- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
longwild
aktív tag
Sziasztok!
Van valamilyen megoldás lemez furdokadak melegitesere?
Pl fűtőfóliaval megoldhato lehet? -
Gézengúz
addikt
válasz
csemberlen #10142 üzenetére
Loxonról jut eszembe ....
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #10117 üzenetére
Sziasztok!
Ezzel a 8-as csatos wago (nem létező termék úgymond) topikkal kapcsolatban kérdeznék még ha lehet.
Így hogy kulturáltan nincs a ViD wagoklónhoz DIN foglalat lehet jobban járok szimplán két összekötött 5-ös wagoval nem? Pluszban ez még drága is, ahhoz képest, hogy klónA legkisebb 6-os rugós elosztblokkba (ebbe talán hiába a gyári fotó illusztráció) sodrott vezetéket nem biztos, hogy szerencsés bedugni... plusz drága is
Szóval talán az eredeti wago (2db 221-415 összekötve)+foglalat (221-500) a leghatékonyabb megoldás továbbra is... -
demars
addikt
válasz
csemberlen #10131 üzenetére
Van bevált fűtés vezérlő PLC amit ajánlasz?
Én is relékkel szoktam megoldani, még nem dolgoztam ilyen vezérlővel. -
PROTRON
addikt
Azt írtad hogy elég gyengusz izzót tekertél bele, szerintem több fog kelleni.
Több 100W-ot kell belekötni hogy tényleg lenyomja a feszt, de akkor sem lesz 0V, csak 24V alatti érték.Meg igazából Te nem a nulla vezetékre kötötted teljesen párhuzamosan, hanem megszakítottad azt az ágat a kapcsolóval.
-
PROTRON
addikt
2 oka lehet, az egyik hogy a közös szakaszon a fázis vezetőben lévő feszültség elektron mozgást indukál a nulla vezetőn.
A másik ok hogy az adott áramkörön másik fogyasztón keresztül záródik az áramkör, ami miatt a nulla vezető feszültség alatt van, de nagyjából terheletlen.
Ilyenkor az eltérő hálózati elemek miatt (ugye alu vezeték szakasz, réz vezeték szakasz, távol vagytok az elosztótól) nem csak az elosztónál jelenik ez meg, hanem párhuzamos pontokon is.
Ha ilyenkor megfogod akkor valóban bizsergető érzés lesz, de ha megterheled az áramkört(mondjuk bele kötsz 2-3 db 100W-os izzót) elvileg le kell esnie a fesz értéknek 24V alá. Mármint felkapcsolás nélkül "terheled meg" párhuzamosan az áramkört. -
zsero
aktív tag
Volt még egy érdekes dolog a csillárnál. Amikor szereltem a fázisceruza mind fel-, mind lekapcsolt állapotban világított. Megnéztem egy multiméterrel és 78 V-ot mutatott lekapcsolt állapotban is. Ez mitől lehet?
A kapcsolás 2 helyről van megoldva, egy alternatív kapcsolóval. -
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #10133 üzenetére
Tudom persze, de mégis +20k-ért úgymond a rendszer többi részének cserélésekor sem érhet meglepi, a mozgatók mindennel is kompatibilisek lesznek. Jó persze 24V-os relékkel a 230V-os mozgatók is illeszthetőek a 24V-os vezérlőhöz, az is igaz
De relé így is úgy is kell a jelen helyzetben a hőszipka feszmentes kapcsolásához, és ha az van, akkor a 24V sem egy nagy probléma extrának. Sőt a kábelezés ezen részének nyugodt szívvel való házi intézéséhez azért kell a 24V
Illetve a "nagyobb" áramerősségek miatti feltehetően vastagabb belső vezető kilakaítások miatt elméleti síkon egy 24V-os mozgató robosztusabb lehet, mint a 230V-os talán.
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #10131 üzenetére
Köszönöm a választ!
Értem, mondjuk ez robosztusabb, mint bármilyen mikrokontrolleres egység bizonyos szempontból. Végeredményben persze lehetne akár egy ESP32-s relépanel is ehelyett, "házi okosba" megoldás gyári PLC helyett... De túlfesz meg hasonlók talán nem csapják szét ezt annyira. Valamilyen szinten jobb szeretem az ilyen "buta" egységeket, elég gond az, hogy a termosztátok okosak lesznek. Itt az 55.34 reléket egy csavarhúzóval manuálisan át lehet kapcsolni a kis műanyag fülükkel, ha meg is döglött az összes okostermosztát valamilyen szélsőséges esetben.
Végülis ami előnye még a 24V-nak az az, hogy rengeteg full gyári megoldás (Uponor, Wavin stb cégektől) 24V-os szelepmozgatókra épül. Tehát ha a jövőben valamiért ilyet akar bárki a jövőben, akkor univerzálisabbak a 24V-osak, mert azokkal is kompatibilisek lehetnek. Ott persze pulzálva adják rá a vezérlők a 24V-ot a mozgatókra, kicsit kinyitják, kicsit vissza és így szabályozgatnak, precízebben talán, csak sokkal drágábban (így elsőbbre kicsit egyszerűbb rendszer volna elképzelve, mert nem érzem az extra árat kifizetődni amúgy).
Csak mint gondolatébresztő raktam össze ezt. Nem én fogom berakni majd az szinte biztos. Jobb ebbe nem belefolynom máshol még családon belül sem úgy vélem.
*A 24V szelepmozgató végülis ugyanannyiba kerül, mint a 230V-os, egy +~20kHUF a táp, szóval annyira nem egy nagy extra költség.
Viszont az osztókhoz házilag kihúzhatjuk a 24V-os vezetékeket majd talán, azért az is egy egész jó spórolási lehetőség. Jóval több, mint 20 ezres, mint amibe a táp kerül. És így nyugodt lélekkel lehet azt a munkarészt házilag csinálni.
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #10129 üzenetére
Fűtési+hűtési zónavezérlő modul helyett. Ez picit olcsóbb, persze melósabb, de modulárisabb megoldás lehet... A termosztátok kapcsolt fázisát így különböző célokra lehet felhasználni. Indítani a 24V-os szelepmozgatókat, a 230V-os keringető szivattyút és kiadni a kapcsolási parancsot a hőszivattyúnak magának.
A negyedik kapcsolási opció lehetne fixen bármelyik helyiségben jelentkező hőigénynél nyíló zónaszelep (fürdők, előszoba stb.), azt még nem alakítottam ki, mert más elképzelés szerint pl a nappaliban megjelenő hőigény (temrosztát ON) nyithatja azokat a szelepeket is, mint alternatíva
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #10127 üzenetére
Köszönöm, akkor nem aggódom túl (vagy hogymondjam, magamhoz képest nem
).
Még ami felmerült bennem, hogy a 94.04 relé használatánál kell majd valami különlegesebb elválasztás a 24V, netán feszmentes kapcsolás meg a 230V között?
Vagy mivel a vezetékek szigetelése mindegyik esetben a 230V rendszerre van méretezve ezért jó lehet az alábbi prototípus kialakításom? Vagy a 230V-ot teljesen más relén kéne kapcsolni?
-
zsero
aktív tag
válasz
PROTRON #10125 üzenetére
Köszi! Megcsináltam a kibontást, a legbiztosabb megoldás az volt hogy egy precíz vágó fogóval körbe-körbe vágtam le a szigetelésből amíg kellett.
Viszont ez az alu annyira rossz, hogy amint visszacsuktam a Wago-t attól szabályosan levágta. Magyarul maradt a csoki, annyit megtettem hogy ketté vágtam, hogy legalább legyenek egymástól távol. Egyébként 1 db LED lesz rajta, megnéztem 79 mA az áramfelvétele, az talán el fog menni rajta :-) -
PROTRON
addikt
Szuper, az a fajta "körömcsatos" wago-d van, amihez lehet alu pasztát használni, így nem kell a visszahajlítgatásos csokis megoldás.
Viszont kell az alu paszta villanyszerelő boltból hozzá.Vagy azt is lehet hogy most összerakod, aztán később megint szétszeded amikor jövőhéten szerzel hozzá pasztát. Úgy kell hogy előre kinyomod pasztával, abba belenyomod a vezetéket majd rá lehet kattintani a csatot.
Ehhez a wago-hoz lehet használni sodrott réz vezetéket is, a sima bedugúsokhoz nem igazán tudod belenyomni.Ahogy írod, kelleni fog az alu vezetékeken a 11mm kötési hossz különben bekattintás után ki tud jönni belőle lazán, szóval ha nincs meg akkor óvatosan bontogasd még vissza azt a köpenyt. Sz.r játék karácsonyra, de felnőtteknek való...bár van jobb játék is felnőtteknek, de megfogalmazásilag hasonló.
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #10104 üzenetére
Kicsit agyaltam még ezen a batár kapcsitápon. Annyira nem jó talán ez a 150W-os 24V-os megoldás. A szelepmozgatók kábelei 0,75mm2-esek lennének, ezáltal max 6A-re biztosíthatóak. De a kapcsitáp 6,25A-ert enged még simán. Önmagában ő volna a DC oldali kismegszakító pótlék, ha jól gondolom, a beépített zárlatvédelmén felül nem feltétlen kéne speciáis DC kismegszakítókat rakni. Vagy ez tévedés volna?
De ezen helyzetben lehet sajnos mégiscsak kéne, tekintve, hogy a táp túláram védelme afelett szólalna meg, amit a kábelek bírnak...
Ezt elkerülném inkább. A HDR-100 szerencsésebb ilyen tekintetben. **Illetve a kapcsitáp túláramvédelmére szorítkozni DC oldali zárlat esetén védelemre szerintem necces, mert okés, hogy véd, csak nem lesz tiszta, hogy melyik körön történt a malőr...
Bár az AC megoldás annyiban lenne egyszerűbb, hogy a 230V-os mezei kismegszakítókat simán lehetne használni a 24V AC oldalon, ha jól gondolom...
-
-
zsero
aktív tag
válasz
PROTRON #10121 üzenetére
Igen, pont ezt akartam kérdezni, hogy milyen vezető elem van egy csokiban ami mindennel érintkezhet? Egyébként van itthon Wago is, de nekem fura abba sodrott vezetéket tenni. Bár elvileg a honlap szerint lehet, de nekem akkor is fura. Vagy Wago mindenből jobb mint egy csoki?
-
PROTRON
addikt
Arra gondoltam, hogy amikor bekötötték, ahogy beledugták a csokiba két irányból a vezetékeket, teljes hosszban át dugták az egyik oldali csavar alatt.
Maga a csoki belül teljesen átjárható mind a két irányból persze pólusonként.
Nem szokott középen válasz fal lenni ami elkülöníti a "2 oldalsó rövid kis szakaszt"...így ha elég mélyre dugod a vezetékeket azok középen összeérhetnek.
Meg sok olcsóbb csoki típusnál kispórolják hogy olyan vezető elem legyen benne ami mind rézzel mind aluval egyaránt érintkezhet.Értem, hát kár hogy anno nem szedettétek ki a födémből a régi vezetékezést és helyére begipszelni újat, mert ezek a végek nagyon rövidek, de sok sikert hozzá.
Amúgy érdemes elgondolkodni ezeknek is a cseréjén, sokszor csak jól meg rá kell tehénkedni és lejön a födémről, tehát nem feltétlen kell mennyezetben horonymarni a cseréhez, van "MM" vezeték, ami lapos és akkor mehet a helyére rendesen 3 eres hogy legyen itt is földelés, ha olyan csillár kerül fel.
-
zsero
aktív tag
válasz
PROTRON #10119 üzenetére
Budapest 11.ker. A lakás teljes hálózata ki lett cserélve amikor beköltöztünk (véséssel) hogy legyen földelés végig. A csillárok maradtak ki, egyedül ott maradt a régi vezeték. Még két ilyen van, azokat át tudom nézni én is.
"csokin belül ténylegesen összeér az alu és a réz vezeték" - ezt nem értem, egy csoki belülről hogy néz ki? A vezetékek összeérnek, vagy mindkettő a csoki rövid kis vezetőjéhez csatlakozik csak? -
PROTRON
addikt
Mint láthatod a fotódon, eléggé vékonyka az az alu vezeték, ezért apró kontakt hibák miatti kilazulás az oka, hogy az apró szikrázások (amiket észre SEM vettetek akkor amikor még újrahúzással javítani lehetett volna) kikezdték a műanyag házat.
Meg ahogy írják, a hosszú évek alatt ott ahol a csokin belül ténylegesen összeér az alu és a réz vezeték, ott oxidálódás rásegített a folyamatra.
Ezt visszább kell vágni a nem korrodált szakaszig, a szétégett "csoki" nevű csavaros kötőelemet kidobni, újra blankolni és ezúttal szakszerűbben megkötni.
Lehet akár ugyanilyen új bolti csoki típussal is:
Csavar fej alatt pl direkt hosszabb vezetéket illik hagyni, amit visszahajlítasz hogy "szemet" formálj, ami így szélesebb felületet ad a csavar fej alatt, biztosabb kötést.
Persze a régi aluval az a gond, hogy a nem rutinos visszahajlításkor simán lehet hogy eltörik, mivel ugye ezen a szakaszon már korábban elöregedett az anyag.Másik kötőelem a wago, de TILOS ebben a helyzetben a csatos változatot használni, csak bedugós wagot szabad használni(meg a régebbi, kicsi körmös csatosat, de akkor már inkább bedugósat), amihez venni kell alu-pasztát a wago gyártótól, amivel ki kell tölteni a wago kötőelemet, hogy ne tudjon a jövőben a réz és alu érintkezés oxidálódni.
Ennyire rövid vezeték anyaggal én a helyedben rutinosabb személyt hívnék, nagyon könnyű blankolás közben végleg eltépni a vezetéket akkor meg már mennyezet bontás nélkül nem tudod majd újrakötni.
Lehet mást is érdemes lenne átnézetni a lakásban, akkor meg már lehet megéri egy villanyszerelőnek kifizetni az egyszeri kiszállási díjat hogy mérje fel hány hasonló hiba van és legalább a csillároknál javítsa meg azt az 1-2 kötést...aztán adjon árajánlatot a többi javítandó dologra is, aztán kihívni még 2-3 másik villanyászt árajánlatozásra hogy képbe kerülj mennyit ér a munka.
Amúgy melyik város?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Alapvetően csatos Wagoból nem igazán van 5-ösnél nagyobb sajnos ahogy nézem. Korábban volt szó a topikban ezekről a sínre rácuppanó rugós leszorítású sorkapocs szerűségekről/elosztóblokkokról, de mivel nekem kéne 8 darab ez egész pazarló volna.
Minimum 6 kötési pontos kéne, talán ez a 8-as VID jöhetne szóba? Korábban ez a VID elemezve lett, én is észleltem vele, hogy a vékony vezetékek kicsúszhatnak belőle, de amúgy okés... éppen nem vékonyat raknék bele, hanem 1,5mm2-eseket.
Az a nem jó, hogy ehhez nincs olyan DIN sínre rakható rendező foglalat, mint a Wagohoz...
Vagy van olyan tippetek ami nem 5x ennyi és mégis kulturált? A sima csavaros sínek nem szimpik, a túloldalukon kilóg a vezetékvég stb... *A ViD karos megoldása kicsit vaskosabb mint a Wago kétlem, hogy belemenne a Wago foglalatba...
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, villog az egyik lámpánk (előszoba, ezért max pár percre használjuk csak). Megnéztem, és teljesen szét van égve a "csoki" (?) egyik fele. Tudnátok segíteni hogy itt mi történhetett és mire cseréljem ki?
-
demars
addikt
válasz
astrojoe12 #10114 üzenetére
Sehol sem láttam még, hogy a hornyokat külön hálózták.
Ha nagyon rossz a fal (régi, omladozó) tegyél az egész falra hálót. -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
A vezeték horony vakolása után kell keskeny hálót felrakni glettelés előtt a horonyra? Vagy elég simán bevakolni és száradás után glettelni? -
4D4M
senior tag
Valószínűleg párhuzamosítva vannak, működni fog. Igazából mehetne akár mindegyik és bármelyik vezetéken is, de lehet, hogy 1 eres vezetékre volt eredetileg kitalálva. Ha mélyebben érdekel szét is szedheted.
két-két vezetékpárban fontos melyik-a-melyik...
~
Mivel csak az egyik ér lehet bekötve a másik végén is, ezért ezt valószínűleg fontos lesz tudni a működőképességhez (: -
[w]
őstag
EGLO Laniena (szokásos kínai átcimkézett fos), a 4 moduljában kör alakban elhelyezett SMD ledek
szerk.: elnézést, nem is az eredeti kábelvégekkel lenne bekötve, mert úgy hosszú és vágni kellett belőle, lehetséges, hogy a két-két vezetékpárban fontos melyik-a-melyik...
-
[w]
őstag
LED-es függeszték szereléséhez szeretnék segítséget kérni
két kábelén lógó egyszerű szerkezet, egy kábelben két-két külön szigetelt sodrott vezeték
úgy érkezett a cucc, hogy a sorkapocsba gyárilag(?) a két pár vezetékből csak 1-1 volt bekötve (fázis-nulla), a másik vezetékük a képen - remélem - látható módon el is volt vágva
létezik, hogy 1-1 vezetéke elég a bekötéshez?hogyan kell rendesen bekötni?
-
csubuka
addikt
válasz
PROTRON #10102 üzenetére
Végülis az sem kizárt persze.
De akkor inkább a kapcsitáp irányba menjek, a sima trafót az ilyen tokozási dolgok miatt jobb nem erőltetni...
Köszönöm a választ!
Bepróbálom akkor ezt a 150W-os "állat" 24V-os kapcsitápot, DIN-síneset. Legrosszabb esetben meg venni kell mellé egy másikat és elfelezni a fejek táplálását kétfelé. Na úgy már abban a 100ms-umban is bírnia kellene magát.De talán akkor így egészen addig jogilag teljesen védhető (semmilyen villamosságos képzettség nincs nálam), hogy egy üres elosztódobozba (3x12 modul mondjuk ha már valami, amit falra fúrok) belerakom a tápot, meg finder 94.04+55.34.9.024 24V DC tekercses reléket és a 230V oldalokat mindenen szabadon hagyom, üresen?
Ezután a 230V persze majd a villanyszerelőre marad, kábel behúzás stb terén...
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #10100 üzenetére
Köszönöm, óha, az nem vidám
Akkor kamuzik az adatlap sajnos eszerint...
Az a baj, hogy a hagyományos vasmagos trafókból 100 VA nagyságrendben ilyen "nyers" kivitelek vannak. Ez mennyire problémásan csomagolható be? Van ilyen becsomagolt verzió mondjuk felárral...
És a kezdeti hatalmas "rántás" (550mA, 13.2VA) akkor nem annyira gond végülis?
Kapcsitápból simán volna 150W-os is, csak ott meg a kezdeti rúgástól félek kicsit...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Filmvilág
- Építő/felújító topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Torrent meghívó kunyeráló
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest