- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- weiss: Filmzene hasonlóság
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
-
6100 - 6001
9953 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
Viszont ahhoz, amit te szeretnél, valószínűleg az első kepeden lévő időjárás v.-t át kell állítani helyiséghő v. módba.
Ezt sajnos nem tudom állítani, csak kiírja, hogy erre van állítva, de semmit nem lehet vele tenni.Az előző termosztát egy computherm volt, annál sem változott soha a víz hőmréséklete, csak ki be kapcsolta a kazánt, ezt akartam elkerülni.
Esetleg a kazánon nem kell állítani valamit a szerviz menuben?
-
4D4M
senior tag
Ha megfelelően működik, erre cserélném ki a régit.
Ez mennyire jó szivattyú?
~
Működni fog, csak két pofára zabálja az áramot.Hogy tudnám letesztelni, hogy jól működik e, jó e a hangja?
~
Pl, hogy beteszed a régi helyére.Víz nélkül, szárazon lehet?
~
Természetesen nem.Vagy végszükség esetén milyen szivattyút vegyek?
~
Meglepődnék, ha egy átlagos radiátoros rendszernél szükség lenne a 25-60-asra. Ez általában a szerelők "ezt szoktuk tenni" választása, ha nem akarnak visszamenni.Mindenesetre ha veszünk egy 1 m3/h 25 kPa-os átlagos munkapontot, akkor
- 96281483 (UPS 25-60 180) felvesz 45W-ot 1-es fokozaton.
- 99160584 (ALPHA1 L 25-60 180) felvesz 25W-ot
- 99160579 (ALPHA1 L 25-40 180) felvesz 19W-ot.Mivel az a kazánszivattyú nem szerepel a hivatalos adatbázisokban, ezért nem lehet megkeresni, hogy hogy dolgozik, de biztos, hogy nem lesz kevesebb, mint 50W.
Ez az 1 m3/h, 15°C-os dT-vel 17,5 kW-os teljesítményt jelent, amire csekély esély van, hogy valaha is szükség lenne nálad. Ezzel szemben a 25-60-asok névleges munkapontja 2 m3/h 33 kPa mellett. Még a 25-40-es is 1,8 m3/h 20 kPa mellett.
#6098 Vhiktor:
De a lényeg hogy egyik opciónál sem modulal.
~
Ezt fontos lenne megkülönböztetni, hogy az égő minden üzemállapotban modulál, okos termosztátok nélkül is. Ettől különböző dolog az, hogy a hőmérsékletet változtatja-e. Ez csak beállítás kérdése kell, hogy legyen. A normális termosztátok úgy működnek, hogy magas előremenővel indulnak, aztán ahogy közelítik a parancsolt hőmérsékletet a helyiségben elérik a minimumot a beállított görbén.Akkor csak annyi hogy állítsam Bővítettre?
~
Ezt is írtam még:Viszont ahhoz, amit te szeretnél, valószínűleg az első kepeden lévő időjárás v.-t át kell állítani helyiséghő v. módba.
Gyártónként változik, hogy ezek egymást kizáró paraméterek-e vagy össze tudja kombinálni valamilyen algoritmus alapján. Nálad úgy tűnik, hogy egymást kizárják, hiszen választani kell.Lehet nincs hozzarendelve a zóna a rendszer szabályzóhoz?
~
Ha erről engem kérdezel: bármi lehetséges (: -
Vhiktor
nagyúr
Akkor csak annyi hogy állítsam Bővítettre?
Az nem segít, semmi mást nem csinál csak annyi hogy lekapcsol a kazán ha elérte a szoba a beállított hőmérsékletet. Az Aktivnal nem kapcsol le. De a lényeg hogy egyik opciónál sem modulal.Lehet nincs hozzarendelve a zóna q endszer szabályzóhoz? Vagy rosszul kötöttek be valamit?
-
modflow
veterán
Kicsit zavar a dolog, gondolkodok.
Most van ugye ez:
Van egy ilyen szivattyúm a régi gázkazánból. Ez ugyan nem mai, de alig volt működtetve.
Ha megfelelően működik, erre cserélném ki a régit.
Ez mennyire jó szivattyú?
Hogy tudnám letesztelni, hogy jól működik e, jó e a hangja?
Víz nélkül, szárazon lehet?Vagy végszükség esetén milyen szivattyút vegyek?
Egy Grundfos ALPHA1 L 25-60 180 (99160584) (ilyen az új gázkazáné) 60k-tól indul..... -
4D4M
senior tag
Köszönöm.
Az adaptív fűtési görbe elvileg csak akkor aktív ha ezek a feltételek teljesülnek:
– Az épülethez illeszkedő fűtési görbe a Fűtési görbe: funkcióban van beállítva.
– A rendszerszabályozóhoz, ill. a távvezérlőhöz a Zóna hozzár..: funkcióban van hozzárendelve a megfelelő zóna.
– A Helyiséghőm. szab.: funkcióban Bővített van kiválasztva. → Szabályozás:
Helyiséghő.v A szabályozás a helyiséghőmérsékleten keresztül történik.Nálad a 3. pont nem teljesül. Javaslom azt és a bővített módnak a felteleit is beállítani.
