Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eugene Roe
őstag
válasz Sanya595 #31556 üzenetére
A kérdés, hogy fancy módon akarod-e nyomni varázskavicsokkal, mert akkor vegyél matrix tropot a rendelkezésre álló térfogat felében, kétharmadában. A többi pedig lehet szivacs.
Kémiai kb. csak gyógykezeléskor kell, ha elég gyakran cserélsz vizet.
#fjudors: Kb. senki sem használ két kicsi szűrőt egy nagy helyett.
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
fjudors
aktív tag
válasz Sanya595 #31556 üzenetére
inkább mechanikai vagy biológiai/kémiai
mindkettőre szükség van, de a legritkábban oldható meg egy eszközzel.az aerob/anaerob baktériumoknak teljessen más a szükséges átfolyási sebesség, mint egy hatékony mechanikai szűrésnek
a mechanikaihoz nagy áramlás, sűrű takarítás szükséges.a biológiai szűréshez nyugalom, megfelelő áramlás.több hét, mire hatékonnyal beindul, de ha jól van méretezve, évekig nem kell hozzányúlni
pl egy mattenfilter, ha jól van számolva, akkor tökéletes, évekig gondozásmentes..de az aljzaton ott marad a dzsuva
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz Sanya595 #31519 üzenetére
3 év gari, ami nehezen érvényesíthető vaterán...
Ahol gömbcsuklón rögzül a cső, könnyen ereszthet is, ami csak egy tömítést igényel, de ehhez hol szerzel olyat?
+ Tudsz-e venni hozzá rotortengelyt, ha eltöröd takarításkor, vagy propellert?
Eheim experience 350 alá nem adnám, esetleg a classic 600, ha nem az ágyad mellett van.
Esetleg Fluval 406 szintén 110 euro amazon.de-n.
Neten láttam ezt 27 ezerért, meg 150 fontért is, de még ha prémium is (valahol a világban) pótalkatrész-ellátás nélkül kockázatos.
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
sellerbuyer
őstag
válasz Sanya595 #9082 üzenetére
Nagyon elszúrod a dolgot sajnos az öblítéssel.
Az akid azért nem lesz tisztább, mert folyton kimosod a szűrőt klóros csapvízzel, ezzel visszaszennyezed az akidat és kiölöd a jó bacikat a szűrődből, amik végre már megtelepedtek. Így mindig nitrátos, klóros marad a vized, sohasem fog kitisztulni.
A szűrődet soha ne mosd át csapvízzel, csakis az akvárium vizével egy külön, tiszta, csak halazáshoz használt edényben (pl. műanyag).Tanácsom: menj el végre egy szaküzletbe, vedd meg azt a két vegyszert, ami kell az aki beindításához (Sera nitrivec, meg egy másik, aminek most nem jut eszembe a neve). A boltban tudni fogják, mit kell adniuk, csak mondd meg az akid űrtartalmát (hány literes). Nem lesz olcsó, kb. 3eFt, de neked mindenképpen kelleni fog. Vegyél akár a Tesco-ban egy műanyag tálat, otthon még véletlenül se öblítsd el csapvízzel! Vagy egyáltalán ne öblítsd el, vagy csak akivízzel! Menj haza, öntsd bele az akiba mind a két vegyszert, majd járasd a szűrőt maximumon (ha állítható). 24 óra múlva kapcsold ki a szűrőt, amíg az akiba nyúlsz, vedd ki a szivacsát (ha szivacsos), csavard ki a trutymót a műanyag tálba. Így kapsz egy tiszta szivacsot, amit visszahelyezve a szűrőre, majd azt újra beindítva nagyon hatékonyan fogja szűrni a trutymót és a bacikat sem nyírtad ki. Ezt ismételgesd 24 óránként addig, amíg a vized szépen ki nem tisztul, illetve "jószagú" nem lesz. Érezni fogod, hogy nem lesz olyan rossz, kellemetlen vegyszerszaga, hanem friss, jó, kellemes "illatú" lesz. Innentől kb. jó vagy, megtelepedtek a bacik és minden frankó. Az akidnak ilyenkorra már leapad rendesen a vize a szűrőcsavargatástól (mert mondanom sem kell ugye, hogy amit kicsavartál, azt a koszos vizet öntsd ki!), így pótolnod kell, hogyha nem megfelelő neked a vízszint (pl. nem takarja rendesen a tető). A javasolt általában az aki felső végétől számított 3cm. Ezt a feltöltést/pótlást ionizált vízzel tudod megtenni, boltokban, benzinkúton kapható (utóbbi drága).
A PH-t, stb. nem műszerrel, hanem díszhal-madár és egyéb akvarista üzletekben kapható lakmuszpapírokkal, cseppentős módszerekkel tudod mérni. Ha elmész egy ilyen üzletbe, ezt elmagyarázzák neked.
Valóban fontos lenne, hogy olvass utána a témának (akár itt neten, Google-ban keress rá!), mielőtt hozzákezdesz! Az akvarizálás nem ugyan az, mint mikor veszel egy videót, van rajta kb. 5db gomb és kész, flottul lehet kezelni. Ehhez "sajnos" nagyon érteni kell... és még így is sokszor nehéz...
-
mdk01
addikt
válasz Sanya595 #9082 üzenetére
Ne öblítsd ki a szűrőt, csak menjen mert nem fejlődnek ki a lebontó bacik sose.
Addig ne szedd szét a szűrőt és ne is állítsd le míg látványosan nem csökken a vízforgató képessége. Akkor is ha szétszedted akkor csak az akvárium vízével mosd ki és max.10-ig álljon.
Olvass a neten, mert ezt folyamatosan leírja itt mindenki a kezdőknek.
Teszteket boltban vagy neten tudsz venni. Ezek a legáltalánosabbak, ezeknek mindig kell otthon lenni.Esetleg ez.
Olvass utána, tele a net információkkal.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Sanya595 #9080 üzenetére
Mikor én felengedtem az akváriumot és beleraktam a kavicsot és a szőlőtőkét, 1hét alatt annyira bezavarosodott hogy nem láttam át az aksin. Nekem tejszerű lett és azt hittem infuzóriumok de végül ráindítottam a szűrőt és 3nap(1500l/h) alatt kristálytiszta lett a víz és azóta is olyan(2hónap).
Nem tudok mit mit mondani sztem menjen a szűrő még és meglátod változik-e, vagy esetleg keress rá a neten a tüneteidre hátha találsz vmi okosságot.
Tesztjeid vannak? Mértél vmit?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest