Hirdetés
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- MárkaLánc
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Trump vagy Harris
- Kompakt vízhűtés vége 3 év használat után, vagy mégsem?
- Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok,
az alábbi kérdéssel fordulok szakavatott villanyszerelő fórumtársakhoz:
adott egy lakáselosztó a padláson. 3P+N ÁVK, 3xB16 szobánként, 2P bojlerhez, B10 világításhoz. Innen kellene a garázsba kivinnem a 3 fázist. Azt viszont nem szeretném, ha valamilyen okból mindig a padlásra kellene futkosnom, ha leold a kismegszakító. Köthetem a 3 fázis pl a fázissínekre, mondjuk az ÁVK "alá", majd csak a garázsban lenne 3xB16? Ugye a kismegszakító az utána kötött vezetéket védi, de itt nem lesz megbontva, fogyasztó nem lesz rákötve közben. Fenn és a garázsban is B16-nak nincs értelme, nem tudni, melyik fog oldani. Fenn C16 sem játszik, 3xB16 van a villanyszekrényben. -
pbujna
aktív tag
válasz bluemirage #3575 üzenetére
Köszi neked is. Eddig 5x1.5mm2 vezeték ment a garázsba, ÁVK-t a villanyszerelő messziről sem ismerte, vagy legalábbis az előző tulaj nem kérte, holott a felújítás nem volt olyan régen.
2db ÁVK kerül beszerelésre, de egyelőre még a PEN sincs szétosztva az alsó szinten. Van itt mit szerelni. Itt nincs olyan, hogy nulla vagy föld, itt a 2 sínen váltakozó színek és kábelméretek vannak. Egy kismegszakítóból 3-4 vezeték megy mindenfelé, halott vezetékek és falban, tyúkbéllel átkötött konnektorok (innen indult a sztori, hogy megcsinálom - értsd: 0.75-ös kábellel átfűzött 2 konnektor, az egyik füstölt a nyomtatótól).A távolság a garázsba kb 50 méter 5x2,5 vezetéken, feszültség a lakásban 233, a kábel végén 231V. Egyébként gondolkozom a 3. ÁVK-n a garázsban. A garázsban lesz 12-es elosztó, van egy kisebb sufni és egy pavilon is.
-
pbujna
aktív tag
válasz bluemirage #3581 üzenetére
Az 1.5 már cserélve 2.5-re. Ami megy majd róla: kisebb gépek, max 2000W, villanymotor max 4kw, 3 fázis. Eddig is ezek mentek róla, azért bontottam, mert kíváncsi voltam, milyen kábel lehet a földben (eddig ott ment), ha már ez a villanyÁSZ 0.75-ös kábellel konnektort is szerelt a lakásban.
-
-
pbujna
aktív tag
válasz bluemirage #3587 üzenetére
Igen, ezen már túl vagyok. Persze, miután megvettem az 5x2.5-öt. Mindegy, el fog fogyni az 5x2.5 máshová is. Csak újra kell fúrnom, szerelnem mindent.
Kimegyek a garázsba 5x6-on, annak elégnek kell lenni.A számítás egyébként csak a feszültségesésre vonatkozik? Mert mondjuk a gépeimet eddig nem zavarta a 231V a 233V helyett...
-
pbujna
aktív tag
Illetve úgy gondolom, hogy itt jobb lenne az MT az MBCU helyett. Talán könnyebben kezelhető...
-
pbujna
aktív tag
Egyidőben biztosan nem lesz megterhelve mind a vezeték 16A-rel. A garázsban, pavilonban max 2 gép (4kw gyalu+elszívó) működik egyszerre, illetve a világítás fogyaszt még áramot. Eddig is mentek 1.5mm2 mellett is, igaz rövidebb volt a vezeték kb 20m-rel és falban mentek a vezetékek. Ezt a vezetéket cserélném ki, de nem tudom végighúzni a falban a régi helyett az újat, ezért csak a padláson keresztül tudom kivinni újra. Az mondjuk igaz, hogy az elszívó a körfűrésszel (1fázis, 2200W) már nem dolgozott együtt egy fázison, de ez ezután sem fog a 16A kismegszakító miatt.
Mindegy, visszabontom a 2.5-et, rakok helyette 5x6-ot.
Pedig olyan szépen megcsináltam....
-
pbujna
aktív tag
válasz bluemirage #3598 üzenetére
Vettem egy hónapja 5x6-ost, de csak 2 métert. Azzal kötöttem be a lakáselosztót. Még érvéghüvely is maradt. Azon is gondolkoztam, hogy melyik a jobb fogó hozzá. Nekem itthon laposra formázó Högert 195-öm van. Csak azzal elég nehéz volt pl a PE és N sínekre krimpelni, de megoldottam. Talán nagyobb felületen is érintkezik az ÁVK bemenő oldalán, mintha 4 vagy 6 szögű lenne.
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok. A közelmúltban vásároltam egy hétvégi házat. 1 éve felújították az elektromos hálózatot. A teraszon található 3db ledes lámpa, amik messze nem adják azt a fényt, ami rájuk van írva. 2db alternatív kapcsolóval van megoldva a világítás. Ma leszereltem a lámpákat, mondván tönkrementek. Érdekes eredményre bukkantam. Lekapcsolt állapotban 1,5v feszültséget lehet mérni nulla és fázis között. Furcsa volt korábban, hogy lekapcsolás után az egyik lámpa lassan aludt ki. Felkapcsolásnál pedig egy másik késve kezdett világítani, addig a többi majdnem teljes fénnyel világított. Hasonló probléma lehet, mint BB9000-nél? Megnéztem, az 1. kapcsoló a fázist kapcsolja, a 2. ugye az 1-es és 2-es áramkört. Bekötési hibát nem találtam. Hol keressek tovább?
-
pbujna
aktív tag
A történet tovább bonyolódik. Lekötöttem mindkét kapcsolót. A nulla és a “halott” vezeték között mérek 1,5V feszültséget. Nincs toldva, egyik kapcsolótól megy mindkét vezeték a másik kapcsolóhoz…
-
pbujna
aktív tag
Megtaláltam a hibát. Találtam a vakolat alatt 1cm-rel még egy kötődobozt. Feltűnt elsőre is, hogy nem láttam, hol osztották szét a kapcsolt vezetéket a 3 lámpához. Végigkopogtattam a 2 métert, ahol lehetett. Megvan.
Na, ezt sikerült ügyesen begipszelniük. Mivel a fedele nem fért rá, a 2 csavar közül egy egyik nem fogott (a másik a vakolatban minimálisat), így egy hosszú csavart tekertek bele, majd bevakolták. 2 nulla és 2 fázis vezetéket sikerült felsérteni a csavarral.
A sérült vezetékeket cseréltem, illetve Wagot használtam, ahol nem tudtam visszahúzni a vezetéket. Minden tökéletesen működik. -
pbujna
aktív tag
Sziasztok. Adott egy régi parasztház, felújított villamos hálózat, 32A, egy fázis. Szeretném a rendszert bővíteni úgy, hogy a "régi" rendszer megmaradjon, de 3x16A-re lesz szükségem. Mivel hozzáépítünk a házhoz, így az új részen lenne (kb 15m-re) egy lakáselosztó, benne 3 fázisú ÁVK, 3xB16 a sütőnek, főzőlapoknak, 3xB16 a konnektoroknak, 2xB10 a bojlernek, 1xB10 a világításnak. A számítások szerint 5x4mm2 vezetékkel kellene hátramennem (kb 15m). Mivel a ház kőből épült, én fogom a gégecsöveket behúzni, kábelezni. A villanyszerelő 3-5 nap munkát mondott rá 2 hónap múlva. Arra nem érek rá, villanyszerelő óradíjon sem szeretném a vésést kifizetni. A kérdésem a következő: Ha a villanyórából majd 6mm2 vezetékkel szerel az EON-regisztrált szerelő, ráköt-e nekem egy olyan hálózatra, ami 4mm2-rel van szerelve? Egy csavaros kötődobozig jönnék a 4mm2-rel közvetlen a villanyóra mellé, ide kellene kötnie, nem a lakáselosztóba.
Illetve szeretnék később H-tarifás klímát is bekötni. Ehhez is lenne egy "lakáselosztó", 4 kismegszakító hellyel (egyelőre 2 klíma lenne csak), szintén kötődobozzal a villanyóra mellett. Lehet-e 2 megbontás (kötödoboz, lakáselosztó) H-tarifa esetén? Ehhez is most kellene gégecsöveznem a kőfalban. Nem szereném újra leverni a vakolatot, kivésni a köveket, amikor a klímás beköti a hálózatba a készüléket, illetve egyszerűbb a gégecsőbe most behúzni a vezetéket, úgy gipszelni be a falba. -
pbujna
aktív tag
Sziasztok. Lehet, hogy túl hosszú lett a hozzászólásom. Nem kaptam választ. Sajnos a villanyszerelő 2 hétig még megnézni sem hajlandó a házat. Kötöm, ahogyan gondolom…
Viszont lenne újabb kérdésem. Külső falon szerelek műanyag gégecsővel. A vége a lakásban lesz. Nem kell aggódnom a páralecsapódástól? Hogyan tudok védekezni ellene? -
pbujna
aktív tag
A villanyóra mögött van az eredeti lakáselosztó. Oda most 3x6mm2 vezeték megy. Nekem a hátsó részre (kb 12m) nem kell 5x6 (a fogyasztás nem indokolja). H-hoz külön gégecsövet viszek, de meg kell szakítanom, mert az órába nem nyúlhatok bele. (Vagy kinn hagyok fél métert a szerelőnek - de hol legyen a gégecső vége?).
Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Beköttetem a 3 fázist H nélkül, jön a klímás, igazol, H megrendel, H beköttet? Egyszerre nem lehet, ha megveszem a klímát, de még nincs bekötve? -
pbujna
aktív tag
A hátsó részhez elég a + szonda vagy vigyem oda a védő vezetéket külön 6mm2-rel is? Mit kell bekötni EPH-ba, ha nincs gázcső, víz ötrétegűn megy, nincs kád, gyakorlatilag semmi fém, amit be lehetne kötni. Korábban azért szóltak meg, mert itthon 2,5-re cseréltem a villanyszerelő által kiépített 1,5 rendszert a műhelyben. Most 9,5m 4mm2-es vezetéket húzok, de ez is kicsinek tűnik… Én már nem tudom követni. Lassan ott tartunk, hogy a kávéfőzőnek is 10mm2-es vezetéket húzunk külön fi-vel, direktbe kötve a kismegszakítóra.
A H kap külön fi-t, 2 kismegszakítót. Hagyok a szakinak 1 méter gégecsövet, kábelt, de még ervéghüvelyt is kis zacskóban a gégecsövön. Remélve, hogy így csak 160-at fog kérni… -
pbujna
aktív tag
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok. Ismét egy kis segítségre lenne szükségem. Jelenleg 1x32A áll rendelkezésre az ingatlanon. Már kiépítettem a helyet, elosztót, kábelezést a 3 fázishoz. Az 1 fázisú ÁVK-t kell még lecserélnem 3 fázisra. Több fórumot is végigolvastam, de kifejezetten a Schneiderről sehol sem találtam infót. Lengranddal ellentétben itt még a kis papírlapot is kihagyták. A kérdésem a következő. A 3 fázis bekötéséig tudom-e ezzel biztosítani a meglévő fázison a megfelelő védelmet? Bal a nulla, ennyit találtam a honlapon. Még nem cseréltem le, így tesztelni sem tudom. Úgy szeretném fogadni az EON-os villanyszerelőt, illetve az EON-t, hogy csak a 10mm2-es kábelt kell bekötni. Tapasztalat, vélemény, segítség? Köszönöm előre is!
-
pbujna
aktív tag
Sziasztok. Most beszéltem egy villanyszerelővel a H-tarifa "hátrányairól". Ha van 3x16A bekötve, akkor a H-ra újra ki kell fizetni a 3x16-ot. Ez tényleg így van?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest