Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gzolo

senior tag

válasz Timer #21 üzenetére

2 évembe telt meggyőzni a kollégáimat és főnökömet, hogy a 2 monitor jobb, mint az 1 :DDD

Teljesen átérzem amit írsz, 4-en vagyunk, többiek 10-15 évvel idősebbek nálam, pontosan úgy tesz egy része, ahogy leírod.
    Én vagyok az ufo, hogy nem akarok nyomtatni, személyesen felzarándokolni az emeletre az érintett kollégához a kérdésemmel, hanem dobok egy teams üzenetet vagy emailt.

A "mindig is így csináltuk" kijelentéstől meg belül ordítok.

• Gzolo

senior tag

válasz Timer #19 üzenetére

Attól, hogy nem a postás hozza, még nem lesz e-számla.

Hiába jön pdf formátumban, digitálisan számlázó rendszerből, az attól még nem lesz e-számla, ez a számlaképen is fel van tüntetve. Ezért hiában mentjük a pdf-et, ennek ellenére ki kell nyomtassuk a számlát.

Az ERP amit használunk (magyar fejlesztés, nem fancy SAP, Oracle) , simán le tudja húzni az összes főbb számladatot/fejlécadatokat a NAV onlineszámlából, ami gyorsítja a folyamatot, de tétel szinten akkor is át kell vizsgálni, mert lehetetlen minden egyes tétel variációt leprogramozni, hogy gombnyomásra felismerje a program, hogy hova kell rakni.

Egyszerű példa: vesz a cég egy karton ásványvizet. Ez lehet védőital, de lehet reprezentációs üdítő vendégeknek is. A két tétel más megítélés alá esik adózás szempontjából, ezt nem fogod tudni egy AI-nak betanítani.

25 éves a 2000. évi C. törvény a számvitelről, amit a mai napig toldoznak-foltoznak, és meghatározza az egész számvitel/könyvelés működését, adótörvényekről nem is beszélve..

@Bambano: szerencsésebb helyeken már sikerült a bruttó könyvelés helyett nettóra átállni ( Usali, IFRS), de itthon a sok dohos, beragadt, konzervatív gondolkodású vezető miatt ez nem sikerül, bohóckodunk azzal, hogy két külön főkönyvön megy a tétel, amit utána egy harmadik segítségével lehet összevezetni, agyrém az egész.

• Gzolo

senior tag

válasz bb0t #12 üzenetére

A reform hamarosan önmagától megtörténik majd, egyszerűen nyugdíjba megy a fenti hozzászólásokban körvonalazott társaság.

Én (35) továbbképzésen elképedve látom, hogy rajtam kívül mindenki 50-60+ korosztály, akiknek a 2 faktoros regisztrálás nem, hogy nem megy, még azt sem érti, hogy miről beszél az előadó, és valószínűleg még Dos alapú programot használ, mert vagy ő neki, vagy a munkáltatójának fingja sincs a jelenről. A cégnél ahol vagyok, saját kollégáim között van akinek egy fkeres függvény izzadságokkal teli feladat.

Abban a buborékban ahol mozogtok, elképzelhető, hogy csak Marika Bt-nek könyvelő arcokkal találkoztok, viszont normális méretű vállalatnál a könyvelő nem csak számlát vizsgál, a könyvelésből kinyer adatokkal elemez, Power Bi riportot, kontrolling riportokat készít, támpontot ad, budget készítésben részt vesz és segíti a vezetőség döntését. A könyvelő hatással van az üzletre, javasol, felfed, kérdez, megkérdőjelez, de nem dönt egyedül a vállalat pénzéről.

A könyvelés a keretet és a szabályrendszert adja meg a működéshez, de hogy mit hoznak ki belőle egyes vállalkozók / vállalatok / könyvelők mind technikai, mind adat szinten, az erősen differenciált.

Beszélj egy normális helyen dolgozó könyvelővel, eloszlatja majd a kételyeket a "kártékony szakma" felől.

Új hozzászólás Aktív témák