Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8801) PROTRON válasza RandomName (#8800) üzenetére


PROTRON
addikt

Nu én annyit írtam hogy a Hensel szerette volna bevezetni hogy "legózni" lehessen, mert így nem az Ő embereiknek kell összeszerelni és kinyomtatni a hozzátartozó papírt (tuti nem végzik el a vizsgálatokat egyesével minden darabon). De az EON egyelőre nem engedélyezte, mert pont az volt mindig kommunikálva a "béndsza maszek szerelők és tervezők felé" hogy az a jó ha a szekrény gyártó (Pl Hensel ) szereli össze, abban az EON megbízik, a "béndzsa maszek szerelő és tervező" meg bénák...

Ettől még maga az alap, Hensel által készített HB3000-U engedélyét nem vonták vissza, továbbra is országos. Ez nem csoportosba szánt modul, önálló szekrény.

De most már világos mire reagáltál, magára az egyéni legózásra.
BTW drága dolog csoportos mérőhelyet -U szekrényekből összerakni, tudom, mert csináltuk kényszer megoldásként. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#8802) SaGa59 válasza PROTRON (#8799) üzenetére


SaGa59
őstag

A fólia annyira átlátszó, mint egy ablakfólia. Átlátható, de észrevehető, hogy rajta van, mert kissé tükröződik. Ez a dolga, vissza kell vernie az UV fényt, meg az infravörös sugarakat.
Az a fehér lemez is észrevehető, amivel körülragasztottam a szekrényt, hogy ne érje a napfény. Ha leszedetik, majd leszedem, de nem fogok neki örülni. Főleg, hogy a burolat nélkül az eső befolyik a szekrény mögé. Az a Hensel szekrény, ami nálunk van felrakva szürke. Az is UV álló? Akkor miért köti ki a gyár, hogy ne tedd a napra?
A szolgáltatói ellenőrzés hogy néz ki? Végigmegy az utcán egy e−onos autó és ha nem tetszik neki amit lát becsenget? Eddig a ház túlfelén egy falba épített dobozban volt az óra. A leolvasó meg nem jön, én küldök évente egyszer fényképes óraállást. Korábban havonta küldtem, csak a tavaji óracsere óta nem jelenik meg az applikációban a fényképes leolvasás lehetősége.

[ Szerkesztve ]

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8803) astrojoe12


astrojoe12
tag

Sziasztok!

Mitől függ az, hogy a föld-nulla csomópontot hol létesítik a szerelők?
Van olyan, hogy a mérőóra előtt és van hogy utána közösítik.


[ Szerkesztve ]

"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."

(#8804) Chal


Chal
addikt

Van egy régóta húzódó problémám: áramszünet után amikor visszajön az áram, az egyik fázisom úgy 5 alkalomból kétszer lemegy. Hol a villanyóránál levő 25A-es kismegszakító szólal meg, hol a házban levő (van a saját elosztómban is egy 3P fő megszakító).

Elkezdtem ma tesztelgetni végre, és behatároltam a problémát egy körre. Ezen a körön a dolgozó+háló+gyerekszoba+nappali konnektorai vannak. Arra gyanakszom, hogy mivel dugig vannak pakolva ezek a konnektorok kapcsolóüzemű tápokkal (PC-k, monitorok, TV, stb..) ez okozhatja a problémát. Jó helyen tapogatózóm?

Egyébként ezen a körön egy 16A-es C kismegszakító van, de ha minden használatban van, akkor sem lehet 7-8A-nél nagyobb terhelés, de ez is egy olyan worts case amilyen soha nem volt még, mert az kell hozzá, hogy az összes CPU/GPU 100%-on pörögjön a PC-kben + menjen a TV, hangrendszer meg minden cullang.

Amit még nem értek: a kör saját 16A-es megszakítója soha nem szólal meg, mindig csak a "fő" 25A-es, vagy a villanyóránál levő 25A-es. Mindegyik C-s egyébként.

Hirtelen keresgélés után egy ilyen eszközt néztem ki:

https://www.meanwell.eu/webapp/product/search.aspx?prod=ICL-28L

Ez jó megoldás lehet a problémára, vagy más irányba induljak?

Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#8805) PROTRON válasza Chal (#8804) üzenetére


PROTRON
addikt

Jó helyen tapogatózol, szerintem megpróbálhatod ezt a cuccost ha belefér a keretbe, de nem tudom hogy biztos megoldás-e, majd jó lenne tapasztalatokat olvasni.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#8806) Chal válasza PROTRON (#8805) üzenetére


Chal
addikt

Köszi, még alszok rá egyet, kisebb hasonló megoldásokat be lehetne iktatni a konnektorokhoz (lehet hogy elég lenne csak 1-2-hőz), de jobban örülnék egy ilyen nagyobb központinak az elosztóban, ez talán véglegesebb megoldás.
A 16A-es kistesója amúgy "23A inrush"-t tud, de szerintem nekem az kevés (mivel lemegy a 25A-es C), ez 48A-t bír. Vagy ez nem így számolandó?

Milyen módszerrel tudnám egyébként kimérni a "rúgás" max áramát? Valami logolásra képes, nagy mintavételű műszer kellene? Vagy van egyszerűbb megoldás?

[ Szerkesztve ]

(#8807) tyielow


tyielow
aktív tag

Édesanyámnál nincs áram.
Egy olyan telken lakik, ahol van egy főépület, ott van A és B tarifa. Az éjszakairól pöpecül megy a bojler. A nappali áram pedig egy C16-os bakony (újabb fajta) megszakítóról megy neki hátra a melléképületbe nafta. Valahol, valami csőben, a földben. Múltkor lecsapta a kisautomatát, azóta nem lehet visszaállítani. Mindent kihúzott már a hálózatból (kénytelen volt, most a házból vitt át villanyt hosszabbítóval a hűtőnek meg a TV-nek). Terhelés sincs a hálózaton, de még mindig lecsapja. Mi lehet a hiba oka? Egy meglazult kötés valahol? Vagy km. csere kéne?

[ Szerkesztve ]

YouTube: toty1ka

(#8808) lappy válasza tyielow (#8807) üzenetére


lappy
őstag

Műszeres vizsgálattal lehetne megmondani

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#8809) RandomName válasza PROTRON (#8805) üzenetére


RandomName
aktív tag

Szerinted szilárdtest relé nem lenne elég neki?

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#8810) demars


demars
addikt

OBO V50 beépítve. Feliratokat is megkapta.

Szerelvényezés van hátra.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#8811) gurabli


gurabli
senior tag

Szaisztok!
NYY-J 5x2,5 mm2 földkábel vezethető rendesen (gond nélkül) mű II 20-as 90 fokos könyökidomban?

[ Szerkesztve ]

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#8812) Audience válasza gurabli (#8811) üzenetére


Audience
aktív tag

Behúzni nem fogod tudni ha ez a kérdés!

(#8813) gurabli válasza Audience (#8812) üzenetére


gurabli
senior tag

Egy szakaszon föld alatt megy majd KPE 20-as csőben, majd a falon MÜ-II-ben vinnénk, ott lesz pár 90 fokos kanyar a sarkoknál. Akkor erre nem jó ez a földkábel?

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#8814) lappy válasza gurabli (#8813) üzenetére


lappy
őstag

Felhasználási terület
Fix elhelyezésű energiakábel, kiváltképpen kábelcsatornában és beltéren, szabadban, vízben, földben, ha semmilyen későbbi károsodás nem várható.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#8815) gurabli válasza lappy (#8814) üzenetére


gurabli
senior tag

Köszönöm, ezt én is olvastam. De ettől nem vagyok előrébb (mint laikus).

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#8816) tyielow válasza lappy (#8808) üzenetére


tyielow
aktív tag

Hát nekem csak multiméterem van, az se volt nálam :D

YouTube: toty1ka

(#8817) lappy válasza gurabli (#8815) üzenetére


lappy
őstag

Az a kérdés kell-e mechanikai védelem pluszba?

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#8818) csemberlen válasza tyielow (#8807) üzenetére


csemberlen
őstag

Kisépületben a bejövő kábelt/vezetéket kikötni leszigetelni, és kismegszakitót felnyomni, ha nem sikerül akkor a földben lévő cucc zárlatos.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#8819) gurabli válasza lappy (#8817) üzenetére


gurabli
senior tag

A falon végképp nem ártana, nem?
Föld alatt pedig úgy vagyok vele, hogy 50 m KPE cső ára nem oszt nem szoroz, inkább abban legyen. Rá a kábeljelző szalag, 40-50 cm mély árokba és soha nem lesz vele gond (remélem).
A falon a 20 m mű II ára sem vészes.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#8820) SaGa59 válasza Chal (#8806) üzenetére


SaGa59
őstag

Ha sok kapcsolóüzemű táp van egy körön és azok az áramkimaradás után egyszerre indulnak, a kiürült kondik hirtelen megránthatják a delejt. Vegyél néhány kapcsolós elosztót és a nem használt készülékeket ezekkel áramtalanítsd. Spórolsz is vele, meg az ilyen eseteket is elkerülöd. Nálunk gyakorlatilag az összes olyan konnektorba, amiből nem folyamatosan üzemelő készülékek mennek, ilyen kapcsolós elosztó van bedugva, és mindent lekapcsolunk, amikor nem használjuk. A tvt is, pc-ket is. Egyenként nem sok a fogyasztásuk készenlétben, de sok kicsi sokra megy, plusz nekem ütött ki közeli villámcsapás olyan tv-t, ami épp nem is volt bekapcsolva, csak feszültség alatt volt.

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8821) astrojoe12


astrojoe12
tag

Szaisztok!
Gipszkarton álmennyezet felett mivel kell csinálni a leágazásokat 2,5 vezetékről 1,5-re? Wagoval lehet ugye?
És az álmennyezet felett milyen kötődobozt kell használni az mbcu vezetkekhez, amiben a wago lehet?
Köszönöm!

"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."

(#8822) bluemirage válasza astrojoe12 (#8821) üzenetére


bluemirage
őstag

Wagot rakhatsz obo A8, A11-ek kis dobozokba. Nem ez az érdekes... hanem az, hogy a kötésnek hozzáférhetőnek kell lennie. Az ilyen esetek miatt kerülendő az állmenyezet feletti kötés. Mert elég egy villámkár, vagy egyéb okból megégő, vagy meglazuló kötés és már verheted is szét a gipszkarton mennyezetet, ha egyláltalán tudod évek múlva, hogy hol a plafonra rögzített doboz. MBCU-hoz én nem a karos, hanem a Wago 2273-as sorozatú sima bedugósat használnám. De végül is mindegy, hogy melyik Wago.

A keresztmetszet váltáshoz: Amikor 1,5-el állsz le, akkor a kismegszakító azon a körön max B13... hiába 2,5-el indultál.

[ Szerkesztve ]

Meliora sunt bono inimica

(#8823) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Nemrég szóba került hogy az udvaron szeretném átkábelezni a reflektorokat illetve a 2 garázsban a ledes világításokat mert sima MT kábellel vannak csinálva, illetve eltérő keresztmetszettel. Itt lenne a legutóbbi posztom ami a garázsvilágításokkal kapcsolatos.
Van még 3 reflektor, azok egyszerűbbek mivel konnektortól megy pár méter kábel egy kötődobozig, onnan pedig Wago-val oldottam meg a elosztásokat. De ezeket is újra akarom kábelezni.

Most már akkor lefixáltam hogy H07RN-F kábelt fogok használni. Azt is kiderítettem hogy az a konnektor egy olyan áramkörhöz tartozik ami egy F&G márkájú C karakterisztikájú 16A-es biztosítékkal van biztosítva.
Elvileg ide ugye már 2.5-es kábel kellene a 16A miatt. De mivel az összfogyasztás ha minden megy akkor se éri el a 200Wattot, ezért fölösleges lenne ilyen vastag kábel.
Láttam hogy van a Tracon-nak egy ilyen fi relés adaptere ami ugye alkalmas arra hogy ne rázzon meg kint az áram ha bármi gond van. Viszont még mindig ott vagyok hogyha zárlat van akkor ha tutira akarok menni akkor kell a 2.5-es kábel.

A kérdésem az lenne hogy létezik olyasmi adapter amiben egyben van egy 10A környéki kismegszakító is és mondjuk fi relé is? És akkor bőven elegendő lenne nekem a 1.5-es kábel, könnyebb lenne elvezetni is, meg bekötni is.

Tudom hogy legjobb az lenne ha lenne mondjuk a konnektor fölött ahol jön a fővezeték egy lakás elosztó berakva, kapna egy 10A-es kismegszakítót, kapna egy fi relét, és úgy menne le a már 10A-re korlátozott kábel a konnektorhoz. De mivel ezt nem tudom már megoldani így ezt kihagyom.
Szóval tudtok esetleg mondani olyan adaptert ami segítene nekem ennek az ügynek a megoldásában? Gondolom a fenti Tracon fi relé bizonyos esetekben leoldhat ha zárlat van, de közel se tuti megoldás?

Köszönöm szépen! :R

iPhone 13 Pro Max

(#8824) astrojoe12


astrojoe12
tag

Vettem egy Lidl horonymarót, csak nem tudok dolgozni vele. 40 centiméter vágás után eltömődik a porszívó csatlakozó nyílása. Pont ott van egy csavar furat, ami egyben tartja a gépet. A kis résben elakadnak a közepes darabok és utána teljesen eltömődik porral.
[videó link] :F
Direkt van torlasz ott, vagy ez egy ordas tervezési hiba?
Valaki megnézné a maróját, hogy abban is van-e torlasz? Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."

(#8825) lappy válasza astrojoe12 (#8824) üzenetére


lappy
őstag

tervezési hiba

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#8826) tomsolo válasza jozsi252 (#8823) üzenetére


tomsolo
őstag

Nálam ez úgy van megoldva hogy az összes kültéri lámpa rá van kötve egy rádiófrekis Delight relére - amiben alapból van olvadó biztosíték. Vettem hozzá két vezeték és elem nélküli indukciós kapcsolót amivel lehet kapcsolgatni őket.

Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő

(#8827) astrojoe12 válasza lappy (#8825) üzenetére


astrojoe12
tag

Drágább gépekben nincs ott semmi akadály a porszívó csatlakozásnál?

Akkor ezt is kivágom inenn és össze fogatom másképpen a gépet.

"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."

(#8828) bluemirage válasza tomsolo (#8826) üzenetére


bluemirage
őstag

Megnéztem és ez a kinetic kapcsoló való hozzá...
Ismét egy jó példa a kinetic-re... ami az én kicsi kezem mozgási energiáját felhasználva külső energia nékül ad rádiójelet.... Imádom... :R
Vaterék csengője is sok-sok éve jól működik... ugyenilyen elven.

Nálad mióta működik? Ez idő alatt gyakori nyomkodással? Mekkora távolságon?

Meliora sunt bono inimica

(#8829) Poultier válasza astrojoe12 (#8827) üzenetére


Poultier
tag

Nekem PowerPlus maróm van, abban semmi akadály nincs.

(#8830) demars válasza astrojoe12 (#8824) üzenetére


demars
addikt

Van nekem is Lidl is maróm. Azzal sokat martam, van benne rács, holnap ránézek már rég használtam.
Régi falaknál a leeső mész réteg ha egyben maradt, az megakasztotta. Leállítottam, kiesett belőle, aztán go...
Csavarra nem emlékszem, de rá kell néznem.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#8831) RandomName


RandomName
aktív tag


Itt milyen csövet használnak AC, és DC oldalon?

Szerk.:
Amúgy erősen hibás ez a fajta kivitelezés ha a mi éghajlatunkon csinálod, mert a csőadapter elrontja az IP védettségét a kiselosztóknak, és párásodás léphet fel.
De amúgy aránylag szép.

[ Szerkesztve ]

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#8832) tomsolo válasza bluemirage (#8828) üzenetére


tomsolo
őstag

van olyan kapcsoló is hogy egyes, illetve kicsit drágábban olyan relé amit telefonon is tudsz kapcsolgatni

nálam nincsenek nagy távolságok, kapunál van egy meg a bejárati ajtónál, párosítani úgy lehet hogy megnyomod a gombot relén majd utána a kapcsolót/kat

a kapcsolóhoz nyomtattam esővédő keret, mert kb nulla védelme van, bár elég vmi fölé csak ne folyjon bele a víz

[ Szerkesztve ]

Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő

(#8833) astrojoe12 válasza demars (#8830) üzenetére


astrojoe12
tag

Köszi a válaszokat mindenkinek! :R

Szétszedtem a gépet, a csavar helyét kiköszörültem szép simára, kívül gumival tömítettem és ababilinccsel összefogtam. Azóta tökéletesen működik, már sok métert vágtam vele.
Ez egy banális tervezési hiba volt. :W

Még azt vettem észre, hogy ha visszafelé vágok vele, akkor az árokba nem tudja benyomni a port és még tisztábban dolgozik. Most egy bútorozott, lakott szobában is vágtam vele. Letakartuk a bútorokat vékony takaró fóliával, de nem is kellett volna, mert nagyon tisztán dolgozott a gép. Mondjuk a porszívó is bika erős és átalakított szűrője van. Be lett építve egy papír porzsák is a gyári szűrők elé.


[ Szerkesztve ]

"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."

(#8834) FecoGee


FecoGee
őstag

Sziasztok!

Pár hete én kérdeztem Guman sapka elmozdulásával kapcsolatosan.

A probléma a villanyszerelő elmondása szerint, hogy a fém horganyzott csőben szokott lenni műanyag cső amibe a sapka belefeszül. Sajnos nekem a horganyzott tetőcsőben nincs műanyag cső ezért nem feszül a sapka. Ezt az előző villanyszerelő úgy oldotta meg, hogy szigszalaggal körbetekerte a sapka szárát és beletuszkolta a fém csőbe. Ez nyilván ideig-óráig tartott is. Most is ezt tudtuk tenni, jobb lett a helyzet de szerintem hamar ki fogja mozogni a sapka magát megint és akkor víz jut a villanyórába.

Van esetleg ötletetek hogy lehetne ezt megoldani? Valami jó ragasztó, ragasztószalag vagy ilyesmi, ami esetleg bekenés/befújás után duzzad és elég erős ahhoz hogy a helyén tartsa a sapkát?

Megmondom őszintén hogy egy ilyen hiba miatt nem szívesen szabványosítanám a mérőhelyet hogy új csövem legyen, egyébként semmi gondom a villamos hálózattal.

Köszönöm szépen a segítséget!

(#8835) SaGa59 válasza FecoGee (#8834) üzenetére


SaGa59
őstag

Neutrális szilikon. Azért kell neutrális, mert a sima (ami ecet szagot áraszt miközben köt), megmarja a horganyzott csövet. Létezik áttetszőben, fehérben, bármelyik jó lehet, Kicsit kihúzod a sapkát a csőből, jó vastagon körbe kened szilikonnal, visszatolod, felesleget letörlöd. Én ugyanezt csináltam a hét végén, mert a sapkát tartó műanyag könyök szétnyílt, így kicsúszott belőle a sapka. A könyök kapott három awa bilincset meg egy adag szilikont, a sapka "szára meg további szilikont. A szilikon évekig rugalmas marad még a napon is. Én ragasztóként is szoktam használni bizonyos műanyagoknál, amit a normál ragasztók nem fognak meg.

[ Szerkesztve ]

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8836) FecoGee


FecoGee
őstag

Köszönöm szépen a gyors választ! A szilikonra gondoltam én is, de attól félek hogy mint ragasztó nem elég erős ahhoz, hogy a helyén tartsa a sapkát. Most alaposan körbe lett tekerve szigszalaggal, feszül rendesen mégis elkezdett kimozogni, vagyis én már látni vélem :) .

Valami olyasmi jutott még eszembe hogy mint egy pezsgősdugót valahogy oda kellene fogatni a csőhöz ami jó szorosan ott tartja, csak még nem találtam ki hogy mivel.

EON-nak írtam közben, mert a szabványosítás egy dolog, de nekem 4kW napelemem van egy fázison amit ugye már nem engednek és szaldóban is vagyok nyilván. Ha nem bővítenénk teljesítményt (1x25A van) de szabványosítanánk a mérőhelyet (új szekrény, új légkábel) akkor nekem nem tiszta hogy változatlan feltételekkel maradhat-e a napelem vagy bukom az egészet. Ha bukom annak nyilván nem örülnék. Illetve ha az alanyi jogon járó 1x32A-re bővítenék akkor mi a helyzet.

(#8837) SaGa59 válasza FecoGee (#8836) üzenetére


SaGa59
őstag

Szerintem elég erős a szilikon, főleg, ha viszonylag szűk helyen viszonylag nagy felületen fog. Rugalmasan tömít és ragaszt, vagyis elnyeli a mozgásokat. Ha le akarod szorítani, awa bilincs a csőre, alá hiltiszalag vagy hasonló, amivel leszorítod a sapkát. Azt viszont nem nagyon értem, hogy tud megmozdulni egy ilyen sapka egy függőleges cső végébe dugva. Főleg szilikonnal körbe nyomva vagy szigszalaggal beszorítva a nyakát.

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8838) FecoGee


FecoGee
őstag

A légkábelem sem túl hosszú sajnos, az a gyanúm hogy ahogy a szél rángatja a kábelt az mozgatja a sapkát is. Ha elmozdul a sapka akkor lesz egy rés a cső vége és a sapka között, oda pedig mikor nagy vihar van a szél behordja a vizet.

(#8839) sambenez válasza FecoGee (#8836) üzenetére


sambenez
addikt

Szigszalag helyett használj gorilla tape-t.

(#8840) Schatt


Schatt
csendes tag

Sziasztok!
lenne egy problémám, találkozott ilyesmivel valaki?
egy dupla váltó kapcsolóval vezérel led kiégett ( valszeg a trafó szált el ) amikor gyors megoldásként rátettem egy másik led lámpát feltünt hogy lekapcsol állapotban is halványan parázslik.
A vezetéken (multiméterrel) lekapcsolt állapotban is 80-90V van túl vagyok mindkét kapcsoló cseréjén az eredmény ugyanaz.
Vajon mi lehet a hiba? Feltételezem valahol valami áthúz gondolom a következő lépés a körődoboz.persze legjobb lenne egy villanyszerelő igaz.Az ugyanezen kapcsoló másik lámpáját még nem csekkoltam utalhat valamire ha ott is fennáll vagy nem ügyanez a feszültség?
Köszi

Üdvözlettel: Attila

(#8841) RandomName válasza Schatt (#8840) üzenetére


RandomName
aktív tag

Visszajelzős a kapcsoló?

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001

(#8842) sambenez válasza Schatt (#8840) üzenetére


sambenez
addikt

Cseréld fel a bekötésben a fázist meg a nullát.

(#8843) SaGa59 válasza Schatt (#8840) üzenetére


SaGa59
őstag

Nem kell, hogy áthúzzon. Ha nagyon kis teljesítményű a LED-es lámpa (a nagyon korai, 2-3W-os "izzóknál" volt gyakori), elég neki az a delej a halvány világításhoz, ami akkor indukálódik a kábelben, ha nem két elkülönített szálon át van hozzá vezetve a fázis meg a nulla, hanem egy három eres sodrott kábelből kivágott darabon, aminél a külső szigetelésen belül maguk a vezetékek is össze vannak sodorvaegymással. Ebből egy 3-4 méteres szakaszon már képes akkor is a LED-ek minimális fénykibocsátását lehetővé tévő áram indukálódni, ha nem zárt az áramkör. Saját tapasztalat, de ismerős villanyászok is megerősítették.

[ Szerkesztve ]

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8844) PROTRON válasza SaGa59 (#8843) üzenetére


PROTRON
addikt

Igen, erről van is fent youtube-on pár videó, rendesen végig vezetve.
Szerintem az is elegendő, ha nagyon vékony falba süllyesztett csőben vannak az MCu vezetékek, nem feltétlen kell több eres kiskábel.
Ennek egyébként előfeltétele, hogy csak az egyik szál legyen szakítva a kapcsolók által, míg a másik szál, pl a nulla rendesen be van kötve megszakítás nélkül az elosztóig.
Így van lehetőség rendesen az elektron mozgásoknak.

Elvileg ha 2 szálat szakító váltókapcsolók kerülnek be, akkor talán megoldódik.
Ha az adott váltókapcsoló pozícióból nem kell másik lámpakört is kapcsolni, akkor gyakorlatilag 2 áramkörös váltókapcsolónál(tehát amivel 2 külön folyosót kapcsolna az ember) csak összefúrásra kerül a két billentyű hogy egyszerre kapcsoljon és a nulla vezetéket ugyanúgy végig kötögetni, ahogy a fázissal teszi az ember, rendesen párhuzamosan...
Persze ehhez az is kell hogy a fázissal párhuzamosan minden kapcsolóhoz le lehessen vinni a nulla szálat is.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#8845) SaGa59 válasza PROTRON (#8844) üzenetére


SaGa59
őstag

Nálam akkor bukkant fel, mikor úgy döntöttünk, az egyik kapcsolót áttesszük az ajtó túloldalára és ehhez egy itthon talált három eres kábelből vágtam le kb öt métert, elvezettem az ajtó körül, ennek egyik szálán ment a fázis az eredeti kapcsoló dobozától az új kapcsolóig a másikon meg onnan vissza az eredeti dobozig. Azon a kb öt méteren sikerült annyi áramnak indukálódnia a kapcsoló utáni szakszon, hogy a 3,5 wattos led-ek elkezdtek nagyon halványan világítani. Nem kellett hozzá tényleges áramlás, elég, hogy az egyik vezetéken (ez tulajdonképpen úgy viselkedett, mint egy leválasztó trafó primer tekercse, a másik vezeték volt a szekunder) váltakozik a feszültség. Csak teljes sötétségben látszott és az 5 wattosak már nem is tudtak beindulni, de nem tetszett, hogy akár csak ennyi áram is folyamatosan melegítheti a vezetéket meg a led égők elektronikáját, így inkább kiiktattam.

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8846) PROTRON válasza SaGa59 (#8845) üzenetére


PROTRON
addikt

A videóban elég jól el van magyarázva, hogy az egész jelenséghez, tehát ahhoz hogy eléggé nagy mértékű legyen, jó ha a nulla vezetékezésen az elektronok tudnak mozogni előre-hátra.
Ehhez a nulla vezetékezésnek összeköttetésben kell állnia a lakás teljes hálózatán keresztül a főelosztóba beérkező nullával. Ha ezt a nulla vezetéket is leválasztod lekapcsoláskor, akkor elméletileg már nem lesz elegendő "lehetőség" a maradék vezetéken.

Nem annyira a vezeték melegítés jelenti a gondot, hanem ez is fogyasztás, egyesek azt hitték hogy "ingyen áram és fény" pedig nem, sok kicsi sokra megy alapon, ilyenkor 24 órán át folyik az enerdzsi...ami dollár.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#8847) Zolabol


Zolabol
tag

Sziasztok.

Van egy 1800W-os sütő., és egy ugyancsak 1800W-os vízforraló.
Lekapcsolt állapotban a feszültség jelen pillanatban 238V. Bekapcsolt sütőnél a feszültség leesik kB 234V-ra, rákapcsolom a vízforralót is, a feszültség visszaesik kB 229-230V-ra.
Ekkora mértékű feszültség csökkenés még elfogadható?

Köszi

(#8848) PROTRON válasza Zolabol (#8847) üzenetére


PROTRON
addikt

Sok minden beleszólhat, főként a vezeték keresztmetszetek és távolságok.
Elméletben elfogadható, de a biztos amenhez kellenek az adatok.
Fel lett újítva a mérőhely az elmúlt 5 évben és 10-es réz vezeték van a mérőórától a lakás
elosztóig?
Belül fel lett újítva a vezetékezés rézre, vagy még alu?
A falak mentén mekkora a tényleges nyomvonala a vezetéknek?
1,5-öst vagy 2,5-ös ?

Pl 20 méternyi 1,5-ös esetén, ha a mérőóra is messze van a lakáselosztótól, simán megtörténhet.

A nulla probléma esetén sokkalta nagyobbat ugrana...valamint ha rátudsz kötni régi izzó típusú körtét, azon is meglátszik hogy mekkorát villan. Ha félelmetesen villódzik, akkor érdemes megvizsgálni...ha csak kicsikét akkor nincs gond.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#8849) SaGa59 válasza PROTRON (#8848) üzenetére


SaGa59
őstag

Ezen kívül lehet olyan is, mint nálam volt a mérőhely szabványosítás és kiselosztó csere előtt. MInt kiderült, a régi kiselosztóba belépő nulla egy kb 10-15 cm hosszú másfeles(!!!] tömör rézvezeték volt a fő betáp alu vezetékétől az elosztóig, „csokival” rákötve az alura. Egy 2x20, 1x25A-es három fázisú rendszeren. Csoda, hogy nem gyulladt ki az elmúlt évtizedek alatt. Miután rendbe lett téve, a lányom meg is jegyezte, hogy mintha gyorsabban főne meg a kaja az indukciós tűzhelyen. Mondtam, hogy szimplán lehet, mert most végre kap annyi áramot, amennyire szüksége van, nem korlátozza az a vékony drót.

[ Szerkesztve ]

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#8850) Zolabol válasza PROTRON (#8848) üzenetére


Zolabol
tag

Helló.
A mérőhely régi, és alu vezeték megy a lakáselosztóig.
A ház 80% réz, a többi alu. Csere folyamatban.

A kérdéses kör paraméterei:
Lakáselosztóból 4-es mcu megy kB 17m-en, majd becsatlakozik egy másik elosztóba, ahonnan kB 8 méter 2.5-ös mcu megy tovább a dugaljba, amiben próbáltam együtt a sütőt és a vízforralót.
A második elosztóból a fázis wagon, nulla és vedőföld sinről megy tovább.
A kört 16A-es C kismegszakítót biztosítja.
(igazság szerint a második elosztóból 2 dugaljba csatlakozok külön vezetékezve, egyik csak sütő, másik vizforralo, kvfőző..)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.