Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomBoy1986
veterán
Szia, emlékeim szerint ezt akkor szokta mutatni, ha nincs WPA/WPA2/WEP kódolás bekapcsolva.
Router konfigjába belépsz és beállítod a WPA kulcsot, amit minden kliens gépen is be kell állítani az első routerre történő csatlakozáskor. MAC szűrés nem elég, mivel az könnyedén klónozható.
AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
TomBoy1986
veterán
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nemrég vásároltam egy másik laptopot, ami ez volna: HP G6-1306sh
Ha megnézitek a specifikációt, akkor látszik, hogy ebben két videokártya van, egy HD6520G, valamint egy HD6400 (7450M a HP szerint). Feltettem rá a kubuntu 12.04-et.
Erre pedig az AMD honlapjáról leszedett drivert (12.04). Arra lettem figyelmes, hogy az asztalon kissé lassan mozognak az ablakok, ha bekapcsolom az asztali effekteket. Feltettem tegnap a mesa-utilst, hogy számszerűsítsem és összehasonlítsam a grafikus teljesítményt és a következőket láttam:
asztali X4@ 3.25GHz + HD4850(800shader) =~8000FPS
HP 4525s (HD5470 - 80shader) =~ 4000-4500FPS
asztali E6700 + 8400GS =~ 2800FPS
HP G6-1306 =~200-500FPSElkövettem szerintem a telepítésnél egy hibát egyébként:
feltettem a gyári zárt drivert (még szánalmasabb volt a teljesítmény). Mindezt gui-val, s azzal le is szedtem mielőtt feltettem a 12.4-es catalystot. ez azonban nem tudom, hogy elég volt-e az eltávolításához.Megnéztem, aticonfiggal és úgy tűnik, hogy a crossfire nem működik. aticonfiggal létrehoztam:
aticonfig --adapter all --cfa
aticonfig --adapter all --crossfire=onDe igazából nem látni javulást. Reggel kipróbáltam az experimental 12.06 drivert, ezzel némileg javult talán a teljesítmény, de így is édeskevés, mert csak kb. 800FPS, valamint igazából a három fogaskerék a glxgearsben ekkor nem is forog...
Van-e valami ötlet, hogy mit lehetne megpróbálni (a windowson kívül), hogy normálisan működjön ez a tetű crossfire.
Válaszokat előre is köszönöm.
U.i.:
Nekem az is nagyon jó megoldás lenne, ha a 6400-ast teljesen ki lehetne kapcsolni, mert vélhetően akkor is javulna a teljesítmény. A hogyanját azonban nem tudom[ Szerkesztve ]
AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
TomBoy1986
veterán
Igen, az benne van a CCC-ben, hogy választhatsz energiatakarékos és nagy teljesítményű mód között, ami nekem is erre utalna. Csak nem nagyon vettem észre változást a két mód között.
Btw. elég egyébként újraindítás helyett kijelentkezni is?
-
TomBoy1986
veterán
Bár ez Suse-s doksi, de a KDE az KDE:
"Encrypted wireless networks are marked with a green (WPA) or yellow (WEP) shield, while open networks are marked with a red shield."
Szabad fordításban, ha zöldet akarsz, akkor WPA (abból is inkább a 2).
-
TomBoy1986
veterán
Na kínlódtam egy sort, pár dologra rájöttem...
Az egyik, amit említettél az itt van:
Az a jó benne, hogy működik a glxheads tanulsága szerint újraindítás után. További jó dolog, hogy amennyiben az APU-ba épített GPU-t használom, akkor kevésbé melegszik a CPU.
Kb. 4x újratelepítettem most a rendszert. Megnéztem a 12.6 betat. Amellett, hogy az amdconfigban van egy pár új crossfirerel kapcsolatos feature, valamivel gyorsabbnak is tűnt. Ámde ekkor még nem frissítettem a kernelt, úgyhogy újra kellett rakni a drivert is, emiatt aztán visszatértem a 12.04-re (na meg azért, mert egy baromi nagy FOR TEST USE ONLY felirat díszelgett a jobb alsó sarokban, amit nem tudtam eltüntetni).
Hogy számszerűsítsem... olyan 2000FPS-t sikerült elérni.
Azonban, ehhez az is kell, hogy a CPU minimum órajelét beállítsam a maximumra, azaz konstans 1.5GHz-en pörögjön a gépezet. Különben visszaesik ~800-900FPS-re.Ez azonban szerencsére mégsem csak 300-500FPS, mint amikor úgy döntöttem, hogy formázok.
Szóval a 12.4-essel is meg lehet csinálni. A különbség egyébként az, hogy nem tettem fel a zárt drivert, valamint kézzel állítgattam az amdconfigot, kb. mint a korábbiakban leírtam.
Remélem azért sikerül alkotni valamit a közeljövőben, hogy feljebb kússzon a teljesítmény, mert ez tényleg tisztán szoftveres probléma.
Egyébként baromira olyan érzésem volt közben, mint mikor Win95-ben nem volt minden, hogy melyik driverre telepíted melyiket és csak 1 adott sorrendben kaptál elfogadható teljesítményt ...
-
TomBoy1986
veterán
válasz szaszayanou #973 üzenetére
Az az 500FPS, csak a glxgearsben 500FPS. Az asztalon volt, hogy 20 alá esett, amikor átlátszóan mozgattam egymás fölött az ablakokat.
Ezt csak azért írtam, mert ezzel tudtam egyedül összehasonlítani - kvázi mérni, hogy milyen a gépek teljesítménye.
Kendek:
Igen, kérlek írd le, hogy melyik azqwertly
A hibalehetőségek szűkítésének érdekében megnézhetnéd pl. Chrome alatt, hogy ott is tapasztalható-e.[ Szerkesztve ]
-
TomBoy1986
veterán
Szia,
Én igen, de ez dual graphics (6520G+7450). Elég lagymatag a teljesítménye. Kell állítani az amdconfiggal.
amdconfig --adapter all --cfa
amdconfig --adapter 0 --crossfire=onAMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
-
TomBoy1986
veterán
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem van, hogy azt miképp lehetne megoldani ubuntun, hogy ha hálózaton keresztül, másik gépről szeretnék filmet lejátszani, akkor ne azt csinálja, hogy először átmásolja a filmet és csak utána kezdené el lejátszani, hanem - mint pl. Windowson - azonnal elkezdi lejátszani és nem tárolja le a filmet a lokális gépen?
-
TomBoy1986
veterán
Sziasztok,
Leírnék egy kis tapasztalatot, hogy másnak már ne kelljen ezt az utat megtalálnia...
Vásároltam múlt héten egy Acer 5560-as laptopot (A6-3420, 4GB ram, int. hd6520-as, 500GB hdd). Ezt gyárilag egy Linpus linuxszal szerelik, amit nem ismerek, nagyon nem is volt kedvem megismerni, mivel nem magamnak vettem a gépet. A terv az volt, hogy kialakítok egy dual-boot rendszert Win7 64bit + Kubuntu 12.4.1 x64-ből.
Elkezdtem a szokásos módon:
0. Kubuntu live usb-ről törlöm az összes partíciót, új táblát létrehozva
1. telepítem a Windows 7-et, siker, indul (60GB + 300GB)
2. telepítem a Kubuntu-t -> nem látja az NTFS partíciókat (megnéztem másik gépben a HDD-t GParteddel és Partition Managerrel is, szintén nem látta).
3. telepítettem teljes Kubuntu-t -> minden másodikra indul csak el a gép (fekete képernyő még a GRUB előtt), leállítás nem megy egyáltalán.
4. telepítem a Kubuntu 12.10-et -> ugyan az az eredmény
5. vissza a windows -> megint megy - > most látja a partíciókat a live usb -> telepítem úgy, hogy egy új extendedre rakom a partíciókat -> nem megy semmi, csak max a windows, ha a boot flaget visszateszem rá...A furcsa a dologban az volt, hogy nem is láttam soha azt a szokványos GRUB2-es menüt, amit megszoktam minden másik gépen...
Kipróbáltam azt, hogy kivettem a HDD-t és még ilyenkor is valami grub-szerű fogadott.Mivel volt egy másik 2.5"-es HDD-m, amin volt egy ilyen dual-boot rendszer másik laptopon feltéve, ezért kipróbáltam, hogy azzal mi lesz. Csodálkozásomra... azzal szépen bejött a grub 2 telepítő ->
Megjött a szikra -> kiszedem az Acer HDD-jét, átteszem a HP G6-omba, ami hasonló konstrukció, ott felteszem a rendszereket, majd vissza az Acerbe.És működik! Annyi, hogy a windowsnak a classpnp.sys fájlját törölni kellett, valamint egy autorepairt futtatni. Ezt leszámítva tökéletes
Ekkor szűrtem le a tanulságot, hogy mi a különbség a két gyártó közt.
-
TomBoy1986
veterán
válasz Dark Archon #5529 üzenetére
Őszintén nem értem, hogy ezt hogyan sikerült leszűrni.
Ugyanis, ha az A gépen és a H gépen is mindent ugyanúgy csinálok, A gépen nem működik, H gépen pedig tökéletesen, majd a H gépen létrehozott verziót átteszem A-ba, már ott is működik tökéletesen, akkor az számomra egyértelműen A gép sara.És tényleg próbálkoztam mindenfélre particionálással... EFI-s rendszerrel, sima primary-kkal, windows-linux sorrend felcserélésével...
Az meg aztán végképp nehezen fogható akár a Windows-ra, akár a Kubuntura, hogy az Acer laptop pendriveról csak minden második esetben bootol be.
És még egy nyomós érv: [link]
[ Szerkesztve ]
-
TomBoy1986
veterán
válasz God Vazzeg #5532 üzenetére
Itt olyannyira nem, hogy mindkettőben ugyanaz a CPU (melyben benne van a VGA is), valamint az alaplapi chipset is. Annyi különbség mégis van, hogy a HP-ban van egy diszkrét VGA is.
De itt nem maga a telepítés fagy meg, hanem a.) vagy a leállítás, b.) el sem indult telepítést követően (azt írta ki, hogy "Operating System Not Found").
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest