Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
vaakuum
addikt
Én ma ezen szörnyülködtem: Azt nem volt időm még kideríteni, milyen áramkörre van/volt berakva, de a teszt gombra semmit nem csinál. Apropó, ennek azért van két kapcsolója, mert mindkét kört külön szakítja? Eddig csak egy kapcsolóssal találkoztam egyfázisúban.
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
válasz vaakuum #11398 üzenetére
Innen van a részlet. Szerintem nem lesz bekötve... De majd még csinálok néhány horror-képet."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
válasz PROTRON #11414 üzenetére
Beüzemelni? Ez egy működő rendszer, 1 fázison 32 amperral...
A szerintem nem lesz bekötve azt jelentette volna, hogy az a fi relé most tuti nincs sehova bekötve.Előbb-utóbb rendbe kell tenni ... inkább előbb.
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
-
vaakuum
addikt
Apropó, ti hogyan szereltek? A 221-es wagoba a sodrott vezetékre szoktatok rakni érvéghüvelyt?
-
vaakuum
addikt
Megnyugodtam. A a 221-es típusnál tömör alura viszont továbbra is az az álláspont, hogy kell hüvely?
-
vaakuum
addikt
válasz tyielow #11447 üzenetére
Próbáltam guglizni, mit jelenthet az SPD, de a bőség zavarával küzdök. Nekünk ilyet soha nem említett egyik oktató sem.
-
vaakuum
addikt
válasz PROTRON #11462 üzenetére
Kérdés: Ugye társasházban rögtön a legelső lépcsőházi mérőnél szétválasztásra kerül a 0 és a védőföld, tehát a lakásokba 1fázisú rendszer esetén utána már ennek a Fázis-nulla-védő hármasnak kellene bemennie (az egyéni óráról természetesen )
[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
válasz PROTRON #11464 üzenetére
köszi!Két éve végeztem, és azóta sem a szakmában dolgozok, csak próbálom pótolni a képzési lukakat, meg követni az esetleges újdonságokat.
A szabványokat ti honnan nézitek? Nyilván vásárlós, és nekünk is azt mondták, aki ebben dolgozik, az forgassa bele a bevétele egy részét, de énmaradtam a régi melómban, így annyira nem létfontosságú a szabványvásárlás."AZ MSZ 447 előírása, hogy a védő földelő hálózat minden kapocs pontjának szabadon hozzáférhetőnek kell lennie a felhasználó által, hogy bármikor felülvizsgálhassa, ellenőrizhesse."
Akkor ez azt is jelenti, hogy a földelőrúd végét is úgy kell dobozolni, hogy a hozzá kapcsolt összekötő csatlakozási pontja is hozzáférhető legyen, ha az nem gyárilag hegesztett és felvezetett a főelosztóba? (gondolok itt a toldható földelőszondára, meg vannak azok, amikre rá van hegesztve 1-1.5 éter összekötő)[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
wc, fürdő és konyha ventiknek manapság milyen típust, márkát ajánlanátok, ha fölöttünk még van 6 emelet, amin mind fel kell tolni a levegőt a légcseréhez? Azt hiszem, a légoszlop magasság nehezítő tényező, olyat szeretnék, aminek a beszerelése után 20 évre megint le van tudva a téma.
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #11566 üzenetére
Az egész ház így van felépítve, mind a 73 lakás tartalmaz ventiket az átadástól kezdve. Mindenkinek van saját felszálló strangja. tégla/beton újabb építésű társasházról beszélünk, szóval nem tilos, sőt szükséges a venti, gyári tartozéka a lakásoknak. Csak amik most benne vannak, azok pont 20 éve lettek használatba véve.
[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
válasz BB9000 #11569 üzenetére
Igazából a csőátmérő még nincs meg, a márka sem látszik kívülről (három különböző méretű és formájú fehér doboz) és még nem kezdtem el szétbontani egyiket sem. Mivel 20 évesek, benne van a pakliban, hogy már nincs is olyan márka amúgy sem.
Az érdekelne, van-e jelenleg preferált márka, típus ami a nagy légoszlopmagassággal történő működési paramétereknek megfelel és megbízható. Azon gondolkodom, hogy egy lépésben mindhármat lecserélem. A konyhai amúgy is gyengusznak tűnik. Valami meglepő okból mindhárom máshogy néz ki, még csak nem is egyforma dobozok."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
válasz PROTRON #12125 üzenetére
Ez jogilag hogy van? Ha nekem van villanypiszkáló papírom, de nem abból élek, és nincs pecsétem, akkor hogy? Nem köthetem be magamnak, vagy bárkinek a családban, rokonságban?
[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
válasz PROTRON #12200 üzenetére
Egyébként a ledek is fognak veszteni a fényükből, nem gond, ha van a fiókban 1-2 erősebb is.
-
vaakuum
addikt
Rutinos kollégákat zaklatnám egy rutintalan kérdéssel :
a képen egy 10-es érvéghüvely látható a tömör alu vezeték mellett. Ugye jól tippelem, hogy ez a 16-os keresztmetszet és semmiképpen nem 25-ös?[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
16-os és 25 ös kábelre szemes saru szereléshez milyen fogót ajánlanátok, ami hobbista, nem ipari szintű és mennyiségű szerelésekhez megfelelő?
-
vaakuum
addikt
válasz bluemirage #12498 üzenetére
Igen, köszönöm!
-
vaakuum
addikt
Adott az alábbi épületelrendezés, ahová földelést kellene kiépíteni. Az 1-es ház egy vályogház, de annak a falában van a villanyóra szekrény. A 2-es házzal egy 3*16-os alu földkábellel van összekötve, de mivel a 2-es házban van a bojler is, így oda jelenleg a fázis, kapcsolt fázis és a nulla megy. Meg van valami fonott aluminium sodrat is mellettük, ami a koaxkábel külső árnyékolására hajaz. Maximum azt lehet rákötni majd a földelésre.
Az alábbi védőföldelés kialakításra gondoltam, remélem nem ütközik semmilyen szabványba. A két végén lenne a csatlakozási lehetőség mindkét épületnek a földeléshez, ezáltal a két ház a földeléssel is össze lenne kötve.
A két ház mellett közvetlenül lenne leütve valamilyen 3 méteres földelőrúd, és utána végigásva ezek össze lennének kötve, illetve középen még plusz egy vagy kettő földelőrúd lenne leverve és rácsatlakoztatva. A talaj homokos-meszes, nem hiszem, hogy jó vezető lenne, ezért gondolok 4*3 méter földelőrúdra + az a 16 méter vízszintes rész.Nekem megvan a villanyszerelő szakma, csak nem abban dolgozok. Viszont nem is nagyon sikerült elszegődnöm senki mellé hétvégente melóra, hogy rutint is szerezhessek. Emiatt most öntanulóban és a segítségetekre számítva vágok bele.
Nyilván a mérőhely szabványosítás is szükséges lesz, ezt a következő közgyűlésen el fogom mondani, és ahhoz egyedül amúgy sem szívesen nyúlnék hozzá, itt viszont főleg az ásás lesz a legnagyobb meló.
Szóval a rajz:
A felhasználandó anyagokra és kötőelemekre valamint technikákra minden ötletet és jótanácsot szívesen fogadok.[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
válasz PROTRON #12512 üzenetére
A szabványosításhoz szóban már jeleztem az elnöknek, hogy kellene valaki, aki a rettenet szekrényt kibontja, én nem fogok plombát bontani. Emiatt a szerelőpanelt sem merem kiszedni a helyéről, mert nem tudom, mennyire feszül mögötte minden is, nehogy azzal sikerüljön valamit eltépni. Csak így sajnos azt sem látom, mi van mögötte. A szekrény egyébként előlről is gáz, (korábban dobtam fel fotót róla a 11412-ben) ráadásul szinte mindenre C16-ok vannak felrakva.
Helyileg egyébként Pest megye, Nagykáta"Persze egyébként a 16m távolság nem akkora nagy, lehet elég lenne csak a főépületnél matematikailag."
De ha csak a főépületnél lenne leütve egy (ráadásul az értéke is méginkább valószínűsíthető, hogy nem lesz elegendő), utána azt úgyis át kell kötni a másik házba (vagy ez nem előírás, hogy tovább kell vinni a védőföldelést is?), azt meg valszeg megintcsak be kellene ásni a földbe. Ezért gondoltam a lenti elrendezésre, költséghatékony, kiindulásnak elég nagy felületet adna, és mindkét házat megoldaná. Inkább attól tartottam, hogy azt írjátok egy földelésről csak egy ponton lehet felállni, (aminek ugye bonthatónak kell lennie a mérési lehetőség miatt), mert a két pontos felállásnál lehet nem tudja a mérést végző, hogy máshol is bontani kellene a mérés előtt...
Ezt az "1 kábelen nem mehet normál, és vezérelt fázis, pláne nem közös Nulla" részt hogyan értsem-> a vezérelt fázis miatt is ásni kell egy külön kábelt? Mi lesz akkor a 3*16-os (+ valami külső árnyékolás) éren? Csak két 16-os ér lesz belőle használva?
Közös Nulla alatt mit kell érteni? Amint megvan a földelés, a nulla csak nulla lenne onnantól."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #12513 üzenetére
"Inkább keress valakit aki ért is hozzá, és együtt csináljátok meg."
Na ezzel még bajban vagyok. Mikor végeztem a villanyász képzéssel, az ismeretségi körömben egészen pontosan 17-en mondták, hogy van vállalkozó ismerősük, beajánlanak. A nehezítés az volt, hogy nekem a jelenlegi meló mellett csak a hétvége jó, mert azt meg nem akartam család mellett feladni addig, amíg nem látszik valami fény az alagút végén. Viszont arra is hajlandó lettem volna, hogy amíg tudok tőlük érdemben tanulni, akkor nem is kell semmi fizetés ... Pontosan 17 helyről kaptam vissza azt, hogy ja, hát hétvégén ők nem dolgoznak. Akikkel együtt végeztünk, közülük sem igazán lett senki villanyszerelő, az is zsákutca lett.
Félretettem az összes szabimat, és októberben elmentem két hétre egy társasház építésre, de gyakorlatilag két hétig védőcsövet gipszeltem, persze próbáltam figyelni a többi munkacsoportot is, amennyire volt rá időlehetőség, de ugye haladni is kellett, és jellemzően nem ugyan azokon az emeleteken tevékenykedtünk... A végén már húztam vezetéket is a védőcsőbe, amikor azzal kellett haladni. Következő januárban szintén összegyűjtött szabival, akkor egy másik céghez sikerült elmenni, ott meg symalen csövet szögeltem a betonpadlóra. Mondjuk ott láttam elektromos szögbelövőt , és használhattam is. De ahogy változott a helyszín ott is a végén gipszeltem, meg a tervről lehagyott utólagos védőcsövek helyét kellett a padlóba marni, meg csövezni. A munkavezető rákérdezett, hogy kerültem oda, milyen előéletem van, elmondtam, rámnézett, és csak ennyit kérdezett: komolyan három diplomával kevered itt nekem a gipszet? Megegyeztünk, hogy ez is munka, nekem meg nem esik nehezemre megcsinálni, ha ez a feladat éppen...Szóval hajlandó lennék tanulni, fektettem is bele időt és energiát, de azt, hogy pl. ezt a komplett felújítást én finanszírozzam meg azért, hogy hátha tanulok belőle, azt már nem tudom vállalni. Időt tudnék még rá fordítani hétvégente, meg esetleg egy-két napot szabiból hétközben, de pénzt már nem igazán akarok bizonytalanra, mert az előzmények alapján reménytelennek látszik, hogy gyakorlatot szerezzek. Csak úgy meg nemigen fogok találni senkit, mindenkinek van jobb dolga ennél.
Ezt meg a végén ha kiadják külsősnek, az úgyis hétközben csinálja meg, tehát ismét nem tanulok belőle semmit, a kör bezárult. Max. ha össze tudok rakatni oda is két hét szabadságot, ami meg bizonytalan. Elvileg ma is szabin lennék, de be kellett jönni.Na, jól kibeszéltem magam...
Apropó: hétvégente nem kell innen valakinek kisegítő villanyszerelő-gyakornok?szerk: ja, korábbi oktatómmal is beszéltem erről, a szülei elvileg arrafelé laknak. Képzés alatt sokat hallottuk, hogy később is kérdezhetünk tőle, segít, ha kell szerszámot is ad, stb. Említettem neki, hogy ha arra kanyarodna és ránézne... szóval azóta nem sikerült megoldani...
[ Szerkesztve ]
-
vaakuum
addikt
Adott egy hűtőkonténer, ez a kültéri egységének az adatlapja. Ezen kívül van neki egy agya egy routerrel, simkártyával, hogy távoltról vezérelhető legyen. Valamint az ajtaja fölött van egy 20 wattos led, meg egy nem tudom mekkora teljesítményű csörlő. Ha nyáron, délben a 40 fokban minden is maxon megy, akkor sem kér 10 ampernél többet. Villásdugós csatlakozója van.
Egy [ilyen dobozba tervezem bekötni] , mert jelenleg egy beltéri hosszabbítóval használják, aminek a külső burkolatát lassan megeszi az UV.
Erre ugye egy 10 amperes B karakterisztikájú kismegszakító simán elég lehet? Vagy kellene rá a 13-as?"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
válasz csemberlen #12513 üzenetére
Erről hol tudok részletesebben olvasni? Mivel nem ebben dolgozok, nincs saját megvett szabványom , suliban meg ilyenekről szó sem volt.
-
vaakuum
addikt
[link] ennél nem biztos, hogy kell bonyolultabb, ha csak 1 funkciót használsz. Létezik előre beállított értékű 5 és 10 perces is, ugyan ebben az árban, vagy olcsóbban. Néhány évet kibírnak, mire a meleg megeszi őket.
-
vaakuum
addikt
Ennél a gyerekvédelem mit jelent? A képen nem látszik, hogy bármi is blokkolná a hozzáférést.
Mondjuk én még mindig a hagyományos bedugós, megfelelő ellendarabbal kiszedhető dugóra esküszök, most is azt használnám, ha kicsi gyerekeim lennének."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
válasz 313313 #13048 üzenetére
Itt nem az van, hogy egy szekrényben közösen nem lehet két tarifa mérője és az elosztóknak is külön kellene lenni (meg a kábelezést is külön csatornában kell megoldani az eltérő tarifák esetében)? Valamiért nekem ez jött le a korábbi beszélgetésekből. Tehát itt ha jól gondolom nem a belefér-e a kérdés, hanem hogy ez így csak egy szekrény, a B-nek másik kellene, meg a kismegszakítókat is külön kellene rakni (4 szekrény??? )
-
vaakuum
addikt
válasz 313313 #13066 üzenetére
Tehát akkor ha jól értem, ez így minimum két doboz: 1 az óraszekrény, egy meg az elosztódoboz, ugye?
-
vaakuum
addikt
Sajnos nem minden villanyszerelős videóból lehet [tanulni] hasznos dolgot , de nagyon életszagúnak tűnik
-
vaakuum
addikt
Ennél az Al/Cu ugye azt jelenti, hogy paszta nélkül is kezeli az eltérő anyagú vezetékeket?
-
vaakuum
addikt
Sziasztok! Segítsetek pls!
Ennek az egységnek [kép] a helyére keresnék valami ilyesmi dobozt.
Nem kell, hogy felvonulási szekrény legyen, sima kültéri doboz is jó lehet az viszont kellene, hogy legyen rajta két Ip védett csatlakozó aljzat, illetve két kismegszakító férjen el benne. A szűk keresztmetszetek a szélesség 13 cm és a mélység 14 cm , magasságra van fél méter, tehát egymás alatti csatlakozó elrendezés tűnne a megoldásnak. Jó lenne, ha nem nekem kellene összerakni a dobozt meg a két különálló kültéri aljzatot, mert a rögzítése elég nehézkes lenne. vagy csak nekem nincs gyakorlatom, hogy lássam a megoldást."Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
vaakuum
addikt
-
vaakuum
addikt
Elsőre én azt tippelném, hogy igazából a tömszelencében a lengő végén kell csak megoldani a kábel illesztést, utána csatlakozáskor a helyére kerül minden, a menetes részre csavart rögzítőelem meg a helyén tartja... feltéve ha van valami fémes érintkező a háromszögletes cikkeken belül, de csak féloldalról látni bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest