Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #74 üzenetére

Mivel már magára a hozzászólásomra sem reagálsz, ezért nem kellene felülnöm egy ilyen parttalan provokációnak, de én sem vagyok tökéletes :C

Szakmailag képzett vagy, technikailag és jogilag is naprakész, ugyanakkor görcsösen szabálykövető, kritikus, sőt néha cinikus, aki nem tudja elfogadni, ha valaki másképpen gondolkodik, és nem hajlandó figyelembe venni, hogy másmilyen narratívák is léteznek, amik sokkal inkább gyakorlati, nem pedig elméleti oldalról közelítik meg a kérdéseket. Azt nem tudom, hogy ki vagy, de azt gondolom, hogy a leírásom nagyjából pontos arra nézve, hogy milyen vagy.

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #70 üzenetére

Pontosan ez is a gond a szakmával, az a szemlélet, amit te is képviselsz. Programtervező matematikusként fejlesztettél egy számlázó rendszert, aminek nyilván feladata, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, de te nem egy vállalkozó vagy, akinek gyakorlati oldalról kell megfelelnie a jogszabályoknak. A legjobb rendszereket nem informatikusok fejlesztik, mert fogalmuk sincs a gyakorlatról. A legjobb rendszereket kereskedők, vagy szolgáltatók fejlesztik, akik képesek nem fejlesztői perspektívából gondolkodni.

Amúgy ez az egész olyan, mint a kresz. Ha megszegem a kresz-t, akkor szabálysértést követek el, de ha minden egyes szabályt betűről betűre betartanék, akkor nem tudnék normálisan közlekedni. Ennek megfelelően sem én, sem pedig más nem tart be betűről betűre minden szabályt. A rendőrök pedig nem engem fognak megbüntetni, csak azért, mert záróvonalon megelőzöm a kukásautót (elkések reggel a munkából, ha nem), hanem azt, aki 100-zal megy városon belül. A szabályokat mindig olyanra alkotják, hogy ne lehessen 100%-ban betartani. Jöhetsz itt a nem tudom milyen egyezménnyel - bocsánat, de el sem olvasom, mert totál irreleváns. Nem Manci Bt-t fogják hullára büntetni és börtönbe vinni azért, mert a neadj'Isten a Google Drive-ban tartja a számlákat.

A könyvelők többségének van valami dilije, amin kardoskodik, amivel kapcsolatban betűről betűre ragaszkodik az - általa értelmezett - szabályokhoz, de csomó olyat látok, hogy könyvelő a cégvezető ügyfélkapu hozzáférését használja, azon nem akadnak fenn, miközben büntetőjogi kategória. Ha jóindulatú vagyok azt mondom, hogy a technikai felkészületlenségükből fakadóan lépik át nagyvonalúan ezt az apróságot, ha nem vagyok jóhiszemű, akkor meg azt mondom, hogy szándékosan.

• JHC

tag

válasz bambano #68 üzenetére

Üdv!
    Köszönöm a válaszokat, de egyesek túl hamar ítéltek helyzet ismeret nélkül. Kis cég vagyunk létszámra, és mi dolgozunk is, nem csak számlát gyártunk mint a telefonálgatós, meg email kampányos cégek akik telefossák a fiókainkat spammal. Javító műhely vagyunk, egy másik városban meg van szerintem elég jól menő alkatrész boltunk, és itt ahol én vagyok a műhelynél van egy benzinkútunk is. Van 1db főkönyvelőnk aki heti 2-3nap az irodában dolgozik, a többi napon máshol más cégnek is könyvel, tőlünk is fizetést kap. Kezdetben vala Freemail-es fiókunk 1db. Később valaki kitalálta, hogy neki nem tetszik, meg amikor a Telekom lepattintotta magáról a Freemailt, akkor sokszor volt szerver túlterhelés, és a levél csatolmányok néha többször is lemaradtak a levélből. Regeltek 1db gmail-es fiókot. 7-8 éve nyitottuk meg az alkatrész boltot nyilván oda is kellett egy fiók. Amit a boltosok dolgoznak, abba nem nagyon nézünk, de ugye veszünk, eladunk. Mi ugyan még nem küldünk e-számlát, de sok helyről az jön már csak, és így nem felejtjük el kivenni a dobozból például mert nem találjuk vagy csak nem keressük eléggé, nem ázik el tocsogásig az olajban, a küldött alkatrésztől. A boltosok használnak egyféle raktárkészlet kezelő, és számlázó programot, a másik telephelyen. Ők annyiban függetlenek, hogy ők számláznak is. Van a benzinkút ami szintén olyat használ mint a bolt, de az övék vezérli a kutakat is. Az enyém egy másik fajta, de csak a raktárkezelést csinálom vele, mert 90% mozgás javításhoz kapcsolódik, amihez lesz munkalap. Az itteni irodában van megint egy másik számlázó, és csak ennek van vagy ehhez kapcsolódik a főkönyvi modul is. Na ez VisualFox Pro leszármazott. Ezt amúgy ránk akarta sózni a főnök, meg a főkönyvelő, mert olcsó a havi díja, mi mondtuk, hogy holnaptól már nem itt dolgozunk. A főkönyvelő nem győzött, viszont nem hajlandó mást megtanulni, a főnök meg ráhallgat, maradt a program neki, és oda van bedolgozva az összes számla, pénzügyes szempontból. Mivel 3 hely van, 3 raktárkészlettel, ezért raktár készlet szempontjából oda felfogják vinni. Mindenki csinálja a magáét. A főkönyvelő intézi a pénz és adóügyi részét a számla tapogatásnak, mi meg a raktárkészlet kezelés részét. A kérdésem tehát az volt, hogy érdemes tárolni az e-számlákat, és pdf számlákat, ki hogyan csinálja. Az ok amiért kérdezem, hogy elfogy a gmail tárhely az egyik fiókban. Én felajánlottam, hogy szépen letöltögetem őket gépre, meg mondjuk kimentem mobil vinyóra vagy akármire, hogy 2 helyen legalább meglegyen, és ugye kinyomtatva is megvan, majd törlöm az emailt, hogy legyen hely.

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #68 üzenetére

Az én álláspontom szerint az a hülyeség amit te mondasz. Van a jogszabály, meg van a gyakorlat. Aki nem érzi a kettő között az életszerű különbséget, az nem tudom, hogy hol él. Valamilyen büntető eljárást tudok elképzelni ahol már azt vizsgálják, hogy pl. az eszámla rendben van-e, de senki nem fogja firtatni a tárolást, amíg tudsz biztosítani mindent, amit kérnek. Az egy dolog, hogy rfeleslegesen nyomtatnak mindent, de nem ez volt a kérdése JHC-nek. Ha ellenőriz a nav, mindent digitálisan fognak bekérni, nem papír alapon. A digitálisan tárolt papír alapú számla amúgy is bármikor nyomtatható. Amit meg én mondtam iktató az teljesen szabályos megoldás. Gondolom nincs gyakorlati tapasztalatod, csak a jogszabályokat bújod? :N

• Ghoosty

őstag

válasz bambano #56 üzenetére

"A kontrolling a könyvelésen belül szokott elhelyezkedni a szervezeti felépítésben és a könyvelés adataival dolgozik. Gyakorlatilag a könyvelés és a vállalat más részlegeinek pénzügyi felügyeleti szerve."

Olyannyira nem, hogy multiknál jellemzően a könyvelés ki van adva külsős, vagy cégcsoporton belüli SSC-be, a kontrolling meg mindig szervezeten belül marad.

De alapvetően értem, hogy miért gondolod azt, de korábban is írtam:
    "Ez olyan, mintha azt mondod a programozó hálózatot épít/üzemeltet, mert ez is IT meg az is IT."

KKV-knál simán lehet 1 személyben a könyvelő, a kontroller és az adótanácsadó, de valójában ez 3 teljesen különböző skilleket igénylő terület.

• Ghoosty

őstag

válasz bambano #54 üzenetére

Írhatod akárhogy, de nem a könyvelés része, teljesen más jellegű a munka.
    A könyvelés addig tart, míg a számviteli események rögzítésre nem kerülnek a számviteli törvénynek megfelelően. Onnantól kezdve, hogy ez megvan, semmi köze a könyvelésnek.
    Alapvető számviteli dolgokkal tisztában kell lennie egy kontrollernek, de ő nem feltétlen képes ritkábban előforduló eseményt könyvelni.

Nem maga az adat rögzítése tart sokáig, hanem összenézni a számlát, leellenőrizni, dokumentálni a könyvelést stb. Havonta szoktam 1-2 tételt könyvelni SAP-ban, így pontosan tudom, mennyi időt vesz igénybe a könyvelés.

Az utolsó bekezdéseddel teljesen egyetértek. Egy talpraesett ember simán meg tudná magának csinálni, de ha jól tudom, az éves beszámolóhoz kötelező egy mérlegképes könyvelői aláírás.

Amúgy meg vicces, szerinted rablás 50k-t elérni, feljebb, meg azt írták, hogy számoljak 10x-es szorzót. :)

• Geri Bátyó

addikt

válasz bambano #45 üzenetére

De neked legalább van közöd ehhez, még ha nem is ez a végzettséged.

• Geri Bátyó

addikt

válasz bambano #40 üzenetére

+ bb0t

Látod, ez a lényeg! Valamit felfogtam belőle, de azt sem jól, mert pont nem érdekel! :DDD
    Gyakorlati ember vagyok: geológusként végeztem, földmérőként dolgozom.
    A könyvelőm meg tudja ezt a sok szarságot! :DD

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #41 üzenetére

Valahol azt olvasom, hogy 5 év, valahol azt, hogy 8 a megőrzési idő, azért írtam, hogy nekem most részletkérdés, hogy mennyi, ez érdekel, hanem, hogy miért ragaszkodnak a könyvelők a számlaképhez, meg, elvárják-e a papír alapú tárolás vagy nem. Meggyődésem szerint nem.

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #35 üzenetére

Akkor legyen 5 év.
    De az a "nav sem vállal felelősséget a saját állásfoglalásáért" ez egy fontoskodó hisztis duma, és pont ez a szemlélet hátráltatja nagyon ezt a szakmát. Senki sem következetes, mindenki kénye-kedve szerint értelmezi a szabályokat, mindenki másra mutogat, ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogy hatékonyabb, egyszerűbb legyen.

• Geri Bátyó

addikt

válasz bambano #36 üzenetére

Szerintem meg nem nagy a baj, mert ez pont az, amihez nem értek, de a könyvelőm igen. NAV-hoz bekötött számlázóban írok egy számlát, azt nem kell aláírni, mert hiteles. Nyilván digitálisan tárolhatom.
    Most az adóbevallást ki kell nyomtatnom, mert kell az aláírás, de ha beszkennelem és elküldöm, az hiteles és nekem sem kell papíron megőrizni.

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #17 üzenetére

Pont ez a baj az emberekkel... Bújják a szabályokat és úgy értelmezik, mint ha a szentírás lenne. Miközben a gyakorlat teljesen mást mutat. Papír alapú számlát elméletileg 8 évig kellene tárolni, gyakorlatilag ha kapsz egy nav ellenőrzést, semmit sem fog bekérni papíron a nav, mindent elektronikusan. Láttál már olyan hőpapírt pl. ami értékelhető akár csak 1 év után is?

Gzolo: A BPO is könyvelt nekünk, szerintem az nem egy manci könyvelő. Mi mindent automatizálunk, és kerüljük a manuális könyvelést, de mire kitapostuk ezt az utat azért lett egy pár ősz hajszálam. Éves szinten több, mint 100 ezer számlánk van, bejövőből is több ezer, párosított listákat tudtunk már adni, ahol a banki tranzakciók a számlákon a fizetettség az utánvétek minden látszik, de konkrétan nem tudták használni, mert ahogy mondod egy fkeres függvény is problémát okoz legtöbbjének / nem tudják megfogalmazni, hogy mire van szükségük. Nem fog ez a szemlélet kihalni a nyugdíjas könyvelőkkel, mert elképesztő berögződések vannak, itt csak kieröltetni lehet a változást.

Egyszerű példa: vesz a cég egy karton ásványvizet. Ez lehet védőital, de lehet reprezentációs üdítő vendégeknek is. A két tétel más megítélés alá esik adózás szempontjából, ezt nem fogod tudni egy AI-nak betanítani.
    Azért ez nem egy megugorhatatlan feladat.
    a) Van egy szokásos mennyiség, amit minden hónapban elszámoltok, mint védőital. Ha ez a mennyiség megugrik, akkor ai jelez, és neked el kell döntened, hogy azért ugrott meg, mert felvettél még 5 embert, és innentől 20 literrel több fogy, vagy vendégek jöttek és megy reprezentációba.
    b) Belátod, hogy az ásványvíz reprezentációs célzattal elhanyagolható mennyiség fogy még egy nagyvállalatnál is a védőitalhoz képest, és nem erölködsz rajta, mert pontosan tudod, hogy a NAV-ot sem ez érdekli.

• Timer

veterán

válasz bambano #17 üzenetére

Az első pontoddal egyetértek, viszont ennek ellenére januártól kötelezték a cégeket, hogy a közműszolgáltatók által kiállított eszámlákat be KELL fogadják. Nincs opció. Innentől viszont adott volt a feladat, hogy kell erre egy megoldás. Nyilván lehet sok dolgot próbálni, de ahogy írod is, mivel a szabályzat egy vicc, tökéletes megoldás nem lesz rá.

• Timer

veterán

válasz bambano #14 üzenetére

Nem a jogszabályi háttérről beszéltem - mert azt illetően igazad van -, hanem magáról a szándékról, ami nagyjából MINDEN olyan újdonság irányába default érték, ami 1990-nél fiatalabb.

Egyébként érdekelne, hogy Te / ti milyen megoldást találtatok a jogszabály szerű eszámla eltárolásra. Nálunk 3rd party szolgáltató archiválja ezeket a számlákat, és biztosítja a hozzáférhetőséget.

"A reform hamarosan önmagától megtörténik majd, egyszerűen nyugdíjba megy a fenti hozzászólásokban körvonalazott társaság."

Óóóó, ez hatalmas tévedés, én már 12 éve várom ezt a pillanatot. De nem jön el, mert a friss generáció beletanul a régitől ugyanebbe a hígfosba, sőt, igazából még rosszabb is, mert a nyugdíj előtti generáció legalább még minimális tisztelettel és figyelemmel bír az informatika vívmányaival szemben, a friss generáció szimplán csak lesz@rja és hőbörög, ha valami nem úgy megy, ahogy elképzelte, és arra a 40 évre, amit még jó eséllyel gép előtt tölt majd, már esze ágában sincs megtanulni bármi újdonságot. Kivételek persze vannak, de ritkák, mint az egyenletet megoldó fehér holló.

• bb0t

őstag

LOGOUT blog

válasz bambano #1 üzenetére

Az erp (vállalatirányítási rendszer) tartalmazhat könyvelő modult (pl. sap, kulcs-soft) de ez nem alapfeltétel. Ismerem a könyvelők munkáját, úgy született a cikk. Az volna a feladatuk, de valójában a legtöbben nem ezen dolgoznak. Ha ismersz ellenpéldát, akkor keress meg! ;)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés