Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1021) .mf válasza Peaceliker (#1020) üzenetére


.mf
veterán

RCGroups-on válaszra sem méltatnak... annyi ott az új hsz és téma, hogy percek alatt már a következő lapon van...

Akkor felteszem itt is.. wall of text incoming :))

Hobby fotósként a quadrotoros légi fényképezés és filmezés nagyon felkeltette az érdeklődésem, szívesen csinálnám én is. Ellenben szinte semmilyen RC tapasztalatom nincs... így elsőre rendeltem egy Wltoys V212 mini-quadot, tanuló-gépnek. De közben el szeretnék kezdeni tervezni és összevásárolgatni, összerakni egy komolyabb gépet.

Cél:
- Stabil platform. Egy kis sebesség nem árt, de nem akrobatikus mutatványokat tervezek vele.
- Jó lenne, ha a hordozhatóság érdekében összehajtható lenne. Tetszik a HK Alien behajtható karú designja, csak az 560 mm-es motortávolsága kicsit nagyobb, mint amit szeretnék.
- Idővel tervezek rá 3D gimbalt, s használnám FPV-vezérléssel is. Jó lenne, ha nem a gép alá középre, hanem jobb kilátás érdekében az elejére lehetne tenni. Tehát a felemelendő "hasznos tömeg": gimbal, kamera(/ák), motorok, vezérlő, video Tx, antenna együttesen 300~350 g lehet.
- Legalább 10-15 perc repülési idő
- Jó lenne GPS-es "return to home" funkció, ha a jel elveszne
- Szintén jó lenne GPS-es helyzet-tartás
- Szeretném a költségeket ésszerű keretek között tartani.

S akkor a kérdések:
- Ha jól veszem ki, fürgébb, akrobatikusabb géphez kisebb propeller és gyorsan pörgő motor kell; stabilitáshoz és hosszabb repülési időhöz pedig lassabban forgó nagyobb rotorok. Amikhez pedig nagyobb váz. Látva, hogy a 350 mm-es Phantom, CX20, Nova, QR350, stb. milyen jól teljesítenek gimballal és kamerával, 400~500 mm közti méretben és 9-12"-es propellerekben gondolkozom, szerintetek?
- Váz valószínűleg nem lesz készen vagy árban olyan, amilyet szeretnék, úgyhogy sk-ban gondolkozok. Testhez 2 és karokhoz 5 mm-es nyáklemezt hol lehet beszerezni?
- Propeller: ha mondjuk 420 mm motortáv, akkor 8, 9, vagy 10"? Milyen pitch?
- Motor: NTM 28-30S 800 kv, jó vagy sok? Teljes tömeg (AUW) kb 1500-1800 g körül lehet. Azt az ökölszabályt láttam, hogy méretezésnél a motorok a teljes tömeg duplája + 20%-ot bírjanak el, ezek pedig 1 kg-ot emelnek. Azonban itt és máshol is többeknél láttam, hogy gyengébb motorokat használnak, 22xx-eket...
- Akku: 5000 mAh 3S1P vagy 4S1P 20C... 3S könnyebb, 4S-ből viszont van 12V, ami pár dologhoz kellhet
- FC: HK-es Multiwii + GPS kit szerintetek jó választás lenne (kezdőként)? Mennyire macerás belőni?
- Tx & Rx: a Turnigy 9X-et sokat láttam emlegetve és elég jó árban is van, újabban meg a 9XR + FrSky szettet ajánlgatják, s így 2.4 GHz irányítás, 5.8 GHz FPV. Közben viszont felvetődik az is, hogy a nagyobb hatótáv érdekében 433 MHz irányítás és 1.3 vagy 2.4 GHz FPV...

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.