Hirdetés
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Keychron V6 Max (HU) Mechanikus vezetéknélküli billentyűzet (Bluetooth, RF, USB)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
Új hozzászólás Aktív témák
-
Integra
titán
-
Integra
titán
válasz
Retekegér #390 üzenetére
de figyelj, azok az emberek, akik saját maguk fizetik, mert a családjuk megengedheti, azok nem fogják elvenni a helyet azok elől akik ingyen tanulhatnak mert kimagasló a tanulmányi eredményük!
és van még egy fontos dolog is szerintem. mégpedig az, hogy ezek az emberek sokkal, de sokkal jobban megfogják becsülni a lehetőséget, a tudást amit megszereznek!
és lesznek akik kibuknak mindkét oldalról.
továbbá tudom hogy divat az anyuci meg apuci pénzére hivatkozni és fikázni őket, de azért azt szeretném megjegyezni hogy noha van közöttük sok tirpák, nem jellemző a nagy többségre. és az is téves gondolat, hogy mindenhol ilyen emberek vannak. ha ez igaz lenne, akkor ebben az országban semmi gond nem lenne. bárcsak mindenkit a szülei tudnának fizetni az iskolákba emelt szintű szolgáltatásokra. bárcsak itt tartanánk.
de nem ez a helyzet.
jelenleg az egyetlen lehetőség, hogy a szülők azt mondják a gyereknek, hogy figyelj, fogat összeszorítani és dolgozni és küzdeni és kitartani. -
Drizzt
nagyúr
Na, én is azt mondom, hogy a legvégső verzió érdekelne. Gondolom lesz valami olyan minimális életszínvonal meghúzva, ami alatt teljesen ingyenes marad, s félévente ellenőrzik, hogy fennál-e még, csak ezzel az a bajos, hogy az ellenőrzése nehéz lehet a dolognak hiteles módon. A 15%-ba meg igen nehéz lesz bekerülni. Meg azért szerintem egy idő után a gazdag apuka\anyuka is elgondolkodik azon, hogyha a gyerekének fizeti a dolgot, s az sz*rik az egészre, akkor egy időre megvonja tőle a pénzt, hogy megtanulja értékelni. Én nem vizionálok most semmit előre, s nem is állok ki se mellette, se ellene, majd kiváncsi leszek, mi lesz a hatása, nehéz megítélni, de gondolom azért nem a semmiből húznak elő ilyen ötleteket, hanem alapos hatástanulmányozás után. Bár könnyen lehet hogy naivitás ezt gondolnom.
-
biga
őstag
Nem! A jobb tanulók nem hiszem, hogy ez alapján lesznek (emlékeim szerint se a szorgalom, se a tudás nem pénzért kapható dolog). De lehet, hogy ők is el fogják végezni valahogy a sulit, ha kettessel is. Csak most már nem az én zsebemböl. Az meg nekem nem fáj. Viszont te esélyesebb lehetsz, ha rá leszel kényszerítve, hogy tanulj.
#392: Szerinted ez itt a többiekre nem vonatkozik? Miért gondolod, hogy csak neked fáj, ha szorítanak.
[Szerkesztve] -
-
biga
őstag
Én dolgozom tanulás mellett! Tudom milyen munka mellett dolgozni. Nem leányálom, de nincs más lehetőség. Tudod az az idő pont 16 éve múlt el, hogy alanyi jogon bárkinek ingyen jár minden szolgáltatás, majd az állam fizeti. Ez a rendszer nem erröl szól. Itt piaci alapon dől el minden, és itt bizony fizetni kell mindenért, amit meg szeretnél kapni. Lehet, hogy nem igazságos, de az előző verzió sem nagyon jött be.
-
Integra
titán
válasz
Retekegér #382 üzenetére
nem kevés ismerősöm van aki érettségivel elment munkát keresni és talált és felvették és ott tartották. miért? mert talpraesett volt mind, nem hisztiztek és sírtak, ha kellett mcdonaldsban gürcöltek, de pénzt kerestek, lehetőséget, reggel 7kor mindig felkeltek és úgy álltak hozzá, hogy márpedig előbbre fogok jutni.
akár mit is mondasz, itt alapvető mentális és hozzá állás beli gondok vannak az embereknél.. -
tildy
nagyúr
válasz
Retekegér #379 üzenetére
De pont , hog ymidnenki egyenlő esélyekkel indul, hiszen elsőben senki sem fizet. A többi az első két szemeszteren múlik....
'' a munka azért el is vonhatja a figyelmed a tanulásról..''
Ígz van... De ha megakarom csinálni, meg tudom csinálni... És akkor én most sírjak, mert anyámék nem adtak egy fillért sem, mások persze megpakolt hátizsákkal jártak fel hétvégén? Hol van akkor a régi rendszerben az esélyegyenlőség?
Integra: ''otthon számítógépe és internete van és ide írogat, az nem rászoruló...''
Ezt nem jelenteném ki ilyen kategorikusan.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
válasz
Retekegér #379 üzenetére
nézd soha nem lesz ebben a világban tökéletes igazságosság.
ezt te is tudod, én is tudom, mindenki tudja.
de!
tarthatatlan helyzet, hogy futószalagon ontják az intézmények a nullla diplomáskat.
semmilyen motiválás nincsen. és igenis amennyire lehet gondoskodjon mindenki magáról a lehető legjobban. csak túlságosan elkényelmesedett mindenki és az elmúlt évek gondoskodtak róla hogy mindenki csak a markát nyújtsa, a másikra mutogasson és követeljen, de ő maga semmit sem tesz a siker érdekében.
igenis ha fizet a diák, akkor tudatában lesz annak hogy nem a vörösboros kóláról kell hogy szóljon az egyetem, hanem munkáról, tanulásról, felelősségről..
teljesen jogos és helyes hogy tandíj van.
a rendszer pedig azoknak segítsen támogatással akik tényleg a legrászorultabbak.
azt gondolom, hogy akinek otthon számítógépe és internete van és ide írogat, az nem rászoruló... -
biga
őstag
válasz
Retekegér #376 üzenetére
Én a tervezetet olvastam még. Ott az volt, hogy az elején még nem kell fizetni (első félév vagy év?), hanem az első értékelhető eredmények alapján határozzák meg a finanszírozott 15%-ot. Szóval egyenlő az esély. Szegény családbol származó is elkezdi, jól tanul, ingyenes marad. Hol itt az egyenlőtlenség?
-
Sárpac
nagyúr
Egyet nem értek miért is jó ez a hátrányos helyzetűeknek????
-
Dalai Láma
őstag
válasz
Retekegér #373 üzenetére
Olyanokat hallottam, hogy a legszegényebbeket támogatni fogják, vagy tandíjmentességben részesülnek.
De nem ártana a kész törvényt alapul venni, és nem összevissza mindent gondolni. Az utólagos hozzájárulás is mekkora port kavart, aztán nem is lesz. Bár még ki tudja... Tehát előbb legyen meg a konkrét döntés a konkrét tennivalókról, aho la részletek is meg vannak határozva. Na majd akkor lehet sajnálni a szegényebb rétegeket. Vagy épp nem, mert nekik mégis ingyen lesz. -
biga
őstag
válasz
Motion_Blur #368 üzenetére
Miért kellene színötös diploma ahhoz, hogy elfogadjam, hogy egy ''szolgáltatásért'' fizetni kell? Tudom, jön a demagógia, hogy az államnak mekkora szüksége van szakemberekre, és ehhez oktatás kell. Csakhogy ez úgy van, hogy az országnak jó szakemberekre van szüksége, nem bulizásbol jelesre végzettekre (illetve felőlem azok is lehetnek, csak fogadják el, hogy az már pluszszolgáltatás). Nem tökéletes a rendszer, de előtted a lehetőség, legyél jó szakember a témakörben, kerülj közel a tűzhöz (ha alkalmas vagy rá, akkor elérhető), és csináld meg jobban. Százezrek fogják megköszönni, ha jobbat ki fogsz tudni találni...
Azt meg hogy milyen az én anyagi helyzetem (tele lennék dellával?), az szerintem bár nem ide tartozik, de megsúgom, 2 gyereket nevelek nem túl jó fizetéssel, nejem GYED-en van, és fizetem egy lakás, meg egy kocsi törlesztőrészletét. Engem is sújt az összes megszorítás (sőt, kb az én rétegemet érinti leginkább), de - bár nem örülök neki - elfogadom, hogy ez van (bár még nehezen tudom elképzelni, hogy fogok kijönni). Ennek ellenére most is tanulok, és nem ingyen. Sőt, néha azért fizetek egy rakat pénzt egy-egy vizsgáért, mert nem tudtam rá felkészülni. De nem verem az asztalt, hogy bocs, ugyan hülye voltam, de miazhogymár fizetnem kell?
Azt ne várd el tőlem, hogy a zsebemböl még bulizásra is teljen Gipsz Jakabnak, aki évekig elhúzza a sulit, mert mennyivel kényelmesebb, mint tanulni, majd utána beállni az igába, mint mindenki más.
Szóval vissza az agyarakkal, még az általad olyan megcsinálhatatlannak tartott Műegyetemet is el lehet végezni kettesnél jobb eredménnyel is. De megjegyzem, ha nem lehetne, akkor is pont ugyan annyi esélyed lenne rá, hogy ha kiemelkedsz a többitöl (mondjuk 3-as vagy), akkor is bekerülsz a kalapba, mert az átlagot veszik alapján, és abból számolják ki a finanszírozott 15%-ot. -
tildy
nagyúr
válasz
Retekegér #373 üzenetére
MErt miért? Aki tanul az nem szív. Aki meg szegény is, meg nem is tanul... Az meg majd szépen átmegy levelezőre, és dolgozik mellette (lehet jobban is jár.)
376: dde pedig errl van szó retekegér. Első évben SENKINEK sem kell fizetnie. Még az olyanoknak sem, mint amilyen én voltam (munkanélküli egyik szülő, majd szalagmunkkás, a másik szülő meg rokkantnyugdíjjas) .. Utána meg vlaszthat az ember: tanul rendesen,, és akkor nem fizet, vagy nem tanul, és akkor viszont valahonnét elő kell kotornia a pénzt. Tökmindegy, hogy gazdag vagy szegény. A gazdagnak annyival elsz kevesebb gondja (mint eddig is), hogy nem kell suli mellett elmennie dolgozni...
[Szerkesztve] -
Retekegér
MODERÁTOR
válasz
Teljes mértékben egyetértek! Meg még hozzátenném, hogy megint a legszegényebb réteg szív...
-
Integra
titán
válasz
ennek semmi köze ahhoz hogy kinek van pénze, kinek nem.
de hát te sosem az eszedről és a gondolkodásról voltál híres....
egyébként pedig ha picit is odafigyeltél volna, a rendszer magában hordozza a lehetőséget, hogy ne fizess semmit. csak ehhez tanulni kell. és ahogy régen is, most is rengetegen dolgoznak, tányért mosnak ha kell, de összegyűjtik a pénzt rá. magától nem lesz siker. persze sokaknak egyszerűbb sírni komcsizni meg rinyálni, de hát őket már eléggé megbüntette az élet -
tildy
nagyúr
válasz
Nem. 3as átlagot csináltam, és a 4 éves sulit 5 év alatt végeztem el, mivel egyszer nem sikerült két tárgyam, amely ott és akkot automatiksu bukást kjelentett (ha egy nem sikerült volna csak, akkro is.. Faster tudna róla mesélni)
Ösztöndíjjat fél évig kaptam , illetve az utolsó évben kooperatív képzési díjjat. Ennek ellenére úgy gondolom, jobban ösztönzöött volna, ha fizetnem kell (most másoddiplomás vagyok, és hidd el elég ösztönző tud lenni, hogy ne kelljen ugyanazért többször is fizetnem).
Jahm és nuku támogatás volt otthonról, dolgoztam suli mellett. Szóval qrvára nem volt tele a zsebem dellával. Kaptam 11 ezer fpriint szoctámot, dolgoztam kicsit, azért kaptam 15 ezret, azt ebből keleltt egy hónapban megélnem, úgy hogy kolit és bérletet is fizetek.
Mindezek ellenére egy kezemen meg tudnám számolni az ottani ismerősi körből, hogy hányan voltunk ''önellátók''.
Itt nema színötösségről szóla fáma, ahnem arról, hogy hányan vannak, akiknek buli a főiskola, és húzzák a befejezést, mitna rétestésztát.
[Szerkesztve] -
Motion_Blur
félisten
Gondolom, akik ide írkálnak, mindenkinek szín5ös diplomája van ugye?
Ha van egyáltalán...
Gyerünk! Lébecoljatok a műegyetemen 2esekkel! Megnézem!
ha nem lenne tele a valagatok dellával, nem így állnátok hozzá a dolgokhoz...
[Szerkesztve] -
Dalai Láma
őstag
Akinek a szülei összesen 120-at keresnek, azok valszeg kapnak állami segítséget. Vagy jól fognak tanulni, és ingyenes lesz számukra. Harmadik lehetőségnek meg ott van a diákhitel, aminek az összegét megemelik. Így jól kereső diplomásként a diákhitelt lazán tudja majd törleszteni, és hosszútávon igencsak jól jár.
Hogy mi köze a kommunistáknak a tandíjhoz, arról felvilágosíthatnál.
Az viszont félelmetes, hogy semmi érdemlegeset nem sikerült leírnodVolt rohadtkomcsizás, nagyonszegények, és a szokásos 3 általad használt szmájli. A valóság pedig egy külön dolog, de az gondolom nem is nagyon érdekel téged, így legalább tudsz rohadtkomcsizni.
-
biga
őstag
válasz
#51736960 #365 üzenetére
Erre utólag sokan rájönnek egyébként. Csak addig jár a szája a legtöbb embernek, míg épp hallgató. Azt hiszik, elvesznek tőlük valamit. Mikor kiesnek nagy nehezen az egyetem kapuján, és sok dilettánssal kell versenyezni, akkor rájönnek ők is, hogy milyen felesleges pénzkidobás volt ez a sok semmire sem jó ''szakember''.
-
törölt tag
egyetértek veled!!! ha anno lett volna tétje a tanulásnak, én se kettesekkel, másnaposan csúszkáltam volna át a vizsgákon... persze mikor lediplomáztam, fogalmam sem volt a szakmáról (és velem együtt a nagytöbbségnek sem)
így legalább nem lesz minden tukeszből diplomás, úgyis hiány van a szakmunkásokból. aki meg küzd érte (vagy van pénze) az lediplomázik... ennyi.
szerk: minden politikus monnyon le!!!
[Szerkesztve] -
Integra
titán
hát a magadfajtádnak és a sleppednek szar lesz, de szerintem ez nem nagy ár egy normális rendszerért ahol tanulni, teljesíteni és bizonyítani kell...
de legalább nem az én adóforintjaimból fogsz lébecolni ha egyszer felsőoktatási intézménybe kerülsz, bár ezzel a gondolkodással sokra amúgy se jutsz
[Szerkesztve] -
biga
őstag
Úgy látom kényelmetlenül érint pár embert, hogy mostantol tanulni is kell a felsőoktatásban. Pedig eddig milyen jól el lehetett lébecolni az időt évekig az én pénzemböl.... (Bár szenved némi hiányosságtol ez az elfogadott tandíjrendszer, de pusztán a tandíj igen is hasznos dolog.)
-
tildy
nagyúr
Eddig is ez volt, csak eddig masra ment el a penz, hasonló módon (kolesz, kaja, stb. Nekem 5 évig semmit nem adtak otthonról ). Most akinek a családban kevés a lóvé, az vagy tanul rendesen, vagy elmegy dolgozni, és maga fizeti az iskolát.
Nekem spec abból van elegem, hogy egyes egyetemisták 10 évig is elnyúló képzését fizessem, csak mert a kreditrendzser maitt, nekik ez szinte egy fillérjükbe sem kerül.
-------------------------------------------------
Meg lehetett volna kerülni a dolgot, azzal ami annak idején (bár kicsit másképp) nekünk is volt.
Aki egy tárgyból bukik, az köv. félévben fizet kreditenként X (3-5000FT/ kredit/ félév) összeget. MÁR 1 TÁRGY ESETÉN is. Na ez szvsz jobb megoldás lett volna, na de sebaj.
Én is fizettem anno, mikor 9 tárgy kötül 2ből megvágtak, és ezért félévet kellett ismételnem.
[Szerkesztve] -
degu
senior tag
Vegre sikerult a tandijmentesseget likvidalni!
A rohadt komcsik ezzel is csak lekenyereztek a nepet! Meg rankkenyszeritettek az osztondijat!
Pfujjjj!
Vegre megszabadultunk a rendorallamtol! Szabadon,boldogan,demokratikusan fizethetunk tandijat! /A demokratikus az lesz benne,hogy akinek a szulei osszesen 120 rugot keresnek,
azoknak is ugyanannyit kell majd fizetni,mint annak,akinek apucija huszezresekkel tomte ki a kisparnajat.../
-
KrAt
veterán
Srácok!
Én úgy tudom (valszeg rosszul) hogy akik most iratkoznak be a fősuli/egyetemre, azokra még nem érvényes ez, azaz nekik nem kell fizetni. Ez igaz? -
kraftman
csendes tag
Szevasztok skacok!
Na elfogadták ezt a szaros tandíjat
Szerintem kormányváltás kellene!
A szeptemberi tüntetésnél, adjon bele mindenki mindent és ha kell elfajulhatna a helyzet, itt arra gondolok hogy mi is mint a franciák, felgyújthatnánk a fél várost, hogy észheztérjen a kormány!!!
Másképp nem ért meg úgyse ez a tetves hazug kormány!
Mindent bele!!! -
D.Orion
veterán
Jó napot. Lenne egy számomra igen érdekes dolog és sztem ide illik a legjobban. Barátosném nővérének az esete:
2005.07.01.-én beíratkozott egy két éves érettségi utáni szakképzésre az esztergomi Oktáv üzleti szakközép iskola és kollégiumba
2005.07.09.-én töltötte be a 21. életévét.
2006.07.9 úgye elmúlt 22éves. Ma jött a levél a suliból amiben egy tandíjról szóló papíros volt. Eszerint ez évtől tandíjat kell neki fizetni, ami 160K. Anno amikor beíratkozott, tavaly Júliusban akkor azt mondták neki, hogy nem kell majd fizetnie. Tandíjmentes.
Most is fizet 10K-t a kollégiumra + 8K-t gyakorlatra.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy ez a tandíj most jogos vagy nem?
Mert az oké, hogy elmúlt 22éves és ezzel megszűnt az ingyenes oktatás, de tavaly íratkozott be két évre és akkor arról volt szó, hogy nem kell fizetnie idén sem.
Igen sűrgős lenne a válasz, előre is köszönöm. -
Tithian
őstag
Konkrétumok: [link]
Tehát a téma megint aktuális. -
Tomi84
aktív tag
Ezen elég jól el lehet vitatkozni, hogy milyen szmét az aki kimegy, fizessen a taníttatásáért stb. Az mondjuk senkinek sem jut eszébe, hogy ha itthon megteremtenék azokat a körülményeket, ami nyugaton van, akkor a diplomások nem mennének el, és hosszútávon az sokkal nagyobb bevétel az országnak, mintha kifizettetik vele sulit.
Én is szívesebben maradnék itthon, viszont ha ugyanazzal a munkával pölö angliában 5x-ét keresem akkor inkább kimegyek. Orvosokat is megértem, hogy elmennek, családban van 2 orvos is, úgyhogy látom, hogy a 6éves kemény egyetem után mit kapnak: minimálbér közeli fizetést, szar munkakörülmények, nulla megbecsülés, az egész lakosság szidja az egészségügyet és ez persze az orvosokon csapódik le. Jól is teszik hogy elmennek. Mi meg kezdjünk tanulni románul meg arabul, ide ugyanis a mi remekül képzett orvosaink helyett ezeket fogják felvenni. -
zsoltee10
addikt
válasz
Intelligencs #124 üzenetére
Pont az AVF-et nem kellene lehúznod, ugyanis nem mind1, hogy milyen szakon, és főleg nem mind1, hogy milyen szakirányon végezte el azt a kedves ismerősöd. vagy netán úgy gondolod, hogy manapság a külkeren senki nem puskázik? vagy úgy gondolod, hogy az államvizsgán is puskázni lehet az ÁVF-en, vagy miről beszélsz??
egyébként elárulom, hogy a fejvadász cégek által felállított lista nyilvános.és mondok még egy meglepő dolgot. az ÁVF előtt csak a BGF áll összesítésben a főiskolák között. Sőt, mondok még valamit. a szakmai képzés színvonala összességében magasabb pontszámot kapott, mint a BGF-nél, tudod miért? Mert az ÁVF megtehette, amit az állami főiskolák nem. Összeválogatta a legjobb okatatókat a BCE-ről, BME-ről, BGF-ről.
Még valami. Én 2002-ben felvételiztem, és most államvizsgáztam. Anno ugye 120 pontos volt a rendszer. az ÁVF-en az államis ponthatár 121 volt, míg a BGF-en külkeren (oda akartam menni, de végül az ÁVF-et jelöltem 1. helyre) jóval kevesebb. pont lecsúsztam 1 ponttal az állami helyről, míg a BGF-re felvettek volna kerre. ennyit a színvonal különbségről.
Ezt csak azért írtam le, hogy ne általánosíts egy iskoláról egy ismerősöd alapján, mert nagyon nem vagy tisztában azzal, hogy mi van az ÁVF-en. -
BosXx
aktív tag
figyelmesen elolvastam amit írtál, és mégfigyelmesebben reagáltam is rá, de ezekután neked annyira tellett, hogy szar duma.
ezek után mit vártál, nem fogom leírni ugyanazt, próbálj meg a saját ksi világodból kiszakadni, és elképzelni hogy másképp is élnek emberek, jól s nem mindenki naplopó aki nem úgy él mint te.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
''A diplomás munkanélküli meg a proligyerek itthon itt is elmehet szar melót csinálni, de miért tenné ha 2órával arrébb 5* jobban megfizetik, nyelvet tanulhat, és nem azon múlik a felemelkedése, hogy a szülei kit ismernek a KISZből.''
ez de szar duma....
de tény, egyszerűbb mint tükörbe nézni -
BosXx
aktív tag
aha, valószínűleg Magyarországon lehet jobban karriert csinálni, nem egy többszáz éves gazdasági-pénzügyi hagyományokkal rendelkező angolszász típusú válalkozóbarát országban...
LOL.
a legtöbb vállakozó, étteremtulajdonos Londonban mind külföldi, pakik, indiaiak, lengyelek, oroszok stb. És bizony ha ott vlami bejön, akkor szintekkel jobban tusz keresni, érvényesülni, mint Mo.-n.
A diplomás munkanélküli meg a proligyerek itthon itt is elmehet szar melót csinálni, de miért tenné ha 2órával arrébb 5* jobban megfizetik, nyelvet tanulhat, és nem azon múlik a felemelkedése, hogy a szülei kit ismernek a KISZből.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
menjenek.
én itthon is tudtam diplomával két nyelvvel és x év referenciával kocsit mosni, füvet nyírni és szutykos melókat csinálni mikor nem volt pénzem.
szóval az oka ennek mentális. teljesen kilátástalannak tartja a helyzetét a mai fiatal, de összességében sem képes látni a helyzetet, csak azt, hogy neki pénz kell, mégpedig minél hamarabb minél több. lehet hogy most kimegy felszolgálni angliába és keres relatíve jól pénzt, de hogy ott azzal semmit sem fejlődik szakmailag az is biztos. felszolgálóból mi lesz? talán egy üzletvezető? egy magyar londonban? háááát, 1 a 100000-ből, szóval fényes kilátások.
aki fejlődni akar az vért izzad és összeszorított fogakkal küzd és tesz is ennek érdekében, nem pedig siránkozik és menekül máshova -
Integra
titán
válasz
concret_hp #332 üzenetére
pontosan, beáll kőműves inasnak, téglát pakolni etc.
csakhogy a mai fiataloknak már büdös a kétkezi munka, meg hogy ők nem ezért tanultak etc..
és? ha nem csinálja éhen döglik. teljesen elvannak tévedve
[Szerkesztve] -
karyo
senior tag
''Hirdesse ki a felvételi tájékoztatóban, hogy minden frissen végzett épületgépésznek azonnal állást fog ajánlani.'' - na ez a nonszensz. Azt ugye tudod, hogy ilyen a világon sehol sincs??? Pl kanadában, egy kanadainak, aki odahaza végez az egyetemen, átlag 4-6 hónap mire munkát talál, de ez lehet ennél hosszabb idő is, egy jóléti társadalomban. Akkor miért csodálkozunk azon, ami itt van???
-
regent
aktív tag
Ne kényszerítse rá, de ha épületgépésznek megy, akkor adjon neki kedvezményeket.
Hirdesse ki a felvételi tájékoztatóban, hogy minden frissen végzett épületgépésznek azonnal állást fog ajánlani. Aztán az egyetemen adjon le, és követeljen meg egy nagyon magas szintüü tudást, így az 5000 jelentkezööbööl kb 300 fog végezni, azoknak meg rögtön lesz munkájuk.
mod: persze tudom hogy ez nonszensz
[Szerkesztve] -
karyo
senior tag
ilyet nem lehet csinálni, hogy ez fizet, a másik meg nem, vagy fizet mindenki, vagy senki,
másképp ez nem működik, ugyanis ezt úgy hívják, hogy negatív diszkrimináció.
Ha XY pl orvos akar lenni, nehogymá ' rákényszerítse az állam, hogy teszemazt épületgépész legyen, mert arra van igény. -
QG
tag
Mitől is durva csusza? A minimálbér 0 forintot adózik, miközben ugyanannyira védi a rendőr/katona/tűzoltó, ugyanannyira koptatja a járdát, ugyanannyi munkát ad az okmányirodának, stb, mint aki súlyos milliókat fizet be évente.
EZ hol igazságos? Mond az valamit, hogy aki nem dolgozik ne is egyék?
QG -
lorcsi
veterán
-
finest
addikt
Ez már csak így van. Kevés a gyerek, meg kell őket tartani. Nem csak nálatok általános ez, szinte minden értekezleten hallom. Sőt, azokat akollegákat, akik nem tartják magukat az ilyen direktívákhoz, jól le szokták cseszni.
De ez ne ma tanárok miatt van így, hanem a szar gazdasági helyzet és a szar törvények miatt, amelyek tulajdonképpen kikényszerítik a csalást, ha valami állami intézmény a felszínen akar maradni. -
QG
tag
A kedvenc logikai bukfencem:
Azt is tényként állapíthatjuk meg, hogy a jó anyagi helyzetben lévő ifjú emberek ingyenes tanulásának árát - adó formájában - azok a szűkölködő családok is megfizetik, amelyekben egyetlen gyerek sem tanul tovább
Számoljunk csak: alacsony végzettségű szülők gyerekeiből 8, magas 84. 84/8=10,5. Valóban igazságtalan ez a rendszer, ugyanis a magas végzettségű jóval több, mint 10,5-ször annyi adót fizet.
QG -
QG
tag
lorcsi
A tanítás/tanulás/oktatás színvonalának emelése a tanárokon múlik. Ha ők nem tesznek semmit a munkájuk színvonalának emeléséért akkor senki nem tud.
Eeegen, persze. Asszony most volt tanítási gyakorlaton, a vezető tanár vagy mentor vagy mi elmondta neki, hogy egyest nem adunk, de kettest sem. Mert akkor bejön a szülő, és csúnyákat mond, és esetleg végigkarcolják az autódat, vagy megvárnak egy sötét sikátorban... NEM a putritelepi központi általános volt. Gimnázium.
A szülők is sokat tehetnének, régen, ha a diák rossz jegyet vitt haza, arra gondoltak nem tanult rendesen. Ma az az első, hogy a tanár nem adta le jól az anyagot/pikkel rá/stb.
Ez nevetséges. Bemennek reklamálni, hogy hát igen, a Petike nem a legokosabb, de ha nem kap jó jegyet, nem tanulhat tovább. Aztán merjed nekik megmondani, hogy a képességei alapján inkább talicska való a kezébe, nem toll.
QG -
adalbert1
veterán
Ez a megtanulom-elfelejtem dolog tényleg elég furcsa, főleg ha úgy nézzük, hogy bizonyos szituációkban előjöhetnek rég elfelejtett dolgok, csak elő kell csalogatni őket vhogy.
Pl.: régebben lakótársamnak voltak itt ismerősei Angliából, és egy kevés ital után azt vettem észre, hogy olyan angol szavak is eszembe jutnak, amiket már évek óta nem használok. -
rebel56
tag
Az első mondat (második felével
) egyetértek, a többit Te sem gondolhatod komolyan! De ha így is lenne, attól ez a cikk olyan marad, amilyen. Én még tanulok, így az évfolyamtársaim helyzetébe belelátok, több helyen baromságokat állít a cikk. Nyilvánvalóan az a célja, hogy mentse a kormányzat tervezett lépését. Azokban akik nem akarnak továbbtanulni gyűlöletet ébreszt a diplomát szerezni vágyók iránt, hamis indokokkal persze. De ha nem így látod, nem vitatkozom, örüljünk együtt a tandíjnak!
-
szucsi
őstag
[link]
Andor M. mormog magában. -
xgrinder
csendes tag
Hát azért nem mind1, hogy hány félév programozásod volt.. mert ha 4.. és mind a 4 félévet jóváírták neked akkor az furcsa. De pl én is műszinfot úgy kezdtem hogy semmi programozási alapismeretem nem volt, 1 félév alatt kellett alapoktól haladni szépen, a kurzus 100%-osan segített, mert nem már meglévő tudásra épít. Azonban, ha már van egy vizsgád progból, feltelezte hogy birtokában vagy az algoritmikus gondolkodásnak, és a kurzus pont erre ment ki.
Gyakorlati hiányosságok nálunk is vannak, pl volt most egy fél év elektro-nk, picit vicces volt, hogy előadáson a nagyját átvettük, de gyakorlaton !!havonta egyszer!! bementünk zh-t írni P=U*I-ből.Holott az elektronika szvsz egy csodálatos tantárgy, de a karakterisztikák bemagolásától még nem fog tudni az ember egy akármilyen apró broblémát is megoldani.
''Apró'' hiányosságok, amik hogyha pótolva lennének mérföldekkel jobb felsőoktatást kapnánk. Rá kellene néznie, hogy mire ad az állam pénzt mielőtt bármilyen döntést is hoz.. -
regent
aktív tag
Ez nagyon igaz.
En anno végeztem egy felsööfokú szoftverüzemeltetööt, aztán úgy hozta a sors, hogy elkezdtem nappalin a müüszaki informatikát is. Persze jártam a tanárokat sorra év elején, melyik tárgyból kaphatok felmentést (van egy matek-fizika tanári diplomám is). A programozás tanár ránézett a szoftverüzemeltetöö ''diplomámra'' (4-gyakorlat 5-elmélet) aztán azt mondta: hát ezeket ismerem (már a céget ahol tanultam), ezek jól tanítanak, de sajnos erre csak egy négyest tudok megajánlani, elfogadja? Persze elfogadtam. Ezek szerint a fööiskolán sem tanítanak többet programozásból. -
bobsys
veterán
Ez talán azért van, mert nem használod.
kzoleeka-val pedig egyt kell értsek. Ahova én járok 0a gyakorlat. Illetve van, de semmilyen önálló gondolkodásra nem sarkall hanem csak beseggeled amit mindanak és megpróbálsz vhogy átmenni, mert tanítani nem tudnak. Elmélet szintén megspékelve, hogy az infos tárgyaknál nbizony nemegyszer fordul elő, hogy régi/elavult technológiákat tanítanak meg. Aki elvégzi a fősulit SEMMIT nem fog tudni kezdeni egy munkahelyen sem még sima desktop supportosként sem.
Munkakereséseim során azt tapasztaltam, hogy a diplománál sokkal többet ér egy állásnál a kizárólag szakmai speciális tanfolyamok. Ha nincs diploma de van pár ilyen papírod a kutya nem fogja kérdezni, hogy mi a helyzet a diplomával (főleg ha épp csinálod) -
tildy
nagyúr
válasz
kzoleeka #305 üzenetére
''Nekem csak az nem tetszik az egész főisklolában, hogy rengeteg elmélet semmi gyakorlat!''
Melyikben?
Mert a miénk eléggé gyakorlatorientlt, sőt + 1 évben lehetőség van heti 4*8 órában különböző cégeknél gyakorlatot is szerezni (kooperatív képzés).
Szóval itt vagyok én is, tanutam programozni is, meg még elég sok midnent , és mit csinálok? helpdeskezek.. Aztán emg ha megkérdik, hogy windows oprendszerekben mit jelent pontosana védett ''mód'' (nem is ez a neve , csak nem jut eszembe pontosan.. ) akkor meg csak lesek, meg nyelek nagyokat. Pedig megtanították, és meg is tanultam... -
faster
nagyúr
válasz
kzoleeka #305 üzenetére
Hát azért nem mindegyik iskola veszi fel a boldogot és a boldogtalant mert van olyan, hogy hírnév...
Nem is írtam, hogy mindegyik ezt csinálja.
Na az meg a másik, hogy tényleg túlképzés van mivel senki sem akarja a szakmunkát csinálni, hanem egy irodában szeretnék a seggüket mereszteni a diplomások!
Ezt nem rossz indulatból mondtam, mivel nekem is 1 év múlva lesz
Nem csak ez a gond. A szakmunkásokat nem fizetik meg rendesen, ezért mindenki kapar a papírért ezerrel. Én anno majdnem autószerelőnek (vagy inkább autóvillamosságinak) mentem tanulni, aztán szüleim lebeszéltek erről. Többek közt azért is, mert hogy papírok nélkül manapság nem lehet boldogulni. Pedig kellene a sok jó szakmunkás.
[Szerkesztve] -
kzoleeka
tag
Hát azért nem mindegyik iskola veszi fel a boldogot és a boldogtalant mert van olyan, hogy hírnév
csak a gyengébbek és azok általába bent is tartják őket!
Viszont egy két főiskola a pótvizsgadíjakból is elég jól megszedi magát pl.: GDF - 2700 amit szeptembertől megemelnek ''drasztikusan''ebben csak az a vicc, ha jól tom állami törvényben 2730 a max kérhető összeg, de lehet megemelték azóta
Na az meg a másik, hogy tényleg túlképzés van mivel senki sem akarja a szakmunkát csinálni, hanem egy irodában szeretnék a seggüket mereszteni a diplomások!
Ezt nem rossz indulatból mondtam, mivel nekem is 1 év múlva lesz
Nekem csak az nem tetszik az egész főisklolában, hogy rengeteg elmélet semmi gyakorlat!
Sztem sokkal több gyakorlat kéne és nem lenne az, hogy minden 5 embert lecsesznek vagy kirúgnak, mert elvileg tudta azt egy vizsgán csak már régen volt!
Szal sokkal több öszpontosítás kéne az adott szakra és nem felesleges dolgokkal tömni a deákok fejét!
Az meg egy vicc, hogy a diplomásoktól, majd levonnak fizetést, mert lediplomáztak és az állam fizette az ingyenes oktatást!
Röviden ennyi
Üdv.: ALL
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
a. hogy az iskolák kurv ajól megélnek
b. hogy szart se ér ma már egy diploma mert még vécésnéninek is lassan diplomával vesznek csak fel ha felvesznek egyáltalán mert akkora túlképzés folyt a felsőoktatásban.
Azt, hogy k**vajól megélnek, nem mondanám. A b pont, vagyis a túlképzés pontosan azért van, mert koponyánként kapnak támogatást az iskolák, persze bizonyos limittel. Van olyan iskola, amelyik egész egyszerűen nem tud másból pénzt csinálni, mint abból, hogy boldog-boldogtalant felvesz, aztán vagy átrugdossa őket a vizsgákon vagy kiszórja. Ez pazarlás, hiszen a kirugdosásig is az állam pénzén van ott az illető.
Sajnos a túlképzés miatt van az, hogy bizonyos szakterületeken, amik egyébként nem olyan összetettek, már messze nem rang a diploma, hanem belépő, és emiatt nem olyan értékes.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
válasz
Apollo17hu #300 üzenetére
köhöm izé....
Anno 8 éve tanultam vode diagramoakt (meg iden ismet), 2 eve voltam allasinterjun , ahol kerdeztek. hat ne tud meg mire emlekeztem belole (szitne semmire) Es tudod miert? Mert nem hasznaltam. iaba tanultam meg, masnak kellett az agyamban a hely. es ez abszolu nem jelenti azt hogy huyle lennek, sot meg lediplomazni is kepes voltam.
A diploma csak annyit jelent, hogy ott es akkor tudtad teljesitenia kovetelmenyeket...
Es ez lehet barmilyen jónevű suli is.
Kiváncsi vagyok pl. mennyire emlékszel a gimiben tanult töri évszámokra... pedig megtanították !!! pl. fejből meg tudnád mondani, mikor volt a várnai csata? -
Kobe
veterán
válasz
concret_hp #301 üzenetére
én pont pte s vagyok, tudtommal 400 milliós a hiány, ennek nagyrészét az orvosi termelte ki, így bár nem oda járok, minket is érint némi pte-megtakarítási kényszer illetve persze a saját karnak a szarja is
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Emelkedik a korábbi generációs Intel CPU-k ára
- Instagram közösségi fényképezés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Kuponkunyeráló
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- World of Warships
- Renault, Dacia topik
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- További aktív témák...
- ASUS VZ24EHE 1080p / 75Hz / 60cm (23,8") IPS /1ms válaszidő / Gamer funkciók / FreeSync
- MSI MECH 2X RX 6600 XT - eladó!
- Újszerű Topping D10s - USB DAC 32bit 384KHz DSD256
- PCLab Pro P-689 Ryzen 7 9700x / 32GB DDR5 / RTX 5070 - halk, prémium 1440p/4K gamer PC
- 2019 MacBook Pro 16" i9 Radeon Pro 5500M 4gb 32gb RAM 1TB SSD eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3674, 99% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3670 100% Akkumulátor
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3326, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3330
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő