Hirdetés
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Tavaly kicseréltettük a régi gázkazánunkat kondenzációsra (Sanier Duval). Le lett papìrozva minden,de készulék szerelő/beüzemelő nem látta a gépet. Közösen a villanyszerelővel lett elindítva. Kell rajta valamit állítani,hogy gazdasàgosabb legyen a fogyasztàsa? Eco üzemmódban ment télen, és 55 fokos volt a víz,amit kiírt a kijelzőjén.
-
Sliderxy
senior tag
Ahogy írtam, kaptam hosszabbat. A kérdést is azért tettem fel, mert otthon ahogy nézegettem a másik fürdőben lévő kiállást gyanús volt, hogy a két idom hossza nem egyforma. Amit kaptam azzal tökéletes lett. 3 méretben volt egyébként. Amit a csaptelephez kaptunk az természetesen a legkisebb volt.
-
NextError
tag
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni, az alábbi szerkezet beazonosításában:
A vízóra és a főelzáró között található.
A bojler tisztításkor megjegyezte a szaki, hogy igen lassan tölt fel a 120 literes bojler. Ezt mutogatta hogy ez egy nyomáscsökkentő szelep, és biztos hibás.
A társasház kezelő viszont simán elzavart telefonon hogy nem nagyon szokott ilyen beépítve lenni, de küldjem el emailba a képet és majd válaszol, azóta is természetesen 2 napja várom...
Azóta kicsit bosszant a dolog, igazából a fürdésen kívül más helyen nem zavaró az alacsonyabb víznyomás, végpontokon nézve olyan 6liter/perc víz jön ki, nem tudom neten ilyen 10-15 litereket találtam amit normálnak írnak ebben is megerősíthetnétek így van-e. -
Sliderxy
senior tag
Sziasztok!
Z idomokból, amit zuhany csaptelep bekötéshez lehet használni milyen szabvány hosszúsági méretek kaphatóak a kereskedelemben?
Amit gyárilag adtak a csaptelephez, a falba tekerve túl rövid és gyakorlatilag a fém takaró elemből 1 menetnyit sem lóg ki, így természetesen nem lehet felszerelni a csaptelepet.
Gondolom van ebből a Z idomból hosszabb is. -
emre
veterán
válasz
Real_Necro #3891 üzenetére
Köszönöm!
-
Real_Necro
veterán
Nekem indirekt tárolóm van. Most éppen gazdaságtalan lesz a többszörös felfűtése, ezért napelem lesz felrakva és bekötöm a fűtőszálat a tartályban, de a kényelem ennyit megér nekem.
A kombi mindig költséghatékonyabb lesz, de a komfort értékéből az indirekttel szemben veszít. -
emre
veterán
Azonos körülmények között a kombi kazán vagy a fűtő kazán plusz indirekt tároló a költséghatékonyabb?
A bekerülési költség, kényelem, komfort nem szempont.3 fő, 100-120 liter víz
-
Üdv mindenki!
Szakmai tanácsra lenne szükségem. Szeretném lecserélni a kandallómat vízteresre, és a már meglévő gázfűtéses központi rendszerre kötni.
A kérdésem, hogy:
- Melyik márkát, melyik típust tartjátok jónak?
- Használtat érdemes-e venni, vagy inkább újat? (Használat vízteresek 80-90 ezer körül vannak, újak 150 körül, persze kérdés a minősége, nem értek hozzá sajnos.)
- Igaz, hogy relatíve kevés fával megelégszik a kandalló? Hallottam több helyről, hogy egy vegyestüzelésű kazán töredékéből kifűthető a szezon egy vízteressel.Az igény egy ~90nm alapterületű hátz kifűtése lenne, ahol 2 szobát (2 x 20nm) a kandalló megoldaná helyben (itt lezárnám a radiátorokat, és a maradék) ~50nm menne a radiátorokról.
A ház egy klasszik kádár-kocka, külső szigetelés nincs, a födém deszka.A gázfűtés maradna szükség- és vészmegoldás, egyrészt az új árazás se tetszik, másrészt egy 20+ éves turbós kazánom van, ami bármikor beadhatja a kulcsot.
Minden segítséget szívesen fogadok!
-
Mikolino
lelkes újonc
válasz
Real_Necro #3883 üzenetére
Tartok tőle, hogy a rossz irányba forog szívesebben
asdf: körbekérdeztem már, de másoknak stabil. És logikus is, hiszen a fogyasztást kell mérnie
-
asdf_
veterán
válasz
Mikolino #3882 üzenetére
Szerintem simán lötyöghet ide-oda, mert az utcában sokszáz helyen nyitják-zárják a csapot, a víznek ugye van az a hülye tulajdonsága, hogy összenyomhatatlan, így a nyitás-zárások miatti nyomásváltozást az óra utáni hálózaton is (melyekben gumicsövek, tágulási tartályok is vannak) rugózza ki, ez pedig vízmozgással jár. De ez csak józan paraszti ész, lehet, hogy hülyeséget mondok, de én nem aggódnék miatta.
-
Mikolino
lelkes újonc
Hétfőn fel fogom hívni a vízműveket, mert észrevettem, hogy a vízmérőn mindkét irányba forog a kis fogadkerék, nyugalmi állapotban is. Volt már ilyen valakinek? Mi okozza?
Egész biztosan nem használ semmi vizet, pláne nem negatív irányba. -
asus1
aktív tag
Értem köszi.
Viszont te is a villanykazánra gondolsz, mikor a villanykályháról beszélsz?
Arra gondoltam, hogy a gázkazán mellé rakni, ugyan arra az ágra kötni.(Hogy lehessen váltani a gáz és az elektromos kazán között.) Tehát az elektromos kazán is a radiátor vízét melegítené. Ha te is így értetted, akkor sorry, csak a tisztázás végett.
Napelemmel kombinálva is inkább a hőszivattyús megoldás? ( Bekerülési költsége nyilván sokszorosa) -
Rogiii
aktív tag
Sziasztok!
Éppen a fűtésrendszert karbantartom és ehhez kapcsolódna egy kérdésem.
A kondis gázkazán egy hőcserélvővel leválasztva zárt körön van.
4 éve lett feltöltve és beállítvan Fernox F1-el.
Mennyi időnként kell a vizet ebben a kis rendszerben cserélni?
Kell egyáltalán cserélni? -
asdf_
veterán
Azt, hogy 1m3 gáz az 10 kWh áram. Azaz 1* rezsiemelt745 Ft majdnem egyenlő 10* rezsiemelt70 Ft-tal, ez eddig 1*102 vs. 10*38 volt, tehát ilyet nem csinált senki, hiszen miért költene 3* annyit?, villanykályha (ami alapből nem, nem, soha) egyedül akkor éri meg, ha a villanyfogyasztás limit alatt van, és van miből 38 Forinton használni a villanykályhát (addig a 3 hétig kb. amig ez a különbség tart, mert a vilanykályha úgy pörgeti a villanyórát, hogy elszédül a tárcsa).
Szigetelni, fűtést letekerni vagy hőszivattyűs hűtő fűtő klimát rakni, ezek az opciók. -
asus1
aktív tag
Sziasztok,
Adott egy nagyjából 110nm alapterületű családiház. Összesen kb 200nm.
Jelenleg gázkazán van, és a jelenlegi tulajok átalányban 20ezret fizettek havonta.
Nemsokára költözni fogunk az említett házba.
Mi szeretnénk napelemet mindenképp.
A lényeg a lényeg, hogy gondolkodtam villanykazánon a jelenlegi gáz helyett, mellett.
Radiátoros fűtés van az egész házban, tehát egyenlőre a levegő-vízes hőszivattyút mellőzném.
Kérdés az lenne, hogy aki váltott gázkazánról elektromos kazánra mit tapasztalt? Mennyivel fizetett érte többet, kevesebbet?
Vagy a másik opció a hűtő-fűtő klíma lenne, ehhez ugye lehet H-tarifát is igényelni.
Úgy tudom az elektromos kazánhoz nem lehet.Nem tudom, hogy jó csoportban vagyok-e, mást nem találtam erre a szempontra.
-
asdf_
veterán
válasz
venom8888 #3874 üzenetére
A villany panel és a takarékos egy mondatban sosem tud szerepelni. Villanykályha, olajradiátor, infrapanel, norvég panel, okospanel, bárminek átnevezett, átkeresztelt, áthazudott panel, beadsz 1 kW energiát, kijön 1 kW hő.
Hűtő-fűtő klíma beadsz 1 kW energiát, kijön klímától, hőmérséklettől stb-kől függően 2-3-4 kW-nyi hő. Na, ez a takarékos. A bekerülési ára ellenben magas,az évente karbantartásnak költsége van, nem hangtalan, plusz fújja a levegőt. Vagy vizest veszel, az meg még drágább.(Persze ha a gázból limiten kívül van az ember, akkor most az az elmebeteg helyzet van, hogy tud olcsóbb lenni a villany)
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Most hogy ilyen draga a villany, gaz . Mi a legolcsobb futesre alkalmas villany panel, vagy barmi ami takarekos viszonylag? Milyen alternativa.
-
asdf_
veterán
válasz
Degeczi #3870 üzenetére
Fene tudja, általányos vagyok, így ez a része nekem pont halálmindegy. De ha így van, akkor ha augusztusban csak 10 m3 volt a fogyasztás, azt a kvótát nem veszti el az ember, és éves elszámolásnál ha marad még jogosult kedvezményes köbmétere, azt elszámolják azon, így a drágán korábban befizetettet visszatérítik, legalábbis én így értelmezem. Tehát a diktálósok nem vesztik el azzal, hogy nyáron nem fogyasztanak.
-
asdf_
veterán
-
CHIPman
nagyúr
válasz
Gézengúz #3863 üzenetére
Jogos köszi, nézek akkor kisebb hiszterézisűt. Viszont a CT E300 (a V2 mit jelent?) ahogy nézem nem RF vevős, hanem csak egy vezetékes hőmérője van, illetve az alkalmazásról se olvastam sok jót. Nekem a kazán 2 szobával arrébb van a mérési helytől, és nem lenne rossz, ha nem mindig telóról kéne állítgatni, hanem csak ha távolról akarom.
-
Dorian
félisten
válasz
Degeczi #3865 üzenetére
Köszi! Nem tűnnek alulméretezettek a radiátorok. Két szobát gyorsan megmértem: 11m2-es (190 alatti területet számolva) szobában 110/70.
Ill. most csináltatom meg a térdfal-tetőzug szigetelését, ez fog azért számítani.
A vízhőfokot nem tudom a kazánon a hőmérő nem működik. -
Degeczi
nagyúr
0-25% közt bármi előfordulhat. Hacsak nem nagyon picik a radiátorok, eleve kellemesebb is a hőérzet, ha nem a hideg és a forró között ingadoznak, hanem kellemesen langyosak (akár 40 fok alatt is)
Az átfolyós vízmelegítő hőfoka mindenképpen ingadozik ha máshol is megnyitják. Ha akad hely (és nálad valszeg van, ha most is külön bojler van), érdemes lehet fölrakni tárolót, az sokkal komfortosabb megoldás, mint egy kombikazán. -
Dorian
félisten
Sziasztok,
Van egy 25 éves Vaillant gázkazánom, mellette egy gázbojler. Mi az általános tapasztalat, mekkora hatásfok növekedés várható, ha egy kondenz kombi cirkóra cserélem, az alu radiátoros hőleadás megtartása mellett? Tehát úgy, h a vízhőfok nem lehet olyan alacsony, mint egy felületfűtésnél.
A melegvizet stabilan elő tudja állítani, vagy lesz hőfokingadozás, ha zuhanyzás közben kinyit az embert egy másik csapot? -
CHIPman
nagyúr
Üdv.
WESTEN Boyler Digit 240i 40 kazánomhoz (sima radiátoros fűtésre) Computherm Q7RF termosztátom van, teljesen jól használható. Viszont lecserélném okosabbra a termosztátot, minimum azért, hogy távolról is be tudjak fűteni. Mindenképp távoli (leginkább RF) hőérzékelős kéne, legjobb lenne ha az RF egységen lenne kijelző és hőfokállítási lehetőség is, illetve nem tudom van-e különbség az egyes típusok működésében energiahatékonysági tekintetben, pl. hogy ne csak ki/be tudják kapcsolni a kazánt, hanem szabályozni is.
[BEOK BOT306RF-WIFI] típust néztem, ismeri valaki (most valamiért 32$ a szállítás rá, de tegyük fel hogy 60$-ért meg tudom venni)? Jó lenne ez a szett arra, amit leírtam? Esetleg van ennél jobb, hasonló áron, vagy ilyesmi olcsóbban? -
AIex
tag
Sziasztok !
Indult egy topik ennek a témának,Engem személy szerint nem zavar, ha itt van róla egy thread, csak gondoltam megosztom, hátha ott több személlyel tudtok róla tárgyalni.
-
Zozzant
addikt
-
Degeczi
nagyúr
-
válasz
Zozzant #3853 üzenetére
Rezsibejelentés: naparányos elszámolást fog alkalmazni az MVM - Blikk
Van aki úgy értelmezi, hogy mindenki átalányos lesz automatikusan, és van aki úgy, hogy nem. Van aki azt tervezi, hogy a nyári hónapokban bejelent havonta diktálási fázisban lényegesen magasabbat a ténylegesnél, hogy így gazdálkodjon. A baj ezzel csak az, hogy ezzel akár le is lehet bukni, mert nem szabályos
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zozzant #3853 üzenetére
Ez csak annyit mond ki, h az éves keret napra leosztott értéke dönti el, h a kiszámlázott időszakban fölötte vagy alatta vagy a limitnek.
De ettől még nyitott kérdés marad, h havi diktálás esetén dolgozhatsz-e előre, fölkészülve a hideg hónapokra, ill. áttérhetsz-e átalányra (mert vki már azt is írta egy fórumon, h azt hallotta, nem)
-
Zozzant
addikt
válasz
GoodSpeed #3851 üzenetére
"A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó
számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak
szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
tükröző áron."
Na most legyünk okosak -
Zozzant
addikt
válasz
GoodSpeed #3851 üzenetére
Én is beleférek az éves keretbe, de számláló jelentésen vagyok. Télen van mikor több a havi mint a most megálmodott havi "átlag", ilyenkor mi van? Jelenthetek vígan többet, ameddig az éves keretem el nem fogy vagy egyből tolják rá a magasabb árat? Ez utóbbi esetben akkor az átlag alatt kellene maradni a számláló jelentésnek. (ha nem térek át átalányra)
-
A gáznál csak annyi a gondom, hogy általányra nem enged átállni, mert egyébként bőven beleférek. A kérdés: valaki írt már az MVM-nek (telefonon nem nagyon lehet őket elérni), hogy módosítanak e azon, hogy most csak azok térhetnek át akiknek 30 napon belül volt az éves leolvasásuk vagy sem?
-
kk831228
addikt
Üdv!!
Lenne egy olyan kérdésem adott egy hagyományos vegyestüzelésű rendszer amire rá van kötve hőcserélővel egy Immergas Victrix Exa gázkazán. Na most tudatlanságomban vettem hozzá egy COMPUTHERM wifis termosztátot és most olvasom hogy kár volt.
A kazán tuti tudja az Opentherm-et a termosztát meg tuti nem.
Eddig is nézegettem Honeywell Evohome-ot, nem tudom érdemes - e beruházni egy komplett szettre, radiátor szelep + termosztát. ( 4 db radiátor van) vagy vegyem meg hozzá a gyári termosztátot ami tudja. Radiátorokra meg sima thermofejeket???
Na meg ugye így, hogy hőcserélő van van egy szivattyú a régi rendszerbe amit a mostani termosztát kapcsol egyből wifis Comphuterm konnektoral, akkor viszont ezt is másképp kell megoldani, vagy a honeywell vevője együtt tudná kapcsolni a szivattyút is...?
Csőtermosztát nem volt jó, tul nagy a tehetetlensége a régi rendszernek és a gázkazán 10 - szer lekapcsol meg vissza mire a secunder körbe elekezd melegedni a víz. Azért inkább átkötöttem hogy egyből, induljon. Amúgyis, ha csak simán rá lenne kötve, a gázkazán szivattyú is egyből indul gondolom...
KÖSZÖNÖM!!
Üdv!! :
Krisztián
-
Red_Bull
aktív tag
ÜDv!
Egy 4 éves Ariston Genus One 24 EU kazán, ami átfolyós rendszerben biztosítja a melegvizet pár hete tűzforró vizet csinál, nem tudom hány fokosat, de kézzel nem lehet hozzáérni. Bármilyenre állíthatom a hőfokot ugyan olyan forrót csinál a legalacsonyabbra állítva is... Azt nem tudom vajon a radiátorokban lévő vizet is túlmelegítené-e, azt még nem próbáltam.
Találkozott valaki hasonló problémával? -
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #3840 üzenetére
Igen, a csövezés az még belefér...meg valóban úgy logikus, ahogy írod.
-
-
Daffchy
őstag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani nekem kombi gázkazánt 350-450e Ft között, ~24 kw-osat.Jelenleg egy sima turbos kombi Baxink van, nem volt vele baj, viszont elég sok rosszat olvasok róluk az újabb típusoknál.
Westen szintén zenész, ajánlották, de sok rosszat olvasok.
BOSCH Condens 2300 W néztem még, rengeteg jót írnak róla, de nem találtam gyári vezeték nélküli termosztátot.
Saunier Duval-t is ajánlották, nem sok mindenkit ismerek akinek van, de szimpatikus.
Ez lenne a kitétel, hogy tudjam hordozni a termosztátot, főleg a tetőtérbe való felvitel miatt.
Lehet persze utólagos is, kábelen tudjam felhozni a pincéből a házba a vevőjét.
Előre is köszönöm! -
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #3838 üzenetére
Igen. Egész pontosan Szentgálon. Veszprémtől pár perc alatt könnyen megközelíthető.
A földmunkát helyben meg tudjuk oldani. Csövezést még sosem csináltam, de gyanítom, hogy nem rakétatechnológia.Sajnos egyelőre radiátorok vannak, úgyhogy még a padlófűtést is ki kell majd építeni. Így legalább egy ideig a pénzzel nem lesz gondom.
A mennyezethűtés egyelőre elmarad. Árajánlat függvényében lehet, hogy a padlófűtés is. -
Real_Necro
veterán
válasz
aleister #3837 üzenetére
A kollektor csöveit úgy tudom sógorom rakta le, kb 200m2-en.
Nekik csak felületfűtés van, azaz padló és mennyezetfűtés, illetve hűtés. Ezeket szintén apósommal készítették.Csak a hőszivattyút rakta szaki.
Elég szépen működik a rendszer, de nem volt olcsó beruházás így sem. Ellenben ha építkeznék és van rá keret, biztosan hőszivattyú irányába mennék el én is.
A jegesedésre kellett ügyelni a csöveknél, illetve le kellett szigetelni őket, mert a páralecsapódás is nagy volt. A csövekben glykol keverék van.
Veszprém környékére keresel szakit? Lehet tudok benne segíteni, utána kell kérdeznem. -
aleister
veterán
válasz
Real_Necro #3835 üzenetére
Igen, a kollektorost szimpatikusabb nekem is, csak ki tudja, hogy elég-e a hely hozzá. A szondás lefelé megy, és az valóban engedélyköteles.
Meg tudod esetleg kérdezni, hogy ki volt az esetükben a kivitelező, mennyiért csinálták nekik, illetve mire érdemes figyelni?csemberlen
-
kunberci
senior tag
válasz
modflow #3834 üzenetére
Kisebbik testvér:
SPS SH-300.Ez meg az 1000 W-os változat:
SPS SH-1000. -
modflow
veterán
válasz
kunberci #3829 üzenetére
Kell, mert emeletes a ház, a cső meg vékony, magától tuti nem megy körbe.
Egy átlagos nap nyolc óra fűtés van, szóval egy napra elég lenne.
Ha nem lesz gáz, áram, na az tényleg kellemetlen lenne.
Főleg hogy ebből a napelem dologból se lesz semmi, ha így haladnak....
Már rég a tetőn kellene lennie.... és még támogató okirat sincs....Amúgy a szünetmentes bekötéséhez az akksin kívül kell még valamit vennem?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kunberci #3829 üzenetére
Ne is mondd!
Év elején raktam föl a konyhában egy 10 literes bojlert, h gyorsan legyen ott melegvíz és a kombi gázkazánt is kíméljem - de most köthetem le, mert csak ez elviszi a havi limit negyedét... nyári hónapokban mondjuk így sem fogunk beleférni, mert a kiskert locsolását nem lehet elhagyni, és az meg kb. a keret harmada... "átlagfogyasztás", az...
A gázkerettel legalább nincs gondom, mert pici a ház. -
kunberci
senior tag
válasz
modflow #3828 üzenetére
Vészhelyzet esetén gravitációsan nem menne el a fűtés, mindenképpen kell a keringető?
Amennyiben kivisznek egy oszlopot, azt nem biztos, hogy 8-10 óra alatt helyreállítják. De egy reggel kezdődő egy napos karbantartásra szerintem kitartana.
Nálunk is azért van az aggregátor, hogy ha nem lenne villany, én azt használnám, csak addig indítanám be, amíg felfűti a rendszert, szóval bizonyos időközönként menne csak (nálunk csak gázkazán van, az meg villany nélkül nem megy).
Akkor lesz baj, ha se villany, se gáz nem lesz. A villanyon így is spórolni kell, a gázba meg beleférünk a kedvezményes (rezsicsökkentett) keretbe, a villannyal nem igazán.
-
modflow
veterán
válasz
kunberci #3826 üzenetére
Igen, az ár hasonló, ezért maradnék a 600-asnál.
Nem, szerencsére nem gyakori. Igazából az elmúlt 9 évben 2x volt olyan, hogy menni kellett kiszedni a fát, mert elment az áram. Amúgy persze van benne védelem, ha felfőne a víz, akkor szétnyomná a főtt vizet a pincében...., lehetne gőzszaunázni....
Igazából azért kellene, hogy ha mégis elmegy az áram, akkor ne kelljen aggódni, továbbá ha drámai lenne a helyzet és nem lenne mondjuk áram nem is tudom miért... akkor is legyen vészmegoldás.
Egyébként csak nyilván október - április időszakban menne, ezért úgy szeretném beszerelni, hogy könnyen kiiktatható legyen. Mert csak fűtési időszakban használnám.
-
kunberci
senior tag
válasz
modflow #3823 üzenetére
Gondolom, ha nem lesz kimaradás, akkor a csepptöltés amennyit fogyaszthat.
Nem lehet olyan sok.Gyakran előfordul, hogy nincs villany nálatok?
Nem tudom, hogy nálatok mennyire szabályoz a kazán, van e ilyen huzatszabályzó rajta?
Ez ilyen biztonsági megoldás lenne, hogy véletlenül se robbanjon fel a szenes (vegyes tüzelésű) kazán, amennyiben a keringető megállna?
Nem sok különbség van árban a két szünetmentes között, lehet a drágábbat venném én is.
-
modflow
veterán
válasz
kunberci #3815 üzenetére
Ez ugyan az az UPS, mint amit te írtál?
Mez ez olcsóbb, megbízható bolt, a gari is 24 hó. -
asdf_
veterán
Csak a wattok miatt ne tekergessük a szivattyút, mert ha lassan viszi el a meleget, és emiatt modulál le a kazán (esetleg kapcsol is le a láng , majd ki, be, ki, be), azzal rontja a hatásfokot és többe lesz a leves mint a hús. Azt a szivattyút remélhetőleg telepítéskor egyszer beállították a helyes értékre, én nem nyúlkálnék hozzá. Nem mellesleg az a szivattyú eleve csak akkor megy, amikor fűtésben van a kazán, az meg hőntartás esetén 15 perc egy órából (hőszigeteléstől függően).
-
Degeczi
nagyúr
válasz
modflow #3814 üzenetére
Mint látod, rá is van írva, h a középső csavarral beállított sebességi fokozattól függ a teljesítményfölvétele, 50-70W között. Nézd meg, épp hová van tekerve, aztán próbáld megtudni a kinézett szünetmentesedről milyen áthidalási időt specifikálnak rá, csak az alapján tudnád megsaccolni, mekkora kell.
-
kunberci
senior tag
válasz
modflow #3814 üzenetére
Nekem tartalék aggregátorom van, és gázkazánt használok.
Nincs nagyon tapasztalatom a szünetmentesekkel, de esetleg ez:
[link].Akkuból meg talán ezt választanám:
[link].Nem tudom melyik fokozaton használod (1-2-3) a szivattyút, de 2-esbe 60W, a fogyasztás, azzal meg lenne a 8 óra üzemidő. Esetleg veszel még nagyobb akkumulátort hozzá.
Esetleg olcsóbban:
[link]. -
modflow
veterán
-
Aguinaga
őstag
Sziasztok!
Padlás (födém) szigeteléssel kapcsolatosan van valami topik? Sajnos eredménytelenül kerestem.
-
eM'82
addikt
Sziasztok,
Bár még kár előre sírnom, de érinteni fog a gázáremelés (csak az összeget nem tudni), így a jövőre való tekintettel abban szeretnék tanácsot kérni, hogy az alábbi kombi gázkazánt hogyan lehet még jobban optimalizálni? Mármint a melegvizet amit előállít fűtáshez, vagy fürdéshez (tudom átfolyós), azt hogyan lehet "megtámogatni"?
Vaillant ecoTEC Pure VUW 286/7-2A lényeg, amit szeretnék elérni, hogy kevesebbet dolgozzon a gázkazán, és melegebb vizet kelljen felmelegítenie, vagy éppen ez a kiegészítő készülék biztosítsa a fűtési időszakban a forróvizet.
Az extra készülék áramellátását napelemekkel oldanám meg (jövő évi projekt).
Elektromos kombikazánra, vagy hőszivattyúra, illetve elektromos fűtésre nem szeretnénk átállni.Eljutottam indirekt forróvíztárolóig, meg ehhez a melegvíztárolóig, de lehet van jobb megoldás, csak valójában nem tudom mire kell rákeresni. :/
köszi,
eM -
Degeczi
nagyúr
válasz
modflow #3808 üzenetére
A szivattyú mehet most is (amúgy érdemes is a fűtésen kívüli időszakban is időnként pár percre beindítani). 55 Ah akkuhoz 100W terheléssel írnak kb. 4 órát, és egy korszerű, mai szivattyú ennek nem igényli a felét sem, azzal simán elérhető. Egy régebbi típus viszont lehet 70-80W is, azzal már nagyobb akku kell.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
modflow #3805 üzenetére
Sajnos nincs tapasztalatom egyikkel sem, csak a téma érdekel. Egyik FB csoportban ezt dícsérte vki, de arról sincs közelebbi infóm. De nagyon melléfogni valszeg egyikkel sem fogsz, ha netről rendeled úgyis van két heted visszaküldeni, ha vmiért helyből alkalmatlan lenne.
-
modflow
veterán
-
aleister
veterán
Sziasztok!
Lehet, hogy nem jó helyen vagyok, de nem találtam hőszivattyús totyikot.
Ismertek olyan céget, aki foglalkozik talajszondás hőszivattyú telepítéssel? Én szinte kivétel nélkül csak levegős rendszereket találtam.
Tovább van itt valaki, akinél az előbbi üzemel otthon? -
Degeczi
nagyúr
válasz
modflow #3802 üzenetére
A nevében látod. Egy csomó típusnál írja, h "külső akkus", akkor te kötsz rá olyat, amilyet szeretnél. Valszeg ezzel jársz jobban, mert bár nagyobb, a kazánházban úgyis elfér, és olcsón tudsz nagy kapacitású autóakkut tenni rá (föltéve persze, h olyat fogad, de a legtöbb külső akkus 12V-os)
A szokásos, "kis tégla" UPS-ekbe nem fér nagy akku, jó, csak tizenpár Ah kapacitású, az kb. egy órára lehet elég egy átlagos, régebbi szivattyúval.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest