Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daywalker
addikt
Üdv! Kérdésem lenne aljzattal kapcsolatban. Próbáltam informálódni és visszakeresni a topikban, de totál elvesztem, nem tudom mi lenne jó megoldás, ezért kérném a segítséget.
Az alapfelállás, hogy most van egy sima 60 literes aksi, benne két páncélosharcsa, két karmosbéka, egy anci...(volt egy cápamárna is, de már nincs velünk - 5 évig húzta csak ).Namármost, költöztetés lesz, egy kb. 150 literes sarok akváriumba menne át az egész. Több halat nem nagyon tervezek, max még egy anci és valószínűleg 2 cápamárna max. A vizet egy eheim 2224 forgatná és levegőztetné diffúzorral (plusz fűtés, természetesen). Növény is van, de ezek jelenleg sem a talajba kapaszkodnak, hanem az egyik egy műanyag rácsos valamiben (kosár?) van, a másik pedig rákapaszkodott teljesen a fadekorációra. Úgy tűnik jó neki, mindkettő nő mint a bolond, de gyanítom lehetne jobb. (Egyébként ezt az egészet örököltem, nem én építettem ki).
A kérdés, hogy a fentieket figyelembe véve milyen aljzat kéne? A mostaniban bazalt és zúzott mészkő keveréke van, illetve van egy zsák ilyen kékes lilás ~1-2 mm szemekből álló sóder (?), ami jól néz ki, de hát nem túl természetes. A kérdés, hogy esetemben mi lenne az optimális, ami jó lenne a növénynek is, a halaknak is, és még természetesen is néz ki? Persze megoldható, hogy többféle legyen (növények alá másmilyen...ez járható út?)
Kösz előre is!
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #19723 üzenetére
Na igen, bár a fekete miatt talán szerencsésebb lenne valami más...vagy nem?
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #19725 üzenetére
Valami világosabbra. De lehet, hogy akkor az általad használt keverék jó lenne nekem is.
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #19727 üzenetére
Hát a harcsákat sem kell félteni ezen a téren, bár tény h nem mindenhol.
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #19733 üzenetére
Nincs hatalmas tapasztalatom, bár nem egy akváriumom volt, de csak abszolút hobbi szinten és nem nagyok, de a mostaninál elég laza a talaj és elég erős forgatás van (belső Eheim szűrő, plusz még egy szivacsos-levegős), mégis szennyeződik a talaj...pedig túletetés sincs. Szóval szerintem időnként kell, azért kérdeztem. De lehet tévedek.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #19736 üzenetére
Olvasgattam pár fórumot és én is erre a következtetésre jutottam. Mármint hogy a mostani és az eddig használt talajszerkezetben inkább elakad, semmint felkapná a szűrő által keltett áramlat. Node, akkor körvonalazódik is a megoldás, hála nektek
-
Daywalker
addikt
válasz jegenye77 #19828 üzenetére
Ha már itt tartunk, kérdeznék: hivatalosan hogy kell indítani? Nekem most van egy kisebb (ott nem igazán vártunk - elhullás nem volt- azért sem tudom hogy kell) és most készül a nagyobb. Viszont a növényeket szeretném áttelepíteni. Vegyem ki a régiből és addig a halak legyenek növény nélkül?! Illetve mennyi időt kell várni a halak áttelepítéséig? Addig milyen időközönként és mennyi vizet kell cserélni? A külső szűrő menjen már az elejétől fogva? (Lehet, hogy alap kérdések, de ezekről majd lehetne írni az összefoglalóba...)
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
120 literre mekkora fűtőt javasolnátok? 100, 125 vagy 150, netán 200 watt? Aquael megbízható márka? Vagy inkább Tetra Tec? (Volt már eddig jäger, euro therm meg valami gagyi is, egyikkel sem volt baj, de most olcsóbb, ám megbízható megoldást keresnék - ha valakinek lenne megfelelő elfekvőben valami normális, nem leharcolt, ami jó lehet nekem, és amitől megválna, az dobjon egy privit ).
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz havri1 #19856 üzenetére
Köszi. 20-21 fokra fűtünk télen, a nappaliban ennél kicsivel melegebb van, talán 22. Nyáron meg...hát ez változó, nincs légkondi, és déli oldal (de az akvárium nincs az ablakban vagy ilyesmi). Én is 100-125 watt körül gondolkodtam
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #19861 üzenetére
Jah, valóban olcsók, hallottam már a szűrőikről. Nem túl kínai ez amúgy?
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Silentfrog #19863 üzenetére
Persze, nem kizáró ok a kínai, amúgy is minden ott készül, az is amire az van írva, hogy nem A márkanév sem garancia sok esetben. Kösz az infót. Amit linkeltél ott vetted ennyi garival?
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #19864 üzenetére
Igen, a mostani 100 wattosom meg egy régi 25 wattosom is szintén is "rugós", egyedül az 50 wattos
eheimjäger tekercselt, de az meg kevés. Valami modernebb kell, ezért is keresek[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
A dekorhomok és a kvarchomok között mi a különbség lényegében?
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #19906 üzenetére
Nekem a tubifexből a fagyasztottat nem eszik, csak az élőt.
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #19910 üzenetére
Nekem még nem volt vele bajom, nem tűnt úgy, hogy amiatt purcant volna ki hal. Néha kapnak bolhát is, de azt ritkán. De engem érdekel, hogy pontosan mit érdemes adni mostanság - pontosan.
-
Daywalker
addikt
válasz bringasisti #19915 üzenetére
Én vásárlás után napokig szoktam tárolni és minden nap átmosom, mielőtt megkapják, így azért elég biztonságosnak mondják a tubit. Sajnos a bolhával ezt nem tudom megtenni...de most hogy mondod, abban nem vagyok biztos, hogy legutóbb a cápamárnám nem a bolha miatt pusztult el.
Mindenesetre köszi a tippeket! Körül fogok nézni, csak ez ilyen impotens ország, mindent úgy kell vadászni...[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Jbl Sansibart mennyire perverz keverni manadoval? Vagy alulra manado es rá sanasibar? Vagy annak nincs ertelme?
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #19952 üzenetére
Én ugyanezen az aljzaton gondolkodom...vagy Manado, de nem tudok dönteni, melyik legyen
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Shrimplandhu #19997 üzenetére
Az Ehei Flowpipe is ilyesmi, azzal érdemes foglalkozni?
-
Daywalker
addikt
válasz krisztyann #19999 üzenetére
A helyzet az, hogy nem akarok, hanem van De viccet félre téve, szeretem őket, szóval nem akarok túladni rajtuk, ahogy az ancin sem (sőt abból akarok még egyet a mostani mellé). Viszont...úgy van növényem jelenleg, hogy fára gyökereztetve, illetve egy műanyag kosaras. Lehet, hogy maradok ennél, és az új aváriumba is olyat választok egyelőre, ami fára, kőre ültethető, aztán ha nem lesznek harcsák valamilyen oknál fogva, akkor lesz normál növény.
Igazából nekem olyan talaj kell, ami jól tisztul, nem ragad bele a sz..., szóval a mulm (120 literes akvárium, de sarokban van, és magas építésű, ebben eheim 2224 dolgozik majd venturival egyelőre - max később leheet flowpipe és külön levegőztető - és külső vízmelegítővel).
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz krisztyann #20006 üzenetére
Inkább az a kérdés, mi lenne jó helyette?
-
Daywalker
addikt
válasz krisztyann #20043 üzenetére
Nekem eheim mech es matrix trop van. Nagyon kivancsi leszek mit tud...
-
Daywalker
addikt
Mit tudtok javasolni abban az ügyben, hogy...vannak karmosbékáim a mostani akváriumban, de az új sokkal magasabb lesz, és kellene valami növény, ami jó magasra megnő és ki tudnak rá ülni? Vagy úszó növény? Tudom, elvileg nem szükséges nekik, de van köztük olyan, ami előszeretettel üldögél a növények levelén amelyek a vízfelszínre felérnek, de maga a levél felszíne félig vízben van (tehát mintha egy kádban ülne).
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz havri1 #20051 üzenetére
Igen, de most olyan kéne, ami kiér Amúgy az enyém szépen rá van gyökereztetve fára, lehet, hogy azt kéne csinálnom, hogy egy hosszabb fát kéne berakni, és arra gyökereztetni fél magasságban és akkor kiér.
-
-
Daywalker
addikt
válasz Vampire Bat #20059 üzenetére
Köszönöm a tippeket, ezek már jók lesznek szerintem
-
Daywalker
addikt
No, a Manado mellett döntöttem aljzatként végül. 13 litert vettem, sok is lett (de sebaj, lehet csinálok egy kis rákos aksit is, abba jó lesz a maradék). Hogy ezt mekkora cumi kimosni Persze számítottam rá. Használt ruhán át szűrve csináltam (ezt a tippet olvastam valahol), egész jó lett az eredmény, de a végén jöttem rá, hogy a legjobb a műanyag szitaszűrő, azon minden homok kimosható teljesen, kristálytisztára, viszonylag gyorsan - ha van belőle nagy méretű. Szóval, ha valaki Manado aljzatot akar, és olyan kezdő n00b, mint én, akkor ezt a módszert ajánlom mosásra.
Összeraktam a külső szűrőt is, még kell pár növényt vennem szerdán, és mehet a telepítés, bejáratás, erősebb világítás beszerelése..."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
Többen emlegettek itt facebook csoportot...milyen név alatt kell keresni? Nem találtam semmit...
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #20147 üzenetére
Vagy úgy! Köszi!
turbulencia8: nekem imádják a tubifexet, megvesznek érte, így azt kapnak. Nagy ritkán pedig bolhát.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz Sirandrish #20150 üzenetére
Meg-meg, köszönöm!
-
Daywalker
addikt
No, vegul vettem egy hydor kulso futot, igy az se foglalja a helyet az akiban. Remelem megerte a penzt..
-
Daywalker
addikt
válasz jegenye77 #20185 üzenetére
Holnap összerakom, hétfőn jönnek a növények, feltöltöm és indul a bejáratás. Már nagyon kíváncsi vagyok. Eddig """"szerencse"""" (bár ez a kifejezés jelen esetben szerencsétlen) hogy nem töltöttem fel, mert szegény vadászgörényünk ma költözött át az örök vadászmezőkre (11 éves volt, túlélte bőven a várható korát), így még most az utolsó pillanatba át kell rakni az egészet akváriumot és szekrényt máshova.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Aksi indításánál milyen növénytápot javasoltok, ami nincs horror áron? (greenaqua.hu felhozatalból kéne választani) És hogy adagoljam? (Nincs táptalajom, Manado aljzat van, és egyszerű, nem túl igényes növények)
-
Daywalker
addikt
No, ma végre beüzemeltem az új aksit (120 l, JBL biotopollal kezelve), csináltam pár képet gyorsban. Full noob vagyok, így nézzétek kérlek most még...igaz van akváriumom, de nem vagyok benne a témában annyira, egyelőre sokat olvasok, tanulok, majd kialakul. Elöljáróban még annyit, hogy lesz benne még növény, csak a másik aksiból, de azt csak később rakom át. Bárkinek van véleménye, tanácsa, kérem írja le nyugodtan.
Tehát a technika: Eheim Professional 2224 (most gyári töltettel) + Eheim diffúzor + Hydor ETH-200W külső fűtő (27 fokon) - megdöbbentő mennyire halk ez a szűrő, megváltás lesz...
Az aksi: JBL Manado aljzat, két fa (korábbi akváriumból), és a növények: Micranthemum sp Monte Carlo, Vesicukarua dubyana "christmas" moha, Vallisneria spiralis "Tiger", anubias (ha nem tévedek).
Egyelőre most küzdök az eredetileg zselés (már lemostam) "monte carloval" mert mindig feljön a felszínre, de valamihez le fogom kötni. Az anubiast és mohát kötöztem, a tiger simán megmaradt.
Illetve a cső elvezetése még változni fog, van egy könyököm amit nem építettem be, majd az áramlástól függ merre hajtogatom.
Jövő hét elején kap erősebb fényt is, csak a csövet nem vettem még ki a másikból és rendelés alatt van a LED-szalag is.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz jegenye77 #20261 üzenetére
Inkább balra mint középen, de ott szív, és van rajta háló, hogy a halak ne menjenek majd be. Ezt az aksit így vettük, háttérrel, bútorral, minden más (aljzat, technika) már saját. Most nincs benne hal, vissza is vettem 25 fokra.
mod: sógoromék is csináltattak egy aksit, van vagy 500 vagy 1000 liter (inkább utóbbi) és abban is így van megoldva, ha jól láttam, felül meg flow. Nem jó?
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
válasz SSJmeszes #20266 üzenetére
Szabadon athelyezheto Varom a megoldast, hova tegyem.
Jegenye77: diffuzoros kifolyo van rajta. Emeim flowra cserelheto, de akkor mivel oldjam meg az oxigenellatast? Ez volt a szuron egyebkent, nem en vettem ra.
[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Hmm, ma reggelre kicsit opálos lett a víz. Gondolom a Manado okozza, de rohadt sokáig (órákig) mosogattam, ott nem színezte a vizet, ennél többet képtelenség foglalkozni vele (kis túlzással)...de gyanítom akkor így is maradt benne. Várok pár napot hátha a szűrő elvégzi a dolgot.
-
Daywalker
addikt
válasz SSJmeszes #20287 üzenetére
120 liter, de ugye ez magas építésű. Sokat gondolkodtam rajta, hogyan kéne csinálni és mennyit. Arra jutottam, hogy egyrészt marad a 15 wattos Osram daywhite cső (~800-900 lumen), és ehhez jön még 1 méter LED szalag (2100 lumen), így ~2900-3000 lumen körül leszek, ráadásul külön kapcsolható lesz. Ha nem elég, kap még fél méter LED-et, de szerintem elég lesz.
-
Daywalker
addikt
válasz SSJmeszes #20290 üzenetére
A nagyon algás leveleket lecsíptem róla.
60 cm magas. Át tudja világítani, de alul nincs olyan hű de nagy verőfény, ami nem is baj, mert a tarka páncélosharcsák (2 db) és a karmos békák (2 db) sem szeretik annyira az erős fényt. Ezen kívül egy közönséges anci van (de még egy hímet akarok) és mivel ezek szeretnek bujkálni és az árnyékos helyeket sem vetik meg, ezért lesz még bent egy nagy anubias, ami most a másik akváriumban van egy fára gyökereztetve. Az ott sem kap annyi fényt, mondhatni szinte tök mindegy neki, hogy van-e világítás vagy nincs, nő mint a bolond. Szóval lehet, hogy nem fogom túlzásba vinni a lumeneket...
Továbbá tervben van két cápamárna és valami színes csapathalból egy fél tucat max, de nem akarom, hogy tömve legyen. Aztán majd kialakul. Próbálok viszonylag egyszerűen tarthatóakból válogatni, nem a csúcson kezdeni
Tápra kaptam itt ötletet, de szerintem első körben elég lesz egy Tropica Premium, mert ezek nem annyira bonyolult növények (hangsúlyozom, véleményem szerint...).
Ami most felmerült bennem kérdésként, hogy ebbe az "új" akváriumba vízcserekor tegyek-e át vizet a másik jól működő akváriumból (amiben szintén vizet cserélek) most az elején? Így talán a növények és a halak áttelepítése is kevésbé sokkoló, plusz hamarabb beállhat az egyensúly a szűrőben? Vagy ez eretnekség?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Ukrajnai háború
- Milyen házat vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1C robotporszívó feltörlőfunkcióval
- Eladó Krups Evidence One EA895N10 full automata darálós kávéfőző - garanciális időn belüli!
- 3 db Shelly Pro Dual Cover PM eladó
- TP-Link Tapo okos dugalj okoskonnektor Tapo P110M - ÚJ!!
- Transmitter BC49BQ Bluetooth autós MP3 lejátszó Fm LED kijelzővel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest