- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szentii
újonc
válasz
PROTRON #14887 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes válaszod!
Igen, sajnos amíg nem vagyok ott, nem tudom jobban bele ásni magam, amíg pedig ott laknak nem akartam neki állni részletesebben nézelődni.
Amíg nem történik meg a villamos hálózat korszerűsítése, semmi komolyabb rendszert igénylő fogyasztó nincs tervben, csak egy split klíma.
VBF nem készült az eladó által, így nem is kaptam azt meg.
Egy ideig még marad a villany bojler, ugyanis maga a víz - gáz rendszer is korszerűsítésre szorul, ugyan a konvektorok rendben vannak, egy gáz szerelő barátom járt eddig oda karbantartani.
Légvezetek a homlokzatra, kB. 10 méterre van a villany oszlop, alatta ahol be jön 1.5m magasságban van egy szolgáltató által plombált doboz a falban, gondolom a földelés ott helyezkedhet el(de ebben nem vagyok biztos, google utca fotót tudok csak mutatni). Ez a ház utcafronti oldala ahová be érkezik, és a ház közepénél egy beépített teraszon helyezkedik el a bejárati ajtó mellett a szekrény. 40 méteren belüli. Földkábelt preferálnám igazából.
-
Szentii
újonc
válasz
tyielow #14881 üzenetére
Valahogy elmaradt a VBF. Lehetséges, hogy azért mert vállalati hitelt vettem fel, ahol se értekbecslő, sem társai, csak az adás vételire volt szüksége a munkáltatómnak. Már kifizetésre került az eladó, így utólag van még lehetőségem kérvényezni, hogy állítsák ki?
Egyelőre semmi extra nincs tervben, 1-2 évig legalább szeretnék tanulni még, aztán ha meg van a kellő tudás és tapasztalat (és a pénz) megcsinálni magamnak.köszönöm a válaszod!
-
-
BB9000
senior tag
A páratartalom tényleg elég alacsony, ráadásul változó is. Klímafűtés van, de nem központi légbefúvásos. Nincs párásítás. Az ablakok időnként nyitva vannak, de nem álandóan.
Ha betennénk egy-egy párásító készüléket az adott helyiségekbe, attól azt várhatnánk, hogy csökkenni fog a rázások intenzitása és/vagy gyakorisága? Ezt meg tudjuk tenni. Köszönöm a tippet! -
biker
nagyúr
Értem, tehát szerinted az a vezeték, ami legfeljebb 16A-el terhelhető, az biztosítható olyan túláram és zárlatvédelmi berendezéssel, ami legalább 16A-t korlátlan ideig átenged, ámde tudjuk, hogy 20A-t legalább 2 óráig üzemszerűen átenged, és legalább 24A esetén fog csak a termikus kioldója működésbe lépni, 10percen belül?
-
PROTRON
addikt
válasz
Migiri85 #14888 üzenetére
Elvileg csak épület felügyelet, élet és vagyonvédelemhez tartozó eszközök nyúlhatnak át a tarifális határokon, például tűzvédelmi lekapcsoláshoz tartozó kioldó ami kioldja a "H" tarifás kmsz-t...meg ilyen jellegű vezérléshez tartozó áramkörök.
Tehát olyan áramkörökhöz tartozó szervek amik nem szolgálnak teljesítmény kiszolgálást és részei valahogyan a "H" tarifás berendezések felügyeletének. -
Migiri85
csendes tag
Szerintetek be lehet tenni abba az elosztószekrénybe más áramkörön lévő kmsz-eket, ami a H tarifa elosztószekrénye?
-
PROTRON
addikt
válasz
Szentii #14878 üzenetére
Mivel nem ismerjük a teljes környezetet, így nehéz pontosan ítélni.
Azért nehéz, mert kellenek adatok a belső szerelvények és kötődobozok állapotáról, védőcsövekről (vannak-e), meg le kéne szedni azokat a megszakító alátét-táblákat és benézni alájuk.
Ez így még csak a cukormáz, semmi ténylegest nem szabad ez alapján ítélni.
Az már jó jel hogy nem bakonyművek kmsz-ek vannak. De ez még kb csak a jéghegy csúcsa.Valamint mivel nem ismerjük a ház egyéb paramétereit, nem tudjuk hogy milyen mértékű azonnal elkerülhetetlen egyéb felújításokat fogsz kötelezően elvégezni, amik mellett párhuzamosan már lehet értelme egy szakaszon felújítani az elektromos részt is, feltéve hogy azon a szakaszon tényleg van-e értelme, mert van ott kritikus szakasz.
Csak egy megjegyzés:
nincs ÁVK. Mivel már kezdesz rálátni a szakmára, így annyit már mindenképp tudsz hogy a villanyszerelők fele istencsapásának tartja, azon fele akiket meg rázott már meg áram meg áldásnak...de hogy ezen a tényleges hálózaton bekötés után fel tudod-e kapcsolni vagy egyből annyi a szivárgó áram hogy leold, azt nem lehet megmondani.Viszont a VBF-edben amit kötelezően kapnod kellett az ingatlanhoz, szerepelnie kell a hibalistán mint legközelebbi karbantartáskor, vagy akár azonnal elvégzendő szerelési tételnek...már ha aki aláírta a papírt felelősen járt el és nem csak aláíró ember mint az energetikások.
Szabványosítás:
kérdés hogy a jelenlegi 1x10A vezérelt bojleres tarifát ki fogjátok-e használni, vagy akartok-e "H" tarifás klímával fűteni?
Légvezeték jön-e be az épület homlokzatára? Az ottani elemek milyen állapotúak?
Földkábelen van-e, vagy átakartok-e térni?
Milyen messze van a telekhatár, mennyi a földmunka vagy földkábel hossza? Vagy belefér a 40m alatti légvezetéki határba az oszloptól a mérőhelyig?
Van-e értékelhető földelés, vagy csak ledöftek egy 20 centis vascsövet?
Mert a fotókon nem látok földelő kötést...
Ezek nélkül még csak közelítő tippet sem szabad adni a szabványosítás költségére. -
ECC82
újonc
Nem kell megsértődni. Nem kevertem semmit, a szabványban alapterhelhetőség van. A biztosíthatóság nincs, ebbe a szóba olyanok kapaszkodnak, akik nem olvasták el még az idevágó szabványt sem, vagy nem értik miről szól. Felkaptak egy 40 éve is hibás táblázatot és véres rongyként hordozzák körbe-körbe, mutogatva, hogy ez itt áll benne te gyökér, ehhez sem értesz.
Közben pedig a 60634-5-52 alapterhelhetőségi értékeiben benne van a kismegszakítóknál mindig előkerülő 1,45-ös dolog is."igenis ha egy vezeték legfeljebb 16a-el terhelhető, akkor nem biztosítható 16A-el mivel ismert a túláram és zárlatvédelmi berendezések kioldási jelleggörbéje alapján, hogy mekkora túláramot viselnek el kioldás nélkül."
Az alapterhelhetőséget az adott szabvány alaptáblázatai és a szerelési/környezeti szorzótényezők adják meg. Kapsz ekkor egy értéket amperban, utána ehhez értékhez választasz biztosítót, vagy ugyanekkora értékűt, ha van vagy a nála kisebb legnagyobb szabványos értékűt.
Segítek neked egy ide illő, garantáltan szakmai idézettel:
MSZ 14550:1979 2.1-es pont:
A karakterisztikának / kioldási jelleggörbének semmi köze az alapterhelhetőséghez. Ez is hetente jön elő.
Az 5 "bekezdés" 5 különböző kérdésre/állításra a válasz. Ráadásul amit írok mindig alá is támasztom valami hiteles dologgal, pl szabványponttal.
Erre adott reakció az:
olvass utána köcsög,
ne okoskodj muzsik, mert az FB csoportban erre esküsznek sokan,
ezt mondta egy nagypofájú alak a tiktokon, az viszont nem túl szakmai érv.Sok évtizedes szakmai tapasztalat, hogy aki a leghangosabban érvel a szabvány szóval, az nem olvasta el azt.
-
Hina
aktív tag
Sziasztok,
Egy gyors kérdés lenne, hogy mi a különbség a Schrack és a "Schrack Amparo" között?
Minőségi különbség van? Csak mert árbeli az jelentős.
Pl.:
SCHRACK - BZ326438ME AMPARO sorbaépíthető mágneskapcsoló 20A, 1z+1ny, 230V AC 1KE --> 5.670,-
SCHRACK - BZ326438 Sorbaépíthető mágneskapcsoló 20A, 1z+1ny, 230V AC 1KE --> 10.200,-
Elöre is köszönöm a segítőkész választ. -
tyielow
aktív tag
válasz
Szentii #14878 üzenetére
Eladásnál kötelező a VBF... az eladó terhére. Adtak papírt?
Amúgy nem tűnik förtelmesnek, csak épp elavult. Ha nincs tervben elektromos fűtés, hőszivattyú és társai, akkor még elég is lehet a továbbiakban is.
Persze villanyszerelő szemmel úgyis nekiállnál újrahúzni, ami nem baj, csak számolni kell vele. A szekrény szabványosítása meg párszázezer Ft. -
-
vaakuum
addikt
válasz
baly81 #14876 üzenetére
És ami a lényeg nekünk: Puha, de a hajlítás helyén rideggé, törékennyé válik, ezért nehéz ugyan ott újra meghajlítani törés nélkül. Szóval ja, puha is meg kemény is, attól függ, a hidegmegmunkálás (hajlítgatás) melyik fázisában van. Emiatt a csatlakozók vagy kapcsolók cseréjekor könnyen letörik a legutóbb hajtogatott darab, amikor próbálja az ember visszagyömöszölni a vezetékezést a dobozba. Szóval sokkal kevesebb hajtogatást visel el egy adott ponton, mint egy rézvezeték. Persze keresztmetszet csökkenés is történik a hajlítás helyén, attól függően, hogy a hajlítás közben mekkora húzóerő éri.
"
Fizikai erőhatásra így változik a tulajdonsága a hideg megmunkálás során:
Külső erők érik az alumíniumot, ami az anyag képlékeny deformálódását okozza. Ez a deformáció az alumínium kristályrácsában diszlokációkat hoz létre.
Ahogy a hideg megmunkálás folytatódik, több diszlokáció keletkezik és halmozódik fel az alumínium szerkezetben. Ezek a diszlokációk akadályozzák az atomok mozgását a kristályrácson belül, megnehezítve egymás mellett elcsúszását.
A hidegmegmunkálás az alumínium szemcseszerkezetét is befolyásolhatja. Az alakváltozás hatására a szemcsék megnyúlnak és az alkalmazott erő irányába igazodnak, ami tovább növelheti az anyag szilárdságát.
A diszlokációk felhalmozódása és a szemcseszerkezet változása deformációs keményedéshez vagy munkakeményedéshez vezet. Ez az eljárás növeli az alumínium szilárdságát és keménységét, miközben csökkenti a rugalmasságát.
A hideg megmunkálás keményítő hatása az alumínium folyáshatárának növekedését eredményezi. Ez azt jelenti, hogy az anyag képes ellenállni a nagyobb igénybevételeknek, mielőtt plasztikus deformáción megy keresztül (azaz eltörik). -
Szentii
újonc
Sziasztok!
Ingatlan vásárlásban vagyok épp, az eladók ki költözését várom, így nem tudtam még sem szakembert ki hívni, sem én jobban megvizsgálni a hálózatot(villanyszerelőnek tanulok, persze ez nem azt jelenti egyből bele nyúlnék bármibe) csak egy fotóm van. 1989.-ben épült ház, alu, 3x16A.
Kérdésem az volna felétek, mennyire tűnik problémásnak a helyzet a mellékelt fotó alapján?Érdemes lenne mindent félre tenni, és a teljes korszerűsítés - vezeték athúzással kezdeni? (Anyagilag birtokba vétel után sajnos nem tudom mennyi idő múlva lenne meg rá a keret.)
Válaszotokat előre is köszönöm! -
BB9000
senior tag
Sziasztok!
Azt tapasztaljuk egy ideje a munkahelyen, hogy nagyon gyakorivá váltak az elektromos kisülések, vagyis bármihez hozzáérünk, -ami földelt- minden ráz. Nem csak engem, hanem mindenkit az adott területen.
Naponta átlagosan 5-10 alkalommal kapunk mikro-áramütéseket fejenként. Jeleztük ezt ahol kell és jöttek a villanyászok. Megvizsgálták a dolgokat. Annyiből állt a vizsgálat, hogy a felhasználók által elérhető fém felületeket "összecsipogtatták" a konnektorok védőföldjével. A mérések eredményeként megállapították, hogy minden rendben van, mivel minden "föld potenciálon van". Álláspontjuk szerint az áramütéseket a statikus feltöltődés okozza, ami függ egyrészt a hordott ruháktól, a székektől, az egyének elektromos vezetőképességétől, stb.
Értem én amit mondanak, de a tapasztaltak ellentmondásosak. Néhány hete tapasztaljuk a fokozott áramütéseket, korábban ilyen gond nem volt, pedig ugyanazok a bútorok vannak, ugyanazokat a ruhákat hordjuk, mint korábban. Ugyanaz a padló is. Vannak időszakok, amikor rövid idő alatt többször is kapok áramütést. Pl. egy órán belül hármat-négyet, a munkaidő többi részében pedig egyáltalán nincs áramütés. Nyilván egy adott napon belül pontosan ugyanabban a ruházatban vagyok, nem öltözök át. Nem figyeltem meg semmi olyat, ami speciális tevékenységhez kapcsolhatóvá tenné az áramütéseket. Valamiféle külső hatásra gyanakszom, ami időnként fennáll, időnként nem.
Javaslatokat és ötleteket várok . Mi lehet emögött? Mit lehetne még tenni az áramütések ellen, a munkahelyváltáson kívül ? -
baly81
aktív tag
Nem teljesen a topikhoz vonatkozik, de kis érdekesség, összegyűjtve a rá vonatkozó -talán ide illő tulajdonságait-...
(+ Hogy, csak hogy én is írjak valami okosat!
Már, ha ez a szakmám )Az alumínium azon könnyűfémek közé tartozik, amelynek oxidja magasabb olvadásponttal rendelkezik és keményebb, mint az ötvözők nélküli tisztafém állapota (~660°C). Az alumínim-oxid másnéven timföld, Al2O3 olvadáspontja majdnem eléri a 2100 Celsius fokot. Az oxidréteg rossz elektromos vezető, így ha minimális mértékben is, (pár 10 mikron vastagságban) de rontja a vezeték vezető képességét (keresztmetszre számolva). A felületi oxidréteg lezárja az anyagot, így az az anyag belsejébe nem tud beljebb hatolni, (szemben pl a vassal, ahol az oxidréteg fellemezesedése miatt további oxidáxió alakul ki. Az alumínium-oxid képessége, ami a teljes lezáró tulajdonságát adja, az az, hogy nagyon kemény. A gyémánt után következik. Ja! Idegméreg.
(Most ennyi jutott az eszembe, talán még pontosak is az adatok. 25+ éve tanultam...) -
biker
nagyúr
válasz
FBLLMAG #14872 üzenetére
Kezdjük ott, hogy ekkora sületlenséggel itt fejezd be, ne pedig kezdjed!
"Kezdjük az alapoktól. A 1,5; 2,5; 4 -es vezeték nem mm² (felület, négyzet miliméter), hanem átmérőt jelent mm -ben."MINDIG KERESZTMETSZET mm2-ben ami a vezeték mérete, csak a trafó/motor tekercselő réz zománcozott huzal van mm-ben megadva!
"Az alumínium vezeték keményebb, hajlításoknál hajlamos törni"
Ember, anyagismeret, első osztály, megbuktál! Az alumínium PUHÁBB mint a réz, nagyságrendekkel, és azért törik, mert nyúlik hajlításkor, és vékonyodik. de puhább, nem keményebb!
"ugyanakkor oxidálódik a felülete"
csak ha levegővel érintkezik, a szigetelés alatt nem oxidálódik, és az oxidréteg meggátolja a további oxidációt, ezért a vassal ellentétben képtelen a teljes elporladásra, pontosan jól tervezhető, egységesen vékony alumínium-oxid réteg keletkezik a felületén. -
FBLLMAG
senior tag
Kezdjük az alapoktól. A 1,5; 2,5; 4 -es vezeték nem mm² (felület, négyzet miliméter), hanem átmérőt jelent mm -ben.
Az alumínium vezeték keményebb, hajlításoknál hajlamos törni, kevésbé vezeti az áramot mint a réz (ezért nagyobb keresztmetszet kell ugyanahhoz az áramhoz), ugyanakkor oxidálódik a felülete (ami növeli a szigetelését).
Nálunk túlfeszültség védelmet is ki kell alakítani betáplálásnál. És a 3 fázis védelme (pl 25 A) C karakterisztika az ajánlott, hogy ne ezt csapja le azonnal. A szekrényben kell szétválasztani a PEN vezetéket (ha nincs eleve szétválastva). A földelés fel van húzva, bilinccsel a zöld - sárga vezetékkel föld sínhez csatolva. Nálunk a kapubiztosíték (A) határozza meg a havi díj egyik részét, hogy milyen besorolás (kategória) szerint számolják.
A led világításra elég lenne a 1 -es réz is, de nálunk a szabvány szerint 1,5 -öst kell használni megvilágításra. Nálunk 10 A -os biztosítékokat kell használni körönként. Legalább emeletenként, külső / belső világítás, ajánlott bontani.
Pl légtechnika külön körön használható 6 A -es biztosíték, de 2,5 -ös vezeték.
A konnektorokhoz (nálunk stekker) 2,5 -ös az előírás. 16 A -es védelem minden körre, 30 mA -es föld kioldással (fi relé). Külön - külön minden körre. A doboz után már tilos összekötni a PE és N vezetéket (zöld - sárga, kék). Konyhában a sok nagy teljesítményű fogyasztó végett, alapból több kör van kialakítva. (3,5 kW / kör) Hűtőt, sütőt, vízforralót, mikrót, mindenképp külön körre. Emeletenként is ajánlott a több kör. A fürdőhelységben, mosókonyhában IP44 -es konnektor az ajánlott (hátha megvéd
).
Remélem tudtam segíteni. Kiindulási pontnak.
-
baly81
aktív tag
válasz
PROTRON #14868 üzenetére
Jó reggelt! Köszi a segítséget!
Az elektriks.-ban csak a C2 van, de nincs készleten B1 (mert akkor már rendeltem volna). A mentavillnél lenne...
Ha az árakat összehasonlítom (bruttó):
Elektrik:_____MCB : 4.598______csengő: 8.655
Összesen: 13.253Menta:_____MCB : 5.490_______csengő : 11.990
Összesen: 17.480
Ez így ránézésre is legalább +30%. Ami kicsit sok(k)!
Nyilván nem fillérb..., de ez szerintem nem a legjobb deal! -
biker
nagyúr
jó lenne, ha nem tetetnéd magad mindent megmondó szakembernek, miközben kevered a terhelhetőséget és a biztosíthatóságot, mint fogalmat.
igenis ha egy vezeték legfeljebb 16a-el terhelhető, akkor nem biztosítható 16A-el mivel ismert a túláram és zárlatvédelmi berendezések kioldási jelleggörbéje alapján, hogy mekkora túláramot viselnek el kioldás nélkül.De írtál 5 bekezdést ami kellően szakmainak tűnik laikusok számára, és kellően laikusnak szakmabeliek számára.
-
ECC82
újonc
"Alu 2,5mm2 max 13A MCB"
Ilyen előírás nem létezik, hogy max 13A és punktum, elvisz a gestapo, ha nem akkorát teszel oda.A régi MSZ 14550 szerint 2,5mm2 alu vezeték alapterhelhetősége a 3 terhelhetőségi csoporttól függően 16A, 21A és 27A lehet.
Az "új" 60364-5-52-ben 10 féle telepítési mód van, azokban a 2,5mm2 alu alapterhelhetősége 2 kivételével mind 16A felett van.
2,5mm2 alu MMFal vezeték bevakolva C telepítési módnak felel meg, alapterhelhetősége 21A. Csőben 2,5mm2 alu MCU B1-es mód 18,5A."Sőt! Gondolom a fővezetéked sem nagyobb 4mm2-nél, ami max 20A-el lehetne terhelhető.."
"régi" szabvány: pl mért fővezetékként alu 4mm2 MMFal bevakolva 35A. "új": alu 4mm2 MMFal bevakolva 28A
"A KMSZ-ek alsó átkötését tanítani kellene... kreatív sorolósin."Valamikor tanították is. Ugyanis a réz villás sorolósín megjelenése előtti 100 évben is soroltak elosztókban dolgokat.
Meghajlítottad a vezetéket U alakra, ami átérte a két szomszédos kismegszakító bekötési pontját, és nem vágtad el, hanem ugyanígy meghajlítva továbbvitted a harmadikra és így tovább. A "kedvenc" munkám volt, amikor ilyen méteres "sorolósíneket" csináltattak velem a tanműhelyben, heteken át. Nehezítésként 6-os szigetelt vezetékből. Ez a megoldás pl most sem tilos.Volt olyan is, ahol a kismegszakító bekötése lehetővé tette, hogy egy lapos alusínt kifúrtál sorban, ott, ahova esett a kismegszakítók csavarja, kiszedted a csavarokat belőlük, rátetted a sínt és visszacsavartad őket.
"Nem tudom, sőt a villamos biztonsági felülvizsgálat jegyzőkönyvét kiállító szakember sem tudja, hogy hol van földelve a lakás"
Kíváncsi lennék azért a hibalistára. Manapság már mindenki felülvizsgáló. Láttam sok hibás jegyzőkönyvet, ahol a hiba azért volt hiba, mert a "szakembernek" nem volt túl sok tapasztalata, és lehibázott olyan dolgokat, amik a maguk idejében teljesen jók és szabványosak voltak, csak a koma nem értette, hogy mit lát mert még sosem látott olyant. Vagy csak nem illett a tankönyvbeli 4 példa közé.
"Egy SE A9A15320 230V moduláris csengőt (5W) hogy tudnék normálisan lekismegszakítózni?"
Felesleges bonyolítanod az életed a legtökéletesebb megoldás megkeresésével. C6A-t bárhol kapsz, azt ráteszed és viszontlátás. Semmivel sem lesz biztonságosabb a kisebb értékűvel. -
baly81
aktív tag
válasz
diablo1984 #14863 üzenetére
Nálam is ugyanez minden, mármint ami a vill. hálózatot illeti. Mintha az enyémről írnád az adatokat. Mi teljes felújításban vagyunk, magamnak csinálok mindent. Mondjuk én egész életemben az építőiparban voltam. Nem okoz gondot a falbontás/rakás, vakolás, glettelés festés, hideg- melegburkolás. De a villamosság sem. Aránylag tudom a dolgokat, pár kérdésben azért segítséget/megerősítést kérek itt. Amit ezúton is mindenkinek nagyon szépen köszönök!
Brutál költsége van a hálózatnak, -vagy én keresek nagyon rosszul-! Eddig itt járok: Vezetékek 120EFt. Szekrények, dobozok, MCB-k, túlfesz levezető, 1 db RCBO, sorkapcsok, pár apróság 164EFt. Aztán jöttem ide felvázolni az elképzelésemet, és kaptam a tanácsokat, hogy ne 1 db fí-relé legyen... Így ma voltam ismét boltban. Jött még 5 db RCBO, pár méter 10mm2 MKH, meg pár apróság 70EFt-ért. Most, 354EFt kiadása után járok ott, hogy nagyjából megvan minden, de ezzel hazudtam, mert most néztem a moduláris csengőt, ami 8-9EFt, meg hozzá egy MCB, ami 3-4 EFt, és az összes kapcsoló és aljzatom hiányzik... Ez talán még egy 100-as lesz. Ja, a fővezetéjemet is xseréltetnem kell, az még szerintem + 50-70, de nem tudom, lehet sokkal több.
Összesen kb 5-600EFt. Ezek csak az alapanyagok, úgy, hogy minden szerszámom és apró-cseprő dolgok megvannak.Sajnos, azt kell mondjam, nem igazán éri meg hozzányúlnod így a rendszerhez, mert egyik problémából fogsz a másikba kerülni. Inkább spóroljatok rá, és ½-1 év múlva teljes csere. Szerintem jobban jártok. Ja, és nyilván retekkel fog járni, így a festést is eltolnám ez utánra, ha nem annyira gáz a fal. De mondom, én nem vagyok szakmabeli, csak hobbysta. Itt nálam okosabbak vannak/szólalnak meg ez ügyben.
-
baly81
aktív tag
Urak!
Egy SE A9A15320 230V moduláris csengőt (5W) hogy tudnék normálisan lekismegszakítózni? Resi9 rendszerbe menne, de ha egy Acti9 kmsz-t ajánlatok sem fog zavarni.
Resi9-ben C2 találtam (R9F14102) vagy Acti9-ben B1 (A9F03101) de ez utóbbi szinte mindenhol elérhetetlen.
Ti mivel oldanátok meg? Köszi! -
diablo1984
veterán
válasz
baly81 #14861 üzenetére
4mm2 a bekötés és 25A jön be a lakásba, vagyis az óra melletti kismegszakító 25A-es!
Anyósék laknak a lakásban, nem régi vétel, csak ezt a vizsgálati jegyzőkönyvet olvasgatva nem volt minden teljesen világos, most hogy felvilágosítottatok, most kevésbé látom rózsásnak a helyzetet, mert naívan azt gondoltam, hogy a kapcsolószekrény rendbe tételével(cseréjével) +egy ÁVK beiktatásával biztonságossá tehető a rendszer. Fogalmam sincs, hogy ezekben a 40 éves panelekben csőben vitték-e a vezetéket, vagy esetleg rávakoltak, passz, de most biztosan lóvé van a legkevesebb, lenne ezen kívül is mire költeni, azért akartam kicsit segíteni nekik, hogy hátha ennyivel megúszható a dolog. De akkor ez egy nagyobb falat lenne, jóval nagyobb mint amit a büdzsé elbírna. -
313313
addikt
válasz
bluemirage #14859 üzenetére
Olyan mintha le lenne melegedve nem kicsit a szigetelés róla...
-
baly81
aktív tag
válasz
diablo1984 #14860 üzenetére
Strang a neve.
Az aluval "nincs baj"... A korával igen, ami merevvé, rideggé teszi. Plusz a kötések fellazulása (hidegfolyás, stb) és terhelhetőség is aggályosabb. Sőt! Gondolom a fővezetéked sem nagyobb 4mm2-nél, ami max 20A-el lehetne terhelhető...
Egy normális (értsd: biztonságos) rendszer pedig megköveteli a földelést, ami most nálad kétséges.
No. De, vannak itt nállam a témában kompetensebb személyek is. -
diablo1984
veterán
válasz
PROTRON #14857 üzenetére
Nem tudom, sőt a villamos biztonsági felülvizsgálat jegyzőkönyvét kiállító szakember sem tudja, hogy hol van földelve a lakás, szemlátomást nincs semmi vasra szem előtt rákötve, hogy a konyhaszekrény mögött mi lehet, az jó kérdés, mert a konyha és a wc hátsó fala között megy minden egy zárt részen(fogalmam sincs, hogy azt minek hívják, ahol a víz, csatorna meg minden megy), ott a wc mögött nem igazán bontható, a mosogató sarokszelepénél látram valami denevér odút befelé, ha lehet kötés, akkor úgy gondolom csak ott lehet, mert szem előtt tuti nincs. Nem tudom, hogy a 80as években a paneleket gyárilag földelték-e, vagy akkor még nem volt divat és valamivel több mint 20 éve csinálhatták a földelést, de a kapcsolók és konektorok modernnek tűnnek, viszont réz a sehol sincs(ami nem hiba, ha már minden alu).
-
válasz
diablo1984 #14856 üzenetére
Csak én látok égésnyomot a kék vezetéken középen?
A KMSZ-ek alsó átkötését tanítani kellene... kreatív sorolósin.szerk:
"mert a konyha és a wc hátsó fala között megy minden egy zárt részen(fogalmam sincs, hogy azt minek hívják, ahol a víz, csatorna meg minden megy)" - Strang -nak hívják -
baly81
aktív tag
válasz
Ez kész életveszély! Remélem csak áramtanítva piszkálod!?
Új kmsz-ek is kellenek, mert a 16A sok a ma érvényben lévő szabályozás szerint! Már ha ezt be szeretnéd (illene) tartani. Alu 2,5mm2 max 13A MCB! Ahogy látom bejön valami PE vezető, de hogy az miként, honnan nem lehet megmondani. A többit írta PROTRON.
Ha ez saját életvitelszerűen lakott ingatlan, akkor inkább húzd át Cu vezetőkkel és csinálj / csináltass egy normális, korszerű rendszert. Sajnos ezek időzített bombák! Tűz- és életveszélyesek! Sajnos nem olcsó, (tudom, én is pont benne vagyok!) De! Egy lakás / család / legrosszabb esetben egy egész tömb egziszenciája / élete is.... De inkább nem írom... Nagyon régi rendszered van. Ez szerintem bőven 50+ év! Szerintem fontold meg a teljes felújítást! -
PROTRON
addikt
válasz
Hivatalosan a kismegszakítók és Fi relék kengyelei ónozottak, így elviselik ha aluval kell érintkezni, viszont félévente, évente illik fam csavarhúzóval utánhúzni a csacvart, hátha meglazutak.
Az elosztón belül, a Fi relé után a kismegszakítók betáplálásához szabad rezet használnod, rézre cserélni az alu átkötő vezetéket, elvégre csak az a lényeg hogy ne keveredjenek.
De én biztos ami biztos alapon vennék egy 2x12 modulos elosztót, nem drága jelenleg, és 6 db kismegszakítót azonos szériából mint a Fi relé, így csak egy kis darabka sorolósín jó lesz és biztosan működik minden.
Pl Schneider Resi9.Az lehet hogy nincs betáp földelés, csak a gáz/vízcső van EPH-zva és azt gondolták hogy ez elég, hiszen az úgyis belemegy a földbe.
Ha tényleg ez van, akkor ezt tilos, kötelező rendes földelésnek lennie az EPH mellett, mert ha hiba van és megszakad a betáp PEN akkor az EPH-n keresztül fesz alá kerülhet az egész vízvezeték rendszer és a szomszéd lakásban megrázhatja a víz szerelőt.Aztán ha mégse marad fent a Fi relé, akkor egyesével meg kell nézni hogy melyik áramkör nulla vezeték bekötésekor old le.
Az is lehet hogy egyesével éppen hibaáram értéknél alacsonyabb a régi szigeteléseken elszivárgó áram, de összegezve már túl sok.
Ekkor elég lehet ha több Fi relére bontod... -
baly81
aktív tag
válasz
diablo1984 #14854 üzenetére
nem tudom, hogy merre földelhették a lakást....
http://users.atw.hu/ketvillbt/epitoipari_portal_villamos_rendszerek.html
-
diablo1984
veterán
Akkor ha semmi réz cucc nincs az egész rendszerben, akkor nincs gond az alu kötéseivel, telibe lehet kötni a kismegszakítókba és az ÁVK-ba?
Jelenleg 4db kismegszakító van a rendszerben és csókolom, még az órától is aluból jön a delej. Ami még furcsa, hogy a test a lakásban rendben van, 1 konektorban lehet valami gebasz csak, de a kapcsoló szekrénybe nincs bekötve egy sem, nem tudom, hogy merre földelhették a lakást.... -
baly81
aktív tag
válasz
diablo1984 #14851 üzenetére
Lehet nem leszel előrébb a Fí-relével. Egyrészt amit lappy mondott, másrészt ezek a régi alus rendszerek több sebből véreznek. Lehet, ha bekötöd az RCBO-ot a folyamatosan le fog verődni... Végig kellene nézned, mérned a hálózatot mielőtt áldoznál bármire is, mert lehet csak ablakon kidobott pénz lesz!
Kötéses kérdésedre, én szoktam a régi, rideg alukábelet meg érvéghüvelyezni. Ad neki egy kis felületi keménységet, amivel jobban ellenáll a szorításnak. -
lappy
őstag
válasz
diablo1984 #14851 üzenetére
nem kell hozzá semmilyen paszta mehet be az ÁVK-ba - feltéve ha adott a vezetékrendszer (van ződsárga
-
diablo1984
veterán
Sziasztok! Adott egy lakás, kb 40 éves rendszerrel, full tömör alu vezetékekkel, egy fí relét kellene illeszteni a korhű kapcsoló szekrénybe, ami 4 helyes, 4db kismegszakító lakik benne. Így a kapcsoló szekrény csere mindenképpen lenne, utána be a fí relé+a 4db kismegszakító. Ami kérdés lenne, a wago-s megoldáson kívül hogy kössem az alu vezetéket be a fí relébe? Mert a wago az elég csúnya, az alu paszta nem illik a fí relé kötéséhez, ami infót még hallottam, hogy érvéghüvely a tömör alura. Létezik, hogy ez működhet?
-
Peter668
csendes tag
válasz
baly81 #14849 üzenetére
Igen, ez a hozzászólás az adott termékre vonatkozott....
Sok példát lehetne felsorolni hol vannak jelen kínai termékek, de ebben a termékkategóriában jellemzően kerülendőek voltak, kismegszakító, FI relé, általában nem feleltek meg a rájuk vonatkozó paramétereknek, pl leoldási idő, névleges kioldó áramok.. -
Peter668
csendes tag
válasz
bluemirage #14846 üzenetére
Ha van kínai autógyár vagy épül nálunk, akkor kell a kínai kismegszakító is.......
-
313313
addikt
válasz
bluemirage #14846 üzenetére
Eddig nálunk is Tracon volt....
-
válasz
313313 #14845 üzenetére
Erős tippre azt mondom, hogy ez kínai, pontosabban etek-china.com
Az E.ON Tracon-ra állt át, az MVM pedig ezek szerint Etek-china -ra.
Keleti nyitás...
Arra azért kiváncsi lennék, hogy az E.ON német területen is Tracon-t szerel? Vagy csak ide magyarba jó ez nekünk....?
Az a durva amikor látod, hogy a korábban felrakott nyugati' kismegszakítókat hajítja ki a regszerelő és rak helyére Tracon-t vagy Etek-china-t.Amire a szolgáltató büszkén rászitáztatta a nevét.
-
313313
addikt
Proton igértem fotót az új MVM-es kismegszakítókról...
-
DJGABI
addikt
válasz
tyielow #14820 üzenetére
Kösz mindenkinek. Voltam helyi boltban megnyomkodni a kapcsolókat illetve megkérdezni hogy mit ajánlanak. Alsó polcosból kettő maradt fenn: Asfora meg Niloé. És igen, az Asforát gyengébbnek éreztem.
Legrandnál hogy vannak amúgy a kapcsoló családok? Ez a Niloé jobb/rosszabb mint pl a Valena Life?
-
PROTRON
addikt
válasz
FBLLMAG #14838 üzenetére
Szeretem az ilyen eszmefuttatásokat, csak azért azt se felejtsük el hogy anno amikor mindenki rabszolga volt, nem érdekelte az embereket hogy 1-1 javítás alkalmával konkrétan mennyi idő ment el. Ma már azért az ember utána számol hogy ugyanazt a belső alkatrészt mennyi idő is pontosan kicserélni, mire lebontja a motort, szétszed mindent hogy hozzáférjen, utána újrazsiroz, újra összerak etc...aztán kijön hogy egyébként se fizetné ki átlag józsi azt a 25k huf munkadíjat az 1k hufos alkatrész cseréjére, mert mire tényleg mindenen végig mész bizony régebben sem voltak ezek reálértéken olcsóbb műveletek, csak mivel rabszolga munka mellett az emberek elbíbelődtek fél napokat, nem gondoltak bele.
Most már azért pl ha egy TV-ben megkéne forrasztani 2 lábat, az előkészülettel és az összeszereléssel, valamint azzal hogy az szerelőnek csak úgy éri meg megadnia a garanciális időszakot hogy azért beleszámolja annak a kockázatát is, kijönne hogy egy 80k-s TV megjavítása mondjuk munkadíjban el kéne kérni 50k-t...ki fogja ezt megfizetni?De kérdem én, miért gonodlják azt a laikusok, hogy vállalja el olcsóbban a technikus a javítást, ha mellette ugyanaz a laikus pincérként 1500 hufos kávé esetén még tartja a markát a 30% borravalóért, ha nem kapja meg még felszolgálás előtt, akkor olyan flegma, hogy attól félek beleköp a kávéba...
Nem abból kell kiindulni hogy a burkolónak kifizetik a 4 nm2 panel furdőszoba burkolásáért a 2 milliós munkadíjat, hanem abból hogy utána már fillérba..s megy a valódi szakember villanyász tiszteletdíján, akin végül is csak a család életvédelme múlik, nem az hogy havonta 1x vendégsereg megcsodálja hogy "milyen szép a fürdő...2 secig".
Már is megkapjuk hogy miért állt át a világ arra hogy inkább egyben cseréljék az elektronikus fogyasztási cikkeket.
-
biker
nagyúr
válasz
RandomName #14834 üzenetére
attól még mágneskapcsoló
kontaktor, csak bistabil
-
FBLLMAG
senior tag
Régen, gyerekkoromban is, a múlt évezredben, véstük a gégecsőnek, szerelő doboznak, a kapcsoló / dugaljzat dobozának a lyukat. A mennyezet betonozása előtt a vasazás között húztuk a gégecsövet, a végére vágtunk fából véget (amibe a csillárt is fel kehetett erősíteni dacsavarokkal). Fakazás után húztuk a vezetékeket 2,5 / 4 -es. A szerelődobozban összecsavartuk, majd leszigeteltük a lecsupaszított vezetékeket. Csak csavaros kapcsolók, kerámia dugaljzatok léteztek. Késsel csupaszítottuk (blankoltuk) a vezetékeket.
Manapság, géppel marják ki a 3 / 5 eres vezeték helyét, kifúrják a dobozok helyét. A fenti szerelődobozok eltűntek. A gipsz megmaradt (de valahogy lassabban köt). A kapcsolók, dugaljzatok alatt WAGO rendszerekbe dugdossák (dugdostam) a lecsupaszított rézvezetéket. 1 fogó vágja, csupaszítja (nekem is van). A kapcsolóba, konnektorba szintén elég csak beleszúrni. 2 - 2 csavarral vannak a kapcsolók, konnektorok felcsavarozva (persze akkus csavarhúzóval). A szintező lézer jótékony segítségével, egyenesen. Megfelelő sorrendben összepattinva, rápattintva, és kész. Így lehet pár óra alatt 100+ konnektort, közel 60 kapcsolót felrakni. A mennyezeten sínekben futnak a vezetékek. Az álmennyezetbe való ledvilágításhoz már doboz sem kell, csak 2 karommal be van pattintva. A táppal össteszúrva. A táp 2 vezetéke meg WAGO -zva a hálózatról. A led szallag méretre vágható, az alu sínbe pillanatok alatt beragasztható. A sín vágható, csíphető. Ahogy a matt, bepattintós borító lap. Tápok között is lehet szemezgetni.
A TV -ben modulokat cserélnek, a vízforraló kapcsolója annyiba kerül mint az új vízforraló. A fűnyíróban is modulok (részegységek) vannak. A szénkefe elment (5€), de akkor is az egész motrot kell kicserélni, +az áttételt meg a féket. Külön szénkefe nem létezik. 2 motor után tönkremegy (eltörik) a műanyag emelő rendszer. Itt is rendszer (az egész modul).
Mint írtam, szép új világ.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
baly81 #14835 üzenetére
Az utóbbi időben felújítottam mérőműszeres csomagomat.
Volt, van régi 830 -asom. (Láttam már felrobbanni.) Még a múlt ezredből. Az ezred elejéről volt EMOS multim. Szóval kellett valami. Mostanában meg olcsón lehet hozzájutni toll multiméterekhez és nagy kijelzős multiméterekhez. A színeset csodás olvasni elég nagy szögből. Láb sem kell a multira. Kint a napon viszont elhasalnak a színes kijelzősek. A LCD még mindig jobb a napon.
Még szerencse, hogy ilyen olcsók ezek a multiméterek. Olcsóbbak mint a feszültség teszterek. De pontosabbak, több dolgot mérnek. A Habotest HT126 -osomnak a NCV érzékelője is elég érzékeny. Fázist is lehet vele keresni. A dugaljzat villog, hova kell szúrni a vezetéket. Ha az áram méréséhez szúrtam be mindjárt erre a mérésre áll be. A LED dióda világít mikor mérem. Nem kell kapcsolgatni már ezt sem feszültség, ellenállás mérés között. Csodás új világ.
Feszültség teszter (nálunk vadaszka), hamarabb kerül a kezembe villanyszereléseknél. De ezt is folyamatosan frissíteni kell. Régen volt a bakelitból készült, később műanyagból (ezeknél cserélgetni kellet a mérő huzalt és a mérő "tűt". (Fázis ceruza / feszültségmérés). (Ezek a tekercsesek is fel tudtak robbanni kapacitív rendszerek kisülésétől.) A 9 V elemről hajtott már világított is, sípolt is (átvilágítás, kontakt) a gomb lenyomásával. (Végre nem kellet összeeszkábálni valami átvilágítót.) Manapság az LCD kijelzős 3% pontossággal mér, fázissorendet, kontaktot, fázist, és a 30 mA -os védelem ellenőrzését is tudja. "Világítanak" is a mostaniak. (A drágák még többet. De azt már az olcsó multiméterek is tudják. Jobban.) Nem kell a testet megfogni fázis keresésekor, nem kell gombot nyomni amikor a kontakt áteresztését, vezeték átvilágítását tesztelem. Sokszor sok van a jóból. (Nálam a UNI-T UT18C hamar eltört). A UNI-T UT15C visszalépés, de kézre áll, jobban összerakotnak tűnik. A ledek nekem fontosabbak, minthogy mindent LCD -n jelenítsen meg. A ledsor már nagyjából jelzi kb -ra a feszültséget. (A nagyon drága, istenített FLUKE is tönkre tud menni.)
A fázisceruzák is fejlődtek. Nálad is láttam ezt az érintésmentes (NCV) típust. Találtam 12 V érzékenységűt is. Azért a legtöbb meg sem közelíti a fazer 777 -est (a hátulján az érzékenysége állítható). Két oldalán fémtest, feszültség és kontakt vizsgálathoz, gomb meg a feszültség alatti vezetéket keresi. A Habotest HT89 -esem a feszültséget is kiírja, kapacitív rendszer, nem kell, hogy rajtam folyon át az áram. A HT100P -vel 3 fázisú rendszerben, fázissoreendet is tudok mérni. És van amely % -ban adja meg az elektromos mező erejét. Ezzel lehet vezetéket keresni a falban, hogy el ne legyen fúrva.
És ami a lényeg. Mindig legalább 2 műszerrel kell mérni. Meggyőződni a feszültség ott létéről. A villanyszerelés nem gyerekjáték!!!
-
baly81
aktív tag
válasz
FBLLMAG #14810 üzenetére
Köszi! Mondjuk én inkább Aliexpresses vagyok, meg ugye van is ilyenem, de itt QRVA jó áron van. 👍
RandomName
Inkább gyakorlatis(abb) választ szerettem volna kapni.lappy
Köszi!DJGABI
Az Asforát inkább engedd el! Most néztem a Praktikerben, hígf0s. Néztem a Mixvilles M5 szériát is, az meg full műanyag. Köszi inkább nem... Sok tortúra után, marad a Sedna!
-
TomMusic
őstag
válasz
Zsmester89 #14824 üzenetére
Na ez mondjuk jogos. Na mindegy, már megrendeltem a csavarosakat.
-
Rayyy
senior tag
Köszi, még életemben nem láttam ilyet.
-
Rayyy
senior tag
Sziasztok! Az normális, ha a felújított lakásban 3 villanykapcsoló le-föl kapcsolgatja ezt a biztosítéknak kinéző izét? Ha egyszer felkapcsolom a villanyt, akkor levágja. Ha utána felkapcsolom, akkor visszakapcsolja... oda-vissza.
-
csubuka
addikt
válasz
PROTRON #14719 üzenetére
Ha még lehet kérdeznék ezen ügyben.
Beszéltem pár korábban "töltő-akcióba lendült" lakóval. Alapvetően mindent is aláírtak a kivitelezők (minden tűzvédelmi átvezetés visszajavítsa stb... a valóság nem erről árulkodik)
Így a kk felé papíron minden rendben elméletileg
Valahogy amúgy megoldható, hogy egy vezérlőjelet kaphassanak ezek a töltők a tűzvédelmi rendszerből és arra letiltsák magukat? Gondolom ilyen esetben a lakásokig fel kéne menjen a jel és ott egy relé le kellene kapcsolja a betápot a töltőn...
Vagy alapvetően menthetetlen ez az X.-ik emeltről lehúzkodás és sehogysem lehet szabványos?
Tehát ha valahogy a lakók a korábbi gányolások után az átvezetések visszajavítására kényszeríthetőek, illetve tűzeset esetén az automatikus töltő lekapcsolás kiépítésére, akkor a végeredmény akár még szabványos is lehetne?
-
TomMusic
őstag
válasz
Zsmester89 #14821 üzenetére
Na én meg direkt vettem csavarosokat Sedna-ból.
Bár ahogy néztem, a kapcsolók rugósak. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
DJGABI #14812 üzenetére
Efapel sorozat teljesen jó. Dugalljhoz a csavaros bekötésűt jobban szeretem. (úgy halottam, van már bedugós is belőle)
Előnye, ha megunod a külsejét, simán lehet cserélgetni az előlapot más formára, a szerkezet maradhat.
Alsó polcosból (sokkal nem olcsóbb, mint az Efapel) használtam Asforát is, Niloe-t is. Talán az Asfora kicsit jobbnak tűnik, de érvelni nem tudnék mellette. -
Zsmester89
őstag
-
Volvo360
csendes újonc
Ez a direktben forrasztás jó ötletnek hangzik.
Ami akkor felvet egy újabb kérdést: maga a led-szalag két részre lett osztva (két palánta-polchoz). Jól gondolom, hogy ez esetben érdemes külön-külön betápot adni nekik, tehát rögtön két párhuzamos érpárt forrasztani a jack helyett? -
Volvo360
csendes újonc
Sziasztok! Remélem ez a megfelelő topik a kérdésemhez.
Vásároltam palánta világításhoz LED szalagot és tápot. (Ezeket: 120W táp és 5m led-szalag) Elvileg a tápegység dupla teljesítményt tudna leadni ahhoz képes, amit a szalag igényel.
Volt itthon egy csomag 2,5mm2 hangszóró kábel, azzal kötöttem be, gondoltam az úgyis pont hasonló áramok és feszültségek elviselésére van tervezve.
Ellenben az a kis csatlakozó, amit a táphoz kaptam - lásd mellékelt fotó -, borzasztóan melegszik, nem szívesen hagyom bedugva. Mit csináltam rosszul, hogyan kellene az ilyesmit bekötni?(szerk: a kép lemaradt)
-
DJGABI
addikt
válasz
baly81 #14590 üzenetére
Sziasztok!
Hasonló kérdésem lenne mint kollégának: házfelújításban vagyunk, mi az a legolcsóbb villanykapcsoló és csatlakozó aljzat, ami azért már vállalható? Villanyszerelő valami Legrandot ajánlott, neten Valena Life 1500-nál kezdődik + 500Ft keret. Schneider Asfora van már 1000Ft-ért kerettel együtt. Az annyival rosszabb is lenne? Nem vettem mostanában, nem tudom milyenek. Sógor terel a drágább felé, mert hogy az 10 helyett 30 évet elmegy. Kb úgy vagyok vele nem mindegy ha hozzá kell nyúlni? Cserélni igazából én is tudom.
Köszi
-
baly81
aktív tag
Srácok!
Egy 10mm2-es MKH vezetéknél hajlíthatóságban mennyi különbség van a K és az R végződésű típusok között? (H07V-K és
H07V-R) Ugye jól emlékszem / tudom, hogy az R-es a tömörített? -
RandomName
senior tag
válasz
baly81 #14798 üzenetére
Ez megérne egy blogposztot is. Vannak ott olyan termékek, amelyeket itthon nem látunk.
Ukrán, nem szegény ember vett drága házat, és full luxusba újítatta fel. 4 féle előre bekevert vödrös glett. A sárvastagtól a tejig.... Ismert gyártó cucca, de google csak ukrán találatot hozott akkor rá, ahogy az épületbe lerakott Versace járólapokra is....
Ez kb 6-7 éves sztori.... -
RandomName
senior tag
válasz
Johnzy #14803 üzenetére
+1
Osztott nullás kábel a neve, sok helyen még ma is van. Semmi baj nincs vele, amíg nem akarsz napelemet/teljesítménybővítést, mert akkor csereköteles.
A kor akkori igényeinek megfelelő volt, mára elavult, de ahol a jelenlegi teljesítményt ki tudja szolgálni, ott felesleges cserélni....
De sokkal barátibban használható mint az általam tavaly talált csőnullás kábel.... -
Johnzy
tag
Pedig az lesz, az alu erek összege lenne a PEN vezető...
A piros-sárga-kék színkombinációból kiderül, hogy nem mai darabról van szó és akkor nem volt annyira divat a TN-S, úgy mint ma.
Egyébként ha egy új NYCWY-al, 3ér plusz harisnyát kötsz be, ott is fonogatnak a szerelők.
A múltkor olyan szép fonásokat láttam, bármelyik kisiskolás csajszi megirigyelte volna... nem tudom mennyi idejébe telt a szerelőnek de oltári respekt neki -
-
vaakuum
addikt
Két konnektor (egyik hűtőkonténer, a másik meg általános célra aljzat arra a területre, és magának a lámpaoszlopnak világítása lenne rajta), fázis, nulla és védő a három ér és ezt a sodratot is hozzákötném a védőföldhöz, plusz később kapna egy földelőszondát is majd ezen a ponton ez egész.
A másik vége még nincs bekötve, az lóg az elosztó alatt egy dobozban. Majd megy az elosztóba a kismegszakítóra meg a nulla és védősínre, és ott is bekötném ezt a sodratot a védőföldre.. Annyi értelme lenne a sodratnak, ha belevágnak, akkor minden irányból ezt kapják el először. De nem számítok rá, hogy ásnának a nyomvonalon a közeljövőben, csak ha már bekötöm, akkor legyen rendesen bekötve. Mondjuk az is elég lehet, ha az elosztónál kötöm rá a védőre, ha nem törik le ott is a sodrott rész.
: nem kell ásni, ez már ott van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Redmi Buds 6 - ajándék fülesnek hallgasd a dalát
- Milyen autót vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Metal topik
- Energiaital topic
- Háztartási gépek
- Raspberry Pi
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- HP Victus 16-s0002nh - 16.1" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7640HS - 32GB - 1TB - RTX 4050 - 1,5év gari
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest