Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22467) PROTRON válasza D-LAN|FuRioN (#22466) üzenetére


PROTRON
addikt

Sokan elfelejtik hogy a Fi relé leoldásához az is kell hogy a testeden keresztül a föld irányába záródjon az áramkör. Ha szigetelt lábbeliben, egy fal létrán állva belenyúlsz, akkor ugyan belekerültél az áramkörbe, rajtad át tud haladni az áram, de nem zártad a föld felé, nem tud abba az irányba elindulni, nem "lép" ki a fázis-nulla körből.

Ez nagyon fontos, még kezdő OKKJ-t végzett villanyszerelők is elfelejtik hogy ha védett lábbeliben megfogja egy dugalj kör fázisát egyik kezével meg nulláját másik kezével, a felső testrészén keresztül záródik az áramkör, mivel "nem lép ki az áram" a föld irányába, ezért nem véd meg a Fi relé. Legalább is "A" osztály esetén ez egy ökölszabály.

Az "okos" megfogalmazást úgy értettem, hogy az egyes osztályok egyre "okosabb" analóg megoldást alkalmaznak hogy az életvédelem szempontjából "nem lényeges" zavarok esetén engedjék működni a hálózatokat, ne legyenek felesleges leoldások, pl egy egyszerű kuplungos sebesség ugrás miatt ne oldjon le egy motorikus fogyasztót védő Fi relé, mert motorikus fogyasztók azt nem szeretik.

Az "SI" okosabb mint az "A", jobb zavarvédelemmel van ellátva.

Ha eredetileg az "A" típus folyton leoldott, akkor az "Si" típus alkalmazásával sikerült elfedned a problémát, de valahol még mindig szivárgott az áram. Ez az elfedés most teljesedik ki, hogy nem minden fontos esetben old le a FI relé.

Ezek szerint van otthon nálad "A" típusú, na arra cseréld ki ebben az elosztóban az "Si"-t, hátha utána a szokásos ellenőrzés során leold.
De lehet hogy megint tapasztalsz majd felesleges leoldást, hisz a korábbi hibajelenséget nem oldottad meg.

Meg persze kérdés hogy a szünetmentes alhálózatodat leszámítva vannak-e egyéb "különleges" fogyasztói berendezéseid.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.