Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Én nagyon hiszek a Teslában (de jelenlegi árakon kiszálltam a részvényekből), és hiszem hogy nagyon más mint a többi autógyártó. Sokkal inkább tech cégnek tartom, aki mellette autókat is gyárt. Az autógyártás Apple-je.
Teljesen máshogy működnek mint a többiek, akik rengeteg dolgot vesznek beszállítóktól, készen, sokkal több területet fednek le.
-értékesítési csatorna (nem kell kereskedéseket fenntartani/eltartani)
-teljes önvezetés >> robotaxi flotta
-saját akku gyártás/fejlesztés
-teljesen új szemlélet az autógyártásról
-saját biztosítás
-napelemes témák, powerwall, stb. - kb komplett energia rendszer háztartásnak, autóról oda-vissza töltés
-app store, utólagos fizetős tartalom
és akkor még nem beszéltünk az autógyártásról a forgalomban lévő konkrét autók közti, kézzel fogható különbségekről. Mind HW mind SW oldalról.Ha pedig ezek hosszútávon bejönnek/működnek, nyereséget termelnek, akkor a mostani árakon még nem is biztos, hogy annyira lufi/túlárazott a részvény.
Aztán lehet hogy én élek álomvilágban és hiszek túl sokat róluk

-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Tuti volt margin call is....ilyen esések után sokan nullázódtak.
Vicces h -30-as árjegyzésnél is 15 kontraktusok forgotak a bid-offer oladlon. Persze a bid mindig csak 2-4 konti volt. Szóval iszonyú könnyen még lentebb lehetett tolni, akarva-akaratlan.

Höhö...pozitív swap
jah....de jogos a kérdés 
sztem kb úgy veszik h 0-át ér a pozid ha volt.
Nem vagyok rá büszke de én is belenyúltam. De nem volt nagy a pozi...így a 34% veszteség is csak -1%-ot jelentett.
Persze ez még 21 usd körül volt....dühös is voltam mert pont arra számítottam h megegyezik az OPEC. Ugrott is az ár 20%-ot persze nem zártam...
fene a greedet.... -
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Igen. Egy időben Gh0sT kollégával vitattuk azt a témát, hogy miként kéne tesztelni egy stratégia drawdownját. Ő amellett érvelt, hogy tőkeszázalékos szabályt kell végig alkalmazni én meg amellett, hogy maradjon végig konstans a méret, max egy idő után emelj.
Amúgy mindegyik jó csak más szempontból. Konstans méretnél implicit csökken a max DD kockázata ha működik a stratid, míg a másik esetben dinamikusabb a viselkedés. Az első pár vesztő viszont sokkal jobban fáj, mert magasabbról esik vissza az equity curve.
Ed Thorpe írt egy tanulmányt melyben a Kelly MM sémát alkalmazta. Sok kvant alap alkalmazza ezt manapság is. Matematikailag maximalizálja a stratégiád paraméterei alapján a növekedési ütemedet. A baj csak az, ha jó alfát generálsz akkor magas tőkeáttételt javasol...és még a fél Kelly is sokszor túl magas.
-
-
Dzoli
tag
-
aAron_
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Nem az árjegyzésre gondoltam, bár nyilván az sem mellékes. Mt. Goxhoz hasonló szituációkat szeretném elkerülni. Megbízható háttér alatt pl. arra gondoltam, hogy az exchange tőkeerős, tőzsdére bevezetett anyavállalattal rendelkezik.
Bitcoin topicban quoinex-et ajánlották megbízhatóságot tekintve, de komolyabban nem jártam még utána a témának.
(#7604) Dzoli: Nem vagyok a technológia szakértője egyáltalán, úgyhogy ez inkább csak olyan szubjektív megérzés. Szerintem túlzott az áremelkedés mértéke a jövőbeli potenciálhoz képest. Tranzakciók számához képest brutális az energia felhasználás. Ennek a költségnek egy zérus összegű eszköz esetében valahol meg kell jelennie. Közben újabb és jobb cryptocoinok is megjelennek. Nem értem miért pont a BTC-nek kéne hosszú távon fennmaradnia.
(#7606) attiati: Azóta meg megint hol jár. Nagyobb összeggel biztos nem fogok kereskedni. de azért ez elég szórakoztató lehet.

-
BeZol
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Szerintem ne erőltesd ezt, hanem gyűjtsél még pénzt, jön majd hamarosan egy újabb válság, és akkor olcsón tudsz részvényekbe beszállni (kinek mikor mi az olcsó ugye), de ehhez bő 3milla kell h a költségek ne legyenek arányaiban magasak. Ha meg is szívnád, akkor 5-8 év múlva majd csak felmegy magasabbra mint ahol vetted, csak ki kell csücsülni. Persze nyúlhatsz rossz részvényhez is és bukhatsz mindent, de ez még mindig jobb és lazább tevékenység, mint bármelyik más.
Csak a példa kedvéért nézz rá pár részvényre a 2008as válság után és pár évvel később. Mikor a legnagyobb negatív hangulat lesz, hogy kb. sosem látni az alagút végét a válságnak, na akkor kell vásárolnod! ENNYI, és kb. zéró idegeskedés, a lényeg pedig a hosszú táv. -
Fecdzo
senior tag
-
WiZARD
veterán
-
WiZARD
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Továbbra is úgy gondolom ez az EURCHF story sokkal összetettebb kérdés, mint hogy rá lehessen fogni 1 szereplőre, és bűnösként kihozni.
Kezdve az SNB-kal, aki felborította az első dominót, mintha életében köze se lett volna a piachoz, és egy 3 éves gyerek döntött volna. Sokkal finomabban is lehetett volna kezelni.
A brókerek része ki lett tárgyalva ezerszer.
Az ügyfeleket szintén az SNB-kal tenném 1 kategóriába, hasonlóan előrelátóan viselkedtek (pozinyitás, óriási tőkeáttéttel, majd az ígéret megvéd, és többnyire még az aláírt szerződés tartalmáról se volt fogalmuk - lehetséges negatív számlaegyenleg)(Ezzel semmilyen szinten nem a brókereket akarom védeni, csak valahogy a többiek felelősségéről általában 1 szó sem esik)
-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Ne ez az amit mar nem tudok megmondani. Amikor reszvenyeztem aktivan es ezt direct accessben akkor gyakorlatilag a piacot lattam egybol. Itt a problemat az is okozza h MT4 van. Sokan verik a melluket a sajat rendszerukre amely osszekoti az mt4et a valos piaccal de akkor sem tudsz beallni a konyvbe mt4en tehat leellenorizhetetlen h kimegy e.
Ezt egyszeruen meglehet nezni kulonben. Reszvenyeknel is ha betettuk adott brokitol a konyvbe az ordert akkor azt lattuk egy masik brokinal is a konyvben.
Ezt viszont elvileg lehetetlen megcsinalni fxen. Meg ha latnank is a konyvet a likviditas szolgaltatok masok es lehet h egy masik ceg altal mutatott konyvben nem is latszodna. Ennek meg persze tobb oka is lehet de egyik sem tul rozsas kepet fest.Valoban nem tunik tul elkepzelhetonek h Pistike epp Deutsche bankkal tradeljen 1000 egysegben. Bar sokat hallottam arrol h a HFTk az orderflowt kedvelik. Azt meg a buy side adja vagyis mi akik csak utni tudjuk az ajanlatokat postolni nem. Es sok kicsi sokra megy.
Tehat latszodjon az ajanlati kinyv, legyen valtozo a spread, ne legyen mt4, legyen usa vagy fca szabalyozas legyen nagy a szamla, legyen nagy az order es legyen kicsi a tokeattet. Ekkor van a legjobb eselyed h kimegy a piacra.
De ez akkoris OTC piac....ami egy vad nyugat..

-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Sajnos ez a helyzet. Teljesen Jol latod! Es raadasul a szerzodessel se mesz sokra ha a felugyelo szerv hoki es nem tesz semmit.
Ezert kell olyan brokerhez menni akit FCA szabalyoz es nem csak regisztralt naluk. Illetve az USA szabalyozott cegek is jok. Nem veletlen h sokan nem fogadnak usa zgyfeleket.
Amugy volt szamlam Usa futures brokernel. Proactive futures volt a nevuk. Megnyekkentek. Aztan siman atvette a ceget a Dorman trading akitol meg siman visszakaptam a penzem. Ok is Usa. Viszont ott sem volt kozjegyzovel hitelesitett szerzodes. Mondjuk ez 2008 vege ha jol enlekszem...
Fx futures marad sztem akkor mert egy 100ks szamlaval sem vagy sokkal bentebb ha hoki a ceg.

-
attiati
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Még annyi, hogy amíg 1000%-ra nem tudom, hogy kint van a megbízásom a piacon, addig az egész ügylet egy OTC ügylet, amire csak a brókercéggel kétoldalúan aláírt szerződés vonatkozik. És semmi más.
(de ha kiviszi, akkor is csak a szerződés vonatkozik rá (és akkor is csak OTC ügylet), mert a brókercég szabályozott a felügyelet által, de a teljesítés helye nem)És csak akkor tudhatom 1000%-ra, hogy kint van a megbízásom, ha a brókercégnél egyáltalán nincs dealing deskes szolgáltatás (nincs bónusz, nincs micro account és társai, nincs elektronikus pénztárcás befizetési lehetőség, komoly a számlanyitás folyamata: minimum közjegyző által aláírt dokumentumok).
Ha van DD üzletág (de én STP/ECN számlát nyitottam), akkor sem tudhatom biztosan, hogy no dealing desk-esként kezelik az orderemet. Nem tudhatom,hogy a dealind deskes üzletág miatt mikor kerül bajba a cég (akár a hírneve, akár a bizalom, akár a fizetőképessége, akár bármi).Úgyhogy futom a
brókercég fizetőképességének kockázatát (csődbe megy)
brókercég fizetési hajlandóságának kockázatát (nem fizet ki)
order nem teljesítésének kockázatát (technikai hiba, folyamataikban súlyos elvi vagy gyakorlati hiba miatt)
És bármikor bármelyik előfordulhat. És ismét kikötünk ott, hogy csak a szerződés a mérvadó.Alternatívának marad a 100k-s számlaméret, alacsony tőkeáttét, céges számla.
-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Hat sztem arrol a cegrol tudod biztosan h ecn amelyiknek latod a dealingroomjat ahol a lqiudity aggregacio folyik.
Tudok nemet szabalyozasrol ami tiltja azt h legyen b-book. Naluk futtatjuk a robotunkat. Valoban ecnnek tunnek de sajna nem jartam meg kint naluk.Hat amennyire en tudom Lmax valoban egy kozponti fx tozsde probalna lenni de nem valami likvid. Tul keves a nagy szereplo az aggregatorukban. Hozzateszem ezt tavaj hallottam brokerceges berkeken belulrol (kvazi ellenfelek).
Nekem a frank hacacare alkalmaval dobtak infot bloomberg terminalrol. Ures volt a konyv teljesen. Kirantottak a talajt a piaci szereplok laba alol.
Jol latod akiknek kohecselt a technologiaja gyakorlatilag lehuzhatta a rolot. Vagy ha MM volt es nem volt a risk osztaly akkoris.
Nem volt veletlen h FXCM is majdnem belenyekkent. Az azert is volt necces mert gyakorlatilag az osszes brokerceg az o technologiajat hasznalja.Reuters aggregatora az FXAll is meglepoen gyenge...2 pip spread van
-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Sztem azert nem kaptal ra valaszt mert senki nem dolgozott dealerkent. A legtobbeknek meg elkepzelesuk sincs mi tortenik ilyenkor...
Amit en lattam az egy aggregator volt. Egy kozponti ajanlati konyv ha ugy tetszik. Onnan fedeztek...habar nyilvan nem kezzel.
Egy rendes ecn/stp nel te magad is ezen az aggregatoron kotsz, a broker csak hozzaferest biztosit ezert leemeli a jutit, de kitettsege nem keletkezik. Ezert fedeznie sem kell.
A top lividit providerek mar velhetoen nem spoton fedeznek. Hanem mondjuk forwardon es mondjuk tobb lejaraton. Aztan egy rszet esetleh elswappoljak egymassal. Jelenleg ahol dolgozom ott a nagyok igy csinaljak, ezert feltetelezem h fx sem kulonbozik.
Az meg h milyen gyakran azt a rsik osztaly majd megmondja. Egy reszevel biztosan spekiznekNem tudom ez valasz e a kerdesedre.

-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Volt lehetosegem egy fx dealing roomban beszelgetni az egyik dealerrel. Az esetek tulnyomo tobbsegeben nem fedeznek. Max csak akkor ha epp a kitettseg tul nagy. Magyaran ha te longolsz egyszeruen ok lesznek a masik oldalon amit elotte megszereznek a likviditas szolgaltatoktol, ha epp nincs inventoriban. Az inventorin sok mulik. A fedezetlen pozik komoly gondot okozhatnak eleg ha visszagondolunk a SNB meglepijere egy evvel ezelott. Sok broker megnyekkent...
Egy kis kesleltetes, meg szandekos csuszas itt, spreadtagitos ott es maris olyan a hatranyod ami a haznal tartja az elonyt. Ennyire egyszeru a market making.
Ha direct access van akkor meg egybol tovabbitjak a megbizasod a piacra es ok leemelik a jutit. Ez a kevesbe profitos es kockazatmentes valtozat.
Pont most kaptam fxcmtol vmi mailt h teljesen atlathatova teszik a megbizasokat. Igazabol mi pontosan sosem tudjuk mi van. Max eszrevesszuk h csak negativ slippageunk van.
-
válasz
attiati
üzenetére
Ja, nem azért mondtam, jó dolgokat írtál. Csak úgy tűnt mintha az lett volna a végkövetkeztetés, hogy emiatt nem lehet nyereségesnek lenni. Pedig szerintem ez csak egy tényező, amit a kockázatkezelés során figyelembe kell venni.
Én nem ebbe a csapdába estem, hanem hogy a legutolsó legszarabb céghez mentem. Tanultam belőle
Egyébként a cég most küldött egy választ, mulatságos, hogy egyre jobban belegabalyodnak a hazugságaikba. Az viszont kevésbé, hogy épkézláb ügyvédet nem talál az ember. Egy volt hajlandó elvállalni az ügyet, de amellett, hogy a beszélgetés alapján nem sok fogalma volt, hogy miről is szólna egy ilyen per, még adott egy jó magas árat is, úgyhogy inkább megköszöntem, hogy nem. Most írok még az ügyvédi kamarának utolsó esélyként, hátha ők tudnak valakit ajánlani. Mert eddig úgy tűnik, hogy nem létezik olyan ügyvédi iroda, aki kompetens lenne ilyen kérdésekben.
-
válasz
attiati
üzenetére
Saját tapasztalat alapján tényleg az arany tojást tojó tyúk a forex, bár még nincs vele sok éves tapasztalatom. De ha működik hosszú távon, amit eddig csináltam - és egyelőre nem látom, hogy miért ne működhetne - valamint a bróker nem kezd el keresztbe tenni, akkor nekem aztán teljesen mindegy, hogy hogy manipulálják a piacot, csak hagyják, hogy keressem a pénzt a saját stratégiám szerint.
(#7242) WiZARD
Oké, köszi, már nyitottam. Holnap, ha nyit a piac, akkor megnézem, miben más itt, mint amit eddig megszoktam. -
WiZARD
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Dukas valószínűleg könnyen mondta, hogy elengedi az eurchf miatti negatív számlaegyenleget.
kb 3 hónappal korábban küldött figyelmeztető emailt, és csökkentette 1:10-re a tőkeáttétet. Valószínűleg nem sok pozi maradt nála, és maximálisan kihasznált 1:10 mellett se vihették el a bukók nagyon minuszba a számlákat.Ez azért szerintem jóval komolyabb gondolkodást, és kockázatkezelést jelent, a többi brókerhez képest, akik gondolkozás nélkül továbbra is mindenkinek 1:100-500 tőkeáttétet adtak. Volt is aki belebukott.
-
-
válasz
attiati
üzenetére
Megnéztem a Dukascopy-t és így elsőre nagyon jónak tűnik.
All types of trading are allowed (including news trading, scalping etc)
Ez nagyon fontos.
Az tuti, hogy most már nagyon alapos és körültekintő leszek az elkövetkezőekben.
Ez az FX minden várakozásomat felülmúlta. Épp azt terveztem, hogy otthagyom a munkahelyemet, ez a fiaskó azért eléggé orrba vágott. Érzelmek egész széles spektruma tolul fel - a sírástól a gyilkolás gondolatáig -, ha ránézek erre a táblázatra, amit küldtek. A törölt nyereségeim... -
válasz
attiati
üzenetére
Én azt olvastam, hogy legnagyobb likviditás biztosítók a Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Citi Bank, HSBC, Barclays stb., ha ezekkel áll kapcsolatban (lehetőleg többel is) a bróker, akkor az már bizalomra adhat okot.
Többféle stratégiát alkalmaztam, de amivel a legtöbbet kerestem, hogy nagyobb hírekre pl. NFP, CPI rákereskedtem, és a nagy le- és felszúrásokon nagyot lehetett kaszálni. 25k USD-t tettem be a számlámra az elején, mert a bróker egy ekkora deposittól már adott egy jó kis bónuszt. Persze kereskedés során csak akkora pozíciókat nyitottam, főleg az elején, hogy ennek a pénznek csak kis részét kockáztassam. Aztán szöget is ütött a fejemben, hogy minek üljön a bróker számláján a pénzem, ha úgyis csak fedezetként használom? Nem nagyobb biztonságban van nálam? Ez a gondolat mentette meg a pénz egy részét így utólag látszik, mert amikor már majdnem megkétszereztem a pénzt, akkor nagyobb részét kivettem (A tőkét egészen, meg a haszon egy részét). Utána már egyre töbet tudtam és egyre magabiztosabban csináltam. A vége felé már az 50 LOT-os pozíciók kezdtek szűké válni, az utóbbi hetekben már épp azért rágtam a brókerek fülét, hogy érjék el a likviditásbiztosítónál, hogy 100 LOT-ig kereskedhessek. Aztán múlt héten megint ki akartam venni egy nagyobb összeget és tegnap jött a felvázolt fekete leves. Rohadt MM-től már túl sok pénzt vettem volna el, ezért a tisztességtelen eszközökhöz nyúltak. Rabló banda.
Amúgy köszi a választ, ha van információd ne tartsd vissza, most mindent hasznos gondolatot tudok értékelni.
-
Fecdzo
senior tag
-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Olvasd be excelbe ugy, hogy minden sajat oszlopba keruljon. Matlab is jo segitseg ezugyben.
Aztan excelben van olyan grafikon tipus h japan gyertya. Ha OHLC az adatsor akkor erteemszeruen kijelolod es megjelenited...kesz...olyan chartot kapsz mint barmely mas charting softwerben.

Milyen frekvenciaju a tick adatod? Mert a fenti megoldasom azt feltetelezi, hogy vizszintesen a megfelelo frekvencia szerint vagy sorba rendezve.
pl: oszlopok datum,ido,open,high,low,close,volume
A sorok ertelemszeruen ido alapjan novekszenek. Egy-egy sor egy-egy perc adatai. Ha ez adott akkor menni fog. -
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Igen, torzítja a korábbi equity curve-öt a végén zárt pár trade és van benne floating is. Az egyes stratégiák és módszerek valóban kioltották egymást, ezért is ez már 2 éve a funda számlám. Úgyhogy ez inkább a funda eredményét tükrözi.
A hozamkényszer minden szinten megmarad. Ezért én mindig inkább éves viszonylatban mértem az eredményességet, nem hónapról hónapra.
Azért nem reménytelen, de ami letagadhatatlan, hogy ez egy SZAKMA! Azt pedig meg kell tanulni és ki kell tapasztalni. Mai napig tanulok és képzem magam. Ez nálam szerintem soha nem fog leállni.
-
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Egyszeru a keplet. Ha kepes vagy elfogdhato kockazatok mellett tradelni es azt masok is elfogadjak, akkor lehet eselyed arra, hogy tenylegesen ebbol elj. Ehhez persze kell a szbalyozas is.
Vagy elevel sok penzed van....vagyis pontosabban, van annyi penzed kockaztatasra, amelynek hozamaibol kepes vagy megeni.
A kicsibol sokat gyorsan, megelhetesre remenytelen illuzio csupan szvsz. Mirefel mondom? Eddig harom brokercegnel is lattam az ugyfelek szamlait es bizony akik erre mentek, elobb utobb elfustoltek

-
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
7 év után úgy látom, hogy különböző piaci körülmények váltogatják egymást. Ez is közhely.
Nekem erre jók a mozgóátlagok, hogy azok egymáshoz viszonyított helyzete, és az ár hozzájuk viszonyított helyzete alapján van egy általános elképzelésem a piac aktuális állapotáról. Van egy fő irány várakozásom, és próbálom a folytatódást keresni. Még kis idősíkon sem alakul ki túl sok belépési lehetőség szerintem, amiért megérné kockáztatnom. Jobban kedvelem a trendelő mozgást, ahol hosszabb dinamikusabb elmozdulások alakulnak ki, kisebb korrekciókkal. Oldalazást kerülöm, várom a kitöréseket. Az én mentalitásomhoz ez illeszkedik a legjobban.Nem kezelem senki pénzét, nem is tervezem. Kerülni kell minden olyan helyzetet, ami teljesítménykényszert szül. Ebből a szempontból a trading room is hátrány számomra, ahol megosztom a monitor képét. Kizárólag kereskedésből fizetni a sárga csekkeket embert próbáló feladat. Én sem ismerek olyat aki ezt tudná. Vannak jó kereskedők, de mindnek van más bevételi forrása, vagy főállása a kereskedés mellett. Nekem is vannak más bevételi forrásaim.
Már nem oktatok senkit. A trading room csak arról szól, hogy különböző stílusú kereskedők megosztják egymással a módszereiket, ötleteiket, elképzeléseiket, programjaikat, stb... Annyit tudok segíteni másoknak, hogy elmondom a saját tapasztalataimat, és majd ők eldöntik mit próbálnak meg hasznosítani ebből. Én is tanultam pár nagyon érdekes dolgot másoktól az elmúlt fél évben.
Én is képes vagyok elbizonytalanodni 4-5 egymást követő vesztő után. Nem a módszer rossz, hanem én hibázok. Még mindig picit bonyolult a rendszer értelmezése, ezért folyamatosan igyekszem egyszerűsíteni.
A vesztőket úgysem lehet teljesen kizárni, azok a működtetés részei. Ezt sem egyszerű feldolgozni olyannak akit eddig idő alapon fizettek a munkája után.A hagyományos oktatásoknak vége. Ennyi brókercsőd után nem lesz ember aki pénzt mer tenni ilyen helyre. Lesz még pár új trading room élő kereskedésekkel, egyesek drágábban, mások olcsóbban. Meg talán maradnak a marketig bombás extrém szuper stratégiák 1000%-os profitígéretekkel.
Ma ennyit sikerült összekanalazni. Napi stabil 30 ponttal ki is egyeznék.

-
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Főleg arra.
Mit jelent lebegő nyereségben üldögélni, mennyit vagyok hajlandó belőle visszaengedni. Meddig bízok a kialakult mozgás folytatódásában, stb...
Sokszor elgondolkozom rajta, kell-e folyton a csodát várni, hogy kialakul egy több hullámból álló mozgás rendszer, vagy egyszerűen csak vegyek ki egy-egy hullámot, és kész. Ahogy a trading roomban tapasztalom a többségnek is ezzel van a baja. Kis számlákkal kereskednek, nagy vesztőt nem engedhetnek meg maguknak, ezért igyekeznek szűk stoppal elindulni, mert nem tudnak elég kicsi pozíciót felvenni ami miatt már nem izgulnának. Ezért keresik az jó kitöréseket, és viszonylag gyorsan zárnak. Aki nem kereskedi túl magát, és képes az igazán jó belépési lehetőségeket kivárni így is lehet eredményes. Momentum tradereknek hívnám őket, akik csak 1-1 megindulásra mennek legalább 1:2 R/R-el, esetleg fix célárral, és eredményesek.
Én egy picit többet szeretnék. Ha van lehetőség, akkor jó lenne a pozíció építésig eljutni kis idősíkon. Ideális esetekben 3-4 rányitást is elbírna egy jó mozgás a visszahúzódásokból történő újabb elindulásokban. De itt szintén keményen jön a pszicho. Hajlandó vagy-e visszakockáztatni a lebegő nyereséget, mert ha nem jó helyen nyitsz az újabb pozi mínuszba megy, és a régebbi is tovább olvad, ezzel még gyorsabban veszted a lebegő nyerőt. -
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Továbbra is hullámok, és mozgóátlagok. Idősík M5. Fő instrumentum lassan 1,5 éve a fő devizapárok helyett a DAX index.
Írtam pár éve a MAX Trading Systemről. Egy egyszerűsített verziót használok belőle kevesebb indikátorral. Sajnos az a rendszer eredeti formájában sokszor értelmezhetetlen volt számomra, több év tanulmányozás után is.
A belépési pontok már jól azonosíthatóak számomra, viszonylag gyorsan kiderül, hogy igazam van-e vagy sem. Aránylag szűk stoppal el tudok indulni (15-25 pont). Ezekhez relatív nagy nyerők is társulhatnak, ha kifejlődik a trendszerűség.
Amivel küzdök: Pozíciók megtartása a korrekciókban. Ráépítés, ha jön újabb belépési szignál.
Pár év, és jó lesz.
-
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Másfél éves, kis méretű számla, kb 50 kötéssel, -100 eur vesztővel.
Több be és kifizetés is történt rá kisebb összegekkel, amikor visszavettek bónuszt, az új befizetésre pedig nem adtak. Így magam se tudtam végül, mennyi a saját tőke. Kértem számolják ki, ami csak harmadszorra sikerült nekik. Ezért az első kiutalási kérelmet el is utasították, mert sokat kértem.
Kb 607 saját tőke, 512 bónusz. 595-öt kértem ki (másodszor is félreszámolták), és napok óta "feldolgozás alatt" a státusz.
Nem egy tipikus bónusz csaló számla, kis poziméretek voltak szűk stoppal. Korábban 1-3 nap alatt mindig megjött. -
Fecdzo
senior tag
válasz
attiati
üzenetére
Ezek ügyfél pozíciók miatt vannak többségében. Ha negatívba csúszik az egyenlege az ügyfélnek, akkor az beragadt profit a brókernek is, ami egy ilyen brutális mozgásban veszteségbe is könnyen átmehet, hisz a frankban gyakorlatilag megállt az árjegyzés a bankközin...
Nyilván lehet saját számlás kereskedés is, de ez mindenkinél más kockázati összetételt jelent.
Ezt próbálják behajtani valahogy...igen elképzelhető h követelés kezelőnél landol....szabad tudni ki a bróker, persze csak ha publikus...
-
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Nem olvastam a fórumot azóta, de perces a betett kép.
Biztos fedeznek valamilyen módon a MM brókerek is, de szerintem most jobban jártak.
FXCM csődjét árazza a piac, részvényei -90%-ban.
Rövid blogbejegyzés a blogon a témáról.
-
WiZARD
veterán
válasz
attiati
üzenetére
pár brókercég megy a levesbe imho, akár nagyobbak is.
FXCM-nél 225 millió $ "tartozása" lett hirtelen az ügyfeleknek
nem tudom hogy ezt be tudják-e hajtani, és ha igen, akkor mennyi idő alatt... -
aAron_
őstag
válasz
attiati
üzenetére
db x-trackers STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF,
iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETFItt is csak duplázás volt, érdekes.
-
WiZARD
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Miután 1x át van kötve határidőre, onnan kezdve csak 1-2 havonta (vagy ha jóban vagy a brókerrel, és megdumálod, akkor esetleg 3-4 havonta), a határidő kifutásakor, kell azt hosszabbítani. (kifutót eladni, újat megvenni)
1 kontraktus határidő kötési díja 500-1000 ft nagyságrend, szóval nem tétel.Arra nem emléxem, hogy a kölcsön papírért kell-e fizetni, és mennyit (valami éves 3% rémlik, de lehet hogy hülyeséget mondok)
-
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Zalán addig nem szólt bele, míg Zoli a "kiugráltak a hajóból" beírását meg nem tette. Mindegy...
Ebből már sehogy nem jönnek ki jól. Biztos sokan próbálhatnak már csalni, ezért keménykednek. Az lehet a vége, hogy beszüntetik a bónusz rendszert, ha nem lesz javulás. De akkor meg csak egy tök átlagos bróker lesznek, átlagos spreaddel, és magas swappal.
A Pintér féle extrém stratival is sokakat beültettek a hajóba, de szegények már nem bírják kigazdálkodni a megemelt swapokat az EUR/CHF-en.
A jogilag is korrekt eljárás minimum az lett volna, hogy érvénytelenítik a problémásnak vélt tranzakciókat, mert erre van lehetőségük, és külön-külön veszik vissza az adott bónuszokat.
-
WiZARD
veterán
válasz
attiati
üzenetére
Szerintem teljesen lényegtelen, hogy történt-e csalás, vagy próbálkoztak-e csalással.
A bónuszt visszavehetik, de a saját pénzedből nem vehetnek el 1 fillért sem.
(Bírósági végzés esetén követelhetik, hogy fizess nekik, talán valamit kavarhatnának, és valami inkasszó szerűséget is el tudok képzelni)De épeszű ember ilyen kommunikáció (és lényegtelen, hogy kinek volt igaza) esetén is menekülne ettől a bandától...
(bár szerintem az se normális, aki egy ilyen market maker ciprusi bucketshoppal kezd) -
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Daytrade csak akkor van, ha figyelemmel tudom kísérni.
2 monitorom van, egyiken megy az MT4, másikon, net, filmnézés, skype, stb...
A helyzeteket ki kell várni, nekem adott 5 perces gyertyákban vannak az "ideális" belépők.
Ha az elment, akkor újra várakozás van. Viszont a belépők után gyorsan kiderül, hogy megindul-e a mozgás a várt irányban, vagy sem. Az idő nagy része csak várakozás, de van időm, és úgyis gépnél vagyok egész nap. -
Dzoli
tag
válasz
attiati
üzenetére
Másik jó oldal korrelációkra.
Pozíciók jobb kitartása, és a ráépítések amikben még bőven van hová fejlődni. Ezek viszont java részben már pszichológiai, és nem technikai akadályok.
Én sajnos "fordítva" kezdtem el tanulni. Naivan azt hittem majd 1 perces idősíkon találok olyan nagy valószínűségű helyzetet, amit kis elmozdulásra is be lehet kötni nagy tőkével. Szerintem a scalperek nem azért maradnak scalperek, mert így érzik jól magukat. Hanem azért mert nincs hosszabb távú elképzelésük a piacról, vagy mentálisan képtelenek a pozícióikat megtartani. A kezdeti átlagosan 4 perces pozícióimat mára 40-60 percre tornáztam fel úgy, hogy viszonylag gyorsan (10-30 perc) csinálok egy részzárást. Csak hosszabb idő alatt tud az árfolyam jelentősebb távolságokat megtenni, és nagyobb profitot generálni. A részzárással kiveszem a kockázatot, és a maradék részt már nyugodtabbal el tudom engedni, akár több órás távolságokra is.
A napon belüli pozíció sorokhoz pedig szinte tökéletes trendelés kell, különben gyorsan le tudja darálni az ember a lebegő nyereséget. Ezért sokszor nem nyomom le a jó helyen a gombot az újabb belépéshez, csak stop módosítással követem az árat.
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Elérhető az, csak fel kellett rakjam újra, mert nem akart frissülni, úgyhogy más lett a link. A profilom alatt megtalálod. Valóban nem szép, de az a 330 pipes aktuális DD nem a világ vége. Nincs normális mozgás sajnos. Robot kereskedik, nem én, szóval nem maradok le semmiről. Egyelőre ez van, szabály szerint köt, minden rendben van vele. Találtam még pár gyenge pontot a pozi menedzselésben, amiket majd javítani kellene, illetve a brókerem még nem váltott az új 600-as buildre és sehogy sem állok a migrálással.

Nagyon rosszkor jött ez az MT4 upgrade, iszonyat sok munkám volt miatta.
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
De mégis mi alapján kellene átnézni őket? Csak van valami lista, vagy elv, vagy akármi... Egy random instrumentum generátornak elég kicsi lenne a hatásfoka.
Ha adsz egy konkrét listát az összes instrumentumról, amit folyamatosan vizsgálni kell, akkor meglátom hogy mit tehetek.

-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Igen, manuálisan, de majd lehetsz béta teszter, ha elkészül a robot.

100 ügyfelet összehozni, elérni hogy azok egy 6 hónapos DD időszak alatt ne szakítsák meg az előfizetést, foglalkozni mindenkinek a nyavalyáival, mellette fejleszteni, sales-elni, oktatni azért nem kis meló. Hidd el, nem olyan egyszerű ám egy ilyen rendszert eladni. Az emberek bizalmatlanok, hígul a szakma, tele a piac ingyenes oktatásokkal, robotokkal, csodastratégiákkal.
Hárman vagyunk rá és akkor most számoljunk. A te példádat végigkövetve fejenként 5 millió Ft bruttóval. ÁFA lejön, -27%. IPA, TAO még legalább 10%. És akkor még vegyük ki a cégből. Ha ügyes vagyok marad nettó 3 millió. Ettől nem megyek a falnak, mert ennél többet összetrédelek vele, igaz magas kockázaton.
Az oktatás és a tanfolyam egy fix bevételt képes generálni, de csak addig a pontig, amíg az emberek hisznek benne. Az ügyfelek 50%-a az első hónap után kiesik, mert a döntést az első havi teljesítmény alapján hozza majd meg. Buktam 200 pipet, nem kell, szar. A maradéknak a nagy része az első komolyabb DD időszak után fog majd kiszállni. Jó ha lesz egy 20-25%-os fix megtartási arányunk, és akkor már sokat mondtam.
Optimista voltál a 100 ügyféllel, én örülni fogok, ha év végéig összejön 30-40 hardcore előfizető, de ne legyen igazam. Hiába jó valami, ami még akár számokkal is alátámasztható, az emberek többsége az ingyenes előadásra fog elmenni, ahol 200%-os hozamokról és nesze semmi fogd meg jól stratégiákról regélnek.
Sokáig gondoltam és még most is azt vallom, hogy az oktatja a Forexet, aki nem képes normálisan kereskedni. Nem szeretnék ebbe a hibába beleesni, sőt szeretnénk bebizonyítani ennek az ellenkezőjét. Ha összejön, összejön, ha nem, nem, de akármi is legyen a vége, úgy szeretnék majd felállni, hogy bárkinek a szemébe bele tudjak majd nézni.
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
25 fős fix csoportok vannak, hogy akár mindenkivel személyesen is el tudjunk beszélgetni, illetve fel lehessen tenni a kérdéseket. Mivel maximalizáltuk a létszámot, ezért havonta többször is oktatunk a kezdeti elképzelésekkel ellentétben.
Lesz robot, ez biztos. Tavasz végén, nyár elején, de azzal már kimegyünk nemzetközi piacra is, amit elő kell készítenünk.
Számlamérettel kapcsolatban több ügyfélnek is a következőt javasoltam:
Ismerjük a rendszer határait, tudjuk a maximális historikus DD-t, ami valahol 500-600 pip körül van. Akkor fogjuk azt mondani, hogy nagy baj van, ha a jövőben elérjük az 1000 pipes DD-t. A rendszer átlagos éves teljesítménye valahol 1500 pip körül mozog, de legyünk pesszimisták és számoljunk 1000 pippel.Minden ügyfélnek azt mondom, hogy felejtse el a százalékokat és gondolkodjon pipekben és dollárban. A Forex nem kockázatmentes befektetés, el kell felejteni azt a megközelítést, hogy beteszem az összes pénzem és azt majd hoz éves szinten 20-40%-ot, 15-20% DD mellett.
1. lépés: meghatározzuk az egyéni kockázatvállalási hajlandóságot.
Épp tegnap beszélgettem az egyik ügyfelünkkel, akinek van 10.000 dollárja, amivel éppen nem tud mit kezdeni. Megkérdeztem, hogy ebből az összegből mennyi az, amit 100%-ban kockáztatni mer. Mi az, ami nem fáj, ha elveszíti. Végül megállapodtunk abban, hogy csak 2.500 dolllárral fog kereskedni, a maradék 7.500 dollárt befekteti máshova.2. lépés: kockázat beállítása
A 2.500 dolláros számlán úgy fog kereskedni, hogy egy 1.000 pipes DD nullázza a számlát. Ez a határ, itt szállnánk ki amúgy is. A várt éves pesszimista 1000 pipes hozam növekvő lotméret mellett jó eséllyel hozni fog 3.000-3-500 dollárt, ami azért nem rossz. Bőven fedezi a havidíjakat.Szóval nem kell ide 5.000 dolláros számla, mert felesleges. Csak azt a pénzt dolgoztatjuk meg, amit tényleg kockáztatni merünk, de azt maximálisan.
-
Dzoli
tag
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Gondolkodom én is egy ilyen megoldáson. Nyilván stratégia függő, hogy működik, vagy sem. Csábító a jó RR arány, de fene se tudja hogy hosszú távon megéri-e. Szerintem érdemes tenni vele egy próbát. Más kérdés, hogy ez amolyan szembemegyünk az eredeti elképzeléssel megközelítés.
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Kerestem neked egy olyat, amiből jobban látszik:
Remélem olvasható, nem engedett a fórummotor nagyobb képet feltölteni.
Szóval, ez egy záróáras backteszt. Mint látod, volt egy erős leszúrás, ami aktiválta az 1,3732-n lévő SL-t. Egy fals adat van ilyenkor a backteszten, mégpedig a zárás ideje, ami lehet hogy nem 21:05, hanem 21:02, de ez engem nem érdekel. A lényeg az, hogy stoppolódtam mégpedig S/L-el, ami a historyban is látszik. -
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Nincs szükség köztes adatokra a backteszthez.

MT4-ben kétféle tesztet használunk jellemzően:
1. Záróáras
2. Tick alapú, interpoláltMi az 1. pontban jelöltet használjuk, mert gyors. De tudni kell róla valamit. Nem csak záróárakat vesz figyelembe, hanem high, low értékeket is. Tehát ha nekem be van téve egy SL szintem (márpedig a vészstop be van téve), akkor hiába nincsenek köztes adataim az SL-t ugyanúgy be fogom gyűjteni a gyertya közben.
Ha nem lenne bent szerver oldalon az SL, akkor igazad lenne.Ékes példa erre a tegnap este. Megnéztem az éles számlán a history-t, és nem értettem, hogy mi történt. Egy shorttal nyitott a robot, ami SL-ben végződött a következő, nagy zöld gyertya miatt. Lefuttattam egy backtesztet is egyből, és felraktam az indikátort. Mutatom a képet:
Ez a backteszt, jól látszik az indikátor jelzése és mellette a kötés is, amit megfogott a vész SL. 30 pip bukó.
Kis kiegészítés: az SL-t akkor is beszedtem volna, ha a záróár alacsonyabban lett volna, mint a vész SL, mivel a gyertya high értéke aktiválta volna.
-
Gh0sT
addikt
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
A backteszt kérdésre elfelejtettem válaszolni.
Az előadás végén volt alkalmam beszélgetni egy fejlesztővel, aki finoman szóval leszólta az általunk alkalmazott backtesztelési módszert. Részben igazat adok neki, részben nem.
Lehettünk volna alaposabbak a tesztekkel kapcsolatban, aláírom, ez tény. Nem gondoltunk egy olyan alapvető dologra, hogy végig ellenőrizzük a meglévő adatsort, hogy vajon mennyire hiányos. Ezt pótolni fogjuk. Ezen kívül készítünk egy Dukascopy-s tick adatokon alapuló tesztet is. Meg fogjuk vizsgálni a spread és a jutalék hatását is, táblázatba szedem az egyes eredményeket.
Elkészítem az éves bontást is, nincs akadálya.
Január végéig ezeket pótolni fogjuk, kis türelmet kérünk, egyelőre mi is próbáljuk levonni a tapasztalatokat a tegnapi előadásból.
Videó lesz, youtube-on megtekinthető, de a készülő honlapunkra is felteszünk majd egy jó minőségű összefoglaló anyagot.
-
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
A) Mit takar a hibrid kereskedés, volt erről szó?
Hibrid kereskedésnek nevezem azt a módszert, amikor van egy kvázi automatizált rendszer, futtatható lenne akár úgy is mint egy robot, de manuálisan kereskedünk vele. Ez lehet akár a szignálok szigorú követése, vagy intuitív elemek alkalmazása. A lényeg, hogy nem hagyjuk ki az emberi tényezőt és a végső kereskedési döntést nem egy robot hozza meg.B) Illetve mi a rendszeretek gyengesége, mitől tartatok?
Egészen a múlt hétig egy robotunk volt. Az indikátort a hétvégén fejlesztettem le. Ezzel most képesek vagyunk nagyon szemléletesen elemezni a stratégiát. Ha felrakom a chartra, akkor nem csak azt látom, hogy volt valahol egy szignál, hanem vizuálisan a TP és SL szintek folyamatos alakulásával is tisztában leszünk. És bizony van még mit finomítani.Jelenleg attól gyenge a rendszer, hogy még csak egy variánst használunk, holott sokkal több potenciál van benne. Nincs diverzifikálás. Mint az előadáson is említettem léteznek olyan variánsok, ahol másképp alakul az RR arány és ha több ilyet kombinálunk, akkor nagyon szépen tudjuk simítani a DD görbét. Tipikusan ilyen ez a mostani időszak is. Egész egyszerűen elfogy a momentum nagyon hamar és nem működik az 1:2 RR.
A gyenge pont a jelenlegivel a gyors momentum kifulladás és a viszonylag magas TP elvárás. Kell mellé még valami, ami felér egy részzárással és nem feltétlenül a 60-100 pipet fogja meg, hanem a kisebb 25-50 pipes mozgásokat.
1. Pontosan, a vésztop bekerül a szerverre, tehát egy tényleges SL beállítás történik, ami a hirtelen ellentétes mozgások ellen véd. Tipikusan jó példa erre a mai nap. 15:25-kor volt egy kisebb leszúrás a hír előtt, amit megshortoltoltunk. Azonnal fordult az ár és egy hatalmas zöld gyertya aktiválta a vész SL-t még a mozgás közben.
2. Nem tervezzük az indikátor értékesítését oktatás nélkül. Azt szeretnénk, ha az emberek értenék a működését és ha felül akarják bírálni, akkor tudják, hogy azt miért teszik és mivel jár.
3. Az oktatás ára magába foglalja az indikátor egy hónapos ingyenes használatát. A tegnap esti promóciónk arra vonatkozott, hogy aki részt vett a Trader's Nighton és regisztrál, az két hónapig használhatja az indikátort.
4. A közösségépítés részünkről azt takarja, hogy kiépítsünk egy bázist, aki hisz a rendszerben, aktívan használja és hajlandó megosztani nem csak velünk, hanem a trader társakkal is a tapasztalatait. A fejlesztési vonalat mi visszük tovább, nem lesz nyílt a forráskód, de bárki bármilyen ötlettel javíthat rajta. Igyekszünk kipróbálni mindent és lehetőséget biztosítani a legjobbaknak, hogy hozzátegyék a saját tudásukat. Cserébe motivációként a jó ötleteket honoráljuk (ingyenes használat, bevonás mélyebben fejlesztésbe, előadás velünk együtt, anyagi juttatás, stb.).
5. Sok munkánk van a rendszerben. Nem adhatjuk ingyen. Mint az előző pontban írtam, próbálunk mi is adni az ötletekért cserébe valamit. De egy ötlet egészen addig ötlet marad, amíg meg nem valósítjuk. Mi adunk egy jó alapot, ami önmagában is életképes. Ha valaki hozzá akar tenni, akkor szívesen fogadjuk és megbeszéljük a részleteket. Ezzel kapcsolatban nincs még konkrét koncepció a fejünkben, majd kialakul. A lehetőséget szeretnénk biztosítani mindenki számára. Együtt akarunk működni a lehető legtöbb emberrel, és közösen még többet kihozni belőle.
6. Négy jelentős verzióváltás történt május és december között. Én személy szerint nem akartam semmiféle éles számlát megmutatni, pláne nem egy Maket Makeres fejlesztői számlát, amin folyamatosan cseréltük a rendszert. Azt súgták az előadás előtt, hogy jó lenne valami éles számlát is publikálni, hogy egyáltalán komolyan vegyenek minket. Az ATC-s három hetes DD-ben lévő számlával nem tudjuk még népszerűsíteni a rendszert, maradt tehát az egyetlen opció, a fejlesztői számla. Nem releváns a teljesítménye, de azt az előadáson is elmondtam. Irreális, magas kockázatú, ebből nem lehet megítélni semmit. Az időszámítást pedig gyakorlatilag másfél havonta újraindíthattuk volna az új verziók miatt.Csak a tisztánlátás kedvéért.
Az első verzió nagyjából 8000 pipet tudott 800 pipes DD mellet.
A második egy kombinált stratégia volt két variánssal, kevesebb mint 2000 kötéssel 13000 pippel és hasonló DD-vel
A harmadik pocizió láncokat épített ki, egymás után akár 5-6 poziciót is nyitott ha folyamatosan volt szignál.
Nagyon eltérőek voltak egymástól, rengeteget kísérleteztünk mire eljutottunk ehhez a verzióhoz. -
Gh0sT
addikt
válasz
attiati
üzenetére
Megy a levelezés!
Más: ma állunk először nyilvánosság elé a stratégiánkkal. A Trader's Night keretein belül Fecó és én leszünk a ma este előadói.
Bemutatjuk a rendszert, beszélünk a fejlesztésről, a tesztekről, a stratégia erős és gyenge pontjairól. Érintjük egy kicsit az automatizált kereskedést, összevetjük a manuális rendszerekkel és felvázoljuk egy un. hibrid kereskedési módszer alapjait.
Helyszín: Vendel Konferenciaház (1094 Budapest, Vendel u. 11.)
Időpont: 2014.01.09. csütörtök 18 órai kezdésJelentkezés: Trader's Night
Az este folyamán a szokásos 500 Ft-os becsületkassza lesz.
-
aAron_
őstag
válasz
attiati
üzenetére
Igen, láttam, hogy már ott is kritizáltad
Nem igazán szoktam fibot használni, de eddig nekem az a tapasztalatom vele, hogy így is működik. Én úgy gondolkodom, hogyha az árfolyam áttör egy támaszt az ellenállás lesz. Statisztikailag nem tudom bizonyítani, hogy igazam van, de az eddigi megfigyeléseim szerint ez fibo esetében sincs másképp.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Fury DDR4 - 3200 - CL16 - 16GB RAM (8GB x 2) RGB
- Lenovo Tab M10 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 12 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ! AKRacing Arctica gamer szék
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3408
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

bár ők annyira nem tértek el az S&P 500-tól...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)