Hirdetés
- Jéghorgászat
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Tökéletes töketlenség
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daywalker
addikt
válasz tzimash #29041 üzenetére
Én 1:10 hipós vízzel szedtem le anno. Semmi baja nem lett, azóta is köszöni jól van. Ne pazarold rá a drága carbót...
Simán beletettem és ledörzsöltem finoman. Esetleg mosogatószivacs (nem durva oldalával) is szóba jöhet.[ Szerkesztve ]
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz MrChris #29035 üzenetére
Mármint mi maradna kicsi? A lányod vagy a teknős? Mert egyiket sem könnyű befolyásolni Max szenvedteted a teknőst kis helyen, de nem érdemes, az is csak egy élőlény. Nekem és a nővéremnek nagyon régen volt, vagy 20-24 évvel ezelőtt még gyerekként, de el lett ajándékozva inkább. Takarítani kell rendszeresen...és akkor nem büdös, főleg ha van tető felette, úgyis kell neki világítás, fény, vízmelegítő. Ja és nem igazán akvárium kell hozzá, hanem terrárium(ami nem folyik), nagyobb alapterületű és inkább laposabb. És valami amire ki tud mászni. Egyébként érdemes átgondolni ezt a dolgot, mert sokáig él egy teknős, a hirtelen fellángolást kerülni kell, mert azért kell gondozni...plusz nem az a simogatós állat, ha kirakod akkor meg el tud szökni, szekrény mögé stb, aztán a büdös életben meg nem találod rossz esetben.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Elkezdtem tegnaptól adagolni az easy carbót mindkét akiba, kíváncsi leszek, használ-e, vagy csak vakítás
-
Daywalker
addikt
válasz turbulencia8 #28949 üzenetére
Ez így azért nem igaz, nagyon sok növény megél low techben. Mohák, Cryptok stb Nekem sem csak anubias van bent.
-
Daywalker
addikt
válasz dugynok #28943 üzenetére
Köszi, én is ott lakom amúgy, az asszonyt ma el is zavartam egy kis Carboért, ha jön haza a melóból...(múltkor azért hozattam házhoz, mert nagyobb rendelés volt, ingyen szállításba beleesett, és akkor épp nem jártunk arra).
adam3: Sajnos nem annyira. A Transoflex ugyenez pepitában...elveszik egy 3 méter hosszú csomag, érted ezt? Nem egy boríték, hogy elvesszen. Aztán persze meglett, de felhívni nem lehet őket (fél óráig zenél, aztán meg nem történik semmi vagy kinyomnak), ott is csak úgy sikerült, hogy az eladóval kellett őket felhívatni, hogy mi a rák van. Meg is írtam nekik (mmint a ToF-nak), nem is válaszoltak. Ennyire érdekli őket.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Feltéve, ha az nem a GLS. Márpedig az. Múltkor én is rendeltem, és valami 3-4 napra hozta meg a csomagot - hozzáteszem, BP-re. Ott rohasztották a raktárban. Másik GLS-es csomag ugyanez, ott is rossz elosztóba ment a csomag. Katasztrófa a helyzet a futárpiacon.
-
Daywalker
addikt
válasz haxiboy #28930 üzenetére
Nem kell rászórni semmit. Egyrészt csúnyán néz ki, másrészt pedig össze fog keveredni úgyis.
Nekem az anci és a harcsa sem túrja. Bár volt egy idő, amikor utóbbi fejjel lefelé volt benne és túrta, de ha rendesen kap kaját, akkor inkább lustálkodik, nem bajlódik a túrással. Az anci pedig inkább a fán vagy levélen, üvegen lógott, nem túrt soha. De mondom, ez nálam van. Ha táptalajozol, akkor tegyél hálót a táptalajra, akkor azt nem túrják szét. Ha széttúrják, jöhet az algainvázió..."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz turbulencia8 #28918 üzenetére
Köszi! Hátteret nem akarok, a másik akvárium van, ráadásul eléggé jó, de erre inkább fekete fólia lesz talán.
-
Daywalker
addikt
Aljzat kérdésem lenne. Most mindkét akváriumban manado van, de hamarosan indítok a kisebb helyett egy nagyobbat. A lényeg, hogy gondolkodom azon, milyen aljzat legyen. Elégedett vagyok
a Manadoval, nem rohad be, lehet porszívózni, növények fejlődnek, ültetés gondom sincs, ára is elfogadható. Viszont nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy világos aljzat kéne. Vegyes halas-növényes, low tech lesz, de nem tudom mi lenne az ideális. Van valami költséghatékony, amivel nem kell szívni, nem iszaposodik el, nem poshad be és világos színű? Esetleg taptalajt is tennék alá... Ötletek?"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #28899 üzenetére
A SZAT ugyanezt tudja, nem? Igazából én a Purigenről csak jót hallottam, de baromi drága.
-
Daywalker
addikt
Perlonvatta, és mehet vissza. Bár egyesek azt mondják nagyon lefogja a szűrőt, szerintem nem igaz, max ha nagyon koszos, de időnként ki kell mosni és mehet vissza. Nekem mondjuk most nincs bent épp...nem látom, hogy így jobb lenne a flow.
haxiboy: Nincs több rekesz, kettő van, abból kell gazdálkodni, azt kell feltöltened. Egyik megoldás, amit szoktak, hogy alulra kerámiagyűrű, rá szivacs, felülre vmi biológiai (akár siporax) és rá perlon, és ennyi. Nekem a kisebbik szűrőbe, ami szintén kétrekeszes, alul szivacs, rajta siporax, felül pedig csak eheim substrat. A lényeg, hogy a legkevésbé sűrűtől ment az egyre sűrűbb fele. Alul, ahol nincs rekesz, oda ne tölts semmit, ülepítőként szolgál. Egyébként a szivacs is kiváló szűrőközeg, van aki csak azzal üzemelteti a szűrőt, de ők gyakran többféle szivacsot raknak bele, alulra kevésbé sűrűt, felülre sűrűbbet. De ezen a téren nincs tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Szerintem a golyó helyett Matrix Trop, Sera Siporax, a szén helyett pedig Purigen mehet, ha nagyon akarsz ilyesmit. Viszont ha biológiait raksz bele akkor változtatni kell majd a sorrenden egy picit.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Intel fan11 #28829 üzenetére
Indítsd el és szívd meg szájjal a kifolyó ágat majd dugd víz alá.
-
Daywalker
addikt
válasz Vampire Bat #28827 üzenetére
Imádom őket. de sajnos nekem már egy sincs. Elmentünk nyaralni és akire rá volt bízva a lakás és a halak...nos az nem tom mit csinált, mert elpusztult a két béka és a másik akiban az anci is...hogy túletette, vagy nem etette, vagy mosatlanul (emiatt berohadva és döglötten) adta be az (akkor valószínűleg már nem) élő eleséget, nem tom, utóbbi sanszos...mert amikor megláttam a hűtőben hogy néz ki...nem tudom mi történt, pedig mielőtt elmentem ugyanúgy volt vízcsere és melegebb sem volt, mint előtte, tehát egy nagy X. Nyilván nem hordtam le érte, de mérges voltam. Azóta nem vettem másikat. Amúgy kicsit vadak, kajálásnál bántják a halakat, még a nagy vitire is ráakaszkodnak, szóval nekem nem lesz több.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz xxxjjjkkk #28775 üzenetére
Igen, köszi, ez hasznos volt. 45ost nem akarok, csak nagyjából tudni akartam milyen lehet a 30-as, így van mihez viszonyítani.
Dugyunok: hmm, tényleg ott is van, ralesek, köszi
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Az én kérdésemre senki sem tud válaszolni?
-
Daywalker
addikt
Lenne egy hülye kérdésem. Akarok szűrőszivacsot venni, de szeretném megtudni, hogy milyen sűrű a tm30. Szoval hasonlítási alapnak a klasszikus mosogatoszivacsot venném, az minek felel meg, 30 vagy sűrűbb? Ami az eheim professional szűrőkben van kekszivacs az lenne a 20? A tm10et ismerem, az van a tetrahoz. Thx a segítséget előre is.
-
-
Daywalker
addikt
Manaball az az aquadepo-féle amazing soil cucc? (ja közbe látom egyről beszélünk). De az is lehet, hogy Manado (JBL gyártmány)? Utóbbi eléggé elterjedt, sokan szeretik, kezdők is, haladók is, és persze van aki nem szereti. Egyetlen hátránya van, hogy sokat kell mosogatni, mert eléggé poros gyárilag, de ez függ attól, mikori gyártmány, mennyit pakolgatták stb. Nem a világ vége átmosni, pár órás elfoglaltság max. Ja és porszívózni is lehet, sokak állításával ellentétben...bár ha jó a flow akkor nem megy bele a mulm.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Dealer95 #28746 üzenetére
"Hol írtam, hogy nem ajánlom a LED-et? "
Nem mondtam olyat, hogy te azt mondtad, hogy nem ajánlod. Azt aldebaran írta
De a kérdésemre választ kaptam, tehát a megvalósítás technikai részére értetted, hogy valaki nem ért hozzá. Ez mindenre igaz, sőt a fénycsövesre is vonatkozik. Ha barkácsolsz, az aztán még nagyobbat csap, mint egy 12 vagy 24 voltos kis táp Az olcsó gyári szettben lévő tetőkbe pedig általában mindig eggyel kevesebb cső fér, mint kéne, tehát a LED jól méretezhető. Persze ész nélkül nem szabad belevágni, de ez azért egy alap dolog, bármihez is kezd hozzá az ember...
Amúgy vannak jó IP65-ös szalagok, amiken nem sárgul meg a szilikon, ha jó a forrasztás meg a zsugorozás, akkor a biztonság is a helyén van.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Dealer95 #28744 üzenetére
Egészen pontosan mit értesz az alatt, hogy nem ért hozzá? Azért a LED szalag nem atomfizika, és sajnos általában nem lehet semmilyen infót szerezni (spektrumot szinte kizárt, egy CRI-t még talán, a szokásos adatokon felül) a LED szalagokról, tehát max találgatsz, hacsak valaki nem próbálta ki előtted. Mindenesetre én jó ideje olvasom az FB-s akvarista csoportokat és nem nagyon láttam még olyat, akinek a LED lett volna a problémája az algásodásnál, sokkal inkább vízminőség és tápozás, ritkábban áramlás, és a sok-kevés fény miatt szokott előfordulni, nem a spektrum miatt. Lehet, hogy van az a szint, amikor számít...
Nekem nincs sok tapasztalatom, tehát nem ellentmondani akarok, csak érdeklődöm, mert a következő akváriumra csak LED-et akarok, így inkább érdeklődve figyelem, amit írtok. Viszont az biztos, hogy ilyen előre legyártott 60-100 ezres lámpára nincs keret.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz aldebaran #28739 üzenetére
Ez a LED vs cső örök vita lesz. Én úgy látom FB csoportokban szépen elvannak a LED-ekkel, sőt...kifejezetten szép akváriumok készültek így.
Exian: amit én ajánlottam gyepnek, az nem kifejezetten gyep, hanem inkább fű, csak CO3 nélkül abból lehet valami gyepszerűt kihozni. Egyébként kell a Co2, ahogy aldebaran is írta.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Nemrég írta valaki, hogy gyep szinten az Echinodorus tenellus-szal kéne próbálkozni low tech szinten, azzal lehet sikert elérni.
Szűrő meg amire pénzed van, minél nagyobb vízforgatással. Én hasonló méretben gondolkodom (120x40x50-60) és egy Tetra EX1200-at vettem már hozzá. Fele szivacs, fele biológiai töltet (siporax és matrix trop), egy kis purigennel. De ezen kívül vmi erős Eheim Classic is jó vagy Fluval, JBL, Hydor Prof (utóbbiból most volt két jó is jófosáson, de az erősebbiket már elvitték).
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #28730 üzenetére
Tipikus magyar kereskedő. Fordítva ülnek a lovon...aztán csodálkoznak, ha nincs forgalom vagy a hátuk mögött köpködnek rájuk...
-
Daywalker
addikt
válasz xxxjjjkkk #28713 üzenetére
Úgy úgy ahogy a kolléga mutatja, ennek ilyen hülye alakja van, nem is értem... Mondjuk lehet Lily lesz belőle előbb vagy utóbb így ezt el lehet felejteni, de most ezt kéne kitakaritani. A rizses módszer félig működött, a többit holnao este probalom ki. Az a baj, hogy az egész kanyar miatt a drót lefelé nyomja a kefet, így csak az egyik fele tiszta az also csonek, a másik fele nem. Forgatni meg nem lehet. De nem fog ki rajtam
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #28711 üzenetére
Köszi
Hát, a JBL nekem nem keményedett meg. Igaz, ahol az akiba belóg és erős fény éri, ott elmattult, beopálosodott, azaz már nem átlátszó, de csak ott. De amúgy teljesen jónak tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #28709 üzenetére
Nem voltam, mikor elvégeztem a gimit, pont abban az évben törölték el a sorkatonaságot De amúgy már az asszony is javasolt hasonló módszert, igaz ő (vegyész) szódabikarbónát ajánlott ecettel, hogy a buborékok lebombázzák Nah, ki fogok mindent próbálni, köszi az ötleteket
Amúgy még egy kérdés: le fogom cserélni a csöveket. Van annak jelentősége, hogy átlátszó vagy zöld a cső? Tehát mondjuk a zöld csőbe kevesebb fény jut így kevésbé algásodik vagy ilyesmi, vagy ez csak dizájn? Ettől függ, hogy tetra vagy jbl csövet veszek (előbbi színtelen, utóbbi zöld). Az eheimhez zöldem van amúgy, szintén jbl.
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #28706 üzenetére
Köszi, van kefe, de mivel nem U alakú ez a szar, hanem szögletes, elakad, és nem lehet csak úgy huzigálni benne.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Kérdés...van egy tetra szűrőm, annak az U alakú (mondjuk inkább, hogy ilyen |_| alakú kemény műanyag csövét (átlátszó kemény műanyag, a ki- és befolyó ágakat köti össze a szilikon csőven) mivel lehet kitakarítani? Kefe nem fér be rendesen, ecet nem oldotta ki, keményebb anyaggal nem mertem neki menni még. Tehát mivel mehetek neki?
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #28689 üzenetére
Na, pont én is így vagyok, csak a postázással. Akartam egy litert próbából venni, arra nem akartam majdnem 50% postaköltséget fizetni. De akkor majd kiszámolom mennyi kell összesen és berendelem egyben. Amúgy találtam Pesten 2900/liter áron...persze ha sok kell, akkor már nem éri meg.
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #28685 üzenetére
Oké csak nem akarok egy rakás postaköltséget fizetni, ennyire nem szeretem azt a vállalatot Főleg, hogy ha akarok még, akkor megint szívás..tehát jó lenne helyi beszerzési forrás.
-
Daywalker
addikt
Van valakinek ötlete, hogy BP-en belül, lehetőleg a budai oldalon hol lehet kimérve Siporaxot venni? Egy boltot találtam kőbányán, de jobb lenne közelebb.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
A napokban olvasgattam az akvakertész fórumot, mert én is szeretnék gyepet, de azt mondták, hogy low tech szinten eléggé nehéz ügy...egyszer én is próbálkoztam vele, de nem maradt meg sajnos. Persze ez egy próba volt, lehet valamit elszúrtam.
Ami a fűtést illeti, a nagyobb nem baj, legalább nem megy állandóan, csak rövidebb időre kapcsol be. Nekem külső Hydor van, 200 wattos 100+ literre és nagyon elégedett vagyok vele...bár ilyen melegben inkább hűteni kéne Világítás low tech szinten 0,5 watt/liter, ha nem tévedek (persze ha fénycsőről beszélünk, a LED más tészta).
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #28612 üzenetére
Tudom, csak 1,7 fér el bele, de annyit nem kapni Vagy egy, vagy kettő. A TM 30 felülre meg csak perlon helyére, hogy ha még vmi darabka át akarna jutni, akkor azt megfogja, plusz oda is tud telepedni. Asszem valamelyik nagy Eheim szűrőben (2075?) is így van. Ja nem, benéztem, az van legelöl, csak már a fejbe beépítve. Akkor átszervezem minnyá
Lehet hogy bio rio helyett inkább 3 liter matrix trop és akkor az elfér két kosárban, így nincs maradék sem.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Nah úgy gondoltam, a következőképp csinálom meg a szűrőt (fentről lefele haladva):
1 liter ADA Bio Rio + 250 ml Purigen + TM 30 kékszivacs
2 liter matrix trop
1 liter siporax + fekete szivacs (szintén TM10)
2 gyári fekete szivacs (TM 10-nek tűnik)"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
-
Daywalker
addikt
Ez is használt, először összeraktam, zörgött mint az istencsapása...mondom biztos levegős, hát nem..na mondom szétszedem. Erre valaki nem tekerte vissza close állásba a rotort tartó reteszt. Jó, hogy nem tört el. Összeraktam és csendes, tökéletes.
Nekem csak ritkás fekete szivacs van, nem tudom tegyek-e bele a sűrűbből.
Az eheimet szerintem én sem szedtem szét már lassan egy éve, majd nemsokára rászánom magam, perlont tuti ki kell dobni, mert az retkes lehet, meg a szivacs kérdéses. Na majd belelesek
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz xxxjjjkkk #28595 üzenetére
Jah, csak használtan Prime volt, újonnan nem akartam venni...sebaj a különbözetből veszek egy hydor külső vízmelegítőt. Egy már van, baromira bevált.
Bringasisti anno írta, hogy csak szivacs van neki, hiszek neki, hogy jó. Akkor sok szivacs meg egy pici matrix, kicsi kerámia (csak az íze kedvéért) jó lesz. Perlont meg majd kidobom, ha beállt rendesen...(az Eheimből is ki fogom hajítani szerintem).
-
Daywalker
addikt
válasz xxxjjjkkk #28592 üzenetére
Hydort akartam, de a Prime 30-cal elég sok a baj legalábbis a régiekkel biztosan...legalábbis sokat olvasgattam magyar és külföldi fórumot is. Eheim Classic lett volna, de végül ez lett Sosem baj, ha nagyobb, tapasztalatom szerint a 2224 meg nem elég ekkora aksira ami, ami ugye 750 litert/órát tud.
Amúgy harcsás/vitorlás aksi, meg karmosok vannak benne...szóval komoly növényzet nincs, ami talajba nő, csak ami fára-kőre, mert kitúrnák...(a másikban vannak guppik, cápamárna, neonok, szóval ez a harcsás a dühöngő akksi, a másik a nyugodtabb ).
Na mindegy is, szivacsot mindenképp benne akarom hagyni, lehet akkor mindkét kosárban, csak az egyikben sűrűbbre kéne cserélni. Korábban itt is olvastam többektől, hogy csak azt használják és bevált, de azért akarok bele még vmit. Lehet, hogy akkor csak kerámia és matrix lesz, plusz szivacs és ennyi. Mivel elég nagy a flow, így a perlontól nem bánom, ha visszafogja egy picit. Az aktív szenet nem szándékozom beletenni. Max tényleg purigen...
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Üdv, újra itt egy hosszabb kihagyás után.
Azt tervezem, hogy a második akváriumomat nagyobbra cserélem, 60 helyett 120 literesre. A szűrőt be is szereztem hozzá, a régi Eheim pickup helyett egy Tetra EX1200 lesz. (Megcsaltam az Eheimet, pedig a másik akváriumban 2224 megy rendületlenül, de szerintem éppen csak elég - alga nincs, de a flow nem annyira szedi a mulmot, mint szeretném).Tehát meg is van már a tetra, sikerült használtan venni egy teljesen jót, olcsón, viszont töltet csak aktív szén és a ritkásabb fekete szivacs van, utóbbi két kosárban is. A kérdés, hogy mivel töltsem fel? Olcsó, de jó anyagokra gondoltam, mint a Matrix Trop, de mindegyikbe nem akarok azt tenni, mert eléggé lefogja majd. Plusz lenne benne szivacs, perlon, de ezen kívül még kerámiacső jutott eszembe, de az Eheim Mech, ami a másikban van, az is eléggé drága, van valami alternatíva erre?
Láttam időközben itt eléggé sokan kísérleteztek alternatív anyagokkal, kinek mi jött be? Lávakő esetleg?Köszi a tippeket!
-
Daywalker
addikt
Hi! Van valakinek tippje arra, hogy hol lehet a nagy faluban (Pesten) TF Planter tápot venni? Nem hozatnék Szegedről vagy Debrecenből, ha nem muszáj...
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #23888 üzenetére
Fehérje? És hogy csinálod?
-
Daywalker
addikt
válasz havri1 #23829 üzenetére
Hi! Laborban mértem, nem tesztcsíkokkal, tehát tizedpontosságig.
Ha neked 2226 van akkor ez ugyanaz, csak egy kosárral kevesebb. Eheim substrat és mech van benne, plusz szivacs meg perlon. Gyári töltet lényegében.
A kaját akkor csökkenteni fogom mindenesetre."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz Shrimplandhu #23827 üzenetére
Napi 1x etetek (1 v 2 kocka krill rák), van koplalós nap. Sok hal sincs, 120 literen 10 neon, most már csak 4 guppi (7-ből ennyi maradt) illetve még kettő, ami a születésből megmaradt, de még kicsik, 1 anci (2-ből most már csak). Eheim 2224 viszi az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz turbulencia8 #23824 üzenetére
Köszi.
Most ugyan nem mértem, de a múltkori elhullásoknál is 0 volt az ammónia, azóta pedig semmi sem változott a szűrésen, csak a hal lett kevesebb."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
Srácok, teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom mit csináljak! Egyszerűen sok az elhullás mostanság, és nem tudom hol a hiba. Ma reggelre egy anci mondta be az unalmast, pedig nem volt semmi jele. Előtte 3-4 hetente egy guppi ment el, és most is van egy kevésbé jó állapotban (kicsit meghajlanak, kicsit szürkésebbek lesznek, nem terül szét az úszójuk olyan szépen, látszik h kapkodják a levegőt, pár nap és nyekk). Nem változtattam semmin, szűrőt nem piszkáltam rég, vízcsere megvan heti-kétheti, ahogy sikerül. Tápozás is tengeri fagyasztottal megy élő tubifex helyett (azóta h ezt kapják mintha rosszabb lenne a helyzet), ahogy javasoltátok, ancik továbbra is répa+ubi kombót kapnak mosva, forralva, fagyasztva leforrázva. Szóval passzolok, kezdem unni, hogy mindig van valami. Tipp, ötlet?
-
Daywalker
addikt
Nincs időm vele tökölni, JBL vízelőkészítő megy bele...addig áll amíg leszívom a vizet (5 perc kb) utána megy is vissza az új (az kicsit több, kb. 10 perc). Addig lelövöm a szűrőt és elzárom a csapokat, így a vizet sem engedi el.
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #21442 üzenetére
És ebben mennyit segít a jet-szerű fej? (Ami ugye egy eheim venturis cucc eredetileg csak nincs rajta a plusz cső meg a csap).
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21382 üzenetére
Hát ne tudd meg, én is alig bírtam ki.
Innen nem látszik vésznek az aljzat, gondolom a kép csal picit, de annyi baj legyen. Reméljük a halak is szeretik a fahéjat"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21380 üzenetére
Hú, de gyors voltál....én 6 hetet vártam a betelepítéssel. Szép az a fehér talaj!
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #21376 üzenetére
Hát, no igen...vannak problémák azért, méghozzá a növényekkel, és még nem tudom mi tévő legyek. Egyszerűen a Vallisneria Tiger kirohadt, hiába volt jól beültetve. Van még egy pár gyökér, de arról sem felfele nőnek a szálak, hanem a szélrózsa minden irányába, és idővel megbarnul a gyökere, onnan pedig nincs visszaút. Nem értem mi baja van. Valahol azt olvastam, hogy bizonyos PH-ra és keménységre így reagál (képek is voltak).
A monte carlo szép lassan eltűnik, az sem bírta. Igaz, az azért nem annyira low tech, mint állították, szóval azzal picit átvertek a GA-ban.
A moha és az anubias rendesen nő, utóbbi meglepően gyorsan hoz új leveleket és terjeszkedik. Szóval most kellene valami low tech előtéri, és valami hosszúra növő háttérnövény is, mert kevés a gaz És szerintem veszek TF Planter tápot is, mert ez a Tropica felemás eredményt adott.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #21374 üzenetére
Feleségem ivóvízlaborban dolgozik (mellette egy laborral odébb pedig a szennyvíz )
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #21367 üzenetére
Köszönöm, én is valami ilyesmire gyanakszom (mivel a tápozást kilőtted) Kár, hogy nem volt semmilyen jele, amiből lehetne tanulni, hogy a későbbiekben megelőzhető legyen a hasonló
mod: holnap lesznek biológia eredmények is, abból talán valami kiderül...[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz havri1 #21364 üzenetére
Délibáb lehetett, mert azt biztos nem írtam. Mindenesetre kösz a segítséget, ha megvan a mérési eredmény, akkor leírom (csapvizet is beméri az asszony) Apropó, ha valakit érdekel ez a laborszolgáltatás, akkor szóljon privátban (ez itt nem a reklám helye )
bringasisti: őő, ne haragudj, de ki szólt be és hol? Te mit vettél beszólásnak?
Mindenesetre szerintem félreértettük egymást, elnézésedet kérem, ha megbántottalak, semmi ilyen célom nem volt, hiszen én kértem segítséget...nyilván nem szólok be senkinek aki segít (de aki nem annak sem). Písz.Megjöttek az eredmények a másfél hetes vízről. Semmi extra.
NH4: 0 (csapvízben 0,02)
NO2: 0,02 (csapvízben: 0,02)
NO3: 17,1 (csapvízben 9,4)
PH: 7,69 (csapvíz 7,57)
lúgosság: 3,6 (csapvíz 4)
Keménység: most nem mértünk, múltkor 16 volt, a csapvízé most 15.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #21362 üzenetére
Ezt hogy értsem? Lesznek pontos mérési eredmények.
Sirandrish: egy dolog változott, az pedig a halak etetése. Elkezdtem két napja szárazat adni. Eddig csak tubit kaptak, semmi baj nem volt. Most kaptak többfélét, szúnyoglárvát és sima lemezest tegnap előtt, tegnap pedig a sera féle spirulinát.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #21359 üzenetére
Nitrátot nem írtam. Ammóniát viszont igen.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Urak, tróger voltam és hétvégén nem cseréltem vizet...eddig folyamatosan cseréltem mindig, minden hétvégén. Lehet ez az oka annak, hogy ma reggel két guppim a túlvilágra költözött? Úgy gondolnám, hogy azért másfél+ hetet azért csak ki kéne bírnia jó szűréssel. Kezdem azt hinni, hogy valamelyik szűrőanyagom nem jó, vagy nem tudom. Semmi külsérelmi nyom vagy egyéb tünet nem látszott rajtuk. Tegnap este ettek vidáman, most meg lent feküdt kettő és ennyi. Kis Sera spirulinát kaptak tegnap először, remélem nem az okozta, bár ha igen kihajítom.
Hozzá tenném, épp ma mérettem vizet, ammónia és nitrit egyaránt 0, tehát a haltápra gyanakszom...főleg h most láttam h mindkettő lejárt, bár rendesen le voltak zárva mindig.[ Szerkesztve ]
-
-
Daywalker
addikt
-
Daywalker
addikt
válasz Assimilator #21298 üzenetére
De milyen foltokra kell gondolni?
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #21291 üzenetére
Alul eheim mech plusz kekszivacs, felette eheim substrat...mas nincs. 2224-es professionel. De ugy tunik annyira nem retkesedik a keramiagyuru, alul az ulepitoben eleg sok osszegyulik. Ezert is gondoltam, hogy lecserelem a keramiat, hiszen a siporax hasonlo formaju szoval a keramiagyuru feladatat is ellathatja.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Bár úgy tűnik nincs baj a szűrésemmel, gondolkodom azon, hogy siporaxot tegyek a kerámiagyűrű helyére (úgyis hasonló alakúak). Mit javasoltok? És ha azt teszek, akkor tegyem a kékszivacsot a kosár aljára inkább?
-
Daywalker
addikt
Jaja, nekem még közel is van melóhelyhez...reméljük lesz több doboz hamarosan.
Mostanság nem tom mi van a futárokkal, múltkor a GLS-től vártam csomagot, még azt sem láttam, hogy kocsira tették, reggel f9-kor itt állt Pedig a GLS-nél gyors a track frissítés.claire78: a legjobbakat!
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #21151 üzenetére
Mondtam, hogy van előnye De én inkább megkérem a szomszédot hogy vegye át, munkahelyre rendelem stb, nem szeretek elmászni érte, főleg nem cipelni hazafele, ha nagy cuccról van szó. De mindegy is Ha valami ingyé van annak se tudtok már örülni, csak a kifogások mindig
-
Daywalker
addikt
válasz Skillet #21146 üzenetére
Nem akarok igazságot tenni, mert látom ez a pickpackpont a vesszőparipád. Én csak azért szeretem, mert olcsóbb min a posta, de az ingyen futárnál nincs jobb. Késik...és? Pickpackpontnál sem tudod mikor jön. Persze kapsz SMS-t, ami marha jó, ha ott van a szomszédban. Ha nincs, akkor el kell mászni érte...ja és volt már, hogy fél órát szobroztam a pickpackponton, mert valamiért az istennek sem akarta a rendszer fogadni a fizetést és az adatokat. Szóval én maradok a kényelmes megoldásnál és otthon várok, addig tudok mit csinálni. Ha jön a futár, akkor eszemben sincs elmenni a sehova. Szóval a hazarohanást magadnak köszönheted Látom te sem vagy egy türelmes ember...
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21111 üzenetére
Nekem mindig azt mondták, hogy egy oldalon legyenek, hogy megforduljon a víz az akváriumban. De majd az okosak megmondják.
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21088 üzenetére
"cuccoscucc" ... omg
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Az ismétlést ne számold Szóval ugyanannyi
De viccet félretéve, nem szó szerint értettem az állítólagosságot, hanem volt pár állítás, ami nem biztos, hogy úgy van - tekintettel arra, hogy én tapasztalatból írtam, nem mesélték
De ezen nem veszünk össze, mindenki azt használ amit akar"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
Nem akarok ellent mondani, de kicsit sok az "állítólag" Én LED-et használok és bár vízálló, nem csapódik le a pára, mert ez a tető kialakításától is függ nagyban. Amit én vettem, az állítólag nem sárgul meg, de ha mégis, vissza tudom küldeni gariban.
A fénycső is veszít a fényerejéből, sőt ugyanúgy tönkre megy egy idő után, szóval ugyanott vagy. A fogyasztás terén sem értek egyet, mert 18 wattból LED-del ki lehet hozni 2100 lument, egy 18 wattos cső 900 lumen jó esetben. Hőleadásban egyetértünk.
Amit vizsgálni érdemes LED-fénycső dologban az a színhőmérséklet, cri stb. Ezeknél szerintem a cső a jobb, főleg ha drága csőről beszélünk, ami akváriumhoz van. Amúgy nálam sincs más a lakásban, csak LED, GU10 és GU10 spot, pár E27. Igaz ez utóbbiak nem gagyik, hanem dimmelhető LG-k, de a többi is márkásabb, nem full kínai - ami csomó ismerősnél már tönkre ment (ezek mind ilyen banggood, aliexpress és társai szökevény).[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz turbulencia8 #21064 üzenetére
Erre majd az idő megadja a választ. Egyelőre nem kellett hozzányúlni. De ha félévente kell perlont cserélni, nem halok bele. Eddig három hónap telt el és nem csökkent a flow.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
20e egyáltalán nem drága a fűtősért, ha jó és megvan hozzá minden tartozék (!!!). Sajnos sok a hiányos a neten. Én 17+postáért vettem a nem fűtőset, igaz ebben volt perlon kivételével minden töltet. Kipróbálni nem tudtam, szerencsém volt talán (kopp-kopp).
Ahogy a topiklakók írták, alulra mehet kékszivacs, a két felső kosárba pedig siporax, a tetejére pedig...amit akarsz, én perlont raknék. Kékszivacs+2 db perlon kapható gyári szettben az eheimhez, én azt vettem meg.
A tömítéseket (gumi o-gyűrű stb) pedig kenni kell. Szilikonzsírral szokták, de étolaj is jó, ha nincs más kéznél (én is étolajozok, procihűtő pasztát mégsem kenek azért oda ). Nem kell eláztatni, csak vékonyan megkenni. Szerezd meg a manualt, ha nincs meg szólj bescannelem az enyémet, mert fontos, hogy jól legyen összerakva!A LED-es oldalon olvass utána, minden le van írva, hogy hány centinként lehet vágni, milyen toldók vannak, mekkora táp kell. Nekem forrasztani kellett, jó szarozós meló, mert amikor elvágod van két félkör alakú réz alapod (kb. 2 mm átmérővel), amire nem könnyű odaforrasztani. Tehát toldó ajánlott. A vízállóság annyira azért nem fontos, hogy minden szarrá legyen szilikonozva, ha nem meríted víz alá, szóval ne aggódj. A biztonság kedvéért a toldatokra, forrasztási pontokra lehet szilikont nyomni (ne a szalagra), csak ha javítani kell akkor szívás.
Ja és még valami: az öntapadós 3M jól átviszi a hőt, ne aggódj. Sőt a PC-kben számos helyen használnak feltapasztható hűtőbordákat, amelyek szintén öntapadós hőátadó lapokkal vannak megoldva.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21057 üzenetére
Így van. Én nem ajánlom, csak leírom a tapasztalatom azzal, ami van, aztán mindenki döntse el. Az EHEIM kapcsán pedig nagyon sokan írják, hogy jó, azért abban lehet valami. Persze aki boltos és mást árul, ott más a helyzet, illetve azokkal is, akik egyszer vettek használtan egy szart, és azóta az "eheim szar" felkiáltással terjesztik mindenhol a hülyeséget (de lehet ez hydor, tetra, akármi). Az Eheim egyetlen baja általában, hogy drága, de mást nem igazán lehet rosszat mondani többnyire, illetve nem szoktak mondani. Sógoroméknak e1901-es JBL van (az mekkora egy drabális szűrő), az is szuper hangtalan, kíváncsi leszek az hogy bírja, de még az is csak 1 éves kb.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #21054 üzenetére
Akkor születtem Nálam egy régi Eheim pickup van még a másik akiban, ami régóta megy. Hétvégén tapadókorongot cseréltem, más baja nincs. Engem már az meggyőzött.
Amúgy egyik nap a Hydort láttam az FB-n isteníteni. Érdekes, hogy szintén nagy márka és azt ritkábban ajánlják szűrőnek, persze az sem az olcsó kategória."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21051 üzenetére
Nem, ott más bajok lesznek Ez az egész VW dízel meg TSI és társai nekem nem túl bizalomgerjesztőek, sok a baj mindegyikkel De ez nem az autós topik...
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #21048 üzenetére
És ha nem dízel
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #21044 üzenetére
Lehet azt a vödröt magasra is tenni a szűrőt meg a földre, innen már mindenkinek a fantáziájára bízom.
havri1: igen, abban az esetben ha alulra nem kerámiacső kerül, akkor érdemes lehet. Én a gyári felállást vázoltam csak, de ezt jó tudni, nekem is új infó, ha esetleg változtatni szeretnék.
Én két hónap után szedtem ki a perlont kíváncsiságból, tiszta volt. Eléggé vékony anyagú a gyári, arra elég, hogy megfogja a szennyeződést, de ha tiszta akkor sokat nem fog az áramláson. Mindenesetre én tapasztalat híján nem akarok okosabb lenni a gyártónál, követem az előírásokat, inkább benne hagyom.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Én is majdnem így kezdtem. Ahogy bringasisti mondta, 30 évenként kell hozzá nyúlni. De mivel használtról beszélünk, bármi lehet. Remélem kipróbáltad, ha máshol nem, hát vödörből felszívva és ugyanoda visszatolva, hogy nem-e csöpög-zörög. Ez a szűrő szinte néma működés közben! Alkatrész és robbantott ábra a fisch.hu-n van, ők a hivatalos beszállítók, szerviz stb. Olvasd el a használatit is...a tömítéseket kened rendszeresen szétszedésnél (félévente kb) nem lesz baja. Még az elzáró vagy csat vagy micsoda szeret eltörni állítólag. Nem olcsó, van aki abból is tart otthon.
Szűrőanyagra itt adnak tanácsot, de beleteheted a gyárit is. Ha jól értem, most nincs benne semmi? Mert a gyári ajánlás alulról felfele: eheim mech/mech pro, kékszivacs, eheim substrat/substrat pro, majd felülre perlon. Én így használom, de neked szerintem jobb lenne alsóba kerámiacső helyett is biológiai töltetet tenni (ez lehet eheim substrat/substrat pro, matrix trop, sera siporax - főleg az utóbbi kettőt szokták itt használni) mert nem lesz akkora a forgatás.
Én is kezdő vagyok, a többiek kijavítanak...
A világítást meg csak te tudod eldönteni. Azért nagy fényről beszélünk, se nem olcsó, se nem fogyaszt keveset, de a LED egy gazdaságos megoldás még így is, pláne egy HQI-hoz vagy a drága csövekhez képest."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
Ez ugye elég fogós kérdés, nincs rá jó válasz. Úgy szoktak számolni, hogy 0,5-1 watt/liter. Ez marha jó csak az vele a baj, hogy fénycsőre igaz, LED-ből odaraksz 250 wattot a halak szeme kisül Szóval a gyári adatok szerint egy 18 wattos osram cső azt hiszem kb. 900 lument tud (új korában ugyebár) onnan vissza lehet számolni lumen/wattra, és kiszámolod LED-re. Én is tartottam tőle, hogy a nagy vízoszlop miatt kevés lesz, és tulajdonképpen azt kell mondjam, hogy a fénycsővel együtt van jó világítás, ami az aljáig megfelelő mértékben világít, legalábbis én így ítélem meg. Kell az a szórt fény, amit a cső előállít, vagy nagyon sűrűn kell rakni a LED-eket, hogy egyenletes legyen, tekintve, hogy a sugárzási szög gyengébb. Mivel nekem már volt egy cső a tetőben, amit nem akartam kukázni, ezért csak 2x0,5 méter csíkot kapott mellé kiegészítésnek.
Ha az vesszük, hogy nekem 60 cm magashoz van durván 3000 lumenem 120 literre, akkor ~240-re neked ennek a duplája nem árt. Viszont ha nem lesz cső, úgy válassz LED-et, hogy sűrűn tudd tenni, azaz befedje a tetőt, és ez a 3000 szét legyen osztva rendesen. Tehát lehet, hogy 2835-ból elég a gyengébb, a 2835-60, vagy az 5050, attól függően hány méter kell. Jó számolgatást.
Amúgy meg az Eheim dolog olyan, hogy hit kérdése. Igazából jó kérdés ki mond igazat, hiszen ha megnézed, vízmozgatásban és szűrőanyag mennyiségében a megbízható konkurens gyártók sincsenek elmaradva semmivel papíron, és hasonló adatokat adnak meg. A kérdés inkább az, hogy a megadott vízforgatást ki hogy méri: szárazon vagy töltettel, utóbbi azért lefogja rendesen (ahogy a szűrő koszolódása is), így simán lehet, hogy 700 liter/órából marad 400 liter/óra.
Összességében hinném, hogy csak az Eheim ad meg jó adatot, csak kérdés ki hogy méri. Mindenki másra esküszik. Valaki szereti 10x megforgatni óránként a vizet az akváriumban (növényesek), más azt mondja elég 4x (társas akvárium). Esetedben ez legfeljebb 2-2,5x lesz. És hát ugye a flow sem mindegy...de ne menjünk bele. Próbáld ki...max idővel beteszel még egyet, ha lesz rá keret Így legalább van backup, ha az egyik leáll Bár...mivel Eheimről beszélünk, ez ugye nem történhet meg (Ha karban van tartva, nem árt pót tömítést tartani otthon).[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Én 19-ért vettem 2224-et (ugyanaz, csak nem fűtős) szűrőanyagokkal, szóval az jó ár volt érte. Igaz nekem 120 literre kellett. Ha kevés lesz az majd kiderül...
És igen, van macskánk, kettő is, nem tudsz újat mondani
LED: Ha árérzékeny vagy ne vegyél szart, mert ahogy előttem is mondták, 1-2 hónap után vehetsz újat, és akkor már drágábban, tehát rosszabbul jársz, mintha megvetted volna a jobbat. Szóval én nem vennék bizonytalant. Sajnos sok helyen ugyanazt árulják, amit te is meg tudsz venni az ebayen. Én itt vettem: [link] Megbízható bolt, régóta vannak, és tesztelik a saját termékeiket, plusz van rájuk garancia.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- -60% ÚJ Soflow SO X elektromos roller, BONTATLAN
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- AiXun T3B T210 forrasztóállomás + tartozékok
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest