Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- KisBundi blogja
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
Nem, az veszélyes, én abból valahogy sosem tudok jól kijönni, talán nem vagyok eleget gép előtt, inkább a hullámokat és a szélükön (csúcs-alj) a hirtelen megindulást igyekszem követni, lásd (EURUSD, H4, most).
attiati: Ha nem áll tőled nagyon távol, akkor szerintem tanulj meg MT4-ül, ezt ránézésre viszonylag egyszerű leprogramozni benne.
Ill. van több lelkes programozó, pár ezer forintért szerintem simán megcsinálják neked.
-
kariad
senior tag
-
-
Santosh
tag
Ehhez a témához kapcsolódik, hogy Alpari FS-nél is elérhető 200USD-től ecn, elég jó spreadekkel, moneybookers, androidhoz platform, stb. (moneybookers és az android Alapri UK-nál hiányzik). Erről esetleg tud nekem valaki valamit mondani?
A link:
http://www.alparifs.com/trading_terms/cspec/(be kell pipálni, hogy ecn.mt4)
Előre is köszönöm!
-
-
Fecdzo
senior tag
A kozelebbi celar mindig jobb talalati aranyt is ad, vagy legalabbis jo esellyel. Ha megtalalod a belepod, a talalati aranyod es a kocakazat hozam arany kozott az egyensulyt, akkor az a szent gralod
Mondjuk en majd OTP-t legkozelebb 1400 kornyeken leszek hajlando venni...nem tartom kizartnak, hogy megint lemegyunk addig. Aztan ha megtortenik megcsinalom a fundamentalis elemzeset az OTP-nek es ilyen Warref Buffet elven megveszem par evre...megint
-
Fecdzo
senior tag
Nem fogod tudni ezt kiszurni csak ha drasztikus valtoztatast csinalsz. Latom h nagyon szuk stoppal mesz ami a te esetedben nagyon erzkenyen erintheti a strategiat ha valamin valtoztatsz. A forex sajnos ilyen. Vagy joval tobb heyet adsz az arnak h mozogjon, vagy elfogadod ezt a helyzetet.
Ha valtoztatsz akkor trailing stopp johetne szoba, de azt nagyon nem ajanlom mert csak eles korulmenyek kozt tudod tesztelni. Es egyaltalan nem biztos h hosszabb idot is tulel a strategia.
A gyertyakon beluli kotesek backtesztben nem adnak pontos eredmenyt, mert nem tudjuk h ott eppen akkor mekkora volt a spread es volt e egyaltalan kotesre lehetoseg (slippage). Szuk stoppal indulu rendszereknel ez a strategia hosszutavu eredmenyesseget fogja befolyasolni.
-
rauschie
senior tag
Az a baj, hogy nem tudom, mi alapján köt a robot, és gondolom nem is publikus. A programozáshoz semennyit nem értek, de felteszem bizonyos feltételek teljesülése esetén nyit pozit, és ezeket a feltételeket ÉS illetve VAGY szavak kötik össze. Ha tehát azt akarjuk hogy ne kössön, akkor vagy beteszünk ÉS szóval még feltételeket (szűrők) vagy kiveszünk pár VAGY szós feltételt, viszont mivel nem tudom mik ezek, elég nehéz megmondani, mit kéne beletenni/kivenni belőle.
A konkrét példához: az ilyen tüskékkel az a baj, hogy csak utólag dől el róluk, hogy egy új trend első gyertyái, vagy simán Kósa Lajos szólta el magát. Ha ránézek akkor nyilván azért nem kötnék arra, mert nem arra megy az ár, viszont hogy ezt mi alapján döntöttem el, azt nem nagyon tudnám pontokba szedni.
Személy szerint, ha egy ilyen gyertyával találkozom ezt csinálom:
Megnézem a gyertyát egy rövidebb price range charton. Trendirányú mozgások tapasztalataim szerint nagy forgalommal fordulnak meg, a korrekciók végén pedig elfogy a forgalom. Ez erősen egyéni, mivel a forgalom sokak szerint forexen irreleváns, én rá szoktam pillantani. -
rauschie
senior tag
Nem egyszerű, mert ha valami alapján elkezd az ember szűrni, akkor ugye fals jelzések mellett sok jó is megy vele. Valószínűleg a legegyszerűbben mozgóátlagokkal lehet szűrni: ár<SMA(20) csak short pozik; ár>SMA(20) csak long pozik. Lehet persze fűszerezni, nem az ár és az átlag viszonyát nézed, hanem kettő vagy több átlagét. Érdemes nézegetni Alligator nevű indikátort, itt van rá egy kereskedési rendszer, 3 különböző periódusú mozgóátlagot használ különböző mértékben eltolva.
Ami nálam még egy szűrő: tegyük fel, hogy van 3 kritériumod, aminek teljesülése esetén 15 percesen shortot nyitnál. Csak akkor nyisd meg, ha mondjuk egyóráson is teljesülnek ugyanezek a kritériumok, tehát rövidebb timeframen ne köss hosszabb ellen. Sajnos valószínű, hogy mindenképpen kompromisszumot kell majd kötni az érzékenység és a megbízhatóság között, de hogy milyen arányban azt te döntöd el. -
brd
nagyúr
Én olyannal nem foglalkozom, amihez nincs. Ha nem tudom, mit (ill. hogyan) csinál (ill. nem tudok ezen módosítani), nem is érdekes vele foglalkozni. Amúgy a forráskód elvileg visszafordítható egyszerűen, ha csak .ex4-ről van szó (én még nem találkoztam olyannal, amit ne lehetett volna). Persze ha valami egyedileg fordított .dll-t (is) használ, az más kérdés.
-
brd
nagyúr
Volt igen, és valószínűleg hasonló okból (persze a programozási hibákat/elgépeléséket kivéve). De nehéz reprodukálni, mert backtesztben nem jön elő. Nem tudtam még rájönni, hogy mi történik, mert sajnos sosem voltam gép előtt, amikor történt, de az biztos, hogy a(z internet?) szakadással van kapcsolatban, és úgy néz ki, mintha a terminal elfelejtené(?) elindítani(/továbbfuttatni?) az EA-t a szakadás után. Aztán egy kis idő után (következő szakadáskor?) újra jól működik. Ugyanaz, mint nálad: mintha nem is lenne EA, semmi jel a működéséről a kiesett időszak alatt. Ha simán megszakítom (akár csak a kábel kihúzásával) az internetelérést, azzal nem tudom előidézni sajnos. Lehet, a bróker servere gyengélkedik csak...
Ha sűrű lesz, akkor megpróbálom azt, hogy bizonyos időként írjon valami file-ba az Expert, és valami más (terminal-on kívüli) program ezt vizsgálja, és ha bizonyos időn belül nem írt, akkor újraindítja a terminal-t (és esetleg azt is rögzíti, hogy volt-e internetelérés a hiba megjelenésekor, ill. hogy a terminal újraindítása megoldotta-e a problémát). Van ennél jobb megoldás szerinted? -
brd
nagyúr
Hát persze, hogy lehet. Nem tudom, hogy az eleve programozónak tanultak hogyan oldják ezt meg, én úgy szoktam, hogy ha egy adott ponton egyértelműen reprodukálható a hiba, akkor elhelyezek a programban oda, ahol valamit csinálnia kellene, kontroll pontokat, pl. egy alertet, vagy printet, ami kiírja az aktuális adatokat, és akkor esetleg kiderül, hogy mitől nem csinál semmit a program.
-
brd
nagyúr
Nem, szerintem is nagyon buzi most a piac. Viszont érdemes arra figyelni (már ha nem tennéd), hogy az európai (~8-tól ~15:30-ig esetleg tovább ~másfél órával) és az amerikai (~15:30-tól ~22:00-ig) időszak sokszor fordított (vagy legalábbis észrevehetően eltérő) mozgást eredményez, erre lehet játszani (vagy így csökkenteni a veszteségeket), pl. ha longoltál valamit délelőtt (és +-ba ment), akkor azt lezárni (esetleg részben), vagy szűkebbre húzni a stopját 15:30 körül (vagy utána, ha látod, hogy megindul egy másfajta mozgás).
-
Gh0sT
addikt
Nincs irány, nem igazán megy a robotoknak, nem működik szinte semmi sem. A hónap eleje durván jól indult, néhány nap alatt több mint 1000 pipet sikerült kiszedni, aztán ez szépen leapadt mínuszra.
Abban bízok, hogy nem romolhat el egyszerre minden, egész egyszerűen csak szar a piac. Türelem és kockázatkezelés. Csak túléljük. -
brd
nagyúr
Pl. EURUSD-n a fél1-től 4-ig tartó időszakra gondolsz? Pl. részzárás (akár stopnál, akár egy hirtelen jó irányba kiugrás után a visszacsorgásnál), és a változás figyelése. Utóbbit én jelenleg úgy oldom meg, hogy a piac mozgékonyságát is figyeli a robot, ez egy érték kiszámolását jelenti, kb. úgy képzeld el, hogy figyeli, hogy a beérkezett tickek közül melyek azok, amelyek egy irányba mutatnak (jelentősebb esésnél pl. jellemzően több alacsonyabb értékek vannak egymás után, és csak kevés magasabb), és abból mennyi van egymás után. Azaz, ha megnézed, akkor a 12:50 környékén indult csökkenés előtt kicsit nyugi volt (kisebb gyertyák/kevesebb kötés), majd megindult élesen lefelé. Azaz volt kicsit nagyobb tick (mármint a tickek közötti változás az érdekes, de így egyszerűbb írni), kicsit alacsonyabb, de nagyjából mindkettőből ugyanannyi volt egy adott időn belül. Majd egyértelmű többségbe kerültek azok, amelyek után alacsonyabb jött (ezt általában 5 percenként összesítem jelenleg, hosszabb idő már általában késő, rövidebb pedig túl sok fals jelzést ad, de ez még finomítás alatt van, függ pl. a pártól is). Az utána következő felhúzás már keményebb dió, azt csak kb. a felénél tudtam (tudom) egyelőre elkapni, 1.3310 körül, és úgy, hogy volt egy duplaalj-szerű (azért kell ilyesmit is figyelni, mert nem ide-oda akarok ugrálni, hanem inkább a trenddel menni), majd a két alj körüli legmagasabb gyertya fölé ment az ár, de úgy, hogy előtte jellemzően emelkedő tickek jöttek egymás után (nézd vissza M1-M5-ben a nevezett időszakot, vagy akár tickenként, ha van erre lehetőséged - bár ez utóbbi pepecs meló lenne
). Azaz nekem 13:10 körül, 1.3310-nél záródott az összes, 1.3250 körül és utána feljebb nyitott long (még tegnap előttről, és utána), várt egy kicsit, hogy megy-e tovább az esés (amikor a korábban nyitott, és aktuálisan lezárt pozíciókhoz képest ellenirányba kellene nyitni, olyankor ezt nem rögtön teszi, hanem vár egy kicsit - eddig úgy tűnik, ez jobb eredményt ad hosszútávon), de nem, aztán 1.3315-nél nyitott is egy újabb longot, amikor megindult megint felfelé. Ennél jobbat nem tudok kihozni az ilyenekből.
Ha már itt vagyok, kérdeznék is kettőt:
1. Az olyasmi trendvonalat hogyan lehetne valahogyan robottal észrevetetni (ill. úgy értem, hogy ő maga "rajzolja meg", vagyis kezelje logikailag), amit én szemmel pillanatok alatt be tudnék rajzolni? Mint pl. az alábbi képen:
2. JForex alá programozik innen valaki? Ill. vállalna megfelelő díjazás ellenében robotkészítést?
-
morhange
tag
Aki folyamatosan követi a világ eseményeit és olvas nyugati, keleti és déli médiát az szerintem tudja, vagy már sejti mi hogyan működik a világban. Látni, hogy Latin-Amerika nem igazán küzd nagy gazdasági bajokkal és mindent megtesznek, hogy leszakítsák usa-t magukról. Oroszok is egész jó helyzetben vannak és "érdekes", hogy pont itt, a "modern" a "demokratikus" nyugaton vannak a legnagyobb gondok és mindent erőszakkal akarnak megoldani... Szerintem ez az összeomlás is arra lesz jó, hogy növeljék a hatalmukat a kapitalisták.
-
Dzoli
tag
Ez még egy korai irományom.
Tulajdonképpen "majdnem" lényegtelen a pontos periódus, nincsenek "szent grál" fix értékek. Magasabb periódusértékeknél pedig már 10-20 pipes sávok vannak amit támasz-ellenállás zónákat képeznek. A mozgóátlagokkal nagyszerűen vizsgálható az általános piaci környezet. Arra használom őket, hogy az elrendeződésükből, és az ár hozzájuk viszonyított helyzetéből következtetéseket vonjak le a nagyobb időtávok (H1-H4) mozgásairól. Ezekhez képes keresek belépéseket alacsonyabb felbontáson (M5). -
Dzoli
tag
Trend csúcsokon is eljön az az "extrém" pont, ahol elfogynak a vevők-eladók. Már az is ellentétes elmozdulást fog generálni, hogy elkezdődik a korábban nyitott pozíciók zárása.
Ez is egy ilyen pont volt, ezért volt long nyitás. Alapvetően nem keresem a mozgások alját-tetejét, de ez nagyon adta magát, viszonylag kis kockázattal.Extrém eltávolodási zónák, ahol számíthatok a mozgás kifáradására, és korrekció kialakulására.
-
Dzoli
tag
Rövid ideig tartó impulzusok, amik jelentősebb kitérést okoznak az árfolyam hullámban. Gyors lefolyásúak, ezért indikátorok nem fogják kiszámíthatóan "előre jelezni" őket.
Grafikon olvasással lehet kiválasztani a jó helyeket.
Jelentős esést követően a gyertyák nem mennek új aljra, utolsó pedig hosszú alsó kanócot csinál. A piac elutasítja a további esést. Korrekcióra várva vételi pozíció nyitás. Jelentős árelmozdulás a rákövetkező gyertyában, ahogy a rengeteg short megbízás stopja lezárul. Ez egy impulzus, ami további vevők nélkül nem fog folytatódni, ez látszik is a gyertya felső kanócán. Következő gyertya nyitása után a mozgás nem folytatódik, ezért itt a részzárás.Számtalan ilyen helyzet, és ok van a piacon ami miatt célszerű némi profitot zsebre tenni.
De ezt indikátorokkal nem lehet kiszűrni csak szemmel, aggyal, és tapasztalattal. -
-
Fecdzo
senior tag
Jol csinalod! Alapos es figyelmes vagy, ennek meglesz az eredmenye, csak igy tovabb!
Kerdesedre valaszolva en mar regen fuggo vagyok
es bizton jelentem, hogy megerte! Sok minden masra is megtanit a tozsde, nem csak penz keresesre!En mindig kinosan ugyeltem arra, hogy ne menjen a csalad vagy epp egeszseg rovasara. Igen, neha meg mindig stresszelek, de megtanit arra is hogy ezt hogy kezeld. Igazabol a parom tudna errol meselni a leghitelesebben.
Arra is megtanit (ha kitarto vagy), hogy soha nem adod fel es mindig nyilt vagy az ujdonsagra. A piac mindig megtanit valamire, valami ujra, amivel eddig meg nem talalkoztal. Es ha eltudod gorditeni az uj akadalyokat, akkor egy picit megint bolcsebb leszel es akar a sajat eleteden is javithatsz vele. Csak ehhez az kell, hogy rettentoen ovatos legyel es mindig a kockazat felol kozelits (tedd fel a kerdest, hogy mi a legrosszabb szenario es mit tennek ha uj DD csucsot utnek pl.). En igy tettem es ezert eltem tul azt az idoszakot (2 ev) amikor az emberek 95%-a bukoval kiszall. Es most mar lassan 7 ev utan visszatekintve eleg hosszu utat tettem meg, de buszke vagyok ra!
-
Fecdzo
senior tag
A következő menet szerintem a legfontosabb:
1: Jó backteszt, stabil equity curve, alacsony Draw down, minnél hosszabb backteszt időszak alatt! (ez rendkívül fontos! véleményem szerint amely stratégia kibír 3-4 évet de korábban meg elhasal, az felejtős)
2: Forward teszt demoban kötés intenzitás függvénye mellett. Minnél többet köt annál inkább elég rövidebb idő is, de ha még új vagy pár hónap éles demo sztem kell h bízz a rendszerben.
3: Csinálni folyamatosan a backteszteket az éles demoban futó tesztek mellé, hogy a kötések mennyire egyeznek. Ha nem (eléggé eltér), akkor újra kell gondolni a dolgokat.
4: Ha megy minden, egyeznek az eredmények, akkor kicsi, de ÉLES pénzzel is el kell kezdeni ugyanezt. Tehát éles kis számlás trading és a backteszt össze hasonlítása. Ha nem jó, újra gondolni...
5: Ha minden stimmel akkor mehet nagyobb pénzzel és ésszerű kockázat mellett (historikus legnagyobb DD figyelembe vételével). Ez a végső stádium és mindegy mi van, ki kell tartani mellette...
Én így csináltam...
-
Fecdzo
senior tag
Ahogy azt mar korabban is irtam, minden broker mas likviditas szolgaltatokkal pacsizik le. Ergo az arak, annak alakulasa neha teljesen mas lehet broker es broker kozott. Ennak persze mas oka is lehet. Ha MM lehet volt ott egy stopp hunt (habar mar eltudjak tuntetni a charton az ilyen kiugrasokat). Az is elkepzelheto, hogy nem szurt adatai vannak. Ha nezel mondjuk reszvenyeket, akkor ritkan lehet olyat latni, hogy az aktualis piaci artol drasztikusan eltero kotes fut be a tozsdekre. Ezt altalaban megszurik (telefonos intezmeni mgbizassa szivattak be valakit), de van hogy fenn marad a charton. Ez nem azt jelenti, hogy ott vegig volt kotes, csak a gyertya mutatja ugy.
Egy ilyen kiugrasert meg sem erdemes kerdezni a brokiceget....azt mondjak "extrem piaci korulmeny, sorry". Azert tegyel egy probat, kivancsi vagyok mi manapsag a duma
-
Dzoli
tag
Mit szeretnél shortolni egy szemmel láthatóan dinamikusan emelkedő instrumentumon? Azt várod, hogy ugyanilyen sebességgel vissza is adják? Jellemző emberi gondolkodásmód, hogy a tőzsdén a legtöbben valaminek a végét keresik. Ahelyett, hogy azt keresnék, hol fog a már elindult folyamat folytatódni.
-
animatrix11
őstag
Nos 400kból csináltam 1600k-t, amiből viszont elbuktam utána 1000kt, nem szeretnék igy járni többet, illettve bent szoktam egy-egy rossz vétel után ragadni pozikkal, ezeket szeretném valahogy elkerülnni a jövőben,
az sl-t azért nem használtam eddig mert marha nehéz eltaláni az alját/tetejét és ha kicsit átmegy minuszba az nem baj ha utána persze tudok plusszban zárni csak a dollár emelkedésekor, már késő volt...
eddig főleg eur/ust-vel toltam, ilettve amit a chartok.huról küldenek tippeket - elinte kb 5-ből 4 bejött nekik, monstanra az arány kb megfordult, igy teljesen magamra vagyok utalva...
az sl-t kb hány %ra érdemes rakni hogy elkerüljem a nagy minuszt viszont ne üsse ki ha picit elmozdul negatívba, de aztán, a nekem helyes írányba megy,
mert jártam igy is, hogy kiütötte a stoppot, mert túl közel raktamÉs még egy kérdés a robotok mennyire használhatóak? Milyen hozamot termelnek kb?
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e, de talán tudtok segíteni.
A lényeg, hogy anno pár éve nyitottam egy euró-alapú devizaszámlát és lekötöttem ott egy kisebb összeget, volt egy kis fölös pénzem és gondoltam inkább euróban kamatozzon, mint forintban. A tőzsdéhez nem értek, egyszerű épeszű megfontolás volt ez anno.
Most elég magasan kereskednek az euróval, nekem pedig a közeljövőben szükségem lenne a lekötött pénz egy részére, nem holnap, pár hónap múlva csak. Kérdésem, hogy érdemes-e most kivennem és eladnom ~290 körüli áron vagy várjak 2-3 hónapot vele? Nyilván biztosat senki sem tud, de van esély arra, hogy még akkor is ilyen magasan lesz?
Előre is köszönettel!
-
Fecdzo
senior tag
Fix periodusu tick chart segitsegevel kiszurheto (pl az elmult 5 percben x mennyisegu kotse extrem piaci korulmenynek tekintheto). Csak tudyommal nincs tick chart MT4ben csak 1tickes chart, de az tul kicsi. Mondjuk 62 tickes vagy 120 tickes chart kene.
Ugyanakkor spread vizsgalat is segithet ezt kiszurni. Kulonben nehez...sajna nem profi kereskedesre lett tervezve MT4. Bloomberg kell ide...
-
Fecdzo
senior tag
Extrem piaci korulmenyeknel nem fogod tudni ilyen par pipes tavra huzni a stoppot. Egyszeru pelda nalam mikor a legutobbi nagyobb esesben kereskedtem a Russel hatival (TF). Fel automatan tolom, tehat a stop huzasom automatikus. Miutan teljesult a megbizasom egy pillanattal kesobb mar +7 tickben voltam. Ekkor huzza a rendszer a stoppom +5 tickbe (tehat profitlock). Csakhogy, mire ezt a gep megcsinalta, es a jel kiert az NYBOT-ra addigra mar 3 tick-el fentebb volt az ar (1 tick vissza+ 2 tick spread) es mar nem tudtam ott bezarni a tradet....csak nullaban, sot, 1 tick csuszas mellett. Es ez meg csak nem is forex!! Itt ha akarod 1 tickre is lehet a stoppod ha engedi a spread.
MT4-ben a stopp akkor teljesul ha tenylegesen mondjuk5 pipet tehetsz el (huzas eseten).
-
Dzoli
tag
Brókerfüggő ki milyen közel hagy megbízást bevinni a pillanatnyi árhoz képest. Alpari ha jól emlékszem 2 pip, FxPro talán 5 pip. Abban sem vagyok biztos, hogy ebben a spread benne van-e. Ha nincs, akkor bizony könnyen lehet, hogy egy 3 pip spreades páron 5-8 pipen belül nem fogsz tudni stopot tenni-módosítani.
-
amargo
addikt
-
-
amargo
addikt
Megkérdőjelezi ez az egész tesztelési eljárást. Ok különbség van az adatok között, de már real-time sem úgy viselkedik.. az már vicc.
Bocsánat az első bejegyzésnél is látszódik, hogy 2 kötés volt.. igen mind a 2x sl lett, ezek alapján azt gondolom, hogy nagyon rossz helyen van az sl szint 2 pip-ként csúszik. De ettől még el ment TP-ig!
-
Fecdzo
senior tag
...de mivel csak a múltból tudsz kiindulni ezért ez egy jó alap. Egyértelmű, hogy hozzá sem szagolna senki egy olyan stratégiához, ami még backteszten sem tud pénzt csinálni. A fundamentális elemzés is a múltat használja....hiszen ez alapján tudod meg csinálni a jövőbeli cashflow előrejelzést (nonszensz), amit diszkontálva megkapod a cég jelenlegi értékét.
Szóval, nyugi, jó úton vagy, csak így tovább!
-
Fecdzo
senior tag
Többségével nincs tapasztalatom, de ECN-ek és van MT4 is náluk és 1000 dodóval is lehet számlát nyitni.
-
Fecdzo
senior tag
Mivel jómagam is dolgoztam MM-nél (pontosabban betekintést nyerhettem a rendszer működésébe), tudom, hogy az ilyet kinyírják. Amint meglátják, hogy nyersz sorozatosan, az nekik veszteséget fog jelenteni. Miért?
MM alapkocepciója abból indul ki, hogy az emberek 95% veszít a tőzsdén. Ők kaszinó elven akarják elnyerni ezt a pénzt. Tehát, mikor te kötsz egy longot eur/usd-n, akkor az így néz ki:
EUR/USD long (te pozid): Long Eur, Short USD; MM pozija Short Eur, long USD. Tehát ő adja el a ház pénzéből neked az Eurót és veszi meg tőled a dollárt. Tehát ha nyersz, ő veszít és fordítva.
Meglátja, hogy nem mész nagy távra, eleinte kicsit késlelteti a megbízást, hogy rosszabb áron teljesülj. Ha még így is jó vagy akkor, pedig a spreaddel fog játszani (ami már a stopp huntingot és egyéb trükköket is magába foglalja).Egyszerű a képlet, kapzsi a cég. Elszedi a pénzed ezekkel az eszközökkel, majd elhiteti veled, hogy te csinálod rosszul és változtatásra sarkall.
Ha még így is megy, akkor megteheti azt, hogy más ügyfelek tradjeivel párosítja a te megbízásaidat, vagy lefedezi a bankközni, tehát nem ő lesz a másik oldalon, hanem az egyik likviditás szolgáltatója. Így ugyan a vesztőidet nem nyeri el, de a spreaddel tovább játszhat és szépen ellopkodná a pénzed.
Ha túl nagy veszteséget okozol neki, akkor pedig eltanácsol....ergo, akit még nem tanácsoltak el MM-től, az vagy nagyon kicsit számlával rohangál, vagy nem csinál pénzt...ennyi...
Kérdés?
-
Fecdzo
senior tag
Ilyet csak és kizárólag ECN-nél csinálhatsz! MM kinyír...ugyanakkor ECN-nél lenne egy plusz költséged, a jutalék a spreaden felül. Kérdés az az, hogy mennyire dobná vissza a teljesítményt.
Most nézem, hogy 1,x pipet csinál tradenként, sajnos az ilyen elhasal éles körülmények közott valószínűleg. Számolj bele manuálisan ,mondjuk 0,5 pipnyi jutit is, úgy lesz pontos eredményed.
-
Fecdzo
senior tag
Hol az USA félelmek, hol EU félelmek és mindez össze-vissza....nem egészséges körülmények sajnos, de jó kockázat kezeléssel túlélhető. Nekem sem túl fényes ez az időszak, Draw down van, de remélhetőleg jön majd a recovery
UC egy kaszinó, hozzá sem érek. Ilyen szóbeli intervenciókkal elég durvát tud alkotni a svájci jegybank. Csődöljön már végre görögország, és vagy szakadjon már végre USA és lesznek szép mozgások. Kerülgeti mindenki a forró kását...
-
Fecdzo
senior tag
Sajnos nem legenda. És nem is feltétlenül kell közel lennie a stoppodhoz az árnak, akkoris megtudják tenni. Akkor csinálják, ha sokan stoppolódnának azon a szinten, vagy annak környékén.
Óvatosan kell eljárniuk ilyenkor persze, de nem kell őket félteni. Nekem Oanda egy 28 pipes tüskét csinált, úgy, hogy maga a tükse nem is látszódott, csak a piros pötty, hogy stoppolva lettem...ez minden MM-nél így megy... -
brd
nagyúr
Ez az elején nagyon sokszor elő fog fordulni, hogy azt gondolod, a bróker ügyeskedik, de az esetek nagyon nagy százalékában ez nem a bróker műve, hanem te rakod olyan helyre a stopot, hogy a piac ott fordul (elmegy a stopod környékére az ár, ezért kiüti, majd elindul a "jó" irányba). Persze lehet, hogy a (MM) bróker ad direkt olyan árat, de akkor sem te személy szerint vagy a célpont, hanem a sok olyan illető, aki oda tette a SL-t. Ilyenkor viszont oly mindegy, hogy a robot zárna ott, vagy a betett megbízás...
-
Fecdzo
senior tag
A te otleted is valami ilyesmi illetve amit gh0st kollega is emlitett az is tudna hasonlokeppen uzemelni. Mondjuk nem egy entry pontod es stoppod van hanem ezek mondjuk savok es a savon belul bizonyos szinteken elkezdenek nyitni a robotok (robotizalva kivitelezhet csak). Majd elkezdenek pozit epietni a trend iranyba es az osszes pozit vagy ciklusokra bontva kezeli a rendszer vagy pedig egyben. Ez azt jelenti, hogy mondjuk long vagy short iranyba is sok pozid lehet es a robot az aggregalt profit/veszteseg-et fogja merni es ha mevan a kivant cel az osszes pozit zarja.
Ez igy egy nagyon szep emelkedesu profitgorbet eredmenyez, de a halala a tokeattetelben van (puffer), illetve a maximalisan nyitva hagyhato pozik szamaban. Hiszen ha valamelyik kimerul, a robot nem fog tudni ujabb pozikat nyitni, hogy korrigalhassa az eddigi vesztoket, ami igy egy hirtelen nagyobb vesztot fog benyelni, vagy pedig margin callt kap a szamla, ami azonnali 50% buko, hacsak nem tudsz betolni meg penzt h tartasak a pozidat.Profit gorberol megallapithato ez a jelenseg. Nem rossz az otlet....velhetoen biztonsagosan intezmenyi szinten lehetne csinalni ezt normalisan es nyugodtabban.
-
Gibkey
tag
Ugyanúgy mint amikor simán csak bezárnád, csak előtte felül átírod a kis ablakban, hogy mennyit. Pl . : Nyitottál 0,2lot pozit --> pozició zárása -> mennyiség felül : átírod 0.2ről 0.1-re és bumm a felét zártad csak le , a többi fut tovább.
Ha valamit rosszul írok javítsatok ki, még én is kezdő vagyok
-
brd
nagyúr
A rossz irány az (mármint neked
), ami a nyitott pozícióddal ellentétes, nem kell azt túlbonyolítani. Pl. van nyitva egy pozi', meghatározott stoppal, ha elmegy az árfolyam a stop feléig, akkor úgy döntesz (azért, mert elment odáig), hogy ez rossz irány, és lezárod mondjuk a pozíció felét.
A jó jel az, ahol hosszútávon 50%-nál nagyobb eséllyel találod el a jó irányt (nem kell itt sok-sok %-ra gondolni, fél százalék is elég).
Ilyesmikre kell gondolni, hogy trend széléről visszapattanás, vagy egy támaszszint elérése, de ezt magadnak tudod kitalálni/kiszámolni, hogy melyiket érdemes, és tudod figyelni. Ha az első pozíciót ilyen jelre nyitottad, és használsz normális money managementet, akkor ennek a vesztőjében nehéz ugyanilyen jelet találni. De pl. ha úgy döntesz, hogy egy páron egyszerre max. 2%-ot kockáztathatsz, akkor ez alapján nem is tudod megnyitni a másikat úgy, hogy az első még vesztőben van, hiszen a másodiknak is lesz egy stop helyszíne, és a kettő együtt már nagyobb lesz, mint 2%.
Az előző, megnyitott pozíciók akkor számítanak, ha pl. pozícióépítésben gondolkozol, vagy a money managementbe nem fér már bele a több pozíció kockázata. -
Gh0sT
addikt
Cáfolni fogom a többieket, mert van létjogosultsága az ilyen stratégiáknak is. Tudok mutatni 10 évre visszamenő backtesztet, ami erre épül és 10% körüli DD mellett korrekt hozamokat produkál.
A lényege egy ilyen rendszernek, hogy a vállalható mondjuk 2-3% kockázatodat szétdobod 4-5 részre és nem egy helyen veszed fel a pozíciót, hanem egy sávban. A szignálod nem azt fogja mondani, hogy szállj be ezen és csak ezen az áron, ha ez és ez a feltétel teljesül, hanem:
1. lesz egy jelzésed, ahol beszállhatsz és az éppen aktuális árhoz képest meghatározol egy csatornát, amiben még pozícióba léphetsz
2. az entry nem egy időpillanatig érvényes, hanem van valamilyen egyéb jel, ami a beszállás végét jelziNagyon sokan úgy gondolkodnak, hogy van a tökéletes entry és ennyi. Ha lecsúsztál róla, akkor várod a következő lehetőséget. Pedig nem biztos, hogy ez a helyes gondolkodás. Ha van kedvezőbb ár, miért ne lépnél be azon? A kulcs a money management.
-
brd
nagyúr
Nyitsz egy kocsmát az ABC-d mellé (vagy átalakítod, mindegy)=plusz pénzt tettél bele, annak reményében, hogy hátha megfordul a folyamat, és akkor több vásárlód/vendéged (bevételed) lesz, mintha csak az ABC-d lenne. Ez ugyan igaz, de nem a kocsma tudja az embereket ott tartani, hanem egy rajtad kívül álló ok, és neked ahhoz kell alkalmazkodnod, különben elszegényedsz. (Bár abban igazad van, hogy ahol már kocsma sincs, az a település már erősen a kihalás szélén van.
) A Forexen ugyanez: láthatóan veszteségben vagy, azaz rossz irányban állsz. Mi a fenéért akarnál még jobban úgy lenni?
De mi a különbség a között, hogy 1 pozícióban vagy 2-ben van belőve a stop-od?
Mekkora Sl-el dolgoztok?Az, hogy az egyiket egy jó beszállási jelre nyitod (remélem legalábbis
). A másikat pedig nem. Aprónak tűnő, de hosszútávon hatalmas különbség. Az ABC-d annak idején valószínűleg azért nyitottad, mert sokan laknak ott, és viszonylag kevés bolt volt a környéken. De ha a kocsmádat már nem ezért nyitnád, az baj... Növeled a kockázatod, ahelyett, hogy megvárnád, visszatér-e az élet a településre.
Én a manuális kötéseknél pozíciónként 2%-kal dolgozom (az összes, egyszerre nyitott pozíción max. 6%), de a visszatesztnél, ha elmegy a feléig veszteségben, akkor a felét zárom, így tulajdonképpen 1,5%. Magán a grafikonon a konkrét stopszintet sokféleképpen határozhatom meg, de olyan méretű pozíciót nyitok, hogy 2% kockázat legyen max. -
Dzoli
tag
Egy pillanatra felejts el mindenféle indikátort. Neked csak egy dologra kell tudnod mindig jól a választ: Mit csinál az ár?
Ha szemmel láthatóan ellened megy, akkor valamit nyilvánvalóan nem jól gondolsz, és valószínűleg nem a piac a hülye.
Nyisson akkor másik pozíciót, ha már nincs kockázatban, és akkora lebegő profitja van, hogy annak a terhére ezt már megtehesse. Ne pedig akkor amikor még egy fillért sem keresett, csak a potenciális veszteségét halmozza. -
Dzoli
tag
-
brd
nagyúr
Van mondjuk egy kis ABC-d egy kisebb faluban, ami folyamatosan néptelenedik el. Mit tennél, amikor látod, hogy már veszteséges a működtetése? Bezárnád, nem? Vagy inkább még tennél bele pénzt, hogy majd hátha épül mondjuk egy kaszinó (vagy valamilyen ipari létesítmény, tökmindegy) a közelben, és ettől nőne a forgalma az ABC-dnek? Itt ugyanerről van szó, azzal a könnyítéssel, hogy nem kell alkalmazottakkal foglalkozni, nem kell az árukészletet figyelni, rendelgetni a beszállítóktól, hanem csak egyetlen dolgod van: el kell döntened, hogy érdemes-e fenntartani az üzletet (igaz, ezt naponta többször is
). Ebbe az hogyan fér bele, hogy ha veszteséges lesz, akkor még teszel bele pénzt (kockázatot)?
#4954: Dehogynem, pontosan azért kell lezárni (nem még növelni), és utána újabb jó beszállót keresni.
-
Dzoli
tag
A kockázatot azzal minimalizálod a legjobban, ha már az első hibás pozíciót lezárod a meghatározott veszteségszinteden. A kereskedés során a kockázat fokozatos csökkenése, megszüntetése az egyik elsődleges cél. Nincs is annál jobb, ha már nem veszíthetsz egy tranzakción, viszont meg van a lehetőséged a "korlátlan" nyereségre.
-
Dzoli
tag
Ezt nem nevezném stratégiának. Leátlagolásnak hívják, és elég veszélyes. Ha eleve nincs igazad, mert nem abba az irányba mozog az ár amerre vártad, akkor miért akarod növelni a kockázatod, egy újabb kötéssel? Ha továbbra sem fordul meg, akkor csak tovább növeled a lebegő veszteséget. Ha viszont megfordul, akkor visszafelé már félúton nullában tudsz kiszállni. De a cél nem az, eredőben nullás tranzakcióid legyenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Horgász topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Diablo IV
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Xbox Series X|S
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- MSI Thin GF63 12UC 15.6" FHD IPS i5-12450H RTX 3050 16GB 512GB NVMe gar
- ThinkPad P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11800H RTX A2000 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- MacBook Pro M3 16" + ajándék Magic Mouse
- T14 Gen1 27% 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe magyar vbill gar
- Jogtiszta Microsoft Windows és Office licencek Azonnali automatikus kézbesítés, kedvező ár, teljes
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest