Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3521) hdsentinel válasza Silent77 (#3518) üzenetére


hdsentinel
őstag

Semmilyen problémáról nincs szó.

A Seagate merevlemezeknél a "raw read error rate", "seek error rate" attribútumok "adat" mezője elég szélsőséges határok között változhat, akár hatalmas ugrások is lehetnek benne (ahogy láthatta is). Mivel ezek a számok NEM a hibák számát jelölik (hanem a merevlemez által végzett összes olvasás/pozícionálás műveletet), ezért a jelenség teljesen normális, problémát nem okoz, a nagyon magas számok csak statisztikai információkat hordoznak, a merevlemez állapotára vonatkozólag ebből nem szabad következtetéseket levonni (itt hibára az "érték" mező tartalma utalhat).

Ezen értékek más gyártó, más típusával összehasonlítva téves következtetést eredményeznek, mivel más gyártók más módon használják ezeket az értékeket (pl. a Samsung, WD, stb... esetén nincs ilyen mértékű változás).

Ha mindenképpen a számok, változás kézi ellenőrzése mellett döntenél (amire nincs szükség, hiszen a Hard Disk Sentinel a szöveges értékelésben és kondíció %-ban mutatja, ha bármi gond adódna), akkor általánossságban érdemes az alábbi szerint eljárni:
Az alsó grafikon változása csak azoknál az attribútumoknál jelentős, melyek "számláló" jellegűek, azaz, melyek az esetleges problémákat számolják (alul a grafikon mellett látható az "esemény számláló" felirat).
Ilyen pl. az 5-ös (Reallocated sectors count), a 10-es (spin retry count), 196-197-198-as attribútumok.
Másrész bizonyos számláló jellegű attribútomok változása teljesen természetes, mint pl. a 9-es (Power on time count), mely folyamatosan növekszik.

Természetesen ha a jelzett attribútummal (vagy másokkal) valós probléma adódna, a program azt azonnal megjelenítené a szöveges értékelésben és a kondíció % értékben is.

Összefoglalva: amíg a lemez kondíció értéke nem változik, addig nincs probléma. Amint bármely értékkel
problémát talál a program, ez az érték azonnal csökkenni kezd és a lemez szöveges értékelésében (melyben jelenleg a "Lemez állapota hibátlan ..." felirat látható) megjelenik a talált probléma.
Tehát nem szükséges külön-külön az egyes értékek folyamatos figyelése, mert félreértésekre adhat okot.

De kétség esetén a programban található alapos tesztek segítségével ellenőrizhető a hibátlan állapot (javasolt is megtenni): http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test

Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.