- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- No Voice in the Galaxy
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mivel már magára a hozzászólásomra sem reagálsz, ezért nem kellene felülnöm egy ilyen parttalan provokációnak, de én sem vagyok tökéletes
Szakmailag képzett vagy, technikailag és jogilag is naprakész, ugyanakkor görcsösen szabálykövető, kritikus, sőt néha cinikus, aki nem tudja elfogadni, ha valaki másképpen gondolkodik, és nem hajlandó figyelembe venni, hogy másmilyen narratívák is léteznek, amik sokkal inkább gyakorlati, nem pedig elméleti oldalról közelítik meg a kérdéseket. Azt nem tudom, hogy ki vagy, de azt gondolom, hogy a leírásom nagyjából pontos arra nézve, hogy milyen vagy.
-
Javító műhely és alkatrész bolt, egy ilyen cég röhögve előfizethetne egy felhőalapú ügyviteli szoftverre, ami kezeli a 3 telephely raktárkészletét és iktatja a számlákat. Nagyon nincs meg a rendszerszemlélet, ha a 3 különböző telephely nem egy központi rendszerről fut, hanem mindenhol más van. Kb. a szorzótáblától kéne elkezdeni, hogy normális legyen a rendszeretek. Ha nincs havi 7000 ft egy Quick-re, akkor regeljetek még egy gmail fiókot, és irányítsátok át oda csak a számlákat.
-
Pontosan ez is a gond a szakmával, az a szemlélet, amit te is képviselsz. Programtervező matematikusként fejlesztettél egy számlázó rendszert, aminek nyilván feladata, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, de te nem egy vállalkozó vagy, akinek gyakorlati oldalról kell megfelelnie a jogszabályoknak. A legjobb rendszereket nem informatikusok fejlesztik, mert fogalmuk sincs a gyakorlatról. A legjobb rendszereket kereskedők, vagy szolgáltatók fejlesztik, akik képesek nem fejlesztői perspektívából gondolkodni.
Amúgy ez az egész olyan, mint a kresz. Ha megszegem a kresz-t, akkor szabálysértést követek el, de ha minden egyes szabályt betűről betűre betartanék, akkor nem tudnék normálisan közlekedni. Ennek megfelelően sem én, sem pedig más nem tart be betűről betűre minden szabályt. A rendőrök pedig nem engem fognak megbüntetni, csak azért, mert záróvonalon megelőzöm a kukásautót (elkések reggel a munkából, ha nem), hanem azt, aki 100-zal megy városon belül. A szabályokat mindig olyanra alkotják, hogy ne lehessen 100%-ban betartani. Jöhetsz itt a nem tudom milyen egyezménnyel - bocsánat, de el sem olvasom, mert totál irreleváns. Nem Manci Bt-t fogják hullára büntetni és börtönbe vinni azért, mert a neadj'Isten a Google Drive-ban tartja a számlákat.
A könyvelők többségének van valami dilije, amin kardoskodik, amivel kapcsolatban betűről betűre ragaszkodik az - általa értelmezett - szabályokhoz, de csomó olyat látok, hogy könyvelő a cégvezető ügyfélkapu hozzáférését használja, azon nem akadnak fenn, miközben büntetőjogi kategória. Ha jóindulatú vagyok azt mondom, hogy a technikai felkészületlenségükből fakadóan lépik át nagyvonalúan ezt az apróságot, ha nem vagyok jóhiszemű, akkor meg azt mondom, hogy szándékosan.
-
Az én álláspontom szerint az a hülyeség amit te mondasz. Van a jogszabály, meg van a gyakorlat. Aki nem érzi a kettő között az életszerű különbséget, az nem tudom, hogy hol él. Valamilyen büntető eljárást tudok elképzelni ahol már azt vizsgálják, hogy pl. az eszámla rendben van-e, de senki nem fogja firtatni a tárolást, amíg tudsz biztosítani mindent, amit kérnek. Az egy dolog, hogy rfeleslegesen nyomtatnak mindent, de nem ez volt a kérdése JHC-nek. Ha ellenőriz a nav, mindent digitálisan fognak bekérni, nem papír alapon. A digitálisan tárolt papír alapú számla amúgy is bármikor nyomtatható. Amit meg én mondtam iktató az teljesen szabályos megoldás. Gondolom nincs gyakorlati tapasztalatod, csak a jogszabályokat bújod?
-
Én a Quicket javaslom, számla + dokumentum iktatás email-ből, ennél egyszerűbb szerintem nincs. Nekünk a bejövő számlák iktatása az ügyvitelbe történik, de szerződésekre egyébre ezt használjuk. (Szlahuból, navonlineból is behúzza számlaképpel/vagy anélkül.) És nem egy ökör ára. Ha ennyit nem szánnak rá a normális iktatásra, akkor nocomment.
Egyéb előnye is van, ha minden számla be van iktatva, akkor eredményt cashflowt is mutat, illetve utalásokat is lehet menedzselni vele. Okos fiúk. -
Nem attól függ a komplexitás, hogy mekkora a cégméret. Ha kereskedsz, importálsz, van pár ezer terméked, akkor nagyon kellenek a számok. Mi kereskedő cég vagyunk online, offline, kisker, nagyker. Mondjuk az uralkodó kkv szemlélet szerintem még a mai napig sokan érzésből irányítanak, de mi igyekszünk adat alapon döntéseket hozni.
-
Egyszer majd lehet, hogy erről is írok egy cikket - középvállalat voltunk még néhány éve, pénzügyessel, kontrollerrel, meg minden más egyéb felesleges pozícióval. Mostanra leépítettük a cég létszámát majdnem tizedére, miközben az árbevétel még mindig masszív 1 mrd körül van. Az egy főre eső árbevételünk hihetetlen sokat javult. Mindent kiszerveztünk külsős partnereknek, ami nem a főtevékenységünkkel kapcsolatos érdemi, értékteremtő munka, de ami a legfontosabb, hogy mindent automatizáltunk. Amit korábban öten csináltak, azt most egy ember csinálja. Korábban egy szakértővel kidolgoztunk a cég számára egy monitoring rendszert, ami kb 30 diából álló kimutatás, grafikon volt, ezt beszéltük át minden hónapban a vezetőkkel. Ma már olyan ügyviteli rendszerben dolgozunk, ahol az adat rendelkezésre áll, és ezek a kimutatások adottak. Odaáig szeretnénk eljutni, hogy egy ai alapú riportálási rendszerünk legyen, amitől dinamikusan bármit lehet kérdezni, nem csak előre definiált, paraméterezett statisztikákat tudunk megnézni. Jelenleg ami statot elő kell állítani, azt megcsináljuk, de külön kontrollerre már rég nincs szükség. Korábban SAPB1-ben dolgoztunk, de lecseréltük. Minél nagyobb egy szervezet, annál több öngerjesztő folyamat jön létre, ami több felesleges munka van, annál jobban torzulnak az információk, így mi azt tűztük ki, hogy minimális létszámmal, nagyon gyors reagálású lapos szervezettel érjük el a növekedési terveinket, ami az árbevételt illeti.
A multik működési modelljét szerintem nem érdemes idehozni, teljesen más, de azt ki lehet mondani, hogy ők sem a hatékonyságra törekednek, a rengeteg különböző osztály és munkacsoport van, mindenkinek jól behatárolt felelősségi körrel, így jellemzően nem vállal senki felelősséget a megoldásért, hanem mindenki csak taszít a feladaton egyet, ami éppen az ő dolga volt. Emellett megjelenik a siló jelenség is, rossz az osztályok között az információ áramlás, belső érdekellentétek és érdekrendszerek vannak stb. Az egy külön ökoszisztéma, és azt látom, hogy egy nagyvállalatot csak könyörtelen keménykezű irányítással lehet csinálni, ami emberileg nem biztos, hogy a legtöbb jóérzéssel járó élethelyzet.
Erre csak azt tudom mondani, hogy a 100 ezer számla ellenére mi is mikrovállalkozás vagyunk.
10 fő alatt, 2 millió euró árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatt mikrovállalkozásnak számít. Nekünk az árbevételünk több, de a mérlegfőösszeg nem. Valójában nem a cégmérettől függ a könyvelői díj, hanem a tevékenységről, a cég összetettségétől.
-
Ő azt írja pár számla, én meg 100ezer számlát írtam. Nyilván nem a számlák száma kell, hogy meghatározza a díjat, de a komplexitásra azért tudsz következtetni.
Amúgy borzasztóan nem progresszíven gondolkodik itt senki, mikor cégen belüli könyvelőről, kontrollerről meg anyám kínjáról beszéltek. Duzzasztjuk azt az érdekcsoportot, aki miatt túl van bonyolítva az egész, és nem csak munkát adunk, de munkát generálunk nekik, ők meg csak inkább koholják.
-
A program minden további nélkül kidobja, csak gondolom a könyvelők nem naprakészek, ami a könyvelést illeti. Egyébként havi 30-50 ezer ft nem azt mondom, hogy irreális, de komplexitástól függ, hogy mennyi. Nálunk 100 ezer számlánál is több van egy évben, plusz sok minden ami bonyolítja. Nem mindegy, hogy egy 1 személyes egyéni vállalkozást kell könyvelni, vagy egy 20-50-80 fős céget.
-
-
válasz
Geri Bátyó #38 üzenetére
Látod ezért írtam, hogy nem biztos, hogy naprakész a könyvelőd. A cikkben megemlítem a törvényt, ami részletezi a számla kötelező tartalmi elemeit. Nincs ott az aláírás meg a számla.
-
-
Akkor legyen 5 év.
De az a "nav sem vállal felelősséget a saját állásfoglalásáért" ez egy fontoskodó hisztis duma, és pont ez a szemlélet hátráltatja nagyon ezt a szakmát. Senki sem következetes, mindenki kénye-kedve szerint értelmezi a szabályokat, mindenki másra mutogat, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogy hatékonyabb, egyszerűbb legyen. -
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
Így van egyébként a NAV-nak van arról állásfoglalása, hogy a pdf számla tárolható digitálisan. Nem értik az emberek, hogy a gyakorlattól sok esetben elmaradnak a törvényi igazítások, de ezt kellő rugalmassággal kell kezelni.
Amit viszont a könyvelődről mondasz, az 1) nem biztos, hogy úgy van, tehát, hogy 20 éve folyamatosan fejleszti magát és mindenben naprakész a tudása 2) simán lehet, hogy nincs kimaxolva minden lehetőség a cégedben.
Az amortizációban meg mi a nehéz, vagy egy amortizációs kulcs és eldöntöd, hogy havonta vagy évente akarod amortizálni a tárgyi eszközöket. Az már sokkal nagyobb baj, mikor helyetted eldöntik pl. hogy mi számít kisértékű eszköznek, és mi az amit egyből le lehet írni.
-
Pont ez a baj az emberekkel... Bújják a szabályokat és úgy értelmezik, mint ha a szentírás lenne. Miközben a gyakorlat teljesen mást mutat. Papír alapú számlát elméletileg 8 évig kellene tárolni, gyakorlatilag ha kapsz egy nav ellenőrzést, semmit sem fog bekérni papíron a nav, mindent elektronikusan. Láttál már olyan hőpapírt pl. ami értékelhető akár csak 1 év után is?
Gzolo: A BPO is könyvelt nekünk, szerintem az nem egy manci könyvelő. Mi mindent automatizálunk, és kerüljük a manuális könyvelést, de mire kitapostuk ezt az utat azért lett egy pár ősz hajszálam. Éves szinten több, mint 100 ezer számlánk van, bejövőből is több ezer, párosított listákat tudtunk már adni, ahol a banki tranzakciók a számlákon a fizetettség az utánvétek minden látszik, de konkrétan nem tudták használni, mert ahogy mondod egy fkeres függvény is problémát okoz legtöbbjének / nem tudják megfogalmazni, hogy mire van szükségük. Nem fog ez a szemlélet kihalni a nyugdíjas könyvelőkkel, mert elképesztő berögződések vannak, itt csak kieröltetni lehet a változást.
Egyszerű példa: vesz a cég egy karton ásványvizet. Ez lehet védőital, de lehet reprezentációs üdítő vendégeknek is. A két tétel más megítélés alá esik adózás szempontjából, ezt nem fogod tudni egy AI-nak betanítani.
Azért ez nem egy megugorhatatlan feladat.
a) Van egy szokásos mennyiség, amit minden hónapban elszámoltok, mint védőital. Ha ez a mennyiség megugrik, akkor ai jelez, és neked el kell döntened, hogy azért ugrott meg, mert felvettél még 5 embert, és innentől 20 literrel több fogy, vagy vendégek jöttek és megy reprezentációba.
b) Belátod, hogy az ásványvíz reprezentációs célzattal elhanyagolható mennyiség fogy még egy nagyvállalatnál is a védőitalhoz képest, és nem erölködsz rajta, mert pontosan tudod, hogy a NAV-ot sem ez érdekli. -
-
-
válasz
Hieronymus #8 üzenetére
Nem tudod miről beszélsz. A saját gondolataim vannak benne, nem beböfögtem neki, hogy írj erről a témáról. A kész írásomat másoltam be neki, és kértem, hogy vegye ki az agresszív élét. Fontos volt, hogy tegnap publikálni tudjam, és itt most kifejezetten a tartalom a lényeg, nem is a stílus. Nem tudom mi ezzel a gond, miért értelmetlen. Amit te kipréseltél belőle az tartalmilag 0 és irreleváns. Olvasd el az én írásomat mielőtt megszakértenéd.
-
-
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
Önmagában az ai nem érzi, hogy mi az igazi probléma.
Én írtam egy nagyon offenzív hangvételű cikket, és megkértem, hogy vegye ki az élét és legyen tárgyszerűbb. Nem az általad felsorolt pontok okoznak problémát, hanem, hogy mindezt figyelmen kívül hagyják.
-
Az erp (vállalatirányítási rendszer) tartalmazhat könyvelő modult (pl. sap, kulcs-soft) de ez nem alapfeltétel. Ismerem a könyvelők munkáját, úgy született a cikk. Az volna a feladatuk, de valójában a legtöbben nem ezen dolgoznak. Ha ismersz ellenpéldát, akkor keress meg!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Képzeljünk el egy világot, ahol a könyvelés gördülékeny, átlátható és felesleges adminisztrációtól mentes. Nincsenek...
- PlayStation 5
- Autós topik
- E-book olvasók
- Gumi és felni topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered - Már több mint 4 millió játékos
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest