Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mazsi
senior tag
Szerintem ne érd be ilyen alap kérdésekkel! Ebben a fórumban is több olyan ember akad, aki a 2030. október 30-ai TSLA részvény nyitási árát és az aznapi USD/HUF deviza keresztárfolyamot is megírja neked.
Ugye viccelsz? A cég 4x annyi idős, mint a kérdéseid időtartama - szerintem a cégnél sincs olyan ember, aki akar csak 5 hónapra meg tudja ezeket válaszolni. Olyanokat szeretnél belelátni, ami sosem volt cél.
Egyébként pedig a kirakatra vagy kíváncsi, a Tesla harmadik éve nem az autót tekinti terméknek, sokkal fontosabb fejlesztések zajlanak olyan területeken amik csak részben kapcsolatosak autókkal. A jelek szerint a Tesla az Apple üzleti modellt másolná, a profit realizálásában akár piacvezető lenni autógyártásban, nem az innovációjukban.
-
mazsi
senior tag
Nem feltétlen törik, elég ha beáll a rárakódó kosztól. Nálam az M2-es közepén adta meg magát, a szemben álló kamionok közé sikerült csak parkolnom.
Nem tömeges, de pont azért nem is ellenőrizte a szerelőm. Szerinte "Ez a Range Rover alkatrész egy tankot is el tud kormányozni". -
mazsi
senior tag
A fővárosban is van több ilyen töltő, a legismertebb a svábhegyi rea töltő. Ott volt hogy a beépített wifi is állt éppen. De külföldön akad régebbi töltő csak tokennel indítva - tavalyig több ismerősöm is fordult emiatt vissza a Transfogaras elején, de francia alpokban is találtunk ilyen helyet.
De ne vegyük el a felfedezés és az őszúlő halánték összes örömét a kollégától!
-
mazsi
senior tag
Ez Rogán legszebb álma!
Pont a kártyádról tudsz ingyen lefeszegetni minimum 75k-t havonta 5 részletben 30 adott pénznem egyikében. Ha már készülsz az útra, talán fontos megismerni a helyi viszonyokat. Nehézkes egyedül megnevelni a helyi erőket, bár nem ismerem a képességeidet... -
mazsi
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Vagy okkal nem vitte fel azt a két töltőt még senki, vagy pont te fogod megtenni teszt után. Plugshare jól tud jönni, de csak akkor ha a közösség aktív a környéken.
Azt általam említett szálloda elfogad bármilyen kártyát. Viszont nem árt készpénz mióta elkezdték másolni a magyar tranzakciós adót a régió országai. Hétvégén Szlovákiában forgalmas étterem asztalán láttam egy kiírást, hogy minden vendég próbáljon készpénzzel fizetni a rendszer elleni tiltakozásul.
-
mazsi
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Nincs ára. Ha megkérdezed, akkor a szálló vendégeinek van kiépítve.
Ha meg beállsz és rádugod a kocsit, akkor kiszámlázzák a parkolást egy napra.
Túlgondolod ezt a dolgot. Rengeteg horvát töltő van a környéken és a legtöbb szálláson is tudsz tölteni egy hosszabbítóval. Én három napos autóval indultam Splitbe annak idején, mindig meg tudtam oldani a továbbjutást. Legrosszabb Portugália volt ahol a Porsche dealer kávéját fizettem amíg egy Pláza előtt beálltam két bemutató autó közé...
Plugshare legyen a telefonon és egy Shell, vagy más univerzális token a biztonság kedvéért. Bárhová nyugodtan el tudsz indulni 5-6000 kilométeren belül. Ha meg szeretsz tervezni, akkor az első Suoerchargeren pont ki tudod nézni a megfelelő helyeket töltés alatt. Teljesen szőkenős a rendszer - kiszámolja hol hány percig kell töltened.
-
mazsi
senior tag
válasz
aleister
üzenetére
Én délebbre voltam ennél a hotelnél. Ha nem szólsz akkor ki/be engednek ingyen. Ha korrekten akarod, akkor beállsz tölteni és közben a recepció kiszámláz egy parkolást 8-10€-ért. Évek óta stabilan működik, tudja a 22 kW-ot jobb autókon.
Maga a hely németesen sznob, de a környéken vannak jobb helyek is. -
mazsi
senior tag
válasz
chaosmonger
üzenetére
Ez csak nálunk és pár országban van így. Kint is van a legtöbb kereszteződésben újra minden ilyen tábla nálunk. Azért szomszédos országokban érdemes megvárni a feloldó táblát, hogy ne legyen drága az utazás.
-
mazsi
senior tag
válasz
Richard
üzenetére
Mondok jobbat, már az negyed óráig plusz fogyasztást és készenléti szintet generál, ha ránézel a kocsira a mobil alkalmazásában. De a telefonod widgetje is rendszeresen frissül tőled függetlenül. Sőt geek vezetők összekötik minden szarral a Tesla profiljukat amik rendszeresen ébren tartják az autót. Ez pedig 200-1100 Wattos fogyasztást hoz magával. Elvileg a CyberTruck fogyasztása ötöde-hatoda a Roadsterének, ami elég jó evolúció 17 év alatt.
Töltés közben pedig azért megy folyamatosan a számítógép, mert az autó a töltő. Méri az összes cella/blokk feszültségét, hőmérsékletét; optimális áramerósséget kér a feszültség függvényében; melegíti, vagy épp hűti a rendszer összes elemét; kiegyenlíti a hőmérsékletkülönbségeket; wifit keres; státuszjelentéseket küld a szervernek; szoftvert próbál frissíteni; mentett kameraképeket/videókat szinkronizál; futtatja a videós és szenzoros védelmi rendszereket; kiszolgálja a lekérdezések adatigényét; plusz minden mást megold amit az esetleges benne ülők érdekében szükséges. Igazából egy töltés során csak a kijelző(k) és az autopilot nem fogyaszt áramot, de a legtöbb elektronika igen.
Sokan vesznek drága "töltőt" otthonra, pedig azt már megvették a kocsival együtt - a szerencsések duplán. -
mazsi
senior tag
A cég simán adhatja neked juttatásként a fizetés mellé. Ha balfaszok a könyvelésen akkor ajánlani kell nekik a Parkl, vagy valamelyik konkurense számlázási rendszerét.
Otthon érdemes a lehető leggyorsabb még működő megoldást választani. Egy normálisabb rendszer fel-egy millióba is kerül, de kiépített védelem nélkül a kar is ekkora lehet. De persze a töltés is olyan mint az autó: legjobb a leglepukkantabb céges, mert azt nem te fizeted.
-
mazsi
senior tag
Az a 15,1 inkább 18-19 lesz mindent hozzáadva. De a kocsi jóindulatból nem számolja a töltés közbeni filmnézést, klímát, előfűtést, vagy a sentry mohóságát. Igazából az a szám csak azt az időt fedi le amikor az autó sebességbe van rakva - az átlag autó az év 1-4 százalékában.
A Garda tó pedig remek ötlet. Negyed annyi idő, mint Sicilia és tavasszal még araszolni sem kell órákon keresztüla forgalmas parton. Az északi oldal a sznob rész több kirándulással és hangulatos kisvárosokkal. A déli pedig pörgősebb éjszakai élettel és naposabb teraszokkal. Mindkettő limitált még áprilisban. Több nap esetén Affiban érdemes bevásárolni és telepakolni az elektrontáskákat. A tó két végében van inkább töltő, de szálláshelyen, pékség oldalában és kikötőben is tudtunk már tölteni. Ha időtök engedi járjátok be mindhárom tavat, a legszebb pillanatok nem az instáról jönnek szembe. Ha van roller, vagy bicikli kéznél, az északi part közepén többet láttok vele.
És ne hagyjátok ki Palmanovat az utolsó gyorstöltő előtt! A legtöbb olasz sem ismeri azt a csodát, pedig... -
-
mazsi
senior tag
válasz
chaosmonger
üzenetére
Bárhol bele tudsz szaladni ilyen helyzetbe - nem véletlen lesz kevesebb ősz hajszála a Teslás autósnak

A Westend tök jól működött. 7 éve saját költségen épült a rendszer-részben- PR költségből. Ingyenes is volt évekig a töltés minden parkolást fizető ügyfélnek, sőt helyi lakos még éves parkolást is kapott esténként. Majd az igényes vendégkör szépen tönkre tette a rendszert. Három éve fizetős lett a töltés, akkor fel lett újítva, és integrálták a mobil alkalmazásba. Majd az üzemeltetés ráérzett hogy nem véletlenül kerül mindig rágó a type2 csatlakozókba és a többi hiba is sokkal sűrűbben jelentkezik mint másoknál.
Egy őr mesélte hogy nekik is csak a bajuk van ezzel, mert sokan parkolnak a közeli bejárat miatt ott.Szóval volt az jó is, de látszik hogy nem üzleti vállalkozás üzemelteti. Mondanám hogy próbálj Orlen kúton tölteni, de eddig csak nem működött. Két hónapja pedig le is zárták ahogy kifutott a pályázat fenntartási ideje... és ugyanez a helyzet rengeteg önkormányzatnál is.
-
mazsi
senior tag
Nekem könyvelő áttolta valahogy tavaly, de nekem sem ment négy-öt alkalommal.
Ismerek viszont élő embert, aki a határon meg tudta velük beszélni hogy bekerüljön a rendszerbe, de állítólag a központban is van már angolul beszélő ember.
Nálam évekig az működött hogy kaptam a bírságot és küldtem nekik a forgalmi képét. Postafirdultával jött az értesítés, hogy megszüntették az eljárást. -
mazsi
senior tag
Nálam sem a szoftver volt a lényeg, hanem megkapta más a rendelt motorom.
Viszont a Tesla határidői kezdenek középkategóriába elcsúszni. A Teslavarázslónál tegnap októberre kaptam volna időpontot
Még jó hogy szeptemberben gondoltam a téli futómű javításra.
Amúgy pedig életem legunalmasabb autója, csak ingyen töltéssel évi 100-150 ezer km is össze tud jönni - ilyen az ha olcsóbb autóval nyaralni, mint fapados gépekkel...
Fórumok szerint 200 ezer felett kezdődnek a bajok, addig csak be kell dugni a konnektorba, és kinézni az új elfüstölhető gumiszettet. -
mazsi
senior tag
A motorcserét nagyon szeretik elhúzni. Én négyszer voltam 1-2 havonta mire megoldották.
Felvettem hibajegyet magas frekvenciás hangra és néha előjövő hibára: az első motort néha lekapcsolta az autó.
Kaptam időpontot 5 hét múlva, motorcsere volt a kiírt műtét. Elfogadtam az árajánlatot, minden 21. századi. Mentem lelkesen a megbeszélt időpontban, leadtam a kocsit, majd délután jelzett az alkalmazás, hogy kész a javítás. Lefuttatak a 6 órás idő alatt két tíz perces tesztet, majd a biztonság kedvéért frissítették a firmware-t ugyanarra a verzióra. A hiba náluk is látszott, meg a log file-okban is. Előjegyezték a motorcserét - most már tényleg.
Eljött a második alkalom ideje. Kocsi időben lead, aznap 4-5 órán keresztül tornásztak a gépen, az alkalmazás folyamatosan jelezte az ajtók mozgását. Kora délután elkérték a kesztyűtartó pin kódját is - ezek tényleg javítják az autót! A megadott időpont előtt fél órával telefonon két óra türelmet kérnek még. Valami félreértés miatt harmadszor is frissíteni kell a szoftvert. Megyek hát később, büszkén közlik hogy nem adta könnyen magát, de végre a visszahívás kipipálva, minden rendben az autón. Kicserélték a központi egység memóriáját egy tágasabb, új fajtára a cég költségén, szívesen. Csak éppen ez már saját költségen előtte megtörtént, nem is ez szerepelt a hibajegyen, a változást elfelejtették közölni az elmúlt pár hétben, és egyébként is hogy vannak a kedves felmenőik akik ilyen szar nevelést hoztak össze?
Beszél a manager, hogy az ukrán új kollégák nehezen veszik magyar és angol nyelven az akadályokat, de gond egy szál se, mert soron kívül a jövő héten helyre hozzák a hibát csak nekem, csak most.
Harmadik szeánsz előtt másfél nappal telefon, hogy minden a terv szerint lesz-e? Tudják a pontos teendőket, várnak szeretettel, minden a legnagyobb rendben lesz, csak menjek. Megyek, kocsi lead, a környékbeli Dunapart már ismerősként üdvözöl, 4-5 órát bárhol el van az ember, csak a kocsi gyógyuljon nyugodtan. Jön a hívás, elkészült a javítás, és a motor is meg lett rendelve. He? Újabb tesztek futottak le szépen, semmi félreértés nem lehet, ők állják a teljes költségét a cserének.
Már asztalt sem volt kedvem borogatni, mert ennyi bénázás nem lehet véletlen. Közlöm a fickóval, hogy a fennmaradó szavatossági idő mind az öt hónapjában kettesével fogom felvenni az összes akkumulátorról és motorról általam fellelhető hibakódot és törzsvendég leszek minden páros pénteken náluk. Ők pedig az ügyvédemé. Várom a visszajelzést a végleges időpontjáról a cserének, de előbb szerezzék be a donorszervet.
Lelkiismeretesen hívnak is 25 nap múlva, hogy melyik munkanap melyik felében szeretném a műtétet. Csütörtökre esik a választás, mert akkor lesz friss film a közeli moziban-talán kettő is.
A kocsi már magától parkol a sorompó közelébe, kulcs lead, én szűkszavúan távozom. Tényleg van film, közben serénykednek a legények, és a megbeszélt idő előtt másfél órával már mehetek is. Kész a motorcsere. A motor ára és a munkadíj lenullázva, ide kérnék aláírást. Ja és a motor kábele csak roncsolással távolítható el, ezért ezt a csekély kis összeget legyek már kedves azonnal utalni, vagy végső esetben kártyával rendezni - ahogy azt jeleztük. Senki nem jelzett ilyet, de ha már törzsvendég lettem, fizetném inkább hogy jusson továbbképzésre is, mert az nagyon hasznos lenne egy szebb világ reményében.
Köszönik szépen az utalást, a megértést, és várnak szeretettel amint a BMS garanciális visszahívását feldobja az alkalmazás, mert ez a széria is érintett...De ez már egy másik két alkalmas történet, ahol a fizetett kábel ára végül egy töltőbe lett átforgatva, mert nagyon ritkán hibáznak, de akkor az ukrán kollégák miatt is nagyon sajnálják - nem is értik, hogy történhetett, ilyet ők még nem is láttak, hogy pont most, pont velem, és egyébkéntis fogadja el, használja egészséggel, igyekezni fognak hogy legalább olyan munkát végezzenek itthon is mint amit láthattam Ausztriában, Németországban és Norvégiában

#seduxenlegyenveledmertkellenifog
-
mazsi
senior tag
Én azért vetettem el az elsőkrrekes autókat, mert a Kona/Niro páros minden lámpánál kipörög az első másodpercben már félgáznál is.
Az üvegtető tényleg nem a legjobb a piacon. Egy Audiban sosem égett, vagy fázott annyira a fejem, mint a Teslákban. Dehát minden nem jöhet össze...
-
mazsi
senior tag
Szerintem ez jobban személyfüggő, mint autó. De a pályán a leggyorsabb autó -márkától függetlenül- mindig a céges lesz.
A leggyorsabb autók is 100-120-al poroszkálnak, a lízinges Ducatok pedig 150-180-al
Elektromosnál sokkal nagyobb a különbség, de pont Teslával töltést is számolva nem akarsz lassan menni, ha 1000-1500 km a napi etap. -
mazsi
senior tag
A pályatempó 130-145

Egy kollégám rendszeresen vitorlázik kamion mögött Szeged-Budapest távon. Egyszer vele tartottam. Két hónapnak tűnt, de a fogyasztáson kevesebb volt a felénél: 11,3
Csodát ne várjatok azért. Egy leharcolt átlag magyar benzines autó sem megy egy tankkal 3-400 kilométernél messzebb. Talán egy MS100 nyerő lehet, ha 400 feletti táv a cél. Azt a 2-3 milliót viszont lehet inkább nem cserélném be arra a negyed óra különbségre hosszabb utakon. Még úgy sem, hogy hetente több ilyen van és 2-3 havonta elmegyünk pár ezer km-s útra.
A töltőhálózat és a navigáció viszont verhetetlen a Teslákban. Tavaly háromszor jártam pár napot másik elektromossal. Ultraszopás még belföldön is töltőt keresni, regisztrálni, feleslegesen baszakodni. Az enyém meg gond nélkül vitt el Európa összes távoli sarkába. Csak emiatt bevállalnám a 150-200 km-es hatótávot is inkább
-
mazsi
senior tag
válasz
seller007
üzenetére
Dehogy! Oda mész ahová akarsz. Miért mennél egy kis hibával is olyan helyre, ahol 5-10 nap alatt tudják kezelni a megkeresést, hónappal későbbi időpontot adni, vagy több alkalommal teljesen mást cserélni garanciában mint amiért oda kerül az autó?
Sokkal jobb szervizekbe is mehetsz, akár már aznap is. -
mazsi
senior tag
Bármilyen OBD jó lehet Android telefonhoz, de sebességben hatalmas eltérések vannak. Ha nem zavar az akár fél perces frissülése a programodnak, akkor már 1-2 ezresért lesz választék.
iOS csak néhány márkás olvasóval működik.
Átalakító kábelt meg szinte bárhonnan tudsz rendelni, azokkal nem szokott gond lenni. -
mazsi
senior tag
Vagy nyomsz a határ után pár kilométerrel egy két gombos soft resetet - nálam ez szokott lenni a megoldás, de napon belül nem szeret 4-5 határon váltani, mert lefagy percekre.
Amúgy meg ez a javított verzió. Másfél-két éve még negyedóra kellett, mire észhez tért váltás után. -
mazsi
senior tag
Tesla egy hete támogatja Európában is a terhelésmegosztást, vagy dinamikus energiamegosztást.
-
mazsi
senior tag
válasz
Kapanyél
üzenetére
Lehet szidni a rendszert, vagy át tudod állítani a kijelzőt százalékra. A km kijelzés a noobok miatt van, ugyanolyan virtuális szám, mint robbanó motor esetén
Hétvégén vezetem 1500 km-t -15 fokban. Most először volt 20% feletti fogyasztásom a hőmérséklet miatt, bár ebbe bezavar a 4000m szintkülönbség is.
Én is morognék a 110 feletti fogyasztásnövekedés ütemén, vagy hogy 240 felett csak lejtőn lehet menni vele
Nem hibátlanok ezek az autók, de elég jók- vállalható kompromisszumokkal. Egy ODB olvasó szépen megmutatja a dolgokat. -
mazsi
senior tag
válasz
Kapanyél
üzenetére
Az előfűtés óránként 2-3% fogyasztás, de teljes óránként. A kihűlt akksi ennél kevesebb, de az csak ideiglenes veszteség, mert visszamelegedve kinyerhető..A téli fogyasztás 15-20% alatti növekedést hoz - hülyeség a 40% nálad. Olyan autónál láttam ilyen fogyasztást ahol a szerviz elfelejtette az alsó és felső szigetelést viszzarakni, de az feltűnne.
A kocsim nonstop online, 6 program trackeli felváltva, de még ez is csak óránként negyed százalék merülést tud összehozni. Német hegyek között másfél százalékot merült 14 óra alatt épp.
Az ODB csatlakozó pont az ilyen vajákos elméletek megelőzésére tökéletes.A kilométeres kijelzést perdg inkább hanyagold, mert az ugyanúgy napi kétszer lesz pontos egy percben keresztül, mint a betonnal kibélelt órák
Viszont bármelyik Teslának 2 perc alatt tudom felezni a hatótávját 2 percen belül, ha távolságot jelez ki. -
mazsi
senior tag
Pont az van minden nap, átadás. A hazai arcok szinte csak ezzel foglalkoznak, mára nem is jut idő. A webshop-ot éve ígérik, fokozott tempóban öregszenek az ott dolgozók. Újabb szerviz pedig hamarabb lesz Ukrajnában, mint nálunk
Mi volt a baja a fali töltőnek? Nem feltétlenül triviális a bekötése elsőre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VR topik
- Autóhifi
- Parfüm topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- OLED TV topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3760
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
- 160 - 177 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Pont a kártyádról tudsz ingyen lefeszegetni minimum 75k-t havonta 5 részletben 30 adott pénznem egyikében. Ha már készülsz az útra, talán fontos megismerni a helyi viszonyokat. Nehézkes egyedül megnevelni a helyi erőket, bár nem ismerem a képességeidet...
Még jó hogy szeptemberben gondoltam a téli futómű javításra.
Viszont bármelyik Teslának 2 perc alatt tudom felezni a hatótávját 2 percen belül, ha távolságot jelez ki.