Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5451) HSM válasza Petykemano (#5449) üzenetére


HSM
félisten

A V-cache egy teljes új generációnak nekem kevésnek tűnik, főleg, hogy nem is minden gyorsulna tőle, hiszen a meglévő 32MB is igencsak méretes.

Én azt tudnám elképzelni, hogy kijönnek valami prémium kiadással, kicsit emelt órajelek + V-cache, pl. XT végződéssel a mostani modellek mellé, úgy tökéletesen beleillene a palettába. 6000-es szériának akkor tudnám elképzelni, ha kapna egy nagygenerált az IOD és az hozna valami újítást, de annak azért kevés esélyét látom az AM4 életciklusának vélhetőleg erősen a vége felé.

(#5452) poci76 válasza HSM (#5451) üzenetére


poci76
aktív tag

Szerintem marketing okból szükség van egy új generációra, mert különben 2 év telne el két generáció között.

(#5453) HSM válasza poci76 (#5452) üzenetére


HSM
félisten

Egyébként egyetértek ezzel az oldallal. :K
Viszont ehhez szerintem komolyabb fejlesztés fog kelleni, mint a V-cache és esetleg minimális órajel emelés. Főleg, hogy a V-cache nekem nem tűnik ésszerűnek az olcsóbb termékekre (4 - 6 mag), és azokból a mostani 5000-es széria is foghíjas. Tehát ebben az esetben szükség lenne egy hézagkitöltő Zen3+ magra némi fejlesztéssel, amivel a teljes palettát fel lehetne frissíteni.

[ Szerkesztve ]

(#5454) S_x96x_S válasza Petykemano (#5449) üzenetére


S_x96x_S
őstag

>> inkább január az AlderLake-el
> Szerinted az Alder Lake csak akkor fog megjelenni?

nem tudom ...
és lehet, hogy félreértelmezem ; nézd meg te is.
Alder Lake-S Desktop & Alder Lake-P Mobile vPro in Q1 2022

Mottó: "A verseny jó!"

(#5455) S_x96x_S válasza tlac (#5450) üzenetére


S_x96x_S
őstag

>> és X570S lapok
> nekem amúgy ez fura lenne ha ezt csak úgy kiadják mindenféle "új" proci nélkül

https://www.anandtech.com/show/16720/amd-ryzen-5000g-zen-3-apus-for-desktop-coming-august-5th


Mottó: "A verseny jó!"

(#5456) poci76 válasza HSM (#5453) üzenetére


poci76
aktív tag

Ha pl. az x-es verziókon lenne v-cache, a simákon meg nem, akkor akár ennyi is elég lehet egy új generációhoz, az 5-ösben úgysem volt sima verzió. Persze én is örülnék, ha kapna egy kis ráncfelvarrást a ccd plusz pár százalék IPC-vel, mint a Zen+-nál.

(#5457) Petykemano válasza HSM (#5451) üzenetére


Petykemano
veterán

Mindennel.egyetértek azon kívül, hogy olcsóbb termékekre nem fogják elsütni.
4 magos persze már nem lesz. Arra ott a picasso+++, vagy vangogh selejt, később a pletykált Monet.
De szerintem hatmagoson még lehet. $300-ba azért már csak bele kéne férjen +10$ költség. A 3d.stacking akkor lesz olcsó, ha nagy a volumen.
Nyilván ennek is lehet selejtje. Ha az igp nélküli ps5 lapkákat eladják...

(Ugyanakkor az ember hiába gondolja azt, hogy valami kevés, annál több kéne gyakorlat sokszor azt igazolja, hogy annál kevesebb fog csak jönni.)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5458) HSM válasza poci76 (#5456) üzenetére


HSM
félisten

"Ha pl. az x-es verziókon lenne v-cache, a simákon meg nem, akkor akár ennyi is elég lehet egy új generációhoz"
Szerintem azért nem, mert azt szerintem igen nehéz lenne eladni, hogy néhány alkalmazás gyorsul, néhány meg semmit. Illetve vélhetőleg inkább a nagyobb magszámú modelleken tud segíteni (12-16), ahol szűkebb keresztmetszet az elérhető memória sávszélesség.

Ezzel szemben egy kis CCD felvarrás az mindenhol hozhatna pár százalékot, az inkább tűnik nekem eladhatónak, a drágább modelleket pedig megfűszerezhetik a V-cache-el is, pl. a sima és X-es modellek magukban, drágább XT modellek a V-cache-el.

#5457 Petykemano : "$300-ba azért már csak bele kéne férjen +10$ költség"
Nem vagyok benne biztos, hogy ilyen olcsón megúsznák. A magot azért ehhez rendesen meg kell utómunkálni, elvékonyítás, plusz hézagkitöltő lapkák illetve a plusz L3 lapka az egész tetejére. Vélhetőleg a selejt-hajlamot is növelné ez az extra igénybevétel és munkafolyamatok. Illetve nyilván tudjuk, hogy ami a polcon 300 dollár, abból ennél jóval kevesebb a gyártó profitja, amiből lejönne az a tegyük fel, 10 dollár. :) Én ennek jelenleg is inkább a prémium kiadásokon látom értelmét, nem az olcsóbb "tömeg" modelleken.

[ Szerkesztve ]

(#5459) Petykemano válasza HSM (#5458) üzenetére


Petykemano
veterán

A pletykák szerint [link] a 6+4 magos Alder Lake (12600K) ST kb 10%-kal lesz lassabb, mint az 12900K.
Persze sok a kérdőjel. Lehet, hogy a 12900K valójában csak golden sample, amiből kb annyit válogatnak le, amennyit el kell küldeni a reviewereknek.

Mindenesetre nem tűnik úgy, hogy az 12900K-hoz képest az Intel középkategóriája (bár manapság ez már felső-közép), az 12600K a megszokott differenciától nagyobb mértékben lenne lassabb. Ez a pletykák szerint akár 750 pontot is jelenthet a CB20ST mérésben az 12600K-nak

Ha az így van, akkor az AMD sem igazán engedheti meg magának azt, hogy a középkategóriája nagyon lemaradjon. Az 5600X jelenleg 600 körüli eredményt produkál.
Ha ezen tényleg csak annyit javítanak, hogy reszelnek picit az órajelen, akkor 650-660-ra felmehet, de azért ez még kevéske.

Persze sok a kérdőjel. Mert ha az Intel az 12900K-t $750-ra árazza mondván, hogy annyit megér az, mint az 5950X, akkor persze mindennek az ára mehet feljebb és lehet az 12600K is $400-450, ami alá elfér (sőt, még kedvezőnek is tűnhet) $300-ért egy 10%-kal lassabb 6 magos az AMD-től.
Viszont ebben az esetben az AMD-nek is egy $100-ral nagyobb kerettel gondolkodhat azon, hogy akar-e v-cache-sel szerelt 6 magost.

Én egyébként tartok tőle, hogy ez fog történni.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5460) poci76 válasza HSM (#5458) üzenetére


poci76
aktív tag

Ha az X-es modellek kapnak +100MHz-et, akkor meg is van a kis növekedés, ez még egy sima új steppingből is kijöhet. Az árazás is érdekes lehet. Pl. akar-e esetleg az Intel kicsit kellemetlenkedni, és alacsonyabban húzza meg az árakat, vagy beárazza az Alder Lake-et az AMD-hez.

(#5461) HSM válasza Petykemano (#5459) üzenetére


HSM
félisten

"hogy reszelnek picit az órajelen, akkor 650-660-ra felmehet, de azért ez még kevéske"
Hát ezaz... És ezen szvsz nem fog javítani a V-cache egy cseppet sem. Lásd pl. a 3100 és 3300X-et, single core-ban gyakorlatilag egy az egyben az órajelkülönbség jön vissza [link] , ~12% előny, ebből ~10% az órajel. És ez még csak nem is a 32MB magassága, hanem szerény 8MB szemben a 16-al. :DDD
De nézhetjük architektúrán belül is, 5600X vs 5700G, kerek 20 pont azonos órajelen, azaz 3,5% az előny 16MB helyett 32MB-al.... [link]
Szóval szvsz éppen ez lesz a gond, hogy a V-cache nem sokat fog lendíteni a hat-nyolcmagoson sok appban, míg az előállítás költségét emeli. Ide sajnos mindenképpen kelleni fog egy kicsit komolyabb beavatkozás, ha nem akarják elveszteni a koronát.
Feltéve, hogy a kiszivárgott AL számok valósak. :R

#5460 poci76 : Az a 100Mhz BOOST emelés kb semmit nem fog dobni a számokon, már a mostani verziók is igen magas órajelen járnak.
Azt nem hinném, hogy miután ennyit szívtak az új gyártástechnológiáikkal, árversenybe kezdenének, főleg, ha igen erős lesz az ajánlatuk anélkül is. :N

[ Szerkesztve ]

(#5462) Petykemano válasza HSM (#5461) üzenetére


Petykemano
veterán

> És ezen szvsz nem fog javítani a V-cache egy cseppet sem.

Ok, értem.
De ha a v-cache hatása ennyire csak egy niche szoftver-szegmenst érint és a költsége viszont ehhez képest nagy, akkor az inkább kéne, hogy egy olyan új termékkategóriát jelentsen, ahol az előny kihasználható, és annyira nagy is, hogy hajlandóak a magasabb költséget kifizetni.

De ha - költség és a niche hatás miatt - nem cél, hogy mainstream legyen, akkor az az AMD-nek is némiképp problémát jelent.
Eddig kényelmesen szórták ugyanazt a CCD-t minden piacra.

Lehet, hogy igazad van és tényleg csak a drágább modelleken vetik be.
Pl: 6900X(V) és 6950X(V)
És akkor a 6 magos lapkák is megjelennek a mainstream vonalon.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5463) Valdez


Valdez
őstag

A 6nm nem jöhet szóba Zen3+-nál? Úgy talán lehetne nagyobb órajelemelés is a V-cache mellett. Vagy már tutifix a 7nm itt is?

(#5464) HSM válasza Petykemano (#5462) üzenetére


HSM
félisten

Szerintem épp arra lesz jó, amire demózták... Leginkább játék + 6900X(V) és 6950X(V). :K
Jobban átgondolva ott azért emiatt jobban az AL nyakán lehet majd, mint CB alatt, ami azért jelentős tényező a prémium gamer piacon.
Szerintem a CCD-s előny maradna, hiszen fizikailag ugyanaz a CCD van a V verzión, csak máshogy megmunkálva. A CCD probléma akkor jönne, ha Zen3+ kellene, hiszen a szerverekbe még csak most kezdik a sima Zen3-at teríteni, nem biztos, hogy kihozatal szempontjából szerencsés lenne most kihozni egy új dizájnt. Bár ki tudja. :)
Illetve árban is bőven lehetne versenyezni, igen jó processzorok ezek a mostani Zen3-ak, biztos vagyok benne, hogy megfelelő árazás mellett ugyanúgy vinnék az emberek, mint a cukrot, és szerintem van még tér akár kicsit olcsóbban adni őket, maximalistáknak meg mehet a V-modell kis prémiumért. :)

[ Szerkesztve ]

(#5465) Petykemano válasza Valdez (#5463) üzenetére


Petykemano
veterán

Sok volt az össze-vissza irányú információ, ezért nem lehet tudni semmi sem biztosan.
Volt szó arról, hogy Warhol, és hogy az zen3 7nm, aztán hogy az zen3+, aztán hogy mégse, aztán hogy 6nm, aztán hogy nem is lesz Warhol.

Nem tudjuk, mi lesz vagy lett volna a Warhol és azt se, hogy mi lesz az, amit zen3+-ként emlegetnek még mindig a Rembrandtban.
A Rembrandtban minden elkészül, ami 7 helyett 6nm-es és zen3 helyett úgynevezett zen3+ magos CCD-khez szükséges és ami 12nm helyett 6nm-es IOD-hoz.
A másik oldalról viszont ott van, hogy vajon érdemes-e ilyenekkel vesződni az életpályája végén levő AM4 platformba (A Rembrandt AM5) ?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5466) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

A PugetSystems is kiadta a saját statisztikájukat.

"in June of 2021, AMD had 60% of our sales and left Intel with 40%."

"On the workstation side of things, AMD's Threadripper and Threadripper PRO processors don't seem to have as close of competition from Intel for the foreseeable future. There are certainly some specific workflows, especially on the scientific computing side of things, where Intel's advanced instruction sets like AVX512 give them an advantage - but for content creation applications AMD has a strong enough lead that I don't expect anything to change dramatically in terms of market share during at least the last half of this year. I do expect AMD to bring the Zen 3 architecture from their Ryzen 5000 series processors up to the Threadripper line at some point, though, which should only serve to solidify their lead in that segment."


https://www.pugetsystems.com/blog/2021/07/21/State-of-the-CPU-2191/

Mottó: "A verseny jó!"

(#5467) Petykemano válasza S_x96x_S (#5466) üzenetére


Petykemano
veterán

Ez ugye csak a Workstation szegmens?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5468) Petykemano


Petykemano
veterán

5(6|7)00G: Augusztus 5.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5469) S_x96x_S válasza Petykemano (#5467) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Ez ugye csak a Workstation szegmens?

talán feladatorientált workstation szegmens
ahogy látom a gyakorlatban minden, ami >=8 mag és >=RTX 3070

Recommended (Engineering) Workstations:
AMD: AM4-es 8-16 magos / Threadripper / TR PRO
Intel: Mainstream 8-10 ; CoreX ; Xeon

pl.
nVidia Workstation A6000 kártya ( ami ~ 2Milla körül van)
+ B550+Ryzen 5800X
A grafikus kártya alapján a gép már Workstation - de csak egy mezei alaplap ( ASUS TUF B550M-PLUS WiFi ~ 45e Ft nálunk)
van alatta.

Mottó: "A verseny jó!"

(#5470) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

(mobil)
phoronix:AMD Ryzen 9 5900HX / ASUS ROG Strix G15 AMD Advantage On Linux
- a linux nem megy alapból, a legutolsó kernelt fel kell rakni ( >= 5.13 )
- azért van pár olyan teszt is, amikor az Intel i7 1185g7 egy picivel jobb - de ha jobb is, akkor is csak egy "picivel" jobb .
- persze nem teljesen fair az összehasonlítás,
mert az inteles i7 1185g7 4c/8t ( max 28 W + avx512 )
az 5900HX 8c/16t ( 45+W ; cTDP35-54W és nincs avx512 )
de az tiszteletre méltó - hogy a "produktivitás" teszten az Inteles verzió mennyire versenyképes..
A verseny jó .. ( remélem az árakban is látszik majd a "verseny" )


és a legfontosabb "játék" ;] teszt :-)

Mottó: "A verseny jó!"

(#5471) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

(#5472) Petykemano válasza HSM (#5464) üzenetére


Petykemano
veterán

Abu a v-cache-ről:

"Kódolási feladatokban már számottevő előnye van, 15-40%-os gyorsulás is realizálható a gyakorlatban, és hasonló módon tündököl a rendszer a modernebb játékokban. Úgy tudjuk, hogy a 3D V-Cache a frissebb címekben 15-25% közötti, gyakorlatban is kimérhető előrelépést biztosíthat, sőt, az Unreal Engine 5-ben akár 30-40%-nyi extra teljesítményt is érhet."

"Az asztali termékek tekintetében csak olyan területre hoznak friss processzorokat, ahol az extra gyorsítótárnak valóban haszna van, így az erre építő Ryzenek kizárólag a játékosokat célozzák majd. Sajnos ezeknek valószínűleg az árát is meg fogják kérni."
[link]

Ez alapján azt tippelném, hogy Threadripperből nem lesz v-cache verzió,
legalábbis zen3-ból nem,
legalábbis egyelőre nem, merthogy a Threadripper egyre jobban csúszik.

A szövegezés - miszerint új verzió csak ott lesz, ahol a v-cache-nek értelme van - arra utal, hogy a döntő újítás mégiscsak a v-cache és nem lesz zen3+/Warhol jellegű ráncfelvarrás, új IOD. (Persze 100-200Mhz többlet nem kizárt)
Úgy értem, hogy a megfogalmazás nem azt mondja, hogy a v-cache-t csak ott vetik be, ahol értelme van, hanem hanem hogy új processzort oda hoznak.

Viszont ha ez tényleg a játékosok a célpiac, akkor ha Neked van igazad és csak az eleve drágább 12-16 magos példányokra teszik rá, akkor az PR-nak természetesen kiváló, mert biztosan minden reviewer lecseréli az addig tesztelésre használt 5950X-et, de a gyakorlatban szemfényvesztés, mert 12-16 magosokat leginkább az veszi, aki valamilyen munka jellegű célra is használja, de kevésbé az átlag gamer.

Ezzel együtt nem mondom, hogy ne történhetne meg, sőt.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5473) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

AMD Reports Q2 2021 Earnings: Company-wide Growth Drives Doubled Revenue
"Overall, both the enterprise and semi-custom sides of this segment are up on a yearly basis. AMD set another record for server processor revenue this quarter on the strength of EPYC processor sales. Meanwhile semi-custom revenue was up on both a yearly and a quarterly basis, reflecting the continued demand for the latest generation of consoles."

Mottó: "A verseny jó!"

(#5474) Petykemano válasza S_x96x_S (#5473) üzenetére


Petykemano
veterán

Ez nagyon kemény.
És az is,.hogy még egy ilyen szép számokat tartalmazó grafikont is kozmetikáznak: 2x nagyobb érték 3x hosszabb csík.

Ú és a margó is nőtt. Ezt a céget megviselte a covid...

"AMD began initial shipments of their first CDNA 2 architecture-based Instinct accelerators in Q2"



Kár, h nem derül ki, hogy ryzen v gpu mennyi,.és hogy a az epyc vagy konzol mennyi

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5475) S_x96x_S válasza Petykemano (#5474) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> És az is,.hogy még egy ilyen szép számokat tartalmazó grafikont
> is kozmetikáznak: 2x nagyobb érték 3x hosszabb csík.

hát igen ... :F

Lehet, hogy a FidelityFX Super Resoulution -t használták a felskálázásra ? ( ironia )

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#5476) S_x96x_S válasza Petykemano (#5474) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Ez nagyon kemény.

nézegetve az eredeti slideokat .. a https://ir.amd.com/ -ról.
( persze ott is "trükkösen" szerepelnek a grafikonok )

a várható következő negyedévest is közzétették:
ami 2021Q3 -ra $4.1 Billion ( +/- $100 Millio )
( most csak $3.85 Billio volt )
A várható Q3-as növekedés már szerényebb "csak" ~ 60% Y/Y

Vagyis az AMD-nek sikerült rátapadnia az Intel magas profitcentrumaira.

A 2022Q1/Q2 lesz érdekes.

Mottó: "A verseny jó!"

(#5477) solfilo válasza S_x96x_S (#5476) üzenetére


solfilo
veterán

Örvendetes, hogy 5. negyedéve rekordot hoz a szerver proci eladás, kíváncsi leszek majd a 2021Q2 piaci részesedésre. Elég sok idő volt, míg elkezdett az AMD a konkurensekhez képest értelmezhető nyereséget termelni, bevallom azt hittem gyorsabb lesz ez.

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#5478) S_x96x_S válasza solfilo (#5477) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> míg elkezdett az AMD a konkurensekhez képest
> értelmezhető nyereséget termelni,

mely konkurensekre gondolsz?
mivel itt főleg a CPU -ra fókuszálunk ..
nem sok nyereséges Szerver CPU van. Az ARM szerver procik helyzete még nehezebb - azok még csak a Cloud-ban mennek.

A Szerver/cloud oldalon lassabb a validáció - nem véletlen, hogy az AMD az AM4-es consumer piacra dobta ki eddig leghamarabb a termékeit.
Én például a Linux-os támogatás késlekedésén látom, hogy ez nem csak önmagában a hardverről szól.

A nyereség inkább annak a döntésnek is a következménye, hogy a consumer piacot teljesen háttérbe tolták és majdnem minden chiplet ment a "zsírosabb" szerverpiacra - és az OEM megrendelőknek.

szerintem. :R

Mottó: "A verseny jó!"

(#5479) solfilo válasza S_x96x_S (#5478) üzenetére


solfilo
veterán

Bevallom Intelre és Nvidiára gondoltam, nem nagyon lehet megmondani a szervezeti felépítés miatt, mennyi profit jön prociból, konzolchipek is bonyolítják a helyzetet. :B

Arra nagyon kíváncsi lennék, mennyit nőttek a szerver proci eladások, mekkora nyereséget hoztak, tehát hogy mi a szerkezete az enterprise, embedded, semi custom szegmensnek. Ha abból indulok ki, hogy a konzolchipeken nem nagyon változik a marzs, de legalább is gondolom nem nő, és ennek a szegmensnek jobban nőtt a profitja, mint az árbevétele, akkor gondolom a nagyobb profittal kecsegtető szerverprocik húzhatták a nyereséget itt, csak ez nem igazán van kihangsúlyozva se a dián, se a szöveges értékelésnél.

solfilo

(#5480) Petykemano válasza solfilo (#5479) üzenetére


Petykemano
veterán

Elég messze van még az AMD.
Itt most arról beszélünk tulajdonképpen 3 technológia szempontjából sikeres év után $2b-ról sikerült $3-4b-ra emelni az árbevételt úgy, hogy ők szolgálják ki a DIY piacot, a konzolokat, és a Top500 szuperszámítógépeket is.
Ehhez képest az Intel még mindig 6-8-szor akkora árbevétellel rendelkezik, az AMD növekményét szinte meg se érezték.
Van még hová nőni. Eközben viszont a másik oldalról arról beszélünk, hogy hát az AMD nem igazán tud több gyártókapacitást venni.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5481) solfilo válasza Petykemano (#5480) üzenetére


solfilo
veterán

Egyetértek, még sokat kéne nőni, ezért próbáltam nagyon óvatosan fogalmazni, hogy értelmezhetővé nőtt a profit, s ehhez is elég sok idő kellett.

Arra van tippetek, hogy Cezanne miért jöhet DIY-re, mikor a Renoirt nem mutatták itt be? Ebből én arra gondoltam, hogy a kapacitásgond érdemben javulhatott. De közben meg jönnének a kisebb Radeonok, konzolok még mindig csak rendelésre, etc. Mintha megnyugodtak volna, hogy lesz elég wafer, vagy csak homályban tapogatózok. :D

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#5482) HSM válasza solfilo (#5481) üzenetére


HSM
félisten

Szerintem a Cezanne-t egyszerűbb gyártani és nem von el lapkákat a legdrágábban eladható szerver CPU-któl. Ez az én tippem.

(#5483) S_x96x_S válasza solfilo (#5481) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Mintha megnyugodtak volna, hogy lesz elég wafer,

folyamatos kapacitásbővülésre lehet számítani ..
Egyrészt egyes TSMC ügyfelek átkerülnek 5nm-re ; .. és a GPU fronton is kisebb a MiningHype ..

AMD CEO: Chip Shortages to Last Till Year’s End, But Supply Should Improve w/ Every Quarter

"According to Dr. Su, the situation will vary from segment to segment, but the deficit of components is expected to continue until the very end of the year. As for 2020, it’ll depend on the market demand and how much the manufacturing capacity is improved over the coming months. However, not all is gloom and doom. As we’ve seen over the last few weeks, the supply and prices of CPUs and GPUs have been rapidly returning to normal.

She stated that AMD is working hard to increase the production capacity every quarter, and hopes to catch up with demand by the holiday season. The supply of the budget and upper midrange Radeon RX 6000 graphics cards (6700 XT) should see a marked improvement in the coming months, followed by the Ryzen 9 SKUs. The higher-end Navi 21-based products won’t return to MSRP anytime before Q4.

AMD is expected to launch the 6nm-based Rembrandt mobile APUs and the Warhol (Ryzen 5000 XT) desktop processors, as well as the 3D V-NAND based Ryzen processors sometime in early 2022. The latter should retain the AM4 socket and DDR4 memory while the former will take advantage of LPDDR5 memory."

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#5484) Petykemano válasza solfilo (#5481) üzenetére


Petykemano
veterán

> "Arra van tippetek, hogy Cezanne miért jöhet DIY-re, mikor a Renoirt nem mutatták itt be? "

Volt Renoir desktop, csak de csak PRO 4750G néven. Tudom, az nem DIY, de volt asztali változat.

Nem túlmagyarázva: az én tippem az, hogy a Cezanne minimum fogyasztása nem annyira jó, mint a Renoir volt, illetve a Lucienné most. Tehát szerintem több lehet a túl sokat fogyasztó selejt.

Egyébként természetesen ha nem "hibás egyedek, ami rendeltetésszerű helyén eladhatatlan", akkor a kapacitás határoz meg mindent.
Viszont HSM megjegyzését ("Szerintem a Cezanne-t egyszerűbb gyártani és nem von el lapkákat a legdrágábban eladható szerver CPU-któl.") Közvetlenül nem von el lapkákat, de egy Cezanne-ból kijönne két zen3-as lapka is terület alapon. Logikus lenne inkább még két zen3-as lapkát gyártani és akár 5600X-től 5950X-ig bármilyen formában eladni.

A kérdés tehát az, hogy ha a 7nm kapacitásról dönthetnek, miért arra fordítják. Tehát az lehet még, hogy kevés az IO lapka, vagy azoknak az összeszerelő gyártósoroknak a kapacitása is fullon lehet, ahol az IO lapkákat és a CCD-ket összeszerelik. Ilyen esetben hiába tudnál még CCD-t gyártani és akkor talán érdemesebb Cezanne-t, amit ennélfogva "egyszerűbb gyártani"

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5485) HSM válasza Petykemano (#5484) üzenetére


HSM
félisten

"Logikus lenne inkább még két zen3-as lapkát gyártani"
Igen, terület alapon. De gyanítom, azért nem költségmentes az átállás a gyártósor és gyártott lapka tekintetében (arra gondolok, nem biztos, hogy hirtelen tudnának Cezanne helyett Vermeer-t gyártani adott 7nm kapacitás mellett a pillanatnyi kereslet függvényében), a Cezanne-t pedig amúgy is gyártják a notebookok miatt. Illetve a gyártást korlátozhatja/drágíthatja a máshol gyártott IOD beépítése, ami szintén nem gond a Cezanne-nél, ahogy írod is.

Egyébként jó meglátás az is, hogy lehet bőven a notebookos fogyasztás keretből kilógó Cezanne, amit így szépen lehet értékesíteni olyan piacra, ahol nem gond pár W plusz fogyasztás.
Illetve a mostani GPU árak/ellátás mellett a beépített IGP is szerintem hasznos extra, ami ráadásul a konkurenciánál is a legtöbb modellnél adott.

(#5486) solfilo válasza HSM (#5482) üzenetére


solfilo
veterán

& S_x96x_S & Petykemano

Köszi mindenkinek a tippeket, ezekre nem is gondoltam, nem lennék meglepve, ha mindegyik említett hatás érvényesülne. :)

solfilo

(#5487) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

Az Intel idén csak a 12Gen K(F) modelleket tolja ki a Z690-el.
kb. november elején ? ( "between October 25th and November 19th.")
és a maradék jövőre a CES után jön ...

Kérdés, hogy az AMD kihozza-e novemberben a ZEN3 3D V-Cache-t.
Marketing szempontból valamit mindenképpen mutatnia kell a piacnak,
legalább azt, hogy érdemes-e várni a 3DV-cache-re; és ha igen, akkor mennyit ...

Mottó: "A verseny jó!"

(#5488) S_x96x_S válasza solfilo (#5479) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Arra nagyon kíváncsi lennék, mennyit nőttek a szerver proci eladások,

Az STH - komplexen értékelte - és berakott pár Inteles slide-ot is.
STH: AMD EPYC Expands as Intel Xeon Contracts in Q2 2021

pl. hogy az Intelé - hogy csökkent - miközben a kereslet az egekben.
persze ennek sok oka van ( az ügyfelek kivárnak a gen5-ös szériára, ARM cloud előretörés és persze az AMD Milan. )

azért látszik, hogy az Intel marginja erőteljesen csökkkent..
és még ezért a csökkenő piaci részesedés megtartásáért is kemény árengedményeket kellett adnia.

Mottó: "A verseny jó!"

(#5489) solfilo válasza S_x96x_S (#5488) üzenetére


solfilo
veterán

Köszi, nem semmi! :Y

solfilo

(#5490) Petykemano válasza S_x96x_S (#5488) üzenetére


Petykemano
veterán

Ha jól értem, az egész Data Center üzlet negyedévente $7b az intelnél.
Ezt az operating margint félreértem, vagy nem itt kéne szupermagasnak lenni, merthogy ez a zsíros részleg?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5491) hokuszpk válasza S_x96x_S (#5483) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

"AMD is expected to launch the 6nm-based Rembrandt mobile APUs and the Warhol (Ryzen 5000 XT) desktop processors, "

Namostakkor megis lesz Warhol ?

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#5492) S_x96x_S válasza Petykemano (#5490) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Ezt az operating margint félreértem, vagy nem itt kéne
> szupermagasnak lenni, merthogy ez a zsíros részleg?

Az Intelnek
az előző évben még 44% volt az operating margin;
de most már csak 30%

persze ezt nehéz összehasonlítani az AMD számaival ..
a "zsirosság" a konzol és a PC chipekhez képest értendő..

"Su said datacenter CPU sales had almost doubled year on year, and we reckon in our model that they grew by 96.5 percent year on year, to $657 million, and importantly grew sequentially by 7.9 percent from the first quarter of 2021. Datacenter GPU sales were up by 101.6 percent in our model, to $125 million, which represented an 86.6 percent growth sequentially from Q1 2021. It is hard to say what operating income this datacenter business provides, but it is clearly more profitable per dollar than the game console or PC chip businesses are, and some day we will build a refined model that gives our best guess on this."
https://www.nextplatform.com/2021/07/28/amd-is-finally-trusted-in-the-datacenter-again/

"Our first guess is that AMD’s operating incomes are aligned to Intel’s because they are fighting all the same costs, and each other, so call it 30 percent of revenue, which works out to $234 million. Before eliminations from corporate overhead, that is about 25 percent of the operating margins for the company against around 20 percent of the revenues. At 35 percent operating margins, the datacenter business would account for 30 percent of AMD’s total operating profit, and at 40 percent operating margins, the datacenter business would account for 33.8 percent. These are the high-water marks, and are still very, very small compared to Intel’s Data Center Group, which had $6.46 billion in sales and $1.95 billion in operating income in the same quarter. Intel’s datacenter business is still 8.3X as large in terms of revenues and profits as AMD’s. But then again, not so long ago it used to be infinitely larger, and if you go further back, it was only 4X as large. It is not inconceivable that this ratio gets driven down to 5X, 4X, or maybe even 3X in the technology and price war that started in 2017 and is really ramping up now."

Mottó: "A verseny jó!"

(#5493) S_x96x_S válasza hokuszpk (#5491) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> "AMD is expected to launch .... megis lesz Warhol ?

szerintem:

expected == egyes pletykák szerint ..
és az csak az újságirói kiegészítés ..

valami lesz, de hogy minek fogják hivni
és pontosan mit tartalmaz, az most még nagyon homályos.
:R

Mottó: "A verseny jó!"

(#5494) hokuszpk válasza S_x96x_S (#5493) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

nem zörög a haraszt
ha nem lép rá a paraszt ! ;]

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#5495) S_x96x_S válasza Petykemano (#5490) üzenetére


S_x96x_S
őstag

"AMD Gross Margin: from 27% (2016) to 48% (2021)."
https://twitter.com/BitsAndChipsEng/status/1420707893570048004

Mottó: "A verseny jó!"

(#5496) Z10N


Z10N
veterán

(#5497) Petykemano


Petykemano
veterán

"AMD Mendocino | MDN-A0
Zen 2 | socket FT6
CPUID 0x8A0F00"
[link]

Talán.vágott xbox chip?
Esetleg hibás steamdeck? (van gogh)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5498) S_x96x_S


S_x96x_S
őstag

(#5499) Petykemano válasza S_x96x_S (#5498) üzenetére


Petykemano
veterán

Kár, hogy zen3 nem szerepel a tesztben. (az egyszem 5800X-en kívül ott a végén)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#5500) hokuszpk válasza Petykemano (#5497) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

nemtom, de ha annyira tuningbarat lesz, mint anno az Intel Mendocino, akkor best buy :D

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.