Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kalacskepu: R.I.P. Aláírások
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db. SSD (HDD) befogadására
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
Új hozzászólás Aktív témák
-
City55
csendes tag
Aztamindenit, mintha újjászülettem volna, 486dx100-al kezdtem, egy vagyon volt akkoriban. Most tán egy százast adnának érte...Dehát ez a világ rendje...Köszi az emlékek ilyen felelevenítését!
-
lyzzard
aktív tag
azzzta, gratulálok minden téren a teszthez
az IDT és IBM procikon kívül minden megfordult nálam (és ahogy látható, egyet használok azóta is)
-
tyaty1
tag
Nekem
1. P75 8mb ram cyrus logic ATC 1000 alaplap 250 000
2. Celeron 466 64 mb ram Ati rage 128 Abit bf6 300 000
3. P4 2000 512 mb ram msi Geforce 4 ti4200 canyon lap 150 000
4. A64 3500+ 1gb ram bfg geforce 6600gt Asus a8ne-fm 100 000
5 . A64 3800+ x2 1gb ram gigabyte ati 1950 pro Msi K8N SLI platinum 40 000 -
gombcomp
senior tag
Gratula!
Neked aztán van türelmed...Jó lett!! -
-
286 (mittoménimlyen, 20 vagy 24MHz)
486SLC33
K5/166
K6-2/350@400
K6-2/500 (egy durvább tuningkísérletnél meghótt a 350-es)
AthlonXP 2000+ @ 2600+
E6400...Közben otthoni 2. gépekként P1/133, PII/500... 0Ft-ból összegányolt gépek
-
TomBoy1986
veterán
Fú, látom mindenki leírja, hogy mi volt a tulajdonában, akkor én sem maradok ki
386SX 20MHz
Intel Pentium 233MMX (266MHz a max)
Intel Celeron 433 (PPGA-s) (500MHz-en ment eleinte, csak aztán fagyott)
AMD Athlon 900MHz (majd rövid ideig 1200MHz is) - Socket A nyit
AMD Athlon XP 1700+
AMD Athlon XP 2000+
AMD Sempron 2800+ - Socket A bezár (Thorton magos)
AMD Athlon64 X2 4200+ (2600MHz @ 1.5V)
Intel Pentium D 915
AMD Athlon64 X2 BE-2350 (jelenleg) (2600MHz @ alapfeszültség)
AMD Phenom 9550 (2650MHz @ alapfeszültség)
AMD Sempron LE-1100 (jelenleg vége)Egyelőre ennyi, aztán majd jön egy Deneb szépen
-
Levin01
őstag
Én annó a P166MMX-el csatlakoztam a PC tulajdonosok táborához. Aztán nagyjából a következő fejlődési lépcsőkön mentem át:
P166 MMX
P233 MMX
CelA 366
CelA 533
Thunderbird 850MHz
Athlon XP 1600+
Athlon XP 2000+
Barton 2500+ @3200+
Sempron 3000+ & 2400MHz
Athlon 64 3000+
Athlon 64 3700+
Athlon X2 3800+
Athlon X2 5600+
és jelenleg Athlon X2 4850e 2500@2800MHzJóideje nem volt Intelem, és szerintem jóideig nem is lesz
-
kovy79
őstag
Én is hasonlóan ebben a korban kezdtem ('97) a "komolyabb" pc-s pályafutásomat egy TX-es alaplap, 166MMX, 32Mb SD, 2,1Gb Quantum FB vinyó, 24x Cyberdrive és S3 Virge DX 1Mb + vmi 14"-os színes moncsi társaságában. Előtte egy XT-m volt, mondani sem kell, mekkora ugrás volt. Imádtam a kis gépet, a mai napig egyben van a garázsban és működik is.
Nagyon köszi bacsis a cikket, öröm az ilyeneket így esténként olvasgatni!
-
-
Polesz
addikt
De jó volt nosztalgiázni kicsit. Mindjárt előkukázok egy két régi cuccost
)
-
TomBoy1986
veterán
Bár nem én fanyaglogtam, de:
http://media.proxnet.hu/
-
jerry311
nagyúr
Kár hogy a cikkírók még mindig képtelenek felfogni, hogy a kepfeltoltes.hu kb. alkalmatlan képek megosztására... Van szebb is, jobb is, gyorsabb is, de mégis ezt a sz... használják.
-
04ahgy
nagyúr
Hatalmas cikk! Hetekig a címlapon kellene maradnia.
Én 386+387, P-75, P133, Mendocino Celeron 333, Katmai 450 PIII, Thunderbird Athlon 900, Applebred Duron 1400, Palomino Athlon XP 1800+, Thoroughbred Athlon XP 2000+, Barton Athlon XP 2500+@3200+ sorozattal toltam.
Ezek után lett 754-es Athlon 64 2800+ CPU-m, mikor a 3GHz-es P4 volt a nagy szám, és azt csuklóból lealázta. Valahogy már ebbe is rossz belegondolni, milyen jó idők voltak, és milyen régen. De az írást olvasva olyasmi elevenedett fel bennem, amire nem is számítottam! És tényleg hatalmas köszönet érte.
Anno a 386-os az AMD volt, és a 450MHz PIII után, azóta is csak AMD-m volt, de nem is bántam, hogy az inteleket kihagytam, talán a Tualatint egy kicsit. Az még processzor volt! AMD+ATI-nak köszönhetően ismét AMD lapkakészlettel fut az AMD CPU.
HGyu
-
-
glutamin
őstag
Jó volt ezt a cikket olvasgatni. Nekem AMD K6-2 3D Now! 300-as és 550-es volt. Sajnos egy elég szar alaplapban (aristo). Onnan váltottam egy 1700-as Celerora és azóta intel chipset+intel proci vonalon mozgok. Régi szép idők
-
enterlaci
senior tag
A Mircosoft többször dobott fel híreket a mini kerneles op rendszerről, ez talán segíthetne ezen a problémán... Az, hogy sok alkalmazás és szolgáltatás fut a háttérben inkább csak a memóriát zabálja, a játékok nem ezért szaggattnak. De ez már egy másik történet.
Mindenesetre mi PC-sek legalább életben tartjuk a RAM gyártás iparágát - is. -
törölt tag
válasz
unclefucka #100 üzenetére
Hm... Van pár Rise procim. ( MP6-166 / 233 / 266 / 333 / 366 / iDragon / MP6-II ES )
-
válasz
enterlaci #89 üzenetére
Mondjuk azt nem értem hogy miért nincs még olyan hogy egy tök halál csupasz ringyóz, amin nincs GUI, nincs semmi, elindítasz rajta valami gamét és az megy. Merthogy az tuti gáz hogy a win alatt futó 8563543 folyamat felzabálja az erőforrásokat, aztán az atomerőművön meg szaggat a játék, meg szntségelünk az FPS-ek miatt.
Haver feltett Blackbox-ot az XP-jére ablakkezelőnek, meg sok reszeléssel kb. elérte ezt az állapotot, érezhetően gyorsabbak voltak a dolgok. A konzolok sem véletlenül teljesítenek jobban mint a PC-k.
@Fanti : Na ja, pl. a PAscalban írt progik is elszálltak patchelés nélkül a K5 - K6-okon.
-
fanti
addikt
Nekem nagyon tetszett!
Nosztalgiáztam egy nagyon jót és köszönöm ezt az érzést! Jó volt elmerülni a régi idők mai szemmel nézve olyan nyugodt és szép világában!
Emlékszem amikor 80486-ról (AMD 5x86 PR166) váltottam egy 90-es K5-re egy Intel VX-es lap társaságában. És bizony voltak ám kompatibilitási hibák is!
Pl. olyan hiba, hogy az akkori PCtoolse nevű utility nullával való osztási hibával nem indúlt el K5-ön. Vagy pl. a cyrix procikhoz kellett a clipper87-hez egy patch, mert ha jól emlékszem az inkey(x) utasításnál az x helyén a várakozási érték szerepelt másodpercben, és az túl hamar lefutott...... ha jól emlékszem......Mindezektöl függetlenül imádtam azt a kort, és köszönöm Neked kedves cikkíró és persze a segítőidnek is, hogy felelevenítetted a régi szép időket!
-
törölt tag
Tetszik a cikk! Örülök hogy valaki rászánta az időt egy ilyen tesztre.
Egy időben rengeteg 486-ost teszteltem hogy majd lesz belőle cikk, de végül feladtam, mert nem láttam mikor jutok a végére, illetve U486DX procit sem sikerült szereznem.
IDT C6-osból van 300MHz-es is (C6-PSME300GA). Illetve kár hogy a Rise procik kimaradtak a tesztből, azonos órajelen jobban teljesítenek mint a konkurensek.
-
LJ.
tag
WOW, jóírás, sok időbe telhetett ezt így összehozni!
Nálam még egy pár éve ilyen PI-es MMX procis gép ment szerverként a szekrényben
Aztán használtam AMD K6ot is, asszem 350 mhz-set, és arra raktam fel egy saját kezőleg lebutított XPtNagggyon komoly volt, de működött, meg még mindig működik. Csak valahogy a flash videokat pl nem szerette
-
M@trixfan
addikt
Kösz szépen, nagy élmény volt olvasni!
Nagyon szép korszak volt ez. Szerintem enyém a legdurvább ugrás gépgenerációk között: 386 SX 4 MB ram 80 GB HDD ----------------->PII 233 Mhz 64Mb ram 3.2GB Quantum, Riva 128. Eszméletlen ugrás volt ez 97-ben, nagyon szerettem azt a gépet. Akkoriban a 64 mega ram és a riva 128 maga az álom volt. Drágább volt mint a csúcs mmx+3Dfx, de nagyon megérte.
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a 486 korszak volt a legszebb. Ugyan maga a 486 kimaradt, de az akori játékokban valami hihetetlen eszencia volt. Ez a fajta jóság a PII-es időkkel zárult. Leisure Suit Larry sorozat, Monkey's Island, Test Drive 3, Lost Vikings, Day of the Tentacle, első CD játékok, SimCity, SimFarm, stb.... A régi 576 magazinok 94-97 környékéről amikből áradt a hangulat, 2000 előtti PC Guruk.... Ifabo kiállítások amiken tényleg volt valami látnivaló.... Komolyan mondom elszomorodtam
Valami hányzik ma már ebből az egészből, pedig egyre brutálisabb hardverek jönnek és mégis...
-
paix
tag
Csatlakozni szeretnék a gratulálók sorához! Remek ötlet és kivitelezés! Le a kalappal!
-
radírfej
senior tag
szerintem fantasztikus írás, sok munka lehetett benne!
le a kalappal!
10 évvel ezelőtti állapotok, nem ma volt. (bár nekem az első gépem egy p120-as dell cucc volt, na azt sem kellett félteni...)
-
PH-User
addikt
Gratulálok! Igen érdekes írás! Néha kell egy kis nosztalgia.
-
Vico87
tag
A régi szép idők...
Emlékszem az AMD K6-2 300MHz (később 500MHz-esre cserélve), 192MB SDRAM, ASUS V3400TNT (RIVA TNT1) 16MB SDRAM VIVO (bizony video-in, video-out!) gépemre, ami még a Max Payne 1-et is vitte 1024x768-as felbontásban, medium/high-környéki grafikán.
-
ppenta
csendes tag
Hali!
Szerintem a cikk nagyon jól sikerült, régi idők emlékei jöttek elő!
A beszkennelt újságok nagyon ott vannak, nagyon jó ötlet volt berakni. (tiszatára bevillantak képek!!! ezeket én valóban olvastam annó!)
És már akkor is kamuztak!
"Pentium AMD 75" meg hasonlók -
le a kalappal.
nekem nagyon tettszett. -
enterlaci
senior tag
A csoportkép végül jól sikerült, nagyon mutatósak így együtt, némelyik jól olvasható, némelyik takarásban, felkelti az érdeklődést (már persze ha a cím valakinek nem
. Mi lett volna az építmény? Mondjuk a lapkák zuhanása tutira szívrohamot hozott volna rám is.
Nekem tetszik, király!
Hcl: sikerült? Akkor most király!
Amúgy a többi futó programról ne is beszéljünk - mert csak sírva fakadnánk.
-
válasz
unclefucka #86 üzenetére
Aham, a P2-es HP Vectra-kban is ilyen volt.
Ami P2-es Compaq-ra mondtam hogy gyak. passzív, abban semmi légterelő nem volt, be volt szórva a P2-es proci egyedi hűtővel és ennyi...A 486DX2/80 is igénylete az aktív hűtést - a szokványos bordákkal
Nagyo gyártó függő volt az, hogy épp melyik tett rá ventit. Persze itt márkás gépekről beszélek, meg esetleg hzi gányolásról. Az aánlás az heatsink+fan volt.
-
Zoz
őstag
Nagyon jó kis retro cikk!
Anno én a Socket 7 korszakot Cyrix procikkal csináltam végig. Én is erre a következtetésre jutottam: "Talán kevesebb kritika érte volna őket, ha elfelejtik a PR számozást, és valós órajelen értékesítik processzoraikat. Így talán az elvárások sem lettek volna olyan nagyok."
Ennek megfelelően a vásárlásnál azonos órajel szerint hasonlítottam, persze még így is olcsóbbak voltak. És aztán használni mindig legalább a PR-ben megadott értékre húzva használtam, így már az FPU sem volt annyira gyenge (mondjuk akkoriban nem sok program használta), CPU meg levert mindent :-)
Asszem MII 233-as volt az utolsó Cyrixom, után jött a Celeron 300A @ 450 korszak :-) -
unclefucka
senior tag
Ebbe a témába ne nagyon másszunk bele, mert nem ide tartozik, de a legtöbb DX2-80 már igényelte az aktív hűtést és minden ami efölött volt. A HP és Compaq gépeknél ún. félpasszív (félaktív) hűtés volt, ahol is légterelők kellettek ahhoz, hogy a táp-venti szelét a procira tereljék. Konkrétan a P1-es HP Vectra (ilyenem (is) van) gépekben a táp úgy volt kialakítva, hogy annak ventije közvetlenül a proci hűtőbordája felett-mellett (45fokban) volt.
-
kutyatm
tag
Csak gratulálni tudok! Minden tiszteletem!
-
DoubleD
aktív tag
Cikk:
-
válasz
unclefucka #81 üzenetére
Na a 486SX25-nek aztán kellett aktív hűtés
Csomó gyártó a DX2-ket és 4-eket is passzívan hozta ki.
(Compaq + HP még passzív P3-t is csinált. Azért annál már bután néztünk, hogy ha pár napig folymatosan renderelne akkor mit művelne...) -
Khelben
nagyúr
2008. év cikke, gratula!
-
Májsztró
addikt
Grat ! NAgy teszt ! Én egy ilyesmit akarok összehozni , csak egy kicsit más témában. socket 7 procik mennyire hajtják ki a pci-os voodookat ... már régóta tervben van , de nincsen rá időm sajna
-
-
Lenry
félisten
Az IDT háza tájáról összesen 4 féle chip volt kapható, a legelterjedtebb a legegyszerűbb IDT WINCHIP C6 volt. Nem túl sok működőképes darab maradt fent az utókornak - itt tartok a kezemben egy 225MHz-es darabot... hogy megy-e? hát ránézésre sértetlen
Titan D5TB Super Socket 7-hez fejlesztve -
mi 3200+ Bartonokra pakoltuk...
-
helkis
veterán
nem, ezek a tipusok ugyanúgy asztali gépekhez is elérhetőek voltak lapalja PPGA tokozás, de nem halandóknak, hanem pl.: iparban használt PC-k lelkei voltak, egyik exmunkahelyemen futottam bele még 2000 táján, egy gépújraindítás során (24/7-es termelés mellett ez nagy szó volt), és megdöbbenten láttam a post alatt a 133Mhz MMX-feliratot!
, innen tudom hogy egyáltalán van ilyen!
szerk: közben a végére értem, nagyon klassz kis teszt, nem semmi időt emlszthetett fel a létrejötte, ezért fogadd külön gratulációmat!
-
helkis
veterán
még csak most kezdtem olvasni, de találtam egy kis hiányosságot: a foglalat által támogatott prociknál 2db MMX-procit kihagytál, nevezetesen a 133Mhz-est és a 150Mhz-est!
-
szki
őstag
'94-ben vettem első saját PC-met 120eFt körül 40 MHz-es 486-os procival, amit 50MHz-en járattam
Életem legjobb vásárlása volt, mert hosszú távon bőven megtérült!Természetesen volt S7-es procim is MMX 233 szermélyében, de az árát és idejét már nem tudom. Viszont a tesóm 2007-ben is használta internetre
Sajna az alaplap megdöglött.
-
Csizi12
csendes tag
Nagyon szép írás, csak gratulálni tudok. Felébresztette bennem a nosztalgia hullámait. Az én procijaim sorrendben ezek voltak: AMD DX4-100, AMD 5x86-133, Cyrix PR-200, Intel P166, AMD K6-2 333, Intel Celeron 366, Intel Celeron2 600, Intel P4 Celeron 2100, Intel P4 Northwood 2.8, Intel Core2Duo E4300, és most Intel Core2Duo E8200.
Istenem de szép idők voltak!
-
K21_overlord
tag
Tetszett az írásod. Elgondolkodtatott, hogy az évek során menyi pénzt és időt fektettem ilyen dolgokba.
u.i. Lenne egy olyan ötletem, hogy sokakat érdekelhet napjaink monstrum cpu hűtői mellett a régmúlt hűtői, illetve ennek a vonalnak a fejlődése...
-
Franklin
addikt
Tényleg jó cikk, gratula hozzá! Nosztalgia rulez!
Talán amibe belekötnék, hogy a legújabb Everest helyett jobb lett volna valamelyik korabeli Asmdemo-t vagy Aida-t használni, ahogy meg is említed a cikkben. Fiery biztos segített volna kiválasztani a megfelelő verziószámú programot... :-)
-
Hunter2
addikt
Az a 456 pont elég kemény ENNEK fényében.
-
Ádyka
őstag
Hedgehanter: A procik nagy része saját, az évek során valahogy összejöttek, és megtartottam őket. Csak a ritkább darabokat kértem kölcsön.
enterlaci : A csoprtfotó saját készítésű. Először valami építményre gondoltam a procikból, de amikor a kb 10 cm magas pakk másodszor is összeborult, és hallottam a kerámiák összeütődését, inkább letettem a magsabb építményekről.
Maradt a fehér lepedő, procik hátulról megtámasztva gyufával variáció. -
Brumi˘
addikt
Jó kis írás gratula. A régi szép idők. Nekem az első saját pénzből vett procim egy k6-2 500mhz-es amd volt és kemény 13K-t szurkoltam le érte 1999-2000 körül.
-
Le a kalappal, azt hiszem ezt nem egy délután volt összecsapni!
-
luw2win
őstag
Hát le a kalappall
-
-
SystemRoot
őstag
Szép összefoglaló. Tényleg szépek voltak a Cyrix procik.
-
Gulumaci
tag
Grat az íráshoz!
Ugyan nekem ezek a procik, már csak rémálmaimban jutnak eszembe
, de jó volt egy ilyen átfogó tesztet látni a személyi számítógépek őskoráról, mikor még azt sem tudták, merre fejlődjenek. A belinkelt Budapesi piac is igencsak feldobja ezt a nosztalgikus feelinget. Mégegyszer gratulálok!
-
Sirpi
senior tag
Nagyon jó a cikk, gratula
Ezt a lépcsőt én egy lendülettel átugrottam, pedig tényleg nagyon változatos procik voltak ebben az érában (386SX33 -> P1 100Mhz -> P2 Cel 366Mhz -> Athlon 1800+ -> C2D E6750, nem is sok 14 év alatt, és így visszanézve mindegyik brutális gyorsulást hozott...).
-
Forestal
tag
Egyből összeszorult a szívem
97-ben egy "OldMan"-nél vásárolt tuning 166-MMX-em volt tán 233-on járt vagy ilyesmi.
98-őszén aztán egy K6-3-450-es váltotta le...
GRATULA a cikkhez! -
Yutani
nagyúr
Emléxem bizony! Faxbankból kértük le a friss árlistát! Milyen dolog már kimondani, hogy amikor még nem volt internet... Pedig valóban, 9-10 éve még csak kezdett elterjedni az internet, modemes és ISDN megoldásokkal, 56kb meg 64kb sebességgel. Milyen májer is voltam, amikor dual ISDN-nel tudtam nyomni a CS 1.6 előtti verzióit...
-
enterlaci
senior tag
-
Pisztillus
senior tag
Gratulálok, szép cikk. Azok a régi szép idők... Elnosztalgiáztam kicsit.
-
Hedgehanter
őstag
Jo iras gratula...
Finom kritika: tenyleg ne hasznald a kepfeltoltest.hu-t.... Honnan vannak a procik?
-
hrozs
csendes tag
Nagyon jó cikk, élvezettel olvastam
Köszi!!!!
Az elmúlt fél órában megfeledkezve böngésztem a performance chartokat...
Nem bírtam ki,hogy ne írjak, elfogott a nosztalgia...Annak idején még P100+8mb ram (+Voodoo 1
) -el kezdtem, és csorgó arccal álltam 97-ben az (első) PirosMédia boltba az MMX-animációs (forgó logó) gépek elött....
Aztán nem bírtam magammal és családot rábeszéltem egy 200mmx-re 32mb rammal...VIA VX lap... (A voodoo2-t saját erőből toltam bele... és ekkor jött az első modding- a V2 nem fért be, ütközött a cpu ventivel- tapétavágóval reszeltem ki a venti széléből egy darabot)
Aztán a Cerka300 lemosott mindenkit a placcról.
De szép idők voltak ezek... Bp újság számtech rovat... mivel net nem volt a májer dolog a FAXBANK volt az up-to-date árlistákhoz. Emlékszik ilyenekre valaki???
-
sekli
addikt
Nagyon jó írás, gartulálok...!
-
vottokar
senior tag
Nagyon jó ez a nosztalgiacikk. Nekem mondjuk ez a korszak anyagi okokból kimaradt, de akkor is. Gratulálok a szerzőnek.
-
válasz
John Fowler #24 üzenetére
Jahh, amikor a videokártya még videokártya volt, nem számítógép
-
Yess, nagyon jó teszt
MEglepett hogy a K6-ost fel tudtad rángatni 600-ig... Jó lap az a SoltekÉn 5ALI61-esben hajtottam K6-2+ -t, de a gyári 550-es is csak 500-on volt hajlandó működni a szar lap miatt.
Az meg a non plus ultra hogy az a lap (a Solteked) tudja a 133-as FSB-t, én nem is láttam ilyen P1 lapot (pedig megfordult nálam pár), hű de jó lett volna
Sőt, az sem semmi hogy 512Mb RAM-ot elvisz
Így már tényleg nem lenne gond a 600-as K6-tal filmet nézni (VLC pl., az egy 500-as P2 Celeronon is viszi az AVI-kat, winnyóz meg Linux alatt is - főleg az utóbbin helyber forgatva.)
A P1-es laptopomba is került egy K6-2/350AFR, mert annak sem tudja az alaplapja gyárilag a 200MHz-nél nagyobb frekiket értelmezni... Így meg szépen ketyeg 350-en, tűzforró az alja a gépnek, de megy mint a bajnok
@Enterlaci : Aham, mára meg már az a poénkép sem vicces, amin a szájába adják azt a mondatot hogy ő 640Mb-ra gondolt
(Ld. 2Gb RAM-mal szaggató krájzisz.
-
littlelion21
addikt
Nagyon jó, sőt, pazar - gratulálok. Öröm volt olvasni.
Ilyen szinten kellene mindenkinek belemenni az adott témába! -
Huhh, nagyon sok szabadidő lehet, gratulálok!
Persze nem a szabadidőhöz, hanem a cikkhez.
-
perempe
veterán
Ezek a régi árak nagyon tetszettek, pláne szkennelve.
-
Foglalt név
addikt
Nem semmi írás
Csak átszaladtam, de szép munka
-
Tressy
senior tag
Nagyon jó kis teszt, grat az irónak
-
Konflikt
addikt
Remek, atfogo iras, gratulalok
Az Amiga utan elso PC-mben K5-os 133 MHz-s AMD volt, majd par ev mulva lett cserelve 233-as MMX-re. Majd kijott a Red Alert 2. Nalam ment az MMX support miatt, az egyik haverom Cyrix PR200+ -al tolta (asszem), neki nem indult el az MMX hianya miatt
Ej de reg voltak mar ezek az idok -
sodey
csendes tag
Nekem az első gépem egy XT volt... Aztán jött egy 386-os a képbe, ez már kemény 33Mhz-el bírt, talán 2MB RAM társaságában... Egyéb adatokat nem tudok, mivel akkor még nem igazán hatott meg a dolog... Aztán jött egy 486 DX2/66-os, ez már 66Mhz-el bírt, 8MB RAM mellett, 314MB-os HDD-vel.
Itt egy ideig szünet volt, aztán lett egy P1, 133Mhz, 16MB RAM, 1.5GB HDD... Ezen már valamennyire játszani is lehetett...
Aztán kicsivel később szintet léptem és 166Mhz-es processzor került bele... Folytathatnám még bőven, de túl sok lenne leírni.
-
enterlaci
senior tag
Hmmm, a Tseng ET6000, a Tomato alaplap, a 166MMX milyen sok örörmöt okozott annó nekem és a családnak(nekik főleg az AdLib aztán SB16
) Emlékszem, 8mega EDO rammal sosem volt memória problémám, igaz Bill Gates megmondta: 640K-ba minden belefér.
Jó írás és részletes, a scannelt árlistákért meg külön taps! Grat!
-
Male
nagyúr
válasz
John Fowler #24 üzenetére
Nem fog benne működni... hacsak nem universal AGP foglalatos a lap, de nem hinném hogy olyan volt Socket7-ben.
#35: Mert més értelemben meg külön kell írni. Pl "A hő leadása igan lassú folyamat." vs. "Hatalmas a hőleadása ennek a radiátornak.". Legalábbis én így tudom... a Word szerint meg egy rakás magyar szó nem is létezik
-
unclefucka
senior tag
-
Solten
őstag
volt anno Cyrix prockóm, istentudja miféle, 200 évvel ezelőtt...
-
Bitter_2
csendes tag
Jó az irás! Grat!
Tesztelhetnél régi procikat is!
Mint pld XT, TurboXT, 286-12, 286-16 386,SX, DX.
Ha nem is a 3DMARK hanem a 3DBENCH,WINTACH,SPEEDCOM alkalmas lenne tesztelésükre.Nekem ezek számítanak réginek
Üdv! -
Male
nagyúr
A kupaktalan K6-nál már azt hittem, hogy az én fotómat használtad fel... de aztán mégse
Apró észrevétel: "A CPU-k hő leadása" szerintem ez helyesen "hőleadása".
Grat a teszthez! Most megnézhetem, hogy jó döntés volt e amikor K6-233-at vettem a 166-os MMX helyett
-
-
plömplöm
őstag
olyan jó lenne, ha nem kevernék az emberek a bit-et és a Byte-ot
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
juliabrilke #18 üzenetére
Igen kezelni is tudja!
Átlagosan 20-30%al gyorsabb a gép játékban tömörítésben szintetikus tesztekben mint az 1mb szerelt lapoknál!
Mondom... lesz róla egy teszt -
sz0k3e_
aktív tag
válasz
Zoli bácsi #8 üzenetére
Hát én nem tudom mi lehetett a baj, de mondom neki egy 433as cerkája volt, 64sdram, w98, valami S3+Vodoo2 12MB, nekem pedig 233MMX, 64sdram, w98, S3 ViRGE+Vodoo2 12MB és CS 1.5özni akartunk. Nekem ment 640*480 @15-30fps, neki 5-7fps
Azt hiszem még Everest (AIDA?) memória tesztet is néztünk, és abban is alulmaradt...
-
Nagyon jó lett az írás. Legfőképpen alapos, részletes.
Nekem socket7 kimaradt, socket 5 Sis chipsetes volt még egy amd 5x86 133-al amit 160 lehetett húzni és 28mb ram. Azután egy igazi Klamath kályha 266-os 333-on hajtva 384mb 100-as rammal Chaintek lapban, de szomorúan láttam haveromnál akkoriban a 300-as celeronját 500mhz felett noname 66-os ramokkal Acorp lapban. Akkoriban (már p2-es korszak) a ramok baromi drágák voltak, de egy win98-nak és az akkori játékoknak bőven elég volt 128mb.
Utólag persze rengeteg socket 7-es cuccot szereztem be.
Volt HP Vectra config (nem Opel) 90mhz-es P1 120mhz-en gyárilag passzívban telepakolva a 8 edo ramhely összesen 128mb rammal ami baromi sok volt akkoriban.
Asus P5A Super socket7 uli chipset, rengeteg beálítási lehetőséggel, de sajna antituning k6/2 300-al.
A Titan D5TB baromi jó hűtő volt, nekem a CU5TB hűtöt egy 1833-ra húzott 2000+-os Palomino-t.
Videókarikból a szokásos dolgok Tseng asszem 4000-es szériából, Diamond Voodoo1-es és Inno Mighty3D v3 12mb-os Voodoo2, meg a szokásos S3 triók és a kedvencem S3 mirro S8 (ezzel már verekedni lehetett). -
Pukkancs
aktív tag
Ez nagyon nagy, minden elismerés
.
Mind olyan proci, amik akkor készültek amikor én még a lego-t építgettem. -
Devid_81
félisten
Gratula!Nagyon jó írás!
-
John Fowler
tag
Igényes írás.
Nem véletlen, hogy bár a 486-os éra (1994) óta van PC-m, de nekem is a socket7 korszak volt a kedvencem.
Én akkoriban az AMD5x86-160-omat egy Cyrix MII-300-ra váltottam le (amit 2,5x100-on hajtottam). Leszámítva a gyenge FPU-t (ami akkoriban nem bírt akkora jelentősséggel), ma is bámulattal gondolok arra a procira. Fillérekért vettem, és ha nem renderelni kellett vele, egy Tseng ET-6000-rel (hajj, régi szép idők, amikor még a videokártyák nem támogatták a hardveres 3D-tagyonvert mindent a maga korában. A proci zseniális architektúrája azért megcsillant a tesztben is.
Aztán ezt a procit sajna eladtam, azóta sem tudtam ilyet szerezni, pedig évekkel később többször is megpróbáltam. Az enyém sima szürke sapkanélküli kerámia tokos volt; Cyrix (nem IBM vagy ST) márkajelzéssel.
Aztán később óriási mázlival sikerült egy 500-as AMD K6/2+ procit szereznem a sima K6/2-500 árában. A bolt ahol vettem szerintem nem volt tisztában azzal, mi is ez. 5,5x112-őn használtam nagyon sokáig, ha HD filmek és DX9-es játékok nélkül tud élni az ember, akkor a mai napig tökéletesen elég. Áldottam az eszem, hogy ezt anno nem adtam el így néha most is használom nosztalgia célokra
Hirtelen eszembe jutott, hogy egy modern AGP-s kártyával (van 4630-as Radeonból AGP-s?) a fenti 2 célra is jó lehetne. Ki kéne próbálni
-
Ygg
senior tag
Gratulálok, szép cikk!
Én ebben a korban kezdtem.
Nem keveset filóztam, mi legyen, végül is 166MMX let.
Máig megvan, és működik a gép! -
Ádyka
őstag
válasz
TomBoy1986 #21 üzenetére
Igen a szineket elcsesztem, egy idő után összefolyik minden. De már nagy része kész volt mire észbekaptam. Legközelebb jobban figyelek rá.
-
TomBoy1986
veterán
Ez baromi jó lett, nagyon tetszik, új információt is kaptam a Rise személyében én is, na meg persze a mai - vagy éppen kevésbé mai programok - eredményei is hasznosak.
Viszont a grafikonokban valahogy az a rózsaszín a Cryrixoknál kevésbé megkülönböztethető, mint a többi. Esetleg lehetett volna kék/fehér/fekete vagy valami, ami jobban elüt.
Nekem egyébként egy 233-as intel MMX volt (386SX után) a második gépem alapja '98 júliusától és nagyon szépen, s jól is szolgált 2000 végéig egy Riva 128 kíséretében. Akkoriban már én is nekimerészkedtem a tuningnak, 266MHz-et sikerült belőle kihozni egy Tomato TX-es alaplapban.
-
CounterBoci
senior tag
Tetszik az írás grat. Nekem a favorit egy AMD K5 PR133 volt, amin végigjátszottam a Diablo II-őt.
-
A 3DMark 2003-as eredmények közül csak én hiányolom a K6-III-as procit? Mintha nem lenne a grafikonon, és még külön megemlítve sem, hogy miért nincs (pl. ha nem indult el rajta).
Egyébként nekem ezek a lépések kimaradtak az életemből. Előtte egy Cyrix 486 DX2 50-es procim volt, utána meg már egy Duron 600-as lett. (Szeretek egy-két generációt kihagyni.
)
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
juliabrilke #12 üzenetére
Nekem van olyan lapom amin 2mb L2 van!!!
arról is fogok egy tesztet csinálni, de tömörítésen kívül egy 600ra húzott K6-III+ proci mindenben elveri a 450es P3as procit -
Geffry
aktív tag
Nagyon jó írás! Grat hozzá, kemény meló lehetett ezt mind összeszedni!
Külön tetszik és köszönet az árakért, mindig jó visszanézni hogy akkoriban mennyibe is került az, amit tőlem most egy 500asért alig vittek -
Zoli bácsi
őstag
válasz
unclefucka #13 üzenetére
Igen, köszi, láttam, csak közben lejárt a szerkesztési időm.
-
unclefucka
senior tag
válasz
Zoli bácsi #8 üzenetére
Van róla szó, K6-2+ néven.
-
juliabrilke
veterán
Jó kis teszt.
Azért azt beletettem volna még, hogy a K6-III processzorok esetében ha volt gyorsítótár az alaplapon is, akkor az már L3-ként üzemelt. Úgy emlékszem, hogy ez maximálsian 1MB lehetett.
-
lorcsi
veterán
jó sok munkád van a cikkben
grat -
Sundesz
addikt
Gratulálok a cikkhez, jó lett! Nem kis időbe telhetett megírni...
-
zoltanz
nagyúr
Voltak horrorárak akkoriban is, mondjuk forint stabil esését is hozzászámítjuk a mai árak igen jók
AMD K6-III procik (rendszerek) még ma is megállják a helyüket (nem videó és zene tömörítésre gondolok) internet kis multimédia, szövegszerkesztés, bemutató, fotó, zene szerkesztés.
-
Zoli bácsi
őstag
NAgyon jó volt olvasni az írást, köszönet érte. Nekem akkoriban (98' januárban vettem az 5x86-os AMD helyett) Intel 200MMX volt, 32 MB Rammal. Ismerősök el voltak szörnyedve, minek ennyi ram, az életbe sem lesz szükség ennyire... (4-8, max 16 volt az elterjedt). Amire nagyon jól emléxem, hogy egyik ismerős ócón vett egy Cyrix MX procis gépet, az én gépemnél lényegesen olcsóbban, és hasonló órajelen ment. Tesztek ide vagy oda, mindig csodálkoztam, hogy gyorsabban betöltötte a windowst mint az én gépem, és a játékok is gyorsabban betöltődtek, futottak rajt.
mod: sz0k3e_: Megnézném én azt a 433-as Celeront, amit egy 233MMX proci megver!
zoltanz: Igen, de sajnos későn jött a K6-III, és el sem terjedt már,(Kapni sem nagyon lehetett) mert jöttek a korai Athlonok, amivel alaposan befűtött az AMD Intel bácsinak. De ez már egy másik történet... Ja, és voltak K6-II+ jelzésű procik is, nem is tudom volt-e róla szó.
-
sz0k3e_
aktív tag
Ez nagyon durva írás, mindig is a kedvenceim voltak a Socket7 procik. Régen mindig egy 300MHz-s P1 volt az álmom, de sehogyse akart menni, a 200as és a 233MMX-em is csak 266MHz-ig ment, pedig adtam neki én is a 3,5V-ot
Amúgy annyit még hozzátennék, hogy haverom 433MHz-s celeronját ripityára verte (legalábbis játékokban) a 233MMX-em, pedig a körülmények ugyanolyanok voltak (W98, 64MB ram, Voodoo2 12MB)
Hát minden elismerés az írásért, rengeteg munka lehet benne, bárcsak régen lett volna ilyen összefoglaló
-
F e Z o
veterán
gratu az összefoglaló teszthez...melegséggel töltötte el kicsi szivem...a mist*l-os szóróanyagok pedig kicsalták a szememből könnyeket.......régi szép idők....
-
Dr. Romano
veterán
Huh nagyon jó írás gratula!
Nekem ez a korszak sajna anno kimaradt. Haver gépével kezdtünk egy 386SX-en és jó utánna lett csak gépem, ami egy Cerka 400MHz volt
Milyen jó lenne ha ma is legalább ennyi cpu gyártó lenne mint akkoriban...
-
-
lambeeboy
csendes tag
szerintem nagyon eredeti ötlet volt ilyesmi témáról írni, én jól szórakoztam rajta
thx!
-
Ádyka
őstag
Az első írásom.
Aztán csak finoman a kritikával, ugyanis önbizalom hiányban szenvedek.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Avagy hogyan is teljesítettek a processzorok egymáshoz képest 10-15 éve? Egy kupac Socket 7 történelem.
- Dell Latitude 5410 27% 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe ujjlolv gar
- EliteBook x360 1030 G2 13.3" FHD IPS érintő i5-7300U 16GB 256GB ujjlolv IR kam gar
- RYZEN5 3600+32GB RAM+RX5700XT+GARANCIA (CSERE IS)
- Nintendo Switch V2 üvegfóliával, hordozó tokkal nagyon szép állapotban
- Dobozos Nintendo Switch okos! CFW 32GB+128GB Hekate Dual Boot +grip +utazó tok +üvegfólia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest