVX2, "POUT" vs Gflops.).
Probléma leginkább az általad linkelt cikkben szépen leírt esetben van, ahol nagyon sokféle a feldolgozás, és az utasítások nagyon kis része AVX-es, így a módváltás költsége és az órajelcsökkenés már nagyobb veszteség, mint amennyi tempót hoz maga az utasítás készlet abban a kevés utasításban.
Ilyen esetben pl. a jelenlegi Ryzenek máris komoly előnyben vannak, hiszen azok képesek magonként eltérő órajelen üzemelni és AVX-offset sincs legjobb tudomásom szerint. :)

Én amúgy továbbra sem vagyok meggyőződve róla, hogy az AMD-nek valóban az AVX512-t kellene erőltetnie, én jobban örülnék egy inkább általánosabb felhasználásban erős koncepciónak (ahogy a korábbi Zen-ek), ahol pl. csak kiegészítő feture az AVX512, kb. mint az első Zen-eknél a sima AVX2, ahol az alapvetően 128bit széles architektúra két órajel alatt végezte el a 256bites műveleteket. "In the Zen/Zen+ microarchitecture the floating point physical registers, execution units, and data paths are 128 bits wide. For efficiency AVX-256 instructions which perform the same operation on the 128-bit upper and lower half of a YMM register are decoded into two macro-ops which pass through the FPU individually as execution resources become available and retire together. Accordingly the peak throughput is four SSE/AVX-128 instructions or two AVX-256 instructions per cycle." [link]

(#5953) S_x96x_S válasza HSM (#5952) üzenetére


S_x96x_S
őstag

>> "A korai Inteles AVX-512 implementációknál - annyira átmelegedett a chip;
> Ennek nincs köze a csip "átmelegedéséhez"

Elnézést, hogyha nem pontosan fogalmaztam volna;
A throttling - nálam a melegedés szinonímája.
Vagy legalábbis a kettő erősen összefügg;

Lemire megfogalmazása remélem elég pontos:
https://lemire.me/blog/2018/09/07/avx-512-when-and-how-to-use-these-new-instructions/
"Intel’s new processors have AVX-512 instructions. These instructions are capable of operating on large 512-bit registers. They have the potential of speeding up some applications because they can “crunch” more data per instruction.

However, some of these instructions use a lot of power and generate a lot of heat. To keep power usage within bounds, Intel reduces the frequency of the cores dynamically. This frequency reduction (throttling) happens in any case when the processor uses too much power or becomes too hot. However, there are also deterministic frequency reductions based specifically on which instructions you use and on how many cores are active (downclocking). Indeed, when any 512-bit instruction is used, there is a moderate reduction in speed, and if a core uses the heaviest of these instructions in a sustained way, the core may run much slower. Furthermore, the slowdown is usually worse when more cores use these new instructions. In the worst case, you might be running at half the advertised frequency and thus your whole application could run slower. On this basis, some engineers have recommended that we disable AVX-512 instructions default on our servers.
...
"

Lemire elég sokat publikál az AVX-512 optimalizációról.
https://lemire.me/blog/?s=avx-512
A régebbi hardvereken - 15%-20%-os teljesítmény csökkenést is kimért - legroszabb esetben. Az újaknál már csak 3%-körül.
A Golden Cove esetében meg még jobb lehet a helyzet.

Úgy általában - manapság tényleg kevés praktikus haszna van az AVX-512 -nek; De ha a ZEN4 -ben és a mobile procikban is általános lesz az AVX-512 ; akkor egyre több alkalmazás fogja kihasználni.
-- AMX ..

Mivel az új M1-ben is van ( nem dokumentált ) AMX processzor
Elég nagy lesz a nyomás az X86 -alapú processzorok felé is.
Vagyis X86 alapon azzal főzünk ami van; AVX-512 és AMX .. még
ha nem is tökéletes ..

# AMX: Apple Matrix coprocessor
#
# This is an undocumented arm64 ISA extension present on the Apple M1. These
# instructions have been reversed from Accelerate (vImage, libBLAS, libBNNS,
# libvDSP and libLAPACK all use them), and by experimenting with their
# behaviour on the M1. Apple has not published a compiler, assembler, or
# disassembler, but by callling into the public Accelerate framework
# APIs you can get the performance benefits (fast multiplication of big
# matrices). This is separate from the Apple Neural Engine.
#
# Warning: This is a work in progress, some of this is going to be incorrect.
#
# This may actually be very similar to Intel Advanced Matrix Extension (AMX),
# making the name collision even more confusing, but it's not a bad place to
# look for some idea of what's probably going on.
https://gist.github.com/dougallj/7a75a3be1ec69ca550e7c36dc75e0d6f

engem inkább fejlesztői oldalról érdekelnek az adatfeldolgozási trendek - és nem felhasználói oldalról. Szóval más lehet a nézőpontom.
:R

Mottó: "A verseny jó!"

(#5954) paprobert


paprobert
senior tag

Az AMD elég nagy változások előtt áll. Eddig viszonylag könnyű volt a fejlődés, ám ez megváltozik, ugyanis topológiailag a CCX most elérte a bővíthetőségi maximumát (8), ami felfogható a ringbusz természetes határának.

Ha ennél több kerül egy chiplet-re, akkor már a teljesítmény romlik, és/vagy a hatékonyság, egyre drasztikusabb ütemben az végpontok hozzáadásával.
Ez nagyon hasonló tervezői dilemma, mint az Intel szerver processzorainál az elmúlt 8-10 évben. 12-16 mag felett már hálós interconnect kell, ami desktop-ra lassú.

Mike Clark két dolgot említett az Anandtech interjúban, ami tervben van. Azt nem említette, hogy pontosan mikor érkeznek.
1. Szélesíteni fogják a magokat. Ez méret és fogyasztásnövekedéssel jár. Pont mint a Golden Cove. (Érdekes, hogy előre védekezett, hogy a szoftverek nem lesznek készen rá, azaz nem minden gyorsul.)
2. Növelni fogják az L2 méretét, cserébe vissza tudnak vágni az L3-ból. Ez az L2 lassulásával jár, de kisebbé válhat a mag. Mint a Golden Cove.

Szóval az AMD is abba az irányba halad, mint az Intel, legalábbis a nagy magok szintjén. Ha tippelnem kellene, ez a Zen5 nagy magja lesz.

Ez összecseng az Abu által itt felvázolt L2 növeléssel, de kizárja azt, hogy ezek "csak normál magok extra képességgel" lesznek. Ha a Zen5 kis magja csak egy megvágott Zen4, a nagy mag pedig ez az új, széles, óriás mag, akkor a különbség már-már Alder Lake-i magasságban van.

[ Szerkesztve ]

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#5955) HSM válasza S_x96x_S (#5953) üzenetére


HSM
félisten

"Vagy legalábbis a kettő erősen összefügg"
Ok-okozati viszony létezik, a túlzott melegedés throttlingot okoz, de minden lassítása a CPU-nak throttling, így nem csak ez lehet az oka.

"you might be running at half the advertised frequency"
Itt azért nem mindegy, mit definiálunk "advertised frequency"-nek. Ha a turbó órajelet, akkor az alapból jócskán csökken ha sok a terhelt mag, és még tovább csökken, ha vektoros a kód. Ha alapvetően ez lenne a trend, akkor semmi értelme nem lett volna belerakni, ennyire nincs azért elrontva a rendszer. :N És igen, mint írtam, van az a szituáció, amikor érdemes lehet kerülni/kikapcsolni (vegyes kód, alacsony AVX512 tartalommal).

Idézet a linkedről: "It is hard for me to get terribly depressed at the fact that a benchmark I specifically designed to make AVX-512 look bad sees a 3% performance degradation on one core." :DDD

Alapvetően egyébként én is szoftverfejlesztői szemmel nézem a dolgokat, de tény, hogy nem adatfeldolgozási területről. :)

(#5956) S_x96x_S válasza paprobert (#5954) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Az AMD ... Eddig viszonylag könnyű volt a fejlődés,
> ám ez megváltozik, ugyanis topológiailag
> a CCX most elérte a bővíthetőségi maximumát (8)

ettől én kevésbé tartok ..
mert tervben van a 128 magos Zen4. Ami duál sockettel 256 mag.
És ha valami probléma van, akkor még az AMD is tudna csinálni 4 és 8 socketes megoldást mint az INTEL.

persze nem lesz egyszerű - de szerintem nem is olyan vészes probléma.

Az ARM -nél is van már 128 magos proci ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#5957) S_x96x_S válasza HSM (#5955) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Alapvetően egyébként én is szoftverfejlesztői szemmel nézem
> a dolgokat, de tény, hogy nem adatfeldolgozási területről.

alapvetően I/O mániás vagyok .. és adatokat dolgozok fel ..

de újabban rámjött a CPU optimalizálhatnék is..
és mivel linuxra tudok fordítani ..
tesztelgetem a fordítókat ..
hamarosan jönnek a "x86-64-v3" -ra optimalizált ( ~AVX2) binárisok ..
de az "x86-64-v4" se elképzelhetetlen
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=LLVM-Clang-12-Microarch-Levels
Szóval szerintem az AVX-512/AMX -nek lehet jövője ..

és még a BOLT van a bakkancslistámon.
"BOLT is designed to work with large and complex applications/services. BOLT is already in use for large, production workloads within Facebook for squeezing out greater performance. In a 2019 paper they reported a 7% performance speed-up for their data-center applications on top of the gains already achieved by feedback-directed optimizations (FDO) and LTO. In some cases can even speed up binaries by ~20% or up to 50% if not using FDO/LTO."

Mottó: "A verseny jó!"

(#5958) HSM válasza S_x96x_S (#5957) üzenetére


HSM
félisten

IO mániásnak most jó lehet lenni... :K Egyre központibb kérdéssé válik az egyre nagyobb és komplexebb rendszerek összetevőinek összekötése.

Az optimalizálás jópofa dolog, eléggé bele lehet feledkezni. :) Mondjuk én mostanában főleg Java nyelven ennyire nem vagyok CPU-közelben.

(#5959) Petykemano


Petykemano
veterán

Barcelo-U (aka Cezanne refresh)
[link]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5960) Valdez válasza Petykemano (#5947) üzenetére


Valdez
őstag

Beletehették volna a Resizable BAR supportot is, ha már képesek voltak kiadni a win11 miatt egy újat, akkor legalább lett volna valami értelme is...

[ Szerkesztve ]

(#5961) carl18 válasza Petykemano (#5944) üzenetére


carl18
addikt

Azért szerintem a B350-ről B450-re váltasz az elég olcsón meg lehet manapság ugyzni. Egy B450 Tomahawk is jelenleg átlagba 20E-ért megkapható, főként inkább a cpu az ami elég drága mulatság.

Sajnos a jelenlegi 100-120E árán nem tartom túl jó vételnek az 5600X-t és jelenleg az RX 570 mellé meg fölösleges a R5 1600-tól erősebb processzor.
Én is vásárláskor építéskor az ár-érték arányt mindig figyelembe vettem, de mikor 30% előrelépés és 120%-al kerül többe azt már nem tartom túl jó döntésnek. Anno mikor a Ryzen 1600-at vettem 30E-be fájt 3 év garanciával, életem egyik legjobb döntése volt.
Az ehhez hasonló kihagyhatatlan "Deal"-re várok, de úgy látszik egy jó darabig kemény felár lesz az Extra teljesítményre.

Nálam is az lesz kérdéses a jövőben hogy a Zen 3 vagy a Zen 4 lesz fejlesztés gyanánt jobb vétel. :U

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#5962) S_x96x_S válasza Petykemano (#5959) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Barcelo-U (aka Cezanne refresh)

remélem trendforduló, mert már van "Ryzen 3" is benne.

Az utóbbi kapacítás hiányos és emiatt szerver fókuszú időszaknak
remélem hamarosan vége.
és remélem a "gazdaságos" konfigok is kapnak elég fókuszt.
( persze - ha nem, akkor az Intel és az ARM elviszi a piacot )

Mottó: "A verseny jó!"

(#5963) Petykemano válasza carl18 (#5961) üzenetére


Petykemano
veterán

"Sajnos a jelenlegi 100-120E árán nem tartom túl jó vételnek az 5600X-t"

Főleg ha még alaplapot is venni kell hozzá! :)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5964) Petykemano válasza S_x96x_S (#5962) üzenetére


Petykemano
veterán

> Az utóbbi kapacítás hiányos és emiatt szerver fókuszú időszaknak
> remélem hamarosan vége.

Szerintem legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy a szerver fókusz áttelepedik az N5-re és az AMD nem engedi el az N7/N6-ot, hanem kiszolgálja a azzal a mainstream-et, low-endet.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5965) HSM válasza S_x96x_S (#5962) üzenetére


HSM
félisten

Nekem elég durva pazarlásnak tűnik egy nyolcmagos, 180mm2-es lapkával meghódítani egy olcsó, négymagos tömegtermék piacot. :F Főleg, hogy a mostani hatmagosok is relatív igen kedvező árúak a képességeikhez képest.

Erre elég lenne egy négymagos CCX, feleakkora GPU-val, megnyirbált IO-val, feleekkora méretben.

[ Szerkesztve ]

(#5966) Petykemano válasza HSM (#5965) üzenetére


Petykemano
veterán

lehet, h az i3 valójában Monet?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5967) S_x96x_S válasza HSM (#5965) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Nekem elég durva pazarlásnak tűnik ...
> ... meghódítani egy olcsó, négymagos tömegtermék piacot.

azért várjuk ki a végét és ne éljük bele túlságosan magunkat.

Lehet, hogy ez csak egy 3-4 évvel ezelőtti OEM-es rendelés teljesítése.
és az AMD legyártja azt a 10e db-ot ( mert erre a szerződés kötelezi)
és utána lezárja a témát.
"AMD's Ryzen 5000 Barcelo APUs Surface In HP's New Laptops"
https://www.tomshardware.com/news/amds-ryzen-5000-barcelo-apus-surface-in-hps-new-laptops

amúgy a zsíros EPYC eladásokhoz képest
- szinte minden más pazarlás ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#5968) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

https://www.top500.org/lists/top500/2021/11/
Szuperszámítógépek: 2021-Novemberi lista.
TOP10-ben
- AMD EPYC - 10ből 4 konfiggal szerepel.
- Intel/XEON - 10ből 2 konfig.
- ARM ( A64FX - 1 )
- IBM Power ( 2 )
- Kínai ( 1 - Sunway RISC )

Mottó: "A verseny jó!"

(#5969) HSM válasza Petykemano (#5966) üzenetére


HSM
félisten

A látottak alapján nem hinném. Inkább a selejtek elszórására lehet reális, esetleg valami speciális piaci szegmens lefedésére.
Tömegterméknek viszont a Monet lenne pl. ideális, egyértelműen. :K Vagy egy pici 7nm-es "Monet"-szerűség, és a lényeg itt a lapkaméret, ezáltal a lefoglalt gyártási kapacitás és költség.
Amúgy fellapoztam mit árulnak a hatmagos Renoir árazása alatt (4500U/5500U alatt) itthon és Intel oldalon valami Celeron-Atom dolgokat találtam, az elvileg ~60mm2 + a PCH. [link]
Nyilván teljesítményben sem említhető egy hatmagos Renoir közelében sem... :DDD
Illetve AMD oldalon valami Athlon 3050U-t, erről kevés az infó, ami biztos, két Zen mag régebbi gyártástechnológián, ez sem fog Cinebench rekordokat döntögetni. Elvileg Dali néven fut.
Ilyen szempontból egyébként a Renoir is sokkal jobb, mint a Cezanne/Barcelo, hiszen az is 30mm2-el kisebb lapkával hozza a 8 magot és jó teljesítményt, abból is gazdaságosabban lehetne valami olcsó(bb) négymagost faragni.

#5967 S_x96x_S : "a zsíros EPYC eladásokhoz képest"
Valószínűleg igazad van. Ugyanakkor stratégiailag komoly jelentősége lehet más piacok meghódításának is. És szerintem akár az asztali 3000-es és 5000-es, akár a mobil 4000-es és 5000-es széria hozta amit kell, gyakorlatilag új standardot és komoly árversenyt hoztak két piacon is, miközben a teljesítményükhöz képest egyáltalán nem nagyok, vagy drágán gyárthatóak. Szerintem a prémium és a mainstream szegmens közép-felső részét ezekkel azért jelentős profit termelése mellett nagyon szépen le lehetett fedni. Persze, amióta léteznek hiány van az ezekkel szerelt pl. laptopokból, de azért nem beszerezhetetlenek, én is most egy hatmagos Renoir-ról írok (4650U), ismerősi körben is van egy elégedett 4500U tulaj. :) Viszont az is egyértelmű, hogy egy natív nyolcmagos lapka komoly GPU-val és gyorsítótárakkal nem feltétlen optimális megoldás jól megvágva belerakni kevésbé teljesítmény és extrém módon költség érzékeny termékekbe. Valamint presztízst és profitot sem hoz úgy sokat.

[ Szerkesztve ]

(#5970) carl18 válasza Petykemano (#5963) üzenetére


carl18
addikt

Azért akár hogy is nézzűk, egy B450-es alaplap simán elhajtja az 5600X-t. Inkább maga a processzor a túlárazott, nekem a 3,8 ghz-en járatott Ryzen 5 1600 2800 pontot gurit Cinebench R20 alatt.
A 5600X 4480 pont görül gurit és ez ha úgy nézzűk csak 60%-os előrelépés volna, de 400%-os felár ellenébe.

Így ha ár-érték arányt veszűk figyelembe nem túl jó a arány. :U

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#5971) Petykemano válasza carl18 (#5970) üzenetére


Petykemano
veterán

Szerintem sajnos a 30eFt-os dömpingár nem fog már visszajönni. Talán abban lehet még remémykedni, hogy a Monet ha egyáltalán DIY piacon kapható lesz, akkor elérhető lesz $120-150 táján.
Én már azon is meglepődnék, ha lenne újra 6 magos ryzen 60-65eFt-ért. Az 1600 innen zuhant.
Reálisabb a 75-85eFt.ár csak a forint árfolyam miatt is. Ez lenne kb a $200.
Az 5600X szerintem $50-ral többe került, mint illett volna. De szerintem Legjobb esetben is $200-ra esik a jövő év folyamán.
Ez nem baj, én tudok várni, amíg az előrelépés kellően nagy lesz, amennyiben a nextgen _600X nem lesz már $350, majd a rákovetkező $400.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5972) Petykemano


Petykemano
veterán

"AMD's packaging factory has added two processes for next-gen cpu packaging. These two processes are limited to 3D packaging, which means that ZEN4 will also have a 3D edition.😉"
[link]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5973) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Érdekesség.
pletyka: A Samsung 3nm- iránt érdeklődhet az AMD és a Qualcomm.
Mivel a GPU-s részt nagyrészt már portolták a Samsung technologiájára ..
az APU -k és a GPU -k gyártásának egy részét - akár lehetne tényleg a Samsung -al gyártatni.
Egy biztos : a további növekedéshez - kell gyártókapacitás.

-------------------
wccftech: "AMD Rumored To Become Samsung’s First 3nm Customer Along With 65% Revenue Growth"
"In a separate report, Taiwanese publication DigiTimes believes that AMD and Qualcomm are interested in 3nm chips supplied by Korean manufacturer Samsung Foundry. DigiTimes's sources believe that TSMC's relationship with Apple has dissatisfied the two companies, any one of who might become Samsung's first 3nm customers."

Mottó: "A verseny jó!"

(#5974) Petykemano válasza S_x96x_S (#5973) üzenetére


Petykemano
veterán

/Előre is elnézést, hogy a semmit puffogtatom./

Hát igen. Itt több különböző szempont merül föl.
És ezek közül talán az egyik legfontosabbnak az látszik, amit mondtál: a gyártókapacitás növelése.
De tényleg?

Ha megnézzük ezt a Samsungot és TSMC-t valamint vásárlóikat vizsgáló jelentést , azt látjuk, hogy 2021-ben az AMD 5%-kal elég kis szereplő az 5nm-es piacon.


A 6-7nm-es piacon már jelentősebb a része.

De hát szóval az 5nm-nek több mint felét viszi az Apple. Az AMD-nek még lenne hová nőni. mármint hogy van itt még kapacitás, csak el kéne happolni mások elől. Jó, persze tudom, hogy ez nem annyira egyszerű, mert évekre előre le vannak kötve a kapacitások. De azért azt nem lehet mondani szerintem, hogy az AMD azért kénytelen a Samsunghoz fordulni, mert a TSMC-nél kimerítette a lehetőségeket. Mármint hogy a jövőbeli még csak tervezés alatt álló gyártástechnológák terén. Persze ezt majd csak 2 év múlva fogjuk megtudni.

Viszont lehetnek más szempontok is.
- Egyrészt a pletyka mellett szól az, hogy az AMD eléggé valószínűleg nem tudna az Apple fölé ajánlani. Tehát az Apple mindig el fogja vinni a TSMC legújabb gyártástechnológiájának döntő részét, amit aztán hátrahagy a többieknek, ha továbblép. Ha ez így fog menni, akkor nyilvánvalóan mindig minden téren az Apple fogja vinni a prímet. Ahhoz nagyot kell bakizni, vagy elképesztően nagyot kell gurítani, hogy hogy valakit egy fejlettebb gyártástechológán meg lehessen előzni egy korábbival.
Ha az AMD versengeni akar akár az Apple kegyeiért, akár ellene, akkor elképzelhető, hogy kénytelen a Samsunghoz fordulni, hátha az ő legújabb technológiájuk jobb, vagy legalábbis elég jó - jobb, mint a TSMC másodvonalbeli Apple által épp levetett gyártástechnológiája.

De végülis az általad kiemelt rész is erről szól. Akkor annyit pontosítanék: Nem önmagában a kapacitás lehet a fő szempontja a puhatolózásnak, hanem nagyobb mértékű kapacitás a legfejlettebb gyártástechnológiából, amiből a TSMC-nél az Apple lényegében mindenkit kiszorít.

- Másrészt viszont azt is tudni véljük, hogy ennek van kockázata. Legalábbis Abu azt mondta az TSMC és Nvidia viszonyával kapcsolatban, hogy a TSMC nem szereti, ha egy ügyfele double-sourcingol, és aki ilyet csinál, azt nem engedi közel a tűzhöz, csak a kizárólagos ügyfeleknek adja át a tippek-trükkök tárházát. Ha az AMD legalább valamilyen termékével átnyergelne a Samsunghoz, ez alapján az járhatna azzal, hogy kiesik ebből a pixisből.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5975) kleinguru válasza Petykemano (#5974) üzenetére


kleinguru
addikt

Érdekes okfejtés.

Az Apple korábbi törekvéseit nézve fontos szempont lehet a számukra, hogy ha több gyártónál is elérhető kvázi ugyan az a technológia (TSMC, Samsung), akkor igyekszik mindkét félnél pozíciókat szerezni a beszállítói lánc diverzifikálása és ezzel párhuzamosan az árak letörése miatt.

Az, hogy erre ráfázik (Qualcomm vs Intel modemek) arról ritkán hallani.

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#5976) carl18 válasza Petykemano (#5971) üzenetére


carl18
addikt

Hát 1 biztos ameddig a chip és készlethiány kitart nincs sok esély hogy valóban jó árazással szorják ki a készleteket.
Talán majd akkor fog a AMD is akciózni, mikor rájuk possad a készlet.
+ Volt már itt cikk arról amcsiba 300 dollárért szorják a Ryzen 7 5800X-t. Csak az a baj ez a akció a kis hazánkba nem fog eljutni.

A hiéna kereskedőik nem mondanak le a profitról, ezért az árért is viszik.

+ Hiába váltok cpu-t mikor a videókártya megy aranyáron.

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#5977) awexco válasza carl18 (#5976) üzenetére


awexco
őstag

Nem a kereskedők sara !

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#5978) Petykemano


Petykemano
veterán

Nagy a vihar az M1 család és az x86 processzorok versenyét taglaló szobákban.
Természetesen az Apple/Arm hívők már régóta nyugdíjba küldenék az x86-ot.

A Mediatek most jelentette be a Dimensity 9000-t, ami Arm X2 magot használ a ST teljesítmény kimaxolására. Meg minden másból is a legújabbat, legjobba - ezzel versenytársat állítva az Apple A15-nek.

Teszi - majd - mindezt a TSMC N4 gyártástechnológiáján másfél-két évvel (?) az A15 megjelenése után.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy láthatjuk, hogy nem annyira azon múlik, hogy x86, vagy arm. Nagyon sokat számít, hogy milyen gyártástechnológiához férsz hozzá.

Most már csak az a kérdés, hogy vajon a Mediatek hogy előzi be az AMD-t? Egy ilyen MTK lapka is 100mm2 lehet. Ezeket biztosan egy kb $1000-os készülékbe teszik, nem hiszem, hogy ebből a teljes vételárból a SoC-ra $200-nál több jutna költségként. Az AMD ennyiért egy középkategóriás processzort ad.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5979) S_x96x_S válasza Petykemano (#5978) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Most már csak az a kérdés, hogy vajon
> a Mediatek hogy előzi be az AMD-t?

Ez mobil proci. Van benne 5G; Wifi6E; BT5.3 ..
Tabletekben és okostelefonokban tarolhat.
( esetleg még ChromeOS - el - könnyű notebookokban)

Ha viszont kihoznak egy 4x X2 -es változatot is,
és a microsoft is kiad rá egy (ARM-es) Windows-t;
akkor a <150e Ft körüli Notebook piacot letarolhatják az olcsóságával.

Az X86-os Notebookokban az extra 5G chip azért nem olcsó;
itt meg minden egybe van integrálva 1 chipre.
Szóval szerintem meglesz az a piac, ahol az ár/teljesítményével jól teljesít.

Igazából Stratégia veszélyt jelentenek ezek a mobil chip gyártók,
mert csak egy kis lépés .. és asztali ARM-es kütyüket fognak gyártani.

Jelenleg is vannak 99$ -os ARM-es Linux Laptopok,
https://pine64.com/product/11-6-pinebook-linux-laptop/
( meg $299 -os; https://pine64.com/product/14%e2%80%b3-pinebook-pro-linux-laptop-iso-uk-keyboard/ )

igazából a trend az , hogy egy relative erős mobiltelefon + külső monitor + külső billentyűzet sok mindenkinek elég lesz; mert az alkalmazások nagy része felhőből fog futni ..

Mottó: "A verseny jó!"

(#5980) Petykemano válasza S_x96x_S (#5979) üzenetére


Petykemano
veterán

> Ez mobil proci.

Akkor ebből pontosan mi következik?

> Van benne 5G; Wifi6E; BT5.3 ..

Ettől kisebb lesz vagy nagyobb? Vagy olcsóbb gyártani, mint SRAM-ot?

> Tabletekben és okostelefonokban tarolhat.

Oké, rendben. mondtam is, hogy egy $1000-os készülékből biztos ér $200-t egy ilyen lapka.
Ehhez képest az AMD $4-8000-os szerverprocesszorokban árul ezeket, amikben 4-8 hasonló méretű lapka van. Jelenleg legrosszabb esetben is elkér $300-t egy 5600X-ért, amiben 1 CCD van.
Ha azt látnánk, hogy az AMD $50-150-ért kénytelen adni a portéjáját, akkor érteném, hogy a $200-ért árult mobil procival hogyan ajánl az AMD fölé a Mediatek.
Persze ez a $200 csak egy általam hasraütésszerűen bemondott összeg. Lehetséges, hogy egy csúcskategóriás $1000-os készülékben többet ér a proci? $300-400?

> Ha viszont kihoznak egy 4x X2 -es változatot is,
> és a microsoft is kiad rá egy (ARM-es) Windows-t;
> akkor a <150e Ft körüli Notebook piacot letarolhatják az olcsóságával.

Viszont akkor meg megint itt nem áll össze a kép. Egy 4x X2-es változat talán még nagyobb is, meg talán a GPU is nagyobb. Akkor még drágábbnak kéne lennie a lapka előállítási költségének. Drágának kell lennie, különben hogy ajánlana a MTK az áruját csak olcsóbban értékesíteni tudó AMD fölé? De egy ilyen drága procival meg hogyan tarolják le "olcsósággal" a notebook piacot?

A vékonykliens-szerűen működő telefon terén lehet, hogy igazad lesz, de én erről a kérdésről nem is állítottam semmit.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5981) S_x96x_S válasza Petykemano (#5980) üzenetére


S_x96x_S
őstag

>> Ez mobil proci.
>Akkor ebből pontosan mi következik?

sok minden.
pl. Más az optimalizációs cél. Egy mobilprocinál a fogyasztás az elsődleges.

de ami még érdekes, hogy a bottom-up innováció már sok mindent kinyirt.
- A PC-k ,közepes szerverek - (szinte) kinyírták a Mainframeket.
- A mezei Desktop procik ( X86) még az Itanium-ot is.
- A mezei Desktop procik - még az ezoterikus Konzol chipeket is kinyirták. ( lásd Cell proci )

Vagyis az a szándék, hogy az Enterprise vonal - élesen elkülönüljön
manapság már nem nagyon lehet tartani.
És azt se - hogy a mobil és a desktop vonal elkülönüljön
( és ebben az Apple az üttörő )

-------

A technológia probléma, hogy az X86 -ból nehezen tudnak jó mobiltelefon procit csinálni ..
( nehéz le-skálázni; )
habár most a Power-Efficient magokkal - legalább a notebook-os piacot próbálják részben megmenteni.

az ARM az jól skálázható felfelé is
(vagy legalábbis jobban mint az X86 lefelé)

és ha az ARM a desktop és szerver piacra is beteszi a lábát,
akkor izzadni fog az X86.
Egyszer már az AMD az X86-64 -el megmentette a platformot;
Kérdés, hogy sikerül-e újabb életet lehelni bele.

Persze amiről írok - az a következő 20 éves időszak,
amit akár nem-várt dolgok is átirhatnak.
- Quantum chipek
- Biológia chipek - Aminosavakból ;

És az is lehet, hogy nevető harmadikként a RISC-V fut be.

>> Van benne 5G; Wifi6E; BT5.3 ..
> Ettől kisebb lesz vagy nagyobb?

Az AMD-nek nincs 5G-s IP-je; amit pl. az APU-k ba bele tudna integrálni.

Sőt ..
Ami érdekes még,
hogy az Intel - is a Mediatek-el ált össze,
hogy legyen neki rendes 5G-s megoldása.

Vagyis a "MediaTek Dimensity 9000" -nak a legnagyobb előnye,
hogy a legújabb 5G/Wifi-s dolgokat tartalmazza.

És persze az AMD is összeállt a MediaTek -el.
"AMD and MediaTek Develop AMD RZ600 Series Wi-Fi 6E Modules to Enhance Laptop and Desktop PC Connectivity Experiences"
https://www.amd.com/en/press-releases/2021-11-18-amd-and-mediatek-develop-amd-rz600-series-wi-fi-6e-modules-to-enhance

"MediaTek and AMD (NASDAQ: AMD) today announced a collaboration to co-engineer industry leading Wi-Fi® solutions, starting with the AMD RZ600 Series Wi-Fi 6E modules containing MediaTek’s new Filogic 330P chipset. The Filogic 330P chipset will power next-generation AMD Ryzen-series laptop and desktop PCs in 2022 and beyond, delivering fast Wi-Fi speeds with low latency and less interference from other signals."

Persze míg a "MediaTek Dimensity 9000" - már BT 5.3 -at kapott;
addig az AMD még csak BT 5.2 -őt.

de ez is csak egy szimpla átcímkézés. a "Filogic 330P chipset"
kap egy AMD-s kódnevet és drivert .. és ezzel az AMD ügyfeleinek egyszerűbb lesz a dolguk a rendszerintegárciónál.

De az APU-ba történő integrálás még nem látszik ..

És a MediaTek előnye ott van, hogy van saját 5G-s technológiájuk,
és hozzáférnek az ARM új hatákony magjaihoz
és a TSMC gyártástenchológiájához -
vagyis mindent egy chipbe tudnak integrálni.

ÉS ha az ARM még jobb
- szabadon elérhető magokat tervez -
akkor ez veszélyes kombináció lehet az AMD-nek.
pláne ha az 5G forradalom még jobban felerősödik,

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#5982) Petykemano válasza S_x96x_S (#5981) üzenetére


Petykemano
veterán

Nem értem.
Továbbra is erre az x86 vs Arm fonalra felfűzve válaszolsz. Ezekben sok igazság lehet, de nem értem, hogy ez milyen módon válasz arra a kérdésre, hogy miképp előzheti meg a Mediatek a TSMC-nél az N4 gyártósorokon az AMD-t, aki elsősorban szerverekbe kerülő apró méretű chipleteket gyárt? (Vagyis nem méretes monolitikus szerverlapkákat)

Lehet, hogy Te arra válaszolsz, hogy milyen okokból jobbak vagy előnyösebbek a Mediatek által ARM alapon készített mobil (mobiltelefon-tablet, esetleg notebook) processzorok, mint azok, amiket az AMD szán mobil (notebook) piacra.
Erre valóban lehet válasz az 5G, integráció, meg hogy energiahatékonyság.
De az én kérdésem nem ez volt.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5983) hokuszpk válasza hokuszpk (#5946) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

@Petyke : raprobaltam a Matera a legujabb biost, de ezzelsemmegy az 5700G; cpu debug led vilagit es ott a vege.
Marad benne a 3800XT ; 1xxx , 2xxx procirol az is szep teljesitmenyugras.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#5984) hokuszpk válasza hokuszpk (#5983) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

jobban megnezve maradt a ComboAM4-1.0.0.6 Agesa, a regi biosban is ez volt a motorhazteto alatt.

[ Szerkesztve ]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#5985) Petykemano válasza hokuszpk (#5983) üzenetére


Petykemano
veterán

Köszi

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5986) S_x96x_S válasza Petykemano (#5982) üzenetére


S_x96x_S
őstag

lehet, hogy félreértettelek, elnézést.

> hogy miképp előzheti meg a Mediatek a TSMC-nél
> az N4 gyártósorokon az AMD-t, aki elsősorban szerverekbe
> kerülő apró méretű chipleteket gyárt?
> (Vagyis nem méretes monolitikus szerverlapkákat)

1.)
egyenlőre nem a valóságban, hanem csak a "bejelentésben" előzte meg.
Ilyen szinten az AMD amúgy is elég konzervatív.
Vagyis lehet, hogy az AMD is dolgozik valamin,
csak még nem került bejelentésre.

2.)
Lehet, hogy a ZEN (szerver) chipleteknek valószínüleg
az N5P az ideális és nem az N4.
"N5P is the performance-enhanced version of N5 and it will deliver additional power and performance improvement with backward compatible design rules for easy IP porting. SRAM cells will see further performance boost for frequency uplift and power saving."

3.)
Lehet, hogy a MediaTeknek csak fél -paper launch-e
lesz 2021Q1 -ben.
Vagyis csak minimál darabszámban tudnak szállítani.
És ez a PR bejelentés csak az igényfelmérésre szolgál.

4.)
Lehet, hogy az AMD a ZEN4-et 2021Q2-ben már szállítja
egyes ügyfeleinek.
pl. a Microsoft(Azure)- már a launch napján bloggolt a saját méréseikről a Epyc 3D kapcsán - de a konkrét desktop bejelentés
még nem történt meg.

Vagyis most a Cloud/Szerver előnyben van a Consumerrel szemben.
És a consumer ZEN4 Ryzen-t 2022 Novemberre mondják.

5.)
Nem tudunk minden információt.

Mottó: "A verseny jó!"

(#5987) Petykemano válasza S_x96x_S (#5986) üzenetére


Petykemano
veterán

Ezekben van igazság.
Az AMD valóban nagyon igyekszik elkerülni az Osbourne hatást. Ennélfogva én nem is hiszem, hogy a következő fél évben fogunk bármit is érdemben hallani a Zen4-ről.
Vagyis... átfogalmazom:
Amennyiben a Zen3D versenyképes az Alder Lake-kel, a Zen4 megjelenéséig nem fogunk róla semmit se hallani. Ha a Zen3D és a B2 stepping XT nevű ráncfelvarrás csak nagyon korlátozottan lesz képes felvenni a a versenyt az ADL-kel, akkor ezt kiadják valamilyen olyan formában (és árazással) mint a Zen+ volt, de hamar jönnek majd a szivárgások a Zen4-ről.
Ha tippelnem kéne, akkor az előbbire tippelnék.

Mindenesetre szerintem jövőre jön a Zen4 2022H2-ben. Ennél előbb valószínűleg nem lesz termék a Mediatek Dimensity 9000-ből se.
Talán annyi a különbség, hogy ahogy mondod, az AMD az N5P-t választotta, míg a Mediatek az N4-et, de mindkettő az N5 továbbfejlesztése/elágazása. Ami kicsit fura, de legalábbi szokatlan, hogy a már lassan 3 éve szolgáló N7-ből származó N6 is csak most kerül tömeggyártásba.

És hogy legyen valami érdemi is:
The following may be announced at CES:
ZEN3+(Rembrandt)
ZEN3 V-cache
NAVI24
NAVI2x laptop
RTX 3090Ti
RTX 30xxTi laptop
[link]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5988) S_x96x_S válasza Petykemano (#5987) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> The following may be announced at CES:
> ZEN3+(Rembrandt)
> ZEN3 V-cache

Reménykedtem a részleges Decemberi bejelentésben..
És remélem, hogy lesz valami hir a Threadripper kapcsán is.

>Amennyiben a Zen3D versenyképes az Alder Lake-kel,
>a Zen4 megjelenéséig nem fogunk róla semmit se hallani

Szerintem akkor fogunk hallani valamit, amikor kész lesz.
Jelenleg a Covid miatt a legtöbb projekt csúszik,
és ennek nagyobb hatása van, mint az AlderLake-nek.

Valamint sok új HPC-s / Cloud projekt az AMD nyakába szakadt,
és azokat teljesíteni kell, amelyek elég sok erőforrást elvisznek.

Vagyis szerintem a "kötelező" -re fókuszálnak.
--> meglévő szerződésekre.

Nem csak gyártókapacitás hiány lehet, hanem mérnöki kapacitás hiány is. Vagyis nagyon be kell osztani az erőforrásokat.

Mottó: "A verseny jó!"

(#5989) Petykemano


Petykemano
veterán

This mini PC has an ARMv8 processor and AMD Radeon RX 550 graphics

Phytium D2000

Ez szerintem nagyjából azon a szinten van, mint a Zhaoxin.
És nem is azt mondom, hogy hűűdemennyire olcsó.
Tegyük hozzá, hogy ennyiért van a PS5 is, ami kábé nem veszteséges.

Ez nem fog versenyt gerjeszteni, de az irány talán igen.
Mármint... itt most arra a kérdésre keresem a választ, hogy vajon megszülethetnek-e olyan miniPC-k, amik
- nem 2x drágábbak azért, mert picik és lassabbak is, de legalább picik.
- akár big APU belsőt is kaphatnak.

Azért ez érdekes:
"And while the computer has an ARM-based processor, you should be able to run at least some x86_64 applications using Box64 for emulation."

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5990) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

1.)
Linux Prepares For Next-Gen AMD CPUs With Up To 12 CCDs
"Currently the k10temp Linux driver for temperature monitoring of AMD processors can handle up to eight core-complex dies (CCDs) while next-gen AMD Zen processors will have configurations up to 12 CCDs to accommodate higher core counts."

2.)
Phoronix : AMD P-State v4 Linux Testing On A Ryzen 5 5500U

Mottó: "A verseny jó!"

(#5991) S_x96x_S válasza Petykemano (#5989) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Phytium D2000

ez inkább csak amolyan kuriózum lesz.
és inkább fejlesztők fogják használni - pl. tesztelésre.

amúgy éppen használható magja van ( BogoMIPS : 96.00 ) ~ amolyan RaspberryPi4 körüli,
https://openbenchmarking.org/s/Phytium+D2000

referencia:
A V1 Graviton-nak : BogoMIPS: ~166.66
Az Rpi4 -nek BogoMips: 108.00 - ( de az rPi csak 4 magos ; a D2000 meg 8 magos)

Mottó: "A verseny jó!"

(#5992) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

hosszú még az út az AMD ROCm térnyeréséig.
És ez igazából az APU-k használhatóságát is érinti
ROCm ~ (R)adeon (O)pen E(c)osyste(m)

elovastam ezt[1] az irást, és csak "vért" és verítéket látok ..
és nincs még kikövezve az út ..

Azért remélem tesznek elég fókuszt erre is az AMD-nél.

[1] What is AMD ROCm?
https://threedots.ovh/blog/2021/11/what-is-amd-rocm/

Mottó: "A verseny jó!"

(#5993) Petykemano válasza S_x96x_S (#5973) üzenetére


Petykemano
veterán

"Samsung Electronics (Samsung Electronics) announced the mass production of 3nm GAA process in the first half of 2022, which industry will become the first customer, which has recently become the focus of the South Korean industry. "


(Supermicro=AMD)
[link]

AMD and Qualcomm want to run away from Samsung, they are bothered by the benefits of Apple
[link]

Úgy mondanám, hogy talán annak látnám esélyét, hogy az AMD az APU gyártást vigye a Samsunghoz. Az APU-k terén legkevésbé fontos szempont jelenleg a 3D, viszont a magas sűrűség és az alacsony fogyasztás annál inkább.

Később ha chipletekből építkezik az AMD, akkor lehet, hogy csak egy-egy összetevőt gyártat majd más helyen.
Például egyesek szerint az SRAM és az IO csak a Finfet miatt nem tud már rendesen skálázódni, de új technológiával (GAAFET) lehet, hogy újra lehet csökkenteni a méreten. (Mintha valakitől olvastam volna ilyet) Ha ez igaz, akkor a Samsung akár csak egy új kisméretű és kifogyasztású IO lapka beszállítója is lehet. Vagy persze más chipleté.

mások szerint kamu az egész.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5994) Petykemano


Petykemano
veterán

"As I said before, ZEN3D is already in mass production in the middle of this month, and it usually takes at least 3 months to get to market, so I'm leaning toward it being announced in January and available in February."
[link]

Tehát januárban bejelentik
Februárban lesz a hivatalos rajt.
=> Szerintem =>
Márciusban talán már majd lehet is kapni a drágább modelleket.
Júniusban a computexen bejelentik az olcsóbb változatokat és tízelik a Zen4-et.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5995) Petykemano


Petykemano
veterán

Renoir-X !!!!

Nem, nem az, amire elsőre gondolnál - nem egy V-cache-sel szerelt APU.

Csak egy IGP nélkül újrahasznosított Renoir. valaki észrevehette, hogy összegyűlt belőle három doboznyi.
AMD allegedly preparing Renoir-X APUs without integrated graphics

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5996) hokuszpk válasza Petykemano (#5995) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

azer 1 vagy 2 cu -t hagyhattak volna benne, epp most raktam ossze I3 gepet, ( 10100 ) pont azert, mert vga mar nem fert a keretbe.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#5997) Petykemano


Petykemano
veterán

Core i3 12100

Az AMD jelenleg elengedte a budget kategóriát.
Csak azért dobom be, mert kiváncsi vagyok, hogy vajon a Monet ide készül-e.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5999) Petykemano válasza westlake (#5998) üzenetére


Petykemano
veterán

Nem "Vermeer S" már?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#6000) westlake válasza Petykemano (#5999) üzenetére


westlake
félisten

Nem tudom. A cikben szerepel úgy, hogy "Vermeer X/S line". Egyébként van bármi jelentősége jelenleg, hogy mi a pontos kódnév? Szerintem nincs.

Play nice!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.