Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tökéletes töketlenség
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
sellerbuyer
őstag
Hát igen, a szűrő dolog, úgy tűnik, ízlés dolga is. Én szívesebben csavarom ki pár mp alatt két-három hetente a szűrő szivacsát, mint hogy szerelgessem szét, meg össze a külső szűrőt akár kéthavonta.
télen ehhez fűteni kell, nyáron hűteni
Miért? Télen nincs fűtés nálatok a lakásban? Nálunk ilyenkor nyáron kb. 15 fokos kinti hőmérsékletnél (bezárt ablakoknál) az aki vize 25 fokos, sőt pl. tegnap esett az eső, rossz idő volt kint és reggelre 29 fokos volt az aki. Világítása még nincs, jelzem! A nap idevág nagyon (8. emelet!) és bőven éri az akit is (lesz majd alga), szóval napközben nagyon meleg lehet a víz, de nem vagyok itthon ilyenkor, így még nem tudtam megnézni. A fenti hőmérsékleteket éjszaka sikerült elérni (Nap melege nélkül), ami nem piskóta szvsz. Ha majd készen lesz a tető, abban lesz beépítve venti, sokat nem fog segíteni, de 1-2 fokot biztosan csökkent majd.
Nagy eséllyel az a "rejtélyes" megoldás a melegedésre, hogy fűt a belső szűrő, mint a szemét, mert melegszik, úgyhogy plusz egy pont a belső szűrőknek (nem kell nagy fogyasztású fűtő, csak a szűrő 30W-ja). Már leszabályoztam a fordulatát, így most sordinoban lehet, hogy nem fog annyira melegedni az aki vize, meglátjuk.
Télen gatyarohasztó fűtésünk van, mivel másfél éve radiátorokat cseréltettem és az erkélyfal is nem rég lett lecserélve vaciúj, műanyagra. Szóval már előre félek, hogy télen 30 fok fölé fog emelkedni a vízhőmérséklet és ebbe még mindig nem számoltam bele a lámpákat! A hűtés az egyértelmű probléma panelben, emeleten, fűtés értelmetlen valóban (ahogy a kolléga mondta, akit idéztem előzőleg)... 40 éve halazik, ha jól emlékszem arra, amit mondott, és volt több szép akija (amit láttam), csak tudja, hogy mit beszél.
No, legalább életben tartjuk a topic-ot, már kezdett kiHALadozni.
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
válasz sellerbuyer #9097 üzenetére
Nekem megéri, hogy ritkábban kell takarítani a szűrőket ha külsőt használok és ez teljesül.
Szűrőtisztítás alatt gyakoriságra gondoltam nem másodpercekre Külső tisztítására 10 perc bőven elegendő és még csak sietnem sem kell. Én már az akváriumot is úgy gyártattam, hogy legyen benne a külső szűrő csöveinek rejtve hely, ugyanott van rejtve a fűtő is.
Szükség van a fűtőre, mint minden akváriumban amennyiben alacsonyabb télen a szoba hőmérséklete mint az elvárt, nálam sügérek esetében 25-26 fok az ideális, télen ehhez fűteni kell, nyáron hűteni. Mindkettő megoldott bár a hűtés az egyértelműen nehezebb és persze nyáron a szobahőmérséklet alá nehéz levinni de legalább annyit meg tudok tenni, hogy a fénycsöveket hűtöm így legalább azok nem melegítik valamint a víz felszínét is kicsit éri a légáramlás és észrevehető a párologtatásban is.Valóban sokat lehet költeni "feleslegesen" de ez is olyan, hogy ki mire szánja a pénzét, se cigi, se pia, se kávé se semmi így jut a halakra Igaz most már minden sz@r megvan nekem is hozzá tesztboxtól kezdve tápszerek és mindenféle díszeken át karantén akváriumig így már csak eledelre költök
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
hossszú
őstag
Az UV-C szűrőről mi a véleményetek, használ valaki ilyet?
„A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.” Darwin
-
sellerbuyer
őstag
Van benne igazság de szerintem nem árt követni a technika fejlődését.
Én is ezt az elvet követem, minden olyan esetben, amikor indokolt, mert nyerek vele. Vagy jobb minőségben tudom elvégezni vele a dolgomat, vagy a végeredmény szebb, jobb, értékesebb, minőségibb, vagy egyszerűen olcsóbb. Az akvarisztikában egyik sem valósul meg szvsz az általam előzőekben taglaltak szerint. Az pedig, hogy csak azért kövessük ezt a fenti elvet, mert mások azt mondják és jól járjanak vele annak ellenére, hogy nekünk ezzel nem lesz jobb, szvsz nem elfogadható.
Így a belső szűrő tisztítási intervalluma is jócskán megnő ami megint csak a halaknak jó.
Belső szűrő gyors tisztítása max. 30 másodperc, nagy tisztítása (csak szükség esetén) max. 5 perc. Külső szűrőnél kb. 20-30 perc a tisztítás. Csak önmagában szétszedni-összerakni is szép kis idő. Akkor most melyik jobb a halaknak?
Nem arról szól, amit írtam, hogy ne lenne jó a külső szűrő, ahogy a Ferrari is elvisz a sarki fűszereshez, meg a Suzuki is, csak hát nem mindegy milyen áron... Ferrarira akkor van szükséged ha versenyezni akarsz, vagy gyorsan akarsz közlekedni és csak akkor... Persze az autókereskedő nem a Suzukit fogja javasolni neked megvételre, hanem a Ferrarit. Aztán ha azt tapasztalod, hogy mennyire jó a Ferrarival járni a boltba, mindenkinek azt fogod terjeszteni és el sem gondolkodsz azon, mennyire felesleges. Erről szól a jó üzletpolitika, megvetetni az emberekkel mindent, amire nincs is valójában szükségük.
4e forintért újonnan, annyit pedig megért
Ha szükséged van rá...akkor igen...ha nem, akkor 400 Ft is pénzkidobás érte.
-
_seth_
veterán
válasz sellerbuyer #9093 üzenetére
Van benne igazság de szerintem nem árt követni a technika fejlődését. Nekem van egy profi belső és egy alap külső szűrőm igaz csak 135 literben tevékenykedek és rengeteg koszt össze tud gyűjteni a külső is. Így a belső szűrő tisztítási intervalluma is jócskán megnő ami megint csak a halaknak jó. Ráadásul külső szűrőből is vannak már nagyon olcsó változatok is, profi szűrőanyagot is ki lehet fogni félár alatt is (sera siporax pl), keresgélni kell de semmi sem lehetetlen Nálam bevált a külső is. Növények valóban méregdrágák a legtöbb helyen de pl 600-ért szoktam venni a kicsi vagy közepes anubiasokat ami egész baráti, de a nagy hatalmas és a dupla tövű nekem is 2e forint volt na de a nagy alatt már hatalmasra kell gondolni
(Eheim BioPower 240 + még egy szivacsos szűrőkosár az aljára + eheim substrat pro szűrőanyag a belsőben valamint aqua nova ncf600 (100% eheim másolat a lengyelektől) benne durva szivacs, matrix és sera siporax szűranyagokkal. Fűtőből nekem is 250W-os van a 135 literbe ami "kissé" túlméretezett de ezt találtam helyben 4e forintért újonnan, annyit pedig megért[ Szerkesztve ]
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
hoby36
senior tag
válasz sellerbuyer #9093 üzenetére
Hát nagyjából tényleg így van minden,ahogy leírtad.Én már 23 éve folyamatosan halazok és látom a változást.Viszont a külső szűrők régen is voltak amikor elkezdtem,csak itthon nem volt elterjedve és máshol sem volt ekkora választék.Én szeretem őket igazából.
Akkor jó "újrakezdést" neked!A logikában semmi sem véletlen!
-
sellerbuyer
őstag
Szeretnék eloszlatni egy óriási tévhitet, a kezdők kedvéért és leírni néhány tapasztalatomat, ha megengeditek.
"Hozzáértők" állítják, hogy kb. 150l feletti térfogatú akinál kötelező a külső szűrő használata, mert a belsőnek nem tud annyi lenni a térfogata, hogy megfelelően szűrjön.
Na ez úgy, ahogy van, nem igaz!
Ráadásul ugyan ezen hozzáértők arra sarkalják a "népet", hogy vegyen mindenféle arany árban kapható szűrőanyagokat, mert csakis azok a tutik.
Ez sem igaz!
Ügyesen felismerték ezek az emberkék (hiszen tutira kereskedők, ill. kereskedő-közeliek), hogy mindenki minél nagyobb akit szeretne (erre is sarkallják egyébként az embereket, de ezzel még nem is volna gond), ergo erre kell építeni az üzletet. Megjegyzem, ma már egy jobb szivacs is 2eFt és akkor az még nem is olyan nagy méret!
Voltak drága(!) külső szűrőim, elmondhatom, soha többé nem kéne. Nem hiányzik az a kínlódás, amit ezekkel le kellett rendezni mosáskor, meg amikor elkezdtek folyni. Mert bizony ám, mindegyik elkezd egyszer csak folyni (persze tudom, hogy jönni fogtok sorra az ellenpéldákkal)! Belső szűrő tisztítás: áram kikapcs., szivacs lehúz, kicsavar edényben, visszahúz, köszöntem, ennyi... Szűrés ugyan olyan tökéletes, kristálytiszta, jól működő víz, ennyi. Ja és ócccó!
Húsz, meg harminc évvel ez előtt is voltak nagyméretű akváriumok, szivacsos belső szűrővel, csodálatos, tiszta, jól működő vízzel. Sajnos (vagy sem) a mai világban sok területen megtalálható az elüzletiesedés, ennek a következményének tartom a fenti "vegyél jó drágán meg mindent, csak akkor vagy akvarista!" jelenséget. Anno 500 Ft-ot adtunk a "halasnak" (díszhal szaküzlet) és kaptunk annyi növényt markostól, számolatlanul(!), hogy a felét ki kellett dobni, mert nem fért el egy 150l-es akiban. Ma pedig van olyan növény, aminek szálja 2.800 Ft (de átlagban 1.400-at verik ezek) és a gagyi, gyorsan növő, senkinek sem kellő növények is baromi drágák. Ott mennek tönkre, rohadnak el a szaküzlet növényes akijaiban (tudok ilyen példát mondani), de akkor sem adnák olcsóbban! És ez nem (csak) a Ft elértéktelenedésével, meg a magas ÁFA-val magyarázható sajnos...
Hat év kihagyás után újra halazni készülök és a szükséges cuccok beszerzésénél nagyon durva dolgokat tapasztaltam, még így hat év távlatával összehasonlítva is (ami lássuk be, nem egy hosszú idő) sajnos.
A legrosszabb az, hogy a halazók maguk is változtak. Pl. a bolti árakat követve ők is elkezdték horror áron adni a növényeket kéz alól. Szerencsére, ahogy elnézem, a halakat (még) nem...
Bejártam Pest jó pár halas üzletét és olyan nevetséges és méregdrága(!) dolgokat akartak az üzletekben rám sózni, hogy elállt a szavam! Meg sem kérdezik, hol van az akvárium, milyen körülmények között, stb... Panelban halazó kollégától kellett megtudnom, hogy panelban, a sokadik emeleten nehogy már vegyek fűtőt az akiba, mert ott nem fűteni, hanem hűteni kell! Soha életemben nem laktam panelban ez előtt, emeleten pedig egyáltalán nem... Hát nem rám sózták a 300W-os fűtőt az üzletben 5eFt-ért? Mert persze literenként 1W kell ám! Terjesztik a h....lyeségeket és aztán a halazók pénztárcája issza meg a levét, ha nem vagyunk észnél. Most ott van a fűtőm becsomagolva a polcon úgy, ahogy megvettem, 5eFt kiszállt a ablakon. Persze lehetséges, hogy egyszer majd kelleni fog, ki tudja...beköszönt a jégkorszak, vagy valami...
Egyébként csak figyeljétek meg, hogy ha üzletben vesztek valamit, akkor min. egyszer tutira elhangzik az eladó szájából: "vigyél inkább nagyobbat, mert ez/ennyi nem lesz elég!" Már szinte szlogenné vált.
-
kymco
veterán
Én is olvastam korábban ezt a 10 perces intervallumot, de pld egy külső szűrő alapos tisztításánál ez nagyon szűkös. Ezért megkérdeztem Nigrót az a Greenaqua-ból és ő azt mondta, hogy kb fél óra leállása az, ami még nem okoz olyan nagy károkat a külső szűrőnél.
Ebbe általában beleférek....www.refujvaros.hu
-
prandris
tag
Sziasztok!
Ma röffentettem be egy 16 literes kis akváriumot (olvastam, hogy nagyobb az akvárium igénye de a szobámban nagyobbat elhelyezni lehetetlen esztétikusan), amit berendeztem szépen. Feltöltés után zavaros letta víz, de a szűrő bekapcsolása után pár óra múlva kristály tiszta lett.
Hím sziámi harcoshalat veszek majd bele, valószínűleg csütörtökön vagy pénteken jutok hozzá, csak addig járatom az akváriumot, ahogy olvasom itt nagyonis szükséges. Ha a hőfokot 28 fokra állítom be az jó lesz a halnak? Többfélét olvastam, szerintem a 28 lenne a közép út. Ha ledes világítást csinálok és rakok az akvárium fölé (valószínűleg idő kapcsolósat) lehet inkább rosszat mint jót csinálok vele?Köszönöm
Esetleg aki tud adhat tanácsot a sziámi hallal kapcsolatban, vagy mire érdemes figyelni vásárlásakor.
-
_seth_
veterán
Akvárium indításhoz: Sera Aquatan, Sera Nitrivec. Amennyiben zavaros a víz: Sera Aquariaclear de ez beüzemelt akinál használatos, nem a szóban forgót fogja kitisztítani.
Frissen beindított akváriumnál sem szabad/érdemes a szűrőt gyakran tisztítani, hadd legyen nagyon koszos is akár sebaj nincs még tétje annyira viszont hamarabb beáll.
-
sellerbuyer
őstag
válasz sellerbuyer #9085 üzenetére
Ja még valami, ha esetleg rászánod magad: a nitrivec-től is zavaros, tejszerű lesz a vized, de ez teljesen normális, ezzel nincs semmi gond, ki fog szépen tisztulni!
-
sellerbuyer
őstag
válasz Sanya595 #9082 üzenetére
Nagyon elszúrod a dolgot sajnos az öblítéssel.
Az akid azért nem lesz tisztább, mert folyton kimosod a szűrőt klóros csapvízzel, ezzel visszaszennyezed az akidat és kiölöd a jó bacikat a szűrődből, amik végre már megtelepedtek. Így mindig nitrátos, klóros marad a vized, sohasem fog kitisztulni.
A szűrődet soha ne mosd át csapvízzel, csakis az akvárium vizével egy külön, tiszta, csak halazáshoz használt edényben (pl. műanyag).Tanácsom: menj el végre egy szaküzletbe, vedd meg azt a két vegyszert, ami kell az aki beindításához (Sera nitrivec, meg egy másik, aminek most nem jut eszembe a neve). A boltban tudni fogják, mit kell adniuk, csak mondd meg az akid űrtartalmát (hány literes). Nem lesz olcsó, kb. 3eFt, de neked mindenképpen kelleni fog. Vegyél akár a Tesco-ban egy műanyag tálat, otthon még véletlenül se öblítsd el csapvízzel! Vagy egyáltalán ne öblítsd el, vagy csak akivízzel! Menj haza, öntsd bele az akiba mind a két vegyszert, majd járasd a szűrőt maximumon (ha állítható). 24 óra múlva kapcsold ki a szűrőt, amíg az akiba nyúlsz, vedd ki a szivacsát (ha szivacsos), csavard ki a trutymót a műanyag tálba. Így kapsz egy tiszta szivacsot, amit visszahelyezve a szűrőre, majd azt újra beindítva nagyon hatékonyan fogja szűrni a trutymót és a bacikat sem nyírtad ki. Ezt ismételgesd 24 óránként addig, amíg a vized szépen ki nem tisztul, illetve "jószagú" nem lesz. Érezni fogod, hogy nem lesz olyan rossz, kellemetlen vegyszerszaga, hanem friss, jó, kellemes "illatú" lesz. Innentől kb. jó vagy, megtelepedtek a bacik és minden frankó. Az akidnak ilyenkorra már leapad rendesen a vize a szűrőcsavargatástól (mert mondanom sem kell ugye, hogy amit kicsavartál, azt a koszos vizet öntsd ki!), így pótolnod kell, hogyha nem megfelelő neked a vízszint (pl. nem takarja rendesen a tető). A javasolt általában az aki felső végétől számított 3cm. Ezt a feltöltést/pótlást ionizált vízzel tudod megtenni, boltokban, benzinkúton kapható (utóbbi drága).
A PH-t, stb. nem műszerrel, hanem díszhal-madár és egyéb akvarista üzletekben kapható lakmuszpapírokkal, cseppentős módszerekkel tudod mérni. Ha elmész egy ilyen üzletbe, ezt elmagyarázzák neked.
Valóban fontos lenne, hogy olvass utána a témának (akár itt neten, Google-ban keress rá!), mielőtt hozzákezdesz! Az akvarizálás nem ugyan az, mint mikor veszel egy videót, van rajta kb. 5db gomb és kész, flottul lehet kezelni. Ehhez "sajnos" nagyon érteni kell... és még így is sokszor nehéz...
-
sellerbuyer
őstag
Induló akiba növényeket keresek, sokat és olcsón.
Jávai moha, háttérnek való növények (lehetőleg valisneria-t ne), stb. Privátban írj plíz!
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Sanya595 #9082 üzenetére
Ne öblítsd ki a szűrőt, csak menjen mert nem fejlődnek ki a lebontó bacik sose.
Addig ne szedd szét a szűrőt és ne is állítsd le míg látványosan nem csökken a vízforgató képessége. Akkor is ha szétszedted akkor csak az akvárium vízével mosd ki és max.10-ig álljon.
Olvass a neten, mert ezt folyamatosan leírja itt mindenki a kezdőknek.
Teszteket boltban vagy neten tudsz venni. Ezek a legáltalánosabbak, ezeknek mindig kell otthon lenni.Esetleg ez.
Olvass utána, tele a net információkkal.[ Szerkesztve ]
-
-
mdk01
addikt
válasz Sanya595 #9080 üzenetére
Mikor én felengedtem az akváriumot és beleraktam a kavicsot és a szőlőtőkét, 1hét alatt annyira bezavarosodott hogy nem láttam át az aksin. Nekem tejszerű lett és azt hittem infuzóriumok de végül ráindítottam a szűrőt és 3nap(1500l/h) alatt kristálytiszta lett a víz és azóta is olyan(2hónap).
Nem tudok mit mit mondani sztem menjen a szűrő még és meglátod változik-e, vagy esetleg keress rá a neten a tüneteidre hátha találsz vmi okosságot.
Tesztjeid vannak? Mértél vmit?[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Aszfaltbetya #9077 üzenetére
Ph stabilizáló miért kell? Az annyira elmászhat 7-8 ph-ról.
-
Sanya595
senior tag
Sziasztok.
Van egy 110l-es aksim és most készülnék betelepiteni.
A szüröm : AquaEl FAN-3 plus.
Világitás : 1 fénycsö,természetes fény nem sok éri.
1-1.5 hete jár a viz üresen és csak antiklór-t tettem bele.
Viszont a viz kisé zavaros lett és igy nem akarok bele halakat rakni.
Képet is csinálok mindjárt..
Mit tegyek,hogy tiszta legyen a viz? -
Anulu79
addikt
válasz Aszfaltbetya #9072 üzenetére
Miféle termés?
-
Anulu79
addikt
válasz Aszfaltbetya #9070 üzenetére
Lány volt. A boltban egy másik hímmel volt egy helyen. Csak mi piros hímet vettünk aki egy másik akváriumban volt. A boltban a lány egy kékkel volt egy helyen és nem bántották egymást.
-
Anulu79
addikt
Az mitől lehet, hogy a Betta fiú megölte a lányt?
-
mdk01
addikt
-
mdk01
addikt
válasz Aszfaltbetya #9065 üzenetére
Hát úszkált boldogan ahogy eddig aztán feltűnt a hátúszó mellett közvetlen a hátán egy ezüst színű fél kis körömnyi ezüst színű pikelyes rész. Először csak azt hittem hogy eddig nem vettem észre és mindig is ott volt(1,5éve) aztán azt vettem észre hogy terjed és most olyan körömnyi és ott ahol eddig ezüst színű volt a pikely ott most már nincsen csak annak a peremén körbe. Most 2napja meg azt vettem észre hogy a hátúszó elején egy tűhegynyi vmi van. Olyan mintha egy mákszemet ragasztottak volna a hátúszó első élére csak fehérbe.
Olyan történt még az ezüst pikely és a hátúszó dudorkinövés között félúton hogy egyik este kaptak(van még két aranyszínű is azok teljesen boldogok állandóan) kaját és másnap felpuffadt a teleszkópszemű(eddig is ez volt a problémás) és háton "úszkált" egész nap, de másnapra megint rendbe jött és evett rendesen. Sztem ez csak a kaja miatt volt mert mielőtt ez történt meglepően sokat kajált, pedig töredékét szokta.
Szóval most kajál rendesen úszkál is boldogan csak vmi nem stimmel a hátával.Holnap lefényképezem.
Jó lenne ha elkészülne a nagy aksi és akkor átraknám őket mert lehet stresszes neki a vízcsere a 40literes aksiba.
Egyébként a teleszkószemű sokkal érzékenyebb mint a fátyolfarkú vagy a normál. vízcserével is ha kések pár napot már látom rajta hogy nehezebben úszkál.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Aszfaltbetya #9061 üzenetére
Mindkettő elég messze van attól amit írtam.
Most annnyi változás van hogy a hátúszójának az elején lett egy tűhegynyi fehér duzzanat ami már nekem ismerős mert ezt már láttam neten, de most meg nem találom.Köszi
-
Batman2
őstag
Elnézést kérek a késlekedésért.
Itt vannak a fotók és az adatok is !A korong formájú lámpa spéci LEDekkel van szerelve, annak 5,5cm az átmérője, 8W a fogyasztása és kb. 70-75W-os ízzó fényét produkálja. A LEDek bírnák a kétszeresét is, de a hűtésők nem sikerült elég jól, ezért le kellett fokozni. 48db. 0,9x2mm-es SMD LEDből épül fel.
A rövidebbik háromszögű oszlop 6cm hosszú (a LED panel hossza, a foglalalt még vagy 5cm hozzá), 80-90W-os izzó fényét produkálja és 8W a teljesítmény felvétele. 222 darab 2,8x3,2mm-es SMD ledből épül fel.
A hoszabbik oszlop 8 cm hosszú (foglalattal együtt kb. 13cm), 120W-os ízzó fényét produkálja, 16W a fogyasztása. 228db LEDből épül fel, a tető panelen 6 helyett 12db LED kerül elhelyezésre a minél tökéletesebb fényeloszlás érdekében.
Oldalra valimvel többet világít, mint előre, de igen kiegyenlített a vetitési képe, legalább 220-250 fokban világít.Az oszlopok ára 8000-9000Ft körül lenne.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
mdk01
addikt
A teleszkópszemű aranyhalnak a hátúszója mellett ezüstössen csillognak a pikkelyei és mintha kihullott volna egy részen.
Nem találtam semmit a neten ilyen betegségre úgy hogy nem tudom. Lehet hogy vminek az előzményét látom csak, de jó volna tudni mi az hogy ne akkor kapkodjak mikor már gond van.
Semmi új nem került az aksiba mindent úgy csinálok ahogy egy éve folyamatosan.
Vki tapasztaltnak ötlet? -
_seth_
veterán
válasz Batman2 #9058 üzenetére
Képeket Kb ár sem árt, és pár méret, fényerő stb
Ui.:
Fisch.hu-tól megérkezett a csomagom, eheim biopower 240 alkatrészek: alsó nyitott szűrőkosár + szivacs + 2 db rögzítő pánt, 2 szűrőkosárba való szivacs + 2 pumpa előtt kisméretű szivacs. Kérdeztem emailben, hogy a szűrőkosárhoz van-e szivacs mert kódszám alapján lennie kellene állították, hogy nincs ezért rendeltem egy szett szivacsot és mivel 2 van egy dobozban így lett is belőle bőven, na mind1, még a régi sem volt rossz de akkor így mind a kettő új a megduplázott szivacsos részen és a pumpa előttit is újra cseréltem és még 1-1 maradt is teljesen új, a régit sem dobtam el mivel még az is használható. 5.830 Ft lett a vége futárral együtt, nem vészes végülis. Így remélem ezt a szivacsos gyermekbetégségét sikerül orvosolni ennek a jó pumpának (hiába a 3 kosár eheim substrat pro ha csak 1 kosárban van egy akkor szivacs amekkora egy 40-es akváriumba is éppen csak elegendő lenne). Így kb 40 centi magas a szűrő, nem apró darab de pont méret még
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Üdvözletem mindenkinek !
LEDes világítás készítését vállalom igény szerint akvárium, terrárium fölé, ha igény van rá !
Referenciával is rendelekezem, hálózatra már több LED lámpát is készítettem, izzó helyettesítő lakás világítás céljára, melyek nálam üzemelnek otthon.
Fotót hamarosan mellékelek.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
_seth_
veterán
Nekem is így van megoldva, sőt a termosztátos hűtés is az egyik lámpával kapcsol le-fel, nem kell kapcsolgatni
-
mdk01
addikt
válasz sellerbuyer #9051 üzenetére
Hát tegyél minden elé egy időkapcsolót, mert ha nem vagy otthon akkor is kell a világítás és ráadásul az ki is kapcsolja a trafót.
Mondjuk az is fogyaszt de sztem nagyon keveset. -
_seth_
veterán
válasz sellerbuyer #9051 üzenetére
"Ha az előtét elé (és nem a fénycső-előtét közé) kötök be kapcsolót, hogy egyáltalán ne fogyasszon lekapcsolt állapotban, az úgy korrekt-e? Nem teszem-e vele tönkre az előtétet idő előtt?"
Felénk erre ezt mondanák:
"He?" Ezt elmagyaráznád? Hány előtét kell a fénycső el? 1 kell. Tehát így is úgyis az előtét előtt lesz a kapcsoló így amiről írsz annak nincs értelme semmiképp sem
Nem is párhuzamos nem is soros a kötés, speckó ezért kövesd mindig a trafón látható kapcsolási rajzot Ha 2 fénycső lesz akkor 2x X wattos előtétet vegyél
-
sellerbuyer
őstag
Vajon az elektronikus előtétekre is igaz, ami sok trafóra, hogy akkor is fogyaszt, ha nincs a fénycső bekapcsolva?
Ha fogyaszt, akkor vajon mennyit (teljes fogyasztás, vagy csak valamilyen készenlét-féleség)?
Ha az előtét elé (és nem a fénycső-előtét közé) kötök be kapcsolót, hogy egyáltalán ne fogyasszon lekapcsolt állapotban, az úgy korrekt-e? Nem teszem-e vele tönkre az előtétet idő előtt?
Egyetlen 36W-os előtétre vajon ráköthető-e két 18W-os fénycső?
Ha igen, akkor párhuzamosan, vagy sorosan szabad kötni a csöveket (ellenállás miatt)?
Ilyen prózai kérdések foglalkoztatnak jelenleg.
-
_seth_
veterán
válasz sellerbuyer #9047 üzenetére
Elektronikus előtét T8 fénycsöves lámpatestekhez 2x18W
Egységsúly: 0,2 kg
Szállítás: 2-3 nap, visszaigazolás szerint
Cikkszám: TRACON-TLFV-EE-218
EAN kód:
Szállítói kód: TLFV-EE-218
2619/db.Innen rendeltem mindent és személyesen vettem át egy helyi boltban. Elég jó áraik vannak szerintem. Nem egy nagy márkás cucc ez az előtét de nincs rá panaszom
-
_seth_
veterán
válasz spyduck #9043 üzenetére
Tengerit 200 alatt még egy aránylag kicsit sem lehet összehozni pl. De érdemes az akvarista.hu-n kérdezősködni.
-
spyduck
nagyúr
Sziasztok,
Szeptemberben szeretnék összerántani egy 300 litykós tengeri akksit. Tudnátok olyan boltot vagy magànszemélyt javasolni aki meg tudná nekem csinálni, valamint minden haszos infoval ellátni? És olcsón is dolgozik
Voltak diszkoszaim, meg elég komolya édesvizi cuccaim de a tengeri nekem totál ismeretlen.
-
sellerbuyer
őstag
Akit érdekel, alakult egy FB oldal akvarista témában, nem csak akvaristáknak: [link]
[ Szerkesztve ]
-
_seth_
veterán
A digitális termosztátos ventis hűtés kiválóan dolgozik Kapcsolnak a ventik hőfoktól függően 10e forintos anyagköltséggel számolva egész jó lett
-
Anulu79
addikt
Ha garnélákat szeretnék tartani akkor hol tudok utána olvasni, hogy mik és milyen körülmények szükségesek hozzá? Gondolok arra, hogy milyen környezet kell nekik, kell-e levegőztető, milyen halakkal érdemes együtt tartani meg hasonló dolgok.
-
Anulu79
addikt
válasz Aszfaltbetya #9032 üzenetére
A hímet sem zavarja a sok nőstény? Mondjuk ha van esze akkor nem. Nekünk csak ketten vannak otthon (1 hím, 1 nőstény) de a fiú állandóan kikezdi a csajt. Még egy csajt tennék nekik úgy gondoltam ezért érdeklődöm. Nem szeretném, hogy megmurdeljen valamelyik.
-
Anulu79
addikt
A Betta nőstények kijönnek egymással egy akváriumban? Nem ugranak össze mint a hímek?
-
Aszfaltbetya
tag
Engem sem enged be ne aggodj.
Betta kora merettol es uszo nagysagtol fugg , ha 6-8 cm es nagy uszok akkor masfel ev koruli
A betta a nostenyt nem bantja , nezd meg ha egymassal szembe vannak felfujja e a kopkltyu fedoit mindketto mert akkor az is him csak meg fiatalKerek mindenkit a Privat uzentben torteno erdeklodesre, valamint az uzletrontas elkerulesere
-
_seth_
veterán
Írok is nekik Köszi a tippet
-
_seth_
veterán
Amit te írtál kód az a biológiai szűrőanyagnak való zárt kosár, nekem az kellene ami nyitott és szivacsot lehet rakni bele. Mert bár nagy akváriumhoz való ez a 240-es biopower de a szivacsos része kb 50 literesbe passzolna csak és azt akarom megduplázni. A fisch-hu-nak majd írok, bár az oldalukon nem említik ezt a kosarat.
-
myk74
senior tag
Mironekuton:
Retek:Nincs kéz Nincs csoki!
-
buci30
addikt
Köszönöm mindenkinek!
iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro
-
myk74
senior tag
Na szóval!Minden(majdnem) külsőszűrőhöz van esőztető amivel a felszínt tudod mozgatni,levegőztetés megoldva!
Minden külsőszűrő forgatja a vizet
Ha kevés a zsé akkor használt Eheim ,Atman vagy Tetratec,ha van akkor új
1,Eheim emírok tipust mert ami nagy akira elég ,az baromi drága(én ilyet vettem most 54 literre:[link] 2 db eheim ecco szűrőt adtam el miatta,megérte, kristálytiszta a víz)
2,Tetra tec:[link],bár az 1200-as jobb lenne
3,Atman:[link]
A mattenfilter az egyik legolcsóbb és nagyszerű megoldás az biztos.Kevés pénzből kijön
[link]
Tökéletesen tiszta vizet csínál,karbantartás minimális.[ Szerkesztve ]
Nincs kéz Nincs csoki!
-
mdk01
addikt
A levegőztetést megoldják a növények ha mindent jól csinálsz a vízfelszín mozgatására meg elég lesz a 960l/h(valóságban kb.1/3-dal kevesebb főleg ha eltömődik) ha úgy helyezed el.
Belsőleg még lehet egy nagyon lassú szivacsszűrőre lesz szükséged, de ha kicsit ügyes ,vagy akkor egy a sarokba elhelyezett szivacs mögé berakhatod a szűrő szívóágát és nagyon jó lesz és még esztétikus(sabb) is. Sok jó megoldás van nézz körbe neten.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Azt azért csinálták valószínűleg, mert tüdejük is van én is most tudtam meg és kimentek levegőzni kicsit.
Akkor lehet marad a zebracsiga, mert nekem csak 2-3cm van a tető és a víz között.[ Szerkesztve ]
-
buci30
addikt
-
_seth_
veterán
Semennyire, mindet elpasszoltam Régebben néha felkúsztak az akvárium oldalán majd vissza is estek, naponta többször is eljátszották ezt.
-
_seth_
veterán
A 200W sera az jó, az ára is az, és automata, a beállított hőfokra fűti fel az akvárium vizét, utána leáll.
Az atmanok állítólag jó szűrők de még nem volt szerencsém egyhez sem. Én nem ezt a juwel cuccot raknám bele hanem sera siporaxot, nálam bevált matrixal kombinálva.Ma már ott tart az akvarisztika, hogy kell egy belső, levegőztetni szükség esetén valamint a vízfelszínt forgatni és persze szűrni, valamint kell egy külső minőségi szűrőközeggel és így érhető el a kristálytiszta víz. Külsőre is lehet tenni pl esőztetőt amivel meg van oldva a levegőztetés, kellően nagy l/h teljesítményűvel a belsőt ki lehet váltani.
-
buci30
addikt
Szeva
Újra hozzád fordulok mert nem mertem megvenni a belső szűrőt még mert félek kelleni fog a külső Vagy.. ???De most találtam valamit:
Fűtőnek Te is ezt mondtad gondolom ez automat...
[link]S akkor szűrőnek:
[link]
Ezzel gondolom:Vagy pedig amit ma linkeltem abból valamelyik?
Melyik lenne a legjobb? Ami már elég mert akkor persze nem venném a drágábbat logikus.iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro
-
V.Stryker
nagyúr
Nem tudom, én nem értek annyira ehhez. Nekem egy sima kis 50-esem van garnikkal és pár kis hallal. Ahhoz meg nem kell nagy tudomány.
_seth_: Kérdezd meg van-e valami hasonló. A múltkor épp mondta a srác,hogy most épp mindent ajánlana csak eheim-et nem,mert mostanság nagyon sok velük a probléma. Jah, fél éve 1500 forintért olyan állítható levegőpumpát adott,hogy azóta is hangtalan és tökéletes.
-
-
buci30
addikt
válasz V.Stryker #9001 üzenetére
THX
Meglestem de 30 alatt nem találtam olyat ami nekem jó lenne annyit meg nem szeretnék érte adni.
Amit írtam abból szerinted melyik a jó egy 200L es sügeres aksihóz?
EHEIM Biopower 240 belső szűrő elég vagy kell a SERAFIL 900 Külső szűrő?iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro
-
_seth_
veterán
válasz V.Stryker #9001 üzenetére
Én Eheim 7444610-et keresek, de az nincs sehol
-
V.Stryker
nagyúr
Látom sokan vadásznak ilyen-olyan felszerelésre. Szeretném javasolni nektek ezt a céget. A honlapon lévő árakat feltételesen kezeljétek. Akinek van lehetősége személyesen elmenni, az tegye meg, előtte telefonáljon és cudar jó árakat fog kapni. (Pl egy hete voltam ott az eheim 2008-ba pót szivacsért....300 forint/ darab áron kaptam. A vasfát annó valami nevetséges 1200 forintért, mert kilóra adták, ugyanaz a boltban valami 6k volt.) Szóval nekem nincs közöm ehhez a céghez, de én csak itt veszek bármit is ami kell az "állatkertnek" itthon.
Van élőhalas részük is kb. 200 méterre, de az sem "publikus", mert elvileg nagyker, tenyésztő.-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- PlayStation 5
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Androidos tablet topic
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- SSD kibeszélő
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk