- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dvix
senior tag
válasz
dethroner
üzenetére
Nyilván valóan, mert nem tudsz mit kezdeni a helyzettel
Én idejöttem hírt közölni és tiszteletemet tenni a fórumban ( (#46921) Dvix), te belém kötöttél. Nem úgy alakult ahogy te vártad és valaki rá is mutat milyen baromságot csinálsz. És akár csak más tizenévesek Twitter, face, lököd a report-okat: "jaj csúnyán beszélt velem, ah a kis lelkem". Igazi férfi vagy kortyolgasd csak a szója lattédat. 
-
Dvix
senior tag
válasz
dethroner
üzenetére
Meh, írd egyes szám első személyben és akkor látod honnan gyökeredzik az egész.
"Már bánom hogy lesüllyedtem erre a szintre.
De akkor nem ártana tisztázni valamit, hátha végre világosan fogok látni.
Én írtam köcsög stílusban először. Nem Te voltál, én csak úgy válaszoltam neked, ahogy a stílusom megkívánta.
Márka barbár? Oszt mire fel? Bírom az ilyen vagdalkozó, csapkodó, összeszedetlen írásaimat.
Kettőnk közül Én vagyok az aki annyira védi az autóját hogy nem lehet negatív véleményt alkotni róla."Tessék javítottam. Te szóltál be az autómat illetően, és utána nem elég, hogy bevallottad, hogy igen azt írtad amit: még elkezdted tetézni hogy a véleményed így van helyesen, mert a te autód bezzeg. De szerintem már az első válaszomnál bebizonyítottam, hogy aki nekem beszól annak ugyanolyan stílusban írok vissza. Te mérgesítetted el a helyzetet. Ne kezdj öregapám lejárató dumát, ha nem bírod, hogy visszafikáznak. Ez nem a te ligád. És ezt nem tudod TE felfogni.
F*szom most mát beszéljünk itt autókról.
Végeztünk? -
dethroner
veterán
Már bánom hogy lesüllyedtem a szintedre.
De akkor nem ártana tisztázni valamit, hátha végre világosan fogsz látni.
Ki írt köcsög stílusban először? Te voltál, én csak úgy válaszoltam neked, ahogy a stílusod megkívánta.
Márka barbár? Oszt mire fel? Bírom az ilyen vagdalkozó, csapkodó, összedetlen írásaid.
Kettőnk közül te vagy az aki annyira védi az autóját hogy nem lehet negatív véleményt alkotni róla. -
Dvix
senior tag
válasz
dethroner
üzenetére
Pöersze, pöersze.
Nem tudod lenullázni a velem szemben a kommentedet, feketén fehéren ott van, ha beszólsz mit vársz, sütit? Polírozd csak az egódat, még néhány embernek bebizonyítod itt, h földhözragadt márka-barbár vagy, közben utána nem győzöd terelni a szót, hogy te mennyire följebb vagy az előző hozzászólónál akinek beszólsz, "mert hogy te nem is ezt mondtad".
Nem kell beszólni...
-
dethroner
veterán
Ó, hát te is itt vagy, bocs hogy csak későn vettelek észre
Nem magyarázkodok, mert nincs miért. Csupán szeretném tisztán látni mi az amit ő kiolvas a szavaimból, pedig én nem írtam bele.
A kettőnk csörtéjére meg annyit, hogy olyan stílusban válaszoltam neked, amilyenben te írtál nekem.
Fos a suzuki navigációs feje? Igen, fos, mert volt szerencsém használni pár hónapig egy kínai 300 dolláros fejegységet, amivel összehasonlítva egy fos a Bosch.
Látod, megint te személyeskedsz, aztán ha az ember a saját stílusodban ír neked, akkor betörik a fejed és sipítozol. -
dethroner
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Úgy látom elleszünk ezzel egy ideig. Akkor mondatról mondatra elemezzük.
Miért biztonságosabb csak gyújtás mellett frissíteni?
A válaszom annyi, hogy nem biztonságosabb. Egy szóval nem állítottam hogy biztonságosabb, ez a te vesszőparipád hogy biztonságosabb. Ezért is kértem hogy fejtsd ki hogy miért gondolod biztonságosabbnak. Akár beindítva, akár beindítás nélkül pont olyan biztonságos a frissítés.Értelmeztem és tartom, szépen lehordtad, hogy járó motor mellett frissít.
Ismét leírom, nem hordtam le senkit amiért járó motorral frissít, annyit írtam hogy nem kell beindítani a motort. Ha te olvastál valahol olyat amiben kvázi lehülyéztem, vagy szépen lehordtam valakit a motor beindítás miatt, másold már be te is azokat a szavakat légyszíves, mert én nem találok ilyet az írásaimban.Talán neked kéne értelmezni és úgy válaszolni, hogy ne az jöjjön le belőle, hogy a másik hülye, mert járó motorral frissít.
Ismételni tudom magam, én nem írtam senkinek semmi bántót ezzel kapcsolatban, de ha te találsz ilyet, ne csak pufogtasd a vádaidat, mutass rá mik voltak a bántók.Volt olyan frissítés ami 45 percig tartott, qrva jó mindezt gyújtás mellett frissíteni és nem tudhatod, hogy erre mit lép az akku védelme érdekében a rendszer.
Ha 45 percig álló helyzetben alapjáraton működteted a motort, azzal a motort gyilkolod.
Miért kéne az aksit 45 perc olyan tevékenység során védeni, amikor semmi más fogyasztó nem működik csak a fejegység.ez jobban megterheli a rendszert mint egy zenehallgatás és azt sem szoktad csak úgy hagyni, hogy szóljon.
Miből veszed hogy jobban megterheli a rendszert a frissítés mint a zenehallgatás? Be tudod bizonyítani, kimérted már multiméterrel, vagy csak hasraütésre mondtál valamit?
A fejegységnek van egy maximális fogyasztása, amit a végfok terhel leginkább. Ha lesz időm talán utánanézek hogy mennyi a max gyári adat a fej fogyasztásra. De kötve hiszem hogy akár 45 perc annyit kiszedne belőle, hogy gondot okozzon.A 1880-as elég rövid ideig tart
Most mindenki a 1880-ast rakja fel, és ha elég rövid a felrakás, akkor ott vagyunk ahol az elején voltunk, vagyis minek beindítani, ha rövid ideig tart? -
Dvix
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Hagyjad blakey , vannak akinek így válaszol és úgy magyarázkodik utána mintha nem lenne totál bunkó. Csodálom h megtűrik itt.
(#47090) dethroner szerintem is dobd ki mert biztos (a te szólásoddal élve) fos. Az enyémet nem kell, megvagyok, villám gyors, az eszköz szinkronizáció 2 sec indításkor, Android Auto, Apple carplay és jó a 360 fokos kamerám képe is rajta.
Mennyire sajnálom h ilyen a széria multimédiád, majd ha lesz 2 percem megsajnállak, hogy plusz pénzt kell költsél. Loser... -
blakey
titán
válasz
dethroner
üzenetére
Miért biztonságosabb csak gyújtás mellett frissíteni? Értelmeztem és tartom, szépen lehordtad, hogy járó motor mellett frissít. Talán neked kéne értelmezni és úgy válaszolni, hogy ne az jöjjön le belőle, hogy a másik hülye, mert járó motorral frissít. Volt olyan frissítés ami 45 percig tartott, qrva jó mindezt gyújtás mellett frissíteni és nem tudhatod, hogy erre mit lép az akku védelme érdekében a rendszer. Ajánlott járó motorral frissíteni. 5 frissítést végeztem az elmúlt 3 évben, ebből kettő kb. 40-45 percig tartott, ez jobban megterheli a rendszert mint egy zenehallgatás és azt sem szoktad csak úgy hagyni, hogy szóljon. A 1880-as elég rövid ideig tart, de nem ez az átlagos.
-
dethroner
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Nem volt senki kvázi lehülyézve. Olvass, értelmezz és utána vádaskodj.
Annyit írtam hogy szerintem nem kell beindítani, és hogy én is és a munkatársam is beindítás nélkül frissítettük. Nem baj ha beindítja, de miért lenne ajánlott, áruld már el, miért lenne biztonságosabb járó motorral frissíteni? -
dethroner
veterán
válasz
Tigerclaw
üzenetére
Nekem érintős képernyő van a swiftben, de gondolkodtam hogy kidobom és rakok helyette androidosat. Azt mondta a manus a kereskedésben, hogy az ilyen dolgokra mint pl rádió, úgyis csak 1 év gari van. Szerintem kérdezd meg egy normális, jófej kereskedőt, de nem hinném hogy egy fejegység ha szakszerűen van cserélve, akkor más részegység garanciájához köze lenne. Ha pl nem tetszik a gyárilag kapott gumiszett és raksz fel mondjuk Michelin-t, akkor ne lesz érvényes a gari a futóműhibára? Elég nonszensz lenne hogy a gari lejártáig nem cserélhetsz semmiféle részegységet.
-
blakey
titán
válasz
dethroner
üzenetére
A nem kell és a nem árt között nincs nagy különbség, nem értem miért baj ha beindítja. Ajánlott járó motorral frissíteni ettől még más dönthet úgy, hogy nem járó motor mellett frissít. Személy szerint mindig járó motor mellett frissitettem és nem azért, mert nem bírja az akku hanem mert biztonságosabb. Úgy frissítesz ahogy jónak látod, nem kell a másikat kvázi lehülyézni, hogy másképp oldja meg.
-
Tigerclaw
nagyúr
Garancia ido alatt lehet cserelni infotainment fejegyseget garanciavesztes nelkul?
GL-es Balenonal gondolkodok valtasra valami erintokepernyos megoldasra, csak eszembe jutott talan ez is problemat jelent, nem csak az hogy vegyek egy kompatibilis modellt.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Fogj egy pendriveot ami fat32re van formazva, más ne is legyen rajta és 16GB-nal ne legyen nagyobb. Kicsomagolod rá a zipet,leviszed a kocsiba. Kulcsot se tedd bele, hanem húzz ki/le mindent a fejegysegrol, se BT se SD, pendrive bedug. Kulcsot betesz, autót beindit majd vár, sokat mert nem i7 van benne.
Ha olyan 5-10 perc után sem történik semmi, akkor nyomhatod a fogaskerekek, a fokepernyon, hosszan (15-20 másodperc) után bedobja azt a képernyőt. Utána írni fogja már, de nekem le kellett onnan kérni a szoftver verziót h elkezdje a frissítést. -
Tegnap én is megpróbáltam frissíteni 1880-ra (jelenleg 1870 van), de nekem valamiért nem akart elindulni.
Letöltöttem a blakey által linkelt .zip-et, kibontottam, felmásoltam pendrivera (nincs ekkora SD kártyám), bedugtam kocsiba, elindítottam, nyomtam a fogaskereket, de nem indult el a telepítés.
Mit szúrok el? Mindenképp SD kártya kellene? 2019 Scross 1.4T.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
M_AND_Ms
üzenetére
És @PeterPH: köszi az infókat, nem akartam itthon leforditani a kódot, mivel nem értek a programozáshoz annyira mint szeretnék.
@blakey: feldobtam, 1870 volt gyárilag rajta (2019es Vitara 1,4T GL+ részecskeszűrős), meglatom hogyan muzsikál... USB-n kicsit sokáig tartott de sikerült...
@eami: nekem nem szokott raerni mert sokszor úgy szól a család h mi kell a boltból...
Viszont a csodálatos kínai kamera ma egy új szolgáltatást mondott vissza, nevesul a lencse beállítást... Beállítottam, szépen látszik minden majd egy bukanno amiből itthon nincsen sok és ahova a gravitáció húzta ott állt meg, többet állítani nem lehet, mert ha elengedem leesik újra a lencse... Úgyhogy ma még azt is meg kell takolnom valahogyan... #mindigcsostuljonabaj
-
Zoleee83
addikt
Van valakinek tapasztalata (2005) Swift II. váltó szimering cserével? Mekkora összeg lesz ez sacc/kb?
Voltam szervizben, a váltóból elcsepegett ~8dl olaj amit utántöltettem, ismételten bejelentkeztem a szimering cserére, mivel ez ugye hosszabb procedura lesz. -
2ozzmexy
senior tag
válasz
M_AND_Ms
üzenetére
Amit blakey linkelt mega-s link az 1,91GB, a hivatalos oldalon lévő 654MB !?
De hogy itt legyen a hivatalos link is: [https://oss.bosch-cm.com/suzuki.html]
Remélem magyar nyelv van benne...
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Nah, ha hétvégén időm engedi meg a "kiscsalád", akkor lehet megnézem és frissítem, mert csupán reménykedni tudok benne h jobb lesz, ha rosszabb nem lesz akkor veszítenivalóm nincsen... féltank E5 csak elég lesz hozzá...

Nem tudom most mi van rajta, 2019 novemberében amivel átvettem, az 1860 lesz tippre...
Hátha legalább a hangvezérlés magára talána mert az bizony hiányzik veszettül...@dethroner: Nekem volt h egy értesítés felolvasása után beakadt a rádió, mintha a CD felakadna... régen parkoltam le olyan gyorsan a belvárosban.
@eami: Fel is olvastatod vele például a messenger üzeneteket? Na azután nem ritka hogy "ugrik a CD a rádióállomáson", legutóbb Demjén Rózsi hangja ugrott... vagy 8 oktávot.
-
-
dethroner
veterán
Nem, ez nem olyan. Volt beállítva értesítés a mi9-en, a hülye messenger ugye, de ott fel is bukkant az üzenetre figyelmeztető valami jel és hangjelzés is volt.Aztán kikapcsoltuk az értesítést, nem bukkant fel, nem volt csippanó hang, de a kis apró szaggatás megmaradt. Note4-en semmi értesítés nincs, messenger sincs rajta, sokkal kevesebb ilyen is volt közben ezzel. Néha órákig semmi, aztán meg jött pár percenként. Tényleg olyan, mintha egy tizedmásodpercet ugrana egy cd lejátszó. Lehet azért produkál a redmi note4 kevesebb ilyet mert abban a 4.1 a bt, míg a mi 9 lite 5.0 bluetooth. Vagy fogalmam sincs, de ez ami biztos különbség.
-
Házilag amúgy lehet frissíteni az autót, tehát gari szempontból nincs gond belőle?
-
dethroner
veterán
Már többször felfigyeltem egy zavaró dologra, de eddig nem ültem benne olyan hosszan hogy foglalkozzak vele. De az elmúlt hétvégén beleraktam több mint 1400km-t és sok órán keresztül volt ez a jelenség [link] Tapasztalja ezt más is?
-
blakey
titán
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Érdemes. A 1880-as már elég gyors a gyárihoz képest, persze minden évjárat más-más verzióval jött ki, enyém talán 850-essel, de nem emlékszem. Frissítettem néhányat de 1870-es és az utolsó 1880-as már használható minden szempontból, elég jó a rádióvétel, jó a telefonkapcsolat, jó a BT, stb.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Érdemes frissítgetni? Nekem a hangvezérlést meg a wazze-t leszámítva a gyári is jól szuperál, AA-t is akkor frissítem ha már el sem akar indulni hanem rinyál h frissíteni szeretne de nem tud...
Plug&Work azonnal, ezt a két - mellesleg very annoying (azért ezt a jelzőt használtam, mert amit akartam írni azért kikapnék
) hibát leszámítva - csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni arról a fejegységről, a hangminősége nem az igazi, ha 2020-ban ez lenne az alja tudásban, egy büdös szavam sem lenne...de van ennél lejjebb, az a szánalmas meg a CD-s autórádió USB és BT nélkül 2020-ban... -
M_AND_Ms
veterán
válasz
kistukesz
üzenetére
Csak önállóan!
keresni kell! -
TommyY2
tag
Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Nem akarok túl gyakran frissítgetni, főleg, hogy ilyen sokáig tart. Várható esetleg a 1880-nál újabb a közeljövőben?
Az S-cross fedélzeti kijelzője elég primitív a vitaráéhoz képest, főleg, van egy teljesen üres állapot, ahol nem jelez semmit (a hibridnél itt jelzi ki az elektromos hajtás állapotát). Volt már rá valaha szoftver frissítés (még az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét se jelzi ki, amit a 20 éves Scenic-em is tudott)?
TommyY -
blakey
titán
válasz
TommyY2
üzenetére
Szerintem is célszerű úgy frissíteni hogy jár a motor, azon a 20 percen nem múlik semmi és biztosan végigmegy a frissítés míg ha csak a kulcs van benne akkor bármikor megadhatja magát az akku vagy történhet bármi ami miatt megszakad. Mindig járó motornál frissítek és 20 perc alatt kész, ennyit nekem megér, hogy biztosan jó legyen, mindek merítsem az akkut ha nem muszáj. Tudom, értem, hogy járó motor nélkül is lemegy a frissítés, stb, de van egy módszer ami biztosan jobb.
-
TommyY2
tag
Sziasztok. Tudja etsetleg valaki, hogy az SLDA frissítés mennyi ideig tart, illetve nem kapcsol-e ki azalatt az autó tápellátása? Hogyan célszerű csinálni, csak a kijelzőt bekapcsolni, vagy a teljes gyújtást ráadni, vagy járó motor mellett elvégezni?
Most a legújabb firmware a 1880, vagy várható esetleg újabb is?
TommyY -
dethroner
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Csak úgy tudom használni, hogy az android autó csatlakoztatva van, és a telón elindítva a lejátszó appot a kocsi hangszóróin szól a zene. De ez nem hiszem hogy a valós bt lejátszás. Ezzel a gondom az, hogy ha így zenélek, az autó kezelőgombjaival nem tudok dalt léptetni, csak a hangerőt tudom ilyenkor szabályozni.
-
dethroner
veterán
Ezek a Bosch fejegységek milyen módon képesek Bluetooth lejátszásra? Mert e menüben ki lehetne választani, de hiába van hozzáadva és párosítva a telefon, azt mondja a lejátszó menüben hogy nincs eszköz. Érdekelne hogy milyen módon lehet akkor ezt használni?
-
Darth_Revan
veterán
Odaadtam a szerelőnek tegnap az új kábelt amit csináltattam.
Ma telefonált, hogy már jó a kocsi, de biztos nem a kábel miatt, hanem az önindító volt rossz és már azért jó, mert mikor odavittük már elküldte az ismerősének felújításra és a felújított önindító miatt lett jó
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Szerintem ez 50-50, mert nagyban függ attól hogy mi volt a cél az autó vásárlásakor.
A saját példámat tudom csak felhozni:
A régi autóra a piaci értékét rá kellett volna költeni, mert kellett volna féktárcsákat, fékdobokat, kipufogót cserélni és kellett lassan alá 2 garnitúra új gumi, meg még a fene se tudja mit találtunk volna ha megbontjuk. (Amikor eladtam, ezt mondtam a srácnak h kicsit gatyába kell rázni, megértette de így is elvitte.) Tokkal vonóval rá kellett volna locsolni durván 1millát, egy ABStelen 19 éves autóra... (nem tűnt racionális döntésnek) okés, akkor nézzünk használtan vmit helyette, mert 2,5-3millió körül vannak nem 10+ évesek normális állapotban biztosan (japán kombik), ami egy 4 tagú családnak bőven kényelmes... az összes "páciens" olyan volt h amint hazavittem volna ránézésre 500ezer forint alkatrészre és én nem vagyok autószerelő... az már 3-3,5M
Akkor 4M-ért kapok újat, igaz nem abban a kategóriában, de kapok újat hasonló extrákkal. Nézegettük, hát betegágy betegágy hátán (EcoBoost, TFFSI), turbós varrógépek(1.0L+ifaturbó), túlárazott szívók (Honda, Toyota, Mazda) vagy csomagatartónélküli egérkamionok (bocsánat a Swift tulajoktól nem bántásból, de nekünk az a csomagtér kevés, kisgyerek mellé kell a csomagtér és mint tudjátok én rengeteg sz@rt cipelek magammal
) úgyhogy maradt a Vitara, okés de 4M-ért abból is 1.0 BoosterJet GL van, akkor várjunk még, hátha lesz valami, közben gyűlt a pénz és így vettük az 1,4T GL+-t, amit nem bántunk meg. (A Vitara azért került képbe, mert 2017-ben az egyik régi évfolyam társam olyat vett az M16A motorral és elhozta megmutatni, akkor megtetszett a családnak, de az full extra szal 7M+)Ha figyeled mekkora összegű ráfordításról jutottam el az 5+M-s vételárig...

Nem a szomszédnak vettem, nem a haveroknak, a családomnak, fájt kicsengetni ennyit autóra, de egyszer élünk, és erről tudom mi baja van és hogyan használta az előző tulaj, szóval reményeim szerint nem lesznek meglepetések. Kipucoltam a bankszámlámat mire megvettem minden plusz cuccot hozzá, de ez már csak ilyen, cserébe úgy indulok el vele mindig h 2 dolgot biztosan tudok: Biztonságban leszünk és ha beteszem a kulcsot akkor elindul és megy.

Igazából ez nem anyagi helyzet függő, hanem elvek kérdése, akarok e költeni rá/nem akarok költeni rá. Aki akar költeni rá, az karbantartja, aki nem akar, annak meg amíg átmegy műszakin és önerőből helyváltoztatásra képes addig nem fog költeni rá.
-
AMD Power
titán
válasz
ncc1701
üzenetére
Van is igazság benne és nem is. Nekem és a feleségemnek is van nyugdijbiztosítása. Nagyon jó kondiciókkal. Ha ne adj Isten nem erjük meg, mindent azonnal örököl belőle a gyerek. Mindent. A kamatot , az évi 20% Állami támogatást stb. LTP is van kettő. Havi 40e. Amin jövőre "keresek" 720e Ft-t amikor lejár. A kocsi rongy rázás az meg nálunk a külvilágnak élő Mo-n nagyon fontos. Mondom engem is hülyének néznek amikor egy olyan autóval járok már több mint 6 éve ami annyit ér mint egy havi nettóm. De ha októberben elviszi a kollégam az autót akkor vigye és akkor előtte szeptemberben megveszem az Sx4-t. Feleségemnek már akkor nagyon tetszett külsőre az Sx4, mielött mondtam neki ezt a lehetőséget.
-
blakey
titán
válasz
AMD Power
üzenetére
Nem ronda, de lehetne szebb is (mármin dizájn szempontjából).
Ami tőlem telik azt megteszem, sokminden nem rajtam múlik. Kívül-belül, esztétikailag és műszakilag is igyekszem ugyanolyan szinten tartani, tehát ha kívülről jónak látszik akkor belül is olyan. Nálam ez így működik, értéktől függetlenül. Nem kirakatnak készítem, nem érdekel, hogy ki mit szól hozzá, saját magam miatt csinálom, utálom a koszos, rendezetlen dolgokat. Nehezen viselem ha valami nem gyári állapotú, még akkor is ha nem tökéletes. Szóval ez magam miatt ilyen, nem mások miatt. -
ncc1701
veterán
válasz
PeterPH
üzenetére
Pedig tök igaza van, itthon az emberek nagy része a szomszédnak vesz autót. Én plö 3-4 havi pénzemből vettem a használt yarist. Bevált. Egy új kocsi rongyrázás lett volna.
Az emberek jelentős többségének 1 havi pénze sincs félretéve vész esetére, de új autót, sőt, egyátalán autót tart/vesz, mikor reálisan bkv-ra lenne pénze. Abszurd, ennyire nem gondolkodnak. Tegyél félre nyugger korodra (havi 50e kezdetnek megteszi), tegyél félre nyaralásra, bedöglő háztartási gépekre, ingatlanra, támogasd a gyereked, és ami marad, na abból vehetsz felelősen kocsit.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
csaba1203
üzenetére
Nem erre akartam kihegyezni a dolgot, inkább arra h mindehhez fel is kell nőni, nem csak pénztárcában hanem agyban, gondolkodásmódban és nem csak 1-2 embernek, hanem mindenkinek, akkor talán jó irányba indulnának el azon a bizonyos úton...
@AMD Power: Ezt a kiszámolós gyereket vmi piszokul rühellem, egy időben folyton LTP-be akarta rakatni mindenki pénzét, előtte állampapírba, most a nyugdíjelőtakarékosság a menő? Én a nyugdíj korhatárt több mint 25év múlva érem el, feltéve hogy nem tolják tovább, de az én korosztályom már így is azért vesz talicskát h a belét vinni tudja magával, szerintem a többség nem fogja megérni. Azért fizessek vmit hogy sose kapjam vissza a reálértékét? Mert a ma befizetet 10ezrem mit fog érni 25 év múlva? Ha ilyen infláció lesz jó esetben kapok majd rajta egy 6-os borsodit, de sebaj, lesz egy nap a panelban amikor nem fog érdekelni h meleg van.
@PeterPH: Ez egy baromság, hogy a jövedelmemhez mérem, arra költöm a fizetésemet amire én akarom, ha rálocsolom mindet az autómra mert az a hobbim h állandóan cirógatom meg foglalkozok vele, akkor az más, ha egy közlekedőedény kell az is más.
De és itt jön a lényeg: Egy autóra mindig költeni kell, olyan autó nincsen amit megveszek és használok és nem kell rá költeni, ezt nem tudom ki kezdte el, de már akasztanám, ilyen nincsen. 5-6 évente minimum egy ganritúra gumi, van KGFB, van teljesítményadó, évi egy olajcsere és akkor még egy centit nem mentem vele. A suzukira is költeni kell, hát az sem megy jóindulatból emberek. Igen, a prémiumhoz prémium fizetés kell, de ha neki büdös beülni egy Vitarába, akkor tessék költeni is rá, ezért is írtam korábban:
"Amúgy én a műszakin a karbantartási ütemtervvel indítanék és ami nincsen kicserélve, azt cseréltetném a tulajjal, addig nincsen műszaki... amit tud számlával igazolni h kicserélték vagy benne van a szervízkönyvben azt nem, de a többit igen..."
Hidd el, rögtön nem lenne dugó.
Sok embernek úgy vonatnám ki a bontószökevényét hatóságilag mint a huzat, digitális szervízkönyvet és papíralapút is vezetettnék velük, államilag, amihez minden szervíz, az utolsó zsákfalu zuggarázs szerelője is hozzáférne és lehetne bele írni a dolgokat, amint elkapom h túlment egy hűtőfolyadék már menne is a sárgacsekk... úgyis csak abból tanul, az utakon is ez van, amiért megb*** a rendőr azt nem csinálják, de a többit szabad.
-
PeterPH
senior tag
válasz
AMD Power
üzenetére
"ha 3-6 havi nettó keresetednél többet költesz autóra, akkor olyan autót veszel, amit nem engedhetsz meg magadnak"
Ezt, és ehhez hasonló maszlagokat rendszeresen elsütnek az ilyen "szakértők". Ez a hazai viszonyokra sosem volt alkalmazható, és jelen állás szerint ez még évtizedekig így is marad. -
AMD Power
titán
válasz
blakey
üzenetére
Gyönyörű ez az autó!
Ez egy régi cikk, de lazán aktuális ma is!
Milyen autó fér bele a költségvetésedbe? -
Első lakásom 3,2 millió volt a Kálvin téren Budapesten (kőkemény 21 négyzetméter szerintem most lenne 25 milla), első kocsim egy b corsa eco 1,2 3 ajtós (légkondi nélküli volt, és 2,1 milla, most 5 millánál biztos nem több kor szintjére felhozott kisautó). 2000-ben. Szóval keményen nyílt az olló, ennyivel többet ér az ingatlan (és hála istennek mert ez azért ország értékelés is).
-
dethroner
veterán
válasz
pigmeus
üzenetére
A lakás/ház nem összehasonlítható egy autóval. Lakhatás létszükséglet, az autó nem, kivéve ha munkaeszköz. Lakás tartja az értékét, generációk sorát szolgálja ki jó állapotban ha rendesen meg van építve, egy autó normál használat mellett is kb 15 év utáni értéke a vételár töredéke és csak rohad, csak kopik és romlik évről-évre.
Új autóra egyre kevesebb embernek lesz pénze, a használtak ára meg annyira irreális lesz, hogy sokan inkább megtartják az utolsó utáni pillanatig a már meglévő rozsdafészket és utána jön a tömegközlekedés. -
2ozzmexy
senior tag
válasz
Tom1939
üzenetére
Látod látod, mégse 1/17-ede a 6 évnek...
inkább a fele, de van benne valami, ha cserés hát cserés, nekem 2 folt vagy 6 év a lélektani határ, utána megy a kukába, mivel én megyek évi 5ezer körül a Vitarával, tán' még annyit se...
Cserébe két szettem van hozzá, szóval anyagi csőd.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
@SyMbioTe: ááá, hova gondolsz, meg kell venni jó állapotban, lehetőleg hitelre, járni vele 3-4 évet, aztán ha kezd kehes lenni akkor eladni vmi madárnak, vagy beszámítatni egy nepperrel egy másik jó állapotúba... csak egy idő után nem lesz jó állapotú a piacon, no ezt éljük most.
-
2ozzmexy
senior tag
Az árnövekedést szerettem volna érzékeltetni, hogy ahhoz képest nem drágultak annyit, mint amennyivel a jövedelmünk lett több arányaiban persze.
Kicsit az az érzésem amit Kádár elvtárs mondott hajdanán: "...nem a zsemle lett kisebb, a pofátok lett nagyobb..."Szóval az inger küszöbb tolódott ki inkább e téren, mert akik akkoriban a 30 éves Lada/Skoda/Moszkvics gépjárműnek nehezen nevezhető roszda kupacokat heftölték otthon minden hétvégén, azok manapság páréves S-Max-al meg Grand Scenic-el feszítenek... aztán sír a szája h drága a zúj autó... a régit meg költséges szervízeltetni... de a bőrüléshez ülésfűtés dukál, a kétzónás digitklíma, 8 hangszóró meg csir-biri-zabszalma alap nomeg a zonnensíbeda' ... de költeni rá már nem futja, küzdenek a leharcolt harmadik tulajos nyárigumin, télire sose futotta " 'mer régen se vót a zsigán osztan mégis itten vagyok" és hasonló önbutító urbanlegendektől túlfütve, mindeközben képzelik magukról h ők az élet császárai, pedig mindez csak egy máz, de sebaj, majd lehet menni a népítéletre névtelenül fröcsögni és másokat hibáztatni saját tudatlanságuk és butaságuk miatt...
-
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Én sem pofáztam vissza a tapló osztrák határőrnek csak megjegyeztem magamnak, hogy ez tényleg kiskirálynak érzi magát az alközlegény rangjában
A túltárolt gumi meg olyan hogy akik eladják azok meg esküdöznek hogy milyen szuperül van tárolva és nem számít... Mondjuk én éppen a 4 évszakos emberke vagyok, és 2-3 évente cserélem (első pillanatban amikor valami nem tetszik, CC+ 2 évesen ment a levesbe, Nexen 1 éves és még nincs panaszom). -
-
AMD Power
titán
Nem ia csodálkozok rajta. A Toyota az Toyota. Bár nekem a nagyobb/magasabb felépítés miatt egy Vitara/Scross jobban feküdne mint egy Corolla. De az tény,hogy nálam etalon márka Toyota.
SyMbioTe És ahogy elnézem ez a trend nem fog változni. Jövőre még drágabbak lesznek az új autók.
-
Dvix
senior tag
válasz
dReFiX
üzenetére
Ez így van igen, az 1,6-os szívó Corolla volt nekik a sláger. De a Yaris(Classic) 4,3 millás indulóára az 1.5-ös 111LE-s motorral még mindig csábító lehet sokakanak.

(#47016) Tigerclaw a Kormánynak ki kéne húzni a saját fenekéből a fejét és normálisan megcsinálni, hogy olcsóbban lehessen hibrid autókat üzembe helyezni és arra pöccinteni támogatást nem 11 millós autókra szerény véleményem szerint.

-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
pigmeus
üzenetére
Attol is fugg, hogy meddig eroltetik a CO2 adot es meddig tamogatjak mestersegesen az e-autok vasarlasat. Elobb vagy utobb az EU is rajon, hogy az autoipar mesterseges elsorvasztasa neki sem jo uzlet. Penzt nem fog adni azoknak akik a dragulas miatt lemondanak az uj autorol. Talan ez a szerencsetlen idozites (Euro 6 + CO2 ado + COVID19) ad akkora pofont, hogy modositsanak. A virus elott lathatoan azt volt a koncepcio, hogy a benzines autok extra adoztatasa fedezi majd az e-autokra adott tamogatast, de mar korabban lathato volt, hogy meg kozvetlen es kozvetett tamogatassal is mikroszkopikus az e-autos piac, sot meg is torpant a novekedese. Kinaban is visszavettek ebbol a tamogatasbol, mert egyre tobb selejtes elektromos auto kerult az utcakra a sok noname autos startup miatt.
Raadasul amig van extra tamogatas, a gyartok egy forintot sem engednek az e-autok listaarabol. A plug-in hibridek jelenthetnek az idealis megoldast, amik egy toltessel mennek vagy 40-50km-ert de persze nem 7 millioert. Talan azokat kellene tamogatni, de nem a vasarlasban, hanem utolagos adocsokkentessel, mint regado, sulyado, vizsgaztatas.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Lehet most vételáron felül tundád eladni, mert automata... na így lesz egy "Suzka" jó befeketetésnek is.
@Tom1939: Nem, DOT számot néz, de a túltárolt gumiba ne menjünk bele, mert még a végén megbántok valakit... tudom hogy az autón 17-szer gyorsabban öregszik, de akkor a 4 évszakos ami egész évben az autón van az 1/17-es annyi időt kellene kibírjon mint a külön szezonos garnitúrák...
vagy nem? jah várj... hagyjuk, ez egy f@szság, nem is értem hogy egy olyan nagynevű gyártó mint a Michelin hogyan mer ilyet nyilatkozni...
A lényeg h hiába tapló, ott nem pofázik vissza senki a rendőrnek és nem áll ellen az intézkedésnek, sőt, ott a kutyának nem tudod a használt gumidat eladni, főleg kicsiszolt DOT-al... az idióta "hegyi paraszt" (nyugat német kifejezés, bocsánat, tőlük tanultam
) még fel is jelent ha meglátja h árulod. Mellesleg én sem venném meg a túltárolt gumit, még itthon sem és ennek több oka is van, de ezt majd külön ha érdekel. Van profilmélységmérője, elemes fékfolyadéktesztere, digitális abroncsnyomás mérője stb., szóval nem érdemes kóstolgatni őket... ha túl sok bibit talál, úgy letartóztat mint a sicc.
-
Dvix
senior tag
válasz
AMD Power
üzenetére
Most a Yaris/corolla van az élen az eladásokban mert 4és 5 milláért már elérhető, jó és értéktartó autókat kínálnak. Nyilván a kezdeti gyártási metódus átalakítása aksis suzukikra, betett a cégnek, meg most az elrendelt vészhelyzet. DE valóban ha 5,5 milláért ránéznek az emberek a Corollára vs Vitarára, nyilván az előbbit választják sokan.

Ennyiért szerintem meg lehet venni azt az SX4-et.
még lealkudsz pár százezret. 
-
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Ja nekem meg épp az van (scross automata). Azért elég nagy lesz a kísértés ha kijönnek az új toyota suvok jövőre (yaris cross biztos, corolla cross meglátjuk jön-e ide, a rav4 már túl nagy, de azért foglalkoztat az is...) hogy vegyek egy "igazi" hibridet. Nem akarom bántani a suzukit de az csak más kategória (más árért, kivéve ugye majd az across ha tényleg csak plug in lesz).
47007: Az osztrák közegről el is hiszem hogy leszedeti a gumit, találkoztam már ott is ritka nagy taplóval (mondjuk az éppen határőr volt
)... De ha dot szám alapján csinálják akkor azért egy négy évig korrektül tárolt gumit 2 év használat után leszedetni nem túl barátságos (vagy számlát kell magaddal vinni hogy 2 éve vetted?). Nyilván ha állapotot néz akkor nincs ellenvetésem (szar gumi azért közveszélyes). -
DjDanee87
addikt
Üdv, ismerősnek GrandVitarában tönkrement a motor. J20A motorkód azthiszem. Tudjátok mennyiért lehet ilyen bontott motort kapni kb?
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Szóval a lényeg h most nagyon sok olyan embernek van komoly prémium autója akinek amúgy biciklire sem futná (persze intelligencia meg vezetési kultúra a fasorban sincsen hozzá, az előzékenységet hírből sem ismerik), ezért is van olyan állapotban a használtautó parkunk, amilyenben. Ez okozza azt hogy például gyári fékfolyadékkal futnak 15+ éves autók, vagy gyári lengéscsillapítókkal és rugókkal rójják az utakat a 20 éves szívóbenzines autók, mert nincsen ott a családtagok mögött sem több 10 év tapasztalat ilyen téren, hogy valaki elmondja nekik, hogy noha műszakin nem vizsgatétel, de akkor is ki kell cserélni mert más életével is játszol... vagy amikor vezetni tanultak akkor nem üllt ott mellettük egy tapasztalt autós több generációnyi tapasztalattal hogy "ezt ne csináld még egyszer, mert úgy elfognak vinni mint intercity a hamburgeres bódét..."
2001-ben a Corollát 4,3M-ért vettem (full fapad, újonnan szalonból!), csak hogy érezzétek mennyire könnyű is manapság autóhoz jutni, és akkor a 180ezres nettó fizu kib***ott jónak számított... most sokan a duplájáért sem kelnek fel reggel az ágyból, ehhez képest az 5,1M-s Vitara árán rugózni... innen kicsit szerelmeskedésnek tűnik az apróval...
Ennyit változott a világ, és akkor csodálkoztok hogyha kiakadok amikor azt olvasom h "nyugaton mennyivel jobb", persze, de jobb is lesz mindig, 50 év Szovjetúniót kell kihevernünk gyerekek, az nem megy 5-10 év alatt... sajnos még 5-6 generációnak fel kell nőnie h kinőjünk a balkán-keleti blokkos megszokásokból, és ez nekünk (leendő) szülőknek a felelősségünk, és csak remélni tudom h senki sem fogja számon kérni rajtunk, mert akkor fájhat majd a fejünk...
Elnézést a hosszúság miatt, ismét elkapott a gépszíj.
-
AMD Power
titán
válasz
Tigerclaw
üzenetére
EU egy rakás kaki. Úgy ahogy van. Csak még inkább generálják a szar*. Ami amúgy is van bőven. Én is pont tegnap olvastam a Mitsubishit. Renault is már a csőd szélén van.
pigmeus Sajnos akit hülyének lehet nézni azt behúzzák. Pofátlanság amit művel egy pár kereskedőnek mondott bűnőzű.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
dethroner
üzenetére
Igazad van, bocsi, valószínűleg ez a keverés a gyerekkoromra vezethető vissza, mert volt az utcánkban egy 19-es amiről elhagyta a hátsó 1-es a tulaj és a nagyobb gyerekek mindig odavittek hozzá és meg akartak verni, h nem látom hogy 9-es...
Az autó árakhoz:
Remélem ez jön, mert tele a tököm a sok úrhatnám polgárral akinek a családjában még egy trabant sem volt soha, erre most Passat-al meg A6-al ralliznak az utakon... persze karbantartani luxus, meg arra kinek van pénze...Amúgy én a műszakin a karbantartási ütemtervvel indítanék és ami nincsen kicserélve, azt cseréltetném a tulajjal, addig nincsen műszaki... amit tud számlával igazolni h kicserélték vagy benne van a szervízkönyvben azt nem, de a többit igen... Ausztriában ha elkap a rendőr 6 évnél öregebb gumival elvezet egy gumishoz és addig nem enged tovább amíg nem veszel rá egy új garnitúrát pl...
A többit majd később írom le.
-
pigmeus
tag
válasz
dethroner
üzenetére
Azért szerintem ez elég túlzás, de tény, hogy az új autó árak már 5 milliótól fognak indulni és átrendeződik a piac, mint ahogy a lakás és házárak is megindultak, ott mégse sajnálkozik senki... lazán veszik fel 20 évre a hiteleket az emberek 40-50-60 millióra. Hátha lesz állami bérlakás és lesz állami autóbérlés
-
dethroner
veterán
válasz
AMD Power
üzenetére
Eddig olyan árak voltak, hogy bárki vehetett autót. Most jön az a világ, amikor majdnem luxus termék lesz, egyre kevesebbet fognak eladni, márkák fognak megszűnni. És csak drágul majd még tovább, egész addig, amikor már a használtat se fogja tudni megvenni és fenntartani az, akinek nincs elég jövedelme.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
AMD Power
üzenetére
Az idei emeles elott is 5 felett indult az alapverzioja, vagyis mar akkor is volt 2 millios felara a legtobb kisautohoz kepest. Csak nehogy ugy jarjanak mint a Mitsubishi, ami beszunteti a forgalmazast Europaban es a Amerikaban is, mivel nem veszi senki. 8.2 millioert indul az uj Nissan Leaf.
Ha az EU tovabb tolja a benzines autok arat az elektromosok fele, annyira lecsokken majd az uj auto eladas, hogy tobb gyarto vagy megszunteti az EU-s forgalmazast, vagy osszeolvad masokkal es az autozas lassan a gazdagabbak elojoga lesz, mikozben csokken a gazdasag es no a munkanelkuliseg.
-
pigmeus
tag
válasz
AMD Power
üzenetére
Jimny-t már kapni sem lehet túl sokat adtak el belőle és nagyon rontotta a kvótát a suzukinál. Van még pár darab készleten, le kell rá csapni... még keres is vele az ember

(#47002) AMD Power
Nekem fél éveset akartak eladni, majdnem új árában Vitarát, másodjára mentem, hogy végigmérjük, kiderült egyből, hogy kétszer volt törve.... Majdnem vettem egy kifutó vitarát, amit addig 4,7-be adtak nekem már 5 millióba akartak eladni... Vettem újat...én a palimadár
Ami jó meg kell venni, mert mire odajutsz, hogy rászánod magad, már más meg is vette... sajna hamarabb kellett volna kapcsolni autóvásárlás terén
... de hát lássuk be, már egy családi ház 60 millió, ahhoz képest 6 millió nem is pénz... -
AMD Power
titán
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Vicc az egész. Kisautó azt 7 milla. Ne vicceljünk már. Pont a Hyundai topicban írtam ,hogy a Iszonyat árak vannak.
2010 i30 2 milla egy normális. KIA Ceed 2010 évjárat 2 milla egy normális. Most amiket nézegetek Sx4 2007-08 évjárat 1.5-től indul ami jónak tűnik.
Ez pl. -
ncc1701
veterán
válasz
Tom1939
üzenetére
Asszonynak az akkor 8-9 éves yarisát is 1.5-ért vettük, az mondjuk egy extrásabb kivitel, de nem volt 4M az új ára. A fapad (ac+elektromos ablakok, tükrök) 2006-ban tudom, h 3.3M volt. Igaz, sokkal jobb minőségű autó, mint az akkori swift, már bocs, h ezt kell írnom ebben a topikban. De brutálisan tartják az árukat a kis japó szívók. Cégesnek a főni nem akart újat, először venni akart 2-3 éves garisat, de mikor látta, h fél millával ha olcsóbb, letett róla.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- További aktív témák...
- Xiaomi Robot Vacuum E10 robotporszívó
- Keresem a V-TAC SKU 7921 csillár mennyezeti ventilátort, tartalmazza a 4db E27 lámpa foglalatot.
- Roborock Q5 PRO robotporszivó (garis)
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Dell XPS 15 9500 - 15,6" hibás kijelző, i7 10750H, 8GB RAM, Nvidia GTX 1650 Ti 4GB VGA
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- Dell Precision 3581 i7-13700H / 32GB DDR5 / RTX A1000 6GB Workstation
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Ryzen AI 7 PRO 350W Radeon 860M 32 GB RAM 7500 MT/s 512 GB 3év gar
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook 5-6. gen gar.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Én idejöttem hírt közölni és tiszteletemet tenni a fórumban ( (
Végeztünk?
Nem tudod lenullázni a velem szemben a kommentedet, feketén fehéren ott van, ha beszólsz mit vársz, sütit? Polírozd csak az egódat, még néhány embernek bebizonyítod itt, h földhözragadt márka-barbár vagy, közben utána nem győzöd terelni a szót, hogy te mennyire följebb vagy az előző hozzászólónál akinek beszólsz, "mert hogy te nem is ezt mondtad".
Nem kell beszólni...
Mennyire sajnálom h ilyen a széria multimédiád, majd ha lesz 2 percem megsajnállak, hogy plusz pénzt kell költsél. Loser...

Akkor 4M-ért kapok újat, igaz nem abban a kategóriában, de kapok újat hasonló extrákkal. Nézegettük, hát betegágy betegágy hátán (EcoBoost, TFFSI), turbós varrógépek(1.0L+ifaturbó), túlárazott szívók (Honda, Toyota, Mazda) vagy csomagatartónélküli egérkamionok (bocsánat a Swift tulajoktól nem bántásból, de nekünk az a csomagtér kevés, kisgyerek mellé kell a csomagtér és mint tudjátok én rengeteg sz@rt cipelek magammal 
még lealkudsz pár százezret.