Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9001) hokuszpk válasza hokuszpk (#9000) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

ah lejart a szerkido.
mondjuk lehetne egy olyan szeria, mint az 5600X3D Microcenter exclusive ; de mégis van, a gamersnexus meg tudja méregetni jól.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#9002) S_x96x_S válasza paprobert (#8999) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Én sokkal jobban örülnék egy olyan rendszernek,
> ami a teljes rendszer fogyasztását ~5W-ra tudná redukálni üresjáratban,
> minden komponenst beleértve.
> Ma csak a laptopok tudják ezt.

vagy a mini-pc -k .. amelyekben "u" -s ( mobile ) proci van;

Mottó: "A verseny jó!"

(#9003) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Hot Chips 2023: AMD’s Phoenix SoC
https://chipsandcheese.com/2023/09/16/hot-chips-2023-amds-phoenix-soc/

Mottó: "A verseny jó!"

(#9004) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

"AMD Posts Ryzen AI Software Platform Preview for Developers"
https://www.tomshardware.com/news/amd-posts-ryzen-ai-software-platform-preview-for-developers

"""
AMD's Ryzen AI for Windows is a hardware unit built into the company's Ryzen 7040-series APUs based on the Zen 4 microarchitecture. AMD's Vitis AI offers a robust toolset for AI inference, seamlessly integrating with popular frameworks like TensorFlow, PyTorch, and ONNX.

...

AMD’s Ryzen XDNA AI engine is an on-die accelerator designed for lower-intensity AI inference workloads, such as audio, photo, and video processing. It aims to deliver faster response times than online services and is more power-efficient than CPU or GPU-based solutions. The engine can handle up to 4 concurrent AI streams and processes INT8 and bfloat16 instructions. AMD claims this engine is faster than Apple's M2 processor’s neural engine.
""

Mottó: "A verseny jó!"

(#9005) Petykemano


Petykemano
veterán

Az elmúlt napokban az Intel elég sok fejlesztést bemutatott.
Vajon ezek továbbra is csak látványos Vaporware jellegű ígéretek, vagy hamarosan indokolt lesz bemutatni a Zen5-öt (mobil és szerver piacon legalábbis)?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9006) S_x96x_S válasza Petykemano (#9005) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Az elmúlt napokban az Intel elég sok fejlesztést bemutatott.

az Inteles 3D V-Cache -ra kiváncsi leszek ..

Intel Adopting 3D-Stacked Cache for CPUs, Challenging AMD's 3D V-Cache
https://www.tomshardware.com/news/intel-will-adopt-3d-stacked-cache-for-cpus-says-ceo-pat-gelsinger

""
"We feel very good that we have advanced capabilities for next-generation memory architectures, advantages for 3D stacking, for both little die, as well as for very big packages for AI and high-performance servers as well. So we have a full breadth of those technologies. We'll be using those for our products, as well as presenting it to the Foundry (IFS) customers as well," Gelsinger concluded.

It's logical that Intel could adopt this sort of technology; the hybrid bonding technology behind 3D V-Cache isn't proprietary to AMD -- it's enabled by TSMC's SoIC packaging technology. Additionally, this sort of chip architecture has been on the long-term horizon for chip makers for several years.

Stacked cache has proven to be a strategic advantage for AMD, as it powers the company's Ryzen X3D CPUs, which are the fastest gaming processors in the world. It's also a strong value add for its X-series EPYC processors, like Genoa-X. Now it appears that Intel will also throw its hat into the ring with this tech, too.
"""

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#9007) Petykemano válasza S_x96x_S (#9006) üzenetére


Petykemano
veterán

Hát igen, tulajdonképpen az AMD előnyei a TSMC technológiájából származnak, Amivel az AMD talán csak mindenkinél előbb kísérletezget, részt vesz a fejlésztésben, de nem egyáltalán nem biztos, hogy aki később kapcsolódik be, az is ugyanúgy végig fog "szerencsétlenkedni" 3-4 évet.

Ez egy lényeges különbség az AMD és az nvidia között is. Az AMD terméket csinál a kísérletezésből és ezzel sokáig úgy tűnik, hogy 2-3 év előnye van bizonyos teroleteken. Aztán az nvidia kidobja a saját termékét, ami egyből jó és úgy tűnik, az nvidia mennyivel jobb, vagy milyen sokat szeremcsétlenkedett az AMD. Valószínű magyarázat az, hogy addigra beérett a technológia és az nvidia nem adott ki kisérleti terméket.

Persze a 3D v-cache nem tűnik szerencsétlenkedésnek és már két generáció óta biztosít előnyt az amdnek.

