Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4201) hdsentinel válasza johnnyok (#4196) üzenetére


hdsentinel
őstag

Beállítások -> Figyelmeztetések oldalon a Szabad terület beállítása opciót nem használtad?
A beállítás függvényében (ha a küszöb alá esik a szabad terület) jelezhet így.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4202) cigam válasza hdsentinel (#4197) üzenetére


cigam
félisten

Miért kell írás teszt, hogy egy olvashatatlan szektort rossznak jelöljön meg?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4203) liksoft válasza cigam (#4202) üzenetére


liksoft
nagyúr

Az olvashatatlant vizsgálat alá vonja. Mivel a tápellátásra érzékenyek, így hibás írás is történhetett környezeti zavar miatt. Pont ezért teszteli újra írás után. Azért írás után, és külső írás után, hiszen nem írhat felül értékes adatokat csak azért, hogy ellenőrizze a felület épségét.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4204) cigam válasza liksoft (#4203) üzenetére


cigam
félisten

Pedig megtehetné(mármint a hibásnak jelölést), hiszen hiába van ott éles adat, mivel az adott szektor olvashatatlan, a hozzá tartozó fájl gyakorlatilag kuka.
Továbbra is azt mondom, hogy read only tesztnél is meg kéne jelölni az olvashatatlan szektort(vagy legalább ajánlja fel, a lehetőségét), azt a az írás teszt során úgyis kiderül mi újság. Esetleg készítsen egy fájlt (pl. 783462387badsector néven)ami pont a rossz szektoron foglal helyet.
Így nem kell legyalulni a lemezt, és nem is futhatok bele abba, hogy éles adatot írjon oda.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4205) liksoft válasza cigam (#4204) üzenetére


liksoft
nagyúr

Jaj! A drive belső rendszerét ne keverjük az OS nyilvántartásával. A SMART során kezelt hibás területek melyeket a Sentinel mutat, a DRIVE belső magánügye, az OS sokszor nem is tud róla! Így a drive nem is lenne képes file-ba tenni a hibás szektort. Az általad említett megoldás elfogadhatatlan, hiszen ha a drive korrigálná olvasáskor, akkor a felhasználó program nem kapna jelzést a hibáról, csak hibás adatokkal dolgozna, mert a drive "pótolná valamivel". Ezzel még nem is lenne gond, ha csábos lányok illegetése lenne az anyag, de egy műtéti anyaga vagy a Te fizetésed esetleg bankszámla egyenleged esetén nem biztos, hogy nyerő lenne. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4206) cigam válasza liksoft (#4205) üzenetére


cigam
félisten

Jó persze, ne keverjük, de muszály, hiszen szorosan összefügg, és szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Kezdem Ádámtól, és Évától, hátha jobban meg tudom fogalmazni a mondandómat.
- Mikor biztonsági másolatot készítettem az egyik fájlomról, az nem sikerült, mondván a fájl, vagy a lemez nem olvasható.
- A fájlrendszer ellenörzése nem talált hibát.
- Ekkor jött a HDS, és a read only teszt, mivel magának a laptopnak a merevlemezéről volt szó. Ez meg is találta, hogy van egy olvashatatlan szektorom. Vagyis a "a bankszámlámról fizetett csábos lányok műtéti anyaga" olvashatatlan, kvázi eltünt.
- Mivel a SMART nem kezeli le (gondolom csak addig rejti el ameddig van szabad csereterület, ill. hibamentesen áthelyezhető a meghibásodott szektor tartalma), ezzel a hibás szektorral mindenképpen kezdeni kell valamit. És itt kezdtem el ötletelni hogyan lehetne megoldani a problémát.

Az én esetemben már egy fájl áldozatául esett ennek a hibának. Ilyenkor (a read only teszt)felajánlhatná, hogy azt a fájlt kimásolja nekem úgy, hogy az olvashatatlan szektor adatai kimaradnak.(Így jó esetben nem az egész veszik el, hanem egy része megmenthető)
Fogalmam nincs, hogy a fájlrendszernek létezik-e "rossz szektor" táblája.(Normál formázás pont azért tart sokáig, mert végignézi az összes szektort, és kigyűjti magának a hibásakat. Nem?) Ha igen, oda be kell vésni, hogy ne is próbáljon oda letárolni egy fájlt. Ha nincs ilyen, akkor készítsen egy bejegyzést a fájlrendszerbe pl. "342354234badsector" néven, és a fájlleíróba (MFT?) úgy jegyezze be, hogy erre a rossz szektorra mutasson. Vagy így, vagy úgy, de lefoglalja azt, és megakadájozza, hogy éles adatot írjon oda a rendszer.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4207) liksoft válasza cigam (#4206) üzenetére


liksoft
nagyúr

A file-rendszer ellenőrzése futtatható felületteszttel, és ekkor kiderül az OS számára is a gond. Igaz, ilyenkor az a file elvész.

Másolni a hiba "kivágásával" nem jó ötlet, azt a területet helyettesíteni kell. Ugyanis sok file-on belül vannak indexek. Legjobb példa az AVI, ahol a file végén van egy táblázat, mely egy-egy eleme a kulcskockákra mutat. Ha a file a hiba miatt "összecsúszik", akkor ezek az indexek máshová mutatnak, így a helyettesítéshez képest sokkal nagyobb lesz a veszteség.

Tudtommal létezik badcopy ami a sérült file-t így átmásolja. Igaz, ez nem az OS része.

A SMART helyettesítése csak az előzőekben említett írás után történik meg, és szerencsére szokott annyi tartalék lenni egy drive-ban, amit szinte soha nem tud elérni, mert hamarabb meghal.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4208) cigam válasza liksoft (#4207) üzenetére


cigam
félisten

Még mindég nem értek valamit: A smart miért nem rejti el a hibás szektrort? (Honnan a pékből tudja, hogy egy adott szektor írása/olvasása azért történik, mert felület teszt fut, vagy mert éles adatot írnak/olvasnak)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4209) liksoft válasza cigam (#4208) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem tudja. Számára csak írás, vagy olvasás van.

1. Írunk a lemezre.
2. Visszaolvassuk.
3. 1 szektor nem olvasható --> bejegyzi vizsgálatra a drive SMART.
4. Mivel a file nem volt olvasható, töröljük, de ez csak az OS adminisztrációt érinti. (Vagy badcopy és társai ha még sérülten is kell, majd törlés.)
5. Újra írunk a lemezre, és egyszer csak oda is, ahol vizsgálandó szektor van. --> Ekkor teszteli a területet a SMART, és két választása van. Ha újraírva többször jól és gyorsan vissza tudja olvasni, akkor hibátlannak minősíti, kiveszi a vizsgálatból. Ha viszont itt is rossz, akkor a felület hibás, és nem egyszeri hibás írás történt. Ebben az esetben helyettesíti a tartalékból a hibás részt, és oda írja az írandó anyagot. Az egész legtöbbször 100 fordulat (vagy kevesebb) alatt megtörténik a háttérben, ami a másodperc töredéke, alig lehet észrevenni.
6. Tovább használjuk a drive-ot (100 vagy kisebb kondíció mellett).
7. Többszörös dadogás és kondíció folyamatos esése esetén a SZOKÁSOS mentésen túl, új (de legalább a szokásos mentéstől eltérő) adathordozóra mentünk míg még lehet.

Remélem így kicsit áttekinthetőbb.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4210) cigam válasza liksoft (#4209) üzenetére


cigam
félisten

Oké leesett, hogy ez így működik, de!

Ugye még az elején írtad, hogy "Mivel a tápellátásra érzékenyek, így hibás írás is történhetett környezeti zavar miatt. Pont ezért teszteli újra írás után. Azért írás után, és külső írás után, hiszen nem írhat felül értékes adatokat csak azért, hogy ellenőrizze a felület épségét."

Az én szemszögemből nézve mind1, mitől keletkezett a hiba, az odaírt adatok elvesztek. Vagyis azt a szektort nyugodtan újratesztelheti. Értem hogy az adat restaurátor cégeknek ekkor nagyobb kihívás lenne 1-1- mentés, de akkor jelölje meg hibásnak, és majd én eldöntöm, hogy adatmentőhöz fordulok, vagy verek egy szöget a koporsójába. Amikor előjön ez az olvasási hiba, akár egy visszacsatolás is lehetne, ami értesíti a fájlrendszert, hogy amit itt tároltál, annak kakukk, ha még nincs rajt adat, akkor csak felveszi a hibás szektorok listájára. Így a fájlrendszer hibás szektorok listája automatikusan frissülne.

Ekkor nem azt írja ki, hogy a fájl vagy lemez nem olvasható, hanem pl. az xy fájl nem olvasható, mert a 63455szektor megsérült.Törli a fájlt? Igen, nem

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4211) liksoft válasza cigam (#4210) üzenetére


liksoft
nagyúr

Igen, a Te szemszögedből mindegy. Viszont a HDD gyártó nem fogja minden szutyok tápegység és gány csatlakozóhegyek miatt a garanciáját a többszörösére emelni. És ez jogos is, hiszen korrekt környezetben nem szokott hibás írást produkálni. Minden szektor minden mintával való tesztelése viszont a gyártási költséget emelné meg drasztikusan, így jött létre ez a kompromisszum. Igen, lehetne jobb is, de ez van. Ha nem figyelsz oda, Te is nekimehetsz a lápaoszlopnak. Akkor futás vissza és a szülőtől sikerül garanciát érvényesíteni? Tudom, rossz példa, de olyan szinten jó, hogy a valós életben mindenki hibázhat. Még server is, server környezetben!

Adatmentést minek kevered ide? Az adatok mentése alap feladat, aki azt elmulasztja, az eldönti, mennyit érnek az adatai. Ez az opció nem a gyártmány biztonságához kötődik, hiszen véletlen törlés formázás esetleg vírus esetén is lehet hibátlan drive-on adatvesztés.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4212) olivera88


olivera88
veterán

Van egy WD blue 160 os vinyom ami 49 % os volt, lementettem róla az adatokat és leformáztam mindkét partíciót és felment 63 % ra, és aztán csináltam egy destruktív felület tesztet is, ami jó lett. Aztán kb 3 hét múlva felment 100 % ra a kondíció és a szektorhibák eltűntek.
Ez hogy létezik :F :U

[ Szerkesztve ]

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#4213) cigam válasza liksoft (#4211) üzenetére


cigam
félisten

Csak a töredékét írtam le annak ami közben eszembe jutott. Így került bele a szövegbe, hogy melyik ujjamat harapjam meg: ha rossznak jelöli az a baj, ha leteszteli az a baj.
Az így megnövekvő rossz szektorokra természetesen más garanciális feltételek vonatkoznának, és egy szűz írás teszt utáni rossz szektorszám szolgálna a garancia alapjául.
Miközben az unstopable copy próbálta lemásolni a problémás fájlom, 100/59-re "zuhant" a mutatója.

Köszi a türelmet, és a magyarázatot!

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4214) liksoft válasza cigam (#4213) üzenetére


liksoft
nagyúr

Pont ezért határozza meg úgy a gyártó, hogy a gyári tesztprogram (ami mindenki számára a gyártói oldalról elérhető) Írástesztje után ha hibakódot ír ki, akkor garanciális. Azt pedig pont a felület tesztelése után megmaradó adatok határérték átlépése után fogja tenni. Mivel a Sentinel programot a gyártók nem fogadják el (időnként kellemetlen lehet a program precizitása :D ), ezért írja ki, hogy a garanciális csere ezen a ponton még nem érvényesíthető, ha egy határérték még a küszöbszintet nem lépte át. Az átlépés után már nincs egyéni elbírálás, a drive rossz.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4215) liksoft válasza olivera88 (#4212) üzenetére


liksoft
nagyúr

A működési környezete nem változott közben?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4216) olivera88 válasza liksoft (#4215) üzenetére


olivera88
veterán

Nem, másodlagos HDD lett, egy Seagate vette át a helyét azon van az új rendszer. A WD n meg egy Debian Linux van amit néha használok. Talán csak annyi változott h az új felső ventilátor óta 1 fokkal alacsonyabb a hőmérséklete.

[ Szerkesztve ]

LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_

(#4217) #77081088 válasza hdsentinel (#4200) üzenetére


#77081088
törölt tag

Köszönöm hogy megosztottad a véleményed!
Nem értek én ehhez,ezért kérdeztem mielőtt a szervizhez fordulnék.Frissítettem a sentinel szoftvert,és tényleg jobb állapotot mutat,most 84% -nak jelzi,és megvannak a hibás (16 db) szektorok.Eddig a régebbi verzió új állapotában is csak 70%-nak látta.

(#4218) Agyas


Agyas
aktív tag

Vettem egy sharkoon rapid case házat, és nem látja a hd sentinel a benne lévő vinyót. (Hitachi Deskstar 7K1000.C 1TB)
Formázási gondok nincsenek, betűjel is van mindkét partíción.
Azért nem értem, mert az elsővel nem volt ilyen gondom, csak az tönkrement. Kicserélték és ez az új ilyen.
ASMedia 1053 chip-es amivel nem lehetne ilyen gond.
Így látja:
[link]
Mi lehet a gond?

(#4219) XGalapagosiX válasza Agyas (#4218) üzenetére


XGalapagosiX
csendes tag

Van 4.50-es verzió Sentinelből, próbáld először frissíteni a programot, 4.40-hez képest van jónéhány javítás/finomítás.

(#4220) Agyas válasza XGalapagosiX (#4219) üzenetére


Agyas
aktív tag

Azóta már frissítettem a legújabb bétára.
Sajna ugyan az a helyzet.

(#4221) hdsentinel válasza cigam (#4213) üzenetére


hdsentinel
őstag

> Pedig megtehetné(mármint a hibásnak jelölést) [olvasás teszt alatt]

Fontos, hogy a merevlemez jelöli meg hibásnak a szektort és helyettesíti a tartalék területtel.
Ezt nem a Hard Disk Sentinel végzi, más körülmények között is megtörténhetne - a Hard Disk Sentinel
"csak" rávilágít a problémára, felszínre hozza azt, megmutatja, hogy tényleg gond van
mikor "- A fájlrendszer ellenörzése nem talált hibát." (ahogy írtad).

Valamint a Hard Disk Sentinel speciális írástesztjei (speciális felülíró mintázat, többszöri újra-ismétlés,
tetszőleges irányú bejárás, stb.) rásegítenek a merevlemeznél, hogy mindez ellenőrzött körülmények
között történjen.

Azaz: a konkrét merevlemez gyártójának kell írni, ha azt szeretnénk, hogy ez máshogy működjön (ugyanis bizonyos típusok, esetek esetén az olvasás teszt alatt is megjelöli a szektort hibásnak).

Mindazonáltal a Hard Disk Sentinel-be kerülni fognak újabb módszerek, amikkel a hiba-javítást
gyorsabban, egyszerűbben is meg lehetne oldani. Igazából ez már megtörtént volna, ha a Microsoft
nem talál ki néhány "okosságot" amivel megakadályozza ezt, így jóval bonyolultabb a megoldás, de
biztosan lesz egy későbbi verzióban.

Általában az olvashatatlan fájlokat azonban NEM a hibás szektorok okozzák (hiszen azok már le vannak cserélve, helyettük a tartalék terület dolgozik), hanem a LikSoft által említett hibás írások (pl. áramszünet, szabálytalan leállítás miatt), ami miatt a szektor "gyenge" státuszt kap. Ezek (mivel nem igazi hibás szektorok, és ezt az ÍRÁS során történő felülvizsgálat meg is erősíti) javíthatóak és ezáltal a merevlemez utána újra tökéletes lehet - mivel nem történt valódi fizikai hiba (nincs karc, kopás, mechanikai sérülés, stb.) Ilyenkor ha jól meggondoljuk, nem is lenne indokolt a szektort kizárni a további használatból, inkább meg kellene javítani.
Ezt végzi a Hard Disk Sentinel.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4222) hdsentinel válasza olivera88 (#4212) üzenetére


hdsentinel
őstag

A tesztek pontosan erre a célra készültek: hogy a merevlemez állapotát stabilizálják, az esetleges problémákat javítsák és ideális esetben a kondíció is javuljon.

Ritka, hogy ilyen mértékű a változás, de nem lehetetlen.
Általában az történik, hogy gyenge szektorok jelenlétét mutatja a program (amiket a legtöbbször a működési környezet pl. kábelek / csatlakozások, szabálytalan leállítás, stb. okoz), amik aztán a destruktív teszt segítségével ideális esetben javíthatóak.
Persze ha az eredeti probléma fennáll (ezért kérdezte LikSoft, hogy történt-e változás a működési környezetben), akkor ismét elindul a gyenge szektorok megjelenése, ismét csökkenni fog a kondíció.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4223) hdsentinel válasza Agyas (#4220) üzenetére


hdsentinel
őstag

Beállítások -> Lemez figyelés oldal alján

"USB és SCSI meghajtók felismerésének tiltása" opció nincs véletlenül bejelölve?
Ha igen, ki kellene venni a pipát ;)

(általánosságban: Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót érdemes használni, így kiderül, mi a helyzet, mit lehet tenni).

[ Szerkesztve ]

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4224) Tesztjuzerka


Tesztjuzerka
csendes tag

szeretném megkérdezni, hogy ezzel mit kezdhetek?

régebbi winchesterről van szó, gondoltam megnézem hard disk sentinellel, és ezt az üzenetet kaptam. öntesztek lementek, hiba, probléma nélkül (kipróbáltam a gyártó progiját is, bár az utóbbi baromi lassú volt),sikeresen elvégzett mindent.
felülettesztet is indítottam (olvasásit) és nem jelzett rossz szektort.
lehet-e ezt valahogy javítani, vagy most már mindig 99%-os lesz a kondíció?

(#4225) liksoft válasza Tesztjuzerka (#4224) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Ez már így marad. A drive életében volt gond, de hibamentesen tud tovább dolgozni. Mi is leszünk betegek, felgyógyulunk, és dolgozunk tovább. De azt ami elmúlt, nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nem a napi életben, hanem ha baj van. Akkor igenis kell számolnunk a régebbi betegségekkel. Egy nőnél gondolom egy gyerekkori vakbélműtét gondolom a későbbi gyermekvállalás során ha kis mértékben is, de jelenthet kockázatot. De ettől eltekintve egészséges, a napi életet nem befolyásolja. Ugyanilyen a drive is.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#4226) Agyas válasza hdsentinel (#4223) üzenetére


Agyas
aktív tag

Be volt jelölve :B
Köszönöm a segítséget.

(#4227) M107 válasza Tesztjuzerka (#4224) üzenetére


M107
addikt

:R

Ez legyen a legkisebb bajod, nekem csak egy hibás ACHI vezérlő driver csinált egy-két ilyet 6 hónappal ezelőtt :

Attól persze semmi baja a HDD-nek.


Amúgy ezt írná ki :

A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.

Nincs szükség beavatkozásra.

Attól még hibátlan a HDD, csak jelzi a SMART adatok alapján a dolgokat, ami un "életében" történt vele.

[ Szerkesztve ]

A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )

(#4228) Tesztjuzerka


Tesztjuzerka
csendes tag

liksoft, M107, köszönöm, hogy válaszoltatok.
akkor ezek szerint csak legyintsek az egészre, és hagyjam figyelmen kívül?
olvastam, hogy hd sentinel pro-ban van a 'lemez felületének újrainicializálása', és ezt szokták néha használni.
valószínűleg az sem változtatna az állapotán, igaz?

(#4229) farkzoli


farkzoli
tag

Szevasztok. Időnként a gépem csekdiszkkel indít, javítgat is valamit (a lemezen megjelennek a found mappák, benne fájlokkal) a HD Sentinel szerint jó a lemez:
[link]
[link]
Lemezhiba lehet mégis? Egy pár hónappal ezelőtti újratelepítés előtt is csinálta párszor.

[ Szerkesztve ]

(#4230) InfiniteReality válasza farkzoli (#4229) üzenetére


InfiniteReality
őstag

Szerintem lehet drivergond, kábelhiba, alaplap probléma, esetleg memória...

http://logout.hu/cikk/samsung_led_tv_tudastar_d_szeria/alapok.html

(#4231) hdsentinel válasza M107 (#4227) üzenetére


hdsentinel
őstag

Érdekesen hangzik.
Hasonlóval találkoztam, ott minden leállításnál / újraindításnál jelentkezett újabb probléma a driver miatt.

Tudnál esetleg Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval riportot küldeni?
Esetleg ha megvan a "rossz" driver, annak verzióját (és / vagy letöltési linket) is meg tudnád írni?

Jó lenne ezeket az eseteket is figyelni és jelezni, hogy mielőbb érdemes lenne driver-t cserélni...

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4232) hdsentinel válasza Tesztjuzerka (#4228) üzenetére


hdsentinel
őstag

Nem, ezen nem változtatna.

A hibásnak megjelölt szektor már nincs használatban, azaz a felület tesztek (beleértve az említett "Lemez felületének újrainicializálása" tesztet) ezt szerencsére már nem piszkálják, nem érik el, hanem helyette a tartalék területet fogják tesztelni.
Ez pont ezért jó - mivel így ez már további gondot nem okoz.

A tesztnek ilyenkor azért van értelme, hogy kiderüljön, van-e még ilyen problémás szektor és ha igen, a teszt rákényszeríti a merevlemezt annak felülvizsgálatára és ilyen módon történő javítására, azaz, hogy a problémás szektor is legyen hibásnak megjelölve és helyette a tartalék területet írja/olvassa a későbbiekben a merevlemez.
Így az állapot stabilizálódik, a merevlemez jobban használható.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4233) M107 válasza hdsentinel (#4231) üzenetére


M107
addikt

:R

Üdv

Ez még akkor történt mikor kiadta az AMD a cata 14.4 drivert , de olyan 5 nap múlva már orvosolta is egy re-pack segítségével.

De azóta váltottam át a Windows saját ACHI driver-ére és semmi gond.
A 14.4 akkor ezt tette a 2 HDD-mel + 1 SSD mel máshoz nem nyúlt.
Másnap vettem észre, de aznap már a neten volt a hír hogy bugos a 14.4 cata HDD vezérlője ne telepítse senki, hamarosan lesz egy fríssítés ami jó lesz (orvosolja)




UI:

Azóta kb március óta nem volt PSU CTG 500 vagy FSP Aurum 550W, megbízható sata kábelek, s most már a Windows saját ACHI drivere.
Odáig + a mai napig 100/100 -sa minden HDD-m s az SSD-m is.

[ Szerkesztve ]

A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )

(#4234) StSanya válasza hdsentinel (#4231) üzenetére


StSanya
őstag

A 14.4-es Catalyst - amikor kiadták - automatikusan telepítette a 1.2.001.0359-es AHCI drivert, viszont ezzel régebbi, pl. SB750-es déli hídnál ezután nem indult a win7, megakadt a boot a windows logonál, csak a rendszer visszaállítás segített. IDE módban nem jelentkezett a probléma, csak AHCI-ban.

A hibabejelentések miatt az AMD pár nap múlva javította a Catalyst csomagot, így ezeknél a régebbi déli hidaknál a korábbi 1.2.001.0349-es drivert telepíti, illetve már nem cseréli le.

"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."

(#4235) Tesztjuzerka válasza hdsentinel (#4232) üzenetére


Tesztjuzerka
csendes tag

az usb kábelek milyen gyakran és miért 'romlanak el'? már csak azért kérdezem, mert kicseréltem a kábelt, és ezzel fogadott:

úgyhogy most úgy néz ki, hogy jó lesz:

(#4236) Chyks


Chyks
csendes tag

Sziasztok.

HD Sentinellel nyomtam az egyik winyómon (másodlagos) egy gyors tesztet és 80-90% felé a statisztika mutató nagyon felugrott. A kérdésem az, hogy ez mitől lehetett?

---Chyks---

(#4237) Hofeher


Hofeher
aktív tag

Azt szeretnem kérdezni hogy az Intel 520 ssd hőmérséklete miért nem írja ki amikor a hdd helyére lett teve a Dell n5110 laptopban

Asus Tuf Gaming Laptop (4600H + 1650Ti), Gigabyte H87-D3H i5 4570 16Gb Ram Rx 570 8gb, iPad Pro, TP-Link 3600, Zyxel nas.

(#4238) Dagatt válasza Hofeher (#4237) üzenetére


Dagatt
csendes tag

Nincsen benne hőmérsékletet érzékelő szenzor.

(#4239) Dagatt válasza Dagatt (#4238) üzenetére


Dagatt
csendes tag

Nekem viszont azt jelzi a program, hogy a TRIM nem aktív (teljesítmény 80%). Pedig egy nappal korábban, miután beüzemeltem az SSD-t (Intel 520 120GB, legkisebb számozású SATA porton, WIN7 alap AHCI driverrel)), még rendben volt. Nem tudom, mitől változott meg. Pár program lett feltelepítve azóta csupán.

(#4240) M107


M107
addikt

:R

WD Elements 1TB portable nincs róla adat még majd hozzáírjátok :U

Lemez Tulajdonságok
Lemez sorszám,6
Interfész,SAT Standard USB/ATA
Gyártó információ,"VID: 1058, PID: 1078"
Lemez modelszám,WDC WD10JMVW-11AJGS3
Lemez revízió,01.01A01
Lemez sorozatszám,WD-WXH1E93EJRX4
Teljes méret,953835 MB
Energiatakarékossági üzemmód,Aktív

ATA Információk
Cilinderek,1938021
Fejek,16
Szektorok,63
ATA Revízió,ATA8-ACS
Transzport verzió,SATA Rev 2.6
LBA szektorok,244190646
Szektoronkénti bájtok,4096 [Advanced Format]
Puffer mérete,8192 KB
Multi-szektorok,16
Hibajavító bájtok,0
Formázatlan kapacitás,953870 MB
Maximális PIO átviteli mód,4
Aktív PIO átviteli mód,4
Maximális többszavas DMA mód,2
Maximális UDMA átviteli mód,300 MB/s (6)
Minimális többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Ajánlott többszavas DMA átviteli idő,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY nélkül,120 ns
Minimális PIO átviteli idő IORDY-vel,120 ns
ATA kontroll bájt,Érvényes
ATA ellenőrző összeg,Érvényes

Média forgási sebesség,5400 fordulat/perc

S egy 1TB Red Nas Ware

ATA eszköz tulajdonságai
Modell azonosító WDC WD10EFRX-68PJCN0
Sorozatszám WD-WCC4J88K56HP
Revízió 82.00A82
World Wide Name 5-0014EE-26003BD93
Eszköz típusa SATA-III
Paraméterek 1938021 cilinder, 16 fej, 63 szektor sávonként, 512 bájt szektoronként
LBA szektorok 1953525168
Fizikai / Logikai szektorméret 4 KB / 512 bájt
Multi-szektorok 16
Max. PIO átviteli mód PIO 4
Max. MWDMA átviteli mód MWDMA 2
Max. UDMA átviteli mód UDMA 6
Aktív UDMA átviteli mód UDMA 6
Formázatlan kapacitás 953870 MB
Forgási sebesség 5400 RPM
ATA szabvány ACS-2

ATA eszköz fizikai információk
Gyártó Western Digital
Merevlemez család Vörös
Fizikai formátum 3.5"
Formázott kapacitás 1000 GB
Fizikai kiterjedés 147 x 101.6 x 26.1 mm
Max. tömeg 450 g
Max. belső adatsebesség 1200 Mbit/mp
Csatoló SATA-III
Pufferelt adatsebesség 600 MB/mp
Puffer mérete 64 MB

A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )

(#4241) hdsentinel válasza Tesztjuzerka (#4235) üzenetére


hdsentinel
őstag

Általában a csatlakozókkal van a gond: egy idő után kontakt-hiba jelentkezik, nem megfelelő az áramellátás, és/vagy az adatátvitel.
Minél kevesebbet mozgatja, csatlakoztatja/leválasztja az ember, annál jobban bírják.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4242) hdsentinel válasza Chyks (#4236) üzenetére


hdsentinel
őstag

Valamilyen más program (vagy az op.rendszer) háttértevékenysége miatt a merevlemez akkor jóval lassabb volt, mint elvárható.
Érdemes megismételni a tesztet vagy a felület tesztekkel megnézni ( Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni? ), biztos, ami biztos.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4243) hdsentinel válasza Dagatt (#4239) üzenetére


hdsentinel
őstag

Némely Intel chipset esetén a driver időszakosan azt mutatja, hogy nem működik a TRIM, mikor a program eziránt érdeklődik.

Ilyenkor ha a programot bezárod a Fájl menüből és teljesen újraindítod, általában már azt mutatja, hogy minden OK.

A legújabb friss verzió már ilyenkor is pontosan mutatja, hogy működik (ha _tényleg_ működik):
[link] )

Érdemes ezzel használni a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót, így ellenőrizhető, hogy itt is ez-e a helyzet, ill. van-e további teendő (pl. beállítás, driver frissítés) a TRIM kapcsán.

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4244) hdsentinel válasza M107 (#4240) üzenetére


hdsentinel
őstag

Köszi :R

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

(#4245) Dagatt válasza hdsentinel (#4243) üzenetére


Dagatt
csendes tag

No, ez a 4.50.9c verzió már azt mutatja, amit látni szeretnék - "Az SSD TRIM funkciója támogatva és engedélyezve az optimális teljesítményhez." :)
Előzőleg kipróbáltam már 3-4 verziót, raktam fel AMD AHCI drivert, csináltam újraindítást, épp csak nem daloltam a gépnek... de a TRIM hiányhoz ragaszkodott. Viszont az SSDOK mindent mintaszerűnek jelzett végig, ezért annyira nem aggódtam - csupán bosszantott egy kicsit a dolog.
Köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#4246) M107 válasza hdsentinel (#4244) üzenetére


M107
addikt

:R

:)

A WD10EFRX-68JCSN0/68PJCN0 1TB 1 lemez és két fej található benne, majd beírod a adatbázisba.

A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )

(#4247) celafat


celafat
tag

Vettem egy használt 2TB-os WD20EZRX merevlemezt. A HDSentinelben elindítottam egy írás-olvasás tesztet, ahol azt írja ki, hogy kb. 48 óra alatt végez. Ez normális, hogy ilyen sokáig tart?

(#4248) canniball válasza celafat (#4247) üzenetére


canniball
nagyúr

Nem, én pont a napokban futtattam egy ilyen tesztet (szintén 2TB-n) és 8-9 óra volt.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#4249) Chyks


Chyks
csendes tag

Sziasztok!

1. A lemez felületén található 30 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.

2. A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 2036 alkalommal

Kérdésem, a hibás szektort hogy lehet javítani (ha lehet) és ha igen akkor adatvesztéssel jár?
Más szalagkábellel is ugyanez a 2036 hiba van, mi lehet az egyéb oka?
Mit jelent a teljesítmény és a kondíció pontosan?

Erre a 3 kérdésre már egy ideje szeretném tudni a választ. Lenne valaki oly kedves és elmagyarázná nekem? Köszönöm.

---Chyks---

(#4250) Memora


Memora
senior tag

Szuper cikk, most már egy kissé jobban értem a S.M.A.R.T. és a HDD sentinel működését :C
Apropó, én nem frissítettem a programot már jó ideje, most megtettem, és az eddig 98%-os kondícós Samsung HDD-m az új verzó szerint már csak 9%-os, és 9 nap múlva meg is döglik...
Ez így normális? A vinyó egyébként 3.5 éves, és azóta kb: napi 12 órát megy, van amikor egész nap.
Lementegetem róla az adatokat, aztán meglátjuk, mi lesz. Van rajta összesen 4 "pending" sector, beragad adattal.

Fancy quote placeholder

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.