Hirdetés
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kolondrum: Oneplus 13 vagy IQOO 13 vagy Oppo Find X8 PRO
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
Rhino666
üzenetére
Nem szeretnék KDE-t: volt az elmúlt egy évben többféle is, nem jött be. Egyébként nagyon sokáig használtam KDE-t, de amikor elkezdett "plazmásodni" jó régen, váltottam másra - ez nem is tudom, 15-20 éve lehetett nagyjából ;-)
Egy egyszerűbb felületet szeretnék, mint a Cinnamon, de ikon össze-vissza kuszálás nélkül, szóval erre a problémára kerestem volna megoldást.
Szerintem ha lesz lelki erőm újra újratelepíteni a gépet, akkor feldobok egy Mint MATE rendszert.
Egyébként érdekes, hogy X éve minden problémára a megoldási javaslat: válts ablakkezelőt - válts rendszert ;-) Ezért (itteni javaslatra) kezdtem el kb. egy éve ilyen-olyan Plasma-s rendszereket kipróbálni, de jobb nem lett, csak az időm ment el vele feleslegesen, mert valami elmebetegsége mindegyiknek van. Akkor kezdődött az, hogy miért Fedora, miért nem inkább Tumbleweed, aztán miért az, miért nem inkább egy Endeavour, de a Manjaro mégis jobb lenne, stb. stb., és fel is adtam a dolgot ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Rhino666
üzenetére
Áh, pár hónapnyi KDE-s szívás - több disztribúció kipróbálása után váltottam vissza Mint-re. Érdekes, előtte nem voltak ilyen problémáim vele - de lehet, hogy akkor még MATE-t használtam, ebben már nem vagyok biztos ;-)
Mindegy, OK, feladtam: nem kezdek el újra X disztribúciót kipróbálni - nem hogy melyik lesz kb. hibátlan, hanem hogy melyik hibái zavarnak a legkevésbé ;-)
-
Rhino666
addikt
válasz
Vasti74
üzenetére
Az is lehet hogy a Cinnamon háza táján érdemes szétnézni, KDE alatt nincsenek ilyen hülyeségek (se ikon szétdobálás, se váltakozó billentyűzetkiosztás, se nagyításos probléma).
A legnagyobb problémám Waylanddel jelenleg az, hogy Chromium 143.0.7499.40 alatt elQrták a scroll speed-et, de 143.0.7499.109 alatt elvileg már javítva is van (és ez egyébként sem a Wayland hibája).
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy na majd talán a Wayland segít.
Hogy ez eddig nem jutott az eszembe!Aha, persze...
Annyira experimental a cucc a Cinnamon-al, hogy gyakorlatilag használhatatlan.
Mármint böngészésre, másra nem is volt időm, mielőtt befejeződött volna a teszt ;-).
Három böngészőt próbáltam: már ha induláskor tudják egyáltalán, hogy 200%-ra van skálázva a megjelenítés, akkor is elfelejtik két kattintás után, és csak az ablak tartalmának bal felső negyede "él", a többi villog, és nem működik. A Chrome-ban elvileg be kellett volna valamit állítanom, de nincs olyan beállítás. Próbáltam parancssorból indítva paraméterezni, de nem hatotta meg.
A billentyűzet angol kiosztású lett, és a billentyűzet beállításnál a kiosztás fül hiányzik. Ki akartam tenni az óra mellé a billentyűzet kisalkalmazást: ha engedélyezem, két ott lévő valami között egy pillanatra mintha helyet akarna magának valami foglalni, szélesebb lesz a hely, de aztán visszaáll, és kisalkalmazás sehol.
Szóval gyors teszt volt :-)
A linux előre megy, nem hátra ;-) Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy van ugye az X11, ami felett erősen eljárt az idő, meg van a Wayland, amit 13 év alatt sem sikerült "implementálni", ennyi, ossza be az ember ;-)
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom már, hogy melyik linuxos topicban és hányszor kérdeztem ;-) , de megpróbálom újra, hátha valakinek van ötlete.
Némi kitérő után valamikor a nyáron talán visszatértem Mint Cinnamon-ra-, 22.1-et telepítettem akkor. Azóta van egy olyan problémám, hogy szinte minden bejelentkezés után összekutyulja az asztalikonokat a rendszer :-( Itt vannak képernyőképek, a rendben nevű az, ahogy lennie kellene az ikonoknak, a többi meg néhány szétugrott állapot a sokból.
Mindenféle ikonrendezés ki van kapcsolva. Ha zárolja magát a gép 10 perc után és újra bejelentkezek, vagy felhasználót váltunk és visszajelentkezek, vagy elalszik - feléled, és bejelentkezek, 10-ből 7x-8x átrendezi őket - de néha nem.
Amikor átrendezi őket, gyakran olyan helyre is kerül ikon, ami nincs rácsponton, illetve az amúgy kb. helyükön maradt ikonok is elmozdulhatnak a rácspontról egy kicsit.
Általában egymásra pakol több ikont.A 22.1 telepítésekor (meg minden telepítéskor) a home könyvtáram "rendszerileg" üres volt, csak adatokat másoltam vissza, konfigokat nem .
Frissítettem 22.1-ről 22.2-re, a hiba maradt.
Lenyestem az egész SSD-t, telepítettem egy friss 22.2 rendszert - a hiba maradt.4k monitorom van és 4k felbontásban használom 200%-ra méretezve.
Mi a fene lehet az oka? Gondoltam még egyszer megkérdezem, és váltok mit tudom én MATE-re, mert piszok idegesítő :-(
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti
-
Mert már lassan a palacsintasütőre is linuxot kell rakni. Eddig azt hittem, hogy a UPS-be akumlátor kell - jó sok, meg a hátuljára pár konektoraljzat, meg egy betáp konektor dugó, meg egy nyomógob, meg egy síp, vagy zümmer, meg pár led, oszt hadd menjen! Súlyra minnél nehezebb, annál jobb.
-
Tamy
őstag
root@pve:~# upsc eatonError: Connection failure: Connection refusedEzt a hibaüzenetet kapom. Engem az zavar, hogy olyan, mintha két driver lenne hozzá, és összeakadna. Ez kicsivel beszédesebb:
root@pve:~# service nut-client restartBroadcast message from root@pve (somewhere) (Thu Dec 11 08:53:27 2025):Communications with UPS eaton@localhost lostBroadcast message from root@pve (somewhere) (Thu Dec 11 08:53:32 2025):UPS eaton@localhost is unavailable -
Tamy
őstag
Sziasztok!
A Proxmox topicjában nem tudtak segíteni, így itt próbálok szerencsét, elvégre nem Proxmox specifikus a problémám.
Eaton szünetmentest próbálok beizzítani ez alapján, de ezt a hibaüzenetet kapom:
Duplicate driver instance detected (PID file /run/nut/usbhid-ups-eaton.pid exists)! Terminating other driver!
Neten rákeresve nem találtam megoldást. Valaki futott már bele, és sikerült megoldania?
A 3 b) pontnál az ups.conf fájl szerkesztése után jön elő először a hiba:
root@pve:/home# upsdrvctl startNetwork UPS Tools - UPS driver controller 2.8.0Network UPS Tools - Generic HID driver 0.47 (2.8.0)USB communication driver (libusb 1.0) 0.43Duplicate driver instance detected (PID file /run/nut/usbhid-ups-eaton.pid exists)! Terminating other driver!Using subdriver: MGE HID 1.46Nálam így néz ki az ups.conf fájl:
pollinterval = 15maxretry = 3offdelay = 120ondelay = 240[eaton]driver = usbhid-upsport = autovendorid = 0463productid = FFFFserial = saját serial -
-
-
Szoval ha otthon osztogatnek meg fajlokat, arra az SMB talan altalanossagban kenyelmesebb, mert kb. minden platform tamogatja. Itthon 10 GbE van a NAS meg az asztali gepem kozott, jellemzoen nem az SMB a szuk keresztmetszet, hanem a hattertarak. Ha meg valakinek lassabb a halozata, akkor meg vegkepp mindegy.
-
Eleg masra jo a ketto, mas a feature set. NFS-nel alapbol nincs in-transit titkositas (SMB3-nal van), persze lehet Kerberost meg hasonlot konfigolni. Mandatory file lockingra se emlekszem, csak advisory-ra. Az NFS cserebe gyorsabb.
Ja, es biztos, hogy mindenkivel megtortent mar, hogy a hardmountolt NFS share epp nem volt elerheto, es befagyott a gep

-
-
Lenry
félisten
válasz
Ablakos
üzenetére
ha tippelnem kéne, akkor az van, hogy eddigre a hálózat már rég leállt, ezért nem tudja szabályosan lezárni a kapcsolatot a Samba, ezért kénytelen vagy megvárni, hogy timeoutoljon
próbáld ki úgy, hogy az fstab opciók közé beírod, hogy
_netdev(az alávonás fontos az elejére) -
Ablakos
addikt
Ritkán állítom le (shutdown) az asztali gépet, de ha mégis, akkor kikapcsoláskor az egyik samba megosztás nagyon lassan akar lekapcsolódni. Esetleg az fstab bejegyzés esetleg nem jó? (Lehet már túl sok mindent beleírtam kínomban.)
Lehet ezt javítani?vim /etc/fstab://192.168.200.3/java /srv/java/ cifs rw,vers=3.0,credentials=/root/.synologyCredentials,iocharset=utf8,gid=1000,dir_mode=0775,file_mode=0664,x-systemd.automount,nofail,workgroup=WORKGROUP 0 0dec 08 08:25:50 ZorinOSDesktop systemd[1]: srv-java.automount: Deactivated successfully.dec 08 08:28:52 ZorinOSDesktop systemd[1]: Unset automount srv-java.automount.dec 08 08:28:52 ZorinOSDesktop kernel: CIFS: VFS: \\192.168.200.3 has not responded in 180 seconds. Reconnecting... -
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, csak nagyon lassú lesz.
-
MasterMark
titán
Hello,
QEMU-val (vagy máshogy) lehet emulálni x86-64-v3 olyan CPU-n ami amúgy ezt nem tudja alapból?
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Eleg am 1 helyre beirni...
-
Rhino666
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Én személy szerint inkább a Bazzite nVidiás változatát ajánlanám, az alapból felismeri. Valószínűleg a CachyOS is, de azzal nincs ilyen tapasztalatom.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok adott egy Dell XPS 15 9570 videokártya GTX 1050 Ti Max-Q cachyos jól fog menni Nvidia kártyával ? Csak feltelepített az oprendszer alapból felismeri vagy mit kell csinálnom?
Köszönöm a választ -
válasz
lionhearted
üzenetére
Ezért rendes helyen fenékbe billentés jár.
Hogy egy mindenféle gyüttment hülyeségei miatt megsértsenek hálózatbiztonsági szabályokat, az orbitális disznóság. Másrészt ha ő okoskodik az üzemeltetők helyett, akkor esetleg sosem derül ki, hogy nagy baj van a hálózaton, és nem megjavítják, hanem kehesen megy tovább.Meg egyébként a fallback úgy is működött a systemd-ben, hogyha nem létező userid-vel akartál indítani egy szolgáltatást, akkor fallbackelt rootra. Akinek ilyen megfordul a fejében, az nem normális.
-
Rhino666
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Csak hogy nálam az
/etc/resolv.confhelyesen be volt konfigurálva (a telepítő állította be miután a DHCP szervertől megkapta a megfelelő IP-ket és le is töltötte a csomagokat sikeresen), mégis a fallbacket akarta erőltetni. Egyébként meg ne legyen fallback. -
válasz
Rhino666
üzenetére
Srácok, a fallback nem így működik.
If systemd-resolved does not receive DNS server addresses from the network manager and no DNS servers are configured manually then systemd-resolved falls back to the fallback DNS addresses to ensure that DNS resolution always works.Ha jól rémlik, akkor Debianon is, ha nincs GUI, akkor a networkD a manager. Ezt írja DNS igényhez:
If a link has the property DefaultRoute=yes (either because the DNSDefaultRoute= network property is explicitly configured, or because the link does not have any "routing-only" domains), or if the search domain "." is configured, then wait for link-specific DNS servers to be accessible. Otherwise, allow global DNS servers to satisfy the condition.
Szóval ha a linked DefaultRoute, akkor csekkolni fogja a DNS-t rajta. Ha nem adsz meg DNS-t (kézzel vagy DHCPvel), akkor jóeséllyel egy Q9/CF/G közül keresgél valahol. -
válasz
lionhearted
üzenetére
Igen, tok szuper, amikor a belso halon letezo DNS informaciok eltarolodnak a G szerverein.
-
Rhino666
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
ugye, hogy lesz értelme a default google fallbacknek
És itt akkor rá is tapintottál a lényegre, hogy (valószínűleg) miért nem működött nálam sehogy (hiába próbáltam az összes létező kombinációt). Tiltva van az 53-mas port kifelé. Szóval az idiótája elkönyvelte, hogy biztos nincs net (hálózat?!), mert az ő kedvenc DNS szervere nem jön be.

-
válasz
bambano
üzenetére
Akkor esélyesen nem aktviáltál a network-online.targethez egyetlen servicet sem. *-wait-online.service néven futnak, ezek felelnek azért, hogy azt értse a rendszer "UP" alatt, amit te is, pl van IP címe (választható hogy v4 vagy v6), elérhető a DNS (ugye, hogy lesz értelme a default google fallbacknek
), stb.
PL network-manager esetén az nm-online parancsot futtatja, annak a manja így szól:
By default, connections have the ipv4.may-fail and ipv6.may-fail properties set to yes; this means that NetworkManager waits for one of the two address families to complete configuration before considering the connection activated. If you need a specific address family configured before network-online.target is reached, set the corresponding may-fail property to no.
Szóval kell neki legalább 1 ip cím, default.
networkD használata esetén a systemd-networkd-wait-online hasonlóan, és lesz .network fájl, ahol speciálisan is lehet konfigurálni.
És így tovább.
Nyilván ha kézzel random futtatsz egy dhcpd parancsot, akkor arra nem jók a managerek, de úgy is tudsz ilyet írni, a network-online.target adott mindenkinek, lehet bambano-wait-online.service-t írni
-
kovaax
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Nem tudom értelmezni a problémákat. Többnyire virtuális gépeket üzemeltetünk (vmware, azure), ami linuxos fizikai szerver van, abban van raid vezérlő, az os csak 1 lemezt lát, de az adat ott is leginkább valami san-on van. Szóval olyan helyre megyek csak dolgozni, ahol van pénz
lóvérarendes cuccokra. -
válasz
kovaax
üzenetére
Emvynek is:
oké, akkor két kérdésem van:
- trixie, drbd-n van a home, hogy oldod meg, hogy az X ne induljon el addig, amíg a home nem elérhető?
- trixie, két hdd-ből csinálsz egy raid1-et, arra ráraksz egy drbd-t, arra egy cryptot és arra egy raid1-et. esetleg alulra egy dm-integrity-t.Lehet ömleszteni a válaszokat.
-
-
-
válasz
bambano
üzenetére
Hat ugye megtudtuk a masik topicban is, hogy te jobban ertesz az infrastrukturahoz, mint a Google vagy Amazon mernokei, illetve jobban implementalsz fuggosegkezelest, mint a Redhat fejlesztok. Ez esetben nyilvan jobb, ha magad csinalod, de sokan vagyunk ugy, hogy egyszeruen nem vagyunk ennyire kompetensek a szakmaban.

-
A mondat helyes értelmezése a következő: függőség van, beírod a systemd-be, az nem vesz róla tudomást, és akkor katyvasz van.
Tehát ha függőség van, azt úgy tudod megoldani, hogy letakarítod a systemd hülyeségeit amennyire csak lehet, és kézzel megcsinálod saját magadnak.Milyen szuper, hogy van ez a systemd, a fő előnye, hogy ki kell pucolni?
-
válasz
kovaax
üzenetére
> mondjuk nem használunk dhcp-t enterprise-ban
Egyebkent miert nem? Merthat DHCP-vel azert sok esetben sokkal konnyebb menedzselni az IP kiosztast. Ugye a DHCP meg a fix IP teljesen 'kompatibilis' egymassal, csak nem a klienseken konfiguralod az IP cimeket, hanem kozpontilag a DHCP szerveren. Miert jobb a klienseken?
-
válasz
bambano
üzenetére
csak így nem tudod megjósolni, hogy mi milyen sorrendben indul el, így ha függőség van, katyvasz van.
Pont ezaz, hogy nem megjósolni kell, hanem meghatározni, megadni neki. Szerintem ez az előnye, mert eddig ez nem így volt meg, ezért volt lehetetlen normális párhuzamos indítás. -
Rhino666
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
Sok mindent nem fogsz észrevenni az X11-hez képest, mert leginkább jogosultsági/biztonsági/engedélyezési dolgokban tér el a háttérben (mi mihez férhet hozzá), amit ha tapasztalsz akkor már baj van (miért nem működik a képernyőmegosztás, global hotkey-ek, X11 SSH forwarding stb.). Persze ezekre is van megoldás, de nem minden rendszerben van implementálva OOB.
Ezen felül a már említett DPI, VRR, HDR és a többi 3 betűs modern megjelenítéssel kapcsolatos rövidítéssel való kompatibilitás egyértelmű előny lehet (már ha használod ezeket).
Én nem futottam bele különösebb hiányosságba, de elég ótvarul néz ki amikor a natív X11-es alkalmazásokat próbálja skálázni.
-
Ablakos
addikt
A wayland-nak milyen előnyét kellene tapasztalnom? Ahányszor próbáltam ezzel loginolni, mindig csalódás(hiba hegyek jöttek). Mindig viszatértem a hagyományos ablak kezelésre.
-
válasz
kovaax
üzenetére
"Az "init" része szerintem jó dolog a párhuzamosítás miatt": csak így nem tudod megjósolni, hogy mi milyen sorrendben indul el, így ha függőség van, katyvasz van.
Régen ha beleírtam az rc.local-ba, akkor az úgy volt.És egy másik történet, hogy a systemd ordenáré módon bugos.
A tapasztalatom az, hogyha úgy akarod összerakni a gépedet, ahogy a disztró készítői megálmodták, akkor többnyire működik. Felrakod default install, nem babrálod, megy. (Amíg megy...) De ha egyszer is olyat akarsz, ami a disztró készítőinek nem volt meg, akkor összeborul az egész a fenébe (ide mindenki képzeljen el egy erősebb helyhatározót
) -
kovaax
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Az "init" része szerintem jó dolog a párhuzamosítás miatt, meg ahogy kezeli a forkolt processzeket, de a bináris logolás, meg a minden más egyéb belehákolása már nem. Nekem előbb utóbb szoktak működni vele a dolgok, mondjuk nem használunk dhcp-t enterprise-ban (kivéve ézsörben, de azt nem is szeretem).
-
válasz
lionhearted
üzenetére
Sajnos hiaba akar alkalmazkodni hozza az ember, ha maga a systemd nem akarja. Nagy igeret a systemd-tol, hogy barmit lehet futtatni service-kent - nalam eddig 3-bol 2x nem mukodott, szoval mar nem is probalkozom ilyennel.
-
válasz
Rhino666
üzenetére
Az a baj, hogy (szerintem) a systemd-t két körben kell vizsgálni.
Az első kör az, hogy ha minden úgy működik, ahogy a kottában van, akkor van-e szükség egy ilyen cuccra.
A második kör az, hogy teljesíti-e az ígéreteit a systemd.
Szerintem teljesen unix ellenes szemlélet a systemd, tehát irtani illik.
Szerintem a systemd egy orbitális kupleráj, nem működik.
Akkor lehetne beszélni arról, hogy kell-e ekkora filozófia-váltás a unixba, ha működne. Addig nem. -
válasz
lionhearted
üzenetére
Az általam üzemeltetett összes debianon megdöglik a drbd, ha az interfészen dhcp kliens van, mert mikor a drbd elindul, még nincs ip cím.
Tehát amit én láttam, az de, feltétlenül. -
Rhino666
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Nevezheted "működő" "megoldásnak" azt ami a saját tapasztalataim által alátámasztva a gyakorlatban nem működik, én inkább maradok a "szükségtelen taknyolás" jelzőnél. Ha szerinted az rendben van, hogy a nagy büdös semmiért (attól függetlenül, hogy működnek-e vagy sem) kell mindenféle konvolvált leírót gyártani csak hogy alapvető dolgok működjenek, mikor a sysvinit-nek már 20 éve is volt annyi esze, hogy az egymásra nyilvánvalóan alapozó szolgáltatásokat a megfelelő sorrendben indítsa el, akkor nem tudunk érdemben vitázni. Miért én találjam ki az init sorrendjét mikor erre volna való az init script? Ez a systemd egy túlokoskodott fertő, semmi haszna, csak arra jó hogy az ember útjába álljon. Nem akarom én utálni, de sajnos útba esik.
-
válasz
Rhino666
üzenetére
Értem én, az a kérdés, hogy mennyi az idő is csak akkor probléma, ha legalább kettő órád van. Ha csak egy, akkor nem az...
Nem elvilegről beszélünk, ezek működő megoldások. Tény, hogy alkalmazkodni kell a systemDhez, mert ha fordítva akarod, akkor ez lesz belőle.
@bambano: nem feltétlenül, a network managered definiálja, hogy mit jelent.
-
-
Rhino666
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Próbáltam a létező összes kombinációt. Vagy nem indult el a service, vagy nem csatlakozott a hálózati meghajtó, vagy egyik sem. Egyébként értem én hogy elvileg meg lehet taknyolni valahogy, csak kicsit röhejes hogy ennyi bohócodást igényel egy egyébként nemlétező probléma.
-
válasz
Rhino666
üzenetére
Mondjuk a kommented alapján simán fstab sort írtál neki, nem .mount fájlt, amire tudnád linkelni a következő szolgáltatást.
Szóval a helyes megfejtés:
1. Mount leíró az nfsre network-online.targettel.
2. Service leíró a fenti mountra dependálva, vagy after remote-fs.target. utóbbi lehet magában is elegendő lenne, fstab netdevvel, rég volt már.. -
kovaax
őstag
válasz
Rhino666
üzenetére
Ez kell neked pepitában: https://systemd.io/NETWORK_ONLINE/
-
válasz
lionhearted
üzenetére
RHEL != CentOS közösség. Sőt, miután a CentOS Stream megjelent, sokan Debianra menekültek onnan (aztán ki tudja, azóta hol vannak).
de ez is csak egy Debian klón
Melyik?
-
-
válasz
Rhino666
üzenetére
Sorstárs...
Az egyetlen működő workaround mellé még kettő:
1. engedélyezed az rc.local service-t, és a /etc/rc.local-ba írod bele az összes kritikus cumót.
2. nem netdev meg hasonlókra dependelsz a systemd-ben, hanem routable-ra. Ezt még nem sikerült életre rugdalnom, de ez a menő egyes eldugott doksik szerint.Egyébként nagy fanja vagyok az utáljuk p-t csoportnak, de néha felmerül bennem, hogy azok a debianos karbantartók a fakezűek, amelyek a szkripteket faragják.
-
válasz
Rhino666
üzenetére
Hát nem tudom, én mindig az látom, hogy a Debianosok sírnak a Systemd miatt. Sosem láttam se CentOS rendszergazdától, se OpenSusestól, hogy mennyivel jobb volt a CentOS a Systemd előtt... a Devuan is egy Debian fork. CentOS-ből vagy OpenSuse-ből miért nincs Systemd mentes fork?
Most vagy a Debian rendszergazdák annyira boomerek, hogy képtelenek rendesen megismerni a Systemdet
vagy a Debian kefél el valamit, hogy ennyire nem működik nála a Systemd.server/share /mnt/network nfs defaults 0 0Ennek működnie kell sima Debian alatt is, és szerintem működik is, AMÍG a hálózat előbb áll fel, mint ahogy a rendszer megpróbálná felmountolni. Nem véletlenül találták ki anno az LSB-t sem, pont az ilyen problémákra.
-
Rhino666
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Nekem semmi bajom nincs a Debiannal. És még csak nem is preferencia kérdése, szerintem józan paraszti logika, hogy egy hálózati meghajtót használó szolgáltatás elindulásának illene bevárnia a hálózati meghajtó csatolását, aminek pedig illene megvárnia a hálózat elérhetőségét.
Ez konkrétan a systemd emeletes f@szsága, emiatt vagyok rákényszerülve, hogy újratelepítsem a VM-eket Devuanként, mert systemd-vel nem lehet megoldani azt a problémát, ami sysvinittel NEM IS LÉTEZIK.
BTW nálam meg (Devuan alatt) így néz ki a dolog:
server/share /mnt/network nfs defaults 0 0Milyen érdekes hogy nem kellett automount, se timeout, se network-online.target, se _netdev, se requires. Simán csak működik, ahogy eleve kellene neki.
-
-
válasz
Rhino666
üzenetére
De minek használsz egyáltalán Debiant, ha ennyire nem bírod? Kényszerít rá valaki? Mi értelme van annak, hogy szopatod vele magad, ha egyszer van egy rakat másik disztró, amit lehet használni helyette?
Én x-systemd.automount-ot szoktam használni (meg x-systemd.timeout-ot is, de az másra való), csak úgy simán fstabba, és dependelek a network-online.target-re, soha nem szokott gond lenni vele. Mondjuk nem Debianon, azt nem használok.
Úgy általánosságban így néz ki a dolog nálam://server/share /mnt/network cifs credentials=/root/.smbcreds,_netdev,x-systemd.automount,x-systemd.requires=network-online.target,x-systemd.device-timeout=10,noauto 0 0
És mondom, sose volt eddig gondom vele.
-
Rhino666
addikt
Friss headless VM telepítés után.
Debian 13:
- átállítom a hálókártya megnevezéseket, hogy ha eltávolítom a SPICE VGA-t akkor ne csússzon el minden és működjön a hálózat
- átírom a hálózati csatolók kapcsolódási módját, hogy már az ethX neveket használják
- felcsatolom a hálózati meghajtót perzisztens módon
- telepítem a hálózati meghajtót használó szolgáltatást
- újraindítás után a hálózati meghajtó nem csatlakozik automatikusan (because f*ck you), de a rá alapozó szolgáltatás elindul, ami elkezdi teleszemetelni a mount pointot jobb híján
- vagy ez, vagy el se indul a szolgáltatás egyáltalán
- _netdev? nem
- auto? nem
- x-systemd.automount? nem
- x-systemd.timeout? nem
- network-online.target? nem
- systemd Drop-In After? nem
- systemd Drop-In Wants? nem
- systemd Drop-In Requires? nem
- while ! mount sleep? nem
- az egyetlen működő workaround: indítás után timeout a csatolásnak és még több timeout a szolgáltatásnak, aztán imádkozni hogy minden alkalommal elég legyen
- megoldás:rm -rf --no-preserve-root /Devuan 6:
- felcsatolom a hálózati meghajtót perzisztens módon
- telepítem a hálózati meghajtót használó szolgáltatást
- újraindítom a VM-et
- minden működikVajon mi a különbség a két distro között?
Pöttering bekaphatja a véreres f@szomat. -
-
-
Lenry
félisten
válasz
Rhino666
üzenetére
nem annyira
lenry@Echo-Five:~$ ssh E6
##############################################
# LibreELEC #
# https://libreelec.tv #
##############################################
LibreELEC (official): 12.2.1 (RPi4.aarch64)
Echo-Six:~ # uname -a
Linux Echo-Six 6.12.56 #1 SMP Sat Nov 1 08:49:19 UTC 2025 aarch64 GNU/Linux -
válasz
Ablakos
üzenetére
A flatpak képes system és mezei user módban is telepíteni. Ha user módban veszel fel egy tárolót, és onnan telepítesz valamit, akkor az userként fog felmenni, ha pedig systemként, akkor system módban.
https://logout.hu/cikk/linux_a_flatpak/nevtelen_oldal.html -> "Rendszerszintű és felhasználószintű Flatpak telepítések"
-
Ablakos
addikt
Az hogy működik, hogy snap, apt frissítések emelt jogok kérnek a terminálban, de a flatpak sima userként is updatel?
-
válasz
róland
üzenetére
[link]
linux driver : [link]
Annyi módosítással, hogy miután a két átnevezett patch fájlt bemásoltad a megfelelő helyre és ezzel felülírtad a korábbi két fájlt , ezután már nem kell mégegyszer a git clone , csupán csak
cd rtl8852au
make
sudo make installezután kihúzod az új hálókártyádat és visszadugod az USB-be, vagy újraindítod a rendszert és már működik is , csak a ledje nem fog világítani , nade sebaj.
újabb kernel esetén újra kell buildelni egyenlőre
tökjoooó !
-
-
-
-
Rhino666
addikt
Beállítottam tök ugyanarra a systemd-resolved konfigot, és valahogy mégis működik (tehát tényleg helyes volt az amit magának ismert fel a Debian telepítéskor).
Kicsit retardáltkülönleges.Ha paranoiás voltnék, az volna az első gondolatom, hogy a kugli fizet a herripotternek azért hogy a systemd megkerülje a beállított DNS-t és minden áron a 8.8.4.4-et használja, de szerencsére nem vagyok az. -
Rhino666
addikt
Az úgy mennyire normális hogy a frissen telepített Debian 13 saját magának felismeri a DNS konfigurációt és lementi az
/etc/resolv.conffájlba, aztán soha többé nem használja, helyette inkább panaszkodik hogy nem elérhető a 8.8.4.4 című DNS szerver (ami nem is tudom honnan jön neki, gondolom valami beégetett)?
Telepítenem kellett egy
systemd-resolvedcsomagot és azt bekonfigurálni kézzel, csak hogy működjön a DNS feloldás...
-
-
Mennyire érné meg egy meglevő 2x4TB ZFS HDD mirrorhoz egy 1TB SSD cache-t adni?
Vagy jobban megérné ha a VM-eket egy külön SSD-re költöztetem, és backupolom őket a ZFS-re?
32GB RAM van. Fut a gépen VM is amikor kell, meg NAS-nak is használatos.
30k körül van egy 1TB NVMe SSD, de még abban se vagyok biztos, hogy érdemes 30k elkölteni erre, mert igazából elég gyors. RAM meg horror áron van, abból mondjuk többet hozna még pár GB. -
róland
veterán
Sziasztok!
Megadta magát a régi TP-Link TL-WN821N usb-s hálózati adapterem.
Milyen hasonló eszközt érdemes venni most, ha LibreELEC alatt szeretném használni?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B560 i7 11700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB RAMPAGE Shiva A-Data 650W
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Galaxy Buds FE vezetéknélküli fülhallgató eladó
- 2 X Dell Poweredge T320, 96GB DDR3 ECC RAM, 2.2 GHz CPU, 2 x 495W PSU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

), stb.
)
Csak mert lehet hogy tákolni sem kell.