Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66301) ubyegon2 válasza cigam (#66300) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

2. nem tudjuk honnan származó iso-ról nem telepítünk a számítógépünkre!

Ezt írtam, ezzel szemben felhozol egy olyan példát, amit weboldallal linkelsz.

Ellenben Te önkéntes mérvadóként lefikkantod, de nem szakmai alapon.

Ez egy kicsit durván hangzott, de nem baj, csak nekem kell odafigyelnem a finomabb fogalmazásra! ;) Ha lehet mellőzzük a személyeskedésbe hajló jelzős szerkezeteket!

Nem lehet szakmai alapon megítélni valamit, amit meg sem nézhetsz, mert egy zárt csoportból származó iso, ez persze ki sem derült a linkelésekor. Sajnálom, ha nem értitek a különbséget e közt meg azok között a disztrók között, amik láthatóak mondjuk a készítők weboldalán vagy külön topikban, fórumon jelenítik meg róla a részleteket.

Nem találom a topik gazdák kézikönyvét.

Segít ebben a Topikgazdánk. De akár ezen topik felső tájékoztató része is.

[ Szerkesztve ]

(#66302) lck válasza ubyegon2 (#66301) üzenetére


lck
senior tag

"Nem lehet szakmai alapon megítélni valamit, amit meg sem nézhetsz, mert egy zárt csoportból származó iso"

Igaz ez, amennyiben a Youtube zárt csoportnak tekinthető :) benne az egy 1 óra 10 perces ismertető videó az alatta közzétett letöltő linkkel.

[link]

Szerintem mindezek alapján megítélheti az - aki hajlandó odafigyelni - hogy érdekli e a dolog, és letölti az ISO-t, vagy alapból nekiáll hadakozni ellene - nem is tudom miért ? - vagy csak egyszerűen elmegy a téma mellett, mert őt ez nem érdekli a Bodros Puli.

Mivel ez egy kezdő topic - mért ne szórakozhatna a delikvens egy ilyen verzióval, ahol telepítés után nem egy parancssort kap a pofájába. Vagy ne is próbálkozzon, mert megmondta a megfellebbezhetetlen igazságok tudója ?

[ Szerkesztve ]

(#66303) sh4d0w válasza ubyegon2 (#66301) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Nem unod még ezt az állandó mártírkodást?

https://www.coreinfinity.tech

(#66304) ubyegon2 válasza sh4d0w (#66303) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

De, de nem is ez itt a lényeg most. Mint általában, megint nem sikerült érdemben hozzátenned a témához! :R

(B)(#66302) lck(/B)

Meggyőztél. Az ilyen esetekben csak az a baj, hogy valaki bedobja, de nem lesz itt, amikor a kipróbáló jön a kérdéseivel. Vagy megállt a látogatói növekedés a YT-on és Discordon? ;) Bocs, most esett le a lényeg.....

[ Szerkesztve ]

(#66305) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez az a pillanat, amikor megkérem az érintetteket, hogy a nem ide való OFF témát a Linux felhasználók OFF topickjában folytassák. https://prohardver.hu/tema/linux_felhasznalok_off_topikja/friss.html Köszönöm.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#66306) lck válasza csixy (#66293) üzenetére


lck
senior tag

Szia !
Írtad hogy már dobtad a Magyarcs-ot, de mégis a Konqueror-ral kapcsolatban, annyit jeleznék, hogy ez nem a disztró hibája, ezért ha előjönne a későbbiekben :
A Konqueror > Beállítások > Teljesítmény >"Lehetőleg mindig legyen egy előre betöltött, készenlétben álló programpéldány" : Pipa KI. - beállítással orvosolható.
Ilyenkor bezáráskor nem hagyja a programot a RAM-ban és akárhonnan indítva újra betöltődik normál ablakkal.

(#66307) Frawly válasza ubyegon2 (#66279) üzenetére


Frawly
veterán

Azt én sem tudom mennyire komoly a Magyarcs. De a neve tetszik, archos Nagyarcs-úaknak van, csak M-mel :DDD Igazából amit láttam képeket a grafikus felületéről még az is tetszetős. Gondolom így a látatlanban is, nem rosszabb, mint egy random másik kis disztró vagy remaster vagy Arch-telepítőscript. Az nekem viszont nem ad hozzá pluszt, hogy magyar, ezt már a black pantheresek és az uhu-sok sem bírták megérteni. Nekem az kell, hogy angolul menjen normálisan, nem érdekel ki csinálja. Eredetileg az Arch is kanadai volt, aztán átvette egy amerikai, de sokáig kis disztró volt, majd most mindenféle nemzet fiai csinálják, német, orosz, lengyel, amerikai, stb.. Ott vannak az impresszumban.

(#66308) #78600448


#78600448
törölt tag

Üdv. Nem tudom, mennyire gyakori eset, vagy lehet összefoglalós eset, de leírom és minden tanácsot előre is köszönök.

Adott 16.04-s Ubi Win 10 mellé. Minden oké, Ubi-Win indul-bootol, de a fő probléma az, hogy nem tudom olvasni a Win partíciókat Ubiról. Reinstall vagy termi?

(#66310) Rimuru válasza #78600448 (#66308) üzenetére


Rimuru
veterán

Nagy valoszinuseggel.

tags:
hibrid, hybrid, boot, fastboot

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#66311) lev258 válasza Rimuru (#66310) üzenetére


lev258
veterán

Amit mond.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66312) #78600448 válasza Rimuru (#66310) üzenetére


#78600448
törölt tag

Nagy köszönet, megfogom nézni mind a kettőt. :R

(#66313) ubyegon2 válasza Frawly (#66307) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én nem mondtam, hogy jó vagy rossz, csak azt, hogy ismeretlen forrásból származó link-elt iso-t nem célszerű használni/propagálni. Azóta tudom, hogy egy csoportból származik, de ettől még ugyanúgy lehet jó és rossz is. Függetlenül attól, hogy én rövid ideig a csoport tagja voltam. ;)

Aztán volt egy vitám, mikor WD Black-et javasoltam egy HDD vétel előtt lévő srácnak, lebeszéltem a WD Blue-ról és erre nekem ugrott egy hozzáértő, hogy ugyanolyan jó a Blue is, mert ő is ezer éve használja vegyesen szerverben a Black-kel. Gyanítom, hogy megdícsértem a szakértelmét, így aztán addig tartott a csoport tagságom. Biztosan nem minden csoport tag ennyire szakember ott sem, de előbbiek miatt sem éreztem meggyőzőnek az érvet, hogy a Magyarcs annyira jó lenne.

Azt inkább hagyjuk is, hogy mert magyar! Mi magyar benne? :U Sírás kerülgeti az embert az ilyen értelmességektől.....

(#66314) mefistofeles

Rég jártam erre és éppen csak bepillantottam ide.
Két dolgot viszont szeretnék leszögezni.
1. Egyet értek a topicgazdával, Arch disztró nem kezdő linuxosnak való
2. A magyarcs egy jó barátom szüleménye. Igen komoly linux tudással rendelkezik és semmi más célja nem volt, mint, hogy az olyan érdeklődők is ki tudják próbálni a (gyakorlatilag) pure arch-ot akiket egyrészt nem lehet erről lebeszélni (nagyon nagy most az arch hájp) másrészt karakteres formában nem tudna megbirkózni vele! Az első változatát én is kipróbáltam és hibátlanul felment és tényleg egy közel tiszta archot kaptam, néhány alap programmal amik szintén megkönnyítik a kevésbé hozzáértők dolgát. Semi kókány, vagy oda nem való dolog nincs benne! Akinek nem megy az egyéni specifikus dolog lehet, van akinek a Mint sem megy.......

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#66315) Rimuru válasza mefistofeles (#66314) üzenetére


Rimuru
veterán

Akkor meg egy +1 (bar nem erdekel a cicaharc :N)
Ugy kell ezt elklepzelni mint Lathronos remastereit, azoknal nem voltak ilyen kifogasai ubynak. ;)

Vigyázat, csalok!

(#66316) ubyegon2 válasza Rimuru (#66315) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mint írtam is, semmi bajom vele, egyszerűen nem tudtam róla semmit. Ti igen, én nem és más sem, aki nem discordos. Lathronos remastereiről volt blog, leírta, miről van szó, miből mit csinált. Erről a Magyarcs-ról van ilyen blog, hogy olvashattunk volna róla ezen az öreges fórum-felületen, ahogy a discordosok hívják!? :P

Bocs, tényleg igazad van, így utólag már pár infó kiderül erről is, de mehettem volna én is a Látóasszonyos topikba kideríteni, miről van szó! :R

[ Szerkesztve ]

(#66317) csixy


csixy
addikt

Felteszek egy antergost és megy mint az óra! Majdnem pure arch.
Arra kell figyelni , hogy a cnchi telepítő néha megmagyarázhatatlan módon felzabálja az erőforrásokat és időtlen időkre befagy, ilyen kor fejbe kell b@xni egy kőbaltával az egész mendenséget és újra kell kezdeni a nulláról a telepítést.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#66318) Shyciii válasza csixy (#66317) üzenetére


Shyciii
veterán

Majdnem pure Arch? :D :D Lol :D :D Ezt én is olvastam róla, és el is hinném, ha nem használtam volna utána igazi pure Arch-ot, mert akkor már rájövős, hogy az Antergos azért még arrébb van tőle :) :)

(#66319) Dinter


Dinter
addikt

Sziasztok.

Tudna segíteni valaki, hogy a 10MB-ból miért lesz először 9, aztán 8, részletesen leírva ezek után?

Hozzunk létre egy üres, csak nullákat tartalmazó 10 MB méretű fájlt a következő parancs kiadásával: dd if=/dev/zero of=/tmp/disk-file bs=1M count=10
Ennek hatására létrejött egy 10 MB méretű disk-file névre hallgató fájl a /tmp könyvtárban, amit ellenőrizhetünk is: ls -lh /tmp/disk-file
Hozzunk létre EXT4 fájlrendszert a fájlon belül pont úgy, mintha egy lemezre mutató device node lenne: mkfs.ext4 /tmp/disk-file
A rendszer tartalmaz egy /mnt üres könyvtárat a fájlrendszer gyökerében. Csatoljuk fel az előbb létrehozott fájlrendszert oda: sudo mount /tmp/disk-file /mnt
A felcsatolt fájlrendszereket és az azokon elérhető szabad helyet a következő parancs jeleníti meg: df -h
Jól láthatjuk, hogy a /mnt alatt egy majdnem 9 MB-os kötet van felcsatolva, ahol még közel 8 MB szabad helyünk van.

(#66320) lck válasza Shyciii (#66318) üzenetére


lck
senior tag

Alapból van benne pamac meg yay és persze ezek függőségei. Illetve a telepítéskor kiválasztható appok. Kb. ennyivel másabb mint a pure.

(#66321) Shyciii válasza lck (#66320) üzenetére


Shyciii
veterán

Akkor telepíts egy pure arch-ot, és nézd meg mennyi csomag van fent, és nézd meg antergosnál. Lehet meglepődni. És akkor nem említettem, hogy ugyanolyan desktoppal sokkal gyorsabb a pure arch, érezhetően. Még a lemezműveletek is. Nem véletlenül hagytam el a distrokat, és inkább kicsit tanultam, hogy pure archom legyen. Abból is a lightosabb mégis használhatóbb Openbox-al.

[ Szerkesztve ]

(#66322) lck válasza Shyciii (#66321) üzenetére


lck
senior tag

Oké . Én nem vagyok annyira jártas a dologban hogy tudjam hogy egy grafikus (általános) telepítés milyem pluszt igényel a pure- hoz képest, de a gui programigényein kívül nem nagyon vettem észre egyéb szemetet benne.

(#66323) cigam válasza Dinter (#66319) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Ahogy az idézetben is szerepel majdnem 9 MB-os, ill. közel 8 MB
Az egész pedig azért lesz kevesebb mint 10MB, mert ez csak a rendelkezésre álló kapacitás. A fájlrendszer létrehozásakor azért csökken "valamennyit" a hely, mivel magának a fájlrendszernek is kell tárolnia kell valahol, hogy melyik fájlt hol tárolja, mi a neve, mik a jogosultságai, stb...
Ha megformázol egy merevlemezt, pendrive-ot, ott sem a fizikai eszköz kapacitását kapod meg, hanem valamivel kevesebbet.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#66324) Rimuru válasza cigam (#66323) üzenetére


Rimuru
veterán

es ott van a default 5% reserved space is.

Vigyázat, csalok!

(#66325) ubyegon2 válasza Dinter (#66319) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#66326) lev258 válasza Dinter (#66319) üzenetére


lev258
veterán

Annyival még kiegészíteném a kollégát, hogy az ext4 esetén alapból kb. 5% fenn van tartva, nem elérhető. Hogy ne legyen gond, ha már nagyon telepakolja az ember.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66327) #78600448 válasza Rimuru (#66315) üzenetére


#78600448
törölt tag

Problem solved. :)

(#66328) flash-


flash-
veterán

sziasztok!

egy alábbi kérdésem lenne:

egy asus eepc 1000hd netbookra milyen liunuxot ajánlanátok ami egyszerű(olyannak aki előtte windows használt annak is könnyen megtanulható,kezelhető), és gyors?
netezés,filmezés,zenehallagatás kb ennyire lnne használva!

adatok:
Intel® Atom N270( 1.60 GHz)
1gb ddr2 ram
160GB HDD

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#66329) Rimuru válasza flash- (#66328) üzenetére


Rimuru
veterán

Lubuntu, "retro" XP elmeny. :)

főnix1999: orulok.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#66330) #96851200


#96851200
törölt tag

A hardverinformációk lekérdezéséhez mi is a parancs?

(#66331) Dinter válasza cigam (#66323) üzenetére


Dinter
addikt

Köszi mindenkinek.

Abban segítsetek még légyszi, hogy hogy kell Shared foldert létrehozni, mert már megőrít. VMWare-ben hozzáadtam Shared folderként. Aztán nem jelenik meg semmi a /mnt-ben, hgfs-en belül kéne ugye.

(#66332) Cyrin válasza flash- (#66328) üzenetére


Cyrin
addikt

AntiX, de nagyon kevés a ram, ebből minden lesz csak gyors netezés nem...

(#66334) growler válasza flash- (#66328) üzenetére


growler
őstag

Szia !
Ha nem tudsz vagy nem akarsz RAM-ot bővíteni, akkor tehetsz egy
próbát a "zram-config" telepítésével.
Rendszernek pedig: A már említett "Antix, vagy a "Peppermint OS".

(#66335) CPT.Pirk válasza flash- (#66328) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Innen is böngészhetsz: https://skamilinux.hu/category/puppy-linux/puplet/

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#66336) Frawly válasza flash- (#66328) üzenetére


Frawly
veterán

Sparky Linux vagy MX-Linux vagy AntiX. Mindegyik IceWM felülettel (esetleg valami Openbox felületű disztró, de az már határeset). Az a gép túl gyenge teljes értékű böngészéshez, főleg a nagyon kevés RAM miatt, úgyhogy Firefox, Chrome, Vivaldi, Opera felejtős rajta, a Pale Moon határeset, de inkább Falkon, Midori, Slimjet azok, amik soványabb böngészők.

Filmnézésre mpv (a VLC túl nagy lesz neki), zenehallgatásra deadbeef vagy qmmp.

(#66334) growler: abban a gépben ennyi a max RAM, az is bele van forrasztva, nincs szabad slot, nem bővíthető. Ez az összes netbooknak nagy gyengesége volt, a legerősebb is max. 2 GB RAM-ot támogatott, az is nagyon kevés.

[ Szerkesztve ]

(#66337) #96851200 válasza #96851200 (#66330) üzenetére


#96851200
törölt tag

?

(#66338) csixy válasza Frawly (#66336) üzenetére


csixy
addikt

Én 4 gigást vettem anno csakazért is egy Asus T101HA személyében. cserébe el kellett viselnem, hogy pink-alu-arany színe volt, de a menyem megörökölte és örül neki.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#66340) ubyegon2 válasza #96851200 (#66337) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

[link]
[link]

Ha egyáltalán ilyenekre gondoltál a már leírtakon kívül..... :F

[ Szerkesztve ]

(#66341) #96851200 válasza ubyegon2 (#66340) üzenetére


#96851200
törölt tag

Köszi! :R

(#66343) #96851200 válasza s1999xx (#66342) üzenetére


#96851200
törölt tag

inxi -F

(#66345) ubyegon2 válasza #96851200 (#66341) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

;)

(#66342) s1999xx

lat-ba vetettem a dolgokat! :P

(#66346) Pirostank válasza CPT.Pirk (#66335) üzenetére


Pirostank
csendes tag

Köszi szepen en is, van egy hasonlo regi netbookom, mint flash-nak, win7 helyett gondoltam, mivel a mostanin Opensuse mellett van Win 10. Mit mondjak van elet a rajta kivül, söt! Nagyon elegedett vagyok a Kameleonnal, a YaSt-ot is meg lehet szokni, bar a korabbi vasra meg sem probalnam felrakni. Köszi, hogy segitettetek valtani. :))

[ Szerkesztve ]

Üdv : Tankok

(#66347) Plasticbomb


Plasticbomb
addikt

Mi a velemenyetek a FEDORArol?

Elkezdtem distrohoppingolni, s most az van fenn a gepen, UBUNTU, majd MANJARO utan. Eddig valahogy ez a legszimpatikusabb nekem, de nem vagyok meg biztos benne...

Illetve valamelyik forumban, vagy guideban olvastam, hogy az ubuntu tulajdonkeppen nem "szereti" amikor kernelt cserelnek alatta, mert az adott specifikus kernel kore van felepitve az adott verzio. Ez igaz, vagy suletlenseg?

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#66348) csixy válasza Plasticbomb (#66347) üzenetére


csixy
addikt

Jogosultsági dolgok miatt lehet tőle megőrülni.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.