Hirdetés
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danex
addikt
válasz
chaosmonger
üzenetére
Ezt nem gondolom, mivel több mint 50 fok felé fűti ilyenkor az akksit, ilyen hőmérséklet mellett akár 250kW-al is tölthetne, ezért tartom indokolatlannak, persze nyilván jobban tudják a mérnökök miért van ez így.
-
aleister
veterán
Na jelentem visszaértem Horvátországból. Első nagyobb EV-s kiruccanás gyanánt elég gyakran néztem a kalkulált út végén megmaradó akksi %-ot.

Ez utóbbi egyébként meglepően pontos pontos volt. Lefelé 1, visszafelé tán 2%-ot tévedett egy 450 km-es úton. Visszafelé az első 10 km-et lépésben, aztán a pályán zuhogó esőben tettük meg, max ablaktörlés mellett, így ennyi tévedés bőven belefér. Ez egyértelműen csillagos 5-öst érdemel a Teslanak.Egyedül Sormáson álltunk meg tölteni mindkét irányban. Itt a Tesla SUC-nál minden a legnagyobb rendben ment. A hely is tök kulturált volt, van wc, lehet kecskéket is simogatni...mi kell még?

Az ottani töltés azért kicsit megtépázta az idegeimet.

Nyilván leinfóztuk emailben és telefonon is a lehetőségeket a hotelben, amik alapján a szomszédos kempingben ingyenes töltési lehetőség volt 11 kW-n.
Ezzel szemben kicsit más volt a helyzet, ugyanis a kempingben az eddigi saját töltőjüket egy Absolute névre hallgató töltőhálózat pár oszlopa váltotta fel. Nagyon korrektül ki volt egyébként építve. 3 különböző helyen fedett, normális szélességű parkolóhelyek, helyenként 2 oszlop, oszloponként 2 aljzat, baráti 0.33 eur/kWh ár (erről majd később), igaz mindkét aljzat használata esetén csak 7.4 kW-t tudott, de hát úgysem siettünk sehova. Maga a töltés faék egyszerűségű és nagyon kulturált volt. Nem kellett hozzá saját app, meg extra fizetési metódusok, csak be kellett olvasni az adott aljzaton lévő QR kódot, a telón megnyíló böngészőlapon megadni a kapcsolattartási adatokat, majd a fizetéshez a kártyaadatokat. Az oszlop ismerte a Revolut-ot, így ez utóbbit teljesen ki lehetett hagyni. A böngésző átadta a fizetési kérelmet a Revolut appnak és ennyi. A töltés kezdetén levont 48 eur-t, majd a végén visszatérítette a fennmaradó összeget.
Ez lett volna az elmélet, de a gyakorlat kicsit másképp alakult.
A hat oszlop közül csak egyetlen egy működött. Mivel nem tudtuk, hogy mi vagyunk-e a bénák vagy technikai probléma van, ezért felhívtuk a supportjukat, akiktől megtudtuk, hogy szar a wifi kapcsolat a kempingben, így az oszlopok - egy kivételével - nem tudnak megfelelően kommunikálni. Ez utóbbi nyilván foglalt volt. Szerencsémre hamar felszabadult az egyik oldala, ráadásul az ott lévő magyar cartárssal is tudtam beszélni. Ő ugyanis a kocsiban várta meg a töltést, tekintetbe véve, hogy addig 3-szor is megszakadt neki.
Nekem az első nekifutásra majdnem öt órán keresztül bírta. Mivel akkor még a másik aljzat is használatban volt, ezért csak 35-36 km csordogált bele óránként. A vacsi után vettem észre, hogy megszakadt a töltés. Kimásztam a kempingig, ami nem volt egy nagy távolság (oda-vissza 10-12 perc), de a végére szerintem majdnem összegyűlt egy óra séta. Az újraindítás után kb 10 perc múlva megint megszakadt, így végül én is jó másfél órát töltöttem a kocsiban (igaz akkor már egyedüli használóként 70-72 km ment bele óránként).Öröm az ürömben, hogy mindig visszautalta a zárolt összeget. A 100%-ra töltés így teljesen ingyenes volt.

Szóval a nyaralás utolsó napja így kicsit stresszesre sikeredett, de másegyébként nem utáltatta meg velem az elektromos autózást.
-
válasz
Balázzs
üzenetére
Teljeset látok én is - meg külön jópár dolgot (szóval tudok kizárni fogyasztókat, pl medence, melegvíz) de nálam azért van pár fogyasztó ami tud csipegetni. - nyáron mondjuk kevesebb azért, na picit beletúrok.
Jól látszik indulás előtt, indítottam egy-egy 80% fölötti töltést 100%-ig mindkettő napon, meg logikusan este vissza töltöttem 80%-ra. Többnyire amúgy napközben töltök termelési időben, a kocsi szerint 106,6 kWh volt a teljes út energia szükséglete 130 kWh az elmúlt 2 napom, 5 kWh-t ki tudok zárni (medence keringető, melegvíz, klima), illetve mosógép/szárítógép is nullás, egy mosogatógép fogyasztás az tuti van benne, meg a villany, telefon/noti töltés… nagyságrendileg illetve ma napközben sima hálózati töltőn tettem bele durván 5 kWh-t. Ergo kb 20%-os veszteség van a töltésnél. - ebből ugye javít a fogyasztási értékben nem levő de elfogyasztott energia… pl sentry szóval azért tippre 106,6 inkább lehetett 115 kWh vagy picit felette, de egy 10% feletti veszteség biztosan van 20-at soknak tartanék.
BMW-s törlöm van, sima “buta” 3 fázis.
-
válasz
ParmaBoy
üzenetére
Köszi, mostanában nincs szerencsénk... feleségem belerúgott valamibe takarítás közben pár napja, ő biceg, nekem meg éppen elmúlóban van a kézfej gyulladásom... soha semmi ilyen nem szokott lenni, de intő jel ez azt gondolom, vagy csak már a kor velejárója a könnyebb lesérülés.
-
válasz
Balázzs
üzenetére
2021 M3 Performance megtett táv 561,8 km, időt/átlagot meg nem mondom a teljes útra, volt egy Balatoni araszolás, meg volt egy M1-es köröm Győrbe, harc a lezárással meg a sok belsőben beragadó autóssal, minden volt a haladás csak nem egyenletes egyik alkalommal se, max sebesség éppen 2-es kezdőszámjegy alatt maradtam, előző két nap utazása, 189 Wh/km.
Volt benne egy 140 km-es rész ami 161 Wh/km volt 81 km/h átlaggal, vissza ugyanez a táv 233 Wh, ott 119 km/h átlag jött ki. Az biztos sokkal-sokkal többet eszik az enyém.
Mondjuk hogy tudtál ilyen átlagot menni ilyen fogyasztással azt se értem.
Mostmár valamelyik nap bekötöm a mérőt külön a töltőre, legyen tényleges fogyasztás adat is, ne csak ilyen Tesla féle.
Méghogy nem veszélyes az elektromos autózás... ma úgy bevágtam a fejem a villanyszekrény ajtóba mikor szüleimnél feltettem tölteni az autót... 6-7 cm-en jól felszakadt. -
Balázzs
senior tag
2022 M3 RWD megtett táv 402.62 Km, 3 Hours 56 Minutes, Avg 104 km/h, Max 142 km/h, fogyasztás 122 Wh/km.
-
viewdetails
addikt
válasz
IntelKiller7
üzenetére
Itt például 18 változatot hoz, akkutípus szerint is eltérően, lehet böngészni.
-
TheProb
veterán
válasz
gixxergabi
üzenetére
Be is rendeltem közben, nem tűnik nagy melónak, megpróbálom DIY.
-
gixxergabi
senior tag
válasz
TheProb
üzenetére
Sztem nem annyira drága inkább az ülés kiszerelés-lebontás csere lehet a húzós meló.
Gondolom vki bele térdelt takarításkor (előző gazda) elszakadt az a fólia és hol érzékel hol nem...közben utána olvastam -
válasz
IntelKiller7
üzenetére
Amit a gyártó ír, mással ne foglalkozz.
-
WiZARD
veterán
válasz
IntelKiller7
üzenetére
Csak 1 fajta van, de a forgalmiba néha változatos adatokat írnak.
-
TheProb
veterán
válasz
IntelKiller7
üzenetére
RWD vs AWD
-
IntelKiller7
nagyúr
Model 3 LR-nel, hogy van ez, hogy az egyik 350LE a masik 498?
-
Kint éltél? El bírom képzelni, hogy meg lehet szokni
Ja, hát a nyelv tényleg furcsa, de inkább csak a feliratok, táblák, mert amúgy nagyon jól beszélt angolul mindenki.A kompokon a töltő besza...
Gondolom DC..., mekkora teljesítményű?Voltunk egy pár órás fjordos hajózáson is, az is egy 3 szintes elektromos katamarán volt, étteremmel meg mindennel. Olvastam előre hogy ilyen lesz, de elképesztő volt vele szembesülni, hogy nincs hangja. Megy vagy 200-300 ember azzal a monstrummal a vízen, és hang nélkül siklik. Annak a töltője durva volt, 2db combnyi vastag kábelt cuppantott bele egy kis daru a kikötőben

-
TheProb
veterán
válasz
gixxergabi
üzenetére
Az ülésfoglaltság jelzővel bogarat ültettél a fülembe, megnéztem az előbb az SM-ben és a jelek szerint tényleg szar. Hiába ültem a székben, "unoccupied"-nak írja a bal-egyet. Legalább akkor már tudom miért ez a logikátlan működés... Következő kérdés, hogy vajon mennyi lenne ennek a javítása.
Más: factory reset óta csak pörög a rádió app és nem listáz/talál egy adós sem. Erre van vmi workaround?
-
Ja, bocsi, nem kioktatásnak szántam, így utólag visszaolvasva félreérthető volt, inkább csak panaszkodás volt, hogy valóban nagyon nagy az eltérés a két kocsi között. Egyébként nekem Niro EV van most (előtte a régi fajta kerek E-Niro volt), kényelemre meg ergonomiára komolyan jobban szeretem mint a Teslat, csak hát a fogyasztás meg az sw....
-
Volt alkalmam kipróbálni a legendás norviégiai EV-zést. Hát srácok, ott tényleg "kolbászból van"
~2000km -et nyomtam le egy bérelt Polestar2-vel. Van az az ideálisnak mondott szituáció, amikor nézed a Plugsharet, és sok töltő van, könnyű tervezni. Itt most bejött egy új szint: semmit nem kell nézni, meg tervezni, csak mész, és 30% környékén csak figyelni kell az út szélét, rosszabb esetben be kell verni a naviba hogy "Tesla supercharger" és 20 percen belül felbukkan egy 20-30-40 állásos SUC (jellemzően fele V3, fele V4)
És ez ilyen isten háta mögötti helyeken is így van, mondjuk egy szerpentínes út tetején egy vízesés tövében. Egészen elképesztő. Más szolgáltatót nem is néztem amúgy, nem volt kedvem belemélyedni, bár elvileg kötelező már nekik a sima contactless kártyás fizetés, szóval elvileg nem kell regisztrálni sehol.Szemre 10 autóból 5 lakóautó, a maradék 5-ből 2 viszont Tesla, rengeteg van, nagyon szembetűnő. Új Y-t itt se láttam sokat, főleg a régi dominál, abból volt talán a legtöbb, meg régi M3-ból. Viszonylag sok a HL is (de azért láthatóan kevesebb mint a sima).
A másik, ami sokaknak idegesítő lehet, de ezzel is az EV-ket "támogatják", hogy nagyon alacsonyak a sebességkorlátok. 80-as táblának már örülni lehet, autópályán vannak rövidebb 110-es szakaszok, de inkább 100 a max ott is. A Polestar se egy fogyasztásbajnok amúgy, 52-es átlaggal 16kWh -s fogyasztással zártam a túrát. Igaz, sok hegymászás volt benne, de sík terepen se láttam 16 alatt nagyon.
-
Doki16
addikt
Egyáltalán nincsenek illúzióim. Egy szóval sem írtam, hogy kevesebbet fogyasztana a Kia. Egyértelmű, hogy egy M3 HL mindenhol elveri, főleg autópályán.
Kár is összehasonlítani a kettőt, ég és föld minden szempontból a két kocsi.Amúgy pont az írtam, hogy normál 130-nál bőven bekér 20-22-öt pályán. Tehát ezzel simán elismertem, hogy nem jó oda és többet eszik mint bármelyik Tesla. Arányaiban még egy MY LR-nél is többet eszik.
M3 HL-nél csak az Ioniq 28 ami jobban fogyaszt, de csak és kizárólag ha nem megyünk gyorsabban 80-nál

-
Hát, ne legyenek illúzióid azért ezzel, nekem van egy 64kWh-s Niro-m, és egy M3 HL-em, sokkal-sokkal többet fogyaszt a Niro. Azzal örülök ha leérek Debrecenbe 110-el, a Teslaval meg 130-150, és 10-15% körül érkezek meg, úgy, hogy kisebb az akkuja. A Niro amúgy céges, és teljesen szabadon használhatom magáncélra is, de sajnos bármennyire is fáj a saját Tesla koptatása, a KIA mégis megmaradt munkába járós autónak, annyira ég és föld a kettő használhatósága hosszabb úton.
-
Danex
addikt
Amúgy kicsit érdekes a tesla töltésvezérlése, mert elég pazarló. 50kW-os DC-n szoktam tölteni és gyakran olyankor is fűti még az akksit amikor már úgy gondolnám semmi értelme, mondjuk már csak 30-40kW-al tud tölteni, de még ekkor is megy a 7kW-os akksi fűtés, így viszont 10-15%-ot elégetek ilyenkor a semmibe érzésre
-
Danex
addikt
Érdekesség amúgy, hogy most feltöltöttem 100%-ra az akksit és közben néztem a service menüt + sexy commandert.
Első 100%-ra töltésnél, kereken 67kWh-t írt ami belement, viszont lehetett látni hogy a service menüben az átlag soc csak 99%
Gondoltam megyek vele kicsit és átnézek egy másik töltőhöz.
Ott kb ugyan így 67kWh-nál volt a 100%, már ki is írta, hogy töltés befejezve, viszont még ugyanúgy vett fel 5kW-ot, nem zárta le a töltést és további 0.6kWh-t beletöltött az akksiba, ekkor már 99.9%-ot írt a service menü az átlag SOC-nak.
Szóval sikerült elvileg "visszanyerni" 1% degradációt.
Igen tudom ez gyakorlatban semmit sem ér, tudom stresszeli az akksit stb
-
fo_di
őstag
Az volt már mostanában, hogy egy 400.000 km feletti ausztrál lfp akkus model 3 még mindig 88-90% közötti akkukapacitassal van? Úgy tűnik, az lfpnel tényleg a naptár a jelentősebb tétel és nem a kilométer (2021-es kocsi, uberezik a tulaj)
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
bnorci71
üzenetére
Mar par eve is lehetett venni online osztrak matricat. De mivel online vasarlasnak minosult, vonatkozott ra a 14 napos elallas joga. Emiatt sokaig csak ugy lehetett vasarolni, hogy a kezdodatum a vasarlas ideje +14 nap. Talan tavaly valamikor jutott el odaig a burokracia, hogy ez fa...ag es eltoroltek a 14 napos elallast. Igy mar azonnal ervenyes lehet, ahogy megveszed.
A fizikai matricanal sose volt ilyen gond, mert azt nem online vetted. -
TheProb
veterán
válasz
gixxergabi
üzenetére
Az az öv miatt van szerintem. Nekem is ma képes volt "letíltani", mert SuC-nál tolatgattam és nem voltam bekötve... Ma volt az első töltésem. Aquincum SuC-ra belövöm a navit, mire odeértem ért a meglepetés. 3 oszlop nem megy és már ott a helyszínen írta, hogy várni kell 5 percet. Ezt induláskor miért nem sikerült közölni? Vagy én voltam vak?
-
bnorci71
addikt
köszi
ez teljesen vállalhatóemvy
én se egy seggel vezetem csak ehhez az embernek a benzin/diesel 1x vagy 1x se tankolásról át kel állítania a gondolkodását, hogy helló úgy is megállsz egy pisi/kv/stb. akkor meg meddig tart arra a 20-30percre feldugni egyúttal tölteni is. Az emberek elkényelmesedte hozzá szoktak hogy nem kel tervezni a tankolást csak Go aztán majd ahol világít a szegénységjelző ott tankolunk. Itt meg tudatosan kel tervezni előre a töltést.
Osztrák matricát lehet online? Mindig Mmóváron veszem.fo_di
ez jóóóó tipp igaz 5 megállással tervez Tesla SC-n de a töltési idő kb ugyan annyi ,nagyrészt 10-50/60% töltésre tervezbalázzs
köszi, az se rossz ha az autó tervez ,de inkább igazítanám a töltést az én szükségeimhez
októberben megyünk nagyon gondolkodok egy bérlésen
-
gixxergabi
senior tag
válasz
TheProb
üzenetére
Ez néha nálam is előfordul, én a vezetőülés foglaltság jelző szenzorra gondolok, olyan is előfordul hogy állok ki vagy be a garázsba és bevágja parkolóba mozgás közben, nyilván akkor nem vagyok bekötve, gondolom azt hiszi nem ül bent senki. Ilyenkor mocorgok kicsit az ülésben aztán jó... (hibát nem dob rá, így csak tipp)
-
Balázzs
senior tag
válasz
bnorci71
üzenetére
No para, az autó megtervez mindent, csak követni kell.
Most tettem meg egy jó kis távot M3 RWD-vel, 1300km folyamatosan, csak tölteni álltam meg:8 Drives
Total Kilometers 1,304.16
Efficiency 92.96 %
Time Driven 12 Hours 30 Minutes
kWh Used 175.31 kWh
Wh/km 134 WhSupercharges
kWh Added 160 kWh
Rated Kilometers Added 1169.25
Time Charging 1 Hours 42 minutes -
válasz
bnorci71
üzenetére
Ahogy irtam, ennel tobbet mentem vele egy nap, abszolut nem az auto volt a szuk keresztmetszet a megallasokban. Mondjuk en eleve nem ertem, hogy miert jo sport egy seggel 800 km-t levezetni, ahogy azt nehanyan uzik.
Alapvetoen ott allsz meg, ahol az auto mondja. A tippem szerint ezen a tavon kb. 3x20 percre allnal majd meg: Budapest, Becs, meg mondjuk St. Georgen kornyeken. Matricat megveszed online.
Foleg nyugatabbra meg szenne lehet optimalizalni, mert tele van SuCal minden, szoval ha palyazol, akkor ugyis 10% alatt fogsz elkezdeni tolteni, szoval gyors lesz.
-
bnorci71
addikt
Sziasztok!
Birizgálja az agyamat Tesla Model3 vásárlás és mint mindenkinek akinek nincs tapasztalata a hatótáv a para meg a hosszú utazás.
Cégnél van Kona nem rossz vezettem párszor igaz szeretem a motorhangot de az évi 3-400e üzemanyag költség különbség azért nyomós érv.
Az autóhasználat úgy nézne ki nejem napi 2x40Km munkába ezzel semmi probléma itthon töltés van 380V 3-4 naponta de akár hetente is elég lehet.
Ami viszont a para az az évi 3-5 900Km út a gyerekekhez. Tudom ez se lehetetlen ma már ,de nem szeretnék plusz 2-3órát töltéssel eltölteni.
Próbáltam a Tesla útvonaltervezőjét de nem az igaz i illetve nem kaptam kérdést a válaszomra.
Miskolc-Innsbruck a táv. Ahol szinte mindig megállunk mert ugye a hólyag űrmérete véges.
Budapest túlsó oldala ~180Km
Mosonmagyaróvár ugye itt matricát is vesz az ember ~150Km
Linz magassága ~277Km innen már csak ~300Km a cél így az megy egybe is töltés nélkül is gondolom
Szóval kb. mennyi töltési idővel lehet számolni? Én úgy gondolom ezeken a távokon egy megállás a pisilés/nyújtózkodás/reggeli/ebéd alatt pont tölt annyit az autó , hogy a következő etap megvan így gyakorlatilag "időveszteség" nélkül halad az ember.
Bár eddig nem foglalkoztam a töltők mennyiségével de azt észrevettem már ,hogy az osztrákoknál szinte minden autópálya kúton van töltő és de láttam már oylat is hogy a kút nem a pályán hanem onnan 200m-re a település szélén van és 10-2állásos töltő épült. -
CsodaPOK
senior tag
A 12V akksi "ugyanolyan", mint egy normál autóban. Ott is simán előfordult, hogy bementél a boltba, bevásároltál, kijöttél és kakukk, se kép, se hang. És van olyan is, amikor csak gyengébb, gyengébb és gyengébb, majd nyek-nyek-nye-ny.
Ha lassan öregedve, eléri az élettartama végét, azt tudja jelezni az autó. Ha egyik pillanatról a másikra cellazárlatos lesz, azt nem. -
CsodaPOK
senior tag
válasz
TheProb
üzenetére
Ha kinyitom, beülök és becsukom az ajtót, ébren marad az enyém. Szól a zene, indul a klíma. Nem tudom, hogy ebben van-e különbség a modell, évjárat, procitípus között.
Mosóhoz car wash mode: [link]
Egyébként elvileg nem zár le, ha bent van a telefon. (Én nem szoktam benne hagyni.) -
TheProb
veterán
Az normális működés, hogy phone key-t használva, ahogy kinyitm vmelyik ajtót, egyből feléled a kijelző és a zene, majd ha beülök és magamra csukom az ajtót, akkor minden elsötétül és elkussol? Baromi zavaró. Fékre lépre újra feléled, de ez így elég idétlen működés. Vagy ne induljon el ajtónyitásra minden vagy akkor maradjon is ébred az autó, mert ennek így nem sok értelmét látom.
+1: Nyugodtan a kocsiban hagyhatom a telefont, nem fog kizárni az autó, pl egy autómosásnál?
-
xtend
senior tag
-
xtend
senior tag
Sziasztok!
Lett egy "új" 2020 M3 LR AWD autónk. Lenne egy pár kérdésem mivel soha sem volt még Tesla-nk:
1. Ugyanilyen évjáratú Seat Leon-on ha parkolásnál (előre v. hátramenet tökmindegy) úgy ítéli meg az autó hogy nekimegyek valaminek akkor automatikusan vészfékez. A Teslánál is van kapcsolva minden de simán engedi, hogy neki menjek a falnak pl a garázsba. Ez normális?
2. Van alapból ilyen "battery shield" a nagy akksin? Mert télen sokat kell majd járnom erdős helyekre (ne nem offroad körülmények között). Illetve találtam a neten ilyen fémből készült védőlemezt kiváltani a műanyagot előlre-hátulra. Megéri lecserélni?
3. Olvastam itt valahol.hogy az új frissítésben meg lehet nézni az akksi degradációt. Jelenleg a 2025.26.4 szoftver van az autóban de pl az app is csak annyit ír, hogy "Az akkumulátor állapota megfelelő". Százalékosan nem érhető el infó? (Egyébként telitöltve olyan 455 km-t ír ki)
4. Az autó szervízbejegyzés menüpontjában gumicsere szerepel csak. Meg vannak lejárt intervallumok mint pl a kabin levegő szűrő, azt már vettem is. De mi van a 12V akksival. Vettem egy akku tesztert, ha az azt írja, hogy minden ok akkor ne cseréljem ki, vagy inkább mindenképpen mert nem lehet tudni, hogy tavaly cserélték-e vagy soha?
Hirtelen ennyi jutott eszembe, majd még írok ha más is fog
Köszönöm előre is! -
CsodaPOK
senior tag
válasz
viewdetails
üzenetére
Az ASC2-nek is van EV plecsnije.
-
Balázzs
senior tag
Mennyi km ez pontosan? LR RWD-t (csak hátsó motoros) vegyél, ahogy c0xeR is írta, annak a legnagyobb a hatótávja, annyi a hátránya, hogy ebből sokkal kevesebb van, mint sima LR-ből (ami két motoros).
Mire érdemes még figyelni, milyen olyan rejtett felszereltségek vagy tulajdonságok vannak, amik fontosak lehetnek? És azok meglétét miből lehet látni?
Fehér vagy fekete belső (fehér feláras), kerekek mérete (alap a 19-es felni) és a vonóhorog lehet még extra. Ha adnak tároló dobozokat, plussz kijelzőt, szőnyeget, árnyékolót az lehet extra, vagy téli gumit felnivel vagy a nélkül.
Legyen hozzá 230V-os töltő (teszteld is) és DC (egyenáramú) töltőkábel, melyet utcai töltőoszlopoknál tudsz majd használni.
-
Danex
addikt
válasz
viewdetails
üzenetére
Nekem Pirelli Cinturato All Season SF3 van az AWD-n, első szezonos és eddig nem tudok rá panaszkodni, pedig kapja azért a szerpentineket
az majd más kérdés hogy télire mi marad majd meg belőle, Michelin Crossclime-ra azt olvastam, hogy a 2. telére már nagyon sokat romlik a tapadása. -
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Gondolkodom egy használt Model Y megvételén, de nem ismerem a Teslákat, nem tudom pl. pontosan milyen apróságokból látszik valamilyen felszereltség megléte.
A használtan elérhető Y-ok közül melyik az a variáns, amelyiknek abszolút a legnagyobb az autopályás hatótávja, és ezt hogyan ismerem fel? (M6+M60 teljes hosszt kéne bármilyen időjárási körülmények között 140-es tempomattal teljesítenie)
Ezen belül - főleg a hatótáv miatt - szeretném azt is, hogy hőszivattyús legyen... Ez van már mindegyik Y-ban? Ha nem, akkor miből látszik, hogy egy adott modellben benne van-e?
Ezen kívül hirdetésekben szoktam még olyanokat látni, hogy feltüntetik hogy az adott modell Ryzen processzoros... Miért, ha nem az akkor micsoda, van más is? És ezt hogy ismerem fel, hogy ilyen-e? (gondolom ez a jobbik)
Szeretném továbbá azt a fajta önvezetés funkciót is, ami képes autopályán önállóan közlekedni, de ennek a nevét sem tudom... ?... Ennek a meglétét hogy lehet ellenőrizni?
Mire érdemes még figyelni, milyen olyan rejtett felszereltségek vagy tulajdonságok vannak, amik fontosak lehetnek? És azok meglétét miből lehet látni?
-
Doki16
addikt
válasz
viewdetails
üzenetére
Michelin CC2 van a MY LR-en. Idáig sokkal jobb mint az olcsó nyári gumi ami rajta volt. Ez is kapott EV plecsnit.
Nekem offos Kia e-Niron is az van és idáig meg vagyok vele elégedve. Lényegesen jobb mint a kopott Michelin Primacy 5 ami rajta volt.De helyén kell kezelni, mert ezek nyilván kompromisszumos gumi. Nem fogja sosem tudni azt amit egy Pilot sport vagy Alpin.
-
viewdetails
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
M3 SR+, a kocsin még a vásárláskori, "lerúgós" gumik vannak, ősszel vennék 4 évszakosat, úgy láttam a neten, ezzel a teljesítménnyel megfelelő választás lehet itthonra.
Continental AllSeasonContact 2-t tolja sok forrás, de némi kutakodás után inkább a Vredestein Quatrac Pro EV-vel szemezek. Mivel ez kifejezetten EV-re szánt és már pár éve piacon van, valakinek esetleg van tapasztalata ezzel kapcsolatban? -
TheProb
veterán
Átadta a kocsit az appon keresztül, tőle el is tűnt az autó. De lehet akkor tolok egy factory resetet, mert további furcsaságok is vannak. Pl. nemtuom átnevezni sem az autót. Illetve SM is beakadt, ezt mondjuk egy kijelző restart (kormányon gombokat hosszan nyom) helyrerakott látszólag.
Képek:
Az S24 és a HA az előző tulajé. Mindkettőnél inaktív a kuka
Inaktív az átnevezés:
Ez meg a "beakadás":
-
viewdetails
addikt
válasz
sagesz93
üzenetére
Factory reset után az eladó elveszti az autóhoz a fizikai hozzáférését és minden gyári értékre áll, kivéve pl. a kilométerszámláló, és a két korábban hozzáadott kártya kezeli az autót. Ettől még az autó tulajdonjoga a Tesla applikációban nála marad, ezért utána onnan is törölnie kell (remove/transfer ownership), ő indítja a folyamatot, megadja új tulajnak a te Tesla accountod (individual), te pedig elfogadod a saját telefonodon az értesítésből.
https://www.tesla.com/hu_hu/support/how-add-or-remove-vehicles-tesla-app
https://www.youtube.com/watch?v=ZYIOOg6gIIwEz a normál folyamat, két magánszemély között.
Ha kereskedőtől vetted és nem csinálták meg a fenti folyamatot (individual helyett 3rdparty-ra ruházva a tulajdonjogot) akkor van a papír szkennelés és beküldés.
Lehet csinálni fordítva is?
Szerintem nem, hiába adja oda a tulajdonjogot, az autóban ő lesz az FR-ig tulaj, utána tudsz csak Te hozzáférni, az első bootnál. -
sagesz93
addikt
válasz
viewdetails
üzenetére
Ha az eladó megcsinálja a factory resetet, nem veszíti el a telefonos hozzáférést az autóhoz? Tehát utána ugyanúgy át tudja adni az applikációból az új tulajnak? Lehet csinálni fordítva is? Tehát először átadják a tulajdonjogot telefonon, átkerül hozzám, és én utána resetelem az autót, akkor már az én email/jelszó párosomat kéri?
-
viewdetails
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
Tulajdonosi joghoz az appban a vásárláskor át kellett adni az eladónak a részedre az autót*, illetve előtte a Controls > Service > Factory Reset menüben az ő saját email/jelszóval kinullázni az autót. Az egész pár percet vesz igénybe.
* ha kereskedőtől vetted, akkor az appban el tudod küldeni az adásvételit a Teslának, hogy a nevedre írják, ez napokig tarthat.
-
sagesz93
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
Saját képpel nem tudok most jönni, de kéne ott lennie KUKA ikonnak: [kép]
Bennem is megfogalmazódott anno ez a kérdés, én nem csináltam resetet csak a telefonos kulcsokat töröltem én is meg a sentry videókat és böngésző+navigáció(térkép) adatokat, a többi beállítás nagyjából kb úgy volt belőve ahogy én is állítottam volna.
Érdekelne engem is más hogy csinálja ez esetben! -
TheProb
veterán
Sziasztok!
Tegnap sikerült venni egy 19-es M3LR-t. Még erősen ismerkedek az autóval. Most csak annyit kérdeznék, hogy van értelme valami törlést nyomni, hogy teljesen kitakarítsam az autóból az előző tulaj adatait? Pl. a kulcsoknál még mindig listázza a telefonját és nem látok rá gombot, hogy töröljem.
-
Zsírkrétamen
senior tag
válasz
Richard
üzenetére
Igazad volt, fejjel lefele tényleg tölti
Mondjuk így nem sok értelme van, de volt már olyan helyzet, amikor pár % kocsiban töltés megmentette volna a napom, na arra pont jó lesz.A kulcsos dolognál meg kipróbálom az óráról letörlést, mert anno mikor megvettük a kocsit vezettem párszor, és akkor nem volt ilyen, csak később raktam fel az órára az appot és utána jódarabig nem vezettem....
-
fo_di
őstag
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Nekem egy sima 14es ipponom van egy 2023as model 3ban, es mindenféle pozícióban tölti mindkét tálcán
-
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Töltéssel nekem is gondom van, mindegy hogy teszem a tartóra, így is úgy is eldobja. Iphone-al van valami, a régebbi telefonokat tölti, újabbakat nem.
-
válasz
Zsírkrétamen
üzenetére
Fejjel lefelé tedd be a telefonond a "töltőbe".
A kulcsos dolgot passzolom, nekem is hozzá van adva a watch és a telefon de nem írt még ki ilyet soha.
-
Zsírkrétamen
senior tag
Van egy M3 LR FL autónk immáron fél éve. Páromnak egy S23-asa van, nekem pedig egy 14 Pro Max-om.
A Samsung mindkét oldalon tökéletesen tölt vezeték nélkül, az enyém pedig egyik oldalt se, első perctől kezdve. Eddig ezért nem foglalkoztatott, mert egy vastag motoros tokban volt a telefon (bár páromnak pont ugyan ilyenje van, neki abban is tölt), de az enyém tok nélkül se tölt. Ötlet? A telefonom lenne a hibás? Bár ez azért lenne fura, mert magsafe-el töltöm évek óta, kábelt ritkán használok. Vagy ez a magsafe-s dolog miatt a "sima" vezetéknélküli töltők nem mennek?
Hasonlóan problémáim vannak bluetooth oldalon is. Menet közben simán kidobja a kocsi, hogy nem érzékeli a kulcsot, és hogy következőleg nem indul el kulcs nélkül, holott ugyan úgy a telefon tartóba van a telefonom, mint mindig. Tegnap pl a parkolóban beszállás után csinálta (az ajtót bezzeg még kinyitotta), és annyira makacskodott, hogy kénytelen voltam kiszállni és beszállni újra, mert sebességbe sem engedte magát rakni. Páromnak persze semmi baja a Samsunggal, és ez esetben tudom, hogy nem rossz a telefonom ble-je, napi 8 órát megy vele fülhallgató, sosem szakad meg. Apple Watch bekavarhat esetleg? Azon is fenn van az app, az is be van állítva kulcsnak (sőt, már a kártyát is hordom magammal, ha netán kizárna a kocsi).
U.I: Amikor kiírja vezetés közben, hogy nem érzékeli a kulcsot, közben a zenét simán lejátssza a telefonomról ble-n. -
válasz
stickrs
üzenetére
Nincs semmi ilyenem sajnos - van külső merőm a polcon, de kellene idő/áramszünet a bekötéshez és sose jutok el oda.
Sajna aznap reggel is töltöttem így nem a Tesla appból se látom a töltést, mert a napit mutatja nem töltésenként. - vagy én nem tudom, hogy ezt valahol lehet-e részletesebben látni. I3-nál tök jó volt, Excelbe kellően részletesen kitette ha lekértem… -
h1mpi
félisten
Szerintem teljesen jó a fogyasztás, az egész Olasz nyaralást megcsináltam 18.6-al, Sormásról hazafelé pedig bőven a normál autópálya tempó felett jöttem az lett 21 kWh.
5-en fullra pakolva, Y LR AWD.
-
-
aleister
veterán
Azóta még csak alig 100 km-et mentem az autóval, így a megnövekedett légáramláson túl nincs vele tapasztalatom. Ez utóbbi ugye lehet a légbeömlő nyílás tisztításának a folyamodványa is. Sőt.
Szagot egyáltalán nem éreztem, de úgy olvastam, hogy ez leginkább magas hőmérsékletnél jelentkezik, ami meg majd csak télen lesz valószínű a fűtés miatt.
Ha esetleg lesz vele valami komolyabb gond, akkor megírom majd itt. -
WiZARD
veterán
válasz
aleister
üzenetére
Én szűrőből márkásat veszek, nem annyival olcsóbb a kínai noname.
Abban jobban hiszek, jobban elhiszem hogy van rendes QC és elvárás hogy mit tudjon, és hogy olyan anyagból csinálják amiből nedvesség/fűtés/stb hatására nem fog bármiféle büdös/méreg párologni. A szűrési képességét tekintve is talán teljesít valami számszerűsített elvárást, nem csak kb szűrőnek néz ki.
Hogy ez a golyós aktívszén jobb-e mint a szűrő anyagában lévő szén az jó kérdés. Érzésre azt mondanám, hogy itt könnyebben elmegy mellette a levegő, kevésbé van kényszerítve. -
aleister
veterán
Jelentem megcsináltam tegnap a hűtőtisztítást és a pollenszűrő cserét. Hááááát...kellett.

Érzetre kb egy fokozatot nyertem a légbefúvóson. Most reggel, klíma nélkül elég volt a 2-es fokozat. Persze külső hőmérséklet függő, de általában 4-en szoktam használni.
Még mielőtt betettem volna az új pollenszűrőket, kapott a rendszer 10 perc ózont is.Szerintem ezek még a gyári szűrők, amik benne voltak:

Ilyen -elvileg- aktív szenes filter került bele, de mivel Kínából jött igazából bármi lehet.
Nagyon durva egyébként, azokban a hexagon cellákban a kis fekete (szén?) golyók mozognak. Kvázi be van oda töltve egy csomó szén részecske.
-
WiZARD
veterán
Azért az se mind1, hogy mit számolunk bele a fogyasztásba.
Nekem az M3 SR+ 16.5-ös átlagot ír ~85k km-re a kijelzőn.
Közben OBD-n azt mondja hogy 84530 km alatt beletöltöttem 16 918 kWh áramot.
Ez már kerek 20as átlagot jelent.
(és akkor a töltési veszteség még mindig nincs beleszámolva, az is még 5% környéke)3as ilyen értékeket mutat:

Az Y LR meg 18 körüli értéket ír ki, OBD adatok alapján meg 21.4
Y meg ilyeneket mutat, ebben volt a horvát út is. (meg az útbaeső német autópálya, ahogy a max sebesség mutatja
)
(sajnos több adat nincs a Teslamate-ből, csak most nem rég kezdtem használni)
-
Doki16
addikt
Amiket Facebookon írnak az néha kétségek között kell kezelni. Mondjuk az is igaz, hogy a Kia és a Tesla is máshogyan számol átlagot. A Kia belerak minden fogyasztót, de főleg az állás időt is fogyásztásnak számolja. A Tesla meg csak a hajtásra és temperálásra elment energiát számolja bele.
Amúgy nem értem, hogy sokan miért amitjak magukat ilyen csoda fogyasztásokkal. Élen a Lukács Laci. Persze ha én is 70-80-al mennek akkor nekem is jó lenne. De csodák nincsenek. A 130-as tempó egy crossovernél bekéri a 20-25 kwh-át

-
válasz
stickrs
üzenetére
Én is, többet úgyse futtatom le, mert szerintem nem sok értelme van, az akku jobb nem lesz, felesleges terhelésnek meg nincs értelme kitenni az autót.
Doki16
Teslas körökben ez nagyon magas vagy mindenki mimóza üzemben közlekedik csak nem vallják be. 110-es óvatos tempóval nálam 18,5 kWh jön ki, pár hete toltam egy Bp-Rovinj-Pula-Bp kört odafelé volt a fenti átlagom, vissza meg jöttem ahogy bírtam bőven határok felett így lett a teljes: 1369 km, 20,3 kwh/100 km átlag
Új hozzászólás Aktív témák
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nintendo Switch 2
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- Jövedelem
- World of Warships
- World of Tanks - MMO
- Magisk
- Anyagi helyzetek és életutak
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Xcover Pro / 4/64GB / Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Egyedi ékszerdobozka
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Gondolom DC..., mekkora teljesítményű?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
amúgy nem 225-nél van korlátozva? Nálam tudja a gyári értéket. 261