Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre
veterán
Az a baj, hogy a meleg víz és a levegő is jobban ismeri a fizikát mint néhány szerelő.
Ezért is célszerű a gépészmérnöknél kezdeni a fűtés korszerűsítést, hogy legalább terv legyen róla amitől aztán később eltér a szakembör.
Pár hónapja olvastam róla hogyan lehet termosztát nélkül is megoldani, de ne kívánd hogy emlékezzek rá.Nálam egy darab fenti termosztáttal most 0,5 fok különbség van a két szint között, mert a nyamvadt meleg szökik felfelé, de abszolút kezelhető a dolog.
Fent sem kell tekergetni a radiátorokat ha például Danfoss Panda termosztatikus radiátorszelepek kerülnek beépítésre.
-
gisssa
csendes tag
válasz
-Tsaba- #2139 üzenetére
Értem, köszönöm.
Még egy kérdésem lenne. Emeletes házról van szó, és az első szerelő fentre tervezett egy termosztátot és slussz-passz. A másik szerelő azt mondta hogy alulra és felülre is kell, mert fent hiába tekerem le a radiátorokat, akkor is nagyon nagy lesz a két szint között a hőmérséklet különbség, tehát külön kellene vezérelni a két szintet.
Szerintetek?
-
edeleny
őstag
válasz
csemberlen #2141 üzenetére
Láma vagyok, hogyan?
-
mauimagic
senior tag
A végtelenségig nem lehet rugdosni ezeket, a már 30+ éve, megjelenésükkor is megmosolyogtató műszaki színvonalú FÉGeket.
Az, hogy még van innen-onnan utángyártott alkatrész, az ország szegénységi bizonyítványa, de pl. gázarmatura, vízszelepház beszerzése már szinte lehetetlen, mondom ezt úgy, hogy gyártókkal vagyok kapcsolatban.Kb. úgy fogd fel a helyzetet, mintha a nagyfater ezerkettes zsiguliját nem akarnád soha lecserélni, mert 'abban még vót anyag'
Persze szinte biztos, hogy nem fog megtérülni egy kondenzációs kazán, egy nyílt égésterűhöz képest 15%-al kevesebbet fogyaszt, nagyon max 20, ha normális vezérlés is van, vagy ne adj isten beüzemelik rendesen.
És persze 5-7 év, és simán befigyel egy panelhiba, ugrik egy 100as...Ez a szomorú valóság ma, a 2 millió konvektor hazájában, ahol az új kazánok 90%-a orosz és k-europai belpiacos hulladék, mert itt más a fizetőképes kereslet, mint eggyel nyugatabbra.
Ja, mindezt úgy írom, hogy nem kevés FÉG-el bohóckodom munkám során, sőt a sajátomat is most kukázom ki a felújítási alamizsna keretein belül, igaz az még nagykorú sincs :)
-
edeleny
őstag
Eszembe jutott valami, ebben szeretném a segitsegeteket kérni.
Most már két szint lesz, gyakorlatilag két kör.
A pincében a vegyes kazanból 2" vezeték jön ki, és megy be, az az osztó és a gyűjtő. (kb 60 xm, onnan minden 5 rétegű cső.) Ide jön fentről a gáz kazanból a 26-os cső, és innen megy fel 20-as csövön a fűtés a felső szobákba.
Lehetne úgy vezérelni a fűtést, hogy lent van egy termosztát ami vezérli a kazánt, és fent van egy másik ami egy szelepet vezérel, ami fentre adja a meleg vizet.
Össze lehet rakni ilyen rendszert?
-
-Tsaba-
tag
Vagy egyszerre csak egy valaki/helyen használ meleg vizet (fürdés, mosogatás), vagy tényleg tároló kell. Előbbi olcsóbb és kis kompromisszumot igényel. Utóbbi komfortosabb, viszont rövid és hosszú távon is drágább. Nálunk pl 1 kombi van (nem szerettem volna még költeni tárolóra is felújításnál, főleg hogy annak is hely kell), beosztjuk....
edeleny:
Nekem is ilyen típusú kazánt szereltek fel (szintén lenti fürdőből került fentibe), korona fúróval fúrtak egy lyukat a födémbe és ott 2-3 darabból összerakták majd tetőátvezetővel oldották meg. Termosztátnak pedig q3rf-et kaptam. -
gisssa
csendes tag
Sziasztok!
Ház átépítés miatt a komplett fűtést cserélnünk kell. A szerelő aki a munkát elkezdte, egy szóval sem említette, hogy a kombi kazán 2 fürdőszobához kevés lesz. Az emberke a munkát kókányolási okok miatt nem csinálja tovább. Egy másik a munka felmérésénél azt mondta, hogy kell egy + meleg vizes tároló, ha nem csak egy vízvételi helyet szeretnék egyszerre.
Tudnátok segíteni, hogy kinek van igaza?
Köszönöm!
-
edeleny
őstag
A 18 éves Baxi Fi 240 ECO-t majd egy BAXI Luna Duo-Tec E 1.24 ERP váltja. Az előbbi még a a lenti fürdőben, az utóbbi már felrakva a falra a tetőtéri fürdőben.
A kérdésem az lenne, hogy a hozzá kapott 500 mm -es füst elvezetőt el lehet e vágni, illetve mehet e a két gipszkarton tábla között?
A széklábak végett ott kb 15 centi lesz a falvastagság, tehát el mehet benne, ,de ahoz a csövet el kell vágni.
Falon mehet ki vízszintesen is, és tetőn?Most egy Computerm RF7-es termosztát van, heti programmal beállítva, két tizedes hiszterézissel. Jó lesz hozzá, vagy vegyek valami komolyabbat?
Van a pincében egy vegyestüzelésű kazán is, én úgy csináltam meg, hogy hőfokkapcsoló indítja/állítja a keringető szivattyút. Relék segítségével ha megy a szivattyú, megszakítja a termosztát vevő áramkörét, nem kapcsolhat a gázkazán.
Így gondoltátok az előző posztokban a két kazán összekapcsolását?
(ja mindkét visszatérőben visszacsapó szelep van, nem tudnak egymásra dolgozni. Az előremenő csak előre mehet)
-
dudi6
senior tag
válasz
Real_Necro #2134 üzenetére
Fég1 , Fég2
Nem tudom milyen típus, hátha ez a két kép segít.
Tavaly ha jól rémlik hőszivattyút kellett cserélni, meg áztatni savban 1 napig.
Néha kattog is a keringető szivattyú , azt mondta a szerelő, hogy majd azt is cserélni kellene.
Abba tavaly elakadt egy kis vas darab.
Nem energiatakarékosabb egy új rendszer? Csövek, radiátorok maradnak ehhez kell egy kombi kazán, de most elbizonytalanodtam, hogy kell e. Voltunk bemutatóteremben ma.
Belső tárolós biztos nem lesz a fürdőben, mert ez óriási, ezt nem is gondoltuk volna...
Ha cserélünk, akkor valószínűleg külső tárolós rendszer lesz. Így a régi rendszer miatt lehet mégis indokolt lesz a 33 kW (vastag csövek, régi radal radiátorok).
Vegyes tüzelésű kazán biztos cserélve lesz, rengeteg fa van az udvarban, meg hát bármikor jól jöhet később is.
"kondenzációssal hajtva vagy nem lesz gazdaságos," - több gázt fogyasztana mint a mostani, ahhoz, hogy ugyanolyan meleg legyen? Vagy ezt, hogy érted?
"Régi rendszeren én nyomáspróbáztatnék" - Ez mit jelent pontosan?
Átmosást ilyen régi rendszeren, mivel és hogy szokás?
Köszönöm a segítséged! -
Real_Necro
veterán
Minden csak pénz kérdése, de komplett fűtésrendszert cserélni azért nem olcsó.
Pontosan milyen típus az a Fég? Hibásan működik? Mennyire volt karban tartva?
Egy régi Fég megfelelő kezekben meg pár tartalék alkatrésszel vagy 50 évig elmegy.Régi rendszer meghagyható, csak akkor hőcserélőt szokás beépíteni, hogy az esetlegesen a régi rendszerből leváló szennyeződés ne károsítsa a kazánt. Az iszapleválasztó is a hőcserélőt védi. A régi radiátorok viszont biztosan jóval magasabb hőmérsékletre voltak tervezve, így szerintem kondenzációssal hajtva vagy nem lesz gazdaságos, vagy fázni fogtok.
Itt jön képbe a vegyes tüzelésű. Ha nagy hideg lesz, valószínűleg az lesz gyakrabban használva.
Átmosást még mielőtt bármi újat ráépítenétek, érdemes elvégeztetni. Régi rendszeren én nyomáspróbáztatnék is, vannak erre megfelelő cégek. -
dudi6
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni fűtés korszerűsítéshez.
Van egy régi kocka házunk (95 nm) régi radar lemez radiátorokkal.
Volt kint gázszerelő, elmondtuk, hogy mit szeretnénk.
Új kombi cirkót a régi Fég cirkó és a gáz bojler helyett, új csöveket a falba vésve, új radiátorokat. Új csövekről, radiátorokról lebeszélt. Azt mondta, hogy csöveket csak aljzat betonba tudna/érdemes vinni. Ilyen nagy felújítás nem akarunk, parketta marad, valószínűleg csak laminált lesz letéve. Azt mondta, hogy a radar radiátor is jó, csak mossuk át, fessük le fehérre, sőt még jobban le is adja a hőt mint az újabbak.
Így csak egy kondenzációs kazán cserét és egy vegyes tüzelésű kazánt javasolt a régi helyére. Ezeket úgy bekötve, hogy tudjanak együtt működni.
Westen Condens+ 33 -t javasolt, mert elvileg itt a Jászságban ezt a márkát szokták ajánlani, elmondása szerint, de tőle lehet bármi más is.
Kérdésem az lenne, hogy tényleg érdemes meghagyni a régi csöveket, radiátorokat?
Illetve jó ez a Westen kazán? Van jobb ilyen árban? 500.000 ft körül. Nem sok a 28/33 kW a 95 nm-hez. Ősszel lesz 10-15 cm szigetelés a homlokzaton. Nyílászárók most lesznek cserélve, műanyagra. Adott egy listát amin csomó minden szerepel, pl.: 2 db Grundfos Alpha 1L 25-60 180, hőcserélő CBH16-35H, mindenféle csövek, idomok, stb.
A rendszer nyitott és az is maradna azt mondta.
Jó ez így vagy módosítsak valamin? iszapleválasztó kell, rendszer átmosást mivel hogy szokták és mikor? Gondolom amíg még fent vannak a radiátorok. Valószínűleg maradnak a régi csövek, radiátorok arról már letettünk.
Másik szerelő Aristont javasolt (Ariston Class One), azt is mondta, hogy lehetne külső tárolós a rendszer (Reflex 120 L). Néztük, hogy lehetne csak a tároló a kamrában(elég nagy, 6,2 m2), ami a fürdő mellett van, fürdőben pedig maradna a cirkó. Ő elmondása szerint, nem lehet a gázcirkó és a vegyestüzelésű rendszer automatikus, külön kapcsolgatnom kell mikor mivel akarok fűteni. Másik szaki viszont azt mondta, ha megrakom fával reggelig elég meleg lesz és akkor automatikusan bekapcsol a gázcirkó.
Előre is köszönöm a segítséget! -
somnia
senior tag
válasz
Real_Necro #2131 üzenetére
Gedoret használok 110 éve. Nem tudom lehet-e kapni még.
Lehet -
Real_Necro
veterán
A múltkori otthoni szerelés alatt rájöttem, hogy kevés a szerszámom otthon, azaz kell még jó minőségű... Van egy noname és egy knipex vízpumpa fogóm. Ki kellett lazítanom egy 15 éves kötést, melynek eredménye az lett, hogy a noname fogó háromszor szétesett a kezemben. A knipex jól bírta. Végül csak meglazítottam, majd a szomszédtól kaptam kölcsön egy csőfogót, amelynek bár nagyon recés pofája volt, sikerült vele befejeznem a munkát.
Elgondolkoztam, hogy kell még egy minőségi vízpumpa vagy csőfogó otthonra, lehetőleg nem túl recés pofával.
Knipex és Rotin kívül melyiket ajánlanátok még? -
bajnokpityu
félisten
válasz
Real_Necro #2128 üzenetére
örök hálám
-
mouzrr
őstag
válasz
Real_Necro #2127 üzenetére
Le volt írva a kérdésben mit szeretnék rászerelni, és pont azért tettem fel a kérdést a kazánnal kapcsolatban, hogy jól értelmeztem egyáltalán a használati útmutatóban foglaltakat. Nem szerettem volna úgy próbálkozni hogy fölöslegesen megveszem és nem működik vele a melegvíz, erre irányult a kérdés, nem pedig kioktatásokra hogy a kádba ugyan annyi víz kerül meg a nyomást is lehet csökkenteni.
B_I_G
Köszi szépen! -
Real_Necro
veterán
válasz
bajnokpityu #2126 üzenetére
Sima standard flakonosnak jónak kell lenni hozzá, amivel öngyújtót is tudsz tölteni. Ha jól emlékszem bauhausban vettem olyat, amihez adtak vagy 8 féle fejet is.
Ilyesmi:
-
Real_Necro
veterán
Fogalmunk sincs mit szeretnél a csapra szerelni, felőlem világítós ledes kínai mütyürt is rakhatsz rá... egyszerű a matek. Fogsz egy mérőedényt meg egy stoppert, telefont vagy másodpercjelzéssel ellátott órát. Megnyitod a csapot és méred, hogy x idő alatt mennyi víz jön ki a csapon keresztül. Közben a hőmérsékletét is ellenőrizni tudod.
Azt mondod 1-2 ezer Ft-ról van szó. Gondolom egy próbát számodra megér, ha takarékosságot látsz benne... egyébként meg nem ez fogja megváltani a világot. -
bajnokpityu
félisten
sziasztok! FAHRENHEIT 28523 pákához keresek gáztöltőt. Melyik az, ami tuti kompatibilis vele?
-
mouzrr
őstag
válasz
Real_Necro #2123 üzenetére
Akkor próbáld ki csökkentett nyomással vagy normál nyomással perlátorral. Nem ugyan az a kettő, ugyanis utóbbi levegővel dúsítja a vizet, azt az érzést keltve hogy ugyan annyi vizet használsz, de mégis kisebb a fogyasztás.
Egyébként olyan jó hogy egyikőtök sem tud a kérdésre válaszolni de mindenféle okosságra van ötlet. Nem mondanám hogy egy 1-2 ezer forintos perlátor drága. -
Real_Necro
veterán
Ha olyan lassan telik a kád, kevesebbszer fogod teleengedni, hogy ne idegesítsen. A bablebesből meg lehet babfőzelék vagy chillis bab. Igen, kevesebb lesz a vízfogyasztás.
Egyébként ha lenézne mosdó alá, ott a sarokszelep, azzal is vissza lehet fogni, nem kell drága perlátor. -
mouzrr
őstag
Sziasztok! Kombi gázkazánoknál okozhat gondot víztakarékos perlátorok felszerelése a csapokra? Beindul kevesebb vízzel is a melegvíz előállítás? A kazán használati útmutatója szerint a legkisebb elvételi vízmennyiség 1.7L/perc, gondolom ez jelenti azt, hogy ekkora átfolyásnál kezd melegíteni. Nem menne szerintem 6L/perc alá az "energiatakarékos" perlátorral sem az átfolyás, de kíváncsi vagyok a véleményekre, ti mit tudtok ezzel kapcsolatban?
-
Dan-szan
senior tag
Sziasztok!
Kondenzációs kazánra váltanánk, Debrecenben vagy közelében tudtok céget ajánlani akikkel jó tapasztalat van e téren?
-
Nehaiu
csendes tag
Sziasztok,
Talajszondás (talaj-víz) hőszivattyúval van valakinek tapasztalata? Új építésű családi házba szeretnék ilyen rendszert fűtéshez (padlófűtéssel) és használati melegvíz előállításhoz. Hűtésre nem lesz szükség, és pont emiatt érdeklődöm: nem lesz gond abból hosszú távon, hogy csak fűtésre lenne használva a talajszonda?
-
Real_Necro
veterán
válasz
Real_Necro #2097 üzenetére
Húsvét alatt elkészültem a cirkulációs ággal. Bár a hőveszteség nagyobb, mint gondoltam, nem kell túlbonyolítanom a kapcsolását a szivattyúnak, lett hétközben reggeli, hétvégi reggeli meg esti intervallum, miközben keringeti a melegvizet. Így most a legtávolabbi helyen az 1-1,5 perc helyett már 3-4mp alatt kellemes víz van, azaz pl be lehet mászni úgy zuhanyzóba, hogy nincs hidegsokk, vagy éppen a fürdőkádas helyiségben is a gyerekeket egyből meleg vízzel tudjuk fürdetni. Már csak arra leszek kíváncsi, mennyivel lesz több a gázfogyasztás a plusz felfűtés miatt. A szivattyú 5W-ot fogyaszt...
-
Morris
veterán
Hansgrohe ecostat universal van nálunk.
Nagyon kényelmesen lehet szabályozni a vízhőfokot. 40 foknál kattan és reteszel a szabályzó gomb. Megnyomva tovább lehet forgatni a melegebb vízhez. Ezáltal gyerekbiztos. Jóformán nincs esély a forrázásra.
Tökéletesen tartja a beállított hőfokot.
Tökéletesen együttműködik az immergas victrix exa 28 kombi kazánnal. -
Real_Necro
veterán
-
Morris
veterán
válasz
Real_Necro #2109 üzenetére
Ha nagyon durván négyzetméterre leosztom, akkor nálatok is 1000ft/nm jön ki /év.
Gondolom szigetelt az ingatlan.
Padló fűtés van?Nálunk 3 tagos túlméretezett immergas radiátorok vannak.
pl a 20nm-es nappaliban 2000x600-as radi van. Így tudok alacsony előremenővel fűteni.
Padófűtés esetén még ennél is alacsonyabb lenne az előremenő, csak nem szeretjük. -
Real_Necro
veterán
Most összeszámolva nálunk az előző éves ~310 volt.
Ebben van egy 167m2es ház és egy 105m2es szuterén. Utóbbi 20°C fokon tartva, olykor (havi 2-3 alkalom) teljesen felfűtve 5-6 órára, előbbi 23,5°C fokon tartva. Van egy 150 literes indirekt tároló, napi 3 intervallumban melegen tartva, valamint gáztűzhely átlagban 2 naponta használva van. 2 felnőtt, 2 gyerkőc. -
Morris
veterán
válasz
Real_Necro #2107 üzenetére
Kettő. (egyelőre - remélem ez hamarosan bővül)
A fűtés viszont nappal szinte mindig 23-24 fok. Mivel nagyon ritka, hogy egyszerre vagyunk nappalosak. -
Morris
veterán
Magyarán túl kell méretezni a radiátorokat.
Ez a tábla arra jó, hogy abban az esetben mi legyen az adott légköbméterű helységbe a minimális teljesítményű radiátor.
Ha nagyobb akkor még jobb.Nekem az éves gázszámlám 100k. HMV-vel együtt, télen 23-24 fokos benti hőmérséklettel.
-
emre
veterán
Annak akit érdekel: Központi fűtés méretezése
Csak egy 14 oldalas kivonat.
-
Morris
veterán
Hát nevess!
De egyáltalán nem érted a lényeget!
Én ez alapján csináltam magamnak a radiátorok méretezését.
Nem kazánt méreteztem ezzel, hanem radiátort.
Kondenzációs kazán esetén az alacsony vízhőfokos fűtést a minél nagyobb hőleadó felülettel lehet elérni.38 fokos előremenő vízzel fűtök, szigetelt 90 nm-es házat ahol radiátorok vannak. Még - 20 fokban is. Pedig aljzat szigetelés nincs. Csak 12cm EPS és 30cm gyapot a födémen.
120nm-ig 24kw teljesítményű kazán bőven elegendő.
De még egy 18kw-os is elég lenne az én 90nm-emhez.
A lényeg a moduláción van és a felületen.Nem véletlenül ajánlják a kondenzációs kazánt padlófűtéshez.
Pont a felület miatt. Ezt a felületet kell elérni vagy inkább megközelíteni a radiátorok felületével.De bocsi, ha ezeket mind tudtad már.
-
Egon
nagyúr
Ne haragudj, de nem tudom sírjak vagy nevessek.
Ez a táblázat azt a "varázslatot" csinálja, hogy a kifűtendő légköbmétert szorozza nyolcvannal (ezt akár el is árulhattad volna, és akkor nem kellett volna linkelni sem). Hogy miért pont annyival, azt elég nehéz megmagyarázni: a netkazánon negyvenet írnak: [link] , máshol szigeteletlen házra 30-50 között, szigeteltnél 20-30 között.
A te számításoddal nekem nem kevesebb mint 46, azaz negyvenhat kW-os kazán kellene (úgy, hogy a melegvíz szükségletet bele sem számoltam), miközben az itt járt 2 szerelő a 24-32 kW-os tartományban gondolkodott...
Új hozzászólás Aktív témák
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest