Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Geza74

tag

TCL C805 tulajokhoz szólok...

Megjött az új tévé (65C805).
    Elsősorban: DÖBBENET! Rájöttem, mire fel ez a "fényerő-hájp", amit évek óta olvasok, ugyanis tök világos, verőfényes szobában is tűéles, tiszta a kép (csodálatos!), és a HDR-t is kezdem megérteni. Gyors a hardver, szépek a színek, szürke háttér videó pipa (gyönyörű egységes, sehol egy folt), csoda a köbön!

Másodsorban (itt jön egy kis feketeleves):
    Egy Samsung 48H6400-at váltott, ami anno középkategória volt, és azért választottam azt akkor, mert kitűnt a többi közül egyrészt a gyönyörű, természetes színeivel, másrészt a natív 100 Hz-es paneljával, ami által sokkal szebb, simább volt a mozgás-megjelenítés, bármilyen tartalom és forrás esetén. És itt jön a gondom:

Nem tapasztalta senki, hogy a C805-nek "döcögős" a vízszintes mozgás-megjelenítése? Természetesen Mozi mód, az összes képjavító cucc ki van kapcsolva (ahogy a Samsungnál is ki volt), és mivel filmeken kívül (Netflix, Plex) főként sport csatornákat nézünk, nagyon feltűnő, hogy olyan "darabos" a mozgás.
    Olyan érzés, mint amikor 8 éve néztem a boltban olcsó, 50 Hz-es, full belépő kategóriás Samukat, amiket pont emiatt nem vettem meg, mert ilyen volt a mozgás visszaadásuk, és hozzájuk képest a H6400-et öröm volt nézni.
    (Természetesen a Samsungot is Mozi (Film) módban használtuk, minden képjavító cuccot kikapcsolva.)

Ez a döcögősség minden forrásnál igaz, nem csak a tévé adásoknál. Netflixen a 4K, újabb tartalmak aránylag jók ebből a szempontból, de ha már egy régebbi filmet indítok (sima full-hd), azoknál szintén szembántó a döcögés. Vagyis nem tudom jól elmodani, próbálom csak körülírni. Nem vibrál, de a szemnek olyasmi érzés. Ez nagyon kiábrándít.

A tévé adás Digi kábeles (nem set-top-box-szal, hanem direkt kábelből). A net Gigabit. Ezeket csak mint adalék írom. A Digi okádék kép minősége (szarrá tömörített, kockás, mosódott kép) nem indokolja a fentieket, (de mondom, a tévé Netflixén is ugyanez van FHD film esetén - szerintem 4K tartalommal is, csak úgy kevésbé feltűnő).

4K HDR teszt videókat nézve persze csodálatosan sima a mozgás, 60 fps-sel, persze, de valljuk be, nem teszt videók nézésére veszi az ember a tévét... És a fogyasztott FHD/UHD arány is kb. 10/90%.

Motion Blurt (kép simítás) és egyéb javító vackokat nem akarok bekapcsolni, hogy "átverjék" a szemem. (Eleve gyűlölöm főleg filmnél a szappanopera effektust, kis mértékben is.)
    Nem azért vettem natív 120 Hz-es paneles tévét, hogy ne hozza a 8 éves Samsungom szintjét.

A fimware a gyári rajta (nem frissített beüzemelés után se): V8-T653T01-LF1V028

Beszéltem VHiktorral (ha már megvettem tőle a C805 kalibrációs beállításokat, meg amúgy is adok a szavára, elég rendes és hiteles csávónak tűnik), ő nem találkozott még ilyen problémával. Ő is azt javasolta, hogy itt érdeklődjek a többi C805 tulajtól, hogy volt-e esetleg másnak is ilyesmi gondja/érzése.

Felvetődött, hogy csináljak videót a jelenségről, de annyira nem durván darabos, hogy látszódjon egy ilyen felvételen, szóval úgysem adná vissza.

Köszönöm, ha elolvastad. Várom a konstruktív segítségeket.

Üdv:
    Géza

Új hozzászólás Aktív témák