Nekünk fogyasztóknak pedig az a jó, ha valami végül standarddé válik monopólium helyett.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9008) Alogonomus válasza S_x96x_S (#9006) üzenetére


Alogonomus
őstag

Sok hónapja kering a sajtóban az Adamantine elnevezés, mint az Inteles 3D-Stacked Cache, csak az Intel a Meteor Lake kapcsán állítólag nem az E és P magokat tartalmazó egységek tetejére teszi a plusz cache-t, hanem a CPU 4 elemét összefogó "alaplapra", amivel így akár még az AMD esetén végül kacsának bizonyuló hír is valósággá válhat, hiszen a Graphics tile közvetlenül elérheti a plusz cache-t.

(#9009) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

....

- "AMD, Galton said, currently has between 15 and 20 percent market share of commercial PCs. In 2024 it wants to crack the 20 percent mark."

- "Galton promised AMD will announce “several” releases of AI-equipped silicon in 2024."

- "For now, Galton said many buyers are happy to acquire modest and modestly priced PCs packing Ryzen 5000 and 6000 models, in part because Intel has so much unsold inventory of its own comparable processors that buyers want product at the same price.
AMD has therefore extended technical and marketing support for the Ryzen 5000 and 6000 family. Galton said support will extend into early 2024 for both processor families."

via: Desktop AI isn’t happening, says AMD, and might not for quite a while
Chip designer has extended support for modest desktop CPUs, citing Intel setting expectations for cheap and not-so-speedy silicon
https://www.theregister.com/2023/09/19/amd_desktop_ai_futures

Mottó: "A verseny jó!"

(#9010) Petykemano válasza S_x96x_S (#9009) üzenetére


Petykemano
veterán

> in part because Intel has so much unsold inventory of its own comparable processors that buyers want product at the same price.

Ebben azért el van rejtve a sorok közé az, hogy viszket a tenyerük, hogy árat emelhessenek.

Egyébiránt az, hogy a desktopon nem fogják nyomni az AI-t...
Ez most jó hír, vagy rossz? Segíts már értelmezni, kérlek..
Ezen gondolkodom...
Mármint ha úgy ítélik meg, hogy a desktop piacon nincs kereslet az AI gyorsítókra, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a fókuszt a ST teljesítényről nem fogja elvinni valami olyan feature, aminek csak réteg-haszna van. Tehát továbbra is erőteljesen fogják nyomni az IPC-t és a ST teljesítményt. Ez gondolom azért jónak mondható.
Lehet, hogy itt az volna az elképzelés, hogy desktopon akinek AI kell, annak úgyis nagyteljesítményű AI kell és akkor az majd vesz egy GPU-t?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9011) kleinguru válasza Petykemano (#9010) üzenetére


kleinguru
addikt

Alap dolgokra már mac miniket használok (M1,M2). Lehet, hogy réteg igény, de nagyon hálás tudok lenni, amikor a szkennelt képről kijelölöm a szöveget és hibátlanul a vágólapra másolja. Ezt ha jól tudom a neual engine blokkal csinálják almáék. Nem akarom lekicsinyíteni, de ilyen "alap" dolgot, azért implementálhatnának legalább nem :F

Vagy a saját OS hiányában ehhez már kellene a Microsoft is, így meg már macera?

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#9012) Petykemano válasza kleinguru (#9011) üzenetére


Petykemano
veterán

> ilyen "alap" dolgot, azért implementálhatnának legalább nem :F

Szerintem igen.
Szerintem ebben az esetben is az lenne a helyes eljárás - mint a magok számának vonatkozásában - hogy a hardvergyártó odateszi a hardvert, elér vele bizonyos penetrációt és csak utána jön szóba a szoftvernél, hogy akkor vegyük használatba. Lehet, hogy ez is akadályokkal teletűzdelt. De az még ennyire se fog megvalósulni, hogy a szoftver valamiféle/mindenféle gyorsítókra felkészül és aztán várja, hogy mikor kerül alá a megfelelő hardver.

Etekintetben az Nvidia nyilván előnyben van, mert az ő hardverét erre kifejezetten használjá és emiatt előrébb jár a CUDA szoftveres támogatása.
A másik nagy szereplő pedig értelemszerűen a MS, akinek lehet, hogy saját elképzelései vannak. Pl: nem fog bekerülni a windows-ba helyi hardveren futtatható AI támogatás, mert a MS szeretné, ha az ő cloud szolgáltatásukat vennéd igénybe, lehetőleg úgy, hogy fizetsz is érte.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9013) HSM válasza Petykemano (#9010) üzenetére


HSM
félisten

Szerintem desktopon nem akkora prioritás, hogy energiatakarékosan legyen gyors az AI, így nem annyira kritikus a gyorsító hozzá. Ráadásul már elég standard lett Ryzen oldalon is egy belépő IGP, desktopon simán lehet azt is használni AI-ra, főleg ha RDNA3-as.

Szerk: most olvasom, a korábban linkelt cikk is ezt említi: "If applications take advantage of it, XDNA should let Phoenix handle AI workloads with better power efficiency than the GPU. Technically, the RDNA 3 iGPU can achieve higher BF16 throughput with WMMA instructions. However, doing so would likely require a lot more power than the more tightly targeted XDNA architecture. Saving every bit of power is vital in a mobile device running off battery, so XDNA should let programs use AI with minimal power cost." [link]

[ Szerkesztve ]

(#9014) Petykemano válasza HSM (#9013) üzenetére


Petykemano
veterán

Jól értem, akkor, hogy a cikk arról szól, hogy Ryzen IOD-ba nem fog bekerülni az XDNA, csak az APU-kba?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9015) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Lecsapott az EU versenyhatósága az Intelre ...

Intel hit with $400 million EU antitrust fine in decades-old case
The 2009 ruling accused Intel of blocking rival Advanced Micro Devices (AMD)
On Friday, the EU watchdog said it had re-imposed a fine for practices between November 2002 and December 2006 when Intel paid HP (HPE.N), Acer (2353.TW) and Lenovo (0992.HK) to halt or delay rival products.
https://www.reuters.com/technology/eu-re-imposes-400-mln-fine-intel-abuse-market-power-2023-09-22/

Antitrust: Commission re-imposes €376.36 million fine on Intel for anticompetitive practices in the market for computer chips
"
With today’s decision, we are re-imposing a €376.36 million fine on Intel for having abused its dominant position in the computer chips market. Intel paid its customers to limit, delay or cancel the sale of products containing computer chips of its main rival. This is illegal under our competition rules. Our decision shows the Commission’s commitment to ensure that very serious antitrust breaches do not go unsanctioned.
Commissioner Didier Reynders, in charge of competition policy - 22/09/2023"

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_4570

Mottó: "A verseny jó!"

(#9016) S_x96x_S válasza S_x96x_S (#9015) üzenetére


S_x96x_S
őstag

Részletesebb magyarázattal:

Questions & Answers - Antitrust: Commission re-imposes €376.36 million fine on Intel for anticompetitive practices in the market for computer chips
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_23_4571

"""
What are naked restrictions and why are they a serious infringement of competition law?
As established in the 2009 Commission's decision, the naked restrictions consisted in certain payments made by Intel to computer manufacturers (i.e., HP, Acer and Lenovo) to halt or delay the launch of specific products containing competitors' x86 CPUs and to limit the sales channels available to these products. More specifically:

- Between November 2002 and May 2005, Intel made payments to HP conditional upon HP selling business desktops based on the x86 CPUs of its competitor AMD (i) only to small- and medium-sized enterprises; (ii) only via direct distribution channels (rather than distributors); and (iii) on HP postponing the launch of its first AMD-based business desktop in Europe by 6 months.
- Intel made payments to Acer conditional upon Acer postponing the launch of an AMD-based notebook from September 2003 to January 2004.
- Intel made payments to Lenovo conditional upon Lenovo postponing the launch of AMD-based notebooks from June 2006 to the end of 2006.

As a result of those restrictions, computer manufacturers halted, delayed or placed restrictions on the commercialisation of products based on a competitor's chipsets, which they had actively planned and for which there was consumer demand. Intel's naked restrictions therefore had a detrimental effect on competition in the market, by depriving customers of a choice which they would have otherwise had.
"""

Mottó: "A verseny jó!"

(#9017) Petykemano


Petykemano
veterán

HWinfo
"Improved support of AMD Strix and Storm Peak."

Egy korábbi alkalommal amikor a Zen2 "improved support" jelzőt kapott, ahhoz képest 4-5 hónappal később megérkezett a termék(bejelentés). [link]

Számomra nehezen hihető, hogy ha a Zen5 2022 októberében "early/preliminary support", majd egy évvel később "improved support" és hogy ez úgy történjen, hogy közben a termék majd csak valamikor 2025-ben jelenjen meg, ahogy azt Abu állította itt

Az persze igaz, hogy a Zen5 legalább 3-4 termékkategóriában jelenik meg - szerver, mobil, desktop, HEDT - és egyáltalán nem szükségszerűen egyszerre.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9018) Komplikato válasza Petykemano (#9017) üzenetére


Komplikato
veterán

A Videocardz hírekben szereplő használtan árult kínai Zen4 Threadripper-t bő éve gyártották le. Szóval ki tudja?

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#9019) Petykemano válasza S_x96x_S (#9009) üzenetére


Petykemano
veterán

John Rayfield leaves his job as head of client AI at Intel for a new role at AMD as the two chip companies bring to market a new class of processors that accelerate AI workloads on PCs. [link]

Érdekes fordulat...

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9021) Petykemano


Petykemano
veterán

Zen5, Zen6 szivárgás [link]


[link]

Hát a Zen5-höz tervezett 10-15%-os IPC nagymértékben elmarad a várakozásoktól, főleg amiatt, merthogy ez volt az az architektúra-szélesítés, amitől többet lehetett volna várni.
Ez különösen annak fényében csalódást keltő, de minimum fura, hogy a szélesebb architektúra és a nem nagymértékű gyártástechnológiai előrelépés (N5=>N4P) miatt kisebb mértékű frekvencia regressziót várnak.

Persze MLiD elmondja, hogy az ábrán szereplő számok minimumot jelölnek, de azt is, hogy arra azért nem lehet számítani, hogy ennek duplája következzen be.

MLiD szerint:
- a Zen5 rajtolhat 2024 elején
- a Zen6 2025H2-ben fog piacra kerülni.

A zen5c-vel nő 16 magra az egy CCX-be tartozó magok száma
A Zen6 ezt követi - tehát itt várható magszám növekedés - és a Zen6c esetén ez megint 32-re nő.

A Zen6-tal fog változás érkezni a tokozásban, ami jelentősen növelheti a CCD-k irányába a sávszélességet és csökkentheti a késleltetést.

Elgondolkodtató.
Az AMD tick-tock stratégiája alapján azt, hogy a Zen6 az uncore részen - a magszám növeléssen, a MT teljesítményen, CCD kommunikáción stb - fog jelentős változásokat hozni, eddig is lehetett sejteni.
De én azt reméltem, hogy a Zen5 ezt megelőzően egy nagyobb IPC növekedéssel fog kiemelkedni és a zen3-hoz hasonlóan egy az olcsóbb csomagolás/gyártás miatt egy olcsóbb, de általános célokra remekül használható alternatíva marad évekig.
De ha a Zen5 nem ez lesz, akkor elgondolkodtató, hogy nem lesz-e érdemesebb-e inkább megvárni a Zen6-ot és learatni a magszámnövekedésből fakadó előnyöket (is)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9022) paprobert válasza Devid_81 (#9020) üzenetére


paprobert
senior tag

Tehát magon belüli szélesítés + 16 magos CCX :K

A "low power core option" az mégis mi?
Ez a megfogalmazás talán azt sejteti, hogy a normál magok Rocket Lake-esen túl sokat fognak fogyasztani?

Annyit látunk már most, hogy a TSMC 3nm nem mutatkozik annak az aduásznak, amit vártunk. Megtörténhet, hogy a CPU dizájn változtatás miatti energiaigény és az azt kiszolgáló gyártástechnológia előrelépése nem követi le egymást.

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#9023) Petykemano válasza Petykemano (#9021) üzenetére


Petykemano
veterán

Fontos adalék lehet az információk értelmezéséhez - és ezt MLiD is elmondja - hogy az általa megszerzett és publikált ábra szerver/EPYC roadmap. El is mondja, hogy az ábrán látható dátumok és határok miért azok, amik és jelölgeti, hogy ahhoz képest mikor voltak a desktop rajtok.

Azt is elmondja az elején, hogy az IPC nem egy egzakt érték, hanem 15-25 alkalmazásban/játékban azonos frekvencia mellett tapasztalt gyorsulások (esetleg lassulások) átlaga. Ez az érték a definícióból fakadóan jelentős mértékben függvénye a beválogatott alkalmazások/játékok listájának.

Azt már korábban is tapasztaltuk, hogy az AMD különböző IPC értéket adott meg a Zen4 esetén a desktop (8%) és a szerver (14%) termékhez. A különbség nagyobbrészt adódhat a tesztelt programcsomag összetételéből, kisebb részben talán abból is, hogy különböző frekvenciamagasságban esetleg eltérő lehet a tapasztalt IPC.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9024) S_x96x_S válasza Petykemano (#9023) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Azt már korábban is tapasztaltuk, hogy az AMD különböző IPC értéket
> adott meg a Zen4 esetén a desktop (8%) és a szerver (14%) termékhez.
> A különbség nagyobbrészt adódhat a tesztelt programcsomag összetételéből,

szerveren az AVX-512 alkalmazása sokkal gyakoribb és az felfelé tudja húzni az átlagot.
Desktopon az AVX-512 (még) nem elég elterjedt, hogy legyen elég kihatása.

Amire én kíváncsi leszek, hogy a ZEN6 tudni fogja-e már
az Inteles új AVX10 -es utasításokat.
Vagy még inkább kivár ezzel az AMD.

#9022paprobert :
> A "low power core option" az mégis mi?

én az embedded fókuszra tippelek.
- Embedded Automotive Solutions
- Embedded Infrastructure Solutions
- ...

de az is lehet, hogy az ARM little core - hoz hasonló .. extrém alacsony idle power.

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#9025) Busterftw válasza paprobert (#9022) üzenetére


Busterftw
veterán

Szeritnem a low power core option reagalas az Intel Meteor Lake felepitesre, ahol az E-core mellett jott 2 annal is kevesebbet fogyaszto reteg.

(#9026) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

( X86 CPU )
érdekesség - Intel AMX + AVX-512 lenyomja az NVIDIA A100 GPU-t AI inference-ben :Y

vagyis alapvető kérdés, még, hogy az AMX -es utasítások jönnek-e a ZEN-re.
Mert Igény lenne rá - pl. a MI400 vagy az MI500-ban.
persze egy jól integrált CDNA3 vagy XDNA - kiváltja az AMX-t.

-----------
Numenta Has the Secret to AI Inference on CPUs like the Intel Xeon MAX
https://www.servethehome.com/numenta-has-the-secret-to-ai-inference-on-cpus-like-the-intel-xeon-max/

Mottó: "A verseny jó!"

(#9027) Petykemano válasza S_x96x_S (#9024) üzenetére


Petykemano
veterán

> A "low power core option" az mégis mi?

A Zen4-nél a Dense option jelenik meg.
A Phoenix 2-ben megjelent a Zen4 és Zen4c mag vegyítve. Ezért valószínűtlen, hogy erről lenne szó.
Annak nem nagyon látnám értelmét, hogy legyen a Zen5 mellett egy dense (ami nem low power) és egy low power (ami nem dense) is. következésképpen én arra gondolok, hogy a dense option-t fejlesztik tovább és immáron nem kizárólag az magra alkalmazott library-t cseréik, hanem bizonyos belső változtatásokat is eszközölnek rajta, (pl felezett L2$), ami már nem csak csökkent frekvencia, hanem architekturális megkülönböztetést igénylő viselkedéssel is jár.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9028) hokuszpk válasza Petykemano (#9021) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

ott a Nirvananal szerenyen megbujik az "fp-512 variants" string ; Zen4 -nél "Avx 512 on fp256 ; asszem S_x96x_S kollega orulhet, az általa oly nagyon kedvelt avx 512 szintetlép.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#9029) hokuszpk válasza Petykemano (#9027) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

elkepzelheto pl., hogy a "nagy magban fp512 egyseg lesz, a "kis" magban meg megtartjak az fp256 -ot az avx512 jelenlegi 2x256 -ra bontott vegrehajtasi modjaval ?

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#9030) Petykemano válasza hokuszpk (#9029) üzenetére


Petykemano
veterán

remek ötlet!

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9031) paprobert válasza Petykemano (#9027) üzenetére


paprobert
senior tag

De akkor 3-4 különböző chiplet lesz tervezve?

Oké, már van rá pénz, de eddig arról szólt a stratégia, hogy mindenhova ugyanaz a jól megtervezett változat megy.

640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

(#9032) hokuszpk válasza paprobert (#9031) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

ha az Intel után akarnak menni ebben a nagymag - kismag kerdesben, akkor kénytelenek lesznek eltérő magokat tervezni. B verzió, hogy letiltogatással érik el a kivánt hatást, tehát mondjuk a cache felét letiltják, de az csak akkor éri meg, ha elég rossz a kihozatal, kulonben csak a drága 5-4-3 nm -es wafer pazarlasa.
vagy pl. azt eltudom kepzelni, hogy a "kismag" 1:1 -ben a Zen4 ujabb gyartastechnologiara portolt valtozata ; a nagy mag meg a tovabbfejlesztett uj konstrukcio.

[ Szerkesztve ]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#9033) Z_A_P válasza hokuszpk (#9032) üzenetére


Z_A_P
addikt

Intel után akarnak menni ebben a nagymag - kismag kerdesben,

Ne menjenek!

OK

(#9034) hokuszpk válasza Z_A_P (#9033) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

szerintemse, de sajna nem mi döntünk ebben a kérdésben.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#9035) Petykemano válasza paprobert (#9031) üzenetére


Petykemano
veterán

> De akkor 3-4 különböző chiplet lesz tervezve?

Ezt nem tudom. Nem hiszem.
mindazonáltal ugye most is van egy Zen4 és egy Zen4c chiplet.
De a Phoenix2-ben vegyítve vannak a magtípusok.
Ami elég logikus. Szerintem statisztikailag kiszámolható, hogy ha van egy 8 magos CCD, akkor a legmagasabb frekvencia alapján sorban állított magok közül az utolsó 4 lehet, hogy soha nem fog azon a frekvencián üzemelni, amit névlegesen maximálisan el tudna érni, mert ő mindig az 5-8. mag lesz, ami terhelést kap és addigra az első 4 mag már biztosan felvesz akkora áramot, hogy a TDP kereten már osztozni kell.

Ahogy mondtam, szerintem a Low power option inkább a dense option továbbfejlesztése.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9036) b. válasza Petykemano (#9035) üzenetére


b.
félisten

ahm nem lehetséges, hogy egy esetleges ARM dizájn is megjelenik ?

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#9037) Petykemano válasza b. (#9036) üzenetére


Petykemano
veterán

Hát ezt önmagában sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.

Én a Nirvana kódnevű zen5 mag Low Power Option sorát fejtegettem, az valószínűtlen, hogy az egy Arm mag lenne.

Te mire gondoltál?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9038) Busterftw válasza Petykemano (#9037) üzenetére


Busterftw
veterán

Nem azy nyilatkozta nemrég az AMD, hogy figyelik az ARM-os fejlesztéseket, de egyelőre tőlük nincs konkrét érdeklődés?

(#9039) b. válasza Petykemano (#9037) üzenetére


b.
félisten

Engem az Új mag komplexum -vagy nem is tudom hogy fordítanám- kifejezés fogott meg. El tudnám képzelni a hibrid dizájnt bizonyos esetekben, főleg ha laptop szegmensben gondolkodok és az Apple a cél.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#9040) Petykemano válasza Busterftw (#9038) üzenetére


Petykemano
veterán

Nekem is rémlik valami ilyesmi megjegyzés.
De hogy kapcsolódik ez a gondolat a most megjelentetett információkhoz?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9041) Petykemano válasza b. (#9039) üzenetére


Petykemano
veterán

Szerintem egy chipletbe vagy chipbe gyártani x86 és Arm magokat is és annak megfelelően bekapcsolni egyik vagy másik ágat... hátő ha nagyon magas szinten hajtod végre, akkor nagyon pazarló, ha meg úgy csinálod, hogy szinte csak az utasításokat értelmező frontendek kapcsolódnak ki vagy be az meg biztos rendkívül bonyolult.

Én azt gondolnám, hogy ha az AMD szeretne Arm magokkal szerverchipet, vagy APU-t készíteni, akkor azt megtenné, de nem ilyen csalafinta módon.
A Xilinx felvásárlással örököltek Arm designokat és azt nyilatkozták, hogy azokat nem is tervezik x86-ra átkényszeríteni. Úgyhogy ha eddig őrizgettek a fiókban K12 terveket, esetleg a Zen designokat - akár bizonyos késleltetéssel - portolták Arm ISA-ra, hogy mindig relatív friss legyen a fiókban levő Arm design, akkor azokat a Xilinx termékekben vélhetőleg bevetik majd.

Mindamellett, hogy az Apple ARM alapon dolgozik és hogy nyilván ha az NVidia megjelentet kliens termékeket (Nvidia Shield notebook, minipc, etc), az is Arm alapon fog létrejönni (ahogy a Shield termékek eddig is) továbbá nyilván minden mobil SoC gyártó törekszik abba az irányba, hogy létrehozzon egy olyan erős SoC-t, ami alkalmas lehet egy notebook igényeit is kiszolgálni.
Ugyanakkor én nem vélem felfedezni egyelőre azt a piaci - szoftveres - nyomást, amiből az következne, hogy az AMD akkor tudná legnagyobb mértékben növelni a notebook piaci részesedését, ha Arm alapú SoC-val rukkolna elő.

Mindazonáltal ha valami ilyesmiről lenne szó, akkor azt nem hívnák Nirvana-nak, de legalábbis oda lenne írva, hogy "Arm-based sister design" vagy "Hybrid Arm design"

Szerinted?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9042) b. válasza Petykemano (#9041) üzenetére


b.
félisten

Én inkább az utolsó részén a képnek gondolkodtam aminél nagyon kevés infó van. Lehet túlgondonlom de az utolsó Morpheus/ Monarch dizájn kérdés hogy az a Nirvana általi NEW Complex vagy pedig ahhoz képest még egy új complex.

Nem vagyok biztos benne hogy bármikor is lehetne energiahatékonyságban versenyezni X86 szinten az ARM magokkal amik 3-2 nm gyártáson készülnek, főleg hogy intel egyre jobban tornázza fel az órajeleket , a 6 GHz határhoz.

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#9043) Petykemano


Petykemano
veterán

"Zen6 has three CCD types." Kepler_L2

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9044) awexco válasza b. (#9036) üzenetére


awexco
őstag

Arm magok gyártásával az x86 sírját és a saját sírját ásná ...

I5-6600K + rx5700xt + LG 24GM77

(#9045) S_x96x_S válasza awexco (#9044) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Arm magok gyártásával az x86 sírját és a saját sírját ásná ...

Az Intelnek nincs más választása; etetnie kell a chipgyárakat;

A Microsoft Windows sokáig kitartott, de jön a dual cpu támogatás ( ARM + x86 )
és hamarosan ( ~ következő 10 év múlva ) az arm-es mobiltelefonunkat használjuk mint "személyi számítógép"

Vagyis ami elkerülhetetlen, az elkerülhetetlen.
A kérdés inkább az, hogy mikor kell belelépnie ebbe a trendbe az AMD-nek.
De valószínüleg erre is vannak stratégiai tervei az AMD-nek a fiókban.
...............

Intel Announces Arm Investment, Talks Up RISC-V
Intel joins list of Arm's anchor investors.
https://www.tomshardware.com/news/intel-confirms-arm-investment-arm-and-risc-v-is-where-the-volumes-are

Intel will likely use 18A advanced node to manufacture ARM’s own chips, benefiting Intel’s foundry business
https://seekingalpha.com/news/4010302-intel-likely-to-manufacture-arm-chips-analyst-says

Mottó: "A verseny jó!"

(#9046) Alogonomus válasza S_x96x_S (#9045) üzenetére


Alogonomus
őstag

Egy szálon nagy teljesítményt igénylő feladatokra nem ideális az Arm.

Kisebb teljesítményű eszközökhöz az Arm RISC megközelítése a jobb, valamint a tökéletesen párhuzamosítható egyszerű feladatokhoz is, de bonyolultabb feladatokhoz az x86 CISC adottságai sokkal inkább passzolnak.
Az x86 komplexebb feladatokat kevesebb ciklusból megold, de ehhez némileg több energiát is igényel. A frekvencia nem fokozható bármeddig, az Arm RISC utasításkészletei az Arm kialakítása miatt nem bővíthetőek jelentősen, viszont az x86 utasításkészletei egyszerűsíthetőek jelentősen, és hozzá a hardver (E-magok, Zen 4c) is egyszerűsíthető jelentősen.
https://www.androidauthority.com/arm-vs-x86-key-differences-explained-568718/

(#9047) Petykemano


Petykemano
veterán

STX
TSMC N4P 225mm²
4c Zen 5 L3: 16 MB L2: 4 MB
8c Zen 5C L3: 16 MB L2: 8 MB
8 WGP RDNA3+
64 AIE tile
DDR5-5600 / LPDDR5X-8533
28-35+ W
[link]

Nem kristálytiszta, hogy ez most 2 CCX-et jelent-e, vagy 1CCX-et, amire mind a 12 mag rá van fűzve. És, hogy ez most 1x16MB, vagy 2x16MB L3$-t jelent-e.
Figyelembe véve, hogy mennyit számított ez a Zen2 esetén a játékokban, szerintem 2CCX hiba lenne. Úgy értem, hogy annyit szerintem nem ér meg -15% teljesítményt játékokban +4 MT-ben használható "kis" mag.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#9048) S_x96x_S válasza Alogonomus (#9046) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Egy szálon nagy teljesítményt igénylő feladatokra nem ideális az Arm.

Apple mára már teljesen átirta az iparági best practiceket és 3.75 Ghz -en akkora teljesítményt le tudnak adni, mint a i9-13900K - 5.8 Ghz-en.
és ott van még a Qualcomm által megszerzett Nuvia is, ami a következő években debutál.
Vagyis elég erős kihivója van az x86-nak.
Az Intel addig etette az Apple-t azzal, hogy az Arm nem elég jó, mig az Apple megmutatta, hogy miért igen ...

-------------

Tom's Hardware notes another catch: "A17 Pro operates at 3.75 GHz, according to the benchmark, whereas its mighty competitors work at about 5.80 GHz and 6.0 GHz, respectively."

via: Apple A17 Pro SoC Within Reach of Intel i9-13900K in Single-Core Performance
https://www.techpowerup.com/313693/apple-a17-pro-soc-within-reach-of-intel-i9-13900k-in-single-core-performance

> az Arm RISC utasításkészletei az Arm kialakítása miatt nem bővíthetőek jelentősen,

szerintem nincs vele gond,
sokkal jobban átgondoltak, mint az x86 -os kiterjesztések:
https://developer.arm.com/documentation/102378/0201/Armv8-x-and-Armv9-x-extensions-and-features

az SVE pedig mindenképp jobb mint az x86-os ..
- Scalable vector length : pl. mikor lesz az x86-on 2048 bites utasítás ?
https://developer.arm.com/documentation/101726/4-0/Learn-about-the-Scalable-Vector-Extension--SVE-/What-is-the-Scalable-Vector-Extension-

https://gist.github.com/zingaburga/805669eb891c820bd220418ee3f0d6bd

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#9049) Alogonomus válasza S_x96x_S (#9048) üzenetére


Alogonomus
őstag

Az Apple egy külön ökoszisztéma, és az Apple chipeken az adott chiphez optimalizált programkód valóban nagyon hatékonyan tud futni. Az Apple chip ugyanúgy rettentően magas hatásfokkal tud működni a képességeihez maximálisan igazított kód futtatásakor, ahogy a konzolokban az "AMD chip" is az elméleti nyers képessége alapján várható szint fölött tud teljesíteni a konzol fix kialakításához összeállított kódnak köszönhetően.

Az Apple termékek eddigi tesztjei során szépen ki is rajzolódott, hogy melyik feladattípusban/programban teljesít nagyon szépen az M1/A1x, és melyikben nagyon gyengén. Az x86 ezzel szemben nagyjából minden programban hasonlóan teljesít, nincsenek nagyságrendi eltérések.
Ja és nagyon egyetértek a TPU első hozzászólójával, hogy: "Geekbench? Yawn"

(#9050) S_x96x_S válasza Alogonomus (#9049) üzenetére


S_x96x_S
őstag

a phoronix -on találsz kevésbé optimalizált Asahi Linux teszteket,
amiben a GPU és a Neural chipes dolgok még nem is megfelelően müködnek.

Teljesítmény-per-Watt -ban teljesen lenyomja a konkurenciát, aminek több oka is lehet:
- az Apple silicon - bottom-up tervezésű, az iPhone miatt a mobil az első, vagyis az energiahatékonyság elsődleges. az x86-ot elég nehéz lefelé skálázni; Az Intel próbálkozott az Atom-os telefonokkal, de nem tudott versenyképes mobilprocit készíteni.
viszont azokból a magokból lett a P+E felépítés "E" -s része.
- és Nem spórolnak a gyártási technológián.
- nem kötik őket a Desktop kötöttségei. ( egyedi memória, diszk , ... )

"Overall the Asahi Linux experience on the Apple M2 exceeded my initial expectations. The CPU performance was quite competitive, ignoring Linux's lack of support for Apple Silicon's Neural Engine or GPU yet. The performance-per-Watt likely comes out ahead of the AMD and Intel CPUs given the raw performance results and how unusually cool the MacBook Air remained during the benchmarking in comparison to the Intel / AMD laptops. But for lack of SoC power consumption monitoring under Linux yet for the M2, there isn't any firm numbers to share at this time. But given the competitive raw performance, it's suffice to say that the M2 likely leads in performance-per-Watt in at least most of the tests."
https://www.phoronix.com/review/apple-m2-linux/15

a phonix - zen4 már sokkal jobban szerepel, köszönheten a fejletteb gyártástechnológiának és a további optimalizációnak ..
( persze: 8 zen4 mag van benne az Apple Silicon 4+4e -es felépítésével szemben )
de a performance-per-Watt -ban még mindig nem sikerült utolérnie az Apple Silicon-t.

vagyis már reális alternativa lett az arm szinte minden szegmensben.
Aki közép vagy hosszú távú stratégiát készít, annak az Arm-et is figyelembe kell vennie.

Az Arm (cég) most lépett tőzsdére és készül az 14 magos arm megachip
"This year's mega chip is a 14-core monster with 10 Cortex X4 chips and four A720 chips, which Arm says is meant for "high-performance laptops."

Mottó: "A verseny jó!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.