Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• gregory91

senior tag

válasz Formaster #40900 üzenetére

Az ext4 is megbízható,de az ext2/3-at (nagyon!) kerüld."Áramszünet" esetén olyan szektorhibákat okoz hogy indítás előtt egy kiadós recovery mode-ban kezdesz.

• inf3rno

nagyúr

válasz Formaster #40900 üzenetére

Nem muszáj, enélkül is ritka az adatvesztés. Ha nem vállalkozás adatai vagy ilyesmi, hanem pl. családi fotók, akkor egy sima backup készítés is elég lehet. 1-2 fotó elvesztése nem szokott világvégét jelenteni.

Az ECC-re váltás nem annyira egyszerű manapság, mert százezer felett vannak az ECC-s Intel lapok, az AMD ECC támogatása meg consumer grade lapokon nem tudni mennyire létező vagy megbízható. Nekem van egy régi s1151-es ECC-s lapom, azt el fogom adni az aprón, mert én is túlzásnak érzem, bár leginkább azért, mert nem megy bele egyszerre egy M2-s kártya és egy 56Gbps optikai hálózati kártya, így meg értelmét vesztette a mostani belső hálómban. Én inkább áttérek arra, hogy EXT4, dupla backup, és fájlonként csinálok mindenre checksumot. Aztán ha sérült valamelyik fájl, és hibás a checksum, akkor nyomozok, hogy vajon a backup vagy a szerveren lévő fájl e a hibás. Nekem itthonra nem kritikus, hogy 24/7 fussanak a szolgáltatások, illetve eleve úgy írok mindent, hogy támogassák ezt a fajta megközelítést pl. event storage-ből kimentve minden event külön checksumos fájlba kerül. Ha űzlethez kell és fontos, hogy állandóan menjen a szerver, akkor ECC és ZFS szerintem a legjobb megoldás. A BTRFS esetleg annyiból rugalmasabb, hogy eltérő méretű lemezekkel is működik, de a ZFS-t egy fokkal megbízhatóbbnak érzem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés