Hirdetés
- Newton harmadik törvénye
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambanő háza tája
- Mindent a StreamSharkról!
- Szólánc.
- ID&Trust létezik vagy csak álcég?
- MárkaLánc
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
válasz Kolondrum #62 üzenetére
Hogy mit takar az az ajánlat? Küldd át, megnézem és véleményezem, segítek értelmezni is. Látatlanban elég nehéz lenne az ajánlatról bármit is mondani. Hogy hogyan kellene kialakítani egy túlfesz védelmet, arról tudok mondani pár szót.
Új, 1 lakásos családi ház, 3x16A esetén az alap túlfesz védelem kialakítása legtöbb esetben megoldható az ajánlott ár felébő. Ha új földszonda is kell, akkor az még megdobja az árat. Ha az ÉV relé is benne van az árban, akkor akár lehet reális is az az 120K.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Kolondrum #3466 üzenetére
Megfelelő minőségű kismegszakító, különösen egy új nem cicereg, nem zümmög stb...
@Kaszaking és n0rbert0
Nem sovány a 4,5 kA a B16-os Resi9-nél? (R9F04116)6 kA környékit szoktam rakni mindenhova... és szerintem mások is. Igen, tudom, hogy drágább.
Az eletkrikstore.hu pl. 63 féle 4,5kA-est árul. De 558 féle 6kA-est és 428 féle 10kA-est. Jobb helyeken nincs is ilyen gyengéből választék.
Meliora sunt bono inimica
-
313313
addikt
válasz Kolondrum #4964 üzenetére
Villanyóra szekrény és a fa láda között milyen távolság van? Elég vékony lehet az a 10-es alu földkábel(ha rézre gondoltál jó is lehet távolság függvényében)
32A-re kell a 10mm2-es elmenő, az aluból 16mm2. Ha írsz távot ki lehet számolni feszűltség esésre...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #4964 üzenetére
Amit írsz elgondolást az megcsinálható, fontos hogy a mérőóraszekrényből olyat telepítsen a regisztrált szerelő, amiben benne van a fogyasztói mért elosztó. Ellenkező esetben hivatalosan az első fogyasztói mért túláramvédelemig kötelező az áramszolgáltató előírásait betartani, ami egyébként csak annyi hogy a mérő utáni szakasznak is meg kell felelnie a +1% feszültségesésre (emiatt fontos a mérő és az elosztó közötti távolság, de gyanítom hogy a légvezeték alatt vinnéd, tehát kb 30-40 m), kötelezően legalább 10-es réz keresztmetszetnek kell lennie, továbbá vannak még egyéb előírások a fektetés minőségével kapcsolatban.
De ha a mérőnél van a mért elosztó, akkor onnantól sima villanyszerelőn múlik hogy mennyire tartja be a szabályokat, nem lesz ellenőrizve. Kivéve ha később "H" vagy "B" tarifát kérsz mellé.Egyébként nem tudom mit egyeztettél hogy barmolást javasoltak, de ők is valszeg ugyanezt akarták volna megcsinálni, tehát kerítésnél lehozni földbe, onnantól a régi doboz helyére új előírások szerinti doboz a kettő között földkábel.
Egyébként pont 30 méter asszem a lélektani határ, ameddig lehet legkisebb légvezetéket telepíteni, bár ezt is területenként szabadabban értelmezik.
Van ahol pl 40 métert engednek, máshol keresztmetszet növelt légvezetéket kérnek, továbbá segédoszlopot a telken belül, amit tud terhelni télen a zúzmarával növekvő súlyerő.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #4999 üzenetére
Ezek már olyan részletkérdések, amiket muszáj vagy a környékbeli regisztrált szerelővel egyeztetni, mert Ő tudja hogy mennyire kötözködősek az adott területen a szolgáltató emberei.
Egyébként a Fi relé kérdés az pont olyan, hogy rajtad múlik milyen dobozt rendeltek(anyagiak), csak a gyártó által előre bele van szerelve akkor lehet hogy fél évet kell várni mert még a sorozatgyártású igényeket is alig bírják kiszolgálni, nem hogy az egyedieket.
A legolcsóbb változatú szekrényben minden esetre tuti nincs kalapsínes doboz amire felrakható az ÁVK, sem pedig kismegszakítók.Ha én javasolhatok, akkor szerintem jó ha van a mérőhelynél egy nagyobb, 300mA-es Fi relé, kifejezetten csak azért hogy ha a betáp kábellel történne valami, de ne ez lássa el a fő védelmi feladatot. Arra a lokális elosztóban kell a megfelelő típusút elhelyezni.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz Kolondrum #5288 üzenetére
Faoszlop+mérőhely+csaticsere+munkadíj 480k-ba kb baráti/reális ár.
16-16A az 32*5000ft=80.000ft HFH. (32A jár ingyen)
5*10 réz helyett veszel 4*16 alut az jó fele lesz. Nem N+PE-t, hanem PEN-t viszel a mérőtől a házig, ott választod szét. A távolság miatt plusz földelés úgy is kell majd a házhoz.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5334 üzenetére
Minden tarifához kapsz külön mérőt, ahonnan kötelező saját fázis nullát kihúzni saját védőcsőben a mérőtől a külön kiselosztóig, vagy régebben közvetlenül az egységbe bekötve (pl bojlereknél).
A "B" és "H" tarifák esetén az első mért fogyasztói elosztó után sem szabad közös elosztóba, vagy közös védőcsőbe vezetni a nappalival, nehogy felmerüljön a nem szerződésszerű vételezés.
A földelést is jobb szeretik ha tarifánként van külön, de ha legalább 16-os keresztmetszetű akkor megelégszenek egy közössel a fogyasztói elosztókig, ahonnan már külön mennek.A 40m távolság kicsit soknak hangzik, van "feszültségesés" számítására több weboldal is a neten, a mért elosztó után motorikus 1 fázisú hálózatként, max 3% feszesés egyébként elfogadott, de jobb szeretjük 1,5% alatt tartani garanciális okokból(mármint hogy ne ezen akadékoskodjon a gyártó).
A "H" tarifánál kötelező 10-es vezetéket kihúzni az első mért elosztóig, de hogy onnan mennyit viszel, az már a Te döntésed.
A 10-es vezetéken ha csak 1 db névleges 3,5kW hűtő teljesítményű klímát kötsz rá(azaz kevesebb mint 16A) akkor ezen a távolságon is tuti elég, de a kalkulátorok megmondják a minimálisan szükséges vezetéket.
De ha már 32A-nyi klíma jön, ott már lehet gond a 10-es vezetékkel is feszesésből 40m távolság esetén.
A klímáknál nem a névleges 2,5-3,5-5kW értéket kell figyelembe venni, hanem az adatlap szerinti maximális áramfelvétel, vagy angolul "Rated current" kell.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
313313
addikt
válasz Kolondrum #5334 üzenetére
H tarifának külön elosztó, külön fí relé, az elosztóból közvezlen kábel a klímáig/klímákig.
Új mérőt raknak fel, attól új kábel/vezeték kell a h tarifás elosztóig.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5337 üzenetére
Oké, ha pontosítjuk a dolgot akkor:
A mért oldali fogyasztói kiselosztó pontos pozícióját Te mint megrendelő jelölöd ki, csak vannak az elosztói üzletszabályzatnak pontjai amelyek alapján javasolnak 1-1 lehetőséget.
Mint fentebb írtam az első fogyasztói kiselosztóig kötelező a 10-es keresztmetszet külön védőcsőben. De az is megfelelő ha csak felkerül a mérőóra mellé, bele 1 db kismegszakító, még Fi relé sem kell hogy feltétlen itt legyen.
Innentől kezdve csak az "oldhatatlan" önálló védőcső a mindenkori követelmény, a keresztmetszet és a vezetés hogy falon kívül belül már rajtad áll, meg hogy garancia esetén mit követel meg a gyártó.A védőcső oldhatatlansága azt jelenti, hogy a földben is végig megszakítás nélkül hosszú védőcsőben kell futnia (javasolt a belül simafalú hogy könnyű legyen áthúzni rajta, persze lehet hogy így drágább 5-6 ezer huffal), majd ahol a telepítés miatt toldani kell a csövet, ott toldóelemmel, beragasztva kell toldani.
Én tuti valahol a házban rejtenék el egy második, Fi relé-s kiselosztót a nyomvonalra, hogy ne kelljen sokat sétálni ha szükség van a teljes feszmentesítésre.
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5340 üzenetére
Naja, az a legbiztosabb megoldás, okos hogy előre látóan alakítod most ki amikor még van rugalmasság a kivitelezésben.
Még annyit hozzátennék ami csak most jutott eszembe, hogy a 5kW alatti névleges hűtőteljesítményű berendezések esetében max 2,5-es vezetéket lehet bekötni, de ez majd a klíma telepítésekor lesz érdekes, hogy a kábel végére kelleni fog keresztmetszetváltás, ahonnan 2,5 megy tovább.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5344 üzenetére
Pedig fontos lenne végigrakni csővel, mert az is része az előírásnak. Oké hogy most még nem kerül letelepítésre az a rendszer, csak utána könnyebb szerintem a csövet is teljes hosszában kiásni ha már egyszer be lett rakva.
-
őstag
válasz Kolondrum #5376 üzenetére
A kamera mellé húzott jövendőbeli, potenciálisan sok amper
az milyen gyenge áram mellett megy el?
- AHD kamera (3x árnyékolt koax)... akkor kb OK.
- IP-Kamera (FTP/SFTP), akkor kb. OK...
- esetleg wifi...vagy a legrosszab változatok... IP kamera UTP-vel, vagy AHD AV kábellel. Ekkor nagyobb terhelés mellett itt már lehet gond a kamerával, még ilyen kis nyomvonal érintkezés mellett is.
Egyébként szép munka. Bizonyos helyeken és MUII-ben vittem volna. Talán szebb, kevesebb a bilincs, gyorsabb és könyebb munka. Ilyen hely pl. a klinker' téglás kis épület ablakai felett.
De a többi részre talán jobb volt a gégecső és jól is mutat, jó ötlet a tartalék bilincssor is.De a gázkémény vonalában lévő függöleges rész, ahol átugrik' a klinkertéglás' épületre... Azt az asszony nálam nem engedte volna, ilyen formában
Sorry... De gondolom azért raktad fel, hogy véleményezzék
Meliora sunt bono inimica
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5432 üzenetére
Inkább a kérdés mikor küldted be?
Csak mert a hivatalos válaszadási határidőt kitolták 15-30 napra, de pl júniusban volt hogy 1 hét alatt már reagáltak, mert kevés beérkezett ügy volt, ha éppen az adott ügy is egyszerű volt hamar kiadták az MGT-t.
De volt olyan ügy is ami picivel bonyolultabb volt, társasházi, több mérős, májusban lett beküldve, augusztus 26-al kaptunk választ.
Általánosan 15 naptári nap alatt azért sikerül nekik, de ha 45 alatt sem válaszolnak, akkor vagy telefonos érdeklődés, vagy időpontot foglalsz az eon.hu-n személyes megjelenésre és előadod ugyanazt, mert sokszor helyben kiadják az MGT-t ha egyszerű az ügy.BTW amikor cégnél beküldünk teljesítménybővítési igényt, mi azért a levélbe beleszoktunk írni pár alapinfót, hogy csatolmány megnyitás nélkül is láthassák kihez kell továbbítani. Meg a legminimálisabbat magába a tárgyba is.
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5438 üzenetére
Akkor azért még benne vannak a határidőben, simán lehet hogy péntekig kapsz választ.
Aztán az is lehet hogy hiánypótlást kérnek, mert sajna az igénybejelentő pontos beazonosítását megkövetelik és a születési adatok pont egy ilyen dolog.
De reméljük megúszod.
Csak mert a hiánypótlásnak is ugyanannyi az átfutási ideje mint elsőre.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
félisten
válasz Kolondrum #5447 üzenetére
MÁR rakom rá a téglát, mert erre is van lehetőség. Verebek vagytok, én vagyok ma a király. Ha kell lámpafénynél fejezem be. Mindez kiszakadt gerincsérv mellett. ÉN vagyok ma a király
komolyanNeVedd. Kva elegem van már.[ Szerkesztve ]
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
313313
addikt
válasz Kolondrum #5448 üzenetére
Én ma pihentem. Átvettem egy HMKE rendszert, volt némi telejesítmény növelés, meg a szokásos papírmunka és anyag pakolgatás.
Ellenbem hétvégén Bramac cserepekkel játszottam, mert az előző tulaj valami koklerral rakatta be a tetőtéri ablakokat, nagyobb ablak helyére a kisebbet. 7 év alatt szépen elporladt a napon az ablak széli szivacs, azt cseréltem, és cserepeket vágtam méretre...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
őstag
válasz Kolondrum #5451 üzenetére
Jobb esetben nem a villanyszerelő végzi ezt a munkát, ipari szerelésnél sem, még épületen belül sem.
Persze ha egyedül vagy akkor mindent magadnak kell csinálni, de ez majd minden szakmában így van. Ha egyedűl főzöl, akkor az alapanyag beszerzéstől - mosogatásig minden a tied.
A kőműves mellett is mindig volt culager. De aki egyedül marad, az maga pakolta a betonkeverőt is.Meliora sunt bono inimica
-
cinemazealot
addikt
válasz Kolondrum #5535 üzenetére
Én az elmúlt néhány télen pont ezt csináltam, csak egy szimpla hősugárzóval, amit egy szilikon köpenyes (és érszigeteléses) 3×1,5 mm² sodrott réz kábellel vezettem be az autóba. A kábel a hidegtől sosem veszített a rugalmasságából. Igaz, én a hősugárzót manuálisan indítottam el indulás előtt 15-20 perccel. Amikor a kocsi kint éjszakázott, a jég simán leolvadt róla és bent is jó meleg lett, mire beszálltunk. Kábel kihúz, hősugárzó bent hagy, indulás!
Mondjuk, a kábel bedugás/kihúzás naponta kicsit macerás volt, így egy időben már azon gondolkodtam, hogy a Wagon R+ valamelyik műanyag elemére faragok egy kupakos (vízzáró) dugvillás kivezetést, amire egy laza mozdulattal bármikor rá tudok dugni egy lengőaljas kábelt a 230 V-tal. Végül ez nem valósult meg, de mivel idén is várható tél, az ötletről még nem tettem le teljesen.
[ Szerkesztve ]
-
hódmaci
senior tag
válasz Kolondrum #5535 üzenetére
Esetleg:
H07RN-F 3x 2,5
Vagy vastagabb keresztmeccet. Függően a távolságtól. Bár nemhiszem, hogy kellene komolyabb.
Ez "erősebb" mint az H05RR-F. Szerintem megfelelő lehet erre a cálra.Viszont érdekelne az a fűtő. Esetleg egy linket tudnál dobni? Hátha nekem is jól jönne.
[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
PROTRON
addikt
válasz Kolondrum #5736 üzenetére
Melyik régió?
Pest megyei hálózati áramszolgáltatónak még ismerem a régi telefonszámát, továbbá múltkor szomszédom 35 perc várakozás után tényleg sorra került hogy feltehesse kérdését a lakásával kapcsolatban.
#5737 csemberlen
A "jó hír"-en felröhögtem...kínombanBTW a nov 15 az csak földi halandókra vonatkozik...meg a munkakedvre.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest