Hirdetés
- Sundesz: 20 éve a PH!-n
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Kempingezés és sátrazás
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz
pommedadam #7562 üzenetére
Végül is, csak kettővel feletted írták le a hátrányait, tényleg halott.
-
brd
nagyúr
válasz
Maximum1 #6799 üzenetére
Leülök a grafikon elé, és nézem, néha vonalakat húzgálok - lényegében trendeket és azokhoz beszállókat keresek - , röviden kb. ennyi az elemzés. Ezenkívül nézem a fontosabb (kereskedéshez valószínűleg kapcsolódó) eseményeket a lelkes emberek naptáraiban, ill. hallgatok híreket, mint egy átlagember. Az UAH-ot, hogy érdemes rá figyelni, pl. spec. a hangos mozgó képes dobozban hallottam, eddig még a grafikonja felé sem néztem... Másra (elemzőre) nem hallgatok, én pénzem, én kereskedek vele, ha a "más" nem ér rá, nincs kedve írni, nem volt jó a szex reggel neki, mit csinálok? Kizárólag Forexezem. Tartsál is tőle, kemény terep, nem ajánlanám.
-
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #6066 üzenetére
Le lehetne H1-en kereskedni, csak mondom, ha még annyira nem vagy tisztában a jelekkel, akkor csak össze fogod zavarni magad, mert ide-oda ugrálsz az idősíkok között. A fő trend jelenleg emelkedő EURUSD-n, (D1- H4-en), és ennek éppen egy (egyelőre annak kinéző) countertrendje van folyamatban (jelöld meg vízszintes vonallal a csúcsokat-völgyeket, és felejtsd el a ferde vonalat, egyelőre legalábbis, sokat segít(het)). H1-en viszont inkább egy eső trend van. Idősíkfüggő (meg ráérésfaktorfüggő
), hogy mit érdemes/tudsz kereskedni. Ha félóránként-óránként rá tudsz nézni a történésre, akkor a H1 is jól kereskedhető, ha viszont inkább 2-4 óránként, akkor inkább H4+-on vadássz jelekre (várd a ct végét).
Countertrend az a nagyobb trend szélső értékei között, ellentétes irányban zajló trendszerű mozgás, tehát emelkedő főtrendnél pl. a legmagasabb csúcs, és az utolsó alj közötti területen zajló, ellentétes irányú trendszerű mozgás a countertrend.
-
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #6064 üzenetére
Egyrészt nem jó az idősíkok között ugrálni (legfeljebb a finomításhoz, vagy egy gyors mozgás követéséhez), másrészt a felettes idősík jelzése erősebb általában. Ha tehát D1-en shortra áll a zászló, akkor H1-H4-ben is inkább erre keress jeleket. Ha trendkövető játékot játszol, akkor szerintem február 4 hajnaltól lehetne shortban gondolkodni, akkor tört az előző long trend.
-
brd
nagyúr
A BÉT-n úgy tudom, fizetős az azonnali (és sűrűbb) árfolyam.
A másik kérdésre: azt jelenti, hogy 3 nap után könyvelődik a tranzakció. Attól még akár el is adhatod a rendszeren és a 3 napon belül, a vásárolt részvényt, csak a vásárlásra fordított összeg másra már nem fordítható, jogilag a vásárlás megtörtént, lefoglalásra került a pénz. Ugyanez a másik irányban, ha eladtál, akkor jogilag a tied a kapott összeg, akár vásárolhatsz is belőle részvényt, csak a rendszeren kívül nem használhatod a 3 nap letelte előtt (nem veheted fel). -
brd
nagyúr
válasz
Caruso77 #5848 üzenetére
Azt érti, hogy a vesztes kötést próbálja meg ne úgy megélni az ember, hogy a francba, ez sem jött be, hanem úgy, hogy ez egy folyamat része, ilyennek is szükséges történnie a nyerők mellett, mert a kereskedés enélkül nem létezik, hozzá kell szokni. A bankjegyszétdobálós tesztnek egyfelől az lenne az értelme, hogy azt az állapotot átélje az ember, amikor egy komolyabb összeget elveszít, hogy tudja, milyen érzés, és tudja magát trenírozni arra, hogy amikor esetleg ilyen történik, akkor utána jól tudjon dönteni. Tudni kell olyan hidegvérrel viselni a dolgot, hogy a következő kötésekre ne lehessen hatással. Másfelől, hogy tudja, mi az amitől félnie kell, és mindent tegyen meg annak érdekében, hogy ne jusson el odáig.
Persze jó esetben idáig nem jut el az ember, csak éppen, sok ember nem tud 1-2-3 évig demózni, vagy kis pénzzel kereskedni, mert ráun, vagy azt hiszi, hogy már mindent látott, és nekiugrik felkészületlenül élesben. Ilyenkor egy ilyen esemény komoly károkat tud okozni akár az önértékelésben is (az esetleges anyagi mellett). Persze megfelelő money managementtel el lehet azt kerülni, hogy egyszerre (vagy hasonlóan gyorsan) akkora összeget veszítsen valaki, ami ilyen negatív élménnyel jár, de ott is észnél kell lenni, mert ha lassan veszted el azt az összeget, amit szétdobálnál, az pont ugyanannyira esik végül rosszul, legfeljebb fel lehet fogni egy drága tanfolyamnak is.
Szerintem nem létezik olyan indikátor, ami te keresel. Ha lenne, akkor én egész másra használnám azt a tudást, ami benne rejlik, ugyanis a jövőbe látna. -
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5812 üzenetére
Nem a konkrét helyzetre mondtam, csak nehogy véletlen így (a konkrét példa miatt) jegyezd meg, hogy ha véget ért egy jól látható trend, akkor annak a végén rögtön kezdődik egy ellenirányú.
Igen, az szerintem is egy emelkedő trendnek néz már ki. Hátulról nézve, a 2-3. zöld gyertyában szinte biztosan nyomtam volna longot, ha látom épp kialakulni. Bár az a korábbi nagy felső kanócos piros gyertya azért óvatosságra intene, ott valami támaszt láthatnak mások, és azt nem biztos, hogy átnyomnák. Ez minek a grafikonja egyébként? -
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5808 üzenetére
A countertrend az egy egy, a főtrenddel ellentétes irányú trend, és (bár a trend meghatározása miatt másképpen nem lehet, de) a főtrend csúcsától (emelkedő trendnél) az utolsó völgyig tart (nem feltétlen onnan indul és odáig tart persze, de a trendkövető kereskedésben a vége a lényeges, tehát amikor a countertrend feltételrendszere elesik, mert ott lehet jó R:R aránnyal nyitni). A countertrend feltételrendszere ugyanaz, mint a főtrendé, ha eső főtrendben, emelkedő countertrendben az utolsó countervölgy alá zár bizonyos távolságra, pl. ekkor kell nyitni, ha ezzel a stratégiával akarsz kereskedni. Milyen vonalra gondolsz?
Az eső trendnek az egyik feltétele az alacsonyabb csúcsok, a másik az alacsonyabb völgyek, a fontosabb kritérium ebből az alacsonyabb csúcs, mert az jelzi, hogy azokon a szinteken támaszt talál az árfolyam, ott érdemes nyitni (shortot nyilván). Amint jön egy magasabb csúcs (ill. az is elég, ha az utolsó csúcs fölé zár bizonyos méretű gyertya, mondjuk ATR/3, vagy ATR/2), akkor elesett a támasz.
A képemen a piros vonal, és a rá mutató piros nyíl az egy magasabb völgy, és utána a zöld gyertyában megvalósul egy csúcs fölé zárás, tehát elesett az eső trend 2 feltétele is. Nem tudom, a Forexegyetemen pontosan mit oktatnak, már régen voltam, van valami Fibos visszateszt is, de én valószínűleg abban a nagy zöld gyertyában a shortzárás jelét látnám (mondjuk én nem pont ezzel a módszerrel kereskedem, bár sok a hasonlóság).
A "főtrend elesik", az nem egyenlő azzal, hogy indul egy ellenirányú trend. Csak azt, hogy a jól kereskedhető szakasznak vége. Ez ugye világos? Tehát nem csak trendszerű mozgás van. -
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5806 üzenetére
A countertrend mindaz, ami a főtrenddel ellentétes, trendszerű irány, tehát a példádban minden olyan irány, ami egy csúcstól tart egy völgyig. Ha a főtrend feltételrendszere elesik, emelkedő trendnél ez ugye az, hogy kialakul egy, az előzőnél alacsonyabb völgy (az ezt követő új, alacsonyabb csúcs már egy ellenkező trend jele általában, nálam legalábbis, de mintha ők is valahogyan így tanítanák), mert azzal szűnik meg - vagy legalábbis a gyengeséget mutatja -, az ellenállás az ellenkező irányba (azaz lefelé elesett a támasz), ekkor tehát már nincs az az emelkedő trend, tehát a countertrend sem értelmezhető.
-
brd
nagyúr
válasz
concret_hp #5779 üzenetére
Most komolyan az a 30 másodperc tart vissza?
De hogy el ne fáradj, ha adsz egy e-mail címet, átküldöm...
-
brd
nagyúr
Mindenkinek a sajátja a legjobb (amit a különböző stratégiákból összeszed, a saját személyiségéhez igazítja és tudja magát tartani is hozzá, és a piac változását is képes figyelembe venni), bár inkább úgy fogalmaznék, hogy az egyetlen jó (hosszútávon), aztán ebbe bele lehet kötni, de akkor majd 2-3 év múlva visszatérünk rá.
-
brd
nagyúr
válasz
psycroptic #5708 üzenetére
A normális brókereknek van java-s, vagy flash-es felülete is. Mondjuk a legtöbb nyögvenyelős a klienshez képest. Viszont a klienst (az MT4-est legalábbis) nem kell feltétlen telepíteni, mert ha egy máshol telepítettet fileonként másolsz a gépre, és onnan indítod, akkor csak a jelszót kell tudnod, ahogy láttam, minden mást megjegyez.
-
brd
nagyúr
Nem, az veszélyes, én abból valahogy sosem tudok jól kijönni, talán nem vagyok eleget gép előtt, inkább a hullámokat és a szélükön (csúcs-alj) a hirtelen megindulást igyekszem követni, lásd (EURUSD, H4, most).
attiati: Ha nem áll tőled nagyon távol, akkor szerintem tanulj meg MT4-ül, ezt ránézésre viszonylag egyszerű leprogramozni benne.
Ill. van több lelkes programozó, pár ezer forintért szerintem simán megcsinálják neked.
-
brd
nagyúr
válasz
attiati #5520 üzenetére
Nem tudom, eddig semmi gondom nincs vele (kb. fél éve nyitottam), a nyitásnál magyarnak vallottam magam, vallást nem kérdeztek. A leghosszabb trade-em rajta kb. 1 hónapos volt, és a spread-en kívül semmi költsége nem volt, és én zártam le (ill. részletekben zártam le, az utolsót a stop loss "szedte ki"), ez úgy 2 hónapja volt.
-
brd
nagyúr
válasz
attiati #5500 üzenetére
Az Opera nevű böngészőben a címsorban, a cím mellett balra van egy klikkelhető rész, ez zöld (esetleg sárga) lakat, ha minden rendben van a tanúsítvánnyal. Ha nem az, akkor, rá lehet kattintani, és alul a gombra. Itt meg lehet nézni, hogy mi a probléma. Ha valami olyasmit ír, hogy "The server attempted to apply security measures, but failed.", az a legtöbbször azt szokta jelenteni, hogy nem tudja ellenőrizni az tanúsítványhoz tartozó ún. CRL-t, de jelentheti azt is pl. hogy lassan válaszol, vagy pl. az oldalon van olyan elem, ami nem HTTPS-es. Ennél tovább én nem mentem a hibakeresésben.
A 2.18 ponttal számolva 3.59%-ra jön ki a swapból származó éves kereset EURHUF-nál, ha jól számoltam. Lehet, hogy ez kevés, de akkor engem is érdekelne, hogy hol adnak többet.
Már eleve */HUF páros normális brókert is nehezen találok...
-
brd
nagyúr
válasz
attiati #5496 üzenetére
Én is azt írtam, de talán kacifántosabban.
A kamata valóban alacsonyabb, a tőkeáttétel miatt viszont nagyobb összegre kapod a kamatot, mint amit egy sima bankbetéttel kapnál.
De valóban akkor több értelme van, ha egyébként HUF erősödésre játszol, mert akkor benyitod a shortot, kapod a kamatot, majd ha úgy látod, hogy gyengülni fog a HUF, akkor nyitod a longot is, és egész addig nyitva tartod, ameddig gyengül (így majdnem 0 az árfolyamkockázatod, miközben a kamatot még mindig kapod). Ha elkezd erősödni, akkor meg lezárod a longot, így a kamatot folyamatosan nyered, és ha jókor nyitottad a shortot, akkor még az árfolyamon is nyersz nem keveset. Ezt sima HUF betéttel nem csinálod meg, ill. nem ilyen költségekkel, és a tőkeáttétel miatt ennyi pénz után kapott kamattal. Nyilván figyelni kell azért a marginokra is: ha nagyon elfogyna az egyik számla, akkor lezárni, és újranyitni a pozikat (esetleg a 2 számla között mozgatni is kell a pénzt). (Advanced megoldásként nem egyszerre a teljes erre szánt összeggel nyitod a shortot, hanem az erősödéssel párhuzamosan kisebb méretekkel nyitsz, és ha gyengül, akkor a longot is úgy nyitod, hogy az addig megnyitott shortok méretének megfelelően, így eleve kisebb kockázattal indítasz, de ez már bonyi'bb). Persze ez már erősen devizakereskedői hozzáállást igényel, akinek ez nincs meg, annak jobb a bankbetét.
Egyébként én így 2+ év után még mindig azon csodálkozom, hogy megfelelő felkészültséggel milyen lehetőségek vannak itt a pénzkeresetre, és sokszor gondolkodom azon, hogy hol a trükk, ill. hogyan fogják kinyírni ezeket a lehetőségeket az illetékesek...amargo: Alapvetően nem hibás a tanúsítvány, csak ha jól látom, a visszavonottságát nem lehet ellenőrizni, pl. az Opera is ezért azt dobja, hogy érvénytelen.
-
brd
nagyúr
válasz
attiati #5480 üzenetére
Igen, azzal dolgoznak, legalábbis eddig csak HUF-nál láttam ugrást a spread-ben, a major pároknál (EUR, GBP, USD, JPY, CHF kombinációi) nem, de HUF-ra írják is, hogy mozog (alul a piros >>-re nyomj, és *-ozva írja alul). Igen, náluk is van számlám. Jah, a JPY párokhoz több mani kell (gondolom, a JPY párokra, ill. elsősorban az AUDJPY-re gondolsz, ha jól sejtem, 8-cal kezdődő alatt
)...
-
brd
nagyúr
válasz
concret_hp #5477 üzenetére
0.05 LOT-tal most épp' majdnem pontosan 50 HUF egy pip. Jááááááj, félreértettem,
igen, fillérenként van 1 PIP, azaz pl. 1 forint az 100 PIP.
attiati: Tadánál (
) az az 50 inkább 60-100, persze függ a számlamérettől is.
-
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5474 üzenetére
Szemléletes, szórakoztató, élő kereskedés is van. Érdemes elmenni.
Így utólag viszont (számomra legalábbis), szinte semmi újat nem mondott. Amit előtte ingyen össze tudtam szedni az Internetről, és megjegyzésre érdemesnek ítéltem, azzal nagy átfedésben volt az általa átadott információtömeg. Persze félre ne érts, szerintem megéri az árát, ha valaki képes odafigyelni (és megjegyezni is a hallottakat), és nem sok tapasztalata van ebben a szakmában, akkor sok okosságot fog hallani, amelyek, hasznosságukat tekintve messze túlmutatnak a tanfolyam árán. Ráadásul a tanfolyam árának kb. felét megkapod egy brókerszámlára utalva (ill. nem tudom, ez az ajándék él-e még). -
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5449 üzenetére
Nem olvastam ennek utána, de gondolom, arról van szó, hogy így a brókerek (és talán a bankok?) olyanokat is be tudnak vonni a "játékba", akiket enélkül nem. Pl. valószínűleg nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy 100000 €-t váltsanak $-ra csak spekuláció céljából, de tőkeáttéttel (1:100) ehhez elegendő 1000 €, és a visszaváltáskor a teljes 100000 €-nyi összeg után kapják a nyereséget/veszteséget. A tőkeáttétből szerintem az optimális az a lehető legnagyobb, bár 1:200 felett szerintem aztán tényleg semmi értelme, ha csak nem akarsz all in-t mondani, hátha "bejön". Esetleg bizonyos robotos, vagy hedge-elős technikáknál jöhet jól a nagy tőkeáttét, ahol viszonylag sok pozíció is lehet nyitva.
-
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5446 üzenetére
Sorban:
- Pontosan, ezt kell kiszámolnod, ez a kockázatkezelés egyik alapvető eleme.
- Igen, a tőkeáttét nem a nyereséget/veszteséget határozza meg, hanem (részben) a letéti igényt (azért csak részben, mert az függ a kereskedni kívánt instrumentumtól is, meg a bróker egyedi döntésétől is pl.).
- Igen, arra jó, ill. bizonyos brókereknek (MM) arra, hogy a sok kis mókus örüljön, hogy mekkora pozíciókat nyithat (és nyitnak is), de persze veszteségnél gyorsan lehervad az a mosoly...
- Igen, ennyi a különbség.
- Azért lényeges, mert ha esetleg nagy kockázatot vállalsz (több 10%, de ezt nagyon nem javaslom, még demón sem, nehogy megszokd), és több pozíciót nyitsz, akkor azt is figyelembe kell venned, hogy a letétbe helyezett összeget más pozícióra egyidejűleg nem használhatod fel (jav.: meg persze ha túl alacsony a tőkeáttét). Így van, ha úgy döntesz, hogy 1%-ot kockáztatsz egyszerre, akkor hiába marad szabad tőkéd, nem nyithatsz új pozíciót.
Én nem is számolok a tőkeáttétellel pozíciónyitáskor, mert teljesen felesleges, a kereskedésemnek nem eleme. Érjen el egy bizonyos szintet (1:50. vagy 1:100), onnantól teljesen mindegy, mert nem kockáztatok egyszerre annyit, hogy a letétbe helyezett összeg korlátozza a nyitható pozíciókat. -
brd
nagyúr
válasz
batorpeti #5443 üzenetére
A tőkeáttétnek nincs köze a lotmérethez, csak a letéti igényhez, azaz ilyen kis kockázat mellett nem kell vele számolni (ha ez az 1 pozíciód van/lesz nyitva), továbbá a kérdésnek így nincs értelme, vagy 5 USD-t akarsz kockáztatni, vagy 1 %-ot (vagy a kettőt együtt, de akkor pontosan $500-od van a számládon
).
XAU-nál 1 normal LOT esetén 1 PIP=$1, jelenleg az USDHUF ~244, azaz ~$2049-od van, ennek az 1%-a $20.49, ha ezt mind feltennéd, akkor azt kell kiszámolnod, hogy a tervezett stop helyszíne hány PIP-re lenne a nyitástól, és az milyen LOT mérettel jelent $20.49-t. Pl. 1643.70-en nyitnál longot, és 1624.00-ra helyeznéd a stop-ot, akkor az 1970 PIP (+ a spread), ezzel el kell osztanod a kockáztatni kívánt összeget: 20.49/1970, ez ~0.01, azaz 0.01-es LOT-tal nyithatsz. Ha 5$-t akarsz kockáztatni akkor 5/1970, azaz 0.0025-ös LOT-tal nyithatnál (de ilyen kis LOT méret talán még MM-nél sincs XAU esetén). -
brd
nagyúr
válasz
sarkanyolo2 #5314 üzenetére
Elvileg nem kötelezhetnek pótlólagos letét elhelyezésére (persze lehet éppen ilyen szerződésük is, de ez nekik sem igazán érdekük, mert egyszerűbb, ha automatikusan lezárják a pozíciókat bizonyos veszteségnél - ami még akkor lesz, amikor a pozíciózárással 0 felett lesz az egyenleg). Ha addig nem, akkor amikor az 5000 elfogy(na), lezárják a pozíció(i)d.
-
brd
nagyúr
válasz
rauschie #5301 üzenetére
Nincs olyan, hogy "spekulációs támadás". A piac (pl. befektetők) reagálása van az elb*tt gazdasági intézkedésekre. Tehát vagy tényleg ennyire nem értenek hozzá, vagy szándékosan beszélnek félre (remélem azért, inkább utóbbi, bár az előbbin sem lepődnék meg...
). Az a december közepi "támadás" inkább az lehet, hogy valószínűleg akkortájt kitalálnak valamilyen, a piacnak "nem tetsző" (mármint a miniszterelnök szempontjából) intézkedést (vagy akkor lép életbe egy már ismert intézkedés), és erre az reagálni fog. Persze ezt hívhatjuk támadásnak is, de akkor a piac mindent betámad, ahol pénzt szimatol, pl. akkor már azt is hívhatjuk támadásnak, hogy az alapkamat emelésére idejön a tőke, az adófizetők pénzéből gyarapodik kicsit, majd távozik.
-
brd
nagyúr
válasz
wombation #5283 üzenetére
Mindig fix értékkel azért nem jó kötni, mert a piacot nem nagyon érdekli, hogy neked mennyi pénzed van benne 1-1 kötésben, ezért erre neked kell figyelni.
Ill. az elérhető nyereséget is korlátozod, ha egy jó jelet jókor elkapva kisebb kockázattal nyitsz, mint amennyit egyébként bevállalnál.
Tehát ideális esetben ez valahogy úgy működik, hogy van egy pénzösszeg, amit a kereskedésre fordítasz (mersz fordítani), és meghatározol egy trade-enkénti kockázati szintet (a tőke hány százalékát bukhatod el max. 1 db trade-en), ezt olyan 1-2%-ra szokták javasolni, statisztikai eredmények alapján, de kezdőként szerintem is olyan fél % javasolt inkább (más kérdés, hogy lehet, így nem fog motiválni az esetleg keresett összeg, de ebben a szakmában úgyis talán a kitartás a legfontosabb, szal' ha azon nem teszed túl magad, hogy az elején nem leszel milliomos, akkor neki se kezdj). Aztán a stratégiádnak megfelelően, ahogy látod a jeleket, és az azokhoz tartozó, előre meghatározott stopszinted, olyan méretű (azaz hány LOT-os, ez határozza meg, hogy 1 PIP elmozdulás mekkora pénzösszegnek felel meg) pozíciót nyitsz, hogy a trade kötéskori árfolyama, és a stopszint közötti elmozdulás megegyezzen ezzel a kockázati szinttel. Tehát, ha pl. te azt mondod, hogy van 1000 $-od a számlán, és trade-enként bevállalsz 1% kockázatot (10$), akkor EURUSD-n egy 20 PIP-es stopra (ebben persze a spread is legyen benne) nyithatsz 0.05 LOT-os mennyiséggel. (Feltételeztem, hogy a számlán 1 LOT kötésméret esetén 1 PIP elmozdulás 10$, ezt szokták hívni ún. normal, vagy standard számlának, de mininél pl. 1 PIP 1$.) Ez úgy jön ki, hogy a 20 PIP elmozdulás ugye 1-es LOT-tal lenne 200$, te viszont csak 10$-t akarsz kockáztatni, tehát 10/200=0.05 LOT.
-
brd
nagyúr
válasz
Ferdzsoo #5265 üzenetére
Nem úgy volt, hogy azt senki nem tudja?
Technikai szemmel nézve egyelőre jól kereskedhető emelkedő trend van (a trendcsatornának éppen a tetején jár az árfolyam, szal' én pár forint esésen sem lepődnék meg, úgy 312-ig, de akár 308-ig is visszanézhet). Viszont olyan szinten jár a HUF, hogy én is azon gondolkodom, bedobok hosszútávra egy carry tradet (ahogy Dzoli írja), mert egyre kisebbnek tűnik a kockázata.
-
brd
nagyúr
Én olyannal nem foglalkozom, amihez nincs. Ha nem tudom, mit (ill. hogyan) csinál (ill. nem tudok ezen módosítani), nem is érdekes vele foglalkozni. Amúgy a forráskód elvileg visszafordítható egyszerűen, ha csak .ex4-ről van szó (én még nem találkoztam olyannal, amit ne lehetett volna). Persze ha valami egyedileg fordított .dll-t (is) használ, az más kérdés.
-
brd
nagyúr
Volt igen, és valószínűleg hasonló okból (persze a programozási hibákat/elgépeléséket kivéve). De nehéz reprodukálni, mert backtesztben nem jön elő. Nem tudtam még rájönni, hogy mi történik, mert sajnos sosem voltam gép előtt, amikor történt, de az biztos, hogy a(z internet?) szakadással van kapcsolatban, és úgy néz ki, mintha a terminal elfelejtené(?) elindítani(/továbbfuttatni?) az EA-t a szakadás után. Aztán egy kis idő után (következő szakadáskor?) újra jól működik. Ugyanaz, mint nálad: mintha nem is lenne EA, semmi jel a működéséről a kiesett időszak alatt. Ha simán megszakítom (akár csak a kábel kihúzásával) az internetelérést, azzal nem tudom előidézni sajnos. Lehet, a bróker servere gyengélkedik csak...
Ha sűrű lesz, akkor megpróbálom azt, hogy bizonyos időként írjon valami file-ba az Expert, és valami más (terminal-on kívüli) program ezt vizsgálja, és ha bizonyos időn belül nem írt, akkor újraindítja a terminal-t (és esetleg azt is rögzíti, hogy volt-e internetelérés a hiba megjelenésekor, ill. hogy a terminal újraindítása megoldotta-e a problémát). Van ennél jobb megoldás szerinted? -
brd
nagyúr
Hát persze, hogy lehet. Nem tudom, hogy az eleve programozónak tanultak hogyan oldják ezt meg, én úgy szoktam, hogy ha egy adott ponton egyértelműen reprodukálható a hiba, akkor elhelyezek a programban oda, ahol valamit csinálnia kellene, kontroll pontokat, pl. egy alertet, vagy printet, ami kiírja az aktuális adatokat, és akkor esetleg kiderül, hogy mitől nem csinál semmit a program.
-
brd
nagyúr
Nem, szerintem is nagyon buzi most a piac. Viszont érdemes arra figyelni (már ha nem tennéd), hogy az európai (~8-tól ~15:30-ig esetleg tovább ~másfél órával) és az amerikai (~15:30-tól ~22:00-ig) időszak sokszor fordított (vagy legalábbis észrevehetően eltérő) mozgást eredményez, erre lehet játszani (vagy így csökkenteni a veszteségeket), pl. ha longoltál valamit délelőtt (és +-ba ment), akkor azt lezárni (esetleg részben), vagy szűkebbre húzni a stopját 15:30 körül (vagy utána, ha látod, hogy megindul egy másfajta mozgás).
-
brd
nagyúr
Lehet, én olvasom rosszul, de EUR ~másfél hónapja erősen short, szép új völgyek vannak és többször kb. a trend tetején megfordult az emelkedés (igaz, a szept 29-i csúcs kissé kilóg a sorból, de ott is megvalósult a tétovázás), és most is lefordulni látszik.
Vagy swing alatt fél éves/éves távot értesz?
-
brd
nagyúr
Pl. EURUSD-n a fél1-től 4-ig tartó időszakra gondolsz? Pl. részzárás (akár stopnál, akár egy hirtelen jó irányba kiugrás után a visszacsorgásnál), és a változás figyelése. Utóbbit én jelenleg úgy oldom meg, hogy a piac mozgékonyságát is figyeli a robot, ez egy érték kiszámolását jelenti, kb. úgy képzeld el, hogy figyeli, hogy a beérkezett tickek közül melyek azok, amelyek egy irányba mutatnak (jelentősebb esésnél pl. jellemzően több alacsonyabb értékek vannak egymás után, és csak kevés magasabb), és abból mennyi van egymás után. Azaz, ha megnézed, akkor a 12:50 környékén indult csökkenés előtt kicsit nyugi volt (kisebb gyertyák/kevesebb kötés), majd megindult élesen lefelé. Azaz volt kicsit nagyobb tick (mármint a tickek közötti változás az érdekes, de így egyszerűbb írni), kicsit alacsonyabb, de nagyjából mindkettőből ugyanannyi volt egy adott időn belül. Majd egyértelmű többségbe kerültek azok, amelyek után alacsonyabb jött (ezt általában 5 percenként összesítem jelenleg, hosszabb idő már általában késő, rövidebb pedig túl sok fals jelzést ad, de ez még finomítás alatt van, függ pl. a pártól is). Az utána következő felhúzás már keményebb dió, azt csak kb. a felénél tudtam (tudom) egyelőre elkapni, 1.3310 körül, és úgy, hogy volt egy duplaalj-szerű (azért kell ilyesmit is figyelni, mert nem ide-oda akarok ugrálni, hanem inkább a trenddel menni), majd a két alj körüli legmagasabb gyertya fölé ment az ár, de úgy, hogy előtte jellemzően emelkedő tickek jöttek egymás után (nézd vissza M1-M5-ben a nevezett időszakot, vagy akár tickenként, ha van erre lehetőséged - bár ez utóbbi pepecs meló lenne
). Azaz nekem 13:10 körül, 1.3310-nél záródott az összes, 1.3250 körül és utána feljebb nyitott long (még tegnap előttről, és utána), várt egy kicsit, hogy megy-e tovább az esés (amikor a korábban nyitott, és aktuálisan lezárt pozíciókhoz képest ellenirányba kellene nyitni, olyankor ezt nem rögtön teszi, hanem vár egy kicsit - eddig úgy tűnik, ez jobb eredményt ad hosszútávon), de nem, aztán 1.3315-nél nyitott is egy újabb longot, amikor megindult megint felfelé. Ennél jobbat nem tudok kihozni az ilyenekből.
Ha már itt vagyok, kérdeznék is kettőt:
1. Az olyasmi trendvonalat hogyan lehetne valahogyan robottal észrevetetni (ill. úgy értem, hogy ő maga "rajzolja meg", vagyis kezelje logikailag), amit én szemmel pillanatok alatt be tudnék rajzolni? Mint pl. az alábbi képen:
2. JForex alá programozik innen valaki? Ill. vállalna megfelelő díjazás ellenében robotkészítést?
-
-
brd
nagyúr
válasz
animatrix11 #5087 üzenetére
A tőkeáttét nem veszélyes. Az a veszélyes, hogy emiatt van lehetőség nagyobbat kockáztatni (és a legtöbben sajnos meg is teszik, ők lesznek később a 90-95% a statisztikákban). Ha úgy "játszol", hogy egy pozin 1-2%, és összesen mondjuk 5-10% kockázat max., akkor a tőkeáttét az nem lehet veszélyes, mert úgymond, a stratégiának nem lesz eleme, nem kell vele számolnod sem.
-
brd
nagyúr
Ez az elején nagyon sokszor elő fog fordulni, hogy azt gondolod, a bróker ügyeskedik, de az esetek nagyon nagy százalékában ez nem a bróker műve, hanem te rakod olyan helyre a stopot, hogy a piac ott fordul (elmegy a stopod környékére az ár, ezért kiüti, majd elindul a "jó" irányba). Persze lehet, hogy a (MM) bróker ad direkt olyan árat, de akkor sem te személy szerint vagy a célpont, hanem a sok olyan illető, aki oda tette a SL-t. Ilyenkor viszont oly mindegy, hogy a robot zárna ott, vagy a betett megbízás...
-
brd
nagyúr
A rossz irány az (mármint neked
), ami a nyitott pozícióddal ellentétes, nem kell azt túlbonyolítani. Pl. van nyitva egy pozi', meghatározott stoppal, ha elmegy az árfolyam a stop feléig, akkor úgy döntesz (azért, mert elment odáig), hogy ez rossz irány, és lezárod mondjuk a pozíció felét.
A jó jel az, ahol hosszútávon 50%-nál nagyobb eséllyel találod el a jó irányt (nem kell itt sok-sok %-ra gondolni, fél százalék is elég).
Ilyesmikre kell gondolni, hogy trend széléről visszapattanás, vagy egy támaszszint elérése, de ezt magadnak tudod kitalálni/kiszámolni, hogy melyiket érdemes, és tudod figyelni. Ha az első pozíciót ilyen jelre nyitottad, és használsz normális money managementet, akkor ennek a vesztőjében nehéz ugyanilyen jelet találni. De pl. ha úgy döntesz, hogy egy páron egyszerre max. 2%-ot kockáztathatsz, akkor ez alapján nem is tudod megnyitni a másikat úgy, hogy az első még vesztőben van, hiszen a másodiknak is lesz egy stop helyszíne, és a kettő együtt már nagyobb lesz, mint 2%.
Az előző, megnyitott pozíciók akkor számítanak, ha pl. pozícióépítésben gondolkozol, vagy a money managementbe nem fér már bele a több pozíció kockázata. -
brd
nagyúr
Nyitsz egy kocsmát az ABC-d mellé (vagy átalakítod, mindegy)=plusz pénzt tettél bele, annak reményében, hogy hátha megfordul a folyamat, és akkor több vásárlód/vendéged (bevételed) lesz, mintha csak az ABC-d lenne. Ez ugyan igaz, de nem a kocsma tudja az embereket ott tartani, hanem egy rajtad kívül álló ok, és neked ahhoz kell alkalmazkodnod, különben elszegényedsz. (Bár abban igazad van, hogy ahol már kocsma sincs, az a település már erősen a kihalás szélén van.
) A Forexen ugyanez: láthatóan veszteségben vagy, azaz rossz irányban állsz. Mi a fenéért akarnál még jobban úgy lenni?
De mi a különbség a között, hogy 1 pozícióban vagy 2-ben van belőve a stop-od?
Mekkora Sl-el dolgoztok?Az, hogy az egyiket egy jó beszállási jelre nyitod (remélem legalábbis
). A másikat pedig nem. Aprónak tűnő, de hosszútávon hatalmas különbség. Az ABC-d annak idején valószínűleg azért nyitottad, mert sokan laknak ott, és viszonylag kevés bolt volt a környéken. De ha a kocsmádat már nem ezért nyitnád, az baj... Növeled a kockázatod, ahelyett, hogy megvárnád, visszatér-e az élet a településre.
Én a manuális kötéseknél pozíciónként 2%-kal dolgozom (az összes, egyszerre nyitott pozíción max. 6%), de a visszatesztnél, ha elmegy a feléig veszteségben, akkor a felét zárom, így tulajdonképpen 1,5%. Magán a grafikonon a konkrét stopszintet sokféleképpen határozhatom meg, de olyan méretű pozíciót nyitok, hogy 2% kockázat legyen max. -
brd
nagyúr
Van mondjuk egy kis ABC-d egy kisebb faluban, ami folyamatosan néptelenedik el. Mit tennél, amikor látod, hogy már veszteséges a működtetése? Bezárnád, nem? Vagy inkább még tennél bele pénzt, hogy majd hátha épül mondjuk egy kaszinó (vagy valamilyen ipari létesítmény, tökmindegy) a közelben, és ettől nőne a forgalma az ABC-dnek? Itt ugyanerről van szó, azzal a könnyítéssel, hogy nem kell alkalmazottakkal foglalkozni, nem kell az árukészletet figyelni, rendelgetni a beszállítóktól, hanem csak egyetlen dolgod van: el kell döntened, hogy érdemes-e fenntartani az üzletet (igaz, ezt naponta többször is
). Ebbe az hogyan fér bele, hogy ha veszteséges lesz, akkor még teszel bele pénzt (kockázatot)?
#4954: Dehogynem, pontosan azért kell lezárni (nem még növelni), és utána újabb jó beszállót keresni.
-
brd
nagyúr
Én többször is, a saját szememmel. Ahová betettem a stopot, ott nem is járt az árfolyam, spreaden belül sem, legalábbis a bróker servere nem küldött olyan ticket, és nem is teljesült. Mondjuk én sokszor az ugrásokra játszom, lehet, ezért gyakrabban futok bele ilyenbe, mint te. Ma pl. USDCHF-en volt shortom még tegnap estéről. Ha nem futott volna a robot, csúnya vesztőben lett volna, mire gép elé kerülök, ugyanis nem záródott le a betett stopszinten, a robot zárta a következő pár tickre (a korábbi stopnál spreaden felüli távolságon). Persze lehet, hogy mindez a bróker miatt van...
Fecdzo: Igen, de mi van akkor, ha pl. longnál a stopod olyan helyen van, hogy az eső szakaszban két tick úgy jön, hogy egyiknél sem kerül a bid-ask közötti résbe a stopod árszintje? Ilyenkor ki veszi meg tőled a pozíciód? Nem sokszor, de én tapasztalok ilyet. Ilyenkor senki. Erre írtam, hogy a spreadnek ehhez nincs köze (nem azért nem teljesül a stop, mert a spread nagy lesz, hanem nincs olyan tick, amelyben teljesülhetne).
-
brd
nagyúr
válasz
Ferdzsoo #4912 üzenetére
Amikor a stop teljesül, akkor ugye (nyilván) az történik, hogy a korábban megvett, vagy eladott pozíciót eladod, vagy megveszed, pl. vettél 100000 EUR-t, akkor a stopnál eladod (tehát nem előre megkeresi a rendszer az üzlet túloldalán lévő pozíciót, hanem amikor ott jár az árfolyam, akkor próbálja teljesíteni). Ha a te stopszinteden senki nem akar éppen üzletet kötni, vagyis nem akar ott senki EUR-t eladni (ilyen nagy mozgásoknál ez könnyebben előfordul, mert most kevesebben akartak pl. EUR-t eladni, vagy CHF-et venni, mint EUR-t venni, és CHF-et eladni), akkor egyszerűen nem teljesül a fix árszintre betett stopod. MT4-ben sajnos nincsen lehetőség arra, hogy ha a stopszinten átlép az árfolyam, akkor bárhol próbálja zárni, ezt csak EA-val lehet megtenni. A spreadnek ehhez semmi köze, az csak a bróker haszna (MM-ek ezért növelik ilyenkor, mert nehezebb házon belül lefedezni a pozíciókat, ezért a fix spread veszteséget okozna nekik, de ez szerintem nem feltétlen trükközés, ők így működnek, ennek tudatában szabad náluk számlát nyitni).
-
brd
nagyúr
Ismét nagy szerepe volt a HFT robotoknak a kialakult helyzetért, véleményem szerint a számítógépek által kezelt pénz, tehát a leadott megbízások egyre növekvő, most már igencsak magas aránya egyre sérülékenyebbé, egyre kiszolgáltatottabbá teszi ilyen helyzetben a magamfajta kereskedőket, spekulánsokat, befektetőket.
"Nem értem" (persze nagyon is), hogy ~8 hónap eredményes kereskedés után ilyen butaságokat csinál, próbálja másra tolni a felelősséget, kockázatkezelés smafu (vagy ha van, hogy a fenében apaszthatta le ilyen gyorsan a számláját? Normális kockázatkezeléssel ennyi pénzt elveszteni kb. 1 hónap lenne úgy, hogy minden pozíció veszteséges lenne - amit még én sem tudtam megcsinálni az első demószámlámon, pedig hajaj
), higít, "vár" bármit is a piactól, nem az árat kereskedi. Tudja, mi megy a piacon, mégis ekkora pozíciókkal daytradel. Margit, há' normális...?
Persze sajnálom, meg minden, és tudom, kívülről könnyű pofázni, de 'hát elkeserítő látni, hogy állítása szerint több éves tőzsdei tapasztalattal is a kezdők legnagyobb hibáit követi el. -
brd
nagyúr
Szerintem már most elég jól (az elég jól nálam az, hogy hosszú távon +-os, mert ha +-os, akkor nem --os, és onnantól csak számlaméret kérdése a pénzkereset
), mert a piacot az ilyen hirtelen "ugrások" mozgatják inkább. A záráson még dolgozom, egyelőre kizárólag a SL szinten történik (és 1%-nál a pozíció felénél), ami egyelőre a nyitáskori 2%-kal követi az aktuális árat, de csak onnantól, ha már min. 4%-nyi nyereség+2xspread megvan), és akkor is záródik, ha nyereség van, de hasonló hirtelen mozgás indul visszafelé (a SL követést még finomítom backtesztek alapján, lehet, hogy inkább 3 részre bontom a nyitáskori mennyiséget). Egyébként nagyon sok kis +-os trade van, ellenben viszonylag kevés --os, ez engem is meglepett (0-s pedig az előbb leírt szabályok miatt nem lehet).
-
brd
nagyúr
Egyelőre ott tartok, hogy a számlaértékhez képest max. 2%-ot kockáztatok egy kötésben (az összes megengedett nyitott kötés logikáját még nem dolgoztam ki, ezért egyelőre 2 páron futtatom csak, így egyszerre max. 4% lehet veszélyen), de ezt ki is használom, azaz nem fix. LOT-tal kötök, hanem ami az aktuális elmozdulásból, és az ahhoz kapcsolódó 2%-os SL-ból adódik. Az, hogy egy adott méretet elérő bárnál nyit-e, függ még egyéb dolgoktól is (vannak-e nyitott pozíciók, azoknak milyen az iránya stb.), ill. maga a triggert adó bárméret (ill. nem is a bár mérete az érdekes, mert nem bezárt gyertyákat nézek, hanem az elmozdulást, és hogy az mennyire mutat egy irányba) megállapítása is a piac korábbi mozgásától függ (pl. nyugis mozgások után van egy hirtelen ugrás, abba belenyit). A működésből adódóan persze ez erősen skalpoló technikának néz ki, de igyekszem úgy finomítani, hogy hosszú távú, egymásra épített pozíciók legyenek belőle, mert az hozza a sok pénzt (a második nyitás csak akkor történik, ha ugyanabba az irányba lehetséges, ill. ha a kettő együtt már nyereséges lenne). A következő pozíciók is úgy nyílnak meg jelenleg, hogy az aktuális elmozdulás, és a max. 2%-os kockázatból adódó LOTméret lesz (és persze már nyereségesnek kell lennie a kettőnek, vagy többnek együtt). Magyarul, akkor "tolom be a zsét", amikor mozgás van.
-
brd
nagyúr
Bár van olyan stratégia robotom is, ami leköveti az elmozdulást és mindig belenyit. De azt én nem merem futtatni. Darálás és iszonyatos nyerés lehet a vége, persze stratégia alapján csinálja az is, de akkor is veszélyes.
Én ilyesmivel kereskedem élesben, és ezen veszély ellen azt alkalmazom, hogy ha 10%-nál többet veszített egyhuzamban (mindig az aktuális már elért legmagasabb számlaértékhez képest, tehát, még ha van van közte nyerő trade, akkor is), akkor nem köt többet.
-
brd
nagyúr
Én MM brókerrel nem állok szóba (bár lehet, hogy az STP/ECN duma is - részben - humbug, nem látok be a színfalak mögé, de eddig nem volt olyan gondom, amiket olvashatok MM brókerrel kapcsolatban). A Tadawul élesben, és demón sem problémázott még, ahogy emlékszem (még az aug. eleji CHF ugráson sem, pedig ott számítottam rá), az MBTrading demo-n sokszor Off quotest nyom, de élesben még nem találkoztam ilyennel. Mondjuk én jó, ha naponta 8-10 trade-et indítok, de inkább 3-4 szokott lenni (kivéve most aug. eleje, mert a CHF párokon a lovak közé csaptam azért
).
Ja, EUR/USD, igen, volt néhány trade, bár viszonylag kicsik, alapvetően biztonsági játékos vagyok (inkább sok kicsi nyerő, mint sok kicsi 0-s, vagy sok kicsi vesztő). Utólag könnyű mondani, hogy fel-le ugrál, de amikor éppen kialakul, akkor azért nem annyira egyértelmű (legalábbis nekem, és a programnak - persze az is én vagyok alapvetően).
-
brd
nagyúr
válasz
ForexGuru #4685 üzenetére
Saját gyártás, nagyobb elmozdulásokkor nyit trendirányba (ha a MM szabályok engedik, ill. ha a korábbi megbízások amúgy is lezáródtak a korábbi stopnál, akkor akár trend ellen is nyit, a lényeg a gyors, és nagy változás), ill. stopot húz bizonyos eseményekkor, továbbá, ha a stopnál nem záródik le egy megbízás (mondjuk átugrotta az árfolyam), akkor folyamatosan próbálja zárni (ameddig a stopszinten túl jár az árfolyam).
-
brd
nagyúr
Mit röhögsz? Nyilván nem a bankok egymás közötti kereskedésére gondoltam, hanem arra a "felületre", ami széles körben, kisbefektetők számára elérhető. Az értékpapírtőzsdét (mármint részvény) zárták már be, többször is (nem nálunk, ill. lehet, hogy ott is, de az nem érdekel).
-
brd
nagyúr
Szerintetek várható, hogy felfüggesztik a devizakereskedést, vagy bezár/tönkremegy valamelyik ezzel foglalkozó brókercég a vészterhes időkben?
-
brd
nagyúr
válasz
ForexGuru #4548 üzenetére
Valószínűleg azért, mert annak sok értelme nem lenne. Mit érsz pl. azzal, ha én leírom, hogy EURUSD-n 1.4475-nél lezártam az előző long pozíciókat, és a szokásos kötésméret 2x-esével azonnal indítottam egy shortot, kis pluszba kerülésig szűk stoppal, aztán kicsit lazábbra engedve a gyeplőt, de 2 órája megint szűkre húzva? Másképpen kereskedünk, más jelzésekre, összefüggésekre figyelve.
-
-
brd
nagyúr
válasz
ForexGuru #4487 üzenetére
Nem egészen, inkább csak felhasználtam a stratégiámban annak a módszernek az elemeit (már amit tudni lehet róla a videok, és fórumok alapján, mert a tanfolyamukon nem voltam), elsősorban a szigorú money managementet, de például nem az ő szignáljaikra szoktam nyitni, arra saját módszert dolgoztam ki, mert ritkán tudok pont akkor gép előtt lenni, amikor azok kialakulnak.
Én csak arra voltam kíváncsi, hogy miért shortoltatok, amikor a hosszú távú (napos-hetes) trend egyértelműen emelkedő, de úgy látom, ezt már nem tudom meg. -
brd
nagyúr
válasz
ForexGuru #4484 üzenetére
Csak olyat tudok, ami valószínűsíti (a hosszú távú megfigyelések alapján trendfordulókor ilyen jel látható sokszor). Pl. dupla tető/alj, fej-váll, ill. a lankadt dákó a két golyóval (fordított fej-váll). Hogy milyen trend? Olyan trend, amit a legjobban lehet látni, és lekereskedni (szépen kialakulnak a támaszok, hullámok). Nekem ezek jelenleg a hetes/2 hetes mozgások szoktak lenni, de figyelem a nagyobb időtávok által adott támaszokat is. Spec. én sem izgulok, mert tudom, hogy hosszútávon nyerek. Ezt a játékot nem lehet 100%-os biztonsággal játszani, "pár" tévedésnek bele kell férnie.
Nem írtam sehol, hogy bármi hülyeség lenne, csak kérdeztem, hogy milyen jelre indult a short. Egyébként miért védekezel? Semmi olyat nem kérdeztem, amiért kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Cosmic-Audio XXL 3 Ag
- Lenovo Thinkpad T14s, 14" FHD IPS Érintőkijelző , I7-10610U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, W11, 27% áfás
- HP Probook 430 G7, 13,3" FHD , I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás számla, 1 év garan
- Dell Latitude 5500, 15,6" FHD , I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás számla, 1 év garan
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest