2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hogyan tettem tönkre a gépem? 1.rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy mikor a gépét bütykölte, érezte, hogy egy kicsit "rezeg a léc".

[ ÚJ TESZT ]

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy mikor a gépét bütykölte, érezte, hogy egy kicsit "rezeg a léc". Persze itt most nem a profi hardveresekre gondolok, akik naponta több konfigot raknak össze egy cégnél, csupán az egyszeri felhasználóról aki miután hazavitte a komponenseket, előkapta a csillag csavarhúzóját, lepucolta az íróasztalát, nekiállt a "masinának", hogy életet leheljen bele.

Na itt kezdődnek a problémák. Nem lesz-e kompatibilitási gond? Mindent a helyére rakok majd? Egyátalán gyárilag jók ezek a dolgok? Elvégre nem egy kiló alma amiről meg lehet szemre mondani, hogy a gyümölcsös tálba kerül majd, vagy a pitébe... És a gép szerelésekor, nincsen "pite" opció! Működnie kell! És működik is! Azért mostanság már elég alaposan letesztelik a gyártók az alkatrészeket, a használati utasítások sok képpel vannak illusztrálva, és egy-két dolog már "bolondbiztos". Majdnem... Nézzük a mi szemszögünkből.

Persze miután a gép beindult, a BIOS-t beállítottuk, az operációs rendszerünk hűséges kutyaként lesi minden kattintásunkat, dagadó mellel hátradőlünk, egy ciccenést eleresztünk a fogunk közül, majd feltesszük a kérdést félhangosan; mi ebben a nagy kunszt? És közben ekkor kezd figyelmünk lankadni, hígul az adrenalin a vérünkben, ernyednek az izmaink... Mindez szépen csöndben alattomosan. Bennünk körvonalazódik a tudat, hogy született hardveresek vagyunk, csavarhúzóval a kezünkben születtünk!

És a pech csak erre a pillanatra vár, hogy a vállunkra ülhessen!
ÖÖÖöööö.... izé...... mekkora is ez a proci? Hány MegaHertzes is ez a ram? Mit is tud ez a videokártya 3D-ben? Vannak itt tartalékok, apukám! A BIOS-ban a sebességeket felhúzzuk, a szorzókat állítjuk, a voltokat piszkáljuk... megy ez mint a karikacsapás!!

Aztán a gép egyszercsak nem indul... Huh, rendeződik a tartásunk, összerándulnak a mirigyeink, megremeg a kezünk... Mi is történhetett... Jaj-jaj... Ahhh! Hát persze semmi komoly; túlhúztuk, hát ez pofonegyszerű!! Na, hol is van az alaplap leírása, kell valami olyasminek lennie, hogy C-Mos reset jumper! Ez visszacsinál mindent, amit mi elállítottunk! Megy ez emberek! Na, hol is van az a fránya tüske azzal a kupakkal vagy micsodával a tetején?

Normálisak ezek? Oda rakták? Nincsen ember akinek odafér a keze! Márpedig a VGA kártyát ki nem veszem! Gondolkodjunk! Hah! Anyának ott figyel a szemöldök csipesze a pipere asztalon!

Sutty! El is oroztuk! Na akkor benyúlok, a jumpert megfogom, meghúzom, patt! Leugrik a kis mocsok! Na még egyszer, megfog, lehúz, leugrik! Nem fog ez így menni, elvégre ez nem egy szőrszál! Ha nekitámasztom a videokártyának akkor pont beakad a tetején a kis horonyba... és akkor talán jobb fogás lesz rajta... na... még egy picit (basszus, de kell szorítani ezt a vackot!!) TÁDÁM lejött!

Átdugom a 2-3-as állásba, majd vissza. Hupsz! Mikor lehúztam a gép hírtelen elindult, a csipeszt ijedtemben ráejtettem a VGA kártyára! Jaj, most csak csipog a gép. Persze, hogy nem húztam ki a tápegységet a konnektorból! Mit tegyek? Sebaj írok a PH-n a "Nem induló gépek topic"-jába...

Folytatása következik...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.