Hirdetés
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
addikt
válasz
lionhearted
üzenetére
Mindent kipróbáltam és hatástalan. Ilyet még nem tapasztaltam. Ha fixen beírom az ip-t
listen 192.168.200.108:80 , akkor network-online.target nem működik. (nem indul az apache bootnál) Ha csak a port számot adom meg, akkor hibátlanul az előző címhez köti magát.
Tudom, tök vagyok ehhez az opensuse konfighoz, de ubuntun jól működött.
-
válasz
Ablakos
üzenetére
A
network.targetnem jelenti azt, hogy aktívak az interfészek. Ezt a targetet többnyire leállításkor használják. Ez rengeteg helyen fellelhető az internetet, az AI megint nem tudta követni a világot.
Amennyiben egy népszerű disztróról beszélünk, bizonyára van benne épkézláb network manager, akkor ami neked kell:network-online.target -
válasz
lenongreen
üzenetére
-
lenongreen
csendes tag
Üdv!
Manjaro KDE Plasma rendszerem van. ahoz van topik?
-
Ablakos
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Mindent kipróbáltam, amit systemd manual és a chatgpt mondott. Ha nem konfigolom az apachot konkrét ip címre (listen.conf csak 80 port) akkor elindul boot után. Az első lan kártyára akaszkodik. De nekem a második lan kell. Ez meg túl későn éled fel, pedig fix ip-je van.
Ubuntun tök jó ment mindent, itt meg kínlódom. -
-
xabolcs
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Egyebkent nekem is ez tetszik a Linuxban: eleg a jol behatarolhato konfiguraciot menteni es keszen is vagy!
Visszaallitaskor meg fogsz egy Linux sablont, felrakod azt a par darab csomagot, a mentett konfigot, a mentett adatot es mar keszen is vagy!
A verziokezelt konfiguracio (Configuration as a Code) pedig a szivem csucske! 😍
-
bambano
titán
válasz
xabolcs
üzenetére
" Windows-on futo SQL Server:": másik állást keresek
linuxot ssh kulcsos bejelentkezés + tar-ral mentek.
windowst eddig nfs-en mentettem, most változott a történet, még nincs eldöntve. szerencsére nem az én saram a windows szerver
egyébként igazából mifelénk linuxos szervert nem kellene menteni. valami verziókezelőbe (én svn-t preferálom) berakom a konfigokat, és csak az svn szervert kell menteni. Ha megdöglik a linuxos gép, akkor visszarakok rá egy üres debiant, checkoutolom a konfigot oszt jónapot.
-
xabolcs
őstag
válasz
bambano
üzenetére
A fő különbség az, hogyha te bekaptál egy vírust, akkor olyan cucc rakja össze a menteni valót, ami vírusos. Ha a linux szedi össze, akkor legalább a mentő szerver tiszta, így van rá esély, hogy a backupban nem lesz minden fájl vírusos vagy a linuxon ki lehet takarítani.
Erre gondoltam en is, amikor eloszor olvastam, de aztan ujraolvastam es bele tudtam magyarazni azt is, amit irtam.
Nekem is jobban tetszene, ha nem futna Windows-on mentesi kod!
Szoval mit csinalsz abban az esetben, amikor a Windows-os szoftvernek a sajat mentesi funkciojat kell hasznalni?
Pl. Windows-on futo SQL Server: helyben elkesziteni a mentest igencsak konnyu feladat, amit utana kenyelmesen lehet szallitani.
De mit csinalsz egy MSSQL szerver mellett ulo Linux-rol? -
bambano
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Az szokott a probléma lenni, hogy amely rendszereken rajta van a systemd áldása, ott a hálózatot már készre jelenti akkor, amikor fel vannak húzva az interfészek. Viszont a dhcp néha elég lassú, így van olyan pillanat, amikor interfész logikailag up-ban van, de nincs ip címe. Ha az apacs konfigba írtál fixen ip címet, akkor az apacs el fog hasalni, mert ip-re akar bindelni, ami nincs.
Vagy az a megoldás, hogy nem network target, hanem van valami network routable target (nem emlékszem fejből, majd kiguglizod), vagy az apacsot nem a systemd-vel indítod, hanem crontab-ból, időzítve.Jelenleg ingadozom aközött, hogy ezért pö
cs^H^Htering nőági felmenőit kellene megidéznem, vagy a debianos szkript írókét. Legyen 50-50%
-
xabolcs
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mindenkeppen probald ki a zstd-t az elkeszult menteseken!
Akar ugy is, hogy forrasoldalon kikapcsolod a tomoritest!Gyorsnak biztosan gyors lesz, de hogy hoz-e valamit (illetve eleget), az majd kiderul!

Az mondjuk még kérdés hogy linuxra mi az a mentő szoftver amely a teljes rendszert menti image szintén?
Dehogy kerdes!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
hcl kollega a napokban megirta (GPT diszk kisebbre klónozása), hogy a dd mindenre jo!
Egyebkent tenyleg nem ir hulyeseget: ha szepen kulon van valasztva a mento rendszer a mentett adatoktol (pl. particiok, lemezek), akkor tenyleg eleg nehany jol iranyzott dd parancs az image alapu menteshez.
(Ennel a mentesnel pedig mindenkepp probald ki a zstd-t! Meg fogsz lepodni mennyit tud jelenteni egy lightweight tomorites (lz4, zstd)!
)
Illetve itt is tud mukodni az inkrementalis mentes (fajl alapon): pl. rsync -
bambano
titán
válasz
xabolcs
üzenetére
"Vegulis nem is annyira mond ellen a kettonk velemenye": de, teljesen ellentmond.
A fő különbség az, hogyha te bekaptál egy vírust, akkor olyan cucc rakja össze a menteni valót, ami vírusos. Ha a linux szedi össze, akkor legalább a mentő szerver tiszta, így van rá esély, hogy a backupban nem lesz minden fájl vírusos vagy a linuxon ki lehet takarítani."ha a virusgazda kesziti ossze a mentendo adatokat, akkor nem mindegy, hogy ki masolja at a celhelyre": szerintem nem.
"a te megoldasod nem reszletezi,": kiexportált windowsos megosztásokat leginkább smbtar-ral lehet menteni, vagy felmountolod és akkor bármivel. Leginkább tar-ral . Ugyanezt nfs-en is lehet. A windows szerverben van nfs role, elég hitvány, de azért lehet vele menteni, ha valaki figyel a hibakezelésre.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azt kihagytam hogy Veeam Agent Free → SMB share
Azaz nem repo-ra megy (mert az csak 10 kliensig ingyenes de nekem több van) csak egyszerű fileírás van, veeam server nincs. -
válasz
xabolcs
üzenetére
A felépítés a következő:
kliensek mindegyike windows 11 (meg van 3 winserver is de remélhetőleg ez csökken), veeam backup agent, tömörítés highre rakva.
Nagy átlag 6-10 gen i5, 8-16GB ram, átlag 100GB mentendő adatt törítve teljes mentésnél, pár GB amit mentenek naponta a külömbözetivel.
A szerver egy pár éves HP Z400 (nem vicc tényleg újként bontottam ki) de régi hardverrel. (i7 920-nak megfelelő xeon) 16GB ram. Most jelenleg 4db hddvel de kikerül majd egy. 2+4+6TB hellyel. A 2tb az majdhogynem cold mert rakás szar SMR meghajtó.
Úgy gondolom mivel a kliensek erősebbek ezért azokon hagynám a tömörítés feladatát. Helyből nincs annyira hiány hogy gond legyen, de a szerver cpu gyenge mint a harmat.Amit próbáltam régen a windows servernél dedupe de lassú mint a föld (veeam is dedupe friendly-re állítva) és párszáz GB helyért nem érte meg. (ehhez messze erősebb gép kellene) Visszaállításnál megőszültem.
Szóval a napi mentésre nem raknék még egy tömörítést, a hideg mentésre lehetne de az meg SMR meghajtón van aminél lenne érteme hogy tömörítve menjen rá adat.Az mondjuk még kérdés hogy linuxra mi az a mentő szoftver amely a teljes rendszert menti image szintén? (magát a mentő szerver rendszerét menteném külön a mentésekről még egy mentés nem kell)
-
xabolcs
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mikozben erkeznek a meghajtok, nezd meg, hogy hogyan tomorodnek a mentett fajlok zstd-vel!
Ha szepen, akkor akar valthatsz is ZFS-re (es akkor kaphatsz automatikus tomoritest), vagy csak siman vegigmesz a mentett fajlokon es mindegyiket zstd-vel tomoritesz!
Nem csak hatekony tud lenni, hanem gyors is!
-
Windows server 2025-ről (szürke kulcsos) váltottam linuxra backup szerveren, most megnéztem a mentési időket és messze gyorsabb a linux smb még úgy hogy ntfs-el használom.
Szerintem nem működött a winserver alatt a multichannel smb. Gondolom azért mert lehet van valami whitelist hogy mely kártyákkal megy. (hót egyszerű realtek noname gigabit kártyák)
Most úton van egy új 6TB vincsi is amelyen már ext4-el lesz a samba. Tervben van bcache is valami SSD-vel amiért nem kár és bírja a strapát (van pár optane meghajtóm is).
Gondolkoztam ext4 helyett xfs-el is mert végülis 10-600GB-os fileméretek vannak. -
xabolcs
őstag
válasz
bambano
üzenetére
En pont a forditott iranyba megyek egy sajat projekten: a kulonfele kliensgepek sajat maguk osszekeszitik a mentendo fajlt, fajlokat, majd felmasoljak a kozponti (Linux-os) szerver (smb, nfs) megosztasara.
Vegulis nem is annyira mond ellen a kettonk velemenye egymasnak: a te megoldasod nem reszletezi, hogy hogyan keszul a mentendo csomag, csak a megosztas forrasa kulonbozik.
A tiednel a mento szerver gereblyezi ossze az adatokat (pull), az enyemnel a kliensek masoljak fel a mento szerverre az adatokat (push).Hmmm. Nem rossz otlet!
Bar, ha a virusgazda kesziti ossze a mentendo adatokat, akkor nem mindegy, hogy ki masolja at a celhelyre? 🤔 -
Ablakos
addikt
Az apache szolgáltatás nem indul el a rendszer boot után. (error code AH00072)
A chatgpt azt mondja, hogy a hálózat bind előtt indul el a szolgáltatás. Pedig: a systemd-ben After=network.target
Bejelentkezem és manuálisan tökéletesen tökéletesen indítható a service.
Mit kell itt keresgélni, hogy automatikusan is elinduljon? -
jimmy399
senior tag
Én úgy tudom, bármelyik linux disztró fut grafikus felület nélkül, hiszen a tty az mindben benne van. Azt, hogy milyen csomagkezelővel szedi le az ember a grafikus felületet, már a disztrója válogatja, meg eleve be lehet állítani, hogy a grafikus felület el se induljon.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De az a hely, ahova a weeam leteszi a mentett fájlt, annak nem kell ntfs-nek lennie, mert a backup kimenete egy fájl. A linux szerver viszont nem szereti az ntfs-t, úgyhogy ilyenre backupot bízni elég nagy kockázat.
A weeam ntfs optimalizálása egyébként az, hogy a nem foglalt blokkokat nem menti. Szerintem ez egy mérsékelten hasznos opció, ennél van jobb beépített cucc a windowsban.
A netinstall nem a szerver/user verzió, meg hasonlók. A netinstall az a telepítő verzió, ahol maga a telepítő kizárólag azt a néhány cuccot tartalmazza, ami a telepítéshez kell, és minden, amit telepít, azt közvetlenül a netről húzza le. Így lehet azt megoldani, hogy a netinst telepítő a helyi telepítő méretének tizede vagy még kisebb.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Én nem láttam olyat mint-nél hogy guit ne rakja fel, debiánnál volt. Most felraktam egy ubuntu servert az kellően tiszta ilyenre. mintből nincs netinstall.
bambano
windows kliensek, komplett image mentés kell, nem fileszintű. Veeam mert saját jogokkal fut, a klienseken az user nem látja/nem fér hozzá a backup mentés helyét csak a veeam program. Normál esetben nem menteném az oprendszert de a sok teleptett speckó progi miatt kell.
Volt már rá szükség elcseszet update miatt. Amennyire tudom a veeam optimalizál valamit filerendszerre is, azért gondoltam hogy ntfs-el optimálisabb a cél is. Csak a módosított blokkokat menti meg tömörít meg isten tudja mit csinál de eddig bevállt. -
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ne keverjük ide a debian netinstallt, az egy másik kérdéskör.
Nem volt a kezemben még weeam, szerintem nem is lesz, de attól, hogy a mentés forrása ntfs, a backup tároló területnek nem kell ntfs-nek lennie. A weeam webje szerint a mentő szerverük linux alapú. A linuxos ntfs fájlrendszerekben én nem bíznék.
Az összeszedést úgy érdemes csinálni, hogy a windowsos gépeken nem fut semmi, ami mentést csinál, hanem ki van exportálva ("meg van osztva") az a könyvtár vagy diszk, amit menteni kell, és a linux szerver azokat a megosztásokat menti linux alapon. A vírusok terjedésének akadályozása szempontjából ez jobb megoldás, mint a windowson futó mentés. Exportálni lehet smb-n vagy nfs-en.
-
MasterMark
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
De van opció a telepítésnél ki lehet választani mit akarsz csinálni.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A mostani telepítés működik és ellátja feladatát de nem optimális, hagyom menni egy hétig tesztnek.
Kezdem összerakni az utótját:
Nfts helyett ext4. A hagyományos hdd-k már aránylag sokat futottak (~3000 nap) így amúgy is cserések és van pár sas vincsim ilyen célra kevesebb futással.
linux mint helyett ubuntu server
minden guit hanyagolok, (webmin se lesz mert ahogy ásom bele magam látom hogy egy bughalmaz) -
válasz
bambano
üzenetére
Attól nem való szervernek a linux mint mert nincs szerver verziója de még olyan opció sem hogy gui nélkül telepítsem.
Debian netinstal oké ott ki tudod szedni de ennél nem. Ha lehet maradnék hasonlónál ami talán az ubuntu server lenne a legközelebbi. Lehet azzal majd egyszer újrarakom az egészet, most kezdetnek ilyen kevés dologra egy a mint is jó csak a gui felesleges bele.A kliens gépek amelyek windowsosak azok vannak csak mentve, arra veeam backup free van ami teljes image-t ment és az ntfs-re van kitalálva ezért is maradt a mentés helye olyan. Ezt az összeszedést nem tudom hogy lehetne megvalósítani. Csak azon van linux még a kliensekből amik hálóra dolgoznak és nem kell menteni őket.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"bár tudom nem szervernek való, jó lenne ha lenne neki szerver verziója": ??? mitől nem való szervernek?
A gui-t nem lehámozni kell, hanem nem kell feltenni.
Fogsz egy debian telepítőt, és felrakod úgy, hogy amikor a szoftverkörnyezet kiválasztását kéri, akkor nem jelölsz ki semmit. Utána kikapcsolod a recommends-et és annyit raksz fel kézzel, amennyi kell.A mentéseket úgy érdemes, hogy a szerver szedi össze a mentendő gépekről, erre vagy nfs vagy smbtar javasolt. Nyilván nem ntfs-re, hanem ext4-re érdemes menteni. Ha sok a hasonló fájl, akkor megfontolandó lehet a zfs.
Webmin-t és hasonlókat erősen javasolt kerülni, most is pocsék hírük van a korábbi biztonsági hibák miatt.
-
Nekiáltam cégnél komolyabban linuxozni. 6 asztali gépet amely csak böngészős már cseréltem linux mint xfce-re a gyengébb hardvereseken (4GB ram) és cinnamonra a jobbakon. Amennyire lehet száműzni a windowst mert a 10/11-es baromságai volt az utolsó csepp.
Most pedig az egyik backup szervert válltottam ki szintén linux mint-el bár utólag sokat tanultam belőle:
GUI felesleges, annyira hogy el is csesztem miatta elég sok dolgot. Bár raktam fel dwservice-t távoli netes elérésnek a gui részre de az használhatatlanul lassú, xrdp viszont gyors ugyanakkor semmi szükség rá. Dwservice konzol módja bőven elég távelérésre.SMB-re Webmint raktam könnyítéssnek mert 10+ éve is használtam de háát ez még mindíg tele van hibákkal. Gyakorlatilag az összekattintgatot configot kézzel át kellett írni mert hülyeségeket írt bele. (user-t írt valid user helyett)
A jogokkal szívtam nem kicsit, chatgpt segített. Itt az volt a keverc hogy a meglévő ntfs-es mentéseket hoztam át azaz ~7TB adattal és más volt a létrehozó user mint aki használja. Szóval webmin is felejtős részemről de már fent hagyom nem zavar.Maga a linux mint egyébként igencsak bejön és amire kell nekem megfelel mind kliens mind szervernek. (bár tudom nem szervernek való, jó lenne ha lenne neki szerver verziója)
Ami még hátravan hogy megnézzem a 3db hálókártyánál működik-e az smb multichannel. Ez akkor fontos ha több mentés megy egyszerre a külön vincsikre (éjszaka)
A linux mintnél érdemes-e/lehet-e lehámoznom valahogy a guit vagy hagyjam a fenébe? (gyakorlatilag semmi szükségem nincs rá)
Hardver bőven overkill a feladathoz: (HP Z400 - W3520, 16gb ram, quadro nvs, jópár hdd de mind ntfs, rendszer egy régi 120Gb-os ssdről fut)
Még lesz szerver amit át kell állítanom, egyiken SMB, FTP és SMTP (local nyomtatóhoz kell csak). Illetve majd a sokadik körben hyperv lesz még érdekes átkonvertálni. -
Ablakos
addikt
Az ápr. és sl. context közötti 20 mit jelent?
drwxrwx---+ 1 wwwrun www system_u:object_r:httpd_sys_content_t:s0 20 ápr 11 17:15 htdocs/ -
vibra
tag
Visszaváltottam wifi-re és úgy tűnik jó lett.
Amit még találtam a neten :/etc/default/grub->GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"->GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=off"
és/etc/pulse/default.pa -> load-module module-suspend-on-idle ->
#load-module module-suspend-on-idleBT átvitellel fejhallgatóra is rendben van.
-
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Néhány hete eltűntek a jelszavaim és fogalmam sincs, Chromium, vagy KDE Wallet, vagy oprendszer között, vagy ezeken kívül van probléma (nyilván felhasználói oldalon van egy probléma, hogy nem volt backup, de ezen lépjünk túl).
Chromium böngészőt használok openSUSE Leap 16.0-val. (jó pár év alatt nem kevés frissítést és disztró főverzió váltást élt túl). A KDE Wallet jelszókezelőhöz látszólag van hozzáférése a Chromiumnak és ezzel párhuzamosan Chromium jelszókezelője pedig üres, de emlékeim szerint korábban ott voltak elmentve az adatok és tulajdonképpen nem is a KDE Walletben.
Azon felhasználónevek, amikhez korábban volt jelszó elmentve, azok megjelennek a böngészőben, mint korábban mentett bejelentkezési adatok, de jelszó nem elérhető hozzá.
A szokatlan, hogy ha egy weboldalon bejelentkezek az általam megadott jelszóval, akkor a Chromium felajánlja a felhasználónév+jelszó párosának elmentését (hiszen üres a jelszókezelő), de ezt követően valójában mégsem ment el semmilyen adatot.
Nem tudom konkrét frissítéshez sem kötni a jelenséget. Amikor először észrevettem, akkor vártam pár napot és további frissítésekkel próbáltam előre menekülni, de nem lett megoldás. Az sem kizárt, hogy a gyerek nyomkodott el valamit, de ennyire nem láttam még belemászva a gépbe (elég kontrollált körülmények között engedem a gépen mesét nézni az életkora miatt).
Néztem a böngészőben használt profilt és még itt érzek szokatlan dolgot. "Személy 2" nevű profil látszik a böngészőben, de nincsen másik sem. Totál nem emlékszek, hogy az előző években bármikor is foglalkoztam volna plusz profilok hozzáadásával, kezelésével, törlésével.
A december-januári időszakban többször volt olyan, hogy hosszabb uptime, vagy altatás után a Singleton fájlokat törölni kellett, mert különben nem indult a Chromium, de a jelszavakkal akkor még nem volt gond.
Van ötletetek, hogy milyen irányba induljak a jelszavak keresésével?
-
-
vibra
tag
Sziasztok !
SegÍtséget kérnék hang hibával kapcsolatban.
A gép Intel NUC6CAZY Linux Mint 21 XFCE ( 5.15.0-174 Kernel ).
A hiba jelenség, hogy zene lejátszása közben random egy-egy pillanatra megakad a hang, de csak ha a netről hallgatok zenét. A YT-on és a Spotify-on nagyon sokszor meghallani a Shortwave-n viszont még nem vettem észre.Wifivel 5GHz-en kapcsolódik a gép a hálózathoz.
Az alábbi beállÍtásokat elvégeztem, de nem sokat javult a helyzet.
- BT letiltva
- wifi energiagazdálkodás letiltva
- pulseaudio latency módosÍtva ( default-fragment-size-msec= 10 )
Amit még találtam a témában az a TCP Streamer használata, ezt még csak próbálom.Esetleg lenne még valami más megoldás?
-
Rhino666
addikt
válasz
kristof123
üzenetére
Van kulonosebb oka annak hogy nem SSD-t hasznalsz? Instant megoldana az osszes parkoltatasos problemat. Az ilyen pici winyokkal csak a baj van (foleg laptopba rakva), 10+ TB alatt nem igazan latom ertelmet a technologianak.
-
kristof123
őstag
-
Rhino666
addikt
FYI: Devuan Server alapból nem telepít NTP klienst. Kellett pár hónap ahhoz hogy elcsússzon az óra annyira, hogy észrevegyem a problémát. Mondanom sem kell, jó móka volt debugolni.
-
Ablakos
addikt
$ lsblk
nvme0n1 259:4 0 476,9G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:5 0 1G 0 part /boot/efi
A sudo gdisk /dev/nvme0n1p1 miért mondja, hogy:Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT formatin memory. THIS OPERATION IS POTENTIALLY DESTRUCTIVE! Exit bytyping 'q' if you don't want to convert your MBR partitionsto GPT format!A rendszer erről a partról indul. Nem akarom piszkálni ezt a partíciót, csak a másik lemezen akartam ennek egy "tükör" tartalék efi partícióját létrehozni és ekkor botlottam ebbe.
-
Ablakos
addikt
válasz
Ablakos
üzenetére
A szokásos figyelmetlenségem. (de fejlődöm, mert telefonnal videóra veszem a telepítést így kiderült a hiba)
A/boot/efi rendben volt mountolva, de a partíció típusa Linux-on maradt és nem Linux EFI system. Csak a település legvégén szállt el az installer.
Most már végre előállt az alkotás.
-
-
Ablakos
addikt
Mielőtt élesben próbálkoznék, asztali gépen kísérletezem. De itt is natívan akarom telepíteni az opensuse szervert. 2db nvme, a korábbi instrukciótok alapján csak az első lemezen /boot/efi, raid1-ben (titkosítatlanul) swap és raid1-ben btrfs subvolumeokkal.
A telepítés vége felé mindig elszáll a telepítő. Nem tudom mit rontok el?
-
bambano
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Hogy a régi raid1 metadata módszerrel kell létrehozni a raid1-et, és akkor működik.
Az új metadata módszer a raid kötet első blokkjára teszi a szuperblokkját (ki volt az az agyhalott, aki ezt kitalálta), ezért a raid kötet nem ismerhető fel sima fájlrendszerként, a régi meg a végére tette. -
Ablakos
addikt
Szerver telepítésnél úgy emlékszem a /boot/efi is ajánlott raid1-be tenni. (bármelyik lemez vacakol, akkor is elindulhat a rendszer stb.) A yast2 telepítő figyelmeztet, hogy nem garantált az indulás az EFi partíció raid1-ben.
Most mi a mondás erre a szituációra? -
Vasti74
senior tag
válasz
Ablakos
üzenetére
Nem tudom manapság hol tart a világ, de régen a szolgáltató (internet szolgáltató) smtp szerverét használtuk erre a célra (relay, ha jól mondom, de már tényleg rég volt ;-). Akkoriban a GMail.nél engedélyezni kellett valahol ezt a lehetőséget, de mintha valami gondok is lettek volna vele néha, szóval jobb a békesség, meg a szolgáltatónak amúgy is van, működni is szokott, ennyi.
MTA téren is érdemes körülnézni: én még exim-et használtam, a sendmail tudtommal mindig körülményesebb volt. Gondolom van több alternatíva, érdemes valami egyszerű megoldást találni ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Sub-ZeRo
üzenetére
Bocs, nem követtem a történetet, de én a NAS-t NFS-en csatolom fel linux alatt.
Az fstab-ban csatolom, és az kell, hogy a uid - gid egyezzen a két oldalon.
Én ezt úgy csinálom, hogy a telepítéskori első felhasználót utólag módosítom, a többit meg eleve úgy adom hozzá, ahogy a NAS-on van. Az első lépés persze elkerülhető, ha van egy "admin" felhasználód 1000-es uid - gid párossal, és a többit meg eleve úgy adod hozzá, hogy egyezzenek ;-) -
Ablakos
addikt
Nem sikerül a sendmail/relay beüzemelése. Számtalan leírást végig olvastam, de a log "Connection timed out with smtp.gmail.com" bejegyzést ad.
Terminálban: ~$ telnet smtp.gmail.com 587
Trying 142.251.127.109...
Connected to smtp.gmail.com.
Escape character is '^]'.
220 smtp.gmail.com ESMTP 5b1f17b1804b1-488940e075esm243847685e9.9 - gsmtp
HELO smtp.gmail.com
250 smtp.gmail.com at your service
^]
telnet> quit
Connection closed.Remélem jól gondolom, hogy ezek szerint "csak" a sendmail configom lehet rossz?
-
válasz
lionhearted
üzenetére
Terminal alatt azt értem, hogy ha terminal alatt megyek rá, vagy adom ki az adott parancsot, ott be tudok lépni a rendszerbe, látom mi van a szerveren. De ha indítok egy fájlkezelőt és rámennék, hogy bele tudjak nézni, nem enged.
Na terminálon keresztül nincs ilyen. Ott be tudok lépni. Nem dob hibát. Itt meg ezt írja.
-
Lenry
félisten
válasz
MasterMark
üzenetére
arról megy a vita, hogy ez az első kis lépés a nagy behódolás felé.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
fyi (kezdőbe tettem)
Érdekel a véleményetek, ki hogy látja.
-
-
Ablakos
addikt
Az envir. bejegyzésbent az ssh agent ezt mutatja:
declare -x SSH_AUTH_SOCK="/run/user/1000/gcr/ssh"A flatpak alkalmazásban viszont ez látszik:
*** System environment variables:SSH_AUTH_SOCK=/run/flatpak/ssh-authPróbáltam override -olni a flatpak filesystem bejegyzést, de nem akar a jó helyre mutatni. Van erre valami jó megoldás? (vagy inkább standard kézzel telepítése az alkalmazásnak)
-
Ablakos
addikt
Az agentbe több private kulcsom is be van töltve. Amikor ssh -zom soha nem kérdezi melyik kulccsot használjam. Mi alapján találja ki, melyik kulcs a jó, mert mindig betalál. (a kulcs megjegyzések össze-vissza nem user@hostname alapján vannak)
-
Ablakos
addikt
"miért kell neki shell?"
www-data tulajdonában van a webhely és a nevében akarok mindent elkövetni. (pl. drupal config fájlokat módosítani)
Terminálban eddig úgy csináltam, hogy a su "-s /bin/bash" paraméterrel kapott ideiglenes login shellt a www-data. (Ahogyan írtad, alapból nologin shellje van ennek a tech. usernek.)Most már ssh kulccsal is elérem a www-data usert közvetlenül DC-vel távolról, de shell nélkül ez jön: "This account is currently not available."
Ezért még elkövettem a "chsh -s /bin/bash www-data"Lehet vadhülyeség, amit alkottam, de nem tudtam jobbat kitalálni.
-
Ablakos
addikt
válasz
urandom0
üzenetére
Az volt a terv: Desktop linuxon (DC) grafikus ablakban akartam belépni egy távoli szerverre www-data userként.Mivel nincs jelszava a www-data usernek, ezért csak (sudo) su paranccsal lehet terminálban is kapcsolódni. Ráadásul a sudo jelszót pipolva akartam átadni, de a mondás szerint rossz ötlet.
Elengedtem ezt a jelszavas akármit.
Készítettem ssh kulcsot és valódi shellt a www-data usernek. (jelszava továbbra sem lesz)
Működik, ez a vége.
Köszi mindenkinek a tanácsokat. -
sonar
addikt
Most nem azért de ez a www-data nem egy technikai user akinek nincsen shell-je?
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gumi és felni topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Synology NAS
- AMD Strix Haloval érkezik a OneXPlayer erőtől duzzadó mini PC-je
- További aktív témák...
- GAMER PC! i5-14500T / RTX 4070 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / 650w Gold!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GAMER PC! Ryzen 7700X / RX 9070 / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / X870E /850w Platinum! BeszámítOK!
- AKCIÓ! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nagyon gáz.
Működik!

Megpróbálom megtanulni.
Így műküdik és terminálon látom is mik vannak benne. Fájl kezelőben is megjelenik a mnt mappa de nem tudok hozzáférni. Nem értem. Lehet meghaladja a képességeimet de samba alatt könyebb volt a megosztás. :/