- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Rap, Hip-hop 90'
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pety97
csendes tag
nagyon jó lett a cikk,várom a folytatást (hogy röhöghessek még)
-
Pety97
csendes tag
a
-
pszihó
aktív tag
Mindig belülröl érdekeltek a dolgok.
Még szakközép elsőben ennek esett áldozatul egy ZX spectrum 1984 ben. Az apám elsirta magát és végül a fejemen verte szét
a kiváncsiságom maradványait. Kb 1 év GMK pénze volt benne.
Van a számlámon egy 486-os edo foglalat. 90-es évek elején volt. Letörtem a deszkáról. Akkor még kurv@drága volt.
Egy 1200-es athlon is sikerült lesarkaznom egy hűtő bordával. Ez is drága volt épp hogy kijött az ABIT KT7A.
És egy Maxtor 120-as IDE-t is sikerült haza vágni. Müködés közben lehúztam róla a molexet. Mondjuk ezt sikerült megmenteni egy forrasztással. Ez tele volt leirásokkal. kapcsolásokkal.
Ezeket sikerült elbaszigetére küldeni. A spectrumot kivéve egy-egy béna elhibázott mozdulat volt.
-
Matyó83
tag
ez tetszett!!!
-
Ricko
tag
Vettem egy WD 250-es vinyót. Itthon berakom elindul, de mindkét HDD hőmérő program 55° és 65°-os kritikus értékeket mér alapjáraton. Mondom ennek fele sem tréfa, elviszem haverhoz is kipróbálni, mert itt vmi nem stimmel. El is viszem rádugjuk a gépre, de már az elején a BOIS-ban nem lárni...
persze meleg volt mint állat. Levisszük 2 házzal lejebb másik haverhoz, akinek ugyancsak WD 250-ese volt csak neke sima SATA, nekem meg SATA II. Nála sem látja a gép. Mire hazaérek már nálam se.
Vissza gariba, kicserélik (2 hét), hazahozom, ez is 65°-kal indul villog minden, hogy kritikus hőmérséklet, mondom havernak nézzük már meg nálad megint. Felviszem rádugjuk... rohadt nagy égett szag. Persze a gép nem látja a vincsit. Na mondom kész leégett a vinyó. Áááá nem ez haver szerint a tápja. Mondom neki, te nem lehet h. zárlatos a tápcsati amit a vinyóra dugsz (hozzáteszem 25k-s Thermaltake ház gyári venti tápcsatijára dugta)? Nem neki nem zárlatos, nézzem meg az ő vinyója megy rajta... mondom sztem ne dugd rá. Rátolja, benyomja a gépet, egy kattanás a vinyó felől, meg se moccan a gép
Na mondom faxa, most hoztam gariból a vinyót megint vihetem vissza. De mivel wrva büdös volt, várni kellett míg elmúlik róla az égett szag, mert akkor kiderül a túrpisság. Szerencsére haver Maxtor vinyóját is kicserélték. De durva volt hogy több mint fél terrabyte-ot gajra vágtunk mire rájöttünk, mi a hiba. Aztán azóta nem veszek WD-t, bármennyire is a tesztek szerint az a legjobb. Most Samsungom van, nekem ez volt előtte, maradok is ennél. Nincs is vele semmi gond. -
proof88
addikt
Köszönöm a kielégítő válaszokat!
-
nakrisz
tag
Akkor válaszolok:
Lesarkazás: Amikor a chipre (CPU, VGA, stb) rosszul szereled fel a hűtőt (pl: ferdén, fordítva, gyakorlatilag a chip és a hűtő nem párhuzamos), és emiatt a chip széléből letörik egy kisebb-nagyobb darab. Jellemzően valamelyik sarka szokott letörni, innen az elnevezés. A mostani szériás (775/AM2) CPU-kon egy fém kupak van, arra megy a hűtő, így a leasarkazás kizárt. Most a VGA-kon szokott ez a műsorszám megtörténni, mivel azokon egyből a chipekre fekszik a hűtő.
A lábakat elhajtani "legkönnyebben" úgy lehet, hogy rosszul teszed be a CPU-t a foglalatba (nehezen megy, de aki maga szereli a gépét, az vagy okos, vagy erős
), rátolod a rögzítőt, esetleg a hűtőt is... Persze a gép nem indul. Kis szerencsével, kézügyességgel és sok türelemmel ki lehet egyengetni, ha nem törik le a hajtogatás miatt.
Esetleg a procit leejtve is sikerülhet ez a hajtogatós "mutatvány".
A 775-ös procikon már nincs láb, helyette az alaplapon van, azokat elhajtogatva szinte lehetetlen visszahajtogatni, olyan aprók és nagyon sűrűn vannak. -
proci985
MODERÁTOR
a pentiumok/486osok lábai elég könnyen hajoltak... baráti körben rendszeresen egyengették őket. intel s775öttől kezdve hála égnek az alaplap felőli részre esnek a lábak.
lesarkazni mostanában már a procit nem lehet. régebben, amíg nem volt védő fémkupak a chipeken, addig a dolog elég egyszerűen megtörténhetett.
szal kb mindkét probléma ma már a múlté.
-
afterburner_
őstag
a proci aljan levő tű az nem hajlik könnyen...legalabbis sztem elegge meg kell nyomni ha el akarod hajtani foleg a 775-ös prociknal:-)
a lesarkazas meg inkabb manapsag chipseteknel törnéik, vagy vga karikon, bar az ujak ugy vannak kialakitva hogy ne lehessen lesarkazni, de még a regi coppermine,tualatin intel procikat, meg az amd socket a-s procijait le lehetett mivel nem volt rajtuk kupak..
-
proof88
addikt
Erre valaki?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
subaruwrc #127 üzenetére
matávos p3mas, 200Ws táppal? szerintem egy olyanba való mikrométerű tápom van otthon győrben elfekvőbe (elszállt a lap alóla). kb a helyet foglalja csak, szal ha kell és megtalálom, sörért/csokiért a Tied
az még annyira nem retro... amit szereltem gépet, az egy p2es volt emlékeim szerint vagy valami nagyonnagyonbelépő p3mas, nem sok de inkáb nagyonkevés memóriával. az igazán retro meg az otthoni 2x5.25+2x3.5el szerelt ATs ház, turbo gombbal meg kijelzővel, hogy mennyin megy a proci (kétszámjegyű
). az eredeti 386os konfig már nicns meg belőle, de a 17éves 250Ws táp meg a 166os pentium mai napig mennek
ill 3 éve még mentek, azóta nem volt bekapcsolva
-
subaruwrc
félisten
válasz
proci985 #120 üzenetére
ezen is sírtam
nagyon ottvan a történet .
nekem az első ilyen élményem gyári intel cooler pöckeinek csavarhúzóval a lyukakba erőltetése közben esett meg amikor is lecsúszott a csavarhúzó a vájatból és csini 2mm-es árkot vájt a lapom szélébe. az érzést nem kell elmesélni senkinek
a hihetetlen mákom az volt hogy a legközelebb eső vezetéket nem vágtam át....
hasonló nem bővithetős fekvő szarságot nem bővítünk történet nálam is játszott.
windows reinstall kellett volna de mivel egy nagyon régi fekvő cucc volt mondom még úgysem láttam ilyet szétszedem. jó kis P3 nemtommilyen lap stb stb. tiszta retro volt az egész. proci kiszed megtakarít hűtő szintén repaszta miegymás. na mondom röffentsük be. innen indult a vicces rész mert nem kapcsolt be a cucc. na mondom lehet a táp nincs bekapcsolva azért. ahhaezen a tápon a kis kapcsoló nem arra szolgált mint ma
lényeg hogy amint átkapcsoltam és ráindítottam eldurant a táputána hogy tuti legyen mégegyszer megpróbálkoztam a beindítással és végleg kinyúvasztottam szerencsétlent... nem kell mondanom hogy a világon mégegy olyan táp nincsen ami illene a konfigba de a többi cucc túlélte és netezős gépben folytatják nyugdíjas éveiket
-
Sebastian072
csendes tag
Nagyon jó kis írás
Már várom a folytatást. -
Madárpók
aktív tag
Nem olyan rég volt hogy haver felhívott hogy nem indul a gépe. Átmegyek hozzá, mondom neki vagy egy csati kicsúszott vagy pedig táp. Oldallap leszed, ő nem lát semmit, én meg csak nézem hogy az északi híd méretes alu passzív hűtője bizony fejjel lefele trónol a videókártya hátán. Leveszem onnan, mondom asszem megvan a gond, jobban megnézve kiderült hogy a bordát tartó leszorító alkalmatosság két a lapba forrasztott U alakú drótba kapaszkodott, és az egyiket elengedte a forrasztás. Aztán valahonnan kerítettünk egy nem beszáradt pillanatragasztót, és megpróbáltam visszaragasztani, de nem igazán sikerült, csak amikor a fülön rajtamaradt forrasztóónt körömreszelővel lecsiszolva újra próbálkoztam. Azután borda fel, gép be, azóta is megy.
-
proci985
MODERÁTOR
-
vtechun
veterán
én is tudok néha ozzadni rendesen a gép előtt görnyedve
de még nem ment tönkre semmi
-
Volkov
senior tag
Hóhóhóóó
Van pár sztorim nekem is, de a kedvencem a következő (itt nem lett nagy kár):
Régi gépem egy Abit NF7-S volt, szépen fullosan mindennel ami kellett. Éppen ugy hozta a sors, hogy lett egy telefonom, amin volt infra port. Kábelt nem veszünk mer drága 1500-ért... infra port: 2k... ÁÁÁÁ.. kizárt.
Gyors google bújás: alaplapon van infra csati: jipí
Csinálok magamnak infra portot. Mi sem egyszerübb. Kapcs rajzot 5 perc alatt találtam.
El Lomexbe, az alaktrészek kijöttek potom 1390Ft-ból. Gyorsan haza, elő a páka, lapátoljuk össze, röpke 3 óra alatt kész is voltam. (10 perc után rajta volt minden alkatrész, de 2 óra 50 perc volt a debug, melyik kábelt raktam rossz helyre,stb)
Node a végén az infra beindult. Működött szépen, minden gond nélkül. Kis cucc le az asztalra, mellé a telefon és had szóljon.
Ide oda másolgatok, de vmi megzavar: égett szag van. Égett műanyag szag van...körbenézek, hát világít az infra port kábele, mint vmi hősugárzó. Az asztalon felejtett kis darab cin képzeljétek vezeti az áramot, és rövidre zártam a +5V-ot meg a földet.
Kábel frankón végigégett, így kell szakszerüen végigblankolni egy kábelt
Legnagyobb meglepetésemre a kábelen kívül semmi sem ment tönkre, masszív cucc volt az Abit lap is, meg az infra portom isEgy másik "aranyos" dolog, mikor eldöntöttem, hogy a ventiknek nem kell 12V mert ugy hangos, 5V-ról is simán elmennek és halkak is. Dehát kultúr ember vagyok, nem fogok gányolni szigszallag meg hasonlók, el Lomex, vettem sok molex csatit, és ahogy azt kell, apa-anya csati, csináltam magamnak 12V-5V átalakítót. Nemes egyszerűséggen felcseréltem a piros meg a sárga kábelt. Ezzel 2 évig semmi gond nem volt. Azon kívül, hogy elfelejtettem ezt az egész projektet.
2 év múlva nagy gépbővítés: új 80 gigás vinyó.
Nincs szabad molex... hm.. keressünk egyet. Nini, egy venti. Rá egy elosztó, jóóó lesz az. Vinyó rádug, gép bekapcs, aztán hosszas szítkozódás... a vinyó elektroinka 5V helyett 12V-al sajna nem gyorsabb lesz, hanem elég... 2 év alatt találtam hozzá másik elektronikát a szénnéégett helyett.Lehet röhögni
-
proci985
MODERÁTOR
2^7-1 fok az szép
ismerősöknél én utálok gépet szerelni.
kedvenc sztori ezzel kapcsolatban: reggel 11, vizsgaidőszak, hótkómás vagyok, csörög a telefon. unokatesóm hív (fel is kelt, részletkérdés), ugyanmár itt van haverja gépénél, nemmegy. magyarázok, lerakom. délután 1ig még kétszer felkelt, aztán végülis elindulok budapest túlsó végébe segíteni.
helyzetjelentés, délután két óra, megérkezés után pár perccel:
- hótkóma vagyok
- bérrabszolgagép, valszeg régi matávos, amit arra találták ki, hogy az user ne bővítse
- user bővíteni akarja
- vinyóval, meg vindózt is akar rá
- reggel 9 óta szopnak vele, nem bootol
- meg csináljak rá netet is
- user bölcsész
- viszont a kávéja egész jó
- és a szőnyeg tiszta. meg van csavarhúzó (bár biztonság kedvéért a sajátomat is vittem)közelebbi ismerkedés 14:30:
- p2es mATX lap (ajajajajajajaj, dokumentáció nincs, netem nincs, támogatja e a 32gbnél nagyobb vinyót?)
- miért van egycsatlakozós kábel az IDE2 porton (ennek itt még nem tulajdonítottam jelentőséget)
- fekvő mATX ház. tudjátok, aminél egy vinyó bekábelezéséhez az alaplapon és a procin kívül mindent ki kell venni (elég fáradt voltam, hogy a rituális harakiri ne jusszon eszembe hála égnek)
- de legalább az élei el vannak dolgozva
- rossz előérzetem van, hogy én itt min 3 órát fogok szopnipokol, Malebolgia, 16:30:
- a lap csak 32es vinyót támogat
- viszont az istennek nem bírom biosig is eljuttatni ha a második ide portra is dugva van valami
- második ideporton kábel cserélve, bolondbiztos IDEkábelt jobban szeretem
- a fenét vannak eldolgozva az élek
- hámsérülések több ujjamon
- alapból is rossz a napom (felkeltettek), eddigre idegbaj közeli az állapotompurgatórium, 18:00:
- a lap nem támogat IDE2őn slavet (!!!). a biosban látszik ilyen opció, de ha rádugsz bármit is slave porton, a cucc behal. valahol találok egy fölös jumpert, szal végül sikerül megoldani a 32gigás leszabályozást és ezt is. ilyet én még nem láttam, hogy IDE helyre csak egy vinyó megy be, pedig láttam már teszkós gépeket, 286ATtől napjainkig.
- bebootolt!
- közben persze végigzongoráztam az összes lehetséges beállítást
- mondtam már, hogy fekvő bizonyos alkatrészekre összerakott házat mennyire nem lehet szerelni, főleg másfajta alkatrészekkel, amiket alapvetően nem tartottak szempontnak, hogy valaha is belekerülhetnek egy ilyenbe?
- mert nem is lehet.. a hámsérüléseim száma növekszikén ennyire vindóz installernek még életemben nem örültem addig, 18:30:
- és ténylegmár kevésbé örülök a vindóz installernek, 19:00:
- ja, hogy tetűlassú... csak érjél már felvégzett, 19:30:
- és akkor 4 perces a bootidő... a cigarettám fogy, kávé szinténutolsó simítások, 20:00:
- vírusirtó bekonfigolva. netet hálistennek a tonlájnosok beillesztették (én már csak driverezek, hardverrésze kész), utolsó simítások
- nem létezik, hogy ennyire lassssssssssssssssssssssúmüxik, 20:30:
- googlenek ennyire még nem örültemkommentár: ha szervizes lettem volna, akkor a beüzemelési költség árát a használt géphez hozzáadva már akár valami emberi gépe is lehetett volna. oh well...
unokatesóm itt értette meg, hogy miért utálok olyan gépet szerelni, aminek nem én vállogatom ki egyenként az alkatrészeit. azzal is lehet szívni, de ez azért valljuk be, erős volt.
21:00 hazaértem.
- örülök a sajátomnak. aztán fekszem aludni, ez kibírhatatlan. -
Jégkokó
veterán
Egy időbe olyat csinált a gépem, hogy minden mozgatás után ujjra kellett telepítenem az xp t, mert a bootolás után fogta magát és bedobott egy szép kék képernyőt és ujraindult. De aztán szerencsére megszünt ez a hibajelenség, de azért roppant mód bosszantó volt.
-
Pala
veterán
Jó kis téma!
Velem is történtek már húzos dolgok, bár konkrétan még soha nem tettem tönkre egyetlen alkatrészt sem és nem is ejtettem le semmit, de azért a procihűtő fel-leszereléseknél mindig begyorsul a szívverésem, mert nagy erőt kell kifejteni ki területre és mindig félek, hogy esetleg véletlenül megcsúszik a kezem és letarolok valamit az alaplapon.
Legutóbb is, mikor tisztítottam a gépet, egyszerűen nem bírtam leszedni a prociról a gyári hűtőt, mert valami kegyetlen erővel kapaszkodik azokba a kis "kampókba" a foglalat két oldalán. Ismerem a leszedés techinkáját, de mégsem sikerült sehogysem, egy bizonyos nyomásnál nagyobbat meg nem mertem kifejteni, nehogy foglalatostul jöjjön ki az egész.
Szóval ez van, nem tudok/merek se új pasztát felkenni, se hűtőt cserélni, valszeg így egyben fogom eladni. -
néha
aktív tag
Bocsi lehet h ez most nem ide tartozik de nem tudom máshol megkérdezni
/Sziasztok! Lenne egy kérdésem! ez kékhalál akarna lenni:elinditom a gépet megy windows betöltés már épp betöltene amikor 1 pillanatra bevillan egy kék képernyő és ujraindul a gép/viszont ha safe modba inditom a windowst akkor indul...
-
commanDOS
senior tag
Vannak érdekes emberek, de legalább van min szórakozni.
Persze nem az a vicc a dologban, h nem ért hozzá, mert nem érthet mindenki a pc-hez.
Az a vicc, hogy ők úgy gondolják, hogy értenek hozzá és lehülyézik az embert, aki tanácsot adna nekik, ezen kár felhúznia magát az embernek, inkább csak mosolygok mindig.
Legutóbb is egyik ismerős vett v.mi "állat" gépet. Nagy lazán előadja magát, hogy 170 ezer volt, "rédmax" ház meg világító istenf...a meg mittudomén milyen elképzelhetetlenül fontos dolgok. Közben rákérdez, hogy jáccok-e a "krízissel", mondom feldobtam a gépre kiviből, de nemigen. Hmm... és hogy fut? mondom közepes beállításokkal egész jól.
Csávó ledöbben: milyen géped van neked bazz? nekem alig indul el.
mondom 130k-ból pakoltam össze, semmi extra
Kíváncsiságból megkérdeztem, hogy milyen vga van benne? hát ő azt nem tudja, aztán a számlán megtaláltuk: egy dzsíforsz 8400...
Hozzátenném, hogy a csávó csak játékra használja a gépeket, semmi másra.
De persze a neontól meg mittudomén micsodától jobban futnak a játékok, vga csak felesleges ficsör -
törölt tag
kedves boltos ismerős mesélte hogy náluk egy feltűnően fiatal srác vett előlapi ventiszabályzót és hőmérőt hogy az modding meg zsírság és ez kell neki. hívta is őket hogy valami nem frankó mert iszonyat hamar fagy a gép. elég hamar kiderült hogy a prociszenzort sikeresen a proc és a hűtő közé tette be...
-
rekid
addikt
hehe ismeros dolgok.
-
marcias
őstag
Szerencsére (kopp-kopp) én eddig semmilyen alkatrészem nem tettem totálkárossá, viszont amikor az egyik gépemet raktam össze, 2 napig nem jöttem rá, hogy mért nem indul, arra gyanakodtam hogy feltöltődött az alaplap vagy ilyesmi. Aztán kiderült, hogy a 4tűs alaplapi tápkábelt be kéne dugni - nem tartottam fontosnak mert a korábban nem volt a gépben
-
-
Larry303
addikt
ha már ennyien leírják az apróbb bakikat én is megemlítek egyet kettőt...
(amikor jumperes időszakban tuningoltam azt inkább nem)
na szal ugye jómunkásember révén, az alaplap dobozán rakom össze a konfigot és úgy tesztelem...első röffre rögtön kisebb füst és a jól ismert amperszag lett a jutalmam...többpercnyi nyomozás után kiderült, hogy az alaplap dobozán található matrica, simán vezet!!!!!!!
aztán még p1es időkben amikor gyárilag csak hitvány cdromokat voltak képesek csinálni, és ugye az a szar szemét csak pörgette pörgette a lemezt, de olvasni nem bírta, az oprendszer pedig szépen befehéredve várt az eszközre, egy jól irányzott kalapácsütés kézzel -már ha van ilyen persze látszólag megoldotta a problemát...gép úgy ahogy volt megmerevedett fülét farkát behúzta a cdrom is (elhalgatott) ...a resetig -mert ugye csak ez segített...akkor aztán hallom, hogy a cdrom kezdi előről az idegesítésem, és winyóm pedig a jól ismert fejleszakadós nótát kezdte dalolni....miután konstatáltam, hogy az összes adatom úgymond szándékosan tönkrevertem, kiszereltem a cdromot és kalapáccsal törlesztettem minden tartozásom... -
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #104 üzenetére
Akkor ha már itt vagyok kiegészítem a vinyós esetemmel is (nem sokkal több mint egy hónapja történt
Azóta kiderült hogy tényleg a rack volt zárlatos, mert egy zárlat védelemmel rendelkező táppal csak úgy magában ha rá volt dugva a rack nem volt hajlandó elindulni a táp. Lesz demonstráció az biztos, egy 10kg-os kalapáccsal ripityára fogom verni a rack-et.
). Egyébként a #92 az valami hihetetlen.
-
DarkByte
addikt
válasz
KillHates #10 üzenetére
Mágneses csavarhúzós esetem nekem is van, ebben a cikkemben írtam róla. Szerintem sejthetitek hogy azóta nem kicsit vigyázok a csavarhúzókkal.
-
Warbeast
tag
-
proof88
addikt
Sorry, h ilyen láma dolgot kérdezek, de mit jelent a lesarkazás, meg hogy lehet elhajlítani a proci alján lévő tűket? Azok könnyen elhajlanak? Mert párat már szedtem ki meg raktam be, de mindig vigyáztam rá, bár az a baj, hogy ilyenkor ejtem el legkönnyebben a dolgokat.
-
b.ricsi
csendes tag
nem semmi
ez az az eset amikor nem számít a pénznekem is van haver akinek csúcszsír gépet raktam össze(300k+). Ő is egyedül megvett mindent, nem a legolcsóbban. Aztán amikor hazaért és kibontotta rájött hogy fingja nincs hozzá, sata kábelt se ismerte fel. De ő legalább ekkor áthívott és nem barmolta el. Azé bavallom izzadtam is kicsit nahogy elkúrjam a striker extremet, meg a 8800gt sli-t.
-
törölt tag
Nem tudom így csináltad-e, de alapszabály, hogy ha hard-ot szivacsra vagy más puha anyagra helyezed, akkor a hard-ot csakis "hanyatt fekve" tedd rá, vagyis fejjel lefelé. A hard alján levő elektronika ugyanis nagyon érzékeny a hőre és a puha szivaccsal lezárod ezek szellőzését.
Az én gépem meg már hetek óta csak akkor hajlandó elindulni miután sokáig ki volt kapcsolva (4-5 óra), hogy táp kikapcs, elem ki egy fél órára, majd vissza az egész. Ha ezt nem játszom el az elemmel akkor se kép se hang, sőt ha kiveszem a ramot és VGA-t még akkor sem kezd el sípolni az alaplap! Majd ha lesz időm és valakitől tudok kölcsönbe kunyerálni egy a gépemhez passzoló alaplapot, akkor kipróbálom hogy azzal van-e gond. Persze lehet még táp is szerintem, de nem valószínű.
Szóval a lényeg: ennyi tapasztalat után már nem nagyon tudok semmit elképzelni amit egy szgép csinálhatna hogy megemelje a vérnyomásom vagy akárcsak kizökkentsen lelki békémből. Na jó, talán ha lángolni kezdene... -
Warbeast
tag
Na akkor kölkök, most kapaszkodjatok meg!
Kulák haverom, és a gépvásárlás
Tudni kell a kölökről, hogy 3 éve még rá tudtak sózni egy 1900+-os AMD konfigot 250 ezer forintért, CRT monitorral.
Tudni kell azt is, hogy az a monitor egy Trinitron GABA csoda volt, ami valami folytán (nekem erősen gyanus volt, hogy a képcső tele volt majd egy mili mély, és vagy 30 centi hosszú karcokkal.......aszonta, hogy öccse, ha játszik, és nincs nyerő formájában, akkor a billentyűzettel kényezteti a monitort......no comment....), szal a monitora kisebb életveszély volt. Tulajdonképpen szerintem leszállt róla valami földelő vezeték, és bár működött, nem volt szabad közel nyúlni hozzá, ugyanis gecire rázott.....de úgy, hogy mikor elsőnek mutattam, hova klikkeljen, lezsibbadt a karom, meg az oldalam is, ráadásul az ujjam vége is felhólyagosodott......azóta is ívet húz, már 5 centire is, és ha rátenyerelsz, addig ráz, míg le nem veszed róla a kezed, simán megölhet.....de ez csak ízelítő, a java csak most jön.
Mondta a kölke, hogy ballagás örömére meglepi magát új géppel. Mondom remek, beszerzem neki olcsóbban, meg összerakom, azt mindenki jól jár.
Persze nem.
Az okos kölök bemegy 50 km-re a nagyvárosba, és az első kereskedésben megveszi a cuccost. Nagyvonalakban: 5000+ X2 DOBOZOS!!!! proci, ATI 3870 2 slotos hűtéssel, 2G ram, SATA vinya, valami nagyongány de milyenkúlulnézmáki ház, aminek a fél eleje lilán villog, ha a vinyó melózik, meg egy TRUST 520W tápegység, laza 17000 forintért (!!!)...a Video7 LCD-ről nem szólok. Igazából 230-ból megúszta, ha én pakolom neki össze, akkor 160, de ezen ne akadjunk fel.
Szóval, mondta, hogy összerakja, miután visszaért a 100km-es kocsikázásból.
3 óra múlva csörög a telefon.
"Szevasz, összeraktam a masinát, de mindig kikapcsol."........
Na mondom fasza, mindjárt átugrom. Nem gondoltam, hogy életem legmókásabb délutánjának nézek elébe.....Sztori1:
a dobozos videókártyához ugye járnak tartozékok. Meg ugye két SLOT-os hűtése van.
Mondta, hogy nem fért be a házba, ezért leflexelték a HDD tartó alsó fakkját, úgy kompletten.
Meg hogy nem lehetett becsavarni, ezért a fél hátsó oldalt is kiflexelték, és fúrtak neki másik lyukat.
Ez egy dolog.
Mondta továbbá, hogy nem bírta rákötni a monitort a VGA-ra, mert ugye Dual DVI, a monitor meg SUB. Visszakocsikáztak megint a nagyvárosba, vettek 6500HUF-ért a "Hülye azért nem vagyok..." boltban egy DVI kábelt.
Erre egy laza mozdulattal előkapom az átalakítót a dobozból. Hát, itt már tudtam, hogy sikersztori lesz. Aszonta legalább van kábele. Fasza.Sztori2:
Diagnózis kezdete, gép bekapcs...hát, köbö harmadjára el is indul, bios-ig, ott kikapcs.
Mondom nézzük meg. Elszörnyedés a TRUST tápon. A harmadik mozdulatra a ház csontig bevágta a kezem. Fájt. Kijelentettem hosszas szaglódás után, hogy valami nem kóser. Szedjük szét.
Hát, a szétflexelt házikóból nehéz volt kiszedni a cuccost, főleg az alaplapot, mert 6-ból 3 csavarnak beszakadt a menete, olyan vékony volt az anyag, ami tartotta. Semmi rendellenes, csupán nem volt rajta alátét, meg hátlap. Hát mondom, ezeket azért betesszük. Gép összerak. Megkérdeztem, hogy a CPU hűtő faszán van-e. Aszonta ja. Megmozgattam a gyári!!! hűtő leszorítóját. Tényleg eléggé rajta volt.
Tovább folytattuk a diagnózist. A hiba ugyanaz.
Mondtam, hogy a táp lehet az oka, mihamarabb cseréltesse ki bármi másra. Ennyiért 500as chieftec-et kapni.
Aztán, egyszer csak sikerrel üzemelt a masina 30 másodpercig. ASUS M2N-SLI alaplapról van szó. Elsőnek a memóbeállításokat néztem, raktam ide-oda. Semmi.
Majd egy óvatlan pillanatban sikerült bejutnom a PC-Healt részlegbe.....Sztori3:
Itt szembesültem azzal a ténnyel, amit magam sem hittem el. Azt hittem a szemem káprázik. CPU Temperature: 127 FOK!
Abban a pillanatban ugye lekapcs megint. Olyan feeling volt, mint a harcosok klubjában, mikor a vetítőgépbe bevágott egy nagy péniszt a film közepére...csak egy villanás, amit láttam, de az agyam nem fogta fel.
Gondoltam meg kellene nézni azt a coolert mégiscsak. Lehetetlennek tartottam, hogy ilyen meleg lehessen egy proci.
Hát, nagy erővel sikerült lekattintani a leszorítót. Ahogy szedtem le a coolert, nagyon fura szag jött elő, és hossszú-hosszú ragadós nyálat húzott a CPU meg a Cooler közt, mikor leemeltem.....Csattanó:
Bámulatos, milyen hülye emberek élnek ezen a földön. Gondolom már mindenki kitalálta: a cooler alját védő átlátszó műanyag tálca ott volt rajta, ahogy a csomagolóban rátették. Nem hittem el. Közben figyelmetlenségemben a megolvadt műanyag ráfolyt a kezemre, és megint fájt. Az előre felkent paszta már csak műanyaggal összeolvadt koromként volt jelen. A CPU pedig gyakorlatilag egy bugyógó műanyagmasszában ült az alaplapon. 10 perc lehűlési idő után, hála a beleolvadt pasztának, egy darabban sikerült lefeszegetni az alaplapról, meg a CPU-ról anélkül, hogy bármit is magával vitt volna. Ahhoz viszont, hogy a CPU-t is kivehessük, újabb 10 perc kellett. Kis csavarhúzós segítséggel ki is jött. Bár a foglalat kicsit megolvadt, még nem olvadt egybe teljesen. A környéken gyakorlatilag ami tudott, az megbarnult, felpúposodott. A proci sapkája körül sötétbarna volt az eredetileg zöld nyák, vagy mi az. Közöltem a sráccal, hogy ezzel az alaplap, meg a CPU garija valszeg elveszett. Ezt nehezen akarta elfogadni. Mert szerinte nem tehet róla, cseréljék ki. Megnyugtattam.Lekapartuk a coolerről a maradék műanyagot, újrapasztáztam, felraktam.
Működött a szánalmas kis semmirekellőnek. Bár a táp által nyújtott feszkók terhelésre majd 20%-ot Drop-olnak, meg alapon is több mint 10% eltéréssel vannak jelen, ezzel már nem foglalkoztam. Szerinte ez jó így, amíg működik.Tanulság:
Ha egy mód van rá, az ilyen helyzeteket mindig csípjük meg, mert ennél viccesebb, nevetősebb délutánom még soha életemben nem volt. -
válasz
SystemRoot #87 üzenetére
Köszönöm!
-
SystemRoot
őstag
Haha, tényleg aranyos story.
Várom a folytatást.
-
cochy
tag
Huuu. nagyon nagy. várjuk a folytatást.. tökre beleéltem magam.
sajnos nemtudom olyan szépen elmesélni, mint a topic gyártója, de elmondanék egy történetet: Egyik nap gépeket csináltam, jó rég volt. Tisztitás külsőleg, sw telepitgetés, szóval unalmas meló. Nap végén haza. Gondoltam, ha már igy bene vagyok, megcsinálom a sajátom is
. először tisztitgatás. Sűritett levegő be, de nem fértem oda mindenhova. Na jó. akkor proci hűtő le, kábelek ki. a lényeg h szana-széjjel szedtem. Minddent letisztogattam, mehet vissza minden. Kábeleket szépen eligazgattam, minden a helyén. Inditás. Sipol, nem megy. Röviddel ezután érzem már a hiba szagát is.
1800+ AMD. igen az. Lemaradt a proci hűtő kábele, egész napos meló után bizony elfelejtettem rádugni az alaplapra a hűtő kábelét, nem indult el a hűtés. na mondom ez megsült. próbálgatom, télleg nem indul.Igy halt meg a proci na, akkor szétszed megint. a S462 proci hűtője az a régi fajta, 3 kis lyuk van egyik oldalon, meg egy kis kiálló rész, ahova be tudod akasztani a csavarhuzot, hogy le tudd venni a hűtőt. A lényeg, h ne remegjen a kezed. Az enyém viszont remegett.. lecsuszott a csavarhuzo. Bele az alaplap közepébe. Igy halt meg az alaplap.
röviden ennyi volt a story. büszke voltam magamra.. -
Egzee
őstag
És én mikor lusta voltam kivenni a házat a helyéről mert be kellett bújni és szétizzadom magam? Fogtam, memó be, 2 kallantyú bepattan, gép indít síííííííp füst, büdös... Memóból jön a füst... Hát nem 2 kis vájú volt a memón és az egyik oldal csak a fentebb lévőbe ugrott be??? Gusztustalan tetü samsung memória... Érdekes, a geil-jeimen csak 1 van...
-
ZéZé@PH
aktív tag
A csillag csavarhúzó az nem csillag, hanem keresztélű.
A csillag csavarhúzó 6 vagy 8 ágú.
A történet tanúlsága, hogy minden berendezésnek olvasuk el a használati útmutatóját mielőtt használjuk, csak az emberek többsége lusta és inkább kísérletezik és itt a baj.
Ennyit szerettem volna hozzászólni. -
Eddie141
senior tag
Végre ismét látni itt tégeg!
[téged--> KillHates itt--> Logout!
]
Még reggel olvastam az írásod, csak akkor mobilon nem sok kedvem volt pötyögtetni ..
Velem is előfordult már hasonló, és az is figyelmetlenség miatt történt, pedig én nembüszkélkedhetek ekkora karrierrel mint teNekem teccett, nagyon is, és várom a folytatást!
Köszi! -
Snowy_owl
őstag
Jó írás. Szórakoztató várom a folytatást.
Én is megjártam még anno mikor a géppel kezdtem ismerkedni. Úgy indult a dolog, hogy gondoltam egyet és vettem egy hűtőventit a házba. Minden oké szedem, le az oldallapot beteszem a ventit oké minden. De hát a kíváncsiság nagyúr (mivel még előtte semmit nem szedtem ki belőle hát most megtettem) kivettem a ramot megnézegettem aztán ,,jól” visszatettem. Annyira jól, hogy alaplapcsere lett belőle. Miután elfüstölt sikerült jól visszarakni.
-
commanDOS
senior tag
Hű, nekem is volt pár eset, amikor igencsak izzadtam és elsápadtam, miközben átfutott az agyamon a "bazmeg mit tettem???"
Egyik esetnél állítgattam a cpu hűtőt és a progi, amikor kiléptem nem állt vissza alapra, meg is felejtkeztem róla majd rá 15 percre OFF. Nézek ki a fejemből, qrva égett por szag, mondom gémóver
Mákomra lekapcsolta a tápot a védelem 70foknál..Másik esetnél az AGP frekit nem fixáltam és emelt fsb-nél kikapcsolt a vga. Persze beszartam, hogy oda a videókari.
Hát igen...jó pár éve volt -
fatal`
titán
Egyszer nem figyeltem oda és fordítva ment rá a tápkábel egy vinyóra, benyomtam a gépet PUKK, vinyó, táp kuka.
Egyébként jó az írás jót nevettem
-
v.tom
őstag
válasz
KillHates #76 üzenetére
Rögtön ki is hívtam az EON-t, erre a szimpatikus szerelő közölte, hogy most nem tudják levágni a problémát előidéző fát (ami ismeretlen tulajdonosú telekből nőtt az út fölé), mert hogy ide kosaras autó kell, azt pedi nem hoztak magukkal.(mondjuk ezt gondoltam, hacsak az egész kosaras autót trükkösen el nem rejtették a furgonban). Kicsit bosszús lettem, de megkérdeztem, hogy okozhat-e komolyabb kárt a berendezésekben ez a hiba. A szerelő boldogan közölte, hogy természetesen... Sebaj, gondoltam milyen jó lesz majd, ha eddigi tapasztalataimból okulva, magamra gyújtom a házat... Azért közölte a kedves illető, hogy ha annyira sürgős, akkor vágjam ki a fát magam (
). Én pedig közöltem vele,hogy ha annyira sürgős, akkor adja meg a nevét és a főnöke telefonszámát... Másnap jöttek egy kosarasemelővel, és kb 10 perc alatt végeztek az egész munkával.
-
hkari
őstag
Én egyszer fordítva raktam be egy ramot,és elfüstölt
Néztem egy nagyot.
-
v.tom
őstag
Nekem eddig a füstös dolgok jöttek elég szépen. "Szerencsére" csak kisebb alkatrészekkel:
- 2 napos dvd írónak nem tett jót a hot-swap alapon történő bedugás, és kijött a füst...
- A vonaton szállított tápom kicsit feltöltődhetett, mert amikor beszereltem a gépbe, a vinyóból kijött a füst (de a vinyó azóta is megy, igaz hogy 5 percenént furcsa kattogó hangot ad, és csak 1000kbit/s al tudok rá adatot forgalmazni).
- Hot/swap alapú floppymeghajtó csatlakoztatási kisérlet: kijött a füst a floppymeghajtóból.
- Kettőből is... Azóta nem használok floppymeghajtót.
- Véletlenszerű gépbekapcsolás, és a tápból jött ki a füst. Ez abban az időben volt, amikor egy 250W-os AT táp még 10 000 ft volt...
- CCFL cső menet közben csatlakoztatás: inverterből jött ki a füst...Kissé szerencsésebb eset, de nem kevésbé bosszúságos: A tápom jól hallható, cicergő hangot hallatott véletlenszerű időközönként... A gépet szédszedtem kb 5X, mindent megnéztem, hogy jó-e. Leszigeteltem az összes lehetséges zárlatot okozó helyet..semmi változás. Apró darabokra szedtem a tápot... Mindent megvizsgáltam műszerekkel..Semmi nyoma hibának, a táp még mindig cicereg..Kipróbáltam egy másik táppal is. Erre az is cicereg (
) 2 hét hosszas kinlódás után hazafelé menet észrevettem, hogy a ház előtt összeér két légkábel, és szikrázik. Bent a házban a táp ennek a ritmusára pedig cicereg...
-
Komoly az irás az tény!!!!
-
mob_zzz
aktív tag
Stresszes dolog az informatika.
Tavaly P2-es gépbe szerettem volna USB portot. Az alaplapon találtam is helyet neki. Beszereztem egy kivezetést és otthon rápattintottam az alaplapra. Beizzítottam a gépet, majd kipróbáltam az első kezem ügyébe kerülő USB-s eszközzel a friss portot. Az imádott Creative MP3 lejátszóm pukkanással, füsttel és égett szaggal jelezte, hogy fordítva kötöttem be a portot. Garancia persze már lejárt, de szerintem nem is tudtam volna érvényesíttetni, mert még most is ha beleszagolok a jacknél a lejátszóba, érzem a koromszagot.
-
The DJ
addikt
Aki szeretne még hasonló történeteket olvasni, az kukkantson be egy régi topikomba, ahol pont ezeket a baleseteket és gép elrontásokat tárgyaltuk ki egymással
Informatikai történetek, avagy ki hogyan rontotta már el saját és más gépét -
válasz
afterburner_ #67 üzenetére
Lesz majd vizes-gépes tárnoki-művházas horror-sztori is!
Csak meg kell várnom az 5 napot, hogy megint írhassak... -
Nem komoly... De megtörtént, sajna a konfigra nem emékszem, annyi tuti, hogy VESA Local-bus-os volt benne. Az volt akkora mint a ma az nVIDIA 9800GX2 vagy az ATI X2-ese és nem lehetett hozzáférni semmihez tőle a gépben.
A Voltok, meg egyebek állítgatása már kitaláció, mert az akkori konfigokban lévő BIOS-okban legfeljebb az időt és a floppy fajtáját tudtad állítani -
afterburner_
őstag
nekem egyszer eldurrant az egyik csovem a gépben , termeszetesena vizhutesemnel:-) es elkezdett szepen folydogalni a viz az akkori abit 4600 csucskarimra...alig volt par honapos, a hibajelenseg meg az volt hogy krix kraxok jelentek meg a képernyon eloszor nem tudtam mi az, nevetgelo dosbol ismert kartyak illetve csillagok stb, nem tudom mi a pontos nevuk, nahde gep kikapcs, vga gyorsan kihuz, hajszaritoval megszaritottam es tokeletesen ment ujbol
de talalkoztam anno egy bh6-os lappal amikor a srác a tepsiből nem vett ki egy csavarfoglalatot, szal ott szepen kipuposodott alap, es minden inditasnal a post utan lekapcsolt... semmi baja nem lett a lapnak miutan meg lett a hiba forrása:-) -
30z.Samu
félisten
Hát ez nem volt semmi, amit leírtál.
-
Ez most komoly? És mi volt a konfig?
-
proci985
MODERÁTOR
fiatal vagy
a korai gépek (pre 95 éra) még máshogy néztek ki (van otthon egy 17éves 250es tápom, aminek az oldalán még kapcsolási rajz is van). az ide kábelen volt ugyan jelölés (alul a bevágás) ámde fordítvabedugás elleni bolondbiztos bizgere nem. szóval rá lehetett dugni azt fordítva is... és nem is volt nehéz művelet. attól meghalt persze. egyik barátom gépében mai napig van egy ilyen idekábel... majdnem szivinfarktust kaptam, amikor idén januárban megláttam.
aztán másik, hogy a korai időkben a vinyó és a táp még nem tudott védelmet. tehát, ha rádugtad a vinyóra a tápkábelt, az ide kábelt meg nem, akkor elfüstölt a vinyó (386os korszak szintén).
aztán ott voltak az AMD duronjai... konkrétan ha elfelejtetted rádugni a hűtőt, hővédelem nemlévén, 3mp alatt sült meg. egyik barátomnak sikerült a műveletet végrehajtani, végül nulla napos cumóként DoAként cserélte
aztán a tvtuner... az infraportot ne dugd rá a sound outra... végülis működött utánna is, de eléggé nehezen sikerült újra bootoltatni...
és a jelenkor:
új gép, én rakom össze nulláról.
az lga775be került paszta mókás dolog. ja nem. végülis zsepivel és szivaccsal kétszer is sikerült kiszedni, de egy élmény volt mindkétszer (minek letörölni a procit mielőtt kiszeded... hát ezért).
a 6pines vidkari csatit sikerült bedugnom a 4pines alaplapi helyre. 3 órája szereltem akkor az IFX14et, kicsit fáradt voltam. indítom, furaszag (aj jaj), ventik se pörögnek fel. nézem kapcsolókat... hm, ha a négy pines itt van a ház aljában, akkor mi a fenét dugtam rá a lapra?
hopsz... azóta is megy, az FSP tápom pedig megérte az árát, mint egyenes következtetést, levontam az esetből.
CM690be nem fér be az IFX14 hátlapi hűtője... nembaj, majd visszahajtom... na végül is 60fokot hajtottam rajta... ezért is jó az aluhűtő.
IFX14et leraktam az oldalára szerelés közben, amitől meghajlott picit pár lamella. na ezért viszont nem jó az aluhűtő. azóta a tetejéte állítom, ha szerelni kell.
és a csúcs: délután ledőlök aludni, felkelek, gép áll. nézem, miafene, bekapcsolva hagytam.
boot bejön, a vista pampog, hogy valamelyik vinyóval para van (két rendszerpartícióm és három vinyóm volt akkor, meg a dvdíró). egyenként lehúzás, visszadugás, mindezt eljátszva lehúz/visszadug/bekapcsol/tesztel/kikapcsol fázisokban. na egyszer elmaradt a kikapcsol... az egyik boot valszeg elszállt, a raptoron lévő rendszerpartíció meg nem szerette, hogy menet közben lehúztam a sata tápkábelét (hulla fáradtan nem szerelünk az ilyenek miatt). na nagy nehezen végül sikerült behoznom egy vista installert, formázás nemmegy... au... partició törlés új létrehozás megoldotta a dolgot. kicsit voltam csak idegbajos, avagy mindkét rendszerpartícióm elszállt egyszerre. hál istennek fontos adat nem volt rajt, de akkoris.
bónusz: lassan seekelő dvd olvasó + 40fok meleg + soksok olvasás cdről == halott dvdolvasó. vigyázni a meleggel;>
bónusz2: codegen házam kapott egy 40centi átmérőjű hűtőt nyáron. anyámék ki voltak akadva, de sikerült nekik elmagyarázni, hogyha visszateszem az oldalát, akkor újraindul mert túlmelegednek a vinyók. azóta is idegbajosak, ha nekiállok gépet szerelni
bónusz3: a 4pines csati nélkül a gép nem indul. először mindig azt érdemes megnézni, ugyanis típushiba, hogy az ember elfelejti rádugni. általában akkor tűnik fel a dolog, amikor már szétszedtük teljesen a gépet
a táp visszakapcsolása hasonlóan fontos momentum
bónusz4: haver cseréli az S3masát egy tnt2re pár éve. node nem fér be a házba... vettünk fűrészt, levágtuk az agp slot elé menő részt a nyákból (láttátok volna az arcokat, amikor ezt baráti körben elmeséltem... egyébként mivel bonyolult a pcb, és nem biztos, hogy látszik, merre megy a kábel tökéletes módja a kártya elrontásának). azóta is megy, bár nem kicsit volt veszélyes a művelet... kártya max egy ezres volt, szóval még belefért a kockázatba.
írás pedig remek. aki szerelt már otthon, az biztos szívott géppel
a kompatibilitási lista meg kb egy elérhetetlen álom
-
Geller72
veterán
..csak én érzem úgy, hogy ez igazából nem egy sztori, hanem egy rejtett oktatófilm?..
.Mert ugye mi sem egyszerűbb, mint elmesélem egy (tegyük fel) kitalált történetemet, a "hogyan rontottam el a gépem" fejezetből, és lám, máris konzekvens megoldásokat szolgáltatok a usereknek, - egyrészt a jövőbeni tanító célzattal- másrészt figyelmeztetésekkel, hogy mit hogyan, illetve mit hogyan ne..mindezt poénokkal meghintve....nagyon jó írás...gratula...még akkor is, ha igaz..
.
Üdv:
Geller -
válasz
Macilaci457 #55 üzenetére
Sajna az már félig-meddig történelem.
De dolgozom az időgépemen!
-
válasz
LordDragon #50 üzenetére
"Nagy floppy meghajtók korszakában kaptam egy demo cd-t. Állt pár hétig az asztalon, mondom "hánehogymánetudjammegnézni"... A többit mindenki fantáziájára bízom, nehezen ment bele Az volt az első - és utolsó - nagylemez meghajtóm."
ÁÁÁááááá.... ez nagyon komoly!!
-
Vamp
senior tag
Ez valami vicc?
Legközelebb írok egy "Tönkretettem a pirítót" irományt, azt is kiemelitek?
-
AMD X2
senior tag
Nagyon valósághűen írsz !! Látszik az élet produkálja a legviccesebb dolgokat. Várom a humoros következő részt!!
-
finest
addikt
Nekem is mostanában zuhant meg valami a jó kis SLI-is lapomban. Egy ideje instabil, a vicc, h elsőssorban alapórajeleken restartol magától, ha tuningolom csak időnként akad ki 3D-és alkalmazásokban.
A lényeg, h arra gondoltam átviszem íjász barátomékhoz, ahol még a gyerekeknek is van saját íja és kivégzőosztagosat játszunk öten a 680i lappal. Mindenképpen csinálok videót, ha rászánom magam. -
kts88
aktív tag
Hát igen, mindenkivel előfordulnak ilyen dolgok. A magam részéről már sikerült egy pár alkatrészt lepusztítani. Duron 800 átégett, Asus A7V266C bios kiájult, lesarkazott 566 és 8600gt (ami még megy, de lehet nem sokáig
) és kitudja mennyi vinyó.
Várom a folytatást, mert a legszebb öröm a káröröm -
LordDragon
csendes tag
Jó tudni hogy nem voltam egyedül a kíváncsiságommal
Egyébként az még egy Vargáné és tsa meg Codegány előtti időkből származó dúrván noname táp volt, és a gép már másik táppal sem kelt életre.
Akkoriban nagyjából eddig tartott a "szaktudásom", úgyhogy könnyebb volt meggyőzni a szülőket hogy a - már úgyis elavult - gép helyett egy új legyen, mint esetleg rájönni hogy csak az alaplap nem bírta a strapát vagy ilyesmi. Persze ezután jött a Celeron 300A @ 450 tuningolásom tavaszi bimbóinak fakadása, meg ilyesmi, dehát az már történelem -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na és mikor a megfelelően erős ember berakja a DDR ramot fordítva?
Vagy mikor felszerelték a procihűtést, 10-es hatlapfejü segítségével, ami még nem lenne baj, csak a csavarnak átfúrták az alaplapot...Párszor már nyírtam ki gépet. Asus lappom megdöglött a szabályos biios resettől, noproblem... Meg persze sarkaztam le bartont, ami ugyan ment fél évig, aztán átégett...
Plusz előfodúlt, hogy meg akartam állítani a tápom (15K-s Thermaltake) ventijét, mert valami búgós hangot adott, banyúltam a célszerszámmal, csak az addig kezemben lévő műanyagdarab helyett csavarhúzóval, na a táp azóta darabokban áll a szekrényben, hátha egyszer megtalálom mit sütöttem ki...
LordDragon: Azt a kapcsolót én is átnyomtam egyszer régen, aztán végülis csak a biztosíték ment ki. Kelett a gép, és összekötöttem allul egy darab dróttal
-
LordDragon
csendes tag
Hát akkor csak hogy én se maradjak ki a jóból.
Amit valaki itt már említett 110V vs 220V (akkormég), én ezt eljátszottam az 5x86-osommal, kíváncsi voltam mit csinál a kis kapcsoló a táp hátulján, hát megtudtam
Nem örült neki, új gép lett a vége
Másik régi történet. Nagy floppy meghajtók korszakában kaptam egy demo cd-t. Állt pár hétig az asztalon, mondom "hánehogymánetudjammegnézni"... A többit mindenki fantáziájára bízom, nehezen ment bele
Az volt az első - és utolsó - nagylemez meghajtóm.
Hirtelen ennyire emlékszem.
Egyébként meg rengeteget szereltem anno a gépemet, bár lekapcsolva, de nem földelt konnektorba dugva, a végére egész hozzászoktam a kis bizsergető érzéshez
-
hedgehog
senior tag
Kicsit off, mert az esemény nem alkatrészhalállal végződött, de csak a szerencsén múlott... öcsém gépén próbálok tvtunert távirányítással driverrel ellátni, de nem nagyon tudtuk a típusát, mondtam neki h szedje ki, fotózza le és küldje el a képet (volt köztünk 200km), és pár perc múlva küldte is a képet msnen... igen, bizony, működő gépből kiszedte a kártyát és lefotózta
Szerencsére feltűnt h nem jelentkezett ki, és azonnal mondtam, hogy vissza már ne tegye míg áram alatt van a gép
btw, később amikor ugyanebbe a tunerbe rosszul dugta bele a hangszórójackcsatit sikeresen kivágta a biztosítékot, de pár perc pihenés után bebootolt minden, azóta is működik -
divergens
tag
Nálam az előlapi usb okozot gondot..sok kis színes izé..gyögyözöm a (l)user manualt..Ok, kész vagyok!Bekapcs!Post kép nuku, csak egy hanyag kis gombafelhő a tápból..aztán meg bamba arc..
No meg a régi copermine cerkám, rá hegesztek valami jó kis hűtöt,,Mondom el megy ez passzívba..Paszta, aztán erőltetetem rá hűtöt, kéz megcsúszik,,hűtő elfordul..fordítom visz, hm mondom, olyanérzés, mintha kis homokszemcsék szorultak volna proci meg hűtő közé..a sarka picit lejöt..de azóta is működik!!
-
serwer
csendes tag
nem is igazi pc-s, az aki nem sütött meg processzort vagy nem fleselt meg rosszul biost
-
faber24
őstag
Én elég mezei júzer vagyok, még csak kb. a 3. gépemet koptatom (első kettőt nem is én raktam össze, igaz, a bővítésekkor azért nem rohangásztam szervízbe), de volt nekem is egy-két "melegebb" történet....
Második gépem mellé le volt pakolva 1,5 liter finom erdei gyümölcsös Olimposz üdcsi (ez itt a reklám helye...kellemesen meleg, nyári este a panelban címszó (had szellőzöna gép, vacak olcsó ház -> oldal levéve), barátnővel éppen valami frenetikus vígjátékot néztünk, és egy nagyobb felnyihogás alkalmával sikeresen belerugtam a 1,5 literből kb. egy negyedet a gépbe
Valahogy nem díjazta a drága, meg is állt rögtön, persze próbáltam kiszedni, de este volt, ráhagytam, másnap meg kellemesen össze volt ragadva a proci venti és a többi...szervízben elszórakoztak, mire úgy-ahogy kipucolták, de végülis utánna még 1-2 évig működött, amikor is eladtam...
Harmadik gépemmel még nem volt nagyon gond (kop-kop), még csak fél éves, ezt már én szereltem össze és válogattam minden elemét...csak kisebb bakik voltak: s775-os gyári hűtőt eredetileg gyári pasztával felraktam -> másnap néztem, miért is 70 fok idle-be...csere Cooler master pasztára: azóta se nagyon megy 60 főlé terhelve...Persze leszedés után (mert hogy akkor már én is lusta voltam az alaplapot kibányászni) sikerült nem felvogatni a hűtőt, így volt még egy kisebb szívrohamom, miután a félig felfogatott hűtő ráugrott a 8800GT-re, és ezért valahogy a gép se indult, de ezt gyorsan orvosoltam...
Gigabyte lapom van amúgy, tényleg nem gond itt a CMOS reset, mert nincs rajta jumper, csak csavarhúzóval kell zárni
-
kissthomas
csendes tag
Nekem még nem nagyon sikerült gépet tönkretenni, csak billentyűzetet... Én egy fél rúd melegragasztóval oldottam meg utána a támasztó lábak helyénmaradását
jól bevált, utána szépen rugózott a bill a keményebb "gépelések" során
Viszont egyik majdnem-kolléga szépen lerendezett egy szervert... "Gyerekek, ha amcsiból küldenek valami cumót mindig nézzétek meg a tápon hogy 110 vagy 220V-ra van állítvaszép kék szikrák, és két teljesítménytranzisztor burkolata bánta az akciót (az egyik tranyó borítását azóta se találjuk az irodában
lehet "köddé" vált....) Aztán a tápcserét követően miután a szerverre sikerült a Debian-t grafikus felülettel telepítenie mondtuk neki hogy ezt inkább nem kéne erőltetni
Jah és ne feledjük: A processzorok füsttel működnek! Ha kijön a füst nem megy tovább -
paulka
tag
Azt a jumpert még vissza lehetne forrasztani ám
De mivel lesz második írás is, így sejtem, hogy lesz még valami baki
Én a floppy drive-omat öltem meg...fordítva dugtam rá a tápot a vaksötétben. De hallottam olyat is, aki a vinyó tápját dugta fordítva be, na ahhoz művéeszet kell már
(Ui.: Az én lapom is magától resetel, ha gond van
)
-
Cyberpunk
félisten
Csá én meg egyszer úgy jártam hogy bedögölt az alaplapom és kaptam cserébe egy másikat na amikor szóltak hogy megjött az új lap akkor otthon szétszedtem hogy viszem vissza a csere lapot.
Na akkor amikor csomagoltam vissza (mivel LGA 775-ös volt) belenyúltam a proci foglalatba és ott szétgörbült egy csomó tüske kiegyenesítgetni meg persze nem lehetett őket.
Hát ennek az alaplapnak lőttek még szerencse hogy nem kellet kifizetnemEgy haverom meg úgy járt hogy lanpartyn voltunk valamikor hajnalban mentünk haza egy másik haver segített hazavinni a gépét ő vitte az alapgépet.
És a házuk előtt le ejtette az árokba de ez még hagyá, a gond az volt hogy éppen tél volt és volt vagy félméteres hó.
Na a gép telement hóval (lehetett belőle kifelé lapátolni a havat).
Miután kikapartuk belőle a havat egy napra oda állította a haver a radiátor mellé és lám miután kiszáradt működik (a mázlista).
-
kisninja
őstag
Jut eszembe én is basztam már el egy hardvert
yamaha cd iró scsi 4x4x6 vagy mi volt... Nem irta a lemezeket már... beidegesedtem kitéptem a tálcát majd vissza irás közben lefagyott már beleuntam az ujrainditgatásokba szal tápkábel ki majd be párszor be is jött. Azt egyszer nem akart belemenni majd ferdén pár sorrar odébdugtam 12v ment Földbe.... Ezekután csak a tálcát nyomta ki meg kiesett egy halom smd cucc.Vissza forrasztgattam a cuccokat persze smd nem volt itthon igy kapott normál méretű ellenállásokat.
Jólett eladtam a pibe olvasonak még jó volt. -
Kleroo
veterán
Aranyos cikk. Nekem is van egy hasonló sztorim. Haver egyik winyóját kötöttem be kb 2 percre az enyémbe. megtörtént a bekötés, dehát a +winyó az csak úgy kilógott,csak úgy volt. gép bekapcs. működik. aztán nem tudom miért, gondoltam hogy majd valahova valamire rárakom. Megfogtam, s ahogy kezdtem berakni, az egyik sarka hozzáért a videókártya plusz tápcsatlakozójának csatlakozórengetegébe. Hatalmas szikra hang. ilyet még nem hallotam, gép kikapcsol, meghal kaputt. ÉS most jön a csattanó. Azóta is tökkéletesern működik a videókártya.
-
Zso Ro
senior tag
En is szerelgettem a gepet mukodes kozben,viszont soha nem nyultam olyan fontosabb alkatreszekhez,ami a meghibasodasahoz vezetett volna.
En csak egy eros tuninggal okoztam kart a tapomban es az alaplapban,csere volt mindketto.
Varom a folytatast
Hatha tudok megtobbet nevetni.
-
cizoe
őstag
Amit még megfigyeltem, hogy amikor szerelem a gépet (főleg ha keményen stresszes szitu van) mindig izzad a kezem mint a dög, agyi erek kidagadnak, és általában el is vágom az ujjam vmi sorjás cuccal vagy alkatrésszel __
-
válasz
juliabrilke #25 üzenetére
Ekkora?
Vagy ekkora: -
TomiFiu
tag
A cikkért gratula! Nagyon költői vagy mi!?
De a hozzászólásokban is jó volt olvasni, hogy nem vagyok egyedül
Én még a 2500+ -os procimmal ill. az őt kiszolgáló alaplappal csináltam egy olyat, hogy mikor a hűtőbordát fel akartam rakni akkor a csavarhúzó leugrott a kis pöcökről és megütöttem az alaplapot.
A gép persze nem is indult. Ez egy BioStar alaplap volt amit akkor 2-3 hónapja használtam és ~27eFt-ért vettem.
Teljesen összeroskadtam, majd egy kis idő múlva erőt vettem magamon, hogy megnézzem mit műveltem. Először nem láttam semmit, de jobban megnézve látható volt hogy egy fóliacsík elszakadt. Mondom hátha csak az a felső réteg sérült (mert ugye az alaplapok több rétegűek) és megforrasztottam egy 230V-os 40W-os pákával.
A forrasztás jól sikerült és a gép beindult és így még 2 évet szolgált nálam. Haverom lánya a mai napig használja a masinát és semmi panasza.Viszont ennél az alaplapnál még beszereléskor elkövettem egy nagy hibát!
A procihűtő tápmadzagját rákötöttem az alaplapra és a tápegységre is. A táp nyert!
Alaplapi CPU hűtő vezérlés meg elfüstölt.
Persze sose csináltam volna ilyet, de akkor volt azt hiszem először olyan hűtőventim ami mind a két csatit tartalmazta és nem figyeltem.De volt régebben 286-ossal egy olyan, hogy a PC speaker-t ki akartam hangosítani és egy Tesla lemezjátszóra kötöttem. Nos bár egy jó darabig működött a dolog, de egyszer csak kapott valahonnan egy nagyfeszt mert még a vezeték is megolvadt. A lemezjátszó bal csatornája és a speaker is bedöglött.
De a mi a billentyűket illeti ami most nekem van az nagyon ütésálló, csak a támaszték nem bírta sokáig. A sokszori visszaragasztás után kb. 3-4mm ragasztó réteggel megnőtt a magassága és emellett egyre gyakrabban és könnyen eltört.
Jelenleg 2db lemerült ceruzaelem adja meg a kellő magasságot ill. döntést a billentyűzetemnek. -
kisninja
őstag
Régóta vagyok a szakmában hála égnek semmit sem tettem tönkre pedig vannak meredek huzásaim. (Szerencsére a kezeimben inkább megjavulnak a dolgok)
Én nem tökölök azzal a jumperrel elem ki be azt kész.
Egy tanulság: Q-tec tápokban nincs rövidzár védelem5v ágban biztosan nincs.
(minden tulélte csak a kábel nem)
-
törölt tag
fiatal és bohó koromban lementem Miskolcra gépet venni Bp-ről, kb 2000 Ft nyereségért...
procit kibontottam, pár láb meg volt hajolva... óvatosan kiegyengettem, majd foglalatba helyeztem, aztán 2 napig vártam amíg megérkezett a RAM
nehéz napok voltakde a gép azóta is működik családtagnál
-
rviktor25
tag
pl. az én gigabyte-om
visszadobja automatikusan, plusz ha mégis kéne resetelni, akkor elég egy csavarhúzó, nem kell jumpert átrakni, mert nincs is xD
nálam is volt vicces eset. haverral életünk első gépét raktuk össze. kész is vagyunk fasza minden. gép bekapcsol. bios. "te zsolt ez a szar azt írja, hogy 0-val pörög a prociventi". haverom odalép, elszörnyedt fejjel rám néz. "ez télleg nem megy". főkapcsoló azonnyomban kikapcs. nézzük, nézzük, sehol nem látunk hibát, beleolvasok manyuálba. jah, smartfan, ok. bios, smartfan kikapcs, nem akarok szívbajt kapni
. onnantól 3 évig problémamentesen ment, amikoris eladtam.
mostani gépem összerakása meg katasztrófába fulladt...kezdődött azzal, hogy kb. 39fokos lázzal, irtózatos fejfájással és remegő kézzel kezdtem el összerakni
végülis is sikeres lett, bekerült az 1 giga memó, a stock intel cooler meg a C2Q Q6600 a p35-ds3 -ra...elindul a gép, minden szép
aztán megjöttek az alkatrészeim hozzá, 2giga geil ultra memó, CM hyper TX2 hűtő. na, hogy mennyit eltok szenvedni az LGA775-ös standard felfogatóval, az hihetetlen, jó lusta ember lévén nincs kedvem még 1x szétszedni a gépet és kint berakni, mert az qrva sok munka. rakom be, az alaplap a két csavar közt már a ház falát érinti, közben reccsenés, hoppá kicsit túlfeszült az északi híd hűtője, na sebaj. valahogy sikerült berakni, aztán a memók.. hát hihetlen volt, hogy a memó berakással is szenvedni kellett, mert az istenért nem akart "bekattanni".végleg sikerült. boldogság.
egy szállítás után konstatálom, hogy a proci hőmérséklete 20 fokkal magasabb..mi történt?! jah, hoppá kiakadt az egyik lefogató. visszarak, oldallap fel. gép indít. megy jól.
másnap gépbe véletlenül belerúgtam egy kicsit, bekapcsolom, biosig eljut, aztán fekete képernyő. megint bekapcs, már bios-ig se jut el. hmm hát ez mi?! kinyitom, ja semmi különös, csak nincs a procimon hűtő, mert ott lefeg tőle 1 centire az alsó kettő lefogatón :| szívem fél perc szünetet tartott, na jó, akkor ebből elég, megpróbálom az AC freezer7pro-t, nem volt könnyű felrakni, de sikerült, és azóta is tökéletesen megy. az azóta bekövetkezett vid.kari, memó csere már problémamentesen zajlott -
zolomon17
senior tag
Még az előző gépem fejlesztésekor nyírtam ki egy CPU-t... nem a legszebb emlékem a géspzerelésről...
Volt egy 2500+ Bartonom és vmi csoda folytán feltűnt egy már teljesen hiánycikké vált 3200+ Barton. Gondoltam gyorsba kicserélem, ledumáltuk az eladóval... Már az új cuccal szarok voltak, mert nekem 400 FSB-s gönc kellett és persze már csak az átvételkor derült ki, hogy neki leesett vhonnan egy 333 FSB-s 3200+ ... szívtam a fogam, az eladó kötötte az ebet a karóhoz, hogy nála úgy megy a cucc 400-on, mint kés a vajban...
Hazavittem, egész gép szétkap, CPU be, indít. Mondom indít... semmi. Nem indul el a lapomban a gönc se 333-on, se 400-on. Ja, el ne felejtsem, a gyerek belenyomta a CPU-t egy szivacsba, meggörbültek a tüskék, azzal is játszottam eleget, mire bement a foglalatba...
Gondoltam visszateszem a 2500+ Bartont... hát nem lesarkaztam!!!
-
vedini
őstag
kicsit akkor olvasgass még
egyébként én is nap mint nap bütykölgettem a gépet, és az tetszett az írásban, hogy tényleg ez van, ha valamit elcseszünk, akkor kiver minket a víz, imádkozunk, dobog a szívünk, csak indulna már be a konfig
főleg mikor a méregdrága régóta várt hardvereket pakolja össze az ember, van para rendesen
-
Jaja,Asuséknál van ilyen
Ezzel kapcsolatban volt olyan hogy koma átjött,és amíg kiugrottam sörér a boltba, úgy gondolta felhúzza viccből a gépem.
A 200Mhz-es internal Mhz-et felnyomta 400-ra,gondolván bírja ez a strapát.Ez jól nézett volna ki 14X szorzónál,de persze nem kapcsolt be a gép,csak fekete képernyő.
Semmi gond,táp ki-be 2x bekapcsolás után és indul a gép és rákérdez,biztos jók-e a beállítások. -
vicces sztori. én igyeksem a tápkábelt mindig kihúzni, vagy legalább a tápot kikapcsolni. múltkor neme is volt egy jó menetem, összedobtuk havergépét, minen pöpec volt, rádugtuk alaplapi csatikat, LED, reset, miegymás, akarom bekapcsolni, semmi... 5x próba, semmi. mondom szedjük szét, ki a házból, és csak procival és VGA-val (hibakeresés mód be
) nem indul. mindent ki, csak procihűtőt rá, hátha nem kap áramot (egy LED nincs a deszkán, ami jelezné ezt, Gigabyte AM2-es alaplap, eléggé új típus), semmi. nézek körül. mondom havernak, te, ne legyél most ideges. kérdi miért? mondom nézd: az alaplapi csatikat egyel mellé dugtuk, volt egy ugyanolyan tűsor a csatik csatlakozója melett, csak az nem volt színes... ugyanannyi tűvel, ugyanazzal a kiosztássa.... átdugtam őket a jóba,és voilá, indult. jót röhögtünk magunkon.
-
cizoe
őstag
válasz
juliabrilke #25 üzenetére
Vagy egyes lapokon automatikusan visszadobja defaultra a cmost ha elcseszed a dolgokat. Asszem tán ánuszéknál van ilyesmi anticrash bios vagy mi.
-
juliabrilke
veterán
Huu...
Én mennyire utálom a CMOS reset jumpert. Egyébként erre van egy jó megoldás. Nekem egy másfajta jumper van rajta, aminek ven fent kb. egy centis megfodó része. Nagyon hasznos tud lenni.
Csipeszt el lehet felejteni.
kb. így néz ki (talán kicsit nagyobb)
-
cizoe
őstag
Ja mégegy sztori ha nem baj:
Egy alkalommal még régen (még 2500ös bartonom volt egy nf7es lapban, imádtam
))valami krvára felhúzott a géppel kapcs-ban, nem akart bootolni asszem. (Codegány rulz volt akkoriban
MEgfogtam, és egy súlyos rúgást mértem a táp felé, merthogy az oldallapokat nemnagyon szoksáom feltenni a gépre. Szóval rárúgtam, az kificcent a helyéről (nem teljesen, csak félig lelógva maradt). MOndom anyád bammeg idegességemben szétcsesztem a gépet. De láss csodát, bekapcsolt, és a rárúgás előtti probléma megoldódott.
Azóta mivel kicsit drágább cuccosok vannak a gépeimben, nem nagyon rúgdalózok, max a monitort verem. (crt-t lehet
)
-
Skyhigh
aktív tag
-
norbi1992
tag
Nem teljesen ide tartozik ,de azért hasonló eset, amikor egy fűszegélynyírót szedtem szét , aztán fater jön kezébe a konnektor csatlakozóval , "hogy ezt ki kéne húzni azért"
.
-
cizoe
őstag
egyszer átmentem haveromhoz, mineteni vinyóra pár dolgot. Na és ugye a kezemben a 40 gigás maxtorral mentem át. Időközben kiatláltuk, hogy igyunk, elmentünk a kocsmába, ahol szénnéittuk magunkat. Egyszer csak hazafelé, (továbbra is a kezemben a vinyóval) egy tétova pillanatban elejtettem, láttam ahogy zuhan, és paffan az aljával a földön.
Soha többet nem indult be.
-
Zotya84
őstag
Én is rendszeresen szerelem a gépem áram alatt, de eddig csak egyetlen hülyeséget csináltam, igaz azt többször is, és azt melóban: floppytápot rosszul tettem a helyére így leégett róla a szigetelés, de minden megmaradt, csak azt a csatit kellett levadásznom róla, de ezt kétszer is eljátszottam és mákom volt, azóta erre jobban figyelek.
Amit néha elkövetek, hogy úgy akarom bekapcsolni a behozott gépet, hogy elfelejtem, hogy épp az imént kapcsoltam ki a tápot a 230V-ra dugás előtt...
-
Sidaries
őstag
Ügyes.
Várom a folytatást.
-
Üdv.Jó kis írás.
Nekem eddig szerencsém volt(kop-kop-kop),bár követtem el néhány hülyeséget.
Az egyik emlékezetes az volt,amikor a gépemet pucoltam oldalra fordított állapotában és valamiért muszáj volt "talpra" állítanom és abban a pillanatban az akkor még igen nagy számnak számító(kb 3éve) P4 HT 2,8Ghz-es proci egy hangos koppanással landolt a gép belsejében,mert hogy nem rögzítettem a foglalatban.Abban a pillanatban elöntött a forróság.Takarítási folyamatot félbehagytam és gyorsan összeraktam.Azóta is hibátlanul megy. -
JoeYi
őstag
anno mikor egy 1700+ -os gépem volt szerelés kzben megvágta a kezemet a ház, és elkezdtem vérezni észrevétlenül. Összeraktam a gépet, és nem idnult. Szétszedem, megint és mit látok? Mindenfele vércseppek a gépben
. A rohadt nagy mákom az volt, hogy csak le kellett törölgetnem őket, és minden jóra fordult
-
DeSanto
őstag
Egyszer egyik barátom elhozta a HDD-jét hogy majd átmásolunk róla dolgokat ide-oda.
Oldallap le, s-ata kábel be, táp be.
Vinyó a gép oldalánál lévő házimozi erősítőn alatta egy kis szivaccsal.Minden rendben is volt míg valamit hátra be akartam dugni és gépet alrébb nem húztam.
A haver vinyója belezakózott a gépbe.Pont a vga-ra esett.Persze meg is adta magát egyből.
Gép leállt és csak sípolások hada kísérte a következő indítást.
Akkora szerencsém volt hogy nem lett rajta külsérelmi nyom így gariban cserélték a 2 hetes vga-t de azóta semmiféle vinyót nem dugok a gépemre ilyen formában. -
Xmodule
őstag
Jó írás. Jót nevettem. Várom a folytatást... (:
-
bbandi
tag
Én még anno egy 5x86-os procihoz való alaplapot nyírtam ki fordított procibehelyezéssel (azóta se volt olyan gépem amibe fordítva lehetett volna procit rakni). Aztán áram alatt mellé dugtam egy floppy tápot és az azonos dróton lévő teac cdrw elszállt (na azt sajnáltam)
Innentől már csak barkácsolós bajok voltak:
-házilag forrasztott ps2/at billentyűzet átalakító zárlatot csinált, kinyírta a billentyűzet csatlakazót.
-volt egy tv tunerem sok tüskés s-video csatival, kábel nélkül, kerestem a kompozit bemenetet->zárlat
-6600GT-t sarkaztam le home made hűtővel.
az utóbbi kicsit sok pénzembe fájt (na azért nem az új árába, kb 2 éve vettem és egy évig használam), úgyhogy mostanság óvatosabb vagyok. -
__Psion__
tag
Volt alaplap is amit tönkretettem rossz jumpereléssel (valami P1-es EPOX lap volt sok-sok évvel ezelőtt). Legutóbb tényleg kapitális hülyeségből fakadt (bár nem ment tönkre a gép) egy kisebb problémám.
Takarítottam ki a gépem (ilyenkor teljesen szétszedem). A hűtőbordát is lekaptam. De a processzort nem vettem ki, szépen ott figyelt a fugalatban, bepasztázva (akkor éppen valami Zalman féle "csodát" használtam). Mikor észrevettem, hogy beleragadt a pasztába, a sűrített levegő által életre keltett kisebb portigris. Egy mozdulattal oda irányítottam a flakonból kiáramló levegőt.
A hatás frenetikus volt... természetesen azonnal lefújta a paszta nagy részét a levegő, s az alaplap egy részét egyenletesen beterítette a szürkés massza (sőt még a foglalat alá is jutott belőle (LGA-775)), Akkor, és ott meg voltam róla győződve, hogy ez az alaplap többé nem bootol. Ahogy tudtam megtisztogattam, de bőven maradt minden felé a "cuccból". Bár a kence üvegcséjén fém tartalomról regéltek. A gép elindult, és az alaplap is (ha jól tudom) működik a mai napig...ps.: ennél talán csak az volt húzósabb mikor egy házibuli alkalmával, egy a számtógép mellé letámasztott sörös flaska tartalmát valaki véletlen beleborította a gépbe. Szerencsére nem volt tele az üveg, így csak a gép alján keletkezett egy nagyobb sörtócsa.
-
válasz
concret_hp #9 üzenetére
Sokat, majd 20 év alatt...
Na igen, de ez az írás nem erről szólt. És még sok nem arról fog szólni!
Minap végeztem ki a jó kis SLI-s lapom és ez ihletett, hogy közzétegyem a harverek viszontagságait kezeim között. Lesz itt notebook, vizes projekt, mágneses csavarhúzós sztori, a csavarbehajtó örömei. Talán mesélek majd a Ready Computers szervizéről is... az besz@rás jó sztori lesz, csak még kell egy-két emberrel egyeztetnem... -
coyote55
őstag
Anno, mikor még PC sem volt, egy saját készítésű Sinclair ZX81 hozta rám a frászt, mert első bekapcsoláskor nem jelentkezett be, hanem csodaszép közel-keleti szőnyegmintát rajzolt a TV képernyőre
Nem volt egyszerű megtalálni a hibát, de nagy nehezen sikerült: az EPROM címvezetékei között maratási hibából adódóan fólia maradt, rövidre zárva azokat...
Szikével kellett kikapirgálni...
Ez volt életem első gépe, minimális sikerélménnyel -
KoPy89
tag
Jót nevettem
Remélem nem veszed zokon -
Folytatása is lesz! Minden tönkretett gépem történetét igyekszem leírni!
Új hozzászólás Aktív témák
- Fanatec szett
- Juniper SRX300 tűzfal / router friss firmware-rel!
- iPhone 16 128GB récezöld iStyle számla! 3 hónapos! Akku 100%! 2028 február 28-ig Apple garancia!
- ThinkPad X1 Carbon 6th Gen i7 / 16GB / FHD / US bill. Windows 11 Pro
- ÚJ ASUS B650 RYZEN 5 9600X GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 1.0TB SSD ÚJ ASUS TUF RTX 3080 10Gb DDR6 2ÉV GAR
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Akció! Olcsó számítógép PC Akár játékra is! I7 4770 / GTX 1060 / 16GB DDR3 / 128SSD + 1TB HDD
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest