Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4401) Rayman 2 válasza liksoft (#4400) üzenetére


Rayman 2
csendes tag

A tápom Chieftec 450w és én a chieftecről eddig csak jót olvastam
Tehát meghalt a vinyó?

(#4402) hdsentinel válasza mufi (#4395) üzenetére


hdsentinel
őstag

Utána ment rá válasz, e-mail-ben, ill. itt a fórumon is, ld. [link] :B

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4403) hdsentinel válasza Krystal_s (#4398) üzenetére


hdsentinel
őstag

A HDSentinel nem okozhat ilyen hibát, mivel nem használja a .NET keretrendszer egyik elemét sem.
Emiatt képes működni akkor is, ha nincs is telepítve a .NET egyik verziója sem.

Ami miatt láthatsz ilyen hibákat (a képen látható infó erre utal), az a Windows (sajnos néha hibásan működő) teljesítmény-mérést végző rendszere. Ahogy a Miért nem jelenik meg valós idejű teljesítmény információ? cikk is írja, számos esetben ezzel lehetnek problémák, néha egészen egyszerű események (pl. egy pendrive csatlakoztatása / eltávolítása) is kiválthatja, hogy a teljesítmény-mérés leáll.
Elvileg persze ez is független a .NET-től, így rejtély, hogyan függ össze a kettő.

Mindenesetre a legújabb bétákban történtek erőfeszítések ennek elkerülésére, így esetleg érdemes megpróbálni ezt: http://www.hdsentinel.com/beta4/hdsentinel_pro_setup45013.zip , hátha más lesz a helyzet.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4404) Krystal_s válasza hdsentinel (#4403) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm, megnézem majd a legújabb bétával is.
A Windows teljesítménymérő rendszerét kérdezi le a HDSentinel? A kis program nélkül még soha nem volt és most sincs ilyen hibajelzés a naplóban. A rendszer visszaállítása után vártam 1 hetet, hogy 100% kizárjak minden más programot. Ezután indítottam el a HDSentinelt és pár óra múlva megjelent a naplóban a hibajelzés. Leállítottam a programot, napokig nem indítottam el és minden rendben volt, aztán most a pár napja megint elindítottam kíváncsiságból és pár óra múlva megjelent az említett .NET Runtime hiba.
Amit észrevettem, hogy a HDSentinel több órás futtatása után és naponta csak egyszer ír hibát. Most nem tudom, hogy hatással van-e rá, ha közben altatom, majd felébresztem a gépet. A programban minden alapbeállításon volt, egyedül a Lemezek leállítása * van beállítva.
Pendrive, se semmi, nem volt csatlakoztatva abban az időszakban.

[ Szerkesztve ]

(#4405) liksoft válasza Rayman 2 (#4401) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem tápegységet írtam, hanem tápellátást. A tápegység csak egy dolog, de ott is fontos a kora, és az élete során leadott teljesítmény is, hiszen az is hozzájárul az öregedéséhez. Oxidálódott csatlakozó, nem tökéletes csatlakozón belüli érintkezés (pl: késes roppantós szerelésű csatlakozó), hosszabbító vagy átalakító használata, stb. Ha a tápegység hibamentesen elvisz egy hozzá méretezett gépet, nem biztos, hogy hibamentesen fogja az új drive-ot is, hiszen megnő a teljesítmény felvétele, és az újabb drive komolyabb szűrést igényel.

A tápellátásnak nem csak és kizárólag 5 és 12 volt meglétét kell tartalmaznia, hanem annak zajmentességét (megfelelő szűréssel érhető csak el), terhelés változásakor annak stabilitását is. A drive-ot a zaj, és induláskor a beeső feszültség szokta megölni.

Vagyis ha a Chieftec 450w tápegység 4-5 éves vagy régebbi, és az alaplap is hasonló videokártyával, akkor a szűrése, és ezzel együtt az induláskori stabilitása már a múlté lehet. Ez az amikor határon dolgozik a rendszer, és épp elég csak egy plusz eszköz, amikor már gondok lehetnek. De elegendő az is, ha a molex csatlakozó nem volt használva 2-3 éve, és tisztítás nélkül használjuk. Az ilyenkor meglévő felületi oxidáció miatt meglévő átmeneti ellenállás is komoly gondokat okozhat.

Azt hiszem a fentieket csak egy név (bármilyen nagy) és teljesítmény nem garantálja.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4406) szupra


szupra
csendes tag

Hello

Vettem egy Seagate Pipeline 2tb-os hdd-t 2 hete. Leformáztam mbr-re, 3 partícióra és mostanában már töltök is rá. A probléma az, hogy a formázás alatt és azt követően is egyre több az olvasás közben előforduló nem javított hibák száma.
Hdd: Seagate Pipeline HD 2TB ST2000VM003 3,5"
Táp: LC-35U3-Becrux 3,5"
Olvasás közben előforduló hibák száma. Lemez felület vagy fejek hibájára utalhat. adat oszlopban 52.440.240 hiba
A hdd nem melegszik és nem jelez hibát a sentinel se. De a sentinel egyre több hibát jelez ahogy egy filmet lejátszok. Konkrétan 5 perc film és már 56.230.231 hiba.
Mitől lehet ez a hiba?
Köszi előre is

(#4407) szupra válasza szupra (#4406) üzenetére


szupra
csendes tag

Ciripelős hangja van a hdd-nek miközben olvas róla be a gép, ez pár 0,1 másodperc, aztán fél percig nem hallani és újra jelentkezik.

(#4408) lorcsi


lorcsi
veterán

vane gy winyóm és egy iylen sentinel képem:


tipusa: ST2000DL003-9VT166

kezdjek aggódni?

a másik 3nál 0 ez az érték

(#4409) hdsentinel válasza szupra (#4406) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha jól értem, a "Raw read error rate" attribútum értékét nézed?
De miért nem a kondíció értéket ill. a szöveges értékelést a főoldalon? Azok mit mondanak?

A Seagate merevlemezeknél a "raw read error rate", "seek error rate" attribútumok "adat" mezője elég szélsőséges határok között változhat, akár hatalmas ugrások is lehetnek benne. Mivel ezek a számok NEM a hibák számát jelölik (hanem a merevlemez által végzett összes olvasás/pozícionálás műveletet), ezért a jelenség teljesen normális, problémát nem okoz, a nagyon magas számok csak statisztikai információkat hordoznak, a merevlemez állapotára vonatkozólag ebből nem szabad következtetéseket levonni (itt hibára az "érték" mező tartalma utalhat). Erről a program súgója is ír.

Ezen értékek más gyártó, más típusával összehasonlítva téves következtetést eredményeznek, mivel más gyártók más módon használják ezeket az értékeket (pl. a Samsung, WD, stb... esetén nincs ilyen mértékű változás).

Természetesen ha a jelzett attribútummal (vagy másokkal) valós probléma adódna, a program azt azonnal megjelenítené a szöveges értékelésben és a kondíció % értékben is.

Összefoglalva: amíg a lemez kondíció értéke nem változik, addig nincs probléma. Amint bármely értékkel
problémát talál a program, ez az érték azonnal csökkenni kezd és a lemez szöveges értékelésében megjelenik a talált probléma.
Tehát nem szükséges külön-külön az egyes értékek folyamatos figyelése.

Kétség esetén a programban található alapos tesztek segítségével ellenőrizhető a hibátlan állapot:
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? - vagy megerősítheti, hogy minden rendben a merevlemezzel.

[ Szerkesztve ]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4410) hdsentinel válasza lorcsi (#4408) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ld. előző választ.

Milyen kondíciót, hibákat mutat a Hard Disk Sentinel főoldala?
Ha 100% és semmi hiba, akkor miért aggódnál? :B

Gondolom, más gyártó HDD-ivel hasonlítottad össze, amik máshogy működnek.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4411) lorcsi válasza hdsentinel (#4410) üzenetére


lorcsi
veterán

Valoban, ez seagate a tobbi pedig wd
Kisse fura, hogy et máshogy működik

Kosz..elolvasom a masik hsz- 😊

Abban tudsz e segíteni, hogy win 7-ben hol lehet beállítani hify mikor es mennyi ideig porogjenek fel a winyok?
Van egy, ami eleg furcsan viselkedik...atallutanam őket valami ideálisabbea

(#4412) hdsentinel válasza lorcsi (#4411) üzenetére


hdsentinel
őstag

A gyártók más-más módon használják a S.M.A.R.T. értékeket.
Ezért fontos, hogy megfelelően ellenőrizzük, figyeljük és értelmezzük azokat - ezt teszi a Hard Disk Sentinel.

Win7-ben Vezérlőpult -> Rendszer és biztonság -> Energiagazdálkodási lehetőségek oldalon a jelenlegi séma mellett"Séma beállításainak módosítása" és itt a Speciális energiaellátási beállítások módosítása alatt állítható.

Azonban számos (pl. külső USB-s) merevlemez saját energiagazdálkodással rendelkezik, ezekre ez nem feltétlenül van hatással.

Ha olyan problémád van, hogy a merevlemez időszakosan leáll, mikor nem szeretnéd és emiatt mindig várni kell az ismételt felpörgésre (extrém esetben akár le is választja a rendszer), akkor érdemes inkább a Hard Disk Sentinel-ben a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon a Lemezek leállásának akadályozása mezőbe egy * (csillag) karaktert tenni.

Erről is volt itt szó többször a fórumon, valamint arról, hogy a Hard Disk Sentinel-ben a Lemez menü -> Fejlett energiagazdálkodás opció is segíthet (ha a merevlemez támogatja, nem mindegyiknél lehet).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4413) WZP


WZP
aktív tag

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy lehalkítsak egy elég hangos vinyót. ST2000DM001-ről van szó, tehát 2 terás Seagate. Volt már nekem ebből 1 darab, és annak semmi hangja nincs, nem kattog. Viszont most vettem még két darab ugyanilyen vinyót(még arra is ügyeltem, hogy mind a kettő új 2 tányéros legyen) viszont az egyik hallhatóan hangokat ad, kattog gép bekapcsolásnál, adatmozgásnál. Gondoltam arra, hogy firmware esetleg régi, és frissíteni kéne... de! A Seatools a régi vinyómhoz írja a legfrissebb firmware verziót(ha a nagyobb szám az újabb?!) és a két frissen vásárolton pedig állítólag régebbi van, ráadásul nem is ugyanaz a régebbi. A seagate weboldala szerint, viszont egyik vinyóhoz sincs firmware frissítés, mind a hármat megnéztem. Plusz még az is megzavar, hogy az egyik új 2 terásnak nem ugyan az a model numberje, mint a másik kettőnek, pedig elméletileg teljesen egyformák. Ilyenkor mi a teendő ? :DD Előre is köszi a segítséget. Pár kép:

[link]

[link] [link]

[ Szerkesztve ]

Inter Arma Enim Silent Leges

(#4414) szupra válasza hdsentinel (#4409) üzenetére


szupra
csendes tag

Hello

Köszönöm a választ.
A high Fly Writes értéknél a küszöb elérése elvileg 2 év ez mit jelent, azután elromlik a hdd?

(#4415) olivera88


olivera88
veterán

Az egyik kollégának feltettem a HD Sentinelt 1 hete. Egy Maxtor HDD je van, ami 62 % os a kondiciója a teljesítménye meg 90 pár % volt, ez mellett 855 adatátviteli hibája volt akkor. Egy hétre rá 10 % ot csökkent a teljesítmény, a kondíció viszont maradt a 62. Létezhet h az adatkábel miatt van a probléma?

[ Szerkesztve ]

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#4416) Mezga Aladár válasza olivera88 (#4415) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Amíg nem linkelsz valami képet, szerintem nem lesz válasz.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#4417) hdsentinel válasza WZP (#4413) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ha a merevlemez tudja, akkor a Hard Disk Sentinel-ben próbáld meg a Lemez menü -> Akusztikai jellemzők opciót, amivel elvileg a fejpozícionálás állítható: halkabb (de lassabb) vagy hangosabb (de gyorsabb) legyen.

A kattogást sokszor a fej indokolatlan parkolása okozza, esetleg érdemes a Hard Disk Sentinel-ben a Beállítások -> Lemez figyelés oldalon a "Lemezek leállásának akadályozása" opció alá egy * (csillag)-ot tenni, így a program nem hagyja a merevlemezeket leállni / parkolni. Egyrészt gyorsul (nem kell folyton várni, hogy visszatérjen a parkoló pozícióból), növeli az élettartamot - és a zavaró hang is megszűnik, már ha ez áll a háttérben.

Ha úgy érzed, hogy a merevlemez nem működik megfelelően, akkor alapos tesztelés ( Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? ), hogy kiderüljön, van-e valami fizikai probléma, ami miatt cserét lehetne kérni.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4418) hdsentinel válasza szupra (#4414) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem fogja elérni.

Ez a grafikon csak illusztrációs célokra van a programban, hogy a más programok által jelzett ún. "T.E.C. date" értékkel összevethető legyen. Ennek az volt a célja (és más programok ez alapján értékelték a merevlemezeket), hogy megmutassa, hogy a korábbi adatokat, változást figyelembe véve, feltételezve az azonos fokú változást a jövőben, megmutassa, hogy mikor fogja a gyártói hiba-határt elérni a merevlemez.

Ezzel számos gond van, például, hogy a működési idő, indítások száma és egyéb attribútumok (amik valójában nem hibára utalnak, csak statisztikai jellegűek) kivételével a hibák, romlás nem lineáris módon történik.
Másrészt a gyártók általában egy elméleti, magas kezdőértékről indítják az attribútumokat, amik valós használatban hamar beállnak - így a működési idő kezdetén máris azt mutathatják az ilyen grafikonok, hogy baj lesz hamar.

Pontosan emiatt ez az értékelési módszer értelmetlen. A Hard Disk Sentinel alapban természetesen nem használja, nem mutatja, de igény szerint kérhető ez a fajta elemzés, ami az esetek túlnyomó többségében hibás feltételezésekre, következtetésekre vezet.

Erről részletesen a Súgó ír (csak kattints a S.M.A.R.T. oldalon a táblázatra és F1, máris elolvasható, mi a helyzet).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4419) hdsentinel válasza olivera88 (#4415) üzenetére


hdsentinel
őstag

Igen, a kábelek, csatlakozások elég sok ilyen jellegű problémát okozhatnak.

IDE (PATA) az a Maxtor?
Az sem rikta a problémák hátterében, ha nem megfelelően van kábelezve (még ha a kábel maga jó) a merevlemez vagy a jumper beállítva. Érdemes a cable select opciót mellőzni és fixen master vagy slave beállítást használni.

Ha a CD/DVD is van azonos kábelen, akkor MINDIG az legyen a slave (és ennek megfelelően az legyen a kábel közepén), a HDD pedig master legyen és a kábel "rövidebb" végére kerüljön (a hosszabb vége pedig az alaplapra, vezérlőre).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4420) hdsentinel válasza Mezga Aladár (#4416) üzenetére


hdsentinel
őstag

Sokkal jobb a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció, így a teljes állapot ellenőrizhető.

Bár a képeket látva esetleg más fórumtárs is tud segíteni :B ;)

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4421) Hofeher


Hofeher
aktív tag

830 ssd t hol felismeri hol nem valószínű hogy meghal benne az ssd vezérlő ?

Asus Tuf Gaming Laptop (4600H + 1650Ti), Gigabyte H87-D3H i5 4570 16Gb Ram Rx 570 8gb, iPad Pro, TP-Link 3600, Zyxel nas.

(#4422) DeFranco válasza hdsentinel (#4417) üzenetére


DeFranco
nagyúr

A leállásoknak csak energiagazdálkodási oka van? Milyen hatással van a hdd élettartamára ha teljesen kikapcsolom a leállításokat? Nő vagy csökken a leállításos verzióhoz képest?

A leállítások számánál nagyjából milyen mennyiség a normális? (pl. óránként)

(#4423) HUTCHDB


HUTCHDB
nagyúr

Üdv!
Van egy seagate ST380011A vinyóm.
2 napja 100/100-as volt a hd sentinel szerint, de tegnap este csináltam ismét egy tesztet, és 100/28-as lett.
A SMART szerint 80 db bad sector van, amit át is helyezett.
Arra van módszer, hogy ezt visszahelyezzük az eredeti helyére, (és javítsuk mondjuk többszöri írás, olvasás törlés, formázási művelettel) vagy valahogyan ezt töröljük?
ilyen nincs, hogy egyik pillanatról a másikra ilyen hibás lett a vinyó!
Egyéb programok nyilván nem találnak hibát, és én sem tapasztalok semmit.
:R

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#4424) olivera88 válasza hdsentinel (#4419) üzenetére


olivera88
veterán

Azt nem tudom. Nem láttam a gépet. Majd a napokban megyek megnézni. Itt van kép.
[link]

Hol van ilyen opció h cable select? A BIOS-ban?

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#4425) Balathruin válasza olivera88 (#4424) üzenetére


Balathruin
veterán

jumper

(#4426) Petie


Petie
veterán

üdv.
mai napon eléggé elkezdett rosszalkodni a wd black-em. :(

mit tudok tenni? gari? :(

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#4427) Balathruin válasza Petie (#4426) üzenetére


Balathruin
veterán

Szerintem még előtte cserélj kábelt és nézd meg másik gépben is ha lehet.

(#4428) Petie válasza Balathruin (#4427) üzenetére


Petie
veterán

másik kábel nem oldotta meg.
holnap beviszem cimborához boltba és ránézetek vele.

közben próbáltam normál, meg részletes öntesztet és dobta a 0x79-es hibát, amit meg is találtam itt a topicban. Remélem bejön mások ötlete hogy tápellátási gond lehet a háttérben. jövő héten jön az új tápom, mert a mostani lehet hogy hibás, mert csinált furcsaságokat a gépem az utóbbi pár hétben.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#4429) iff


iff
senior tag

hdsentinel

Szia!

Pár hónapja amikor cseréltem az ssd mellett lévő winchestert, indításkor felcserélődtek (0-1). Nem tudom, hogy emlékszel-e rá? :D A lényeg, hogy megdöglött az ssd.(lehet érezte a végét) A windows7 elindult, majd kis idő múlva hibákat írt ki, majd újra indult. A bios sem ismerte fel. Most kicserélték hétfőn kapom meg a másikat. Ez már a harmadik lesz. :DDD Ezek szerint nálam 1,5-2 évet bírnak. 3év garancia mellett legalább ujjul. :D Az első egy Silicon Power 1,5 év, ocz agility 4 épp még nem volt 2éves, helyette most egy scandisk g25 lesz. Az érdekes, hogy ha valami furát veszek észre utána bedöglenek. Az elsőről csak úgy eltűnt a rendszer meg egy pár szektor hiba volt, az ocz meg elég érdekes hangot adott ki és melegedett. Remélem a scandisk többet bír ki. :P Elég megbízhatatlanok az ssd-k. Majd küldök róla is teszt riportot.

..........""..........

(#4430) Petie válasza Petie (#4428) üzenetére


Petie
veterán

Jobb reggelt..
A helyzet annyiban változott, hogy tegnap elkezdtem mentegetni a dolgaim, meg törölni a vinyóról a felesleges dolgokat. Egyik partíciót megcsináltam. Még lenne bőven mit lementeni, de meghalt az egész :(

Még a halál előtt ráengedtem egy felülettesztet, csak olvasást ami nem okoz adatvesztést. 16%ig eljutott. Ott elkezdett találni bad sectorokat. 3db után elkezdte dobálni azt hiszem a 1117es i/o eszköz hibát. Néztem a sajátgépben már nem látszott a vinyóm. Újraindítás után meg nem bootolt be a rendszer. Csak ha lehúztam.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#4431) Mezga Aladár válasza Petie (#4430) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"Még a halál előtt ráengedtem egy felülettesztet, csak olvasást ami nem okoz adatvesztést"

Adat vesztést nem, de ha mechanikai hibája van egy hdd-nek akkor a szakadékba lökheted. Ez meg is történt.
Inkább adatmentésre használhattad volna a hátralevő időt.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#4432) hdsentinel válasza Hofeher (#4421) üzenetére


hdsentinel
őstag

Lehet, de nem feltétlen: az sokkal valószínűbb, hogy az alaplapi illesztőprogram (amire csatlakozik az SSD) vacakol, esetleg frissítésre szorul a Driver Zóna oldalról.

Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció segíthet kideríteni (akár ha többször küldesz, pl. amikor jó ill. amikor nem).

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4433) hdsentinel válasza DeFranco (#4422) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem: azt a célt is szolgálja, hogy a fej ne álljon egy adott pozícióban sokáig, ne melegítse az alatta található területet.

Ha lekapcsolod a leállást teljesen, az előnyös a lemez élettartamára, de csak megfelelő módon: a Hard Disk Sentinel-ben található "Lemezek leállásának akadályozása" opció a fentiek miatt a fejet időszakosan más-más helyzetbe küldi, parkolás / leállás nélkül.

Nincs "tipikus" érték, ez típustól, gyártótól függ. A gyártók általában megadnak egy értéket (pl. 50000, de akár több százezer is lehet) amit a HDD-nek bírnia kell, felette már kérdéses.

A parkolásnak egy előnye van: sűrűn mozgatott helyen (pl. laptop-ban) amikor biztonságosabb, ha a fej az adatterületen kívül tartózkodik egy esetleges mozdítás közben.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4434) Mezga Aladár válasza hdsentinel (#4432) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Üdv hdsentinel!

Vásároltam usb3-as merevlemez házat 2,5", 3.5", mindkettővel tökéletesen megy az arm verzió.
Amiért írok, ha duplán érhető el az infó, /dev/hda, /dev/sda akkor esetleg valami parancssori kapcsolóval lehetővé tenni hogy csak az egyiket mutassa.

Synology DS-211

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#4435) hdsentinel válasza HUTCHDB (#4423) üzenetére


hdsentinel
őstag

> Arra van módszer, hogy ezt visszahelyezzük az eredeti helyére,

Természetesen nincs.
Miért szeretnéd?
Azokról kiderült, hogy hibásak: az oda írt adatok sérülnének / elvesznének.
Miért szeretnéd MÉGIS használni őket?
Szeretnél adatvesztést előidézni?

> (és javítsuk mondjuk többszöri írás, olvasás törlés, formázási művelettel)

Megtörtént a javításuk: mivel hibásak, ezért a továbbiakban már nem kerülnek használatra.
Hibás = fizikailag sérült. Ezt azon kívül, hogy szétszedjük, kicseréljük, máshogy nem lehetne megoldani :B
Ezért a javítás az, hogy a továbbiakban ne használjuk őket, minden ide irányuló írás/olvasás a tartalék területre kerül átirányításra.
Nincs szükség további "többszöri írás, olvasás törlés, formázási művelet"-re.

Egyébként pontosan ezt teszi a Hard Disk Sentinel-ben a Lemez menü -> Felület teszt-> Lemez felületének újrainicializálása tesztje, pontosan ebből a célból, hogy a hibákat javítsuk, az egyetlen lehetséges módon: kizárjuk őket a további használatból.

> ilyen nincs, hogy egyik pillanatról a másikra ilyen hibás lett a vinyó!

De. Egyetlen apró (mikroszkópikus) porszem, anyagdarab, karc számos szektort érinthet.
Annak elhelyezkedésétől, használattól függően a problémák akár évekig (!) lappanghatnak, mielőtt egy nagyobb használat, teszt, vagy csak simán teljes teleírás felszínre hozza.
Ennél durvább dolgok is elképzelhetőek, pl. Hard disk case: bad sectors oldalon leírt jelenség, ahol 7% lett a kondíció.

> Egyéb programok nyilván nem találnak hibát, és én sem tapasztalok semmit.

Pont ez a lényeg: hogy NE legyen hiba tapasztalható, ha az eredeti hibás szektorok már nincsenek használatban.
Ilyenkor, mivel meggyőződtél róla a megfelelő tesztekkel ( Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? ), hogy az állapot most már stabil, nincs további hiba, pontosan ezért van lehetőség egyedül a Hard Disk Sentinel-ben a hiba-számlálót nullázni. Így program ezeket hibákat (mivel már javításra kerültek) nem veszi figyelembe a továbbiakban, csak az esetleges újabb hibákra fog figyelmeztetni. A hibák a szöveges értékelésből eltűnnek, a kondíció is javul (akár egészen vissza 100%-ig).

Bővebben:

- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
- How to repair hard disk drive? How to eliminate displayed hard disk problems?

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4436) hdsentinel válasza olivera88 (#4424) üzenetére


hdsentinel
őstag

Ahogy Balathruin kolléga mutatta: a merevlemez hátsó részén található jumperekkel állítható be, hogy milyen módon csatlakozzon és működjön:

- master (és így a kábel végére kerüljön)
- slave (és a kábel közepére kerüljön)
- cable select (a merevlemez a kábel-pozíció alapján döntse el, hogyan működjön).

Az első két esetben tipikus hiba, hogy mégsem a jumper beállítások alapján történik a csatlakoztatás.
Az utolsó esetben pedig szintén nem megfelelő csatlakoztatás (vagy kábel-hiba) miatt a felismerés, működés nem tökéletes.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4437) hdsentinel válasza Petie (#4426) üzenetére


hdsentinel
őstag

Így van: kábelcsere után javítás: Hard disk case: weak sectors

A szervíz is ezt tenné, vagy kapnál vissza egy még rosszabb állapotú merevlemezt cserébe.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4438) hdsentinel válasza iff (#4429) üzenetére


hdsentinel
őstag

Szia !

Wow !!

Biztos rossz hatással vagy az SSD-kre ;) :B

Teszt riportok mindig jöhetnek: ha már tapasztaltál furcsaságot, szektorhibát, fura hangot (? ennek oka érdekes...) akkor különösen hasznos, ebből kiderülhetnek a hibák és a meghibásodással kapcsolatos előrejelzés is finomodhat az egyes típusok esetén.

Köszi ! :R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4439) hdsentinel válasza Mezga Aladár (#4434) üzenetére


hdsentinel
őstag

A Linux-os verzió automatikusan megpróbálja felderíteni az összes /dev/hdX és /dev/sdX eszközt.
A kérdés így inkább az, hogy a Linux miért mutatja két helyen ugyanazt a drive-ot? :P

A -dev paraméter segít, hogy csak a következő paraméterben megadott drive-ot nézze.
Pl. -dev /dev/hda

Amint idő engedi, várható a Linux verziók frissítése ilyen téren is egyébként.

Ui. küldhetnél riportot (-r paraméter), nem sok érkezett eddig az ARM verzióval NAS-okról, pedig kellene ....

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4440) Mezga Aladár válasza hdsentinel (#4439) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

"A kérdés így inkább az, hogy a Linux miért mutatja két helyen ugyanazt a drive-ot?"
Ez jó kérdés, a synology programozói biztos tudják.

"A -dev paraméter segít"
THX.

Riport este megy. Kérsz az x86 linux verzióból is?

[ Szerkesztve ]

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#4441) Petie válasza Mezga Aladár (#4431) üzenetére


Petie
veterán

ez nem volt odaírva az infóba..
ezért is engedtem rá, mert nem destruktív..hát mégis. :(

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#4442) Fluor


Fluor
csendes tag

Hali!

Tegnap felraktam a 4.50 HDS-t. A egyik lemezre azt írja hogy 9% a kondíciója és 9 nap múlva vége. Kipróbáltam több verziót is. Melyik verziónak érdemes hinni? A vinyó egy Samsung HD153WI. Köszi!

HD Sentinel 4.50
SMART
HD Sentinel 4.50.11
HD Sentinel 3.50

más teszt:
Windows-os lemezvizsgálat
HD Tune Pro 5.50 Error scan
WD Lifeguard

(#4443) Mezga Aladár


Mezga Aladár
veterán

Riportok mentek az info@hdsentinel.com mailra.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#4444) Mezga Aladár válasza Petie (#4441) üzenetére


Mezga Aladár
veterán

Nem a tesztel volt a baj hanem, nem gondoltad végig, egy mechanikusan beteg lemezt nem tesztelgetünk, mentünk.
Kb olyan mint egy autó motorja, ha zörög kattog füstöl, akkor leállítjuk, és nem azt nézzük mennyi lóerő van még benne.

Accuphase E-306 integrált erősítő eladó.

(#4445) HUTCHDB válasza hdsentinel (#4435) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

Köszi a kimerítő választ.
A probléma az az, hogy a hdd 100/100-ból először 100/28, majd a mai teszt alapján 100/78-ra módosult... :Y
A hátralévő napok száma ötven valamennyiről hatszáz valamennyire változott?
Mitől, ha nem is csináltam semmit a winchesterrel?
Beletettem egy másik gépbe, és az ott lefuttatott újbóli teszt ezt hozta.

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#4446) Simivok válasza Fluor (#4442) üzenetére


Simivok
senior tag

A 4.50.11-nek érdemes hinni, ez a legújabb.

Galaxy S23 256GB Cream

(#4447) iff válasza hdsentinel (#4438) üzenetére


iff
senior tag

Ment a teszt. :) Az lenne a kérdésem, hogy most az ssd-nél a működési idő, becsült hátralévő élettartam, összes indulás/leálls száma, ezeket írja. A régebbi ssdk-nél az összes írást mutatta, ennél nem. ??

[ Szerkesztve ]

..........""..........

(#4448) hdsentinel válasza Mezga Aladár (#4443) üzenetére


hdsentinel
őstag

:R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4449) hdsentinel válasza Fluor (#4442) üzenetére


hdsentinel
őstag

Mindig a legfrissebb (jelen esetben a 4.50.11) a legpontosabb.
Itt a fórumon már többször előfordult, utoljára pl. itt: [link]

Ui.: ment részletes válasz e-mail-ben is még tegnap.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4450) hdsentinel válasza iff (#4447) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi, ment válasz e-mail-ben a riportra!

Szintén frissíteni kellene a programot, az újabb verzió pontosabban kezeli ezt a típust és mutatja az összes írást.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.