Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19551) King Unique válasza bostone (#19545) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez nem egy mai darab és gondolom azért akarod, mert gyárilag FAT32 fájlrendszer van rajta. Nekem is van egy Story Station, amin gyárilag FAT32 volt. Simán csak a Windows fájlkezelőben átformáztam NTFS-re, anno még XP alatt. Ha Win7/8.1/10 alatt csinálod, akkor azok meg pláne megformázzák rendesen. Elég lehet a gyorsformázás is, illetve a szektorméretet sem kell babrálni. Utóbbi az új Windowsok esetén aszem alapból 4K lesz NTFS fájlrendszernél.

Ha meg bonyolítani akarod, akkor lehet tiszta partícionálást is csinálni a diskpart közbeiktatásával, vagy akár külső programokkal —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19552) bostone válasza King Unique (#19551) üzenetére


bostone
addikt

Tényleg nem tegnap vettem, de még működik. :)
Nem akartam túlbonyolítani. A fájlkezelő megoldotta.

(#19553) stracker06


stracker06
aktív tag

Sziasztok!

Egy 2,5"-os 1TB-os merevlemezt szeretnék külső meghajtóként, egy rack-be helyezve szeretnék használni. Van egy teljesen új, nBase márkájú rack-em, ezen azonban azt írja, hogy 500 Gb-ig. A kérdésem az, hogy működhet-e ebben az 1TB-s winchester, illetve milyen problémák lehetnek, ha belerakom és megpróbálom ezzel használni? Mi az, ami lekorlátoz egy ilyen "dobozt" egy adott kapacitásra? :F

SFm™

(#19554) King Unique válasza stracker06 (#19553) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nekem is van egy ilyen márkájú 2,5" külső házam, aminek a dobozán szintén egy 500 GB-os tárolókapacitás-limit van feltüntetve. Viszont simán kezeli a 2 TB-os notebook merevlemezt is —► teszt. :)
Ennek lehetséges okairól a tesztben is van említés, valamint az ezzel foglalkozó topik összefoglalójának második fejezetében.

Tehát, ha ilyen külső házad van, akkor simán fogja tudni kezelni az 1 TB-os merevlemezt. Ha másfajta, akkor meg nem ártana megadni a pontos modellszámot, illetve kideríteni a benne lévő USB-chip típusát. Utóbbit nyilván szemrevételezéssel lehet a legbiztosabban megállapítani, illetve szoftveres módszerekkel is lehet rá következtetni.

Amúgy az okozhat problémát, ha az USB-vezérlő nem tudja megfelelően kezelni az adott tárolókapacitású merevlemezt. Ez a gyakorlatban leginkább USB 2.0 interfészes külső házak, illetve a "bűvös" 2 TB-os határ átlépése esetén fordul elő —► [link], [link], [link].

Bár USB 2.0-nál sem törvényszerű a 2 TB-os limit, mert a chiptől és firmware-től függően bizonyos eszközök akár nagyobb HDD-ket is tudnak kezelni. Jó példa erre az alábbi külső rack, amit 8 TB-os HDD-vel tesztelt a gyártó.

[ Szerkesztve ]

(#19555) athomi


athomi
veterán

Bedugom az USB-be a külső merevlemezem (WD My Passport), de nem jelenik meg meghajtóként, viszont tuti hogy beolvassa a gép a merevlemezt, mert az eszközöknél is megjelenik és eltávolítható. Így viszont nem tudok rá másolgatni. Tudja valaki mi lehet a probléma?

(#19556) athomi válasza athomi (#19555) üzenetére


athomi
veterán

Szóval a lemezkezelőben, mint kötet nem jelenik meg, de a Lemez 2-nél ott szerepel, mintha nem lenne megformázva. Pedig meg van, más gépen megjelenik, mint a kötet. Mit lehet tenni?

[ Szerkesztve ]

(#19557) King Unique válasza athomi (#19555) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor Windowsban az eszközkezelőt és a lemezkezelőt célszerű megnézni, hogy azoknál minden rendben van-e. Jó esetben utóbbinál lehet csak betűjelet kell hozzárendelni. Illetve, ha más gépen megjelenik rendesen az előbb említett helyeken és a fájlkezelőben is, akkor egyértelműen a gépeden futó Win10-nél nem stimmel valami. De, hogy most kinél mi okozza a hibát, mi állítódott el, azt innen távolról nyilván nem egyszerű kideríteni...Aztán lehet nálad is megoldja az, ami nemrég egy másik fórumtársnál —► [link], [link]. Ha az utóbbiak alkalmazása sem használ, akkor vsz más lehet a probléma.

Amúgy ezen külső HDD-knél eleve hardveres titkosítás van és akkor szokott még "Nem lefoglalt" terület lenni a lemezkezelőben, ha a meghajtózár be van kapcsolva. A feloldással és egyebekkel kapcsolatos dolgok le vannak írva a felhasználói útmutatójában. Ha esetedben nincs lejelszavazva, akkor viszont ez is kihúzható.

Továbbá az lenne az igazi probléma, ha minden gépen RAW partícióként jelenne meg, mert akkor jobbára csak az alábbi lehetőségek maradnának —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19558) stracker06 válasza King Unique (#19554) üzenetére


stracker06
aktív tag

Köszönöm szépen a részletes választ.

Az egyém egy EH-25NDB2, tehát nem pont ugyanaz, mint a Tiéd. Remélem, hogy ennek ellenére ezzel is menni fog a dolog. :))

SFm™

(#19559) lucza


lucza
csendes tag

Sziasztok.
Külső hdd-t szeretnék vásárolni.
Filmnézés a cél ps4-tv mellé kellene.

http://www.mediamarkt.hu/hu/product/_sony-1tb-külső-usb-3-0-2-5-ezüst-merevlemez-hd-sl1s-1193850.html

Ezt néztem ki.
Sony hdd-ről pro-kontra?
Nem vagyok márkabuzi, de eddig nem csalódtam. És ha már a tv és a "lejátszó" is sony, azt gondoltam ez lehet a jó választás.

Szép napot!

(#19560) junior11 válasza lucza (#19559) üzenetére


junior11
veterán

Én is szeretem a márkát, bár elég drágák a külső vinyói, ebben nem tudom milyen HDD van, de a régebbi modellekben Seagate-Samsung M8/M9 voltak.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19561) lucza válasza junior11 (#19560) üzenetére


lucza
csendes tag

Ez új info nekem.
Egyébként tudom én ezt exfatra formázni?
Vagy úgy alapból a külső merevlemezeket?
Sajnos a ps4 csak azt és a fat32-t kezeli. :(

(#19562) junior11 válasza lucza (#19561) üzenetére


junior11
veterán

Hát ezt nem tudom, de majd King Unique fórumtárs megmondja.

Más: Ahogy nézem, a Seagate a 2,5" Backup széria mellett [link] a 3,5" Backup Plus Desktop vonalat is megújította: [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19563) lucza válasza junior11 (#19562) üzenetére


lucza
csendes tag

Hogy van ez most? A külseje meg a markanév sony, de a bele más?

(#19564) junior11 válasza lucza (#19563) üzenetére


junior11
veterán

Mivel a Sony nem gyárt merevlemezeket, így más gyártóktól veszi, ahogy sok más cég is csinálja (pl. Adata, Transcend, Lacie, Verbatim stb.).

Seagate, Western Digital, HGST és Toshiba gyártanak már csak jóformán vinyókat.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19565) athomi válasza King Unique (#19557) üzenetére


athomi
veterán

Mindenhol jó, ahol bedugom, csak nálam otthon nem. Ráadásul egyik nap még ok volt, tegnap óta meg nem. Pendrive-ot ha bedugok az rendben van.

(#19566) King Unique válasza athomi (#19565) üzenetére


King Unique
titán

Ez még a szerencsésebb eset, mert ha máshol sem ismerné fel, illetve RAW partíciót mutatna, az lenne az igazi szívás. Illetve továbbra is azokat tudom javasolni, amiket korábban. Nálam amúgy a legújabb, a 14393.222 build van fent, de az USB-eszközök kezelése és működése terén nem tapasztaltam különösebb hibát. A pontos verziót egyébként így tudod megnézni —► [link].

Aztán a másik topikban felhozta valaki a titkosítást, de az gondolom nálad nincsen bekapcsolva. Vagy netán igen? Továbbá, ha a külső HDD-t sehogyan sem kezeli normálisan azon gép + OS, akkor lehet csak egy rendszer-visszaállítás / tiszta telepítés / külső HDD újrapartícionálása (adatmentés után) oldaná meg. Mert azt nyilván eleve nehézkes lenne kibogozni, hogy az adott hardveres / szoftveres környezetben pontosan mi okoz az illetőnél egy ilyen hibát, amikor másnál meg teljesen ok minden ugyanazon OS alatt. Illetve az sem ismert, hogy tegnap mi történt, esetleg valami frissítés kavart-e be, vagy más.

[ Szerkesztve ]

(#19567) athomi válasza King Unique (#19566) üzenetére


athomi
veterán

Titkosítás nincs. 2-3 napja volt egy elég nagy Win 10 frissítés és utána egy kicsi. Én arra gyanakszom, hogy az kavart be. Mindenesetre most munkahelyen lementem az adatokat, aztán otthon ha kell újraparticionálok, úgy lesz a leggyorsabb.

(#19568) King Unique válasza lucza (#19559) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Akad ezen gyártó kínálatában is több 2,5" külső HDD. Egyik-másiknál a fémház nyilván előnyös, mint ahogyan az ütésálló kivitel, vagy éppen a bónusz szoftverek —► teszt 1 | teszt 2. Úgy emlékszem innen a topikból is vettek páran ilyeneket és akkor nem volt rájuk panasz.

Ha esetleg érdekel más gyártók 2,5" külső merevlemez kínálata is, akkor az összefoglalót, illetve ezen logout cikket érdemes még elolvasni, ahol vannak kedvező árú típusok 1 / 2 TB-os méretben egyaránt.

Formázni természetesen lehet exFAT fájlrendszerre. Sőt, pl. a Windows egy külső HDD-nél - illetve 32 GB+ partíciónál - eleve csak az exFAT | NTFS opciókat ajánlja fel. FAT32-re csak külső programok, illetve pl. a Linux tudja formázni. De, ha 4 GB+ fájlokat akarsz rámásolni, akkor nyilván jobb választás az exFAT, ami amúgy is egy jóval modernebb fájlrendszer.

[ Szerkesztve ]

(#19569) King Unique válasza athomi (#19567) üzenetére


King Unique
titán

Ha egy frissítés kavart be, az xar ügy...A legutóbbi összegző frissítés amúgy ez volt, már ha a legújabb normál verzió van fent nálad is. Aztán, hogy ezen belül pontosan melyik kisebb update okozhatta, azt nyilván nem egyszerű kideríteni. Illetve eltávolítani is csak egyben lehet az egészet. Ráadásul ugye automatikusan tölti le és telepíti őket, az meg a másik. Na meg ez az egész megint az adott hardveres / szoftveres környezettel van összefüggésben. Van akinél abszolút semmilyen problémát nem okoz egy-egy ilyen frissítés, másnál meg igen.

Szóval lehet az lesz a legtisztább, ha lemented az adatokat —► újrapartícionálod a külső HDD-t —► visszamásolod rá az adatokat. Az újrapartícionáláshoz egy korábbi hozzászólás második bekezdésében említettek is hasznosak lehetnek. Aztán jó esetben így talán már ok lesz.

[ Szerkesztve ]

(#19570) athomi válasza King Unique (#19569) üzenetére


athomi
veterán

Már du. újraparticionáltam, formáztam, azóta gond nélkül megy. Egyszerűen értelmetlennek láttam, hogy tovább küzdjek vele, így volt a legegyszerűbb. Köszi a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#19571) $atirka


$atirka
senior tag

Sziasztok!

Ez a Maxtor vételre ajánlott?
Egyáltalán ajánlott Maxtort venni?

Köszönöm!

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19572) junior11 válasza $atirka (#19571) üzenetére


junior11
veterán

Szia. Attól függ, mire kell, de az M3 portable ajánlott szokott lenni, Samsung M3 portable néven is kapható (volt), mind2 márka HDD részlege már régóta a Seagate-hez tartozik, ez a modell integrált usb aljzatos, több infó az összefoglalóban.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19573) $atirka válasza junior11 (#19572) üzenetére


$atirka
senior tag

Semmi extra igénybevétel, simán kép-videó-zene biztonsági mentésre...
Csak azért kérdem, mert a samsungos változata majd 4ezerrel drágább, és nem látom a különbséget.

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19574) junior11 válasza $atirka (#19573) üzenetére


junior11
veterán

Egyformák, csak a felirat más rajta. Nekem 2TB-os M3 portable van, még Samsung felirattal, eddig nem volt gond vele, bár ritkán van használva, szintén adattárolásra, s már egy ideje tele is van. Az 1TB-os verzióban elvileg M8U integrált usb-s HDD van [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19576) King Unique válasza $atirka (#19573) üzenetére


King Unique
titán

Korábban már volt erről szó, de a kettő igazából kb. ugyanaz —► [link].
Az árakat elnézve, az 1 TB-os változatoknál nem, de a 2 TB-os modelleknél már valóban van némi különbség —► Maxtor | Samsung. Amúgy Samsung márkanév alatt úgy néz ki már kifutó termék és a találat is kevesebb rá —► 1 TB | 2 TB. Lehet aztán ezért is drágább egy kicsivel. Egyébként a 3-4 TB-os modellek már csak Maxtor márkanév alatt szerepelnek. Bár 3 TB-os eleve csak az utóbbiból van, az is igaz.

Viszont külsőleg csak a felirat más rajtuk, de a belsejük vsz egy és ugyanaz. Azaz, mindkettőben egyforma USB 3.0 chip lehet, valamint 2 TB-os méretben M9T, illetve pontosabban az integrált USB-aljzatos M9TU merevlemez. Továbbá mindkettőre 3 év gyártói garancia van.

[ Szerkesztve ]

(#19577) $atirka válasza King Unique (#19576) üzenetére


$atirka
senior tag

Köszönöm Nektek!

Amúgy egy WD Elements-et mondtam vissza, mert itt beleolvasva láttam, hogy annyira nem ajánljátok!
Amúgy a nagy többség erre 2 év garit ad, 20k fölött előfordul itt-ott a 3 év...

szerk: úgy látszik rossz helyen vettem, 2év garral :(

[ Szerkesztve ]

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19578) King Unique válasza $atirka (#19577) üzenetére


King Unique
titán

Az említett típusnál inkább másról van szó —► [link]. Tehát lehet választani akár azt is, de ha bizonyos szempontokat figyelembe veszünk, akkor úgymond érdemes jobban szétnézni a kínálatot illetően. A garanciához pedig még az alábbi kiegészítéseket tudnám hozzáfűzni —► [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#19579) junior11


junior11
veterán

Új dizájnt kaptak a My passport & My Book szériák [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19580) junior11 válasza junior11 (#19579) üzenetére


junior11
veterán

Ha minden igaz, már az új My passport széria is csak 2 év garit kapott az eddigi 3 helyett: [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19581) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Mennyire normális jelenség az,egy WD My Passport Ultra 2 TB esetében,hogy a gyárilag rajta levő WD fájlokat USB 2.0-án percekig tart bemásolni a számítógépbe?

(#19583) King Unique válasza junior11 (#19579) üzenetére


King Unique
titán

A korábbi hozzászólásodban a Seagate volt terítéken, ami ugye épp leszámolt 3,5" külsőinél a szögletes formával és áttért a WD termékeihez hasonló vertikális kialakításra és lekerekített formára. Korábban még például a 2,5" WD Elements is tégla volt, de az új Elements már más formát kapott. Erre most megint beújított a WD a tégla dizájnnal, ami érdekes...Egyébként a weboldaluk is jól megújult, mert néhány korábbi pdf link már nem elérhető... :D

Az Ultra adatlapján még 3 év garancia van feltüntetve, de az új modell adatlapján már valóban csak 2 év.

Amúgy a wdbrand oldalon vannak mindkét új sorozatról képek, adatlapok stb. —► My Passport | My Book

[ Szerkesztve ]

(#19584) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19581) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha most a gyárilag rajta lévő ~ pár 100 MB cuccról van szó, akkor azért azok átmozgatásához nem kellenek percek még USB 2.0-án sem. A meghajtó állapota milyen, HDS mit mond rá? Illetve másik USB 2.0 port esetén is ilyen lassan másol, más fájlokat is, valamint PC esetén előlapi / hátlapi porton próbálod?

[ Szerkesztve ]

(#19585) junior11 válasza King Unique (#19583) üzenetére


junior11
veterán

Igen, az Ultra maradt 3 év, az új dizájn hát nem is tudom, még emésztenem kell, hogy tetszik-e vagy sem :D

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19586) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19584) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

A HDS meglepő módon nem ismeri fel,milyen a HDD,gyakorlatilag nem mond rá semmit sem.
Egy régebbi portable verzióval próbáltam.
A többit több okból nem próbáltam ki.
Más ugyanilyen 2 TB-os HDD-kel tökéletesen működik a gép.
Illetve tegnap elvittem a szervizbe ezt az érdekes HDD-t,ahol azt mondták,hogy ez a lassú felismeréses/leválasztásos dolog normális jelenség.
Mondom,hogy akkor ugyanekkora más 2 TB-osnál miért nem csinálja?
Aztán,mikor meglátta,milyen lassan másolja át a rajta levő WD gyári fájlokat,csak azt mondta,hogy megnézik.
Bár ez utóbbi hiba nem került feltüntetésre a garancia lapra...

(#19588) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19586) üzenetére


King Unique
titán

Az alap, hogy a HDS legújabb (stabil) verziójával kellett volna megnézni a külső meghajtó állapotát. Illetve ennél a típusnál használhatók a saját diagnosztikai programjai is erre a célra —► [link].

Amúgy mért az USB 2.0 port volt kihangsúlyozva az eredeti kérdésedben, netán USB 3.0-ra csatlakoztatva nem produkálta a hibát?? Mert, ha a HDD szektorhibás, akkor annak az utóbbi esetben is problémát kellett volna okoznia. Illetve azt sem teljesen értem, hogy "rajta levő WD gyári fájlokat"...Mért a többit nem :F Aztán az is lehet, hogy a szektorhiba, csak azt a területet érinti. Továbbá, ha csak 2.0-án fordult elő, akkor lehet például a tápellátással is gond. PC-ken eleve a hátlapi USB 2.0 portok használata javasolt, mert áramellátást illetően az előlapi portok általában kevésbé stabilak.

Szóval, ha a (külső) HDD tényleg hibás, akkor ebből garanciális "javítás" lesz. Pontosabban inkább garanciális csere, mert az ilyen eszközöket rendszerint nem szokták / tudják javítani. Viszont arra készülj fel, hogy vsz el fog tartani egy ideig!

[ Szerkesztve ]

(#19589) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19588) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Amúgy mért az USB 2.0 port volt kihangsúlyozva az eredeti kérdésedben, netán USB 3.0-ra csatlakoztatva nem produkálta a hibát??

Azért,mert csak azon a porton szoktam használni,és van több 2 TB-os WD ugyanilyen modell,azok gond nélkül működnek ezen a porton továbbra is.USB 3.0-n nem próbáltam.

"rajta levő WD gyári fájlokat"...Mért a többit nem
Nem,mert több fájl nem volt rajta,most akartam beüzemelni,eddig csak tartalék volt.

Az alap, hogy a HDS legújabb (stabil) verziójával kellett volna megnézni
Igazad van,tudsz esetleg legújabb verziójú portable programot hozzá?

Köszönöm a segítségedet!

(#19590) #81556480


#81556480
törölt tag

SzevasztoK!

van egy toshiba toshiba mk1059gsm 1tb vinyóm, aminek szeretnék olyan külső házat venni ami nem igényel tápellátást az usb-n kivül.

Ami fontos, hogy a vinyó 12.5mm magas, és így alig találok valamit, plusz olyan oldalról lenne jó, ahol ingyenes a szállítás. meg persze ne 10ezer legyen a cucc.

Sokat kérek ? :D

(#19591) junior11 válasza #81556480 (#19590) üzenetére


junior11
veterán

Szia, itt nézz körül + összefoglaló [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19592) #81556480 válasza junior11 (#19591) üzenetére


#81556480
törölt tag

Köszi! Elkövettem a klasszikus hibát, nem olvastam téma összefoglalót. Pedig nem mai csirke vagyok itt. :D :R

(#19593) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19589) üzenetére


King Unique
titán

Ha a többi 2,5" WD gond nélkül működik azon az USB 2.0 porton, akkor nem feltétlen a tápellátással volt gond. De az továbbra is fennáll, hogy USB 2.0 esetén PC-n a hátlapi portok használata, vagy alapból Y-kábel javasolt.

Tehát, ha tele lett volna másolva adattal a külső HDD, akkor lehet más fájlokat is érintett volna a probléma. De, mivel a meghajtó pontos állapota nem ismert, így jobbára csak találgatni lehet.

A HDS legújabb (4.71) verziója nyilván fent van a gyártó oldalán, illetve onnan letölthető a hordozható (portable) változat is.

[ Szerkesztve ]

(#19594) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19593) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi!
Én régebben itt a fórumon olvasottak alapján nem használok Y-kábelt.
Jó pár éve minden rendesen működik.
Ezt a HDD-t gyakorlatilag még szinte nem is használtam.
Akkor ártottam vele a többi külső HDD-nek is,hogy nem használtam Y-kábelt?
Asztali számítógépről van szó.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#19595) $atirka


$atirka
senior tag

Sziasztok!
Nem biztos, hogy ezt a kérdést ide kellene feltennem, deee...
Megjött a Maxtor M3, amiről múltkor tanácsot kértem tőletek, és van egy kis gondom vele.
Csináltam egy secure zone partíciót, lejelszavaztam, telemásoltam. Viszont akárhányszor le akarom választani, úgy is, hogy a jelszavas partíciót is leválasztom előtte, nem engedi leválasztani, csak 3-4re,mert azt írja, hogy használatban van...pedig nem!
Van valami ötletetek?

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19596) King Unique válasza $atirka (#19595) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez a probléma nem ismeretlen az adott operációs rendszernél, nemrég pont írtam róla —► [link].

Esetedben lehet még bekavar egy kicsit az említett program is és leválasztáskor van némi "fáziskésés". De látszik a korábbi hozzászólásból, hogy enélkül is simán előfordulhat ilyen. Tehát ez esetben a korábban említetteket, illetve az ott ajánlott programokat lehetne kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#19598) King Unique válasza Kezdő vagyok (#19594) üzenetére


King Unique
titán

Na igen, az még egy régebbi hozzászólás volt. Bár az igaz, hogy akkoriban a PC hátlapi USB 2.0 portján használtam évekig a 2,5" | 5400 RPM külső HDD-ket és még 1,8 méteres hosszabbító kábellel sem voltak tápellátási problémák. Illetve jobb alaplapok (rövid ideig) akár a névleges áramértéknél (A) nagyobbat is le tudnak adni. Tehát azt továbbra is tartom, hogy a hátlapi USB 2.0 portok esetén nem feltétlen muszáj Y-kábelt használni. Viszont az előlapi portoknál már (erősen) ajánlott, mert azoknál lehetnek felpörgésnél és egyéb helyzetekben tápellátási problémák.

Továbbá megint más ilyen téren egy 1 TB-os, illetve egy 2 TB-os 2,5" | 5400 RPM külső HDD. Utóbbinak pl. a több adattányér miatt kicsit magasabb lehet működés közben (is) az áramfelvétele, amit 1 db USB 2.0 port nem feltétlen képes (egyenletesen) biztosítani.

Egy hazai IT magazin egyik tavalyi számában volt egy teszt, amelyben 2,5" kompakt külső HDD-k sebességét és áramfelvételét, illetve pontosabban az energiafelvételét (W) mérték. Érdekes eredmények jöttek ki, mivel az 1 TB-os My Passport Ultra esetén 2,7 W, míg a 2 TB-osnál 2,1 W (!) volt a működési energiafelvétel. Azaz, a P = U * I —► I = P / U általános képletek alapján ez esetben I = 2.7 W / 5 V = 0,54 A és I = 2.1 W / 5 V = 0,42 A. Viszont a többi 2 TB-os típus már 3,1 - 3,7 W, azaz 0,62 - 0,74 A értékeket produkált. Illetve a 7200 RPM-es 1 TB-os modelleknél 3,8 W volt az energiafelvétel, ami 0,76 A-nek felel meg.

Persze a számításnál feltételezzük azt, hogy U = állandó = 5 V és működés közben nem ingadozik. Bár erre lehet példa, mert amúgy az USB szabvány +/- 5%-ot enged meg, tehát 4,75 V - 5,25 V között lehet a feszültségérték. Továbbá az alábbi két hozzászólást fűzném még a témához —► [link], [link]. Előbbiben van egy teszt is.

Utóbbi tesztben egyébként látszik, hogy a 2,5" WD külső merevlemez alkalmazkodik az USB 2.0 port gyengébb áramához és lassabban, fokozatosan pörög fel. Aztán, hogy ez mennyire tesz jót neki, azt nem tudom, de vsz nem feltétlen okoz problémát. Illetve ezen gyártó 5400-as notebook merevlemezei általában amúgy is kisebb áramfelvételi értékekkel rendelkeznek a konkurencia termékeihez képest. Ez mind az adatlapokon, mind a meghajtókon lévő címkék értekein látszik.

Az USB 2.0 névleges áramértékei 5 V | 0,5 A | 2,5 W, vagyis a fenti eredmények alapján látszik, hogy eléggé a határértéken táncol a dolog...Nem biztos, hogy ebből egy 2,5" | 5400 RPM külső meghajtónál kötelező jelleggel és minden esetben tényleges probléma lesz, de akadt már rá nem egy példa. Ilyen téren nyilván kedvezőbb az USB 3.0 port, amely 5 V | 0,9 A | 4,5 W leadására képes.

"Akkor ártottam vele a többi külső HDD-nek is,hogy nem használtam Y-kábelt?"

Ha nem tapasztalsz a működésénél semmi rendellenességet és a meghajtó állapota is rendben van a HDS szerint, akkor nem valószínű.

Viszont az a biztos megoldás, ha megfelelő tápellátást biztosítunk a 2,5" külső HDD-k számára:

a.) 1 db USB 3.0/3.1 port
b.) 2 db USB 2.0 port (Y-kábel)
c.) 1 db megnövelt áramerősségű (≥ 1 A) USB 2.0 port
d.) 1 db hátlapi (PC) USB 2.0 port
e.) aktív USB 2.0/3.0 hub | passzív / aktív USB 3.1 hub

A 2,5" 5400-as típusoknál ok lehet mind az öt megoldás, viszont a 7200-as fordulatszámú modellek esetén az a./b./c./e. opció használata javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#19599) $atirka válasza King Unique (#19596) üzenetére


$atirka
senior tag

Köszi, átnézem a lehetőségeket...

"Nyugalom, a hosszú élet ritka!" - Besenyő Pista bácsi - :-D

(#19600) Kezdő vagyok válasza King Unique (#19598) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszi a részletes választ!
Kipróbáltam HDS portable-val egy 2 TB-os My Passportot,szerinte minden oké.
Meglepő,hogy a szervízben levőnél nem írt ki semmit sem(igaz,régebbi portable verzióval),pedig ugyanilyen modell,csak a színe más...

Egyébként ennek a számítógépnek a hátulján van USB 3 port,csak érdekesen viselkedik,ahogy régebben már írtam is Neked.
Lehet,hogy emiatt elég a HDD-knek az előlapi USB 2 árama is nálam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.