Viszont ahhoz, amit te szeretnél, valószínűleg az első kepeden lévő időjárás v.-t át kell állítani helyiséghő v. módba.
-
csubuka
addikt
Óha, köszönöm, akkor azért van komplikáció ha nem a gyári állítókkal akarja az ember használni.
Köszönöm a figyelmeztetést!
-
dellfanboy
őstag
tud vki megbizhato szakit ajanlani gazkazan javitasra kelet pesten? baxi luna 20fp a tipusa, vagy esetleg egy manualt?
-
Satus
tag
-
6030D
addikt
Sziasztok!
Pelgrim konvektor legnagyobb fokozaton is olyan, hogy rajta tudom tartani a kezem. A hőmérsékletet elvileg érzékeli, mert kattant, és begyújt őrlángról, de kevés. Tudok valamit takarítani rajta, hogy jobb legyen, vagy marad a szerelő?
-
Satus
tag
Bocs ezt újnak akartam, így sikerült
-
Satus
tag
Sziasztok.
Westen Pulsar Condens 24, E133 hihakód sikertelen gyújtás.
Olyan mintha nem lenne gáz. A gázórán a szelepet kihúztam , szerintem az jól áll.
A szerelő nem veszi fel a telefont.
Mi lehet a hiba?
-
csemberlen
őstag
-
csubuka
addikt
Van saját termoelektormos állítója ennek az M-tech márkának. De mivel a Siemens alig drágább állítóból rákombinálnék egy olyat

-
csubuka
addikt
Értem, jogos. Köszönöm!
Csak fura, hogy egy Siemens termoelektormos állító gele az Uponornak. Az is nagy név aztán nehezen értem az áratást

De valóban ezek robosztus dolgok, talán jó az olcsóbb is.
Mondjuk magánál a szeleptestnél el tudom képzelni, hogy az olcsóbb letapadósabb vagy ilyesmi...
Gyakorlarilag akkor egy ilyen rozsdamentes osztó jó lehet padlófűtésre nem? Ez kb a legolcsóbbak egyike.
Keverés nem kell, ha jól gondolom mert hőszivattyú adja majd meg a hőmérsékletet időjáráskövetően...
Ami nem tiszta, hogy az ezzel jövő szelepekre rámennek-e random gyártók termoelektromos állítói. Meg a löket ott számít, ahhoz meg a szelepet ismerni kéne.
-
Misi87
csendes tag
Értem...Egy elcseszett fűtés van, egy régi lengyel szenes kazán volt.Kémény 20as átmérő.Akkor ha jól gondolom a kémény meg sok lesz már mint átmérőben?Nincs szigetelve a ház, háát tervben van az is de így hogy kazán is és még ha a kéményhez is nyúlni kell akkor nem tudom hogyan tovább...Már így is ott tartok hogy feladom...
-
Satus
tag
-
4D4M
senior tag
Kisebbektől kicsit tartok főleg ha később puffer is lenne. Még szerintem a Totya 23 sem lenne kevés önmagában.Vagy tévedek?
~
Ha arra gondolsz, hogy kifűti-e, akkor természetesen a 18 kW-os is képes lenne két ilyen házat is, ha egy kis szigetelés is van rajta, akkor meg 6-ot. A teljesítmény ebben a műfajban a megrakások számával korrelál és az egy megrakásból kinyerhető energiamennyiséggel. És ebben játszik szerepet a puffer, ahol nyilván az nagy előny, ha fűtött térben is tud lenni. Ha a kémény már esetleg adottság, akkor azzal is kell(ene) számolni.#6082 Satus:
Gyári beállításon a minimun a 3.5kw és ezzel fűt addig amíg 21-ről leesik a hőmérséklet 20-ra. Természetesen a kazán végig megy 3.5kw-tal
~
Hát ez ritka ostoba működési módnak hangzik, ha ez üzemszerű. Az lenne az OT lényege, hogy ne csökkenhessen a helyiséghőmérséklet, miközben fűt a kazán. Én a termosztátban keresgélnék, mert ő parancsolja ezt a fajta lefutást a kazánnak. (ha minden állításod megállja a helyét és valóban végig megy az égő is) -
Satus
tag
A beüzemelés sikerült vajon?
Ha a kázán beüzemelésre gondolsz, akkor az annyi volt, hogy beindította a beüzemelő, előremenő 60 fok, gázok jók kész, ennyi volt. Gari miatti karbantartáskor mondta a szerelő-beüzemelő, hogy még ilyen termosztátot nem látott.Max mennyire van állítva?
Most max 7kw, ami kb -10-ig elég.Plusz teljesítmény.
Gyári beállításon a minimun a 3.5kw és ezzel fűt addig amíg 21-ről leesik a hőmérséklet 20-ra. Természetesen a kazán végig megy 3.5kw-tal, csak 0 fok kinti hőmérséklet körül ez már kevés.
Ha leesett 20-ra akkor a beállított max teljesítménnyel kezd el felfűteni, ami most 7kw.
Ha 20.6-nál kezdené ezt csinálni az jó lenne.
Ha a max 20kw-ra van állítva akkor is ez van. -
Misi87
csendes tag
Köszönöm!Puffertartály egyenlőre nincs tervben későbbiekben igen.Most egyenlőre a kazánt kellene eldönteni.Egyenlőre Totya 18, 23.Celsius 20. A Celsius 25 azt már bőven sok lenne. Nem titok anyagilag inkább Totya és egyenlőre a Totya 23 lenne.Ehhez később már egy puffer is mehetne szerintem.Kisebbektől kicsit tartok főleg ha később puffer is lenne. Még szerintem a Totya 23 sem lenne kevés önmagában.Vagy tévedek?
-
4D4M
senior tag
Ha nem faelgázosító, akkor szerintem nagyjából mindegy milyen kazánról van szó. Sokkal több múlik a useren, mint a kazánon. Illetve még több múlhatna a puffertartályon, ilyen kis rendszernél.
#6076 csubuka:
Azért nem ajánl senki semmit, mert ez nem tartozik azok közé a dolgok közé, amiket széthajtanak az emberek (: Milyen különbségtételt tudsz elképzelni azon túl, hogy olcsó-drága?#6077 Satus:
Ha már OT-s minden, akkor az is meglepő, hogy fél °C-nál nagyobb hiszterézissel üzemel.
A beüzemelés sikerült vajon? Furcsa nekem ez a "plusz teljesítmény" kifejezés. Kifejtenéd, hogy hogyan néz ez ki a valóságban?#6079 Satus:
A max mire van állítva? Attól, hogy meg van adva egy minimum, még nem jelenti azt, hogy azon fog csak üzemelni, vagy nem értem mire gondolsz. -
Satus
tag
-
Gézengúz
addikt
-
Satus
tag
Sziasztok.
Adott egy Westen Pulsar Condens 24 készülék és egy Emos P5616OT, openthermes összekötéssel.Termosztát 21 fokra állítva.
A kazán akkor ad rá plusz teljesítményt /kw/, ha a hőmérséklet 20 fokra csökken.
A neten található paraméter beállítások között nem találtam ilyen lehetőséget.
Kérdés: a kazánon van e olyan beállítási lehetőség, hogy pld. 20.6 foknál adjon több teljesítmény?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Padlófűtéshez az Uponor vagy Wavin osztó-gyűjtői (szelepekkel+ vagy 24V vagy 230V termoelektormos fejekkel) az ajánlottak?
Vagy nem kötelező az "enyhén" túlárazott cuccaikat venni, hanem el lehet menni olyan irányba is, hogy külön összelegózni az oasztóvázat meg a szelepet meg a termoelektromos fejet (vigyázva a löketre!)? Ha igen milyen márkákat ajánlanátok?
-
Misi87
csendes tag
Sziasztok!
Kazánvétel előtt állok és olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ki mit ajánlana!Tudom nem egyszerű, de hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata vagy véleménye!
A fűtendő terület nem nagy, max 80nm2, 6 helység, 6 radiátor.Radiátorok összteljesítménye kb max 14-15kw.
Egyenlőre Totya és Celsius között lenne a döntés.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv Misi!
-
RWD
tag
-
4D4M
senior tag
Illetve kaptam olyan tippet is, hogy zárjam el a visszatérőn lévő szelepet is (azt imbusszal elvileg tudom állítani, egy sima hatlapfej kupak fedi csak amúgy)
~
Eszembe jutott, hogy rakerdezek de sose lehet tudni, hogy ki veszi hülyének nézésnek és ki értékeli (: Természetesen hiába zárod a termosztatikus szelepet, ha a visszatérőn ugyanúgy beerkezik a rendszer nyomása a radiátorba. -
RWD
tag
Köszi a választ! Találtam közben egy másik radiátoron egy ilyet:
https://www.ventil.hu/tesa-radiatorszelep-kezi-kerek.60574.phtml
Ezzel megpróbálom teljesen elzárni, hátha beljebb nyomja a szeleptüskét, mint a termofej hópihe állása. Illetve kaptam olyan tippet is, hogy zárjam el a visszatérőn lévő szelepet is (azt imbusszal elvileg tudom állítani, egy sima hatlapfej kupak fedi csak amúgy), bár nem tudom ez miért segítene rajtam. Amúgy mindkét szelep a radiátor alján van, a folyás meg a radiátor tetején. -
somnia
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
Az őrláng akkor marad meg, ha a gombot elengedem és lehet hallani egy kattanást. ( emlékeim szerint ....)
Ha jól gondolom ez a gázszelep....illetve a benne lévő mágnes vagy micsoda okozza.
De most nincs semmilyen kattanás.Sztemkó-ra kaptam tippet, hogy próbáljam meg rövidre zárva az indítást ! Ezzel ki lehet szűrni a sztemkó hibát.
Kipróbáltam de nem indult így sem.Tehát marad a thermoelem és a mágnes mint hibalehetőség.
-
somnia
senior tag
-
4D4M
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
Miután kialszik az őrláng....nem jön gáz.
Gombot benyomom , meggyújtom.
15-20 mp-ig nyomva tartom majd elengedem.
Ezután pár mp-el később elaszik az őrláng ...és hallom, hogy nem jön a gáz.Tehát a gázszelep jól teszi a dolgát.
Nagy eséllyel a termoelem lesz a ludas.
Most szétkaptam és lefotóztam :

Az a "baj" , hogy nem vagyok gázszerelő és nem tudom megítélni, hogy ez most jó e vagy sem....Miután visszaszereltem , kipróbáltam....nem marad meg továbbra sem a gyújtóláng.
A házat használtan vettük 4 éve.
A kazán már benne volt , nem tudom hány éves lehet.... -
4D4M
senior tag
-
Borisz76
nagyúr
-
4D4M
senior tag
-
gyulank
addikt
-
Borisz76
nagyúr
-
4D4M
senior tag
-
RWD
tag
Sziasztok!
Van a fürdőben egy "törölközőszárítós" radiátorunk, amelyik szépen fogta magát, és kilyukadt. Van rajta egy kézzel tekerős termofej, viszont annak a legkisebb állása csak a fagyvédelmi "hópihe" ikon, nullára nem tudom tenni. Ergo nem tudom kizárni a körből ezt a radiátort, folyamatosan nyomást veszítek itt (nyilván ha fűtők akkor jobban, ha nem fűtök akkor kevésbé folyik). Kérdésem, hogy ebben az esetben maga a szelep teljesen elzárható, csak rá kell tennem egy teljes zárást biztosító bármit (akár másik, rávaló, "nullás" termofejet), vagy ilyenkor maga a szelep kialakítása olyan, hogy semmiképp nem lehet elzárni? Utóbbi verzió fura lenne, de inkább kérdezek.
Felújítjuk a házat, egyelőre nem lakjuk, így egyelőre pusztán annyi lenne a cél, hogy teljesen elzárjam ezt a radiátort.
Köszönöm előre is! -
Siriusb
veterán
-
Vhiktor
nagyúr
-
4D4M
senior tag
Szerintem nem voltak túl magas elvárásaid, bár mindig fontos paraméter, hogy milyen hőleadó rendszer és milyen ház van ráakasztva a kazánra.
Ezek a beállítások, amik a szabályozás alapját képezik. Ezeket kellene leellenőrizni első körben:

Azt már most is le lehet szögezni, hogy ha pl túl kicsi és/vagy "túl jól szigetelt" a lakás/ház, akkor nem fog tudni egy kazán se folyamatosan üzemelni, mert a szükséges teljesítmény gyakran alá kerül a kazán minimális teljesítményének, de mindenesetre ezzel a beruházással megtetted a legtöbbet, amit tehetsz.
60x120as radiátorok.
~
Na jó, de 3 db vagy 23? (:Ezt a kazanban vagy a termosztston nézzem meg?
~
Termosztátban. link -
Vhiktor
nagyúr

Szóval adott egy Saunier Duval Semiatek Condens 24 kazán, vettem hozzá egy Modulációs termosztátott: Saunier Duval SRT 380f/2-t illetve egy időjárás érzékelőt szintén ebből a márkából.
Szakember szerelte be őket.
A problémám:
Én azt vártam ettől az egésztől, hogy sokkal ritkábban fog kikapocslni a kazán, ha közelíti a szobahőmérséklet a termosztáton beállított kívánt hőmérsékletet, akkor a a termosztát vissza modulálja a kazán előremenő víz hőmérsékletetét, tehát mondjuk 54 fokos víz keringett eddig a rendszerben, de a célhőmréskletet közelítve ezt vissza veszi mondjuk 38 fokra, tehát nem kapcsol ki, hanem próbálja tartani a kívánt szoba hőmérsékletet.Ehhez képest semmi ilyesmi nem történik és moduláció sem.
Egydeül csak a külső hömérséklet figyelő alapján állítja be a víz hőmrésékletet a fűtés indításakor aztán azon a hőmérsékleten fűt végig amíg el nem éri a szoba a kívánt hőmrésékletet, majd szépen lekapcsol a kazán. Szóval a kinti hőmrésklettől függően minden bekapcsolásnál más értékre melegíti fel a vízet, de a kikapcsolásig marad ez az érték, nem modulál sehova.
Ez így l*f*sz (bocsánat érte).
Jeleztem a szerelőnek a problémám, kijött a főnőke is, aki nem tudott érdemben hozzászólni, de érti mire gondolok, felhívott egy másik nagy szakit aki szintén nem tudott semmit mondani.
Szóval ennek hogyan is kellene működnie? Én várok el túl sokat?
-
4D4M
senior tag
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok!
Kondenzációs gákazán modulációs működéséről lehet kérdezni?
-
gyulank
addikt
-
somnia
senior tag
-
somnia
senior tag
-
gyulank
addikt
-
somnia
senior tag
-
gyulank
addikt
Üdv! Valaki leírná, vagy megmutatná, hogy a gáztűzhely gázrózsájából hogy kell kivenni a hőelemet?
-
Moherr
újonc
Sziasztok!
A furdobe akarok elektromos torulkozo szaritot rakni, ezt neztem ki:
https://nordart.hu/termek/torolkozoszaritok/atlantic-theola-500-w-feherMi errol a velemenyetek, milyen elektromos torulkozo szaritot tudnatok ajanlani amit jol lehet programozni?
-
4D4M
senior tag
-
Gézengúz
addikt
-
angyalpc2
aktív tag
Van egy Mika6 kazánom...vagy 5 éve
Már a beüzemelés után gond volt hogy csobog 2 álló radiátor. A csavargatós módszerrel próbálgattam, végül de kb hasztalan, egy idő után csak víz jött ki levegő helyett.
A harmadikban ami egy hosszú ablak alatti (tehát alacsonyabban van mint az álló teteje) semmi hangot nem ad vagy nagyon minimális egy két csendes buggy teljesen hidegen.
Ezt idén meguntam... került egy-egy Flamco Flexvent H Sarok automata légtelenítő (ez már csak jó) mindegyikre.
Feltöltéskor még reménykedtem, jött is ki a levegő.. de felfűtéskor már megint csobogot,
A csobogás a bemenő oldalon hallatszik főleg.
A rendszer legtetején (plafon szintjén is van 2 légtelenítő)Miért nem jön ki a levegő?
Radiátorok vízszintben, sőt az egyik álló talán 2-3 fokban a vége felé..tehát a légtelenítő felé menne légbuborék.
Hidegen ~1,1bar felfűtve 62fok 1,9bar. Ekkor már halkul a csobogás hang, ..összenyomódik a levegő?
Játszadoztam azzal is, hogy elzártam egyik másik radiátort, ekkor a nyitott radiátoron a csobogás felerősödött. Levegő nem jött ki.
Próbáltam alul felül (kimenő bejövő) ágon is nem tapasztaltam különbséget.Miért nem jön ki a levegő?
és milyen egyéb trükk van? vákumot csináljak a légtelenítőnek?
Betoljak valamit vékony hajlékony csövet a bejövő ágig?
Bármi ötlet?
Csináljak rajzot, hátha valaki megszakérti mi van elcseszve? -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Padlófűtésnél a szelepmozgatóknál a 24V vagy a 230V a célszerű?
A 230V verziók gondolom jobban bírják a túlfeszt nem? Csak cserébe elvileg/jogilag csak villanyszerelő piszkálhatná nem?24V-nál plusz egy hibaforrás a tápegység...
-
4D4M
senior tag
A padló felületi hőmérséklete az ami számít (ennek nem szabadna átlépni a 28-30°C-ot), ami nyilván korrelál az átlagos fűtővízhőmérséklettel. 40°C-ig el lehet menni a fűtővízzel általában, de ha nem akarsz kiegészítő fűtést és fáztok, akkor ennyi a mozgástér – ha szigeteléshez se szeretnél nyúlni. A födémről nem mondtál amúgy semmit és általában ahhoz a legkönnyebb és legolcsóbb hozzányúlni, akár SK.
-
4D4M
senior tag
-
Veron
addikt
-
Veron
addikt
Tudja valaki miért dobja ezt a hibát az Immergas Victrix Zeus 25. Korábban sosem láttam, ma 2 óra alatt kétszer is kiírta, és abban az állapotban nem fűt.
Hibakód: 01
Jelzett meghibásodás: Gyújtáshiba miatti teljesítmény
Ok: A kazán nem kapcsolódik be az előre meghatározott idő alatt afűtés beindításakor vagy használati melegvíz-előállításakor. Az első bekapcsoláskor vagy hosszabb üzemen kívüli időszakot követően a leállás miatt beavatkozásra lehet szükség.
A kazán állapota / megoldás: Nyomja meg a Reset (1) (visszaállítás)
gombot -
mobal
nagyúr
-
4D4M
senior tag
Amíg nem áll ki alacsony nyomás hibára, használhatod, de nyilván szükség lesz a szerelő hivására.
A csöpögés megszűnte megerősíti a diagnózist.#6035 tomy_cz:
Ha valamelyiknél közel elzárt állapotba hozom, akkor ezt követően az adott kör visszatérőjén is zárhatok?
~
Ennek nem sok értelme lenne, hiszen akár el is zárhatnád az áramlásszabályozóval és a szeleppel is. Az eredmény nem különbözik.A nappali így is elég meleg, túl meleg…
~
Ez sajnos azt jelenti, hogy ha nem lenne a kedvezőtlen helyiség, akkor sokkal alacsonyabb hőmérséklettel is működhetne a kazán. Abba a körbe úgy kellene beavatkozni, hogy csökkented az előremenőt, de mivel kiegyensúlyozatlan a rendszer ezért a másik vágányra került a történet.A kazán fogyasztása és terhelése szempontjából ez az út jó lehet? Úgy veszem észre, hogy mióta arra a szobára összpontosítok, sokkal többet megy a kazán.
~
A termosztát többször kér hőt, de ez nem jelenti azt, hogy a kazán is többet megy. (Ilyen kis dT-nél biztos, hogy ki van kapcsolva az égő, csak a keringtetője megy)
A kazánnak nagyjából mindegy hogyan megy, a pénztárcádnak a minél alacsonyabb előremenő lenne jó. -
tomy_cz
senior tag
amíg el nem érik a kritikus helyiség hőmérsékletét addig fojthatod őket.
Itt egyes helyiségek túlfűtésére érted?
Igen, kiegészítő fűtést nem szeretnék, viszont ahogy jelenleg kinéz a helyzet, nem lesz más megoldás. Még próbálkozom lejebb tekerni egyéb körök áramlását. Ha valamelyiknél közel elzárt állapotba hozom, akkor ezt követően az adott kör visszatérőjén is zárhatok? Pl. A nappali így is elég meleg, túl meleg…
A kazán fogyasztása és terhelése szempontjából ez az út jó lehet? Úgy veszem észre, hogy mióta arra a szobára összpontosítok, sokkal többet megy a kazán.
Köszönöm a hozzáértő segítséget!
-
Bondix
aktív tag
-
Bondix
aktív tag
-
4D4M
senior tag
Laminált padló van, ahogyan a többi szobában is, 2 külső fal van, méretéhez képest nagy ablakkal (kétrétegű, műanyag), az épületre 5cm EPS szigetelés került anno.
~
Valószínűleg arról van szó, hogy ennek a helyiségnek a többihez képest annyival nagyobb a hővesztesége, hogy meghaladja a padlófűtés leadható teljesítményét ezen előremenő mellett ilyen rétegrendnél. A 3°C-os dT(előremenő-visszatérő) arra utal, hogy a többi helyiségen még szabad fojtani, gyakorlatilag, amíg el nem érik a kritikus helyiség hőmérsékletét addig fojthatod őket. Ha elérték, akkor emelni lehet az előremenőt, de sajnos már ez is a határon kell, hogy legyen. A padló felülete, amivel érintkeztek fiziológiás okok miatt nem szabad, hogy 28/30°C felett legyen. Azt jól tetted, hogy oda tetted a termosztátot. Ezen kívül már csak a hőmérséklet emelése és a beszabályozás adódik lehetőségként, ha a kiegészítő fűtés kiépítését elkerülnéd.Tehát a 34 az jó, tehát mindig kondenzáción belül leszek, mivel az előremenő is max 38-39?!
~
Igen, de mint mondtam ez, nem digitális, hogy csak a van és nincs kondenzáció állapotokat veszi fel, hanem ahogy csökkented a visszatérő hőmérsékletét úgy folyamatosan nő a maximum lekondenzált vízig a mennyiség és a hatékonyság.#6024 Nerd:
Nem kapsz elég térfogatáramot. Bár nyilván a te lakásod beszabályozása sem lett elvégezve a minden szelep "N"-re állítva módban, de ez nem okoz ilyesmit. Ismerni kellene a strangok felépítését, ahhoz, hogy lehessen rá mondani A-t vagy B-t, amit majd a szerelőre gondolom majd megtesz.#6029 mobal:
Ilyen felállás mellett is él a "38 fokos szabály"? Vagy tehetem feljebb?
~
Hát szerintem nem visz el a rendőr, ha nem kondenzálsz eleget (: Vagy mire gondolsz? Ha fázol, feljebb kell tenni, csodák nincsenek. Az a kazán vígan elfűtöget 80°C-on is.
A visszatérő számít abban, hogy mennyi lesz a kondenzált mennyiség. Adott esetben úgy is tud lenni 30°C-os visszatérő, ha 50°C az előremenő.Illetve nekem a víz 50 fokon nagyon meleg, lejjebb vettem 45-re. Oda is van egy ajánlás és ha igen miért?
~
Bár az nem derült ki, hogy kombi vagy fűtő kazánról van szó, de mindenesetre az alacsony HMV-nek csak annyi a kockázata, hogy 38°C-on maximális a baktériumok szaporodási rátája. Ez olykor okozhat problémát, ezért a probléma megjelenésétől függően adott időközönként érdemes 60°C fölé emelni a hőmérsékletet néhány órára.#6031 Bondix:
Mi lehet a gond?
~
Kilyukadt a membrán vagy elment a gáz a tágulási tartályból, ezért felfűtéskor megnő a nyomás a rendszerben, amit a biztonsági szelep elenged. Lehűléskor pedig a vákuum levegőt szív be. -
Bondix
aktív tag
Van egy Ariston kazánom sose volt vele semmi bajom de most kb 15 perce elkezdett csepegni a képen bekarikazott helyen. Nem tudom ki az egy piros csövön egy fekete műanyag valami.
Lehet az egy szelep és tömítés elment... Pasz mert igazából nem is tudom mi az nem értek hozzá.
Nem tudom mi lehet az egyáltalán de most biztos ami biztos kikpacsoltam a kazánt.Mi lehet a gond?
Köszönöm előre is a segítséget.
-
B_I_G
tag
-
mobal
nagyúr
Lenn padló, fenn radiátor fűtés van. A kazán egy Bosch Condens 2000. Jelenleg 38 fokon van az előremenő.
Ilyen felállás mellett is él a "38 fokos szabály"? Vagy tehetem feljebb? 21 fok van, de ha jönnek a hidegek gondoltam egy pár extra fokon. Ne tegyem? Illetve nekem a víz 50 fokon nagyon meleg, lejjebb vettem 45-re. Oda is van egy ajánlás és ha igen miért?
-
Gézengúz
addikt
-
elessar
tag
-
Gézengúz
addikt
Computherm RF rendszerben tud egyszerre két termosztát egy vevőre csatlakozni?
-
tomy_cz
senior tag
-
Nerd
aktív tag
Sziasztok,
Hazkozponti futeses tarsashazi lakas az alabbit produkalja.
Csovek a falakban vannak igy nem tudom oket megfogni, homerseklet csekkolas miatt.
A furdoszobai (gondolom itt jon be a futes). Ha fullra allitom a danfoss termosztatfejejet (talan RAE5054), 5os fokozt a radiatorba bemeno cso meleg, de a radiator csak langyos lesz a radiatorbol kimeno is alig langyos. Ilyenkor a szobai radiatorok tok hidedekek.
Ha 3as vagy az alatti fokozotra kapcsolom a furdoszobait akkor a furdoszobai hideg lesz a radiatorba bemeno cso meg mindig meleg. a Szobai radiatorok teteje ilyenkor langyos lesz, alul viszont hidegek.
A lakasban 20 fok van jelenleg.
A termosztatfejeket leszedtem, a pockok szepen mozognak, nincsnenek beszorulva.
A furdoben danfoss ra-n radiatorszelep van. A szobakban danfoss ra-dv-k. Minden a default N allasban.
A probafutes idejen nem volt gond, minden meleg volt. A tarsashazban oktober vegen kazan csere volt, utana mar volt szarakodas, de most teljesen leallt a rendszer. Nem a tarsashazzal van gond valami a lakason belul van.
Felek valahogy eldugult a rendszer. Barmi otlet mi lehet ez, illetve mit tudnek csinalni szerelo nelkul?
Holnap szerelelot hivok.
-
tomy_cz
senior tag
Milyen padlóburkolat van a jelzett helyen? Hány külső térrel határos fala van a helyiségnek? Ezek a falak mennyire szigeteltek?
Laminált padló van, ahogyan a többi szobában is, 2 külső fal van, méretéhez képest nagy ablakkal (kétrétegű, műanyag), az épületre 5cm EPS szigetelés került anno. Az ablakra alumínium redőny került.
A tekergetés eredményeképpen változott a tömegáram a leghosszabb körben, vagy nem?
Igen, az említett körnél nagyon megnőtt, most fejből nem tudom mennyire, de ha hazaérek készítek fényképet. A többi kört kb az 1-1,5 osztásig “folytottam” vissza.
Minél kevesebb, annál jobb, de 40°C alatt kezdődik a kondenzáció.
Tehát a 34 az jó, tehát mindig kondenzáción belül leszek, mivel az előremenő is max 38-39?!
-
modflow
veterán
-
4D4M
senior tag
Milyen padlóburkolat van a jelzett helyen? Hány külső térrel határos fala van a helyiségnek? Ezek a falak mennyire szigeteltek?
Ezt a kort teljesen megnyitottam, a többit már szinte teljesen levettem, de nincs nagyon érdemi változás.
~
A tekergetés eredményeképpen változott a tömegáram a leghosszabb körben, vagy nem?Az előremenő áramlásszabályzókat érdemes tekerni, vagy a visszatérő ágakon lévő kupakokat?
~
Általában a beszabályozásra az áramlásmérők tekergetése való, a szabályozásra/elzárásra a szelepek, pl motorral ellátva.Mi az ideális visszatérő hőmérséklet, a kondenzáció szempontjából?
~
Minél kevesebb, annál jobb, de 40°C alatt kezdődik a kondenzáció.#6020 modflow:
Az a biztonsági szelep. Az a nyomást elengedi, de visszahűteni nem tudja. -
modflow
veterán
-
tomy_cz
senior tag
Sziasztok!
Adott egy 2. éves vizes padlófűtéses rendszer, 9 körrel, áramlásszabályozós osztóval, új Immergas kazánnal és egy egyszerű rádiós on/off Computherm termosztáttal. Semmi egyéb. A legtávolabbi kör, azonos körön van egy előtérrel és egy kis méretű dolgozószobával. Az osztógyűjtő állítgatásával próbálkozom már egy ideje, hogy ebben a legtávolabbi szobában is megfelelő hőmérséklet legyen, mert itt kb 1,5fokkal van hűvösebb, mint a ház egyéb helyein. A termosztátot most ide raktam és az áramlásszabályzóval próbálkozok. Ezt a kort teljesen megnyitottam, a többit már szinte teljesen levettem, de nincs nagyon érdemi változás. Az előremenő 37-38 fokra van allitva, a visszatero most kb. 34 fokos.Most így többet van bekapcsolva a kazán, gondolom oda dolgozik keményen …
Az előremenő áramlásszabályzókat érdemes tekerni, vagy a visszatérő ágakon lévő kupakokat?
Mi az ideális visszatérő hőmérséklet, a kondenzáció szempontjából?
-
4D4M
senior tag
Akkor valószínűleg már kopott volt eddig is a csapágya, és a megváltozott nyomásviszonyok a másik munkapont miatt máshogy terhelték. Meggyógyulni nem fog már értelemszerűen, csak bekopik egy másik állapotra. Érdemes lehet egy cseredarabot kéznél tartani már szükség esetére.
Azért remélem van valami B terv is a szivattyú kiesése esetén. Pl beépített hűtőkör, vagy termikus elfolyószelep.
-
modflow
veterán
Ez a legalacsonyabb, a másik kettőn ugyan ez, picit hangosabb.
De mielőtt a másikkal (ami új szivattyú, grundfos alpha 1 l 25-60 180) együtt nem ment, halkabb volt.Amikor beszerelték az újat, utána is ezt vettem észre az első használatkor, majd szép lassan elcsendesedett, de volt jó pár nap.
Mivel vegyes tűzelésű, nem lenne jó ha behalna az égő tűz közben....
Én arra gyanakszom, hogy mivel a gáz szivattyúja előtt van egy visszacsapó szelep, hogy ha csak gáz megy, ne fűtse a kazánban lévő vizet, és az a szelep kattan is egyet, ha egyik se megy és a gáz elindul, hogy picit úgymond visszanyom a másik szivattyún.
-
4D4M
senior tag
-
modflow
veterán
-
modflow
veterán
-
4D4M
senior tag
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Sziasztok!
3 uj gazkonvektor vasarlasa elott vagyok, milyen konvektort erdemes venni 250 ezer forint/db arig?
Melyik marka?
Lakas az 90nm -
modflow
veterán
-
Veron
addikt
-
4D4M
senior tag
Köszönöm. Ezúton megkövetlek (:
Akár érdemes is lehetne utána járni, hogy hogyan van beépítve. Nincs-e valami rendellenesség a hüvellyel vagy bármivel. Valószínűleg cserélni se lenne olyan nehéz. Nem emlékszem, hogy mondtad volna, hogy garival hogy áll.
#6007 modflow:
Más munkaponton üzemelnek. Valamivel nagyobb lesz a rendszerben az össztömegáram, valamivel kevesebb az egyes szivattyúkon. Attól függően, hogy mekkora az eltérés a két szivattyú emelőmagassága között valahol kialakul egy új munkapont. Nem nagyon tudsz kárt tenni ezzel, főleg ha okosabbak egy kicsit.#6008 V.Zoltán112:
OpenTherm
a kereséshez használandó kulcsszavad. Okos otthon topikban is érdemes rákeresni. -
V.Zoltán112
tag
Sziasztok! Egy megvélő Ariston Genus ONE fali kondenzációs gázkazánhoz (átfolyós) szeretnék olyan termosztátot ami lángmodulációs, vezeték nélküli és nem Ariston márkájú. Eddig a Tadóról tudok. Milyen ajánlanátok? Okos funkció nem szükséges, de legyen programozható.
-
modflow
veterán
Ment a gázkazán 18 fokon, mert nem volt otthon senki.
Hazaérve befűtöttem a vegyes tüzelésű kazánt. Az elérve a hőfokát, bekapcsolta a saját szivattyúját.A gázkazán kikapcsolt, de a keringető szivattyúja (a radiátor körön) nem kapcsolt ki, ment az is. Nem voltam végig ott mellette, ami biztos, hogy 60 perc múlva már nem ment. Gondolom amíg a hőcserélő előtti kis kör le nem hűl 30 fok alá, addig járatja a szivattyút.
A kérdésem:
Mennyire jó az, ha a radiátor kört egy ideig (kb. 60 perc) két szivattyú keringeti? Jó ez a szivattyúknak? -
Khaosz55
addikt
Beállítottam a kazánt 38 fokra. Közvetlen a kilépő víz és a keverőszelep után is mértem a hőmérsékletet csőhőmérővel. 30 fok. Azt is néztem hogya 40W-ról visszaveszem a keringető szivattyú teljesítményét 25W-ra akkor a kazán is vissza vesz a teljesítményből. Ha visszarakom 40W-ra akkor megemeli a kazán a teljesítményt egy kis időre mivel nagyobb a hőigény.
Padló előremenő 30 fok visszatérő 22 fok.
Szerintem egyszerűen ez a kazán 8 fokot téved. Hőmérő is tévedhet 1-2 fokot. -
Obendi
csendes tag
-
Gézengúz
addikt
Esetleg valakinek eladó Computherm Q7 RF?
-
4D4M
senior tag
-
Veron
addikt
-
V_Zoli
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
6100 - 6001
9953 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 5901 5900 - 5801 5800 - 5701 5700 - 5601 5600 - 5501 5500 - 5401 5400 - 5301 5300 - 5201 5200 - 5101 5100 - 5001 5000 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- 58.5 mm full fém tamper
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Crucial T705 4TB Gen5 SSD, 14100MB/s
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Radiátorok vízszintben, sőt az egyik álló talán 2-3 fokban a vége felé..tehát a légtelenítő felé menne légbuborék.
Betoljak valamit vékony hajlékony csövet a bejövő ágig?