- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomsolo
addikt
válasz
csemberlen #8748 üzenetére
de én nem arra válaszoltam, hanem @jozsi252-nek
-
SaGa59
őstag
válasz
csubuka #8745 üzenetére
Köszi, igen egy fázis.
A szomszédban két ház is jóval magasabb, mint a miénk, ennek a legmagasabb pontja (kémény) sincs feljebb mint kb 8 m.
Ettől még az előtét biztit odateszem, nehogy egy esetleges túlfesz levezetésnél annak hiánya miatt túlhevüljön a 6mm2-es kábel a PEN bekötési pontig. Az úgy kb 10 méter kábelhosszon a szekrényig, ahová ez kerülni fog és közben van a mérőóra szekrény is. -
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #8607 üzenetére
Eon/MVM területen ugyanez:
- Klíma beszerelve, adatlap, szerelői tanúsítvány kézben, klíma három éve működik.
- E-onnal is leszerződött villanyszerelő (ez lehet haver is, a lényeg, hogy az e-on elfogadja, mint regisztrált szerelőt, van hozzá megfelelő kódszáma) kap egy megbízást tőlem, hogy intézheti a dolgot az e-onnal.
- beadja az e-on felé az igényt (nálam 2x 5A bővítés plusz 16A H tarifa kiépítés).
- E-on valamikor (három hónap, egyszer küldtek 5 rugó kötbért közben) küld MGT-t, ezt aláírva vissza kell jutatani hozzájuk megadott időn belül.
- néhány hét múlva jelzik, hogy ezzel be kell menni az MVM-hez is, kötni egy új kereskedői szerződést a H tarifára, ennek másolatát elküldeni az e-onnak, mert addig nem folytatják a folyamatot.
- e-onnál befizetni az MGT-ben megadott összeget a bővítésre
- szerződött szerelő kijön, kiépíti az új, két mérőhelyes szekrényt, szigorúan az utcáról is látható helyre, oda, ahol az e-on majd a legkönnyebben be tudja kötni a méretlen fővezetéket. Ez légkábel, így új átfeszítési pontot is ki kell alakítani.
- kiépíti az új mért fővezetékeket (3 fázis a lakásnak, egy fázis a H tarifának. Biztos ami biztos alapon, ez utóbbit is 5 eres vezetékkel, hátha később bővíteni kell majd újabb hőszivattyúk miatt.)
- kiépíti és beköti a védőföldet
- jelzi a plombabontást az e-on felé
- Áthelyezi a méretlen fővezetéket az új mérőóraszekrényhez. Ez majd cserélve lesz, mert toldott, illetve az amper bővítés és H tarifa miatt vastagabb kell majd.
- kiszereli a mérőórát a régi helyéről, átszereli az újba. Beköti a régi főbiztosítékokkal együtt.
- kicseréli a régi elosztószekrényt, beépít egy újat, Fi relével és egyebekkel.
- áram alá helyezi a lakást, örül, hogy a Fi relé nem old le, vagyis a lakáson belül jó a kábelezés.
- nem plombál, az a majd később kiérkező e-on szerelők dolga lesz.
- e-on szerelők egy óvatlan pillanatban telefonálnak, holnap jönnek.
- gyorsan átkötöm a klímát a normál tápról az új H tarifa kábelre, aznap már nem működik. Szerencsére nincs rá szükség.
- kijönnek, kicserélik a légkábelt az új mérőóra szekrényig (öntartó, nincs hozzá acélsodrony, külön szigetelt N vezeték is van a kötegben, kérésemre ügyelnek rá, hogy ne feküdjön fel a T kábeltv kábelére, mint a korábbi példány), bekötik, beszerelik a H tarifa mérőórát, kicserélik a fő biztosítókat a 3 fázisú körön a leszerződött bővítés szerint, leplombálják az egészet (külön az órákat, külön a fő biztosítékokat), távoznak.Megkérdeztem, meg akarják-e nézni a H tartifa bekötés szabályosságát, de nem, látják, hogy elindult a fogyasztás, mikor elmentem bekapcsolni, elhiszik, hogy az van rákötve.
Az egész tartott július végétől február közepéig, ebben 6 hónap az e-on ügyintézők sara. A szerelő két nap alatt végzett, az e-onos szerelők meg fél óra alatt. Fő problémám, hogy emiatt lemaradtam a napelem telepítésről, ugyanis az e-on két folyamodványt nem fogad be egyszerre. Vagy a bővítés/h tarifa/vezérelt tarifa kiépítés, vagy a napelem beadvány. Bármelyiken képesek fél évet ülni. -
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #8742 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor ilyen célra nem kell kétcsavaros fővezetéki sorkapocs pl?
Jogi oldalról azt végülis sehol sem kötelező használni az első fogyasztói elosztó után nem?#8741SaGa59: A szüleimnél lett hivatalos villámhárító terv, kockázatelemzés stb.
10m magas a tetőgerinc (a probléma itt van, mert ilyenre kötelező már az OTSZ szerint is, legalábbis új építésnél tuti), sima külvárosi beépítettség, Budapest. Van a tetőn vilámhárító LPS IV szintű.OBO V50-3+NPE (ennek a PEN-re köthető olcsóbb verziója a V50-3-280, persze a tervező tutira ment pont nem érdekelte, hogy nálunk amúgy simán a PEN pont hozzáférhető lett volna
, nem csak ezt a 20k-t égette el nekünk persze.) 63-amperig nem kell előtét biztosítás azt is említette.
Persze ez nem túl tudományos, tekintve lehet, hogy nálad épp valamiért más kockázatok adódnak, de iránymutatónak a semminél több
-
tomsolo
addikt
válasz
csemberlen #8742 üzenetére
aztán miért?
-
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #8740 üzenetére
Értem, köszi. Ilyen kockázatértékelésem nincs. Villámhárítóm se. Családiházas övezet, az említett villámcsapás úgy 300 méterre csapott le anno, a környéket (vagy csak a közelében lévő benzinkutat vagy a műhelyt?) ellátó nagyfesz trafó oszlopába. A biztiket lecsapta az egyik fázison, mag néhány épp működő készülékben, de nem volt áramkimaradás. Kb 10.-12 éve, azóta nem volt hasonló. A klímát azóta a vihar közeledtével mindig áramtalanítjuk (lecsapjuk a 16-os kismegszakítóját), csak mióta felszerelték a H tarifás órát, most csak annak a kismegszakítója van előtte és így az óra is leáll. Meg Fi relé mindenképp kell elé, így ha úgyis foglalkozni kell vele, beteszek egy túlfesz levezetőt is.
Ha jól értem, jobban járok a nagyobb értékűvel, mert amíg azt el nem éri a löket által generált áram értéke, addig azt levezeti, de önmaga nem megy tönkre, ha átlépi, akkor kell cserélni benne a betétet. Az a párezer Ft plusz költség megérhet ennyi "túlbiztosítást". Jól értem? Cserélhető betétet érdemes venni hozzá egyből? Van bennük olyan alkatrész, ami sok éves állásban tönkre mehet (elko)? -
PROTRON
addikt
A villámvédelmi kockázatértékelés tudja megmondani hogy mekkora paraméterű kell oda.
A túlfeszen szereplő kA értékig véd, afelett nem véd, tehát ha nagyobb érték jön, akkor ő is tönkremegy és nem védte meg a védendő eszközt, tehát az is tönkremehet.
Csak addig véd, ameddig a hibajelenség értéke alacsonyabb mint a túlfesz levezető értéke. Afelett olyan mint ha ott sem lenne....nyilván sarkítok, akkor is tompít, de nem garantált a védelem. -
SaGa59
őstag
Sziasztok!
Szeretnék a H tarifára kötött klímánk elé egy túlfesz levezetőt és egy fi relét kötni. A túlfesz levezetőt azért, mert néhány éve egy közeli villámcsapás kicsinálta az akkori klímát. Szerencsére megtaláltam benne azt a kb 400 Ft értékű egyenirányító modult ami kifingott a túlfesztől, de benne volt az esély, hogy az egészet kell cserélni, mert az egyébként igen gyakorlott klímás barátom sem tudta megtalálni, csak komplett panelt cserélt volna, de azt meg már nem lehetett kapni sehol és ha nem vagyok olyan makacs, benézett volna egy teljes csere. Szóval szeretném az ilyet inkább elkerülni.
A kérdésem: nézegetem a Legrand cuccokat. Találtam T1+T2 túlfesz levezetőt, két félét. Az egyiknél a fázis ág 8, a nulla 16kA-es, az utóbbi nem cserélhető. A másik típusnál ugyanezek 12,5 és 25kA. A Fi relé amit kinéztem 10kA átütési szilárdságú. A kismegszakítóm 4500kA-es.
Tudtommal, bár a villanyóra szekrényben van egy 16A C kismegszakító (átütési szilárdság 6kA), utána mindenképp érdemes betenni még 16A C kismegszakítót (olvadó betétet nem szeretnék), ezután kerül be a túlfesz levezető majd jöhet a Fi relé és talán még egy 16A C kismegszakító, bár az utóbbit ebben az esetben kissé túllövésnek érzem, mert ezek mind ugyanabba a szekrénybe kerülnek, másfél méterre a klímától.
A kérdésem a kA értékekről szól. Ha az első bizti 6kA, a második 4,5kA (ilyenem van pár darab Legrand, a lecserélt régi elosztószekrényben, amit erre akarok felhasználni), a Fi relé 10kA (25A 30mA), a második után beépítendő túlfesz levezető elég ha 8-as, vagy legyen inkább 12,5-es? Esetleg második biztinek is vegyek egy 6kA-eset?
Mi a jó, ha a túlfesz levezető kisebb átütési szilárdságú, mint az utána lévő Fi relé, úgyis ennek kell a levesbe mennie, ha gond van, vagy jobb, ha minél nagyobb?
Vagy csak túlgondolom az egészet?
Még egy kérdés: a szabványosításnál a villanyszerelő OMU System kismegszakítókat és Fi relét használt az új elosztószekrényben. Mennyire megbízhatóak ezek? A Fi relé működik, sikerült ügyesen ráfognom egy hosszabbító áthelyezése közben a földre és az egyik fázisra egyszerre, a Fi relé tette a dolgát, csak abból jöttem rá, mellé nyúltam, hogy kialudt az összes lámpa, áramütést nem éreztem. -
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #8736 üzenetére
Köszönöm szépen! Értem. Valóban mondjuk azért ezek zsebbenyúlósabb termékeknek néznek ki
De alapetően wago nem használható esetenként? Mondjuk nálunk van a kisház, ami már bőven a villanyóra utáni első elosztó után van. De ott van még 1 elosztó, pince+ földszinthez. Ott pl 2 ÁVK felé kéne a fázisokat szétosztani. Tömör vezető van. Oda lehet, hogy egy 3x3-as wago mehet nem? A nullákat persze a nulla sínról el tudom osztani, majd minden fí relé után kerülhet egy újabb kalapsínre való minisín vagy fővezetéki sorkapocs.
-
tomsolo
addikt
válasz
jozsi252 #8734 üzenetére
Szia, a Traconnak van ilyen Wago szerű cucca, amivel T alakban tudsz szétosztani,
Létezik belőle 2 eres is.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Még egy olyan kíváncsiskodás merúlt fel bennem, hogy Nulla meg föld sínnek miért simán csavaros megoldásokat használnak, - ráadásul olyanokat amikor a csavar közvetlenül szorul neki a vezetőnek - hogyha elvileg a wago rugós megoldása jobb (nem tudja elnyírni a vezetőt stb.)? Vagy végülis dönthetne úgy az ember, hogy magának épít ilyen sugós sorkapocs elemekből nulla sínt mondjuk?
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Tavaly kértem azzal kapcsolatosan segítséget hogy a teraszról megy egy MT kábel egy mozgásérzékelőbe, majd onnan 2 ledes armatúrába és hogy kültérre milyen kábelt vegyek ami bírja az időjárás viszontagságait. Raktam be egy fotót a kötődobozról ami a mozgásérzékelő után van hogy évek óta hibátlanul működik a világítás és hogy jó-e így szerintetek.
Sajnos több hibát is találtatok amit most szeretnék kiküszöbölni.Egyik az az volt hogy különböző keresztmetszetű kábeleket használtam, volt 0.75-ös meg 1.5-es is. De mondtátok hogy érdemes mindenképp ugyanolyat használni mindenhova. Azért vettem 0.75-ös kábelt mert csupán néhány 10W fogyasztásról volt szó semmi többről, de akkor fogok venni 1.5-es kábelt.
Másik az az volt hogy sodrott vezetékre érvéget raktam és ezt dugtam be a Wago-ba, szereléskor akkor nem fogok érvéghüvelyt használni.
Harmadik probléma az volt hogy kesze kusza volt a Wago-k elrendezése, keresztülmentek a kábelek egymáson, ezt is ki fogom küszöbölni. Erről a posztról van szó amúgy. [link]
A fenti dolgokat mindenképp ki fogom javítani és egyikőtők által ajánlott gumikábelt fogom kültérre használni. A terasz meg az egyik garázs között van kb 10 méter távolság, most egy dróthuzal van kifeszítve és ezen van rajta az MT kábel. Ide akarok venni egy védőcsövet vagy gégecsövet és abba fogom a gumikábelt belehúzni hogy az időjárás közvetlenül ne rongálja.
Mivel nem vagyok villanyszerelő, nem fogok tudni korrekt szakszerű ábrát csinálni a jelenlegi bekötésekről, viszont gyorsan Paint-ben összedobtam egy képet a bekötésekről hogy jelenleg hogy van megcsinálva, és hogy szerintetek jó lesz-e így vagy kell-e bármit módosítanom a bekötéseken?
Képként nem merem berakni csak linkként mert nem akarom a topicot leégetni ezzel a képpel.[kép]
De ide le is írom hogy pontosan miről van szó. A teraszon van egy konnektor, onnan megy a kábel a mozgásérzékelőbe. A képen a kis narancs kockák a Wagokat jelölik. Amiben 3db Wago van azt használom kötődoboznak, és a kötődoboz illetve mozgásérzékelő között van egy 3 eres kábel.
Ahogy a képen látszik jön a 3 eres kábel a mozgásérzékelőbe (1 wago) a konnektor felől. Fázis a fázishoz megy, a nulla össze van kötve egy dupla érvéggel azzal a nullával ami a kötődoboz felől jön, így van bedugva a mozgásérzékelőbe, a földelés egy wago-ba van beledugva ami megy tovább a kötődoboz fele ahogy a kapcsolt fázis is azon a kábelen ami a mozgásérzékelő és kötődoboz között van.
És akkor a Wagokba belemennek a kábelek a ledes világítások felől. A jobb oldali világításnak csak fázis van meg nulla gondolom a kettős szigetelés miatt.Tudom hogy nagyon gagyi és szar ahogy megcsináltam a képet, de szerintetek ha a fenti dolgokat kijavítom akkor így már biztonságosnak mondható a garázs világítása? Vagy a kábelek bekötését máshogy kellene megcsinálni?
-
Hulk24
senior tag
Sziasztok!
A légvezetékes házaknál a fém villanyvezeték tartó oszlopon a tetején van egy kupak az eső ellen.
Annak mi a neve? Hogy lehet rákeresni?
Köszönöm. -
csubuka
addikt
válasz
RandomName #8730 üzenetére
Az a baj, hogy közben ez már vissza lett javítva, sajnos ez amúgy nem jutott eszembe, az újabb 12 modullal bővítés
-
RandomName
senior tag
válasz
csubuka #8729 üzenetére
Elég sok ott a hely, és már úgy is bántva van a hőszigetelés.
Nem gondolkodtál azon, hogy az 1x12-es PVT-t lecseréled egy 2x12-re?
Maradna helyed a későbbi bővítésre, és elférnének a sorkapcsok is több módon. Felrakhatnád a második sorra is, vagy akár a két sor közé felfúrt extra kalapsínre is.... -
csubuka
addikt
válasz
PROTRON #8728 üzenetére
Köszönöm szépen!
Alapvetően ez a fí-relé nem a "túlfeszültség levezetős" villanyóra alatti 12 modulosban lesz. Ott csak kismegszakítók, meg a túlfesz levezető lesznek. De abszolút igazad van, ott már mindenképpen vágni kell. De amúgy a többi helyen (kisház pince+felső rész, nagyház pince+ felső rész, 1-1 darab 2 darab 3x12-es elosztó, immár ott fí-relékkel) sem úszom meg a 12 modulos sorolósín nyiszálást, ahogy kinéz, jogos...
Van amúgy a Resi9 alján hely a sorolósínnek ahogy kinéz:
Az az igazság, hogy olyan 3 ezerrel olcsóbban tudom a Resi9 fí relét hozni, mint a Schrack-ot
Szóval végülis az is lehet, hogy az első Schrack kismegszíkítóba még vezetékkel kötök át és onnan indul a sorolósín...
Az OBO túlfeszültség levezető és a Schrack kismegszakítók sorolósínes házasításánál meg így-is-úgy-is a remény lesz a fő segéderő, más opció nincs
Sorolósínnél vicces, hogy vannak helyek ahol sín maga van, csak véglezáró nincs, gondolom sokan átugorják ezt és nem raknak véglezárót
Innen lesz majd a fí-relé száműzve (egy fí-relé látta el a kisházat és a nagyot), és 1-1 3f kismegszakító lesz a kisház-nagyház főelosztók felé induló kábelekhez, valamint a túlfeszültség védelem. Majd jópár új fí relé már a távolabbi kiselosztókba kerül.
*Új kábel már behúzva, ami majd a kisház külön bekötését biztosítja... gyakorlatilag az a pincében később már toldható OBO doboz és benne wago-k megoldással nem? Csak ebben az első fogyasztói elosztóban kötelező fővezetéki sorkapcsokkal dolgozni nem kb?
Fentebb távlatibb kép, épphogy be fog férni a 12 modulba ami minimum kell.
A fővezetéki sorkapocs marad, mert csak így lehetett a bitang földeket összekötögetni, 16mm2-es csodákat (2 modulos volt a mestereknél anno, cserélni kell kisebbre). Kell majd egy N sorkapocs is persze, a földeket egy vékonyabbra költöztetve helyet felszabadítani.
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka #8724 üzenetére
3D-s képen kell megnézni hgoy tényleg van-e villás soroló sínhez kialakítás.
De akkor már érdemes azonos szériából venni a kmsz-eket is, mert különben magassági/mélységi eltérés lehet.
1 pólust így is le kell majd vágnod a nulla miatt, mert feltételezem nem 4 pólusú sorolósínt veszel.
Nem úgy volt hogy 1 db sorkapcsot mindenképp befogsz rakni? Akkor már jobb ha levágod a másik 2 modulnyi részt is szerintem. -
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #8723 üzenetére
Igen, a DL1-et megvette még korábban a Daniella-t tulajdonló cég, egy időben úgy volt hogy teljesen egyesülnek, de végül egyelőre maradt a két külön cég, külön beszerezési forrásokkal, így nekünk pl céges szinten eltérőek a %-os kedvezményeink.
Meg ha egyiknél lévő contaktunknál rákérdezünk valamilyen alkatrész elérhetőségére, mindig meg kell külön néznem a másik boltot is.A DL1 amennyire tudom csak cégekkel áll szóba, Daniellánál nem tudom hogy van ez, mert csak cégen keresztül vásárolok (jó az a céges kedvezmény).
-
csubuka
addikt
Köszönöm!
Ahogy látom alternatív megoldás, hogy nincs levágva, viszont szigetelést húz az ember a nem használt csapokra.
https://kujbuselektroshop.hu/TRACON-TFSSCOV-Szigetelo-vedoburkolat-sorolosinek
Mondjuk ez kevésbé tűnik biztonságosnak, de jövőbeli bővítés végett célszerű lehet. Úgysem hiszem, hogy bárki nyulkálna a dobozba úgy hogy a bejövő kábel feszültség alatt van (remélhetőleg). De aki olyat csinál az vagy nagyon biztos a dolgában vagy semennyire és nem a szigetelőkupakos sorolósín miatt lesz életbeszélyben vagy sem.
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen!
Ezt valóban nem találtam meg. Érdekes... mondjuk 3 fázis miatt elég vezeték dzsungelt okozna ez talán a sorolósín kulturáltabb.
#8722 PROTRON: Köszönöm, ez valóban nem olcsó és jobb lehet akkor a sorolósín már.
Végeredményben akkor a villás fésűs sín fő előnye, hogy alatta a kengyelbe még lehet vezetéket kötni simán, míg a tűs/fogasnál csak speci elemmel?
Viszont a tűs/fogas bárhol használható (pl Resi9 fí relén nincs villás sín lehetőség ha jól látom), hiszen simán a kengyelbe foglal helyet a tüskéje?
A sínből ha 12 modulosat vesz az ember akkor le lehet vágni házilag felteszem, csak kell rá venni végdugót nemde?
*Tévedtem, az alul kettős csatlakozás gondolom a villás fésűs sínt jelenti a Resi9nél
-
PROTRON
addikt
Naja, a DL1 budapesti bolt logisztikai központjában van is 3 db belőle br. 3300-ért / db.
[link]
Ezzel a gyári megoldással nem kell sorolósín, csak nem biztos hogy kiszolgálják cég nélkül.
Másutt mindenhol 2-3 hét mire megérkezik.A fentebb általam javasolt sorolósínnel 1 gond még azért akad, ha eltérő gyártmányok vannak, nem biztos hogy ugyanoda esik a sorolósín bekötési pontja és vagy csálén áll, vagy nem lehet bekötni egyáltalán. :S
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #8716 üzenetére
Köszönöm a választ!
A gyári katalógusban ilyen nem szerepel az OBO v50-nél. Pl. FInder relé foglalatnál láttam már ilyen megengedést mind sodrott, mind tömör vezetőnél. Kicsit random ez...
De így gondolom ez a nem megengedést jelenti leginkább és ha ellenjavallt, akkor valami más megoldás kell.
#8717 lappy: Nincs ilyen direkte ajánlás az OBOs leírásokban, elsőre nem láttam. Videók alapján leginkább 5 db fővezetéki sorkapoccsal oldják ezt meg. Na azzal nem fogom, tekintve, hogy nincs 5 modulnyi extra hely. Mind a kisház felé menő, mind a nagyházhoz menő kábelt azért le szeretném tudni kapcsolni külön kismegszakítóval és azok megesznek már 6 modult magukban (persze a kábel túlsó vége is azonnal kismegszíkítós elpsztókba érkezik amúgy....).
Lehet, hogy a 6mm2-et befogadni tudó WAGO-kkal is ellennék. A 16mm2-es földnek meg úgyis van amúgy fővezetéki sorkapcsa, az az 1 modulnyi szélesség okés.
#8718 PROTRON:
Köszönöm szépen az extra részleteket és az újabb tippeket!Azt hiszem, hogy sodrott vezetékek vannak ott, megnézem, hogy hogy működik ez az iker érvéghüvely.
De ha jól látom, akkor fésűs a soroló megoldása mind az OBO túlfeszvédőnek, mind a mellé kerülő Schrack kismegszakítónak.
Mondjuk ilyen sorolósínt még nem használtunk a házban korábban, de mindennek eljöhet az ideje
-
RandomName
senior tag
válasz
RandomName #8707 üzenetére
Erre a motoros sztorira nincs valakinek ötlete?
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka #8715 üzenetére
Ha érvéghüvelyezett vezetéket írtál volna, akkor rávágom hogy iker-érvéghüvellyel, egybe fogva a bejövő és elmenő vezetéket persze hogy mehet.
Tömörnél nagyon sok a szakszerűtlen, elnézett vezeték bekötés, ami idővel melegedést, fellazulást okozhat.
Én nem tenném.
Ilyenkor még azt lehet, hogy beraksz villás fésűs sorolósínt, ha maga a túlfesz és a kmsz-ek típusa is olyan, hogy a "kengyel" melletti szögletes résen át közvetlenül a csavarfej alá betudod dugni a villát.
Nem "fogas" hanem "villás" fésűs sín a jó ilyenkor, az megy tovább a többi kmsz-hez.
Ha jobb oldalon van a nulla, akkor értelemszerűen balra fogod sorolni a sínt és jobb szélre kerül a túlfesz.
Ha nem ér el addig a vezeték, akkor becsukod a szemed és oda kötöd ahova tudod.Amúgy kapni olyan + bekötő elemet, amit be lehet rakni a fogas fésűs sín alá, hogy ugyanabba a kengyelbe kerüljön mint a sorolosín, ha nem lehet villással bekötni mert olyan az egységek típusa
-vezeték bekötő kapocs -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Szabályos volna wago-mentesen a T1+T2 túlfesz levezetőbe a leágazást úgy készíteni, hogy két tömör vezeték menne egy leszorítójához? Sajnos nem nagyon lesz hely fővezetéki sorkapcsoknak ilyen nagy mennyiségben, mert 12 modulban lesz 2x3 fázisú kismegszíkító meg a 4 modulnyi T1+T2....
Móriczka-rajt szintű példa a nullára:
-
kelna91
senior tag
válasz
PROTRON #8712 üzenetére
Jaj, ezt a fázis-nulla összekötést tényleg elírtam, bocsi.
A villanyóránál már van zöld-sárga vezeték, ennyit tudok biztosan. Nem tudok jobban benézni, mert úgy le van plombázva, mintha aranyból lenne. Az óra amúgy a lakáson kívül van. Ez egy öreg ház, de a villamos hálózatot pár éve teljesen felújították, és akkor kivitték az órákat is minden lakásból. Gondolom, hogy a földelés rendesen meg van csinálva. És akkor a nálam lévő benti összekötés szakszerűtlen?
Köszönöm egyébként ezt a részletes gondolatmenetet, sokat tanulok most is. -
PROTRON
addikt
válasz
kelna91 #8711 üzenetére
Haladunk, fentebb a Fi relé előtt "fázis-nulla" összekötést írtál, azért a másik kollega csak átlátta hogy "nulla-föld" összekötést akartál írni.
Nu a kérdés még hogy a lépcsőházi elágazás irányából jön-e külön zöld-sárgavagy pedig piros színű vezeték?
Mert ha csak fekete meg nulla jön és 2 vagy 4 db összesen akkor itt a válasz:
A lakásokat megelőzően, a közös hálózat un. PEN vezetős, a főelosztótól indulóan az emeletekre nincs behúzva külön földelő vezető. Csak egy db 4. vezető, ami egyben nulla és földelő. A főelosztónál ez a vezető elvileg le van földelve szondával (de sok helyen ezt elspórolták).Ilyenkor a lakásokban kell elágaztatni a nulla és a földelő vezetékeket, hogy a Fi relé csak a nullát figyelje, míg a dugaljnál lévő földelő vezető ugye megkerüli a Fi relét és közvetlenül csatlakozik az elágazáshoz.
Így ha a Fi relé utáni vezetékek közül összeérinted akár a fázist a földdel, vagy a nullát a földdel, akkor amint fentebb írtuk a visszafolyó áram nem a Fi relé-n keresztül fog folyni, hanem a földelő vezetéken keresztül megkerüli azt és egyből belemegy a megelőző csomópontba.
Mivel kiesik az egyensúlyi állapotból a Fi relé, így biztonsági alapon levág.Ha ilyenkor ez a bejövő PEN vezető megsérül és megszűnik az összeköttetés a főelosztóban lévő földelés és a PEN kapocs között (mert pl vizesek egyik emeleten csak ezt az 1 vezetőt elvágják), de a fázisok sértetlenek és továbbra is jön a fázis, akkor emiatt hogy a lakásban van elágaztatva a földelő vezető, így az is feszültség alá kerül. Így a mosógép dobja is fesz alá kerülhet.
Elméletileg ilyenkor az EPH-ba bekötött gázcső segít levezetni, de nem mindenhol elég.Ezért veszélyes, a PEN kötés hiba, akár a saját elosztóban, akár a lakást ellátó leágazó vezetéken, akár a föelosztótól az emeletekre induló fővezetéken keletkezik ebben a vezetékben hiba.
Ha már fel van újítva a közösségi hálózat és van közös földelő vezető, akkor épp ezért tilos a lakások elosztóiban összekötni a nullát a földdel, ilyen esetben a bent felejtett összekötést ki kell iktatni.
Ha 5 vezetős fővezeték hálózaton elvágják véletlen a nullát, semmi gond, hisz a lakás elosztóban nincs összekötve a földeléssel. Ha elvágják a földelést, akkor is kisebb a probléma, hisz sehol sincs összekötve fesz alatt álló vezetővel és ha még is ilyenkor történik hiba a dugaljban, akkor a Fi relének le kéne vágnia, hisz valahol csak össze van kötve valamilyen vas csővel, ami a falba vezeti a feszt. -
kelna91
senior tag
válasz
PROTRON #8710 üzenetére
Köszönöm, most már kezdem jobban érteni.
Viszont az nem világos még mindig, hogy ha a kapcsolódobozban, ahol a fi relé is van, össze van kötve a nulla és a védőföld, akkor miért folyik áram, ha néhány méterrel arrébb a bojler előtt rövidre zárom megint a földet és a nullát. Arról van szó, hogy a nulláról itt is-ott is folyik áram a föld felé, ahol csak össze vannak kötve? Hm, asszem kezdem megérteni.
Ilyen a relé, és igen, le volt kapcsolva az óra előtti megszakító. És társasházi lakás, valóban. -
PROTRON
addikt
válasz
RandomName #8708 üzenetére
De Ő azt írta, hogy a mérőóránál nyomta le a lakás fő kismegszakítóját.
Vagy félreolvastam?
Ez alapján:
"mindig lekapcsolom a fő megszakítót a villanyóránál. Most is így tettem, szóval biztosan nem volt villany az egész lakásban"Ettől függetlenül a te leírásod is ugyanezt mondja, amennyiben társasházi lakásról van szó.
Mert igazából mind1 hogy csak a legutolsó kmsz lett levágva, vagy a folyosói elágazásnál lévő mérőnél.
Mert attól még az emeleten a másik lakás nullája fesz alatt van a csomópontig, tehát valamekkora fesz lesz a lakás nulla vezetékén is, amit ugye a kábel elvágáskor összezárt a földeléssel.
Persze ehhez a FI relének is erre a minimális zavarra érzékenynek kell lennie.#8703 kelna91
Tényleg Fi relé típusa? "A" típusú, vagy "AC"?
Persze minden Fi relé amiket használunk AC 230V-os, ezt nem szabad összekeverni, mert lehet kapni DC-re szánt Fi reléket is. -
RandomName
senior tag
válasz
kelna91 #8703 üzenetére
Ennek így kell működnie abban az esetben, ha az épület üzemel, és te csak a boyler kismegszakítóját húztad le.
A FI-t úgy gondold el, mint egy kétkarú mérleget. Amennyi áram a fázison folyik, annyi folyik a nullán is, és a mérleg egyensúlyban van, ez a normál üzemállapot.
Ha te összezárod a nullát, és a földet, akkor azon a ponton a földelés irányába is elkezd folyni az áram fele, azaz a mérleg nem lesz egyensúlyban (lekapcsol a FI).Az a nulla-védőföld összekötés szerintem a nullázási pontod lesz, ha kint van a mérő környékén. És igen, azt ott direkt kötik össze.
-
RandomName
senior tag
Sziasztok.
Kellene egy kis segítség.
Adott egy EVIG 1 VZE 90 E2 villanymotor.
2200W és 2720-at forog.
A benne lévő papír alapján üzemi kondenzátoros, de állítólag évekig nyomógombbal start kondival használták.
Most ez alapján raktam rá 2*50μF-et párhuzamosan kötve. Bár nem 110, csak 100, de kb 10 perc terhelés után melegszik a motor.Alapban nem láttam a bekötést, mert a gondos gazda szétbarmolta. A két régi kondenzátoron nincs olvasható felirat, lövésem sincs, hogy mekkora lehetett.
Mi lehet a hiba?
Annyira nem vagyok a motorokban jártas, hogy valami szörnyű.Illetve ha visszaalakítjuk start kondisra, akkor a fenti link szerinti 2μF/100W alapon mehet rá a kondenzátor?
Ami azért piszkálja a fantáziám, hogy mi lehetett az oka, a start kondenzátoros használatnak egy belső matrica szerint üzemi kondenzátorosnak tűnő motornál?
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka #8704 üzenetére
Például:
A védendő hálózat betáplálási pontjára, a hálózattal párhuzamosan, tehát a betáp végén lévő "főkapcsoló" vagy "főbiztosító" mellé.
De azért sokszor van hogy a főkapcsoló után kerül saját leágazásra, ugyanúgy védi a vele párhuzamos hálózatot, csak biztonságosabb mert a főkapcsolóval ezt is áramtalanítod. -
PROTRON
addikt
válasz
kelna91 #8703 üzenetére
A Fi reléd alapvetően jól működött.
Mivel nem csináltál teljes leválasztást, nem választottad le a nullát is hanem cska a fázis szakítottad meg a kismegszakítóval, ezért a nullán volt valamennyi potenciál különbség a betáplálási sorkapocs irányából, amit a föld-el rövidre zártál, ezt érzékelte a Fi reléd.
Alapvetően a Fi relé legrégebbi tesztelési módja feszültség alatt hogy egy szigetelt(!) vezetékkel a nulla-földet zárják rövidre a dugaljnál, nem a fázissal tesztelnek."A nulla a fázissal össze van kötve az elosztódobozban"
Erről megtennéd hogy felraksz egy fotót? I dont think it means, what you think it means...mármint a helyzet nem biztos hogy úgy néz ki mint gondolod. -
kelna91
senior tag
Sziasztok!
Nem rég kötöttem be az új bojlert, és belefutottam egy anomáliába, amire szeretnék választ találni. Mivel nem vagyok szaki, mikor villanyt szerelek, mindig lekapcsolom a fő megszakítót a villanyóránál. Most is így tettem, szóval biztosan nem volt villany az egész lakásban. De azért a fázisra rámértem a fáziskeresővel is, hátha maradt valami kóboráram.
Ezután oldalcsípővel levágtam egy darabot a falból kiálló 3 erű vezetékből, mert meg kellett rövidíteni. Ebben a pillanatban a fí relé levágódott. Mondom, mi a f...ene?!
Kóboráram, tudtam!
(Mindeközben tovább sípolt a szünetmentes a szomszéd szobában, jelezve, hogy amúgy továbbra sincs áram.)
Na itt nekiálltam tesztelni. Megnéztem a fázist, a nullát, a földet, egyiknél sem jelzett a fázisceruza. De mivel az oldalcsípő mégiscsak rövidre zárt valamit, elkezdtem a csavarhúzó hegyével párosával tesztelni az ereket, közben hallgatva a fí relé védelmező csattanását. A fázis semelyikkel sem csapta le, viszont a föld-nulla rövidre zárásával következetesen oldott a relé. Még a szünetmentest is kihúztam, hátha onnan kóborol vissza az áram, de nem.Szóval, van valakinek tippje, hogy mi történt? A nulla a fázissal össze van kötve az elosztódobozban, ami engem először meglepett, de azóta két villanyszerelőtől hallottam, hogy ez így normális. A fí relé beszerelésekor új doboz lett kialakítva, és nekem elég szakszerűnek tűnik a munka. (És rohadt sokat fizettem érte.) Egyebet nem tudok mondani.
(A bojlert amúgy bekötöttem, azóta is jól működik.) -
FecoGee
őstag
válasz
bluemirage #8697 üzenetére
Köszi! Gondoltam, hogy elvágtad az alsó részét. Az, hogy a felső leszedhető az tiszta sor, az alsó részére voltam kíváncsi.
Köszi a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest