Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1551) Vertigo18 válasza -NOKIA- (#1550) üzenetére


Vertigo18
addikt

Egy kicsit kiegészíteném a dolgot...:

A helyszíni bírság összege tavaly májusban változott 3.000-20.000 Ft az értékhatárok... Tehát lőttek a jó öreg 1.000 Ft-os csekknek, már 3k a minyimumm... :(((

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1552) lúzer válasza spyduck (#1539) üzenetére


lúzer
veterán

Szevasz!

-Akkor is meg lehet úszni ha a határozat meghozatala és a bemérés időpontja között több mint 60 nap eltelt. Azt azért hozzáteszem, h a kipostázás avagy kézhezvétel nem ugyan az mint a határozat meghozatala.

Erről melyik jogszabály rendelkezik?
Ismerősöm pont most kapott egy bírságot, 3 hónap telt el.

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1553) -NOKIA- válasza Vertigo18 (#1551) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

Mikor még közrendes gyaxin voltam, az általam említett volt érvényben...
Hallottam róla akkor hogy változni fog, de azt hittem nem változott még, mivel a magyarorszag.hu-t hitelesnek gondoltam... :B

(#1554) mityku


mityku
aktív tag

Áhhh ma megint rettegek, hogy küldenek 2-3 hónap múlva valami csekket! :O
Győr - Ménfőcsanak elkerülő szakaszon jöttem, van egy rész ahol egy kereszteződésnél jelzőlámpát tesznek ( idáig csak 60-as tábla volt kitéve). Most még nem üzemel a jelzőlámpa, csak sárgán villog. Igen ám, csak kivan téve egy 40-es tábla is a 60-as után kb 15-20 méterre ( a kereszteződésbe betettek egy gyalogos átkelőt), egyébként egy baromi forgalmas útszakasz ez. Ennek az útnak a két oldalán van Ménfőcsanak és Gyirmót település. Szóval 60-ra lelassítok a táblánál, 40-re már nem tudtam teljesen kb 50-55-tel gurultam, mikor észrevettem a zöld rendőrautót az út túloldalán. ( egyébként ez a zöld színű járgány, szinte tökéletesen beleolvad abba a környezetbe ( mögötte ugyan is ilyen bokros részvan). :((
Erről a zöld színről kidöntött vagy ez valami megörökölt vám és pénzügyőr autó volt??

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#1555) oceanearth válasza mityku (#1554) üzenetére


oceanearth
őstag

ebbe a színbe eladhatatlan volt. fakabát rt-nek meg úgyis mindegy. :)
bocsi

(#1556) jolti05


jolti05
őstag

Sziasztok.

Apró segítségre lenne szükségem. Leírom mi adott, és várom a válaszaitokat, mert eléggé kilettem idegileg.

19 éves tanuló vagyok, idén érettségizem. Minden nap lemegyek egyik sráccal a lakótelepről ide, nemmessze, a patakhoz (100-200m-re van a házunktól, egy tisztás után, melette egy erdő) kicsit beszélgetni. A mai nap nem hagytam itthon az övtáskámat, aminek a hátsó zsebében ott hordom a -mint az imént kiderült- 10cm-es pengéjű pillangókésem.
Ma igazoltatott két fiatalember. Kérték, hogy rakjam ki a cuccaimat. Gondoltam alap, hogy elveszik a késem, de hozzátette az egyik, hogy be kell jönnie velünk a kapitányságra, és próbált jófejnek tűnni, hogy ne aggódjak, nem kell börtönbe mennem.

A lényeg itt jön: Maximum 30e forintos pénzbírságot kaphatok egyikőjük állítása szerint.

A kérdésem az lenne, hogy mégis mennyire számíthatok. Azelőtt nem volt dolgom a rendőrséggel. Ez mindenképpen fontos a bűntetés kiszabásakor.
Utánanéztem, hogy egyik melegfelvonuláson testi sértésért szabtak ki személyenként 30e forintot. Ehhez képest szerintem az én "bűntettem", egy életlen kés nem hangzik túl súlyosnak.
Továbbá érdeklődtem, és ismerősök állítása szerint, amikor megérkezik a büntetés, írhatok -nem tudták megnevezni- fellebbezést, vagy panaszt, vagy kifogást, vagy kérelmet. Ebben mi az igazság?

Segítsetek, mit tehetek, és mire számíthatok.
Köszönöm!

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1557) sasa311 válasza jolti05 (#1556) üzenetére


sasa311
veterán

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

* A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz: a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja,....

Tehát itt a korm. rendelet, ami alapján teljesen jogosan elkaptak (mi a túrónak mászkálsz egy 10 centi pengehosszúságú késsel?!)

Fellebezést / panaszt / kifogást írhatsz 8 napon belül a bünetetés kézhezvételétől, kb erre van esélyed hivatkozni:

(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom:
b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, melyeknek közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb biztonságos módon történik;

Erre akkor tudsz hivatkozni, ha nem csak a zsebedbe volt a kés, hanem bármiféle tartóban. Megírod szívhezszólóan, hogy te ezzel szalonnázol meg a fogad piszkálod. De ha nem volt elcsomagolva, hanem a'la natúr a zsebedbe volt akkor kb esélytelen.

Vagy elismered a bűnösséged és diák / fiatal életkorodra, büntetlen előéletedre hivatkozva a kirótt büntetés csökkentését kéred.

Amúgy szerintem csak egy figyelmeztetést fogsz kapni - ha nem voltál még büntetve - max egy 5 rongyos csekket, és akkor ez volt a tanulópénz...

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#1558) biggamer válasza oceanearth (#1555) üzenetére


biggamer
veterán

" zöld rendőrautót "
Ilyen autót a civilek nem nagyon használnak. :F

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1559) oceanearth válasza biggamer (#1558) üzenetére


oceanearth
őstag

libafos zöld színá skoda favoritot?? nem annyira hinném??
vagy a terep zöldre gondolsz amit a határőrség vett jó pénzért, majd 1 évre átadták a fakabát rt-nek?? azon is tuti keresett vki szép summát...
hát meg mondom őszintén eléggé kifacsart ízlése van annak aki zöld skodát vesz, postásokon kívül meg rendőrökön kívül nem igen láttam.

(#1560) jolti05 válasza sasa311 (#1557) üzenetére


jolti05
őstag

Szia!

A jogszabályt megtaláltam én is. Mindenesetre köszönöm.

Már vagy 3 éve nálam volt, mindig, bárhova mentem, kutyát nem zavart, amolyan kabala, még búcsúban vettem Dunakeszin.

A késem az övtáskám hátsó zsebében volt, mindigis ott tartottam.(Szerintem nem feltétlen veszik ezt figyelembe, hiszen nem tudják ellenőrizni.) Egyébként biciklitúrákon azzal bontottam ki a kenősajtot, és kenyeret is vele szeleteltem. Ez volt a legnagyobb közös bizniszünk.

Ezekszerint hivatkozhatok egyrészt arra, hogy nem natúr volt a zsebemben, és hogy bűntetlen előéletű diák vagyok?

Valamelyest megnyugtattál, remélem tényleg így van, ahogy leírtad, és max 5e forintot kell befizetnem. De szerintem ezesetben is kérem, hogy enyhítsék, mert erre nem voltam felkészülve.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1561) sasa311 válasza jolti05 (#1560) üzenetére


sasa311
veterán

Arra hivatkozhatsz, hogy biztonságosan és nem láthatóan el volt csomagolva a zsebedben - akkor emeld ki, hogy "szállítottad" és mittudomén, valahova vitted, valamire később használni akartad, pl piknikhez.

De arra nem hivatkozhatsz, hogy büntetlen előéletű diák vagy :) Csak erre való tekintettel kérhetsz enyhítést a büntetésből, ám ez egyrészt lutri másrészt akkor elismered a bűnösségedet, tehát fellebbezésbe semmiképpen sem írhatod bele.

Vagy ez vagy az.

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#1562) jolti05 válasza sasa311 (#1561) üzenetére


jolti05
őstag

Szerintem az lesz a megoldás, hogy megvárom a bírságot. Ha 5e környéke, azt most az egyszer és utoljára kibírom. De ha ennél több, netalán a kétszerese, vagy ahogy mondta a rendőrbácsi, 30e forint, akkor...mérlegelek.

Azt nem írom, hogy később piknikezéshez használtam volna, mert este 9 után az ember elég ritkán tesz ilyet :)
A vittem valahova, az jó ötlet, mondjuk ismerőstől hoztam el/adta nekem ajándékba, vagy valami.

Ha így alakul, akkor: hivatkozom a jól eltároltságra és a szállításra és kérelmezem, hogy vegyék figyelembe, hogy büntetlen előéletű diák vagyok.
Azt kénytelen vagyok elismerni, hogy nálam volt, hiszen elvették, felírták, azért jelentettek fel.

:O

Ezt muszáj megkérdeznem. Honnan gondolod, hogy 5e forint lesz?

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1563) sasa311 válasza jolti05 (#1562) üzenetére


sasa311
veterán

Nem azt gondolom, hogy *5000* forint lesz, hanem azt, hogy

1., pitiáner dolog, igazából nem is bűncselekmény
2., sokkal nagyobb disznóságokért is csak ejnye bejnyéket osztogatnak (pl. kocsmai verekedések, elfajult házibuli után szomszéd kertből kirángatás ;] stb)
3., büntetlen 19 éves srácokat nem szoktak lesarcolni 30K-ra.

Te szerintem azt értetted félre, hogy a 30.000 forint az az elméletben kiszabható maximális büntetés, azt kb. akkor szabnák ki, ha szamurájkardal hadonászol az utcán.
Az, hogy valakinek a zsebébe van egy kés nem meríti ki a kategóriájának legkomolyabb büntetését.
Főleg, hogy ekkora bicskát engedély nélkül lehet vásárolni és valahogy haza is kell vinni....

Amúgy minket meg akartak egyszer ugyan így vágni a rendőrök a hajógyári szigeten, mert gyakorlókardal kendoztunk (nem éles de fémből van), de aztán abból se lett mégcsak ejnyebejnye se. Bár ez már vagy 5 éve volt, de nem gondolom, hogy azóta vasszigor lett...

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#1564) jolti05 válasza sasa311 (#1563) üzenetére


jolti05
őstag

Az első hozzászólásomban írtam, hogy meleg felvonuláson, testi sértésért kaptak 30e forint bírságot. Ahhoz képest én sehol nem vagyok.

Nem értettem félre, azt mondta a rendőr, hogy 30e forint maximum, de hozzátette, hogy Ú nem tudja megmondani (mert ezt még legalább kétszer megkérdeztem), viszont ilyesmire számítsak.

Az viszont biztos, hogyha enyhébb lesz a büntetés, kapok magamtól ajándékba egy svájcibicskát, amit hordok majd, és eléggé hozzám nőtt a pillangókés is, de az majd itthon fog figyelni.

Elég szerencsétlen eset. Főleg, hogy a véletlenek hozták így. Haverom rengeteget késett, azért mentünk le ilyen későn, aztán nem is arra indultunk, csak még el akart szívni egy szál cigit...övtáskám is majdnem itthon felejtette(abban volt a kés), úgyhogy ennek valamiért így kellett lennie.

Az jogos, hogy a szúróeszközt nem kapom vissza?

A szigorítás biztos, haverom is mondta, hogy régebben csak elvették, és szóltak, hogy ezt mégegyszer ne. Most is szóltak, de az már a rendőrségen volt, miután mindent kitöltöttem és aláírtam :(((

Köszönöm a válaszokat.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1565) oceanearth válasza jolti05 (#1556) üzenetére


oceanearth
őstag

És még kérdezik ezek után a rendőrök, hogy miért rossz a hírük??

19 éves diákgyerekek megarcolása az megyen, de a bűnözők meg szabadon rohangálnak, bármit megtehetnek, ha esetleg cigány is a bűnöző akkor meg kiskirály lehet. A fehérgalléros bűnözést ne is említsem, mert az elképesztő méreteket ölt...

(#1566) szasanyi válasza oceanearth (#1565) üzenetére


szasanyi
félisten

Igazad van. Tanulj, és törekedj olyan helyzetbe, hogy ezen tudjál változtatni!

(#1567) oceanearth válasza szasanyi (#1566) üzenetére


oceanearth
őstag

Tanulni tanulok, immár több mint 16 éve koptatom a padokat, de ügye jó pap holtig tanul, tartja a mondás. Egyébiránt minden nap egyre jobban belefáradok az egészbe és így 23 évesen élhetek egy jövő nélküli szar országban, ahol az emberek olyanok, amilyenek, kiábrándítóak, erre fel van építve egy egész rendszer, ami asszisztál hozzá...
A változtatás lehetőségét meg egyre kevésbé látom...

(#1568) -NOKIA- válasza oceanearth (#1567) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

Nem vagy te 1 kicsit negatív? :U

(#1569) szasanyi válasza oceanearth (#1567) üzenetére


szasanyi
félisten

Ez is majd nem igaz. DE! Minden társadalomnak van jövője, mégpedig olyan, amilyet a társadalom tagja elérnek. Nem elég rinyálni meg kritizálni, tenni kell azért, hogy pozitív változás következhessen be. Lehet, hogy sokan úgy gondolják(juk!), hogy az általu(n)k befektetett munka nem áll arányban azzal amit sikerül(t) elérni vele. De mi lenne, ha mindenki megállna itt, és cselekvés helyett csak ironizálna és kritikát fogalmazna meg? Azt egyébként nem nehéz, még magas iskolai végzettség sem kell hozzá. Persze nem mindig alappal, ráadásul a megfogalmazás azért utal rá. ;)
Ráadásul még az is előfordulhat, hogy meg sem érjük ezt a pozitív változást, de akkor is tenni kell a változásért! Még nagyon fiatal vagy ahhoz, hogy annyira bele legyél fáradva. Mi lesz18-20 év múlva? :U
Nem tudom te hol, és miként dolgozol, így nem tudok semmilyen iránymutatást adni. Meg túl okoskodónak sem szeretnék látszani... de rendőr hivatásúaknak tudnék említeni néhány (alap) elvet, aminek a betartása elengedhetetlen a legkisebb pozitív változáshoz. Bár azt sem itt tenném, mert egyesek vérszemet kapva újabb köpködős, leszólós és kritizáló hsz-okat írnának, hogy " na ugye" vagy ilyesmi. Persze ők azok, akik nem ismerik a rendszert és valszeg sosem dolgoztak rendőrként semmilyen beosztásban.

(#1570) jolti05


jolti05
őstag

oceanearth: Engem a legkönnyebb megbüntetni. Nem csináltam semmit. De a törvény az törvény.

sasa311: Sajnos új fejleményeket hoztam. Beszéltem egyik évfolyamtársammal, az ő sztorija a következő: Nyáron, egy szombati napon elmentek a parlamentbe valamilyen iskolával látogatásra. Srác csak a fémdetektoroknál jött rá, hogy -mint mindig- most is ott van nála, a zsebében, a 12cm élhosszúságú pillangókés.(Azt mondta, hogy a pillangókésekre nem vonatkozik a 8 centis hossz, mindegy mekkora, tilos.) Ezekután kirakta az asztalra, majd feljelentették a gyereket. 32e forintjába került, figyelembe vége(legalábbis ezt mondta), hogy bűntetlen előéletű. Panaszt/kérelmet nem írt. Egyébként ő azt hitte, első alkalommal, tekintettel az imént említettre, csak figyelmeztetik. De nem így lett.

Ezek után túlságosan nem bízom abban a párezer forintos tanulópénzben :(
Ha összejön, 2-3 rendőrismerőstől(haver családtagja, stb) azért megtudakolok minden lehetséges enyhítést. Hátha valami okosat tudok meg.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1571) biggamer válasza jolti05 (#1570) üzenetére


biggamer
veterán

" parlamentbe valamilyen iskolával látogatásra "

" mint mindig- most is ott van nála, a zsebében, a 12cm élhosszúságú pillangókés "

" 32e forintjába került "

Kár, hogy nem ágyút vitt magával. :F

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1572) jolti05 válasza biggamer (#1571) üzenetére


jolti05
őstag

A mind mindig, rám is igaz, de ezt a kutyának nem kell tudnia.
Hosszabb (volt) a kése pengéje, a zsebében tartotta, és a parlamentbe vitte. Ez a 3 dolog súlyosabb nála, de én kizárt dolognak tartom, hogy tegnap a rendőrúr(aki amúgy piszkosul tanulatlannak tűnt) megírta szépen a feljelentésben, hogy szépen el volt nekem csomagolva, a puszta kellős közepén találtak rám, satöbbi.

Most jut eszembe, amit kitöltöttem papíron volt megjegyzésnek hely. Azt mondták, oda csak annyit írjak, magamnál tartottam a késem. Utólag, gondolom oda kellett volna írni az enyhítéseket.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1573) sasa311 válasza jolti05 (#1570) üzenetére


sasa311
veterán

Parlamentbe pillangókést megpróbálni bevinni megint nem ez a kategória szerintem, de kár akkor tippelni, majd ha megjön a határozat.

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#1574) Vertigo18 válasza jolti05 (#1572) üzenetére


Vertigo18
addikt

Eddig nem akartam belefolyni, de most már tényleg furcsának tartom, hogy valakinél csak úgy, funkció nélkül ottvan egy pillangókés...

-Egyébként pillangókésre valóban nem vonatkozik a 8 cm-es pengehosszúság...
-Nálunk nem is írunk jegyzőkönyvet, aláírod, hogy elvettem, aztán majd jön a határozat
-vissza nem kapod
-a büntetés pedig valszeg csekély lesz...

Ennyi...Oceaneart beszólásaira inkább nem is reagálok.

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1575) lúzer válasza Vertigo18 (#1574) üzenetére


lúzer
veterán

miért olyan nagy szám egy pillangókés?
mitől veszélyesebb egy késnél, bicskánál?
ha az, minek árulják?
otthon szalonnázni más kés is jó

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1576) Vertigo18 válasza lúzer (#1575) üzenetére


Vertigo18
addikt

Lúzer, én sem tudom, miért kerül más elbírálás alá a pillangókés. Dehát ez van, pengehosszúságtól függetlenül "közbiztonságra veszélyes eszköz". Szerintem nem érdemes a törvényeket firtatni, ez van és kész...

Attól, hogy árulják, attól még nem lehet nálad... Ezzel egyetlen egy bírót sem fogsz meggyőzni, hogy "miért ne lehetne nálam, hiszen árulják!"...

Ha meg tényleg "csak úgy van", akkor miért nem egy 5-6 centis "svájcibicska" van "csak úgy"...? Nálam miért nincs soha "csak úgy" egy pillangókés???

ui.: Én sem értek egyet sok törvénnyel attól függetlenül, hogy betartom őket...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1577) lúzer válasza Vertigo18 (#1576) üzenetére


lúzer
veterán

kösz a választ

erre valaki?

[ Szerkesztve ]

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1578) Vertigo18 válasza lúzer (#1552) üzenetére


Vertigo18
addikt

Arra pedig a válaszom, hogy ha jól emlékszem, akkor a közigazgatási eljárás határideje 60 nap, azonban ez meghosszabbítható, úgyhogy én nem hiszem, hogy ilyen módon meg lehetne úszni.

Sajnos én nem értek annyira ezekhez, én az utcán vagyok 10 éve, maga az eljárásjog annyira érint engem, hogy feljelentés esetén beidéznek engem is.

Azonban az objektív felelősség elvén alapul már a "Sebességkorlátozás túllépése", így nem lesz idézés, nem lesz meghallgatás, nem lesz eljárás, hanem lesz egy bírság és kész. Nincs fellebbezés, nincs semmi.
Kollegám most ment be a 30-as traffiba 50-nel, és esélye sem volt elintézni, mivel közigazgatási eljárás lett ez a szabálysértés (is). Kérte, hogy 2 részletben fizethessen, de a törvény szerint arra sincs lehetőség objektív esetén, csak arra, hogy a fizetéssel kapott egy hónap haladékot...

Egyébként tudsz olyan okot mondani, amiatt elhúzódna 60 napig az ilyen eljárás??? Megírom azt az 1 soros (!!!) bejegyzést (nem feljelentést!!!) a naplóba, csatolom hozzá a fényképet még aznap, 2 nap alatt bekerül feldolgozásra, ami kb. 3 perc (kiderítik a nyilvántartásból, hogy kinek a tulajdona a gépjármű), aztán a táblázatból kinézik, hogy mennyi lesz a bírság, és mehet a postára... 1 hét, max...
Talán egy kicsit leegyszerűsítettem, de az objektív eljárásnak ez a lényege. Hameg nem te vezettél, akkor is te szívtál, mint tulaj...

[ Szerkesztve ]

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1579) lúzer válasza Vertigo18 (#1578) üzenetére


lúzer
veterán

kösz a választ

Egyébként tudsz olyan okot mondani, amiatt elhúzódna 60 napig az ilyen eljárás???

én nem, de ettől függetlenül valóban min. 3 hónap elteltével jött a bírság (nem nekem)

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1582) -NOKIA-


-NOKIA-
Ármester

Kezdem egy kicsit felhúzni magam, ne haragudjatok.
Miért kell megkérdőjelezni egy rendőri intézkedést, ami teljesen jogszerű volt, miért kell a törvényeket kritizálni, meg az eljárást itt? Lehet menni a parlamentes topicba (ha van ilyen), és ott szidni őket, vagy lehet menni országgyűlési képviselőnek, és jobb törvényeket hozni.
Miért kéne hogy kés legyen az embernél, akármilyen is?
Miért kéne nekem azt tudnom, hogy az illető akinél megtalálom nem egy idegbeteg állat, és nem fog megszurkálni valakit a következő sarkon...
Ha meg ilyenkor nem vesszük el, az a baj...

[ Szerkesztve ]

(#1583) S e t h válasza lúzer (#1575) üzenetére


S e t h
nagyúr

Drogot is lehet vásárolni , mégsem tarthatod magadnál.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#1585) biggamer válasza -NOKIA- (#1582) üzenetére


biggamer
veterán

Ez a Demokrácia, pffff... :W

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1587) Vertigo18 válasza -NOKIA- (#1582) üzenetére


Vertigo18
addikt

Miva, kollega, kiakadtál? :DDD
Hidd el, nekem is vissza kellett nyelnem azt, ami először akart kijönni...

Egyébként én sem értem mire jó, hogy kritizáltok, ez a törvény, ezt kell betartani. És visszautalnék: én sem értek egyet mindegyik törvénnyel (többek között a biztonsági öv használatával pl.) mégis igyekszem minden esetben betartani őket (igen, a biztonsági övet is bekapcsolom). Én nem fogok halefokkal mászkálni, aztán csodálkozni, ha elveszik, JOGSZERŰEN!!!

A traffis témához csak annyit, hogy nincs semmiféle jogszabály, hogy telepített táblánál lehet csak mérni, ideiglenes táblánál nem... Ha csak ideiglenesen van kint egy 30-as tábla azt nem is kell betartani? Minek menjek lassan, holnap úgysincs itt a tábla??? De a bírság, az majd jön... Azt meg pláne nem szabta meg senki, hogy civil, vagy csíkos autóból lehet csak mérni...

Azzal is egyetértünk, hogy az "objektív felelősség elve" csak pénzbehajtás... De ezt kell betartani!!! Példa: Megállni tilosban áll a bácsika, és a főnököm pont meglátja, odaküld intézkedni. Ugyebár ilyenkor már nem lehet figyelmeztetni, el kell járni. A hivatalos eljárá: papit még igazoltatni se kell, 2-3 fénykép (megvannak a szempontok, amiknek meg kell felelnie), egy sor beírás, és fix 30.000 !!! Az sincs, hogy a papi kér valamiféle helyszíni bírságos csekket... Megszűnt!
Még1x: nem mindennel értek én se egyet, de ez a törvény! Ne szegd meg!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1588) Vertigo18 válasza S e t h (#1583) üzenetére


Vertigo18
addikt

Seth, azért a drog vásárlása illegális, a késeket meg (köztük akár bozotvágót is) akármikor vehetsz legálisan... De értem amit akarsz, "lehet" vásárolni...

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1589) lúzer válasza spyduck (#1580) üzenetére


lúzer
veterán

Oké, értem, eddig is értettem.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen jogszabály rendelkezik erről?
Hivatalosan mivel lehet megtámadni egy ilyen bírságot.

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1590) biggamer


biggamer
veterán

[link]

Na, lefotóztam Nektek a könyebb érthetőség végett az újságcikket.
Az írásban " elhangzó " dolgokért felelőséget nem vállalok, azt mindenk a saját felelőségére használja arra, amire használja. :K
Ámen.

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1591) Vertigo18 válasza biggamer (#1590) üzenetére


Vertigo18
addikt

Na látod, ezek már tények! Ezekkel lehet vitázni!

Érdekes, hogy a cikkben csak egyszer említik meg a 60 napot, holott a főcím is erről szól...
Továbbra is fenntartom, hogy szerintem lehet hosszabbítani, de hangsúlyozom: nem vagyok kompetens, én csak egy szarrugdosó "kidobóember" vagyok, aki az utcán él immár régóta... :D

Egyébként ezek azért érdekesek, mert ezek telepített traffik, itt valóban vannak kiszűrendő, hibás felvételek. Nálunk autóból van traffi, ott nincs hibás felvétel... Amit lentebb leírtam, az arra vonatkozik!

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat...

(#1592) jolti05 válasza Vertigo18 (#1574) üzenetére


jolti05
őstag

Az övtáskámban lévő dedalonnak is csak akkor van funkciója, amikor szükség van rá, csak nyilván más, mint egy késnek.
Nem arról van szó, hogy nem fogadom el a törvényeket, de a között, hogy nálam van, vagy nincs, annyi a különbség nagyjából, hogy ha kiáll egy cérna a pulóveremből, akkor levágom, vagy letépem.
Egy számomra igen kedves ismerősömtől kaptam néhány évvel ezelőtt, amolyan kabalának felfogható fel. Iszonyat jól jött túrákon, néha még a suliban is hasznát vettem. Evidens, hogy nem a tanárok fenyítésére. Most vehetek azért egy svájcibicskát, hogy magamnál hordhassak valamit, és még egy pillangókést.
Én, személy szerint, egy árva szóval nem szidtam sem a rendőrséget, sem a kormányt, csupán egyszerű barátomat a nevén neveztem. Egy rövid beszélgetés alapján szerintem meg lehet állapítani, hogy milyen szellemi szinten áll a beszélgetőpartner.
Nekem ezzel az egésszel nem lenne semmi problémám, rendben van, hogy bűncselekményt követtem el, elvették, ugyanúgy vonatkozik rám is a törvény, mint bárki másra(de hozzáteszem, ez az egész herce-hurca fölösleges volt, nem vagyok fogyatékos, szellemileg visszamaradott, sem pszichopata), de ne rajtam próbáljanak meggazdagodni. Néhány ezer forintra tényleg azt mondom, hogy tanulópénz(ahogy sasa kolléga írta), de több tízezer indokolatlan és nevetséges.

biggamer:
Valóban súlyosabb, zsebben fémdetektornál megtorpanni a parlamentben, de szerintem oda is kicsit súlyos az a 32e forint. Nem hiszem, hogy igazán ránk kellene fordítani a figyelmet, akik kenyeret vágnak vele és kenősajtot kennek.

Egyszer a belvárosban(Bp) megütöttek, csak úgy, az utcán. Nem sarkítom, álltan egyhelyben, odajött hozzám egy idősebb férfi, és megütött. Ott volt nálam akkor is a kés. Eszembe sem jutott, hogy használjam.

Igazából túlmagyarázom az egészet. Megtörtént. Kíváncsian várom a büntetést, és a legjobbakat remélve izzítom az ujjaim egy kérvény/panasz/kifogás írására.

Vertigo, azt megkérdezhetem, hogy: Ennél a parlamentes esetnél a tények(az imént felsoroltam) miatt volt ilyen magas az összeg?
Köszönöm a hozzászólást Vertigo! A csekély össze(bár ez is relatív, kinek mi a sok, kevés:) ) valamelyest megnyugtatott.

Írjatok, ha esetleg nem értetek egyet velem valamiben, vagy úgy látjátok, nincs igazam. (Mérget vennék rá:) )

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1593) -NOKIA- válasza jolti05 (#1592) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

"Nekem ezzel az egésszel nem lenne semmi problémám, rendben van, hogy bűncselekményt követtem el..."

Nem követtél el bűncselekményt.

(#1594) -NOKIA- válasza jolti05 (#1592) üzenetére


-NOKIA-
Ármester

A rendőri intézkedés jogszabályi háttere, jogalapja.

1999. évi LXIX. törvény
a szabálysértésekről

Az elkobzás

20. § (1) El kell kobozni azt a dolgot,

a) amelyet a szabálysértés elkövetéséhez eszközül használtak, ha az eljárás alá vont személy tulajdona vagy egyébként is, ha birtoklása a közbiztonságot veszélyezteti;

175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 100. §-a (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya a mellékletben felsorolt közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre és az azokkal kapcsolatos egyes tevékenységekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. elektromos sokkoló: olyan hordozható elektromos eszköz, amely kis áramerősség mellett legfeljebb 10 000 V elektromos feszültség előállítása és közvetítése útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas, nem kizárólagosan, de beleértve az elektromos sokkoló botot, elektromos sokkoló pajzsot, bénító lövedéket kilövő pisztolyt és elektromos sokkoló lövedéket kilövő fegyvert;

2. forgalmazás: a közbiztonságra veszélyes eszköz továbbadására irányuló tevékenység, ideértve a kereskedelmi tevékenységet is;

3. jármű: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben meghatározott közúti szállító vagy vontató eszköz;

4. közforgalmú közlekedési eszköz: bárki által azonos feltétellel igénybe vehető közlekedési eszköz;

5. közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan magán-, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehető, ideértve a közterületnek a közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét;

6. nyilvános hely: a közterületnek nem tekinthető, mindenki számára nyitva álló hely.

3. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom

a) a Magyar Honvédségre, a rendvédelmi szervekre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyar Köztársaság területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;

b) azokra a rendeltetésszerűen munkavégzési, sport és a szokásos életvitel körében használt eszközökre, melyeknek közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt, feltéve, ha a tényleges munkavégzésen (tevékenységen) vagy az igazolható munkavégzéshez (tevékenységhez) szükséges szállításon kívül a birtoklás (szállítás) rejtve vagy a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben, illetőleg egyéb biztonságos módon történik;

c) azokra az eszközökre, amelyek használata filmfelvétel, színházi előadás, illetve más hasonló rendezvény megtartásához szükséges;

d) a pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayre, kivéve a közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényeket.

4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt eszközök nem kereskedelmi (turista) forgalomban nem vámkezelhetők.

(3) Gázspray, íj, számszeríj, szigonypuska csomagküldő szolgálat, ügynöki tevékenység, házalás és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás útján nem forgalmazható.

(4) Olyan elektromos sokkoló nem gyártható, nem szerezhető meg, nem birtokolható és nem forgalmazható, amely az egyes, a halálbüntetés, a kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelméről szóló, 2005. június 27-i 1236/2005/EK tanácsi rendelet szerint tiltott eszköznek minősül. Ez a tilalom a Magyar Honvédségre, a rendvédelmi szervekre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyar Köztársaság területén állomásozó fegyveres szervekre és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklására és használatára engedéllyel rendelkező szervekre és személyekre is vonatkozik.

5. § Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában gázspray közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, valamint közforgalmú közlekedési eszközön csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve birtokolható (szállítható).

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(2)-(4)

7. § Ez a rendelet az egyes, a halálbüntetés, a kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelméről szóló, 2005. június 27-i 1236/2005/EK tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

Melléklet a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelethez

A közbiztonságra különösen veszélyes eszköz:

a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);

b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);

c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;

d) az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray);

e) az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat);

f) az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló);

g) az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek).

[ Szerkesztve ]

(#1595) -NOKIA-


-NOKIA-
Ármester

"Nem hiszem, hogy igazán ránk kellene fordítani a figyelmet, akik kenyeret vágnak vele és kenősajtot kennek."

A rendőr:
nem lát bele (és nem is kell neki)
-az emberek fejébe, hogy ki mi célból hord magánál közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, és
-a jövőbe sem lát bele, hogy ki mit tervez a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel.

A rendőr:
-csak végrehajtja a kötelességét, azt amit a törvény előír számára, vagy a parancsnoka meghatároz...

(#1596) oceanearth válasza Vertigo18 (#1587) üzenetére


oceanearth
őstag

Szia Vertigo!

Tudom könnyű nekem a partvonalról dumálni, de akkor is megteszem.
Nem az eljárást jogszerűségét kérdőjeleztem meg, hanem morális oldalról nézem a dolgokat. Én a 8. kerületben lakom, itt minden cigány késsel járkál, árulják is néha bele-bele mártják vkibe vagy egymásba, csakúgy ahogyan a viperát is, naponta kapok ajánlatokat ezekkel kapcsolatban, mármint, hogy "vegyé testvérem viperát, mert occcsó"
Ő tőlük senki nem veszi el, nem igazoltatják őket, bármit megtehetnek, csak azért, mert cigányok. Ha gáz van rasszizmust kiáltanak és már mossák kezüket.
Ennyi volt nekem itt a problémám, hogy 19 éves taknyos gyerekeket könnyű büntetgetni, de a valódi bűnelkövetőket felhajtani...
Nálam is van sokszor kés, általában bicska, mert jól jöhet, de nem ritka a rambo kés sem, amikor modellezni megyek, mert jól jöhet, ha valalmi erősebbet kell elvágni.

Nálunk pl. most egy hülye cigánygyerek elkezdett táskázgatni, hiába hívtam a rendőrséget, h jöjjenek ki, adtam személyleírást, megmondtam merre futott, simán követhették volna a térfigyelőkön, b@sztak akármit is csinálni, szegény néni, akit meg lehúzott a táskázgatós gyerek, meg ott sikítozott... ők meg ki sem jöttek.

üdv

(#1597) jolti05 válasza -NOKIA- (#1595) üzenetére


jolti05
őstag

Tisztában vagyok vele. Amit leírtál igaz, és sajnálom is, hogy így van. De mivel jómagam ismerem valamennyire, ezért tartom az állításom. Nem felháborodásból vagy panaszból írtam a "Nem hiszem..." kezdetű mondatom, egyszerűen csak egy általános igazságot véstem le. Innen az erkélyről rá tudok mutatni, hol szoktak bandázni és drogozni valakik.
...és ezért is szerettem volna rendőr lenni :) De ez nem fog összejönni, úgyhogy nem is töröm magam.
Nincs igazság. :)

Jóéjt.

A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...

(#1598) lúzer válasza lúzer (#1589) üzenetére


lúzer
veterán

megoldódott, vissza volt dáumozva a határozat másfél hónnappal... :U

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

(#1599) biggamer válasza lúzer (#1598) üzenetére


biggamer
veterán

Egy kicsit bővebben, ha lehet.

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak és terhes nők lennének ... WOT / BF3 / BF4 ... biggamerHUN

(#1600) lúzer válasza biggamer (#1599) üzenetére


lúzer
veterán

hát ennyi, nem az enyém.
Több mint 3 hónap múlva kapta a bírságot, itt olvastam a 2 hónapról, szóltam, megnézte, másfél hónappal korábbi volt a határozat dátuma, mint a postáraadás vagy kézhezvétel dátuma.

MO. RIP. - az utolsó kapcsolja le a villanyt